close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Srpen 2011

Quod licet Iovi non licet bovi

29. srpna 2011 v 4:33 | Petr |  Filosofování
Kdysí dávno si blonďatá personalistka mého zaměstnavatele přečetla o dovolené knihu z Grady o "Total quality managementu" při "řízení lidských zdrojů". A hned vymyslela a rozeslala po špitále dadaistický dotazník s otázkami typu:

Pracuje ? A) Vůbec B) Částečně C) Zcela
Vzdělává se ? A) Vůbec B) Částečně C) Zcela
Poškozuje majetek organizace ? A) Vůbec B) Částečně C) Zcela

Celkem 30 otázek se stále stejnými odpověďmi - smyslem bylo abychom my malí šéfové vyhodnotili své podřízené a aby ona měla materiál pro "Balanced scorecard". Pěkně po česku jsem formuláře rozdal, přímo dotyčným osobám aby si na sebe napsaly hodnocení samy. Po půl dni za mnou přišla naštvaná delegace, že na tohle jsou už ženské staré, a že než se zabývat... (slovo cenzurováno) radši půjdou do penze.
Abych ve jménu total quality managementu nerozvrátil oddělení zakroužkoval jsem všude B a celou hromadu poslal zpátky.....

Umírá nám Steven Jobs, který je zvláštní tím, že má sotva maturitu, žádné Ph.D., žádné MBA a přesto (ač ho nenám rád) je třeba mu vyslovit obdiv že vybudoval (a zdachránil) miliardový Apple. Nepochybně se na jeho život vrhnou životopisci a teoretici managementu a za pár let Grada vydá další knížku - jak vést firmu dle Stevena Jobse. Tu knížku si koupí nějaká blondýna, která má Ph.D. a MBA a bude si myslet, že s návodem od Jobse a třemi stupni škol navíc to zvládně taky...
Ale nezvládne, protože "I když diplom dostaneš - volem pořád zůstaneš"

Před 100 lety bychom my netalentovaní se narodili na bramborovém poli a strávili tam celý život. Při kopání brambor bychom si mohli snít o budování velkostatků... Problém dnešní doby je že ti netalentovaní ale ambiciózní se podle Peterova Principu dostanou až na post, který nezvládají, a aby se tam udržel vymýšlí blbosti. Ne nadarmo zenoví budhisti říkají, že nejtěžší je rozeznat to co je (třeba dělat) od toho co není (třeba dělat).

No a abychom skončili trochu vesele tak otázka ze předvčerejšího dotazníku (sepsaného jiným managerem), který jsem v rámci "Total quality managementu vyplňoval" :
Prádlo kontaminované biologickým materiálem se: ? (Opravdu to je celá věta !!!)
(myslíte že mám odpovědět A) Vůbec B) Částečně, nebo C) Zcela ? ;-)

Jo blblci jsou všude a Jobs jenom jeden a ještě na smrtelném loži.

Souvisí úspěch WiFi s neúspěchem SETI?

21. srpna 2011 v 16:20 | Petr |  Příroda
Patrně to vypadá že mi hrablo. Opravdu se budeme bavit o tom, jak souvisí používání rádiových digitálních technologií alá WiFi s hledáním rádiových stop po mimozemšťanech, které už léta běží pod zkratkou SETI (Search for Extra Terrestrial Intelligence).

Už v roce 1961 Astronom Frank Drake sestavil svoji slavnou rovnici, do které musíme dosadit odhadovaná čísla a vyjde kolik je v Naší galaxii civilizací. Drakeovi vyšlo 10. V současnosti, vychází optimistické odhady na 20 000, realistické odhady na 2,3 a pesimistické na 0,000065 (jsme v Mléčné dráze sami).

Takže jsme v roce 1974 vyslali z největšíh radioteleskopu na světě zprávu, že jsme tu, což je jako záblesk do tmy a začali pátrat po jiných civilizacích. Jedním z těchto programů je právě SETI, které předpoklásá, že i Ufoni používají rádiové vlny a že je můžeme poslouchat.


SETI zatím nenašlo nic, což je možná díky tomu, že jsme opravdu sami, ale můj názor je, že i kdybychom nebyli sami stejně by SETI mělo problémy vyspělou civilizaci najít.

Základní filosofií SETI je pátrat po signálech podobných těm, které sami produkujeme - rádio, televize atd. SETI tudíž pátrá po signálech, které jsou podobné těm používaným v době jejího vzniku, což byly úkopásmové komunikace, kdy vysílač vysílá na jediné přesně stanovené frekvenci a technici se snaží aby zabral co nejužží pásmo elektromagnetického spektra.
Vtip je v tom, že od začátku SETI se i naše použití radiového spektra změnilo.
Protože úzkopásmové komunikace měly problémy s rušením začali jsme používat komunikace širokopásmové založené na tom, že schválně a uměle rozšiřujeme pásmo na kterém radiová data proudí. Tomu se říká "rozprostření spektra" a smysl je v tom, že na každé frekvenci se vyílá jem malinko energie výsledného signálu a proto rušení na frekvencích uvnitř pásma má jen nepatrný vliv na kvalitu signálu. Mimochodem neuvěřitelné je, že tuhle metodu vynalezla Německy mluvící herečka Českého původu Heda Lamarr.

Jinými slovy - drtivá většina našich zařízení (dnes i včetně digitální televize) vysílá spektrum, které je na obrázku vyznačeno červeně, ale pořád ještě hledáme signály jako ten co je na obrázku vyznačen zeleně.
Jasné '? Divíte se že nic nenacházíme? nenašli bychom ani kdyby si UFOni zřídili WiFi hotspot přímo na hvězdárně ! Samozřejmě můžeme předpokládat, že ufoni jsou zaostalí a vysílají stále ještě úzkopásmově, ale proč by to dělali, když my sami tento způsob velmi rychle opouštíme!

Hledání mimozemských civilizací bude na rádiových vlnách patrně těžké, protože dnes v telekomunikacích platí, že čím více signál připomíná jenom šum pozadí, tím je rádiový přenos spolehlivější a účinnéjší. Rozprostírání spektra je čím dále větší a moderní technologie jako WiMax už používají tak široké pásmo, že je prakticky nemožné je přijímat, pokud nevíme co a jak přesně posloucháme.
Možná tedy, že naopak posloucháme už léta rádiový šum nějaké hvězdy a jenom neumíme poznat, že to nějaká zelená chobotnice na opačném konci glaxie kouká na porno !

Přituhuje a to je dobře.

17. srpna 2011 v 18:37 | Petr |  Svět okolo
Politika kolem nás je v poslední době tak zajímavá, že prostě nelze zůstat mimo.
Británií se přelila vlna násilností - chudina vyšla z ghett a zapálila města. Veřejná diskuse, co s tím dělat se po celém světě, de facto, rozdělila na dvě skupiny. Jedna říká Dejte jim více peněz (na sociálních dávkách) Druhá tvrdí Dejte jim více práce.
Jedna i druhá skupina - Intelektuálů (?), decisison makerů (??) se obviňuje z politické hyperkorektnosti, politické nekorektnosti, rasismu atd. Prostým pozorováním televize si však nešlo nevšimnout, že téměř 100% výtržníků bylo tmavých. Jsou média a bezpečnostiní kamery rasistické?
Zajímavá je reakce oficilních míst - Zablokování Facebooku a Twitteru, zveřejňování výtržníků v médiích - skoro jako by si britská demokracie a iránská diktatura šly naproti.
Mnohem podstatnější se však zdá vyjádření britského premiéra, že jejich školní systém je v krizi a vychoval dvě generace výtržníků. Proč ? Protože zmizela rákoska ? Protože nehrozí hlad ? Má hlad zase být motivací ke zlepšování sebe, k práci ?

Osobně si myslím, že zvýšením sociálních dávek si kupuheme přechodný klid po kterém vypukne násilí ještě horší. Je nutné aby všichni lidé ve společnosti uléhali večer unaveni prací. Protože v technické společnosti řada z nich nemá IQ dosti vysoké, aby byli využitelní v ekonomice, ty nevužitelné bude muset, v rámci kriminální prevence, uměle zaměstnat stát.
Rasisticky řečeno - Ahmedovi i Dežovi končí prázdniny.
Jenom je otázka, kdy státy pochopí tuhle jednoduchou pravdu, kterou my občané na ulici vidíme už dávno ?

Not made in China

5. srpna 2011 v 16:09 | Petr |  Svět okolo
Smutná existence a konfident STB Jarek Nohavica ve svém Plebs Blues zpívá, že jenom "montuje šroubky na Pershingy a nakonec to pěkně odnese". Asi není sám, celý západ se žene do katastrofy, která se zatím zdá, že bude finanční, ale kdoví jestli nakonec nebude ještě horší.
Omlouvám se ekonomům za svojí, patrně svéráznou, interpretaci celé situace, ale mám takový pocit, že to, co přinášelo jenoznačné ekonomické hodnoty - to jest výrobu. Jsme předali Číňanům a sami jsme si na západě nechali "ekonomicky vysoce efektivní" procesy jako je vývoj (který už se Číňani učí) a hlavně obchod.
Celý tento systém až do roku 2008 skvěle fungoval - skoro jako před vznikem Matrixu - roboti (Číňani) vyrábějí a my sedíme v teplé kanceláří a za peníze EU o tom vedeme evidenci v Excelu.
Celý ten systém má dva zádrhele. Jednak když potřebuju boty - tak je mi jedno že kolega je umí navrhnout a druhý kolega zase prodat když široko daleko není nikdo, kdo je umí vyrobit - toto je problém spíše teoretický, který bude hrát roli až se systém zhroutí.
Důvod proč se zhroutí spočívá v bodě 2 - když Číňani vyrábějí kde vezme zbytek světa peníze na nákup jejich zboží ? Poradenství pro EU (a mnoho dalších typicky západních povolání) je sice vysoce ziskové v době konjunktury, ale žádnou hodnotu, která přestojí krizi nevytváří.
Takže Čína skupovala dluhopisy po celém světě a západní státy se zadlužovaly a zadlužovaly, aby mohly finacovat umělou zaměstnanost a ještě si třásli rukama nad růstem HDP, který kdoví zda nebyl jen zdánlivý.
Nyní je Evropa i USA v situaci blízké státnímu bankrotu - co můžeme proti tomu dělat my "drobní občané"?
Neměli jsme náhodou už v době konjunktury poznat, že zboží vyrobené roboty v Číně jistým způsobem "smrdí" ? Mohl to po nás někdo chtít ? Máme nyní, když je zle začít importy z Číny bojkotovat ? Vyřeší ten problém za nás sami Číňani, kteří prudce bohatnou a brzy budou vlastní výrobou saturovat hlavně vlastní spotřebu ? Co řekne životní prostředi a přírodní zdroje na miliardu Číňanů a 1,3 miliardy Indů, kteří touží po západní spotřebě ?

Nakonec možná dopadneme jako ten montér Pershingů - koupí Čínských tenisek jsme dali vydělat Americkému byznysmenovi a teď je budeme muset krvavě zaplatit na daních Evropské unii - těžký život v globálním světe ;-)