close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Duben 2020

Od mafiánského kapitalismu k mafiánskému socialismu

28. dubna 2020 v 5:17 | Petr |  Svět okolo
Užijte si poslední článek na tomto blogu, a vzhledem k nedostatku času i vůle mi, prosím nenabízejte přechod na jiný server, nebo podobnou pomoc, za kterou předem děkuji. Nálada na takovou akci prostě není. Vysvětlení : Server Blog.cz má již více než rok technické problémy proměnlivé povahy. Nešlo vkládat odkazy, nebo obrázky do článků atd. V poslední době vypadala moje práce zde takto:
  • Napsal jsem článek jako prostý text bez odkazů - při uložení hlásil server "Článek nemohl být uložen. Zkuste to prosím znovu později." a článek zmizel.
  • za 2-3 dny se článek objevil ve složce "rozepsané" a dal se ( s opakovanými hláškami o chybě uložení ) editovat.
  • při vložení odkazu a pokusu o uložení takového článku, redakční systém padl s hláškou "Chyba serveru. Zkuste to prosím znovu později." a za pár hodin se dalo znovu přihlásit a vložit další ( jeden ) odkaz.. 1 článek = okolo 20 odkazů = týden zkoušení jestli už se dá zase přihlásit....
  • Takže jsem měl rozepsané ještě tři články - o anténním analyzátoru, o uvolňování anti-koronavirových opatření, a o intelektuálech nadávajících na "líné zabedněnce", kteří je ale daněmi živí.
  • Problémem je, že tyto články - v různém stupni rozpracovanosti - ze složky "rozepsané" znovu zmizely, a do dnešního dne se neobjevily - tudíž nemá smysl začínat psát články další a taky je nechat zmizet v černé díře....
  • Pokud se některý z nich objeví - tak jej samozřejmě dopíšu a zveřejním, a pokud BLOG.CZ začne fungovat jako z partesu ( pochybuji ) - dovolil bych si opět něco napsat, ale nynější stav s třemi nocemi ztraceného psaní, mě nutí čekat.
Následuje původní text příspěvku :

Kde jsou ta "zlatá devadesátá" ? Politické strany sponzorovali mrtví Maďaři, z Orlické přehrady lovila policie mrtvé podnikatele. Banka vám půjčila na koupi fabriky a TU fabriku, která ještě nebyla vaše přijala jako zástavu. Státní úředníci se do ničeho nepletli a uctivě salutovali, když si živnostník šel otevřít "provozovnu" nebo místní mafián žádal ( anebo taky ne ) stavební povolení na obrněnou vilu.

Pak se zjistilo, že "koupí" fabrik vznikla škoda na "národním majetku" ve výši 600 - 1000 MILIARD korun. Číselně napsáno : 1 000 000 000 000 kč. A to se do těch škod nepromítaly ještě další "výsledky privatizace", které vedou k tomu, že každá koruna zisku, která by šla reinvestovat v Česku se nakonec utratí v Německu. Tím byly velké majetky v tomto státě definitivně rozkradeny privatizovány a nastala nová etapa vývoje. Primátor Prahy vystoupal na polovinu osmitisícových hor za peníze "politických podnikatelů" které ( pravděpodobně - soudně neprokazatelně ) pocházely z Pražského dopravního podniku. Pozoruhodné je, že trest hrozil jeho nástupcům, ( na základě PODVODNÉHO JEDNÁNÍ SOUDCE !!!! ), kteří se snažili z této situace nejak vybruslit bez další miliardové korupce. V Chebu se na objednávku mafie postříleli "význační sociální demokraté" - prostě idyla.

Pak nastala další fáze společenského vývoje - urputný boj proti korupci. Přivedl jsi ( za pomoci budoucího premiéra ) na buben největší důlní firmu v česku a rozkradl její majetek - okéééj to jsi pravý bojovník za "liberální demokracii". Ale běda jestli jsi někdy podepsal (nebo taky nepodepsal ) něco z čeho by podle "právního názoru" některých prokurátorů mohl být nějaký prospěch ( ačkoliv tobě ani nikomu z tvého okolí z toho nešel ani halíř ). "Investigativní redaktoři" poroučeli policejním důstojníkům a státním zástupcům, kteří na základě těchto "rozkazů" "prošetřovali" politiky.

I tento systém časem narazil na své limity - při likvidaci vlády Petra Nečase. Jeho zločiny byly tak závažného druhu, stamiliony v hotovosti, stovky kil zlata, že se zatím hladce obhájil u soudu, on i jeho sekretářka / milenka / manželka Nagyová ( až na nezaplacené daně z krokodýlích kabelek přijatých úplatkem ). Poslední křečí "před-Nečasovského" boje proti korupci je "kauza Čapí hnízdo", která sleduje "nečasovskou trajektorii" - obrovský mediální povyk následovaný zastavením vyšetřování, pak jeho ( aktivisty vynuceným ) obnovením a překvapivým zjištěním, že "nemorální" a "trestný" jsou dvě věci - dosti od sebe vzdálené. Takže nyní žijeme v období relativního klidu, kdy všechny kauzy zdají se být úspěšně zameteny pod koberec. Jenom pesimisti kubáčovského typu se bojí, že věci nejsou jak se zdají.

Příklad č. 1 : na českém trhu je nedostatek léků. Myslíte si, že chybí drahé léky, ze kterých je obrovský zisk ? Ne, chybí Framykoinová mastička za 60 kč, léky pro diabetiky za 200 na měsíc. Digoxin - lék vyráběný od roku 1785 měl "výpadek výroby". Proč Státní Ústav pro kontrolu léčiv, který dle legislativy má nad farmaceutickými firmami absolutní moc, nepráskne do stolu a neřekne : "léky za 100 000 za balení vám schválíme až budete 100% spolehlivě dodávat mastičku za 60 za balení ?" Odpověď jistě tušíte. Každý jeden funkcionář SÚKLu má "úzké vztahy s farmaceutickými firmami", které jsou "až příliš úzké". Kdo by chtěl dělat svoji práci = hájit zájmy veřejnosti proti zájmům farmafirem - už tam po přiští výplatě nebude, protože na něj mezitím prasknou "kompromitující informace" typu : "jeho majetek je v příkrém rozporu s jeho oficiálními příjmy".

Aniž bych maloval čerta na zeď - léky jsou výrazné politikum. Dokonce tak výrazné, že na "Čínském SUKLu" jsme, dlouho před koronavirem, byli svědky popravy jeho šéfa. Sice to bylo za korupci a schvalování nekvalitních léků, které otrávily desítky tisíc lidí a dětí po celém světě a způsobily zákaz exportu čínských léků kamkoliv do civilizovaného světa, ale u nás to vše bylo vydáváno jen za projev totalitární podstaty čínské státní správy.

Příklad č. 2. : "Aby se nekradlo" máme zákon 134/2016 "O veřejných zakázkách". podle tohoto úžasného "právního konstruktu" jsou si veřejnoprávní sféra kupuje všechno od rekonstrukce dálnice D1 po hajzlpapír v LDN. Zákon má několik drobných problémečků :
  1. Naprosto neumoňuje racionální výdej peněz ve stylu "rozumná kvalita za rozumnou cenu". Naopak umožňuje jen dva jiné režimy použití :
  2. "Cena je rozhodujícím kritériem" = nakoupí se šmejd, dnes nejčastěji od "neprůhledného dodavatele" zboží z východní asie. nebo druhá možnost :
  3. Vyloučení všech zájemců ( až na jednoho ) pomocí : "Procesních kritérií". Což samozřejmě může ( ale nemusí ) zavánět korupcí na trase zadavatel - jediný dodavatel.
Kdyby náhodou se zdálo, že veřejné prachy budou vynaloženy účelně - ještě vždy je tady "Úřad na ochranu hospodářské soutěže". Tam se může každý odvolat a jejich závěry jsou tak absurdní, že zcela nemorální rozsudky našich soudů ( včetně ústavního ) jsou proti tomu krystalicky čistá racionalita a dobré mravy.

Nesmím uvést 2 kokrétní případy ze zdravotnictví v mém okolí, protože to bych použil zdravý rozum a proto bych mohl být obviněn ze "stranění" ( těm co nejsou gauneři ). Proto si vymyslím bajku analogického typu : chcete koupit náklaďák, ale automobilka, která náklaďáky nedodává se do tendru tlačí s osobákem a úporně se odvolává na "'ÚHOZ"..... "ÚHOZ" vám vaše rozhodnutí vytrvale vrací s odůvodněním ve stylu : "zadavatel dostatečně neprokázal že nabídka uchazeče X nevyhovuje jeho požadavkům" A vy marně argumentujete "osobák neuveze 5 tun kamení" a na to dostanete ( za 3 měsíce ) odpověď "zadavatel se dostatečně nevyrovnal s prokazováním rozdílu ve schopnosti převozu kamení".....

Reakce "ÚHOZU" jsou natolik abdurdní, až začnete uvažovat takto : Nejsou běžné léky, protože úředníci SÚKLU jsou ( pravděpodobně ) zkorumpovaní. Není situace s "Veřejnými zakázkami" analogická, protože i úředníci "ÚHOZU" jsou ( pravděpodobně ) zkorumpovaní ? Není to tak, že korupční mafie napsala "Zákon o veřejných zakázkách", aby mohla "čerpat státní prachy podle zákona" a malý podíl těchto prachů platí úředníkům ÚHOZU "za ochranu" ?

Myslíte, že jsem pesimista a situace se ve skutečnosti uklidňje ? Zapíchtěte prst do plánu Prahy kteréhokoliv většího města a já vám řeknu "kdo tam bere". Třeba : na nábřeží Vltavy "pod Stalinem" je hnusná budova Ministerstva dopravy - a tam se pravidelně vyskytují případy "akutního zbohatnutí". Všichni bývalí ministři dopravy mají za své kariéry vily - zjevně nepřiměřené výši jejich ( oficiálních ) příjmů a my máme na silnicích výmoly od dálnice D1 po okresku směr Prdelovice nad Labem.

Stát není Bůh, proto bychom neměli mít 10, ale třeba 30 základních zákonů, které by stát měl úporně vymáhat "padni komu padni". Místo toho - máme "v dobrém úmyslu" (???) vydáno tisíce zákonů s desítkami tisíc ( nezamýšlených ??? ) negativních účinků. Stát je v praradoxní roli, protože na hubě vymáhá pravidla "padni komu padni", avšak v realitě jeho úředníci vymáhají nesmysly - "ve mzdě od mafie".

OK - takže měli jsme "mafiánský paragraf" v ústavě a to byl paragaraf o vedoucí úloze KSČ a z něj se odvíjela řada dalších zákonů, které z hlediska "opravdového práva" v demokratických zemích byly vlastně protiprávní. Dnes se dostáváme do situace, kdy máme obrovskou rozbujelou legislativu. Část toho asi bude z hlediska "otců zakladatelů" světových demokracií protiprávní taky, ale o to vůbec nejde, protože demokracie zajímá už jenom zabedněnce, xenofoby a fašisty. Ještě větší část legislativy je v rozporu s jakoukoliv racionalitou. Paragraf o vedoucí úloze KSČ už nepotřebujeme - na to máme ( pazgřivou ) legislativu vlastní a kdyby to bylo málo tak máme i legislativu Evropské Unie, která je ( dle svých vlastních paragrafů ) nadřazená legislativě naší....

Šumový generátor.

21. dubna 2020 v 5:20 | Petr
Tak soustředěnou pozornost na elektroniku, jako v současném období koronavirózy jsem neměl od jara 2008, kdy jsem na ( své jediné ) nemocenské s těžkou bronchitidou vyráběl Mini-Sumo "robota Ferdíka", který se pak stal několikanásobným šampionem Česka. Kouzlo je totiž v nedostatku součástek, které činí "vidláckou elektroniku" o to zábavnější a "můžu se do toho vrhnout hned, protože lepší součástky v dohledné době stejně nebudou", než když ( mimo epidemii ) přemýšlím, jestli něco postavit, když čtyř-dírkový modul z čínského e-shopu je lepší a snadno ke koupi.

Tedy náš byt je tvaru písmene L a nedávno jsem přišel na myšlenku, že mohu mezi dvěna okny napnout drátek a učinit z něj anténu. Problém je v tom, že potřebuji anténu se svislou polarizací a tak vodorovný drátek mohu použít leda jako "kapacitní klobouk" abych mohl zkrátit svislý zářič bez ( znatelné ) újmy na výkonu antény. Antény které mají na konci vodorovný drát jsou známy jako "inverted L". Spočtete délku antény podle vzorečku a pak část vedete svisle a zbytek vodorovně.

Anténa typu "obrácené L" má ten problém, že svislý úsek vysílá svislou polarizaci a vodorovný úsek vodorovnou. Proto se používají "Téé antény" zvané též "Marconiho antény", které mají vodorovný drát protažený na obě strany od svislého - čímž se ( nechtěné ) vyzařování v horizontální polarizaci ruší. Tyto antény mají drobný problém - na jejich výpočet existuje několik vzorečků, jejich autoři prohlašují o konkurenčních vzorcích, že nefungují neb "vycházejí ze špatného pochopení teorie".

Proto jsem návrh své antény spočetl podle několika vzorečků a vyšlo mi, že vodorovný drát by měl být dlouhý asi 1 metr na obě strany od svislého. Spájel jsem takovou anténu, a abych s ní nemusel laborovat mezi dvěma okny v pátém patře, vydal jsem se do parku zavěsit ji na dva provázky mezi dva ( dostatečně vzdálené ) stromy. Vodorovný úsek měl být 2 metry, avšak dokonalé rezonance jsem dosáhl při délce 75 centimetrů. To svědčí o tom, že "nepochopení teorie" opravdu existuje, jen není jisté na čí straně. V každém případě "Téé antény" jsou tak stará věc, že v době, kdy byly běžné byly i krátké vlny plné "černé magie" a všichní vynálezci ( Marconi, de Forest, Tesla ) byli tak trochu šarlatáni, které nějaký nefungující vzoreček nemohl rozházet.

Tím vyvstala nová potřeba na starou věc - "anténní analyzátor", abych mohl experimentovat s "T-anténou" na 70 cm - v bytě - ujasnit si teorii, pak zkusit stejnou anténu na 2m ( někde na tyčce od smetáku na zahradě ), a pak opatřen dostatečnými zkušenostmi přejít na krátké vlny do 5 patra. "Skuteční radioamatéři" právě omdleli "jak někdo může zkušenosti z UHF aplikovat na krátké vlny, kde vlnová délka je 20x delší". V tom je právě to kouzlo jak jinak detailně poznat vlastnosti stejné antény, než ji vyzkoušet na více pásmech a výhoda antény na 70 cm je v tom, že si ji budu z kusu drátu cvakat kleštičkami v obyváku u televize.

Takže mám RTL-SDR což je jako základ anténního analyzátoru docela slušné. Pak potřebuju zdroj širokopásmového šumu až do 400 ( nebo více ) MHz a pak potřebuju širokopásmový anténní můstek. Můstek necháme na příště ( zatím sám nevím jakou variantu budu stavět ) dnes je na řadě šumový generátor.
K výrobě širokopásmového šumu ( od 0 HZ do několika GHz ) se většinou požívají zenerovy diody. Pokud se zenerova dioda prorazí "zenerův proud" obsahuje přesně takový šum. Takže pod vlivem "úspěšného" použití obyčejných tranzistorů ve vysokofrekvenčním zapojení vyrobil něco ve stylu schémátka na obrázku nahoře vlevo. Musím podotknout, že můj "stavební styl" je šetřit proud z baterky tím způsobem, že tranzistory nechám protékat nejmenší rozumý proud a nakonec získám "signál na nízké impedanci" emitorovým sledovačem (Q2). Tohle zapojení funguje bezvadně v nízkofrekvenční oblasti. Ale jak jsem zjistil pokusničením ve vysokofrekvenční oblasti je velký problém s odporem R4, který "vybíjí zátěž" když se tranzistor Q2 uzavírá. Odpor R4 tvoří se všemi kapacitami následujících stupňů RC článek, který omezuje maximální frekvenci ať je tranzistor Q2 jakkoliv vysokofrekvenrční.

Řešením by bylo udělat "emitorový sledovač" jako "push-pull" stupeň - naznačeno vpravo, ale tím se dostaneme do problému PNP vysokofrekvenčního tranzistoru. Aby celá věc byla ještě horší - zenerova dioda se předpisově prorazila, ale nějak extrémně šumící "zenerův proud" - se neostavil.
Výsledkem všech výše uvedených problémů bylo zapojení na obrázku nahoře. Obětoval jsem jeden vysokofrekvenční tranzistor BF199, který jsem našel na dně škatule, a obklopil jsem jej odpory nepatrné hodnoty - odpovídající 50 ohmové impedanci vstupu RTL-SDR. Jako zdroj "šumového proudu" jsem použil ( mně nechvalně známý ) lavinový průraz "obyčejného" tranzistoru BC337, kterých mám pořád dost. Jenom jsem už podruhé "třídil krabičku" abych zjistil, který typ a který kus v rámci tohoto typu šumí nejvíce.

Problém je, že lavinový průraz nastává až při napětí emitor-báze kolem 9V takže napájení 9 votlovou baterkou jsem musel opustit a navíc - množství produkovaného šumu je ( ne zásadně, ale dosti ) závislé na napájecím napětí a při 12.8 V dosahuje maxima. Budu tedy muset šumový generátor napájet z laboratorního zdroje, než vymyslím něco lepšího.
Pokud se týče vlastností. V pásmu mého osciloskopu ( do 60 MHz ) produkuje šumový generátor šum o amplitudě kolem 500 mV peak-to peak, a pokud lze věřit decibelům z "S-metru" RTL-SDR - na frekvenci 1 GHz produkuje tento zdroj ještě stále kolem 100 mV šumu. Na obrázku vidíte pokusné zapojení ( chybně, ale nemohu si pomoci ) provedené na kontatním poli. Dolní šipka ukazuje na 10.7 MHz keramický mezifrekvenční filtr z tranzistoráku, horní šipka ukazuje křivku jeho propustnosti v závislosti na frekvenci získané tím, že širokoáspmový šum pouštíme skrze filtr na vstup přijímače RTL-SDR. Získávání křivek frekvenční propustnosti různých obvodů je totiž druhé využití šumového generátoru.
Na závěr foto realizačního týmu : Vzadu v černobílém dresu - inženýr "Andrew the Prince Bencilla" alias Andík - ucpávání průvanu zadkem. Vpředu v hnědobílém dresu - magistr "Uncas Bencilla" alias Maxík - předení jako kočka a ohřev ( mých ) nohou až na tělesnou teplotu psa = 39 stupňů celsia. Řekněte - nešli byste s tímto týmem do elektro-pokusničení taky ? ( A mimochodem stůl z masivního modřínu - časem výrazně zčervenalého - pod kterým oba "inženýři" leží - je taky výrobek mých vlastních rukou z doby, kdy jsem byl mladý doktor bez koruny v kapse. )

Poznámka při druhém čtení : server BLOG.CZ je opět v takovém technickém stavu, že moje blogy, nebo celý server může zmizet v kterémkoliv okamžiku - a nebude to cenzura, ale šlendrián, neshochopnost a lenost adminů z "holdingu" televize NOVA. Jen pro zajímavost - KAŽDÝ jeden odkaz vložený do tohoto článku znamenal pád redakčního systému a několik hodin čekání, než jsem se mohl opět přihlásit !!! Rozhodně NEKUPUJTE ZBOŽÍ které vám vyskakuje na reklamách kolem článku ! TV.NOVA neodvedla práci, aby si zasloužila prachy za tyto reklamy !!!

COVID-19 versus Vnukovo-32

14. dubna 2020 v 5:21 | Petr |  Příroda
Dnes žijeme v době "třísekundové pozornosti" - o každém problému je a musí být rozhodnuto do tří sekund, ať jse sebe-složitější : Obtloustlý plešatec středního věku píše na blog, že státní televize lže - "Jednadvacet, dvaadvacet, třiadvacet" - to znamená, že věří na únosy UFOny, HAARP, NWO, ilumináty, léčivou sílu čaker a tak dále. Přesně takhle uvažují někteří moji čtenářové, kteří po třísekudovém úsudku - mi tři hodiny píšou sáhodlouhé litanie o konspiracích všeho druhu. Mezi těmito maily v poslední době dominuje jedno téma : "Koronavirus je bojový virus vyrobený Číňany". Pro ušetření času píšu tento článek, abych pak - místo 20 minut vysvětlování - každému řekl "přečti si to na mém blogu".

Tedy : každá zbrojovka, která před a během války vyrábí kulomety musí několik let po válce vyrábět šicí stroje, aby se něčím uživila, když zbraně ( přechodně ) nejdou na odbyt. Přesně tímto způsobem vznikl virus Vnukovo-32. Vnukovo je původně samostaná vesnice, nyní předměstí Moskvy asi 30 kilometrů jiho-západně od Rudého náměstí. Na tomto předměstí sídlí "virologický ústav" který proslul "vyšlechtěním" oslabeného viru vztekliny - alias Vnukovo-32, ze kterého si celý východní blok vyráběl vakcíny ( proti vzteklině, pro lidi i zvířata ).

Co tedy je úkolem "virologického ústavu" v totalitním státě :
  • Zkoumat viry z přírody a vytvářet jejich katalog
  • vybírat nadějné viry pro biologické zbraně
  • pokoušet se vyrábět biologické zbraně
  • zkoumat a pokoušet se odhalit biologické zbraně protivníka
  • vyvíjet vakcíny proti biologickým zbraním svým i cizím.
Odtud Vnukovo-32. Přesně podle sovětského vzoru, měla Čína na předměsti Pekingu svůj "virologický ústav", který proslul tím, že z něj v roce 2003 unikl koronavirus SARS, dokonce prý opakovaně. Proto se rozhodla vybudovat celou síť "virologických ústavů nové generace" dokonale zabezpečených a první z nich je ve Wu-Chanu, kde vznikla epidemie choroby COVID-19, kterou způsobuje příbuzný původního viru SARS, který se dokonce oficiálně jmenuje SARS-CoV-2.

Je otázka jestli se "výrobní program" čínských výzkumných ústavů významně liší od výrobního programu sovětských/ruských ústavů typu Vnukovo ? Pravděpodobně ne. Ba dokonce podezření ještě zvyšuje to, že dle oficiální čínské propagandy se první pacient s COVIDem-19 objevil někdy v polovině prosince 2019 a za tři týdny měl Wu-Chanský ústav hotové články do světových lékařských časopisů, kde bylo o viru skoro vše, včetně nasekvenovaného kompletního genetického kódu.

Ba dokonce můžeme vymyslet ultra-konspiraci: Měli jsme v poslední době "operace pod cizí vlajkou" v oblasti chemických zbraní : otravy Sergeje Skripala, bratra Kim-Čong-Una, chemické útoky v Sýrii. Proč by totalita, která nemá žádné zábrany, pokouší se klonovat lidi, má k dispozici miliardů a půl obyvatel a jednotlivec pro ně nemá žádnou hodnotu - nemohla vypustit bojový virus mezi vlastní, aby si tak udělala alibi a léčením vlastního viru, které přirozeně zvládne lépe než nepřipravený zbytek světa si udělala celosovětové renomé a prostor pro převzetí vlády i nad tím nepatrným zbytkem hospodářství, kde zatím dominoval Západ?
Pak je tady opačný pohled. Světoví molekulární genetici se podívali na genom viru a zjistili, že pokud by byl vyroben uměle, měl by sekvence získané z "optimalizačních softwarů", které tento vir nemá. Naopak má stopy přirozených mutací, které vedou k tomu, že jeho "bojové vlastnosti" to jest infekčnost a smrtnost zdaleka nejsou tak vysoké, jako kdyby "optimalizačním softwarem" prošel ( díky Bohu ).

I přesto bychom mohli předpokládat že se jedná o "super-ultra-konspiraci". Číňani vyrobil virus, "aby vypadal přirozeně" a nakazili vlastní obyvatelstvo. K tomu, abyste takovou věc VĚDOMĚ udělali, musíte být opravdoví "experti v oboru". Pokud by Číňani byli experti v oboru výroby biologických zbraní - bylo by o tom ( alespoň okrajově ) něco známo už před epidemií. Jako je třeba ledacos známo o Izraeli, přestože jejich vláda všechno popírá. Druhá analogie : zmíněné chemické útoky "pod cizí vlajkou" udělaly super-velmoci ve výzkumu a použití chemických zbraní, ne stát, který je rád, že má cisternu chloru pro desinfekci vody. Taky je to na způsobu provedení znát : otrávili ty jedince, které otrávit chtěli, nikoliv celá města a regiony. Místo toho je o Číňanech známo, že jim unikl SARS, který nebyl bojový virus, ale "zkoumaný virus". To svědčí spíše proti hypotéze "virologické velmoci" a tím i proti hypotéze "super-ultra-konspirace". Naopak - než by se Čína stala velmocí na "rádoby přirozené bojové viry" pravděpodobně by jim před tím unikl virus "se stopami optimalizačního softwaru" - o čemž ( zatím ) není známo, že by se stalo.

Jelikož se snažíme vymanit z "třísekundového úsudku" je nutno zmínit jinou stránku věci : Předchozí odstavce rozhodně neznamenají, že Číňani nelhalli a nelžou celému světu, jejich "humanitární pomoc" je zadarmo drahá, jejich "investice" jsou špinavé prachy roznášející bídu do celého světa a jejich způsob jednání, včetně obchodního, je 100% opak anglosasského "fair play".... ERGO oni by vlastně nejraději byli - přesně ta "velmoc na bojové viry", za kterou je konspirační teorie považují.

Jak tedy věci ( pravděpodobně ) proběhly "dle Kubáče" : Ve Wu-Chanu začali umírat lidi na virový zápal plic. Jestli je to únik viru z ústavu, nebo "netopýr z tržiště" je z mnoha důvodů důležité pro čínskou státní správu, ale po 3 měsících řádění globální pandemie už to není podstatné pro nás. Podstatné je, že Wu-Chanský ústav získal vzorky viru a když začali bádat nad genovými sekvencemi - někdo se chytil za hlavu ve stylu : "proboha - ( skoro ) stejný virus už máme v kartotéce". Sáhli do kartotéky a tam bylo vše, co tak rychle vyšlo ve světových lékařských časopisech.

Je koronavirus "bojový virus" ? Tato otázka je stejného druhu jako otázka proč "Vnukovo" proslulo zrovna výzkumem VZTEKLINY ?!? Kartotéky "virologických ústavů" určitě obsahují mnoho virů, které by se "po drobné úpravě" mohly stát "bojovými" a případné léky, či očkovací látky vyšlé z těchto ústavů - jsou něco jako šicí stroje, nuceně vyráběné ve fabrice na kulomety.

Poznámka při druhém čtení : východoevropské konspirační teorie jsou až primitivně přízemní - prý bojový virus vyrobený na příkaz čínského politbyra..... To bratři anglo-sassové jsou jiní kabrňáci. Virus prý neexistuje a všechny mrtvé způsobují "datové sítě páté generace od firmy Huawei". Tahle konsiprace je tak výživná, že si nezadá s "neplodností muslimských žen", co jsme probirali minule, nebo s bajkou o americké armádě rozsévající virus ve Wu-Chanu - což je nynější "oficiální" vysvětlení epidemie z hlavy čínských komunistů.

Rádio za časů cholery

7. dubna 2020 v 5:38 | Petr |  Elektro
Minule jsme vyprávěli o radiovém zaměřování na PMR pásmu a o tom jak "signál najednou zmizel". Druhá věc, která se stala je, že můj oblíbený, leč stařičký skener Yaesu VR-500, který je, podle vychloubání výrobce, vyroben z "ultra pevného polykarbonátu" se začal vlivem prostředí drolit až komickým způsobem. Baterky se tlakem kontaktních pružinek "protlačily ven" přes vylomený bok rádia. Takže jsem všechno musel složitě lepit a předělávat z AA na AAA baterie ( z tužek na mikrotužky ).

Byl jsem z toho, že "semi-profesionální" elektronika za 10 000 vydrží sotva 10 let tak psychicky nalomen, že jsem si těsně před korona-virózou objednal RTL-SDR. To je původně čínský "dvoučipový" televizní tuner na digitální televizi připojitelný přes USB - mé oblíbené konstrukce "drát jde z antény rovnou do procesoru". Tedy abych byl úplně přesný - drát jde z antény do "tuneru" R820T což je čip s kmitočovou ústřednou 25-1700 MHz a prvním směšovačem a odtud jde signál do "dekodéru" RTL2838 kde je druhá kmitočtová ústředna 0-28.8 MHz, kvadraturní směšovače a A/D převodníky. Jestli máte představu, že se jedná o nějakou hogo-fogo elektroniku - tak tomu není tak. Jedná se o ultra- konzumní elektroniku vyráběnou v milionech klonů a padělků a i ten můj byl z předraženého e-shopu za 900 kč nebo tak.

Tenhle kousek elektroniky je v poslední době v široké komunitě Geeků nejrůznějšího typu velice populární, protože už před drahnou dobou nadšenci zjistili, že tohoto televizního tuneru můžete získávat stream digitalizovaného VF signálu na jakékoliv frekvenci od 0 do 1700 MHz - s malou "dírou" v oblasti 14.4-25 MHz. Tento stream pak můžete v počítači digitálně demodulovat a tím přijímat a poslouchat opravdu cokoliv na jakékoliv frekvenci ( podle instalovaného demodulačního softwaru )
Tímto "rádiem" jsem nakonec objevil, že rušivý signál, "který zmizel" se ve skutečnosti jen přesunul na frekvenci 445 MHz, kde mi už nevadí, nicméně z cvičných důvodů jsem v zaměřování pokračoval a moje podezření, že zdroj rušení je poblíž "ulice Kvapilova" se potvrdil - jen ne na straně "průmyslové zóny", ale na straně vilek na návrší nad touto ulicí. Dnes jsem podezření zúžil na dva rodinné domy v ulici "Nad Potokem". Jeden je ověšen anténami od skenerů domácí výroby a druhý má vlastní solární elektrárnu a je ověšen anténami od "zabezpečovaček" dosti uboze namontovaných nějakou "odbornou firmou".

Tím moje zaměřovací dobrodružství zatím skončilo, protože jak "zaměřování modlením" tak "zaměřování magnetickou smyčkou" definitivně narazilo na své limity - spočívající v tom, že když se blížíte k anténě - v určitém okamžiku vám sama budova začne stínit UHF signál, jehož intenzita začne klesat, a odrazy od okolních budov, kterých je tam hafo, začnou dominovat. Proto budu přece jenom muset postavit nějakou "pseudo dopplerovskou anténu" a zkusit to s ní, přestože jsem tvrdil, že na kratičké pulsující signály jsou takové antény nevhodné.

Tím mi na stole zbylo "z lítosti koupené" RTL-SDR a mohu říci jen PÁÁÁNÍ - kdo ho nemáte : Okamžitě koupit ! Kvalita příjmu je ubohá. Zejména je nutné si zvyknout na 8-bitové vzorkování, které poskytuje jen "tááákhle malý prostor" mezi: "neslyším nic, protože signálu je málo" a mezi : "neslyším nic, protože přijímač je zahlcen". Proto si zvykejte že tlačítka typu "RF-gain" ( nastavení vysokofrekvenčního zesílení ) , "Noise blanker" ( umlčovač impulsního rušení ) , "Automatic gain control" ( automatické řízení zesílení ) a další budou vašimi "největšími kamarády". Nicméně šířka přijímaného pásma a možnosti "digitálního rádia" jsou i přesto impresivní. A v tom je právě to kouzlo. RTL SDR má dva vstupy a dva režimy práce.

První režim je "tak jak to Číňan vymyslel" to jest příjem od 25 do 1700 MHz řetězcem obvodů anténa - RT820 - RTL2838 - Notebook.
Druhý režim se jmenuje "direct sampling" - obchází vstupní obvod RT820 a je schopen digitalizovat signál z antény v pásmu 0.0-14.4 MHz "čistě" a v pásmu 14.4-28.8 MHz je to mix signálu na dané frekvenci na který je namixovaný zrcadlový příjem z oblasti 0-14.4 MHz ( proto jej do příjmu moc nepočítám ).

Kouzlo je v tom že "direct sampling" mode je hluchý jak stará babizna. Na radioamatérskou - závodní anténu přes dvě zahrady - ledva-ledva slyšíte krátké vlny. To není nevýhoda - to je pro mně výzva - vyrobit anténu "aby bylo něco slyšet". Takže jsem začal uvažovat. Lepší by byla nějaká polo-náhražková anténa s předzesilovačem. Oblíbený Mini-WHIP - je citlivý především na elektrické pole, to by v paneláku plném spínaných zdrojů ve "smart" elektronice ( u sousedů ) asi nebylo žádné terno.
Takže to chce "magnetickou anténu". Čímž jsem se dostal do oblasti mých oblíbených smyček a už první schéma "dle M0AYF" vypadalo nadějně, ale mělo na můj vkus "příliš mnoho součástek" a hlavně když už budu motat VF transformátor - proč jej do obvodu umísťovat takto nemožně - že nezajistí slušné potlačení "soufázového rušení".
Ergo druhé schéma dle Steve Ratzlaffa, kde je trifilárně motaný transformátor ( to je skoro stejná práce jako bi-filární ) - daleko lépe umístěný v obvodu. Jenomže pořád "moc součástek -příliš moc součástek".
Tak jsem vyrobil brutální "vidláckou verzi" kde jediné "součástky navíc" jsou - filtr na vstupu, ten ale doporučuji nechat, pokud náhodou nevylepšit výměnou R1 za tu největší tlumivku, kterou doma najdete ( povšimněte si pokusu o "Svatou trojici kondenzátorů" C1, C4, C5, C6 ). Obvod, tak jak je navržen, má při napájení 3V ( dvěma tužkami ) spotřebu kolem 25 miliampérů a zesílení 25x ( teoreticky 28dB ). Při napájení z USB nabíječky 5V má odběr kolem 60mA a zesílení 40x ( 32 dB ). Pokud ubohé stupnice softwarů k RTL-SDR nelžou - je skutečné zesílení mnou vyrobeného kusu ( při 5V ) asi 30 dB.

Jenomže mezitím nám vypukla koronaviróza a GM elektronik s vysokofrekvenčními tranzistory je uzavřen. Tak jsem po drahné době váhání, výpočtů, uvažování se rozhodl použít "obyčejné tranzistory" BC337, které jsem používal do robotů, ale ve verzi -40 tedy s nejvyšším proudovým zesilovacím činitelem a dokonce jsem doma "protřídil krabičku", abych měřením našel ty dva nejvíce ( a oba stejně ) zesilující. Jenomže to nebylo všechno. Výpočty ukazovaly, že slušných VF vlastností dosáhnu jedině když všechny parazitní kapacity v systému vykompenzuje "indukčnost jako bejk" VF toroidního trafa. Naopak smyčka antény by měla mít co nejnižší indukčnost a dokonce se doporučuje používat dvě smyčky kolmo na sebe umístěné, zapojené do série a tak.
Vím že "opravdoví radioamatéři" mě za následující odstavec sprdnou na tři doby, protože toroid na obrázku je přece "jasně označen" žlutou tečkou. Já opravdu nevím jaký toroid to je, koupil jsem jich několik kusů z velikého "pytle náhodných feritů" na radioburze a měřením indukčnosti jsem dospěl k závěru, že se dosti blíží typu FT100-61 od Amidonu. Výpočty vycházelo, že toroid by měl mít indukčnost alespoň 50 mikroHenry - což vycházelo na 24 závitů trifilárního vedení. Nakonec jsem "navinul vše, co jsem měl v ruce" to jest 26 závitů a tím indukčnot vyšla na 59 mikroHenry - žádná škoda. Konstrukce obvodu je "ošklivá" na kousku prototypového plošného spoje.
Na dalším obrázku "celková sestava" včetně atnénní smyčky vyrobené z 1 metru měděného drátu - před zabudováním do krabice. V pozadí ekologicky šetrná, "multikulturně a pohlavně vyvážená" a "nekompetitivní" švédská hra "Želva" ( a úplně vzadu na obrázek nějak "pronikl" sklad chlastu, bez kterého "hru Želva" vůbec nelze hrát. )
Poslední obrázek, který měl ve skutečnosti být první : Celková sestava v papundeklové krabici mé obvyklé konstrukce. Na krabici s předzesilovačem ještě leží LC obvod ze staré feritové tyčky, a ladícího kodenzátoru 6-140 pF, který rezonuje na naladěné frekvenci a volnou vazbou přes jeden závit smyčkové antény funguje jako pomocná anténa a preselektor na střední vlny ( vše funguje i bez něj ) . Vpravo krabička s modrou LEDkou - TO je samotný RTL-SDR.

A výsledky ? Anténa by teoreticky měla fungovat od 100 KHz do 100 MHz - což kupodivu funguje. Nad 30 MHz už jsou "průsaky" signálu parazitními kapacitami tak velké, že je skoro jedno jestli je zapnutá, nebo ne. Nicnéně od 100 KHz do "limitu vzorkovací frekvence" RTL SDR to jest 14.4 MHz je překvapivě slušná. Až na "peklo" elektromagnetického rušení moderní civilizace, které končí někde kolem 4 MHz. Mimochodem anténa má vlastnosti magnetické smyčky - hluboké minimum příjmu v ose smyčky, takže si můžete doma "zaměřovat" odkud vás co a kdo ruší, nebo se pokusit najít kompromisní polohu, ve které je rušivých signálů co nejméně.

Hluboko v noci, až je všecno vypnuté - příjem na Dlouhých a středních vlnách "docela ujde". s Feritovým preselektorem, při točení kondenzátorem "vidíte jeho rezonanci" běhat po spektru signálu . Radioamatérská pásma 1.8, 3.5 a 7 MHz - super - nejlepší jaké jsem svými primitivními prostředky ( v bytě ) slyšel. Rozhlasová pásma 5-6-7-9-11-13 MHz - dokonalé "Radio Romania", "Radio Iran", "China radio international" trhají ( paní Kubáčové ) uši. Radioamatérské pásmo 14 MHz je poslouchatelné, ale už je poznat, že je příliš blízko hornímu limitu vzorkování 14.4 MHz. Přesně na frekvenci 14.4 MHZ je konstatní "průsak" systémových hodin RTL-SDR do přijímaného signálu. Obecně - celé pásmo 14,4-25 MHz je poslouchatelné, ale je velice únavné zjistit, co v "bordelu" zrcadlových příjmů vlastně posloucháte a z jaké frekvence to doopravdy jde. ( Oprava : Nakonec jsem zjistil, že to není zas tak únavné - krom stanic na frekvenci, kde máte naladěno slyšíte ještě zrcadlové příjmy, které se řídí vzorečkem 28.8-F takže třeba "stanici Praha" ze středních vln 639 kHz slyšíte "ještě jenou" na frekvenci 28.800-0,639 = 28.161 MHz, radioamatérské pásmo 7.1 MHZ v LSB slyšíte na 21,7 MHz v USB a tak dále. )

Konečné hodnocení : V prvotním nadšení jsem před paní Kubáčovou prohlásil - nejlépe použité dva tranzistory v mém životě. Neboli metr tlustého drátu, tři metry tenkého, jeden ferit, papundelková krabice slepená Herkulesem + hrst součástek "z krabice" a výsledkem je že, RTL-SDR v režimu "direct sampling" z "hluchého jak důchodce s koronavirem" poskočilo o několik pater nahoru a vysoce překonává "rádio, které mě neuráží" a dokonce znatelně překonává krátkovlnnou část mého "rozpadlého" skeneru Yaesu VR-500.