close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Prosinec 2018

Je technologická krize krizí mravní ?

25. prosince 2018 v 5:46 | Petr |  Filosofování
Každému Čechovi se zaryl pod kůži projev Tomáše Bati "hospodářská krize je krizí mravní". Ekonomická krize nás teprve čeká ( je na spadnutí ), takže tuto kapitolu bych nechal na příště, ale pojďme probrat jestli současná technologická krize není náhodou též "krizí mravní".

Ptáte se jaká technologická krize ? Bakalovi novináři mají přece orgasmus z průmyslu verze 4.0 a kdykoliv pustíte ČT24, Daniel Stach vám vždy vysvětlí, že jsme 5 minut před průlomem, který změní vše. Na druhou stranu Bill Gates už v 90. letech sliboval, že budete moci diktovat text do Wordu přirozenou řečí a - nic.... Ba spíše naopak - Německá vláda píše ty nejtajnější dokumenty na psacím stroji. Problém diktování do Wordu je asi tento : Bill Gates měl na mysli, že budete diktovat a WORD bude ve vší spolehlivosti a ve vší důvěrnosti psát, co z vaší řeči vyrozumí. Jenomže čas oponou trhnul a dneska nejsme v době, kdy izolovaný software pracuje pro svého zákazníka. Dnes jsme v době "cloudů", "ekosystémů aplikací", "vytěžování uživatelů" atd. Tedy Bill Gates měl na mysli, že diktujete, WORD bez chyby píše a nikomu dalšímu psané nesděluje. My jsme v situaci, že "virtuální inteligentní asistentky" analyzují vaši řeč s chybami a obsah reportují morálním skřetům jako je Zuckerberg, psychotickým šéfům Googlu, chamtivému CEO z firmy APPLE, nebo Činským tajným službám ( o tom se jen tak dohadujeme zato už i v Česku ) , případně Americkým tajným službám, jak 100% víme od Edwarda Snowdena. Navzdory tomu, že Microsoft za Gatese měl taky svérázné obchodní praktiky - takhle si to nepředstavoval ani on, takže pak se nedá divit tomu, když konspirační teoretici poukazují na to, že sám Zuckerberg má webkameru zalepenou izolepou.

Takže technologická krize ( dle Kubáče ) je dnešní stav, kdy veškerý High-tech se dělí na tři převažující skupiny :
  1. Tvrdé technologie, které mají potencál změnit svět - což krom usnadnění života stovkám milionů chudáků též znamená - nějaké byznysové famílii na jachty vydělat - a jinou byznysovou famílii o jachty připravit. Proto tyto zůstávájí ( navěky ? ) ve stádiu rozpracovanosti, protože jachta je více neežli plebs.
  2. Polotechnologie zcela na hovno - tedy High-tech zbytečnosti, které nás vedou do zaostalosti. O této skupině je celý tento blog, takže vyjmenovávám jen stručně : ekologické technologie směřujících do středověku, ( dotované ) "startupy s teplou vodou" převážná většina internetového provozu, převážná většina virtuálního světa, který nemanipuluje s hmotou, computerizace buzerace, atd... Tyto jsou většinou 100% dokončené a často jsou "svatou trojicí = vlády + korporace + aktivisti" vnucovány veřejnosti proti jejich vůli a hlasu zdravého rozumu.
  3. Polotechnologie ne zcela na hovno ( ale vlastně taky ) : Je libo Smartphone, který reportuje vaše soukromí CIA, nebo smartphone reportující vaše soukromí třemi samoznaky označené čínské špionáži ? Nebo ještě lépe mobil který reportuje megakorporacím ve stylu Samsungu, Applu, Googlu a dalším, kteří se odváží toho, čeho by se jakákoliv vláda ( dokonce ani Číňani ) neodvážili, kvůli riziku průseru, až to na ně praskne.
Výsledkem je, že mnoho technologií by mělo poteniál zlepšit situaci civilizace, ale to by lídři technologického, politického a intelektuálního světa museli mít všeobecnou důvěru a morální kredit, který mívali někdy v techologickém dávnověku, ale dnes dávájí najevo, že jsou intrikání a pokřivení chamitvci tak okatě, že vládne nedůvěra i k produktům jejich fabrik.

Vezměme třeba mnou milovanou jadernou energetiku, která nepředvede ani pár procent svého potenciálu, protože se kolem ní točí divné existence. Od zelených aktivistů, přes lobbisty velkých firem typu "prachy nesmrdí", až po "muže v černém" z tajných vládních agentur nejmenovaných mocností. Výsledkem je, že Babiš se nedovede rozhodnout kdo by měl dostavět Temelín a Dukovany. Firma Westinghouse, v obrovských finančních problémech, nebo Rusáci CIA navzdory ? Četl jsem článeček, že nejlacinější a nejspolehlivější elektrárny dnes stavějí Korejci a navíc my jsme ve stavu Česko - ( Jiho ) Korejského přástelství. Kdyby Babiš dal kontrakt Korejcům to by teprve byl rachot - CIA + KGB ( nebo jak se to teď v Rusku jmenuje ) proti českým "tajným službám", odkud volně unikají informace do Mladé Fronty Dnes.

Vezměme to ještě podrobněji. Facebooku šéfují psychopati, proto je lepší si s jejich "sociální" sítí nic nezačínat. Byl by Zuckerberg stejně nebezpečný, kdyby dělal ajťáka někde v JZD ? Lze tušit, že "velikost" firmy přináší "moc" a ta vždy korumpuje. Stejné je to asi i s Pagem a Brinnem z Googlu a dokonce i Gates se odchodem z Microsoftu změnil z intrikána zpátky na neškodného techno-filantropa. Pak tady jsou "velcí muži" kteří mají "velké ideje", třeba Ellon Musk a jeho doprava vzduchoprázdnými tunely nebo transatlatnické raketové lety.

Marně přemýšlím, kde je chyba. Ač nerad musím zmínit, že Edison, Ford, ani Baťa nezaložili svá impéria jako způsob jak re-investovat "easy money" vydělané na Internetovém boomu. Baťa jezdil nakupovat kůže pro rodinnou ševcovskou dílnu s baťochem, vlakem už ve 13 letech. Henry Ford začínal ve 14 jako polo-gramotný hodinář, který zkoušel polo-sériovou výrobu kapesních hodinek, pak se stal zámečníkem a mechanikem u Edisona a teprve po létech "při zemi" začal experimentovat se spalovacími motory a sériovou výrobou automobilů.

Tedy asi máme problém s "kapitány průmyslu". Ti staří ve stylu Bati a Forda měli stále v podvědomí své více než skromné začátky a tudíž jejich "velké ideje" byly daleko více do reality. A navíc když už měli nějakou ideu "jak zlepšit svět" dovedli tuto ideu rozumně začlenit do svého byznysu. Navíc technologie tehdejší doby něměly ten světovládný paranoidní aspekt jako má dnes "World Wide Web". Doporučil bych dnešním kapitánům průmyslu aby zlepšovali svět lokálně v místě kde je zle a nepohrávali si s myšlenkou, že z každého "spaseného" křena uživatele jim musí přes firemní ( vládní ?! ) servery plynout prachy do kapsy, i kdyby to "křena" mělo stát život.
Taková myšlenka je ale stejně naivní jako žádat od politiků, prokurátorů, vojska , policie, soudů a dalších orgánů státu spravedlnost a bezpečnost. Jsme tedy v pradoxní situaci, kdy Word, který píše podle diktátu by byl jednoznačně pozitivní a převratná bomba před 20 lety, ale dnes stejná myšlenka budí reakci : "děkuji nechci, jestli mi to budete nutit, raději ustřihnu kablík od mikrofomu".... A stejně jako s Wordem je to se spoustou dalších věcí, o kterých se mnoho mluví, ale díky tušeným rizikům z chamtivosti jejich tvůrců o ně skutečný zájem není.

Nakonec tedy končíme u chronické Kubáčovské vize : Internet je plný růžových vizí o pokroku, který "jen tak-tak vypuknout", ale svět mimo WWW je tak trochu přelidněný, tak trochu ( přírodovědně ) nevzdělaný, plný líných neschopů v teplákovce a chamtivců v obleku, na prahu bídy, nesvobody a zaostalosti, ale všichni se smějou jako JOJO, protože kamery vidí všude a za reptání se strhávají body.

Anténa s kloboukem

18. prosince 2018 v 5:31 | Petr |  Elektro
Už jsem to psal opakovaně. Pokud pořebujete vysílat na vlnové délce 11 metrů nejkratší plnohodnotná anténa je "čtvrt-vlnný dipól" který má dléku 11m / 4 * 0,95 = 265 cm. Jakákoliv kratší anténa má výrazně sníženou účinnost a to tím více, čím je kratší. Důvod snížené účinnosti je ten, že aby anténka kratší než Lambda / 4 rezonovala na vlnové délce Labmda - musí mít v patě cívku, která se pro VF signál tváří jako zbytek délky antény, ale která vysílá jen minimum energie. Z cívky pak jde "zbytek prutu" který vyzřažuje daleko méně energie než prut celý. Už staří radioamatéři ( i když Marconi nebyl vlastně amatér ) si všimli, že prutové antény vyzařují nejvíce u paty, proto je hřích tam dávat nevyzařující cívku. Proto je nutné anténu "prodloužit" jinak a už lidi jako Marconi a jeho následovníci vymysleli "kapacitní klobouk"

"Anténa s kloboukem" tedy vypadá tak, že ze základny antény jde nahoru prut, který ale nekončí jen tak uříznutý, ale na vrcholu antény je nejčastěji kruhová, nebo šestiúhelníková kovová deska případně dráty do tvaru šestiúhelníku, případně drátěné pletivo nebo jiný vodivý materiál dle fantazie. Tomu se říká "kapacitní klobouk", který de-facto tvoři jednu desku kondenzátoru ( druhá deska je matička ZeměKoule ). "Klobouk" zvyšuje kapacitu špičky antény a tím působí, že anténa se pro VF signál jeví delší než ve skutečnosti je, aniž by v patě musela mít cívku ( nebo jen malinkou ).

Za zmínku stojí proč "staří radioamatéři" experimentovali se "zkrácenými anténami". Radioví vysílači z přelomu 19. a 20. století totiz neznali ionosféru, proto se domnívali, že jediná možnost vysílání "daleko za obzor" kolem ZeměKoule je ohybem extrémně dlouhých vln kolem křivky zemského povrchu. Extréně dlouhými vlnami budiž třeba vlnová délka 20-100 kHz, kde je délka vlny 3-15 km a tudíž délka "plnohodnotné" antény 1-4 km. Z neschopnosti postavit 4 kilometry vysoký stožár začali radioví vysílači experimentovat s cívkami v patě ( i ledaskde jinde ) a s klobouky na špici antény.

Jenom pro dokončení pohádky : Frekvence nad 2 MHz byly jako "extrémně krátké vlny, pro profesionální provoz nepoužitelné" předány do užívání opravdovým radioamatérům ( ne Marconimu, který byl "radiový bussinesman" ). Ti velice brzy objevili, že vlny v pásmu 2-30 MHz se šíří odrazem od ionosféry a že na těchto frekvencích se dá vysílat po celém světě zlomkem výkonů které jsou potřeba na velmi dlouhých vlnách. Tak byly "krátké vlny" radioamatérům zase zabaveny a zůstaly jim k užívání jen kratičké úseky pásma kolem 1,8; 3,5;, 7; 14; 21; 28 MHz a některé další úseky.

Tedy k mé konkrétní situaci. Když jsme se stěhovali do nového bytu přidělal jsem na parapet "pánské pracovny" anténu "magnetku" délky 95 cm. Což je cívkou zkrácená anténa na CB pásmo, původně určená k "přimagnetování" na střechu auta, která by měla být dlouhá 265 cm, ale je cívkou zkrácená. Pak jsem dlouho nevysílal a jen jsem občas přes tuto anténu poslechl krátkovlnný rozhlas, ale nedávno jsem na CB pásmu zase začal vysílat, takže jsem koupil novou "magnetku" délky 140 cm která vysílala signifikatně lépe, ale přesto díky její velikosti bylo znát, že signál z ní zbytečně "sákne" do konstrukce budovy. Zachtělo se mi tedy antény délky +- 1 metr, která bude vysílat jako anténa +- 1,5 metru nebo ještě delší.

Takže jsem začal postupné vylepšování "magnetky". První vylepšení byla civkou laděná a prodloužená protiváha. A pak už zbývalo jediné - prut antény fyzicky zkrátit, aby signál nešel do budovy a přitom elektricky prodloužit - z důvodu zachování účinnosti nejlépe kapacitním kloboukem.

V otázce kapacitních klobouků vládne trochu zmatek. Američani, kteří i dnes tuto technologii nejčastěji používají ( pro radioamatérské vysílání z auta ) totiž poměrně benevolentně zacházejí s pojmy "poloměr" a "průměr". Na Internetu je tudíž pestrá škála článků od těch které tvrdí, že kapacitní klobouk virtuálně prodlouží anténu o DVOJNÁSOBEK svého POLOMĚRU až po čánky které tvrdí, že kapacitní klobouk prodlužuje anténu o TROJNÁSOBEK svého PRŮMERU. což vynásobeno sebou navzájem je rozdíl až v poměru 1:6.

Pokud tedy máte anténu délky 1,4m která s cívkou v patě rezonuje na 27,4 MHz a chcete ji zkrátit jen na 1 metr asi byste udělali to co já a postupovali "konzervativně" a tedy udělali kapacitní klobouk spíše větší. Moje první verze byla o průměru 40 cm na metrovém prutu našroubovaném místo původního 1,4m prutu. Výsledek : anténa se nedala naladit do rezonance na žádném kmitočtu, který je dostupný na mých radiostanicích.

To mě přesvědčilo, že mé obavy o "nenaladitelnosti" takových antén jsou blízké pravdě, proto jsem se rozhodl postupovat ještě konzervativněji malými krůčky a udělat kapacitní klobuk nejprve "maličký" a pak jej postupně zvětšovat. Hned druhý pokus tedy byl čtvereček materiálu na plošné spoje velikosti 95x95 milimetrů. S tímto čtverečkem se původní rezonance 1,4m prutu dostala z 27,4 na 25,3 MHz. "Klobouk" velikosti 95x95 mm tedy virtuálně prodloužil anténu o 220 mm.

Touto informací vybaven jsem uřízl nový prut délky 1400 - 220 = 1180 mm a naivně jsem si myslel, že takto dosáhnu s provizorním kloboukem rezonance na požadovaných 27,4 MHz. Realita je samozřejmě složitější a vliv kapacity kloboku na elektrickou délku antény se mění s poměrem velikosti klobouku k velikosti antény. Složité ? Klobouk stejné vedlikosti má relativně větší vliv na kratší antény než na delší. Můj nový prut jsem tedy musel uřezávat a uřezávat až jsem dosáhl těchto parametrů :
  • původní délka prutu pro rezonanci na 27.4 MHz = 1337 mm
  • Nová délka prutu pro rezonanci na 27,4 MHz = 1026 mm
  • Velikost klobouku je pořád 95x95 mm
  • Rozíl délky prutu antény s kloboukem a bez je 1337-1026 = 311 mm
  • Zdá se že platí, že zkrácení zářiče je "něco mezi dvonásobkem a trojnásobkem" PRŮMĚRU (!) kapacitního klobouku.
Navzdory tomu, že anténa byla v rezonanci neměla ještě ideální impedanci. tak jsem vymyslel ještě druhou fintu :
Antény typu "rovný dipól" mají vstupní odpor ( impedanci ) kolem 74 ohmů ( proto televizní koaxy na 75 ohmů ) Antény typu "prut nad vodivou plochou" mají impedanci poloviční = 36 ohmů. Proto kompromisní výstupní impedance radiostanic = 50 ohmů. A proto se taky používá finta, že rovný dipól se ohne pod úhlem 120 -135 stupňů a tím se dosáhne impedance 50 ohmů.

Opravdoví radioamatéři by vám řekli, že dipól je anténa symetrická a má být i symetricky napájena, ale my vidláci-prasáci to děláme takto : jednu polovinu dipólu napojíme na střední žílu koaxu a považujeme ji za zářič. Druhou polovinu dipólu napojíme na stínění koaxiálního kabelu a považujeme ji za "protiváhu". Na koaxiál jdoucí do stanice pak nacvakáme feritové filtry známe z komerční elektroniky aby se nám VF energie nevracela do baráku po stínění koaxu. Takyže tomuto řešení říkají bratři Anglosassové "ugly balun" - otrocky ( inženýrsky ) přeloženo "škaredý symetrizační člen".
U dipólů je ( teoreticky ) jedno která polovina je napojená na střed koaxu ( považovaná za zářič ) a která polovina je napojena na stínění koaxu ( považována za protiváhu ). takže jsem uvažoval takto - když mi protiváha visí kolmo dolů mohl bych kapacitním kloboukem opatřený "zářič" vyhnout pod úhlem 45 stupňů od kolmice směrem od baráku ven. A tím bych zabil hned dvě mouchy jednou ranou - zlepšil impedanci antény a navíc dále snížil množství VF energie, která se zbytečně absorbuje ve zdivu. Jelikož "prut" atnény byl mé výroby a nebylo mi jej líto ohnout - okamžitě vyzkoušeno a provedeno s pozitivním výsledkem.

Výsledný "hybrid" vidíte na obrázku. Po noci experimentování mnou ráno cloumá paní Kubáčová, které nebyl vysvětlen smysl ohnutí "zářiče" : "Vstávej, vstávej ! Vítr ti chce ulomit anténu !!" A ptáte se na signál ? +1S tedy o 6dB navíc neboli 2x takové napětí mého signálu na anténách stanic, které mám kolmo na stěnu domu a +2S tedy 12dB neboli 4x takové napětí na anténách stanic, které mám "ve směru zdi". To není špatné, pokud uvážíme, že prut antény je o 40 cm kratší a že "kloboukové" antény v mém provedení zdaleka neřekly poslední slovo, protože tu základnu se ztrátovou kompenzační cívkou jsem v patě antény zatím ponechal.

Vlci už začínají převažovat.

11. prosince 2018 v 5:39 | Petr |  Svět okolo
Na tomto blogu jsme opakovaně narazili na modelový příklad z teorie her alias "hru na vlky a ovce". Příkladem této hry budiž veverky, které mají dva typy chování. Veverky "ovce" sbírají oříšky a ukládají si je do skrýší ve stromech. To je příliš pracné, proto existuje druhá frakce - veverky "vlci" - vykrádajíci skrýše veverkám "ovcím". Společnost se 100% veverek typu "ovce" je stabilní po neomezeně dlouhou dobu. Díky relativní bezpracnosti kradení musí každá veverka odolávat pokušení vykašlat se na sbírání vlastních zásob a stát se "vlkem". Část veverek pokušení neodolá, proto kradnoucí frakce postupně roste až vzroste nad limit daný schopností sbírajících veverek nasytit všechny, což vede ke zhroucení veverčí společnosti a hladovění většiny jedinců...

Jasné ?

O Francii jsem kdysi prohlásil, že je 30 led před námi, ať už to znamená cokoliv. Dlouhodobá vláda socialistů a odborářů zvýšila platy a benefity zaměstnanců tak, že z Francie utekla většina průmyslu. Na rostoucí nezaměstanost reagoval francouzský stát rozvojem byrokracie a státem financovanými "projekty". V současné době začíná mít potíže tyto "projekty" dále platit, proto začíná zvedat daně lidem, které před pár lety, kvůli benevolenci státu 7 hodinové pracovní době, 6 týdenní dovolené a stávce každé 3 měsíce, vyhodili ze zrušených fabrik na dlažbu. Výsledkem je "hnutí žlutých vest" - oficiálně protesty proti nové "ekologické" spotřební dani z nafty, ve skutečnosti je však toto hnutí blízké dřívějším protestům v Rumunsku, které se nesly pod heslem "omlouváme se, že neumíme vydělat, kolik vy umíte utratit".

Tedy jak to všechno souvisí ? Před mnoha a mnoha lety jsem si pohrával s představou neustále ubývajícíh lidí, kteří vyrábějí "hodnoty" vlastní prací ( z daní a Euro-dotací finacované "projekty" to nejsou ) a neustále přibývající frakcí "nepracujících" kam patří pestré spektrum lidí - od "práce se štítících" - po usilovně pracující na "projektech" způsobujících více škody než užitku. Předpokládal jsem, že jakmile nebude dostatek peněz pro kořistící ( z daní žijící ) "vlky" začne mezi nimi narůstat agresivita vůči zbytku produktivních "ovcí". Ba dokonce jsem uváděl příklad "přece zdravotní sestry nebudou po těžké směně ve špitále demolovat na demonstracích města".

Hnutí žlutých vest však ukazuje něco jiného. Společnost se de-facto skládá ze čtyř frakcí :
  • Ovce - vydělávající na daně
  • Různí nepracující, nezaměstnaní a nezaměstnatelní spotřebovávající sociální dávky, kteří jsou velice viditelní avšak z hlediska cesty států do úpadku méně významní.
  • "Vlci v rouše beránčím" - manažéři "státního byznysu" z daní, kulturní a mediální sféra "intelektuálního typu" = bez publika, bojovníci proti čemukoliv, nepoužitelní absolventi nepoužitelných škol atd.
  • Samotný stát a jeho "výdaje" - složitě a neúspěšně řešící problémy, které sám způsobil
Díky tomuto rozdělení na více frakcí se setřely obrysy společenské situace, takže francouzské "ovce" se po odečtení neproduktivních zaměstnanců státu staly z pracující většiny - vykořisťovanou menšinou a navíc nepozorovaně spadly do neřešitelného postavení typu : "čím více pracuju - tím více chudnu". Spotřební daň na naftu je poslední kapkou, která produktivní a daně platící frakci ukázala její tragickou budoucnost. Proto násilné demonstrace "Hnutí žlutých vest". V Česku se podobná situace chystá též - první příznaky jsou na obzoru už dlouho. Například situace na "sídlišti Ostrava-Dubina", kde pracující - daně platící - žijí z ruky do huby, zatímco jejich nefachčenkovití sousedi berou všemožné dávky, kupují ojetá BMW a dětem drahé značkové oblečení. Navíc chlastají a dělají bordel celé noce, během kterých by jejich de-facto "živitelé" rádi spali před zítřejší směnou začínající v 6:00.

Je tedy z této situace nějaká ( nenásilná ) cesta ven ? Teoreticky by státy mohly zavét přísný režim dnes označovaný jako fašismus, nacismus a kdoví co ještě. Tedy "každý žije výlučně prací svých rukou". První nesmělé pokusy tady už jsou. Austrálie třeba, má dokonce v Ústavě, že nelze nikomu vyplácet státní peníze bez odpovídající "protihodnoty" z jeho strany. To je opatření proti australskému Ústavnímu soudu, který, stejně jako ten náš, opakovaně zamítl jako "neústavní" povinné veřejně prospěšné práce pro pobírače sociálních dávek.
Jenom stručná poznámka ke státům jako hlavnímu zdroji problému : od starého Rakouska-Uherska ke dnešku se státní finance změnily takto : Státním rozpočtem monarchie protékalo kolem 5% rakouského hrubého domácího produktu. Přesto Franz-Josef stavěl mosty, silnice, železnice, školy, špitály. Státním rozpočtem Česka dnes proteče kolem 40% HDP ( = 8x tolik a ve Francii skoro 50% ), navzdory tomu stát nemá ani na údržbu toho, co Franz-Josef za svých 5% postavil....

Obávám se že soudržnost různých vrstev společnosti dostává aktivitou státních ( a korporátních ) "vlků" typu Macrona, Babiše a celé pyramidy osob kolem nich pěkně na frak. Není vyloučeno, že budoucnost je nejlépe popsatelná textem komunistické internacionály "Již duní právo v jícnu temně a výbuch zazní naposled", nebo ještě temnější větou, kterou jsem viděl ve starém dokumentu o válce v Jugoslávii : "Viděl jsem v zaměřovači, že je to můj soused, ale měli jsme nějaké spory, tak jsem stisknul spoušť.... "

Poznámka při druhém čtení : Předsedkyní CDU byla zvolena naklonovaná Merkelová verze 2.0. Jěště štestí, že Adolf Hitler spáchal sebevraždu, v opačném případě by jej Němci volili premiérem až do jeho přirozené smrti v pozdních 70. letech.

Chlastání v čase klimatických extrémů.

4. prosince 2018 v 5:06 | Petr |  Příroda
Na úvod několik pranostik :
Březen za kamna vlezem, duben, ještě tam budem. Studený máj v stodole ráj. Medardova kápě - 40 dnů kape. Svatá Anna, chladna z rána. Svatý Vavřinec - první podzimec. Svatý František - v poledne košile, ráno kožíšek. Svatý Martin příjíždí na bílém koni. Svatá Barbora táhne sáně ze dvora, atd.

Z pranostik je jasné, že počasí v minulosti bylo až do přelomu květen / červen relativně chladné, a od září již zase chladné. Tedy nic co by táhlo lidi příliš ven, a zejména né nic, co by táhlo opilce do hospod. Pak se začalo ozývat globální oteplování ( nebo ne ? ) Sám si pamatuji že někdy v roce 2000 nebo 2001 bylo první týden v lednu tak teplo, že jsem s bývalou manželkou vyběhl na jogging ( ach kde jsou mé bývalé sportovní výkony ). Běžel jsem v kraťasech a tričku a proti mně korzovaly babiny s vnoučaty v kožichu a s šálami. Důchodci se totiž oblíkají podle kalendáře ne podle aktuálního stavu a na změny počasí reagují se zpožděním, takže netypicky teplý březnový týden vám do špitálu přinese tolik kolapsů z horka, že by se ani vlna letních veder nemusela stydět.

Krátce a zjednodušeně : byly doby kdy se v hospodských zahrádkách sedělo a chlastalo v období od 15. května do 15. září, tedy hrubě zaokrouhleno 4 měsíce. Letos bylo počasí tak mimořádně teplé že jsem první hosty v hospodských zahrádkách viděl už kolem 1. dubna a poslední kolem 15. listopadu - to jest 6 a půl měsíce. A nejedná se jenom o "spořádané" občany chlastající na zahrádkách - jedná se o bezdomovce s krabicovým vínem, mládež fetující na lavičce v parku, a další lepší společnost.

Výsledek se dostavil - organismus většiny alkoholiků / narkomanů je nastaven a přizpůsoben na určitou intenzitu příjmu chlastu / drogy. Díky dobrému počasí však letos pozřeli až o 60% větší dávku než jiné roky. Myslíte si že je to jedno jestli někdo vypije 1000, nebo 1600 piv za sezónu ? Vůbed ne! Organismus alkoholiků je tak zatížen, že rezervní kapacita pro alkohol navíc tam není. Takže letos na podzim ve špitále i v laboratoři pozoruju výrazné zvýšení počtu pacientů s komplikacemi z chlastu. Oba špitály kde pracuju byly v říjnu a listopadu k prasknutí z "přechlastaných" pacientů. V laboratoři nám neočekávaně došly reagencie na amoniak ( vyšetřuje se u cirhotiků se selháváním jater ) Naměřili jsme rekordní aktivity GMT ( enzym rostoucí u alkoholiků ). Ba dokonce jsem viděl neskutečné množství krevních obrazů se změnami typickými pro chlast ( nadměrná spotřeba vitaminu B12 při metabolismu alkoholu vede k nedostatku vitaminu na krvetvorbu ).
Možná namítnete, že kdo pije v teplíčku - pije i za plískanic, ale není tomu tak. Statisticky / stochasticky vzato - značná část pijanů se na podzim vrací ke ( zlé ) manželce, do ubytoven, k Armádě spásy, do Katolické charity a do jiných zařízení, kde musí alespoň přes noc vydržet bez flašky, navíc pokud je venku hnusně, opilci nemají tendenci flákat se po městě a shromaždovat se kolem krabice s "čůčem". Výsledkem je, že většina alkoholiků sice chlastá i v zimě, ale výrazně sníženou intenzitou, takže jejich metabolismus si odpočine a organismus se pokusí napravit ty nejhorší škody.

Pro mně osobně byl tedy letošní teplý rok velice poučný. Limity výdrže alkoholiků skutečně existují a letos jsme na ně narazili. Je ještě jiné poučení z této pohádky ? Třeba začínám rozumět tomu proč Francie je světový lídr v transplantacích jater = středomořské počasí + víno. Pokud by se horká sezóna měla ještě pár let opakovat - můžeme čekat zvýšenou úmrtnost alkoholiků, což vzhledem k jejich počtu v naší populaci není jen tak zanedbatelná věc.