close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Červenec 2012

Očkování z pohledu teorie her.

31. července 2012 v 3:40 | Petr |  Příroda
Hra na ovce a vlky je základní příklad vysvětlující veřejnosti co je to teorie her. Jedinec se má možnost chovat jako ovce, nebo jako vlk a podle poměru ovce/vlci se výrazně mění osud celé skupiny jedinců. Příklad : Veverka si může buď schovávat oříšky na zimu, nebo může ostatním veverkám vykrádat jejich zásoby. Vykrádání cizích zásob je mnohem výnosnější proto je zájmem každé veverky spíše vykrádat než shromažďovat. Pokud je ale rychlost kterou veverky vykrádají větší než rychlost, kterou ostatní veverky oříšky shromažďují - systém se zhroutí a všichni budou hladovět.
Vídím v tom analogii dnešní společnosti - korporátní sférou plnou nemakačenků s MBA počínaje a Evropskou unií konče, ale to je jiná pohádka ....

Takže si představte vyspělé Spojené státy - náš vzor a nalistujte si kapitolu Černý kašel na stránkách Center for Disease Control - co je obdoba naší hygineické služby. Jaké bude váše i moje překvapení když zjistíte, že CDC bez červenání připouští že v USA jsou velké epidemie černého kašle každé 3-5 let a roční počet nemocných je asi 28 000. Černý kašel má asi 10% úmrtnost, takže tím nepřímo přiznávají 3000 mrtvých na tuhle chorobu, která je u nás prakticky vymýcena očkováním. Jak to ?

My máme vysoce kvalitní vakcíny typu ALDITEPERA ta zkratka znamená AL - účinek zesiluje přidání hydroxidu hlinitého alias Al(OH)3 , DI - očkování proti záškrtu (Diphteria) TE - Tetanus, PE - Pertusse alias černý kašel. Touto trojvakcínou jsou očkována všechna miminka a pak jsou podle státem daného kalenáře ještě přeočkovávána. Očkování je doposud formálně povinné, protože se do této povidnnost zatím žádný magor neopřel a nepohnal věc k Ústavímu soudu, kde by se nepochybně přišlo na totéž co v USA, že totiž očkování porušuje lidská práva....

Take v USA měli taky svoji ALDITEPERu akorát se podle výrobce jmenovala DTaP nebo TDaP. Protože tohle očkování je pro děťátko opravdu zatěžující a děťátko je týden po očkování v teplotách a mrzuté vytvořili americké maminky v 90 letech skupinu, která podala hrmomadnou žalobu na oba výrobce. Výsledek se dostavil - soud odsoudil oba výrobce k mnoha-set-miliónovým odškodněním za všechna teplotující miminka a oba zkrachovali a výrobu ukončili. Takže se v roce 1994 přestalo trojvakcínou v USA očkovat.

Všechno vypadalo úplně ideálně - růžolící miminka žádná epidemie, černý kašel přece už nehrozí když máme dostatek potravy, slušnou hygienu a antibiotika. Všecno vypadalo ideálně až do roku 1998 kdy už se nahromadilo tolik neočkovaných dětí, že vypukla epidemie kdy onemocnělo 40 000 dětí a 4000 z nich zemřelo - od té doby se USA snaží vyzývat k obnovení očkování, ale celý systém se prostě rozpadl a výsledkem je částečný úspěch - pouhých 28 000 nemocných ročně....
V česku se začínají taky ozývat bojovníci za "zdravá miminka" a povinné očkování má nejasný právní status - za komuninsmu bylo povinné, a vyhlášky ministerstva zdravotnictví to tak berou dodnes, ale když se najdou nejací "alternativní rodiče" tak stát buď zasáhne a pak máte plnou TV nova slzavých reportáží jak matce berou děcko, nebo nezasáhne a pak co ???

Analogii s teorií her jste jistě pochopili ve 100% proočkované populaci je výhodné se nenechat očkovat, protože vaše dítě je chráněno tím, že přes ostatní očkované děti se nemá jak nakazit, a přitom samo není zatíženo očkováním. Všechno bude fungovat báječně, dokud se nenahromadí dostatek - kradnoucích veverek - pardon - rodičů hajzlů - a vznikne nám taky nějaká epidemie. Při té naštěstí zemřou především neočkovaní - takže alespoň nějaká spravedlnost existuje.

Mimochodem v USA se řádně neočkuje ani proti záškrtu (vakcína je přece kombinovaná) až vypukne epidemie záškrtu - budou si moci USA a rozvojový svět podat ruce.
A my - určitě už teď existuje alespoň desítka "neziskovek" bojujících za práva neočkovaných miminek. Jako způsob, jak společensky akceptovatelně likvidovat potomstvo blbců - beru - ale v čem spočívá právo rodičů riskovat smrt svého děcka - fakt nevím ....

Neurověda pro Geeky 3. Dráty a hradla.

29. července 2012 v 2:20 | Petr |  NeuroScience pro Geeky
Máme - li se někam dostat je nezbytné probrat základy. Takže dneska to bude nuda, která je bohužel nutná.
Nervová soustava je jako naše vláda - látky z krve do tkání volně procházejí difuzí. Až na výjimku a tou je mozek, který je od krve oddělen tzv. hematoencefalickou bariérou. Ta je pro molekuly, které mají elektrický moment (jsou tzv. polární) nebo mají molární hmotnost nad 500 g/mol zcela nepropustná, Vše co se dostane do mozku je aktivně řízeno buňkami, které obklopují mozkové cévy. Tělo tedy může značně trpět aniž by si mozek něco poznal. Navíc je zde jistá asymetrie - mozek tvoří 2% hmotnosti organismu, spotřebuje však 25% klidového energetického příkonu.
Nervová soustava je samozřejmě tvořena Neurony, ale ty tvoří jen menšinu všech buněk. Musel bych hodně googlovat ale střelím od boku 20% buněk v mozku jsou neurony. Ostatní buňky jsou tzv. glie - pomocné buňky, které se o neurony starají. Bohatství naší mysli vziká tím, že neurony spolu komunikují. K tomu jsou anatomicky uzpůsobeny tak že mají množství výběžků zvaných dendrity, kterými signály od svých kolegů přivádějí a pak maji JEDINÝ výběžek, který signál odvádí tzv. Axon. Axon se samozřejmě větví a stimuluje více než jeden další neuron. Smysl proč je axon jenom jeden je v tom, aby bylo "stanovisko" každého neuronu jednoznačné, ne aby levá polovina neuronu byla vybuzená a pravá ne.

Pokusím se srozumitelně vysvětlit jak neurony fungují na nejnižší úrovni. Je to svérázná kombinace analogové a digitální komunikace.
Na povrchu neuronu jsou membránové proteiny, tzv. iontové pumpy, které do neuronu ženou draslík a z neuronu ven vyhazují sodík. Přitom membrána neuronu je pro sodík téměř naprosto nepropustná, zatímco pro draslík je propustná volně. Z hlediska elektro chemického tedy buněčná membrána tvoří něco jako separátor v baterii. Protože uvnitř buňky je množsví bílkovin, které fungují jako záporné ionty je draslík v elektrickým nábojem držen uvnitř což se jeví jakoby membrána buňky měla záporné napětí proti okolní vodě ve výši 70-100 mV. Čím je buňka vzrušivější tím má vyšší záporné membránové napětí.
Pokud nějakým podnětem membránu elektricky podráždíte uzavřou se v membráně draslíkové a otevřou sodíkové kanály - sodík vtrhne dovnítř což se elektricky projeví jako tzv depolarizace - elektrické napětí memrány neuronu stoupne někam k + 20 mV. Na kladné napětí reagují draslíkové kanály tím, že se opět otevřou a draslík se vylije - proti směru pronikání sodíku čímž se membránové napětí vrátí zpátky do klidových záporných hodnot - tzv repolarizace. Detaily zde. Membránové kanály mají "refrekterní periodu" tedy pokud se jednou otevřely a zavřely nemohou tak učinit okamžitě znovu, takže membrána je po podráždění chvíli nevzrušivá. To slouží k tomu, že vzruch zvaný "Akční potenciál" se po membráně šíří jedním směrem a to vpřed a nikoliv zpátky (analogie Huygensova-Fresnellova principu z optiky).
Schwanovy buňky
Rychlost šíření akčního potenciálu po axonech je o něco méně než 1m/sec - to u velkých zvířat nestačí ( i do ocasu musí dojít signál z mozku ), proto příroda přišla na fintu - buňky glie zvané Schwanovy buňky obtáčejí axon jako izolace drát a opravdu elektricky izolují. Akční potenciál se jako chemický signál - tedy pomalu - šíří jenom v mezerách mezi Schwanovými buňkami pod Schwanovými buňkami se šíří jako elektrický proud - rychlostí světla. Důvod proč schwanovy buňky nejsou delší spočívá v elektrickém odporu tekutin - mezery mezi buňkami sice signál zpomalí ale tím že se v nich vybudí akční potenciál se signál zároveň zesílí a opět správně vytvaruje.Tímto tzv. saltatorickým šířením vzruchu dosahuje rychlosti něco přes 5m/sec a to stačí i pro slony, žirafy a velryby....

Mám pocit, že čtenáři toho mají plné zuby. Takže pokračování příště - probrali jsme digitální část komunikace mezi buňkami - příště probereme analogovou a vysvětlíme si proč současné matematické modely neuronových sítí patrně nepovedou nikam.

Pořád jsem nedošel k názoru komu budu v této sérii radit . Že by gayům - nebude to už příliš a co jim budu radit když jem sám spíše na holky ???

Robotika - věda o konektorech

26. července 2012 v 2:18 | Petr |  Roboti
Je tomu asi 14 dní co jsem napsal díl seriálu Vidlákovo elektro o odprových děličích a tam jsem si stěžoval, že se těžko sestavují z odporových řad přesné dělící poměry 1: 8 třeba.
V diskusi se ozvala stará kamarádka Saša Svobodová, proč nepoužiju místo odporového děliče trimr. Představa trimru, který se natřásá v robotovi mě na okamžik naplnila panikou, ale pak jsem to probíral z mnoha stran a zjistil jsem, že budu muset probrat nejenom co si robotik může do robota dovolit vestavět z elektrického hlediska ale i co si může dovolit z MECHANICKÉHO hlediska, což jsem se rozhodl probrat právě dnes.

Takže přiklad - než jsem měl procesorovou nabíječku na NiMH baterky nechával jsem je občas vybíjet tím, že jsem je dal do robota na Sumo , který bez oponenta jezdil po hřišti do úmoru. Překvapivě často se přitom stávalo, že se zastavil předčasně po 2-3 hodinách kvůli nějakému upadlému drátku. Taky vždy před Robotickým dnem kdy moji roboti měli hrát sumo jsem vždy vzal novou sadu konektorů a napájel jsem je na kabely. Ne občasné hrubé násilí ostatních robotů ale i drobné vibrace jsou totiž tím, co vaši nepřipravenou elektroniku dovede úplně zničit.

Tedy trimry do robota ne protože jemnými vibracemi a i prachem se zničí a pokud slouží jako přesný dělič - tak jsou de facto nepřesný dělič. V dobách kdy jsme se ještě scházeli v Praze tak Jirka Rotta přednášel co se do robota dá vestavět. Jirka Bezstarosti s ním buď souhlasil, nebo zuřivě nesouhlasil a Zbyněk Winkler nebo David Obdržálek to zakončil povzdechem nojo kluci když ta robotika je vlastně věda o konektorech, aby neupadly.

Takže jednoduchá rada - rozeberte nějaké auto a podívejte se jak odlišná je v něm elektoinstalace, konektory, svorky od toho co běžně používáme do stacionární elektroniky - to je základní vodítko, které ještě poněkud rozvedu.

Tedy šroubovací svorky nebrat, můžete utahovat jak chcete ale šroubečky se stejně jednou uvolní a nespolehlivý spoj, který v klidu má kontakt a za jízdy se nepravidelně přerušuje je věc prakticky neodhalitelná, nemluvě o tom že zhoršuje už tak dosti velké el-mag. rušení uvnitř robota.
Pružinové svorky typ WAGO naopak ano. Pružinka prostě svou pružností kablík udrží i proti vibracím a na rozdíl od šroubku je "samodotahovací"
Jenom poznámka při druhém čtení. Zpytoval jsem svědomí a došel jsem k takovému závěru - sám šroubovací svorky úplně nezavrhuju a používám je na prototypy desek, které zůstanou v "malých domacích robotech" na stejné desky které jdou "ven" používám pružinové spojky WAGO. Důvod je ten, že do šroubovacích svorek snáze ucyhtíte pomocné drátky na které připojíte Multimetr, Osciloskop, oscilolkop chudých alias LED Diodu atd. Do definitivních "odladěných" desek však vždy používejte pružínové svorky.
Samořezné konektory na ploché kabely - v žádném případě ne - to je prototyp konektoru, který se "utřepe" i velice jemnými vibracemi a navíc "do něj nevidíte" a nemáte jak zkontrolovat kvalitu kontaktu. Je třeba si uvědomit, že rozhodující není okamžik kdy konektor viditelně upadne od svého drátu - to je až smrt robota. Rozhodující je okamžik kdy spolehlivost kontaktu klesne, v datech se objevují záhadné chyby, Sběrnice jsou občas zarušené - to je stav kdy se dá prohrát soutěž i s robotem, který doma jel jako po másle.
RJ45 Jirkové Rotta a Bezstarosti jej obhajují, já mám vůči němu určité výhrady, protože jsem zažil až moc "samoupadávacích" konenktorů v PC, jejichž jediným namáháním bylo, že sekretářka do PC občas kopla jehlovou lodičkou - tak nevím
No a na závěr král všech konektorů - rozhodně mnou doporučovaný (ale vzhledově hnusný) automobilní faston. Sám si pamatuju až ten fyzický hnus z elektroinstalace z vojenského UAZu, ale překonejte to a berte to tak, že automobilní elektroinstalace je hnusná, ale robustni a přesto i ta občas zlobí, takže jestli na robota pro venkovní prostředí přilepíte izolepou kontaktní pole - pánbůh s vámi i s námi okolo ....

Neprobral jsem všechno, ale princip je doufám jasný - nepřítelem robotické elektroniky jsou vibrace, proto žádné pájené kabely, ale krimpované, žádné šroubované svorky ale pružinové, konektory se zámkem, ne volně poletující kabely uvnitř robota- všechno stáhnuté do svazků a připevněné pevně, ale beztahu ke kostře robota, ne samořezné konektory bacha na trimry (ale i krystaly trpí vibracemi) a pozor třeba na keramické konenzátory, které jsou "mikrofonní" tedy často produkují rušení v rytmu vibrací. Tlumivky pevně utažené, dobře zapájené zapatlané (nebo zalité) lepidlem atd.... Nebojte však vás pár debaklů naučí.

Dnešní rada pro blondýny zní - Minikraťásky dovedou chpapům způsobit opravdu žhavý den, ale k minikraťáskům jehlové sandálky - ty dovedou udělat žhavou noc.

P.S. když jsem kontroloval překlepy přišel jsem ještě na jednu radu - kašlete na EU šetřete nervy a roboty pájejte olovem ( nejlépe pájkou typu SN60 PB38 CU2, nebo i pájky s troškou stříbra). Srát se z bezolovem a pak sledovat jak vám spoje praskají vibracemi - za to nestojí.

Smrad virtuální společnosti

24. července 2012 v 5:01 | Petr |  Filosofování
Pamatuju si na to jako dneska, bylo to za bolševika, asi v mých 16 - šel jsem za strašného počasí z Místku do Frýdku po mostě kolem "zlatých ptáků". Bylo to někdy v době kdy jsem zase musel vzdát bastlení pro absolutní nedostatek součástek na trhu, takže moje úvahy byly poněkud chmurné.
  • Když si lidi nemůžou za své peníze nic koupit proč by měli pracovat ?
  • Pokud si budou moct za své peníze něco koupit budou pracovat více a více aby měli více peněz a mohli si koupit více věcí ?
  • Pokud si všichni, včetně rozvojového světa budou chtít koupit to, co mají ostatní Zeměkoule to nevydrží.
  • Asi bude nutné naučit lidi toužit a kupovat věci které ve skutečnosti neexistují ?
  • Jako třeba film na videokazetě nebo hry do Atárka ?
A prásk uplynulo 25 let a virtuální společnost s virtuální ekonomikou a virtuální spotřebou je tady. Na iTunes si kupujeme muziku, kterou "downloadujeme" do iPhonů a platíme za - jedničky a nuly ve flash paměti....
Přesto na jedné straně naše spotřeba hmotných věci se nezmenšila (snad možná nevzrostla tak jak by vzrůst mohla). A na druhé straně tu máme problém, který nikdo nepředpokládal dokud virtuální společnost a virtuální ekonomika nezačala klepat na dveře.

Ve veřejnosti je třeba vyrvořit představu že spotřeba virtuálních věcí je COOL a že po virtuálních věcech mají toužit. Lidská logika však vede k tomu, že pokud je virtuální spotřeba COOL tak je i virtuální výroba COOL. Takže všichni se dnes vrhají na Internetový byznys, "Startupy", podnikání na sociálních sítích atd....

Co když ale odvrat pozornosti od reálného k virtuálnímu světu znamená zaostávání společnosti v reálném světě?
Co když nyní nutně potřebujeme technologie, které nejsou z virtuálního světa ? Řešit energetiku třeba ?
Můžeme mladému muži říct - jdi dělat strojního inženýra - COOL krasavice tebou sice budou pohrdat, ale společnost to móóóc potřebuje ???
A navíc, když ten idealista / blb půjde, jak se pak smíří s tím, že se na něj budou vytahovat vyčůraní hajzlíci, kteří "volání společenské objednávky" záměrně ignorovali, a právě proto mu teď dělají šéfy za nesrovnatelný plat ?

Stejně se strachuju zbytečně, protože co společnost chce, to společnost dostane a není v silách jednotlivce to změnit. Na druhou stranu společnost jsme my všichni, takže opět vyzývám - uvažujte - bude surfování po Facebooku pořád stejně COOL i když elektřina půjde jenom 2 hodiny denně a teplá voda jenom v sobotu večer ?

Neurověda pro Geeky 2. V čem jsme jiní

22. července 2012 v 5:36 | Petr |  NeuroScience pro Geeky
Opět budu citovat sám sebe a větu, kterou jsem chladil známého v prvním ročníku na strojárně VŠB : "Nestavěj robota lepšiho než člověk, nejprv postav robota lepšího než baktérie". Ano je to tak - hluboko pod povrchem toho , proč robotické ženy zatím nejsou nejlepší milenky je to, že příroda nantotechologii používá, zatímco my o nanotechnologii (jen) mluvíme. Každá buňka je samostatný živý tvor jednotka se svým metabolismem, informačními drahami, energetickými rezervami, rozmnožovacím aparátem atd, člověk je pak (ne)dobrovolné sdružení techto živých tvorů .... Takže naši roboti mají motory extra a baterie extra, zazímco žížala (i člověk) mají svalové buňky plné glykogenu a kreatin-fosfátu, který rovnou slouží jako energetický zdroj.

V přirodě jsou věci naprosto fascinující - vlaštovka (v letu) chytne mouchu (v letu) na základě analýzy toho, co vidí čichá a slyší, totéž netopýři a sovy, totéž tučňáci a delfíni ve vodě - přirozený pohyb ve 3D protředí za kořistí, která aktivně uniká, a přesto často neunikne. Pokud bychom chtěli toto napodobit v robotech byly by to gigahertzy a gigabajty za sekundu datových toků, přestože u těchto zvířat je nejvyšší frekvence signálů, se kterými pracují jejich neurony někde v pásmu nad 1 kHz a velikost a energetická spotřeba jejich mozků - nepředstavitelně malá. Největší mozek v přírodě - lidský má trvalý příkon kolem 25W a díky obrovské redundanci se tento příkon příliš nemění s mentální aktivitou, přestože je známo, že pracující neurony mají až 10x větší spotřebu energie než klidové.....
Mozky se tedy skládají z neuronů, které si předávají elektro-chemické signály. Naše věda o umělé inteligenci si už od 60 let hraje s neuronovými sítěmi - tedy s něčím, co technici považují za dostatečně reprezentativní obraz aktivity skutečných nerovových buněk.

Soukromě cítím, že někde bude problém, protože na medicíně jsem pracoval jako "pomvěd" na výzkumu srdečních buněk, což jsou buňky s tou nejjednodušší eletrickou aktivitou. Pouze generují srdeční rytmus, a to všechny v celém srdci (kvůli redundanci). Přesto když se můj bývalý šéf RNDr. Šimurda pokoušel matematicky modelovat elektrickou aktivitu srdečních buněk vycházely mu vzorečky řádově složitější než ty, které používají technici jako model - mnohem složitějších - neuronů.

A pak mezi mozky a počítači je druhý rozdíl, na který taky pořád upozorňuju je to "hardware přizpůsobený úloze" - abychom vůbec mentálně zvládli tvorbu softwaru používáme různé vrstvy abstrakce - Algoritmus v Javě přeložený do bytekodu, pak interpretovaný na procesoru, který emuluje X86 instrukce. na každé úrovni abstrakce musíme dodržovat omezující pravidla. Nic takového v mozku není - jak se zdá podle posledních pozatků tak třeba takový "střední level" vyhodnocování obrazu spočívá v tom, že člověk rozezná asi 10 000 předmětů a pro každý z nich má v mozku malou oblast, která "svoji věc" aktivně hledá v zorném poli. Pokud ji najde vybudí se a začne stimulovat takzvanou "asociační kůru" kde zase smysluplné kombinace věcí mají své malé okrsky, které se aktivují. Takže pokud vidíme krásnou holku, kterou za ruku vleče rusky mluvící potetovaný borec - aktivuje se centrum které říká - pozor radši koukej do země .....

Jestli si myslíte, že obrázek který jsem k tomuto článku přidal je výsměchem inženýrům tak není - je to takzvaný "motorický homunkulus" - tedy lidská postava nakreslena v takových proprcích jak velká část mozkové kůry se zabývá řízením pohybu dané části těla. Jednoduše řečeno - pohyb jazyka řídí větší kus mozku než obě nohy ....

Pořád ještě nevím komu budu udílet rady a ani nevím jak dlouhý článek je ještě neunavující, proto pro dnešek končím.

S prázdným břichem směle proti Terorismu !!!

19. července 2012 v 2:28 | Petr
Marconi, Tesla, Edison, Ford, všichni začínali jako samouci už od děcka - zaujatí svým oborem, který v privmitivní formě provozovali někde v kůlně rodičovského domu. Co by se stalo kdyby jejich rodiče a jejich rákoska dosáhla svého a oni by nakonec šli nějakou konvenční životní cestou ?

Bolševická teorie o tom, že "každý je nahraditelný" naznačuje, že by se našel někdo jiný kdo už tehdy zrál, ale neprosadil se. Co v případě, že by svoji rákosku vytáhly celé státy a zakázaly třeba pilník, protože kdo umí pilníkem vypilovat ventil k (budoucí) Fordce přece umí vypilovat i nůž a to z něj činí zločince !!
Chodili bychom za takových okolností ještě pěšky ? Že je to absurdní příklad ?

Slušná slova nemohu nalézti, ale opakovaně slyším informaci, že Evropská unie bojuje za naše blaho. Už zakázala žárovky takže na hajzlíku měním co 2 měsíce úspornou zářivku - každou s 5 miligramy rtuti. Přítelkyně Maruška se dočetla o připravovaném zákazu vysavačů nad 1000W takže už teď má vybraný nějaký 1500W bezsáčkový Samsung, co by měl "vydržet věčně" Šeptanda říká, že se chystá zákaz rychovarných konvic nad určitý výkon, což je naprostý nesmysl, protože ohřátí vody RYCHLE velkým výkonem minimalizuje tepelné ztráty a i baba Dymáková si dovede představit, že nad svíčkou hrnec neuvaříš. Nícméně v "Evropě" sedí idioti, kteří studovalí buď naší "religionistiku" nebo francouzskou "école d` administration" = školu veřejné zprávy - nebo jiný druh vzdělávání pro ambiciózní blbce. Takže se není čemu divit že tihle "lidi" (mám i jiné slovo) mají představu, že pokrok vzniká v EU kontrolovaných "vědeckých ústavech" kde sedí "produkty" Boloňským procesem "reformovaného" školství.
Tudíž nebude žádná škoda, když v rámci "boje proti terorismu" zakážeme prodej jistých dnes běžně dostupných chemikálií jako je peroxid vodíku, kyselina dusičná, kyselina sírová, suchý líh do vařičů, aceton, atd. Důvod - z miliard prodaných balení jich pár bylo použito k výrobě bomb a ani na to nemáme spolehlivé důkazy....

Z pohledu absolventa "école d` administration" totiž není rozdíl mezi děckem co experimentuje s rachejtličkami, motoristou co si chce dolít akumulátor, robotikem co leptá plošné spoje, blondýnou co si barví hlavu a teroristy - každý kdo bude doma DRŽET chemikálie ze seznamu páchá trestný čin dle legislativy EU.

Jediná spása je v tom, že národní vlády musí tyhle zblije ratifikovat, takže pevně držím palce budoucí koalici ČSSD+KSČ, že to neratifikují, protože už teď sháním ilegálně toluen (je zakázaný, protože ho fetovali cigáni). Představa, že budu ilegálně shánět i peroxid vodíku a hydroxid sodný, které oba zcela mírumilovně využívám k leptání plošných spojů mně prostě vytáčí do bílého žáru.

Možná, že z posledních zásob svého peroxidu a hydroxidu postavím nějaký ten procesorem řízený časovač a pojedu do Bruselu, i když znalci doporučují jako poslední východisko koupit vrak dodávky naplnít ji propan-butanovými flaškami a upostřed pod jednou z nich zapálit rovněž propan-butanový vařič - tyto ingredience na bombu prý EU ještě zakázat nechce, ale kdoví jak dlouho to bude trvat.

Ekonomický Marasmus EU zřejmě není ještě dost hluboký, proto nám elektronikům zabavují pilník. Děcko co chce začít s chemií nebo elektronikou drobným pokusničením doma - nezačne. Tudíž v dospělosti pracovat v některé progresivní oblasti nebude ( tam budou pracovat Indové a Číňani ). Tudíž EU de-facto doporučuje - přihlásit se hned v 18 na pracák a živit se ohlodáváním umakartu z přepážek, protože státy EU už nemají ani na vlastní sociální výdaje. V břiše nám bude kručet, ale bude nás hřát vědomí jak "dokonale" jsme chránění před "terorismem" moudrým úřednictvem z EU.

Doufám že se EU stihne dříve rozpadnout, jako každá krysa zahnaná do kouta totiž teď vyvádí nejvíce.

Blog.CZ promine, ale je to silnější než já : "DOPRDELEPRÁCE-KURVAFIXALELUJÁÁÁÁÁ !!!!"

Neurověda pro Geeky 1. Proč se zabývat mozkem

17. července 2012 v 4:00 | Petr |  NeuroScience pro Geeky
Nedávno mě zvrhlost zdravotnického systému donutila vzít si 5 dní dovolenou a v obrovském tempu studovat tlusté americké bichle o neurologii a vyšetření mozkomíšního moku abych mohl udělat zkoušku na "Licenci z likovorové cytologie" což je papír, který mě opravňuje vykazovat mikroskopický rozbor lidského mozkomíšního moku zdravotním pojišťovnám.
Ne že bych tahle vyšeření nedělal už léta, ale doposud jsem spadal do kategorie, kterou pojišťovny ńejvíce milují - typu "udělat to musíte, ale účtovat to nesmíte" - v tom je ta zvrhlost.

Při tom jsem si uvědomil, že jsem muž devatera řemesel ( a desáté bídy) a že vlatně léta v oblasti diagnostiky chorob mozku pracuju proti směru, ve kterém pracují pražští profesoři - oni se snaží dostat co největší porci rozhodování o pacientovi do vlastních rukou - Já naopak mám zkušenosti s "nočním zdravotnictvím", na které oni už zapoměli a tak se snažím maximum rozhodování o pacientovi mechanizovat, komputerizovat a nestydím se říci "robotizovat".

Takže opravdu nemá smysl do blogu psal o tom jak mi nefungují prográmky v C, když všem známým z matfyzu fungují. Nicméně jsou mezi mými známými lidi natolik geniální, že by se vyplatilo je násilím poslat na medicínu aby nastudovali jak funguje mozek, protože vybavení těmito informacemi by je pak při ranním kadění na míse určitě napadlo jak posunout umělou inteligenci prudce vpřed....
Protože mám se spoluprací s neurology skromné 15 leté zkušenosti, a protože částečně rozumím i Vaškovi Bláhovi když spustí o umělé inteligenci dovoluji si dnes odstartovat další nepravidelný a nekonečný seriál - tentokrát o tom jak funguje mozek, zejména s přihlédnutím jak by mohli fungovat naši roboti ( a zatím tak ani náznakem nefungují ).

Poznámka pro Karla, který mě kdysi zdrbal, že "chleba levnější nebude" když budu pořád vytahovat a světlo jak to má příroda ošéfované a inženýři ne. Ano chleba levnější nebude, ale taky platí "neustálým poprcáváním k dokonalosti" takže třeba se nad mými článečky někomu rozsvítí, nebo (vysoce nepravděpodobně) se při jejich psaní rozsvítí mně.

Drobná poznámka na závěr - nevím jestli mám psát doporučení pro blondýny, brunety, nebo zrzavé, ale v každém případě, kdybyste někdo náhodou měli dostat Nobelovu cenu za umělou inteligenci - nezapomeňte že prvotní informaci k tomu geniálnímu nápadu na záchodě máte ode mně a alespoň jednou větou se o mně zmiňte v životopise co se odevzdává Nobelovu výboru....

Úloha posvátné hrůzy ve výpočetní technice

15. července 2012 v 5:44 | Petr |  Počítače etc...
První opravdové PC jsem viděl v roce 1989 na Brněnské Hvězdárně. Kdo absolvoval kurs, zapsal se do pořadníku, byl vyzván, ukázal, že má umyté ruce (klávesnice ze Zbrojovky Brno stála kolem 200 000) mohl pak hodinu třeba programovat v Turbo Pascalu na 8086 na 4,77MHz se 256 kB (kilobyte!!) RAM. Je zvláštní, že subjektivně tohle PC mělo mnohem pomalejší odezvu než moje domácí Atárko 800XL.

Nicméně v roce 1992 začalo být jasné, že Atárko je morálně mrtvé a je čas přeorientovat se na PC. V podivuhodné době vycházela podivuhodná literatura. Takže jsem si koupil knihu Assembler a BIOS a pak knihu Příkazy MS DOSu - obě jsem podrobně přečetl a protože v obou knihách chyběly na samém začátku tři řádky o tom jakou úlohu hraje předmět knihy tedy BIOS, nebo příkazy COMMAND.COMu v celém systému PC, tak jsem prakticky nic nepochopil.

Pak máti koupila PC, které bylo třeba rozchodit, po zapnutí se objevilo C:\>_ . Tak jsem ve smrtelné hrůze napsal DIR a odentroval - a najednou se to stalo - obsah obou knih najednou začal dávat smysl a já jsem se ve vteříně stal nejorientovanějším v PC na celém sídlišti. Mimochodem kdo ví co znamemá "C:\>_" a "DIR" ať se jen tak pro srandu ozve do diskuse. Takže jsem rozchodil nějaký program pro generování "disket" pro VZP pro mojí máti, pro její sousedku pediatryni MUDr. Petříkovou a tím se můj věhlas rozšířil tak daleko, až se mi ozvali z Brněnského ústavu pro slepce, kde koupili za 2400 kč OEM verzi DBASE III, ve které, ode mně, chtěli naprogramovat evidenci slepých děcek - taková to byla doba .....

Pak se mi stalo, že na Invexu 1993 jsem zabloudil k počítači s grafickým displejem a myší - tak jsem klikal na okénka a ony se různě obracely a deformovaly - jenom nedostatek informací mi zachránil život protože ten stánek byl Silicon Graphics v době svého vrcholu a onen počítač byla nějaká 64bitová 3D grafická stanice jménem "SGI ONYX" - velikosti malé ledníčky za mnoho miliónů s jejich 3D IRIXovým file managerem.... Možná kdyby se Microsoft hodně snažil tak ode dneška za 10 let bude mít takové GUI, které mimochodem už tehdy trochu připomínalo monitory ve hře DOOM 3.

Po této zkušenosti byl přichod Windows pro mně neustálým čekáním kdy konečně to bude "jako na Invexu" a musím konstatovat, že tomu tak není dodnes. Navíc Microsoft Windows mají minimum charizmatu - klikáte na ikony a maximálně se do některých zákoutí systému nedostanete, neboť tam sídlí informace o tom jak na vás Widle práskají Microsoftu, že jste zkoušeli pustit upirátěný prográmek z flashky....
Naopak v Linuxu, se kterým teď experimentuju je charizma a posvátná hrůza hlavním designovým principem. Stačí jenom sledovat úvodní obrazovku "initializing ALSA Daemon ...." Boha jeho - ALZA démoni v mém počítači, který jsem přece koupil od Kamila ne ? ;-)) Nebo všudypřítomá nenápadná symbolika - Linux pustí 7 terminálů a až ten 7. je X-terminal, ten vás pustí ke známým věcem jako je myš a ikonky - 7-pater pekla přímo ve vašem PC....

Pak začnete zkoumat filesystém a na rozdíl od Widlí se jako ROOT dostanete všude - "SUDO MC" ;-)) - ale stejně Vám to nepomůže, protože nerozumíte ničemu. Díky filosofii "vše jako soubor" si v adresáří /proc/ (který ve skutečnosti neexistuje) - otevřete procesor a sledujete jakou frekvencí právě jede - neuvěřitelné - v hlubinách systému se "malé EEE" tváří stejně jako 500 procesorový mainframe v cenrále Lehman Brothers ještě před krachem....

Říká se že LINUX je odolný proti virům a blbosti uživatele, ale není řečeno proč. Konstrukce softwaru v tom hraje jenom menší roli - větší roli hraje posvátná hrůza lidí i virů, nad systémem, kde modernost součastnosi a historie 60 let typu "/dev/tty2/" umí existovat pohromadě.

Vidlákovo elektro 13. primitivova dolní propust.

12. července 2012 v 1:53 | Petr |  Vidlákovo Elektro
Ne že bych byl pověrčivý, ale pokud ve 13 díle zveřejním návod na pulsní zdroj a skončí to sérií požárů - co budu jako chlap se snoubenkou a hypotékou na krku dělat ? Takže dnes si dáme něco jednoduchého a praktického.

Díky PWM a AD převodníkům je dolní propust asi nejpoužívanějším frekvenčním filtrem. Dolní propust má dvě pásma - propustné pásmo a nepropustné pásmo - hranici mezi nimi tvoří dělící kmitočet - který z definice je určen jako bod kde propustná křivka klesne o 3 deciBely - to je pokles signálu na polovinu..

Takže chceme generovat písničku mikrokontrolérem a budeme ji generovat pomocí 8 bitového PWM. PWM je Puslně šířková modulace, pokud zadáme do registru PWM 0 - pin procesoru bude celou dobu na 0V pokud tam zadáme maximum 255 - bude pin celou dobu na 5V a pokud tam zadáme třeba polovinu tak bude půlku času na 0 a pak se přepne na 5V - za tento pin dáme dolní propust která odfiltruje kmitočet spínání a budeme mít krásný analogový signál ....

Pusťmě se tedy do výpočtů - při 8 bitech je frekvence D/A převodu 256 x nižší než frejvence PWM čítače. Jednoduchá dolní propust z RC filtru má útlum 6 db na oktávu, aby rušení od PWM bylo aspoň o skromných 40dB pod užitečným signálem musí frekvence AD převodu být 7 oktáv nad horním přenášeným kmitočtem. Pokud to bude skromných 8 kHz vychází nám frekvence AD převodu 1 MHZ a frekvence PWM čítače - odvozená od frekvence krystalu na 256 MHz - zcela nereálná rychlost, takže musíme RC filtrů zapojit více za sebou, což se nazývá dolní propust druhého, třetího čtvrtého atd.... řádu.
Takže vlevo nahoře máme jednoduchou propust, o které jsme zjistili že nevyhovuje. Tak jako správní vidláci nic nepočítáme a dáme druhý stupeň stejný jako první (vpravo nahoře). Ale ouha - výstupní odpor prvního RC členu nám ovlivní dělící kmitočet druhého stupně (kondenzátor C3 "vidí" R2+R3) tím se dosteneme tam kde bychom byli kdybychom jenom zvětšili buď R1 nebo C1 což ani jedno nechceme (filtr musí nejen dobře filtrovat signál nežádoucí, ale nesnížovat signál žádoucí). Je tedy třeba nějak zajisit aby další stupeň příliš nezatěžoval předchozí stupeň a toho dosáhneme tím že další stupně zapojujeme dle mé milované řady E2- každý další stupeň má R 3.3x větší a C 3.3x menší - viz dolní část schématku .
Pokud máte zájem o křivky propustnosti všech tří filtrů jsou zde. Všimněte si že poslední fltr (červená barva) má lepší propustnost než dvoustupňový ze dvou sejných RC členů (zelená) a přitom má v nepropustném pásmu 2x větší strmost. Takže třeti filtr má strmost 18 dB na oktávu takže frekvence AD stačí 2.2 oktávy nad nejvyšší frekvencí to je 36 kHz a z toho vychází frekvence PWM čítače 9 MHZ - zcela reálná hodnota nejen pro "výkonné" AVR ale i pro "pomalé" PICky ;-))

Dají se přidávat další stupně, ale pozor na to že výstupní odpor takového zapojení dramaticky roste. navíc jednotlivé stupně se přece jenom ovlivňuí a zanášejí do signálu zpoždění které může obvod rozkmitat. (schválně se podívejte jak jsou zapojené harmonické RC oscilátory).
Navíc tenhle obvod je tak trochu můj vynález - nikdo jej nepoužívá a asi ví proč, takže pokud je vám inženýrský diplom drahý nezmiňute se nidy na elektrofakultě že tohle používáte - opravdu nebudu platit alimenty nikomu, kdo s tímto obvodem neobhájí diplomku ...

Na závěr ještě rada pro brunety - nebuďte jako blondýny - kupte si tanga a jděte studovat elektrofakultu - že tomu vůbec nerozumíte ? Ukážete tanga a hned se najde 100 uhrovitých dobrovolníků, kteří vás vezmou do "fázového závěsu" - navíc z vás budou natolik mimo, že na sex za napsané protokoly většinou ani nedojde - takže nakonec vystudujete s menší námahou než blondýny ekonomku.

Žádná kurva - nemocná jsem !!!

10. července 2012 v 1:53 | Petr |  Příroda
Paní říká doktorovi: "mám deset milenců a stále je to málo" . Doktor říká: "něco vám na to předepíšu". Žena pak mává receptem manželovi před nosem: "Tak vídíš - žádná kurva - nemocná jsem !!!"

Čímž se dostáváme k tomu, že věc zdánlivě objektivní - to jest co je a co není nemoc je ve skutečnosti společensky daná. Nejkrásněji je to vidět v psychiatrii - například závažná sexuální deviace 19. století z kategorie fetišismu - chorobné ustříhávání copů nám se zmizením copů z ženských hlav nějak zmizela, zatímco s nárůstem feminismu se nám objevil transvestitismus a transsexualismus - ženy dostaly muže pod takový tlak, až to psychika disponovaných jedinců nevydržela.
Pokud začnete nesmiřitelně protestovat proti bordelu dnešní společnosti - místo aby to někdo bral vážně - spíše skončíte jako bezdomovec a ve špitále z vás budou vytahovat muší larvy, nebo jako kverulatorní psychopat v léčebně - ruští disidenti za Sovětské éry by mohli vykládat.

Proto na otázku co je a co není choroba je třeba dávat bedlivý pozor. Přestože o tom zdánlivě rozhodují doktoři - bylo by bezpečnější, kdyby si společnost uvědomovala, že některé choroby jednotlivce jsou ve skutečnosti vytékající vředy na těle společnosti.

Příklad1 - "tzv neperspektivní stařeček" se zápalem plic v nemocnici? Proč má zápal plic - není to tím že z nedostatku péče mimo špitální prostředí téměř hladoví a proto má poruchu imunity ? Proč 95% pacientů tohoto typu má nějaký rodinný problém, zatímco zajištění důchodci se dožijí 90 bez nutnosti hospitalisace?

Příklad2: jestli jste četli kovbojky, víte, že falešnému hráči se prožene kule hlavou a nikdo nepřemýšlí jestli ten jedinec je nemocný nebo ne. Teprve dnešní doba dává na gamblerství invalidní důchod a usilovně prosí gamblery aby místo na automaty chodili na psychoterapeutickou skupinu. Opět řešení není příliš složíté - v USA si státy odhlasovaly zákaz hazardu a naopak hazard povolily jen Nevada (mafie si to vynutila pro Las Vegas) a indiánské rezervace (aby indiání žili z výnosu hazardu a nemuseli pracovat).
Grandiózní příklad opačného druhu: Výroba 1 gramu heroinu ve farmaceutické fabrice stojí asi 30kč jeho cena od drogového dealera na ulici je 2000kč - rozdíl jde do kapsy zločincům. Už jenom z cynického finančního hlediska by státy měly dávat heroin narkomanům na předpis aby finančně vyhladověl mafii. To ale naráží na veliké problémy, které jsou opět ne-medicínské. Kdyby nebylo drog tak drogové oddělení policie by nedostalo černé Porsche aby mohli honit mafiány a dokonce kandidáti na politiky by nedostali finanční příspěvek na volby od některé "legální divize" mafiánského byznysu.
Myslíte, že s legalizací tvrdých drog by počet narkomanů stoupl - V USA je pořád 1.4% heroinistů (dnes 3,7 miliónů lidí) od konce 19. století kdy Heroin se jako "prášek na zlepšení nálady" kupoval bez receptu v drogérii po dnešní miliardový policejní byznyst zvaný "válka proti narkotikům"

Takže až vám sousedka bude dramaticky vykládat, že už jí nechtějí uznat invalidní důchod na "obezitu a vysoký tlak" a vy si budete stěžovat, že váš "únavový syndrom" už doktoři taky neberou , tak si uvědomte, že to jsou choroby, které jsou projevem současného životního luxusu. Dnešní chudák žije jako knížepán před 200 lety a tehdejší chudák buď kopal brambory, nebo umřel hladem - bez ohledu na obezitu nebo "únavový syndrom".
Na druhé straně,jsme zlenivěli natolik, že základní věci jako postarat se o dědoušky - společnosti nevoní. Než aby společenskou normou byla dobrá sociální péče (za co stát platí 500 000 nezaměstanných ??), je snazší mít zanedbaného stařečka ve špitále, však už si ho nějaká baktérie najde, aby nepřekážel ....