close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Srpen 2019

Stížnost na použití střelných zbraní v centru Frýdku-Místku

26. srpna 2019 v 0:01 | Petr |  Svět okolo

Pobucký Michal
Primátor města
Frýdek Místek

Věc : Stížnost na postup Magistrátu města Frýdek-Místek

Vážený pane primátore

Netoliko že Frýdek-Místek je jedna z nehorších vyloučených lokalit v Česku.
Netoliko že nezaměstanost, akoholismus a toxikomanie se blíží špičce republiky
Netoliko že po setmění jsou ulice plné opilců, bezdomovců a nehybných lidí ležících ve vlastních zvratcích.
Netoliko že Městská policie se prakticky výlučně soustředí na špatné parkování a psy bez vodítka.

Ještě je nutno pořádat "kulturní akce" které tyto nežádoucí jevy podpoří a rozšíří mezi zatím spořádaně žijící.

Přijměte moji razantní stížnost, proti "kultutní akci", která probíhala 24-25. srpna 2019. Dle sdělení sloužícího důstojníka Městské policie se jednalo o "Oslavy třicetileté války s nácvikem střelby". Dle sdělení téhož důstojníka byla tato akce schválena Vaším zastupitelstvem !!!

Prakticky celá "akce" probíhala tak, že organizátoři akce stříleli z histotrických střelných zbraní - mušket a malého kanonu - celé dva dny nepřetržitě - s takovou frekvencí jak jen stačili nabíjet.

  1. Kdo povolil střelbu ze střelných zbraní a z kanonu v centru města ?
  2. Jak byla zajištěna bezpečnost a dodržení hlukových norem ?
  3. Jak bude zodpovědný úředník potrestán ?
  4. Předstoupí Vaše zastupitelsvo před voliče s tím, že "akce" tohoto typu jsou v jeho volebním programu a budou se pravidelně opakovat ?

Předem děkuji za odpovědi na všechny otázky.

Ora et labora !!

Petr Kubáč
Frýdek-Místek

P.S. Trestní oznámení na neznámého pachatele pro překročení pravomocí veřejného činitele a obecné ohrožení - bude podáno.

Vážený pane,

víte o tom, že nezaměstnanost je u nás jedna z nejnižších z celé ČR? Kde jste přišel na vyloučenou lokalitu? Není to pravda. Další Vaše invektivy asi nebudu dále komentovat. Píšete, že podáváte trestní oznámení, tudíž do doby, než policie vše prošetří, nemám důvod dále reagovat. Přeji Vám krásný den.

Mgr. Michal Pobucký, DiS.
primátor

Když jsem podával na policii trestní oznámení - policajti se tvářílli jako : "nikdo nebyl zabit, takže je 99.99% pravděpodobnost, že celá věc bude odložena".
Nicméně dnešní pohádka je i přesto poučná :
  1. Budu parafrázovat Miroslava Macka, který prohlásil : "Je-li Miloš Zeman oficiálně zdráv, alespoň víme jak vypadá zdravý člověk". Tedy já teď vím jak dle pana Pobuckého vypadá "krásné město"!
  2. Opět se potvrdilo, že nejmenší podnět na který ČSSD - strana pana Primátora - reaguje - je TRESTNÍ OZNÁMENÍ a někdy ani na to ne.

Jelikož patrně žiju v jiném městě než pan primátor - vzal jsem fotoaparát na "krátkou procházku se psy" v délce 20 minut ( 16.00 - 16.20 ), která probíhala v "překrásném parku" pod Frýdeckým zámkem, kde o víkendu probíhala i zmiňovaná "kulturní" akce se střelbou a chlastem.
Pokud by drazí čtenářové, nebo pan primátor chtěli další fota - mohu posloužit - zde vidíte jen výživnější polovinu mého 20 minutového foto-úlovku, který jsem nemusel nijak zvlášť hledat, spíš si dávat pozor abych při focení hnusu X nešlápl do hnusu Y...

A mimochodem - všichni obyvatelé "překrásného města" - pokud mohu prosit - zohledněte jeho nesmírnou krásu i práci městského zastupitelstva na této kráse - při nejbližších komunálních volbách.

Chvála červeného světla.

20. srpna 2019 v 5:42 | Petr |  Příroda
Když jsem se vrátil z vojny, konečně našel práci a začal do ní chodit - "na starém bytě" s "bývalou paní Kubáčovou" ( tedy s mojí manželkou č. 1. ) jsme šli domů, když na nás místní alkoholik pokřikoval : "Doktroréééé taky už souloužíte se sestřičkami ?" Na to moje manželka reagovala okamžitě a bez hnutí brvy : "Kdybyste se lépe učil - taky jste mohl souložit !" A bylo ticho jako v hrobě. Na tuto komickou historku jsem si vzpoměl když jeden "pejskař ze sídliště" se ptal - u vás v okně celé noci svítí červené světlo - to musíte mít v ložnici pěkný fičák.

OK - svítí nám v ložnici červená lampička monochromatickým světlem na vlnové délce 611 nano-metrů a uvážíme-li že v manželské posteli u nás spí 2 dospělí, 2 velcí psi a malé dítě - je u nás fičák každou noc - jen trochu jiného typu.

Nejprve tedy důvody proč svítíme v ložinici monochromatickým červeným světlem :
  1. Na vlnové délce nad 600 nm je hmyz téměř slepý, zejnéna k úzkopásmovým ( monochromatickým ) světelným zdrojům, takže lampička neláká komáry ani jiný hmyz.
  2. Vlnové délky nad 600 nm. nenarušují adaptaci oka na tmu, takže můžete lampičku rozsvěcovat a zhasínat dle libosti aniž by dokola docházelo k oslnění a pak k nutnosti nové adaptace.
  3. Za stovky tisíc let spaní u ohně je naše oko i nervová soustava dokonale adaptovaná na spaní za osvětlení na červeném konci spektra. Červené světlo jako jediné nenarušuje syntézu Melatoninu, který reguluje cyklus spánek / bdění a má výrazné proti-rakovinové účinky. ERGO napopak - spaní u světla s výrazným obsahem modré složky ( LED svítidla, LCD televize) je výrazně nezdravé.
  4. Je snadné vybrat barvu ostatního vybavení místnosti ( barvu stěn, prostěradel ) aby monochromatické světlo náležitě pohlcovala / odrážela a tím vytvořila žádoucí světelnou atmosféru. V našem případě jsou stěny mítnosti světle modré, aby ve dne vypadaly jako světlé a vzdušné, ale v noci zjistíte, že červenou pohlcují natolik, že spáči otočení od lampičky pryč nejsou světlem příliš obtěžováni, protože odraz od stěn je minimální ( stěny se v červeném světle jeví jako velmi tmavé).
Svítit v ložnici monochromatickým červeným světlem tedy byla úmyslná věc, kterou jsem měl předem domluvenou s nynější ( druhou ) paní Kubáčovou. Problém však byl jak takové světlo získat v době stěhování rychle a lacino. Samozřejmě jsem uvažoval o LED osvětlení červenými LED diodami na vlnové délce 635 nano-metrů, které by udělaly stejnou službu. Ale v době stěhování nebyly právě ideální podmínky na bastlení čehokoliv. ( Dost že jsem musel vyrábět na míru police a věšáky, které jsou nesehnatelné v žádném rozumném rozměru )
Spectrum
Výsledkem tedy bylo že jsme koupili červenou lampu IKEA Lampan, která tehdy stála 59,- korun a dnes se bohužel v červené barvě už nevyrábí. A do ní jsme dali ( tehdy ) ultra moderní 7W úspornou žárovku ( alias zářivku ) s "třípásmovým fosforem". Přestože oku se jeví světlo takových "žárovek" jako teple bílé - skutečné spektrum vidíte na obrázku. Nás zajímá peak označený jako č. 12, který je kýžené červené světlo na 611 nm. Červená "lampa Lampan" funguje jako předfiltr, který ořízne ostatní výrazné spektrální čáry.
Ba naopak - v pradávných dobách špitálních laboratoří leckde pracovaly fotometry Eppendorf, které fungovaly přesně stejně. Místo složitého a drahého monochromátoru - byla rtuťová výbojka jejíž čarové spektrum bylo hrubě filtrované barevnými sklíčky.

Mimochodem, že je to opravdu jen jediná spektrální čára poznáte snadno - při rozsvícení naší lampičky zmizí vaše schopnost odhadnout barvy jako mávnutím proutku a vaše "barvoslepost" je ještě výraznější než ve světle ( též téměř monochromatických ) žlutých sodíkových pouličních lamp. Takže - pokud chcete / potřebujete / musíte dlouhodobě svítit v ložnici - monochromatické červené světlo je nejrozumnější varianta. A s jinými významy "červené lucerničky" v ložnici to může, ale nemusí mít spojitost.

Apollo 11 potřetí.

13. srpna 2019 v 5:11 | Petr |  Filosofování
V mém super-oblíbeném románu Julese Verna - Ze země na měsíc je věta : "A potom ctihodný J.T. Maston pojednal o dělové kouli z pozice mravní." Přesně stejně chodím po ulicích a přemýšlím nad 50. výročím letů Apolla na Měsíc z nejrůznějších hledisek.

Například to, že už v době své přípravy budil projekt Apollo kritiku za nadměrné náklady z veřejných peněz. Pak se ten projekt úspěšně naplnil, ukončil a dnes techno-optimisti tvrdí, že si na sebe vydělal, protože stál u zrodu pozdější elektronické mikro-čipové revoluce. A že kalkulačka Casio za 199,- mnou tak oblíbená, je vlastně ideový potomek "Apollo guidance computer".

Princip byl tento : Prezident USA vyhlásil celonárodní projekt "ne protože to je snadné, ale protože to je obtížné". Pak stát vydal obrovské výdaje na ( přiznejme si to ) nesmysl. Ale pak projekt skončil a najedou tu bylo 400 000 lidí, kteří si díky projektu Apollo sáhli na nejmodernější technologie, které tehdejší průmyslu skýtal. Firma Playtex - výrobce podprsenek a menstruačních tampónů například šila měsíční skafandry. Má "skupina Energizer", která jako 999. překupník Playtex nyní vlastní, stále toto know-how ?!? Amerika tak vlastně upadající technologický náskok, který získala ve II. světové válce protáhla v čase až kam ? Do 90. let 20. století ? Do dneška, kdy Huawei začíná šlapat americkým technologickým obrům na krk ?

Představme si nyní "projekt Apollo - Brusel edition" - tedy jak Evropská unie rozhazuje daleko menší objem peněz na ( přiznejme si to ) nesmysly. Tedy máme grantovou agentůůůru, formuláře, komise, úředníky. Přihlašují se jednotlivé projekty typu : "Závislost skřehotání žab na svitu Měsíce". Výsledek ? Je v Evropě 400 000 inženýrů, kteří 10 let pracovali s nejmodernějšími technologiemi které průmysl skýtá ? Nebo jsme za své peníze dostali 400 000 "mladých vědců", kteří mají za dotace "publikaci v časopise s impakt fatorem", která se zabývá okrajovým problémem, který bude mít praktické využítí za 30 let ( nebo spíše nikdy ) ?

To je jedna věc, a pak je tu ještě druhá věc : Když máte dvě teorie skřehotání žab, které jsou ve vzájemném nesmiřitelném rozporu - je relativně těžké zjitit, která má pravdu, ale kosmonauta šlapajícího po povrchu Měsíce dovede poznat a pochopit i baba Dymáková. Otázkou tedy je jak má vypadat státní projekt "podpory moderních technologií" abychom se vyhnuli současné realitě, kdy peníze plynou a stát celá Evropa technologicky zaostává.
  • Asi je vhodné financovat jeden velký projekt technického typu, který vyžaduje řadu subdodavatelů z různých oborů než peníze dělit mezi stovky projektů od "kvákání žab" po "Genderovou analýzu filmu Sněhurka a lovec".
  • Asi je vhodné najít projekt typu: "ne protože je to snadné, ale protože je to obtížné" - tedy takový, který je dostatečně obtížný, nepříliš daleko, ale rozhodně za hranou současných možností.
  • Projekt s jasným zadáním a jednoduše hoditelným cílem. Přistál - nepřistál, aby bylo co nejméně prostoru pro zbytečné kecy ve stylu: "konsensus 97% vědců o globálním oteplování". S tím souvisí i další věci. Projekt by měl být časově i finančně omezen, aby bylo jasné, že pokud se nezadaří - penízky jednoho dne vyschnou. Protože opačný přístup - nekonečný tok pěněz na mlhavý a neustále se měnící cíl - to je současná akademická sféra ( a všechny státní "tunelové stavby" ).
Pokračujeme ve fantazírování - představte si že stát spravedlivě zdaní megakorporace a utržené peníze bude chtít někam investovat. Mně by se líbilo kdyby Zeman vystoupil v televizi a prohlásíl "vyrobíme fungující termojadernou elektrárnu, ne protože je to snadné, ale protože je to těžké". Nicméně musím uznat, že termojaderná energetika je ještě asi příliš daleko od "hrany současného poznání" Proto by mi stačilo kdyby vystoupil Babiš a prohlásil "do konce příštího desetiletí postavíme fungující Thoriovou jadernou elektrárnu, ne protože to je snadné, ale protože je to těžké" - to je plně v dosahu ( umírajících zbytků ) českého jaderného strojírenství, které kdysi postavilo Dukovany - jednu z nejspolehlivějších jaderných elektráren na světě. Navíc by to byl projekt s "globálním dosahem" protože Thorium je neuvěřitelně hojný a neuvěřitelně energeticky bohatý zdroj. Např. žulová dlažební kostka má díky Thoriu v žule větší energetický obsah než stejná váha černého uhlí - bez uvolnění jediné molekuly obávaného CO2.

Následuje Kubáčova oblíbená kapitola "a proto to nikdy nebude". Tedy mentalita ve společnosti je taková : "Hlavně aby kvetla řepka", "hlavně aby kůrovec sežral / nesežral lesy", "hlavně aby Čínští komunisti zaplatili Spartu" ( nebo které zbytečné kopálisty to platí ). Hlavně aby nás neodstavili od... ( vlády, státních penězovodů, eurodotací, České televize..... atd.... dosaď podle fantazie). Tedy žádat státní prachy na projekt, který směřuje za obzor reality momentálního okamžiku a ( snad ) neskončí jejich prožráním komisemi a poradci ? Takovou blbost může vymyslet leda idiot !!!

Jak ven z fašismu a oligarchie ?

6. srpna 2019 v 5:35 | Petr |  Filosofování
Nejprve poznámka : - BLOG.CZ je prakticky mrtev - ani ten nejhorší počítačový systém v tom nejvíce zkrachovalém špitále s těmi nejhoršími ajťáky, který jsem kdy viděl - se nechová jako redační systém tohoto serveru. Proto se předem omlouvám za jakékoliv výpadky svého blogu. Ke cti TV NOVA - majitele toho serveru je třeba dodat : je to ( jejich ) neumětelství - nikoliv cenzura.

Nyní k meritu věci : projevem schisofrenie je "bludná nálada" : červený panáček na semaforu vám začne vysvětlovat geniální koncepci všehomíra, ze které logicky vyplývá, že sousedka je UFOn, který vaše činy hlásí Putinovi.... Přesně tak se někdy cítím, že všechno do sebe až podezřele zapadá. Například když jsem si před 14 dny dovolil poznamenat na adresu Apolla 11:
  1. Americký stát za své peníze rozkazoval megakoporacím - nikoliv naopak
  2. Americký stát zvládl financování války v Vietnamu a Apolla paralelně, navzdory tomu, že dnes mají západní státy problémy už i se zaplacením policajtů aby jim gauneři nepáchali kriminalitu ( a terorismus ) před zraky veřejnosti za bílého dne.
Do toho si takhle jedu autem na noční šichtu a ( já vidlák !! ) si poslouchám stanici Vltava, kde nějaký americký sluníčkář a intelektuál říká věci, které by se asi sluníčkářům a intelektuálům moc nelíbily :
  • Elity jsou odtržené od lidí ( proto byli tak překvapení zvolením Trumpa .... Babiše .... Zemana )
  • Majetková nerovnost je dnes obrovská
  • Zatímco bohatí zbohatli od 80. let o několik řádů - střední třída o 3% zchudla ( v USA )
  • Bohatí neplatí žádné daně.
  • Lidi na celém světě vidí úpadek podfinancovaných států a tak jsou naštvaní ( zatím často ne na ty pravé )
Aha - Nejbohatší Američan ( bohatší než dolních 50% populace ) je Jeff Bezos a místo aby své miliardy danil v USA ( jak to dělaly mega-korporace v době Apolla ) vydává nemalou část peněz právníkům a "poradcům" aby na Kajmanských ostrovech ( nebo v které prdeli ) neplatil nic. Proto nejsou peníze na moderní Apollo a nebudou ani na nic jiného.

Zde bych jenom poznamenal filosofický rozdíl mezi tím jak situaci vidím já a jak ji viděl ten rádiový intelektuál - Jeffrey Witnters,. Pro něho jako pro každého levičáka ,je majetek jednoho člověka větší než majetek poloviny lidí ve státě značný morální problém. Podle mně ať si kdo chce vydělává kolik chce, ale ať platí stejných 47,6% daní jako platím já ( a to ještě nepočítám DPH se kterým přicházím celkem o 58% své výplaty ).
OK takže Američani se naštvou a budou chtít Jeffa Bezose potrestat. V jeho případě se to jeví dětsky jednoduché, protože celý jeho byznys je založen na provozování megalo-e-shopu jménem Amazon, který jako všechny e-shopy je nepříliš důležitou a zbytnou součástí společnosti. Takže ( navzdory cenzuře na Facebooku i jinde ) se američtí vidláci domluví "od zítřka přes Amazon nekoupíme ani párátko" - a to byste viděli. Celý postup má však několik háčků.
  1. Už ruský car Mikuláš II. se při revoluci v roce 1905 ptal svých pobočníků "Proč demonstrují lidé na ulicích?" - "Proti majetku bohatých...." - "A proč neprotestují proti chudobě chudých ?" Ergo ožebračení jednoho chamtivého miliardáře pravděpodobně nepřínese "druhé polovině" USA - prakticky nic.
  2. Celá společnost a celá ekonomika je pokřivená - peníze uložené do cenných papírů mají vyšší výnos a menší daně než peníze uložené do podnikání. Což si vymohli si oligarchové rukama jimi placených - ( a námi volených !!! ) politiků. Takže majetek lidí se "starými penězi" se prakticky nedá dohnat jakkoliv usilovnou prací.
  3. nejedná se jenom o E-shop. Pokud by veřejnost měla bojkotovat oligarchy - měla by existovat nějaká ne-oligarchická výroba zboží. Tedy výroba v menší firmě někde v civilizovaném světě mimo asijské Sweatshopy ( a civilizovanému státu platící daně ). Což by brzy narazilo na problém s tím že výrobu převedenou do Asie bychom už neuměli vrátit zpátky do Evropy (USA) - mimochodem kvůli "společnosti služeb" a "vzdělanostní společnosti" a "kreativitě", což vše jsou ohlupující kecy, zakrývající fakt, že na západě už nikdo neumí ani šroubek vymyslet a dokonce ani zašroubovat, aby se ani teoreticky nemohl vymanit z pozice konzumenta "báječných produktů" vyrobených globálními korporacemi.
  4. Oligarchové si kupují politiky - a v případě krize moderních států vidíte dokonale "Kubáčův fenomén". Tedy aby úplatný politik dostal korunu ( dolar ) do své kapsy - způsobí státu, kterému má velet sloužit 100 korun ( dolarů ) škody. Politiky, kteří zcela zjevně profitují a slouží současnému korporátnímu fašismu je třeba důsledně nevolit - ať je to pravice, levice, Svatý Jan Zlatoústý, nebo kdokoliv.
  5. Nadnárodní molochy typu OSN nebo Evropské unie tvrdí, že stojí "na straně občana spotřebitele". Ve skutečnosti je to taky jenom marketingový kec. Naopak - vytvářením prostředí nepřátelského malým firmám zjevně stojí na straně oligarchie. Důkazem budiž to jak oligarchové tyto nevolené nadnárodní politické organizace úporně podporují a hájí.
Jaká je dle radiového intelektuála cesta k poklesu nezřízeného bohatství nezřízeně malé menšiny. Prý jenom krvavá - války - revoluce - přírodní katastrofy. je překvapivé že levicový intelektuál připouští možnost "řešení problému válkou". Ale doba je plná paradoxů protože mně - ultra-konzervativci - se jako ( alespon nějaké ) řešení jeví cla a daně razantně zaměřené na oligarchy, bankstery a mega-korporace. Když si mohou dovolit miliardy zisku - pak si mohou dovolit i 47.6 % daně - tím spíše, že tuto sazbu musí unést joudové s holou prdelí v Dacii Logan !