close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Červen 2019

Chyť si svoje klíště !

25. června 2019 v 5:36 | Petr |  Svět okolo
Už jako hoch sotva školou povinný jsem si začal všímat, že tehdejší komunistický režím měl zvláštní slovník. V televizních zprávách se například opakovaně objevovalo že "soudruzi uvolňovali mezinárodní napětí", což mělo kulantně naznačit, že se na mezinárodním setkání vožrali jako hovada. Ale já, jako klučík jsem si to představoval úplně jinak : a to tak, že lezou po sloupech vysokého napětí a povolují dráty vedoucí přes hranice, aby tyto nepraskly. Později jsem začal velice bolestivě vnímat frázi "dodavatelsko-odběratelské vztahy" - jakože součástky na prima elektrický obvod z "Amatérského rádia" stejně nikdy neseženu.

Pak režim padl a začaly, tehdy ještě neškodné, náznaky politické korektnosti - "hluchý = neslyšící", "slepý = zrakově postižený" atd. Pak situace houstla a houstla až jsme se dostali do "bahňačky", ve které jsme dnes. Vy řeknete ( podle pravdy ) - "je to fetující lepmpl" a oni řeknou ( o vás ) - "je to rasista".

Takže ještě za bolševika a dloho potom, když byla veřejná prostranství a parky zanedbané a neuklizené říkalo se : "je to šlendrián" a psaly se stížnosti na radnici, ať už se tato zrovna jmenovala "Národní výbor" nebo třeba "Magistrát". Nicméně čas oponou trhnul a už loňského roku se v parcích ve Frýdku objevily "záhony - nezáhony" neudržované plochy zaplevelené až po prsa. K jednomu z nich nějaký dobrodinec zatloukl ceduli "Projekt Magistrátu města Frýdeku-Místku - Chyť si svoje klíště" Fotka této cedule, ( kterou jsem bohužel nevyfotil ) asi přes Facebook pronikla někam, kam měla proniknout, takže ještě v polovině léta se pleveliště přeoralo a magistrát tam "na husto" vysadil nějaké kvítí, které ještě do podzimu stačilo vykvést a vypadalo celkem pěkně.
Patrně to nebude přímo inspirace Frýdkem, ale letos se projekt "Chyť si svoje klíště" rozšířil po celé republice jako požár - pod krycím názvem "v době globálního oteplování budeme bojovat protí suchu tím, že přestaneme stříhat městské trávníky". Skvělý nápad - každý si bude moci chytit své klíště hned u domu. Důchodkyně venčící psíky-kundolízky budou mít důvod pořídit si ( na klíšťata ) silnější brejle, rodiče malých dětí si pořídí vodítko, aby dítko neslízalo z asfaltu do buše. Případně další věci - ve vysoké trávě nebudou vidět odhozené odpadky a stříkačky ( a že jich letos ve Frydku je ), důchodci se vykašlou na sběr "exkrementů" po miláčcích, protože ohnout se "k hovnu" bude znamenat prodírat se plevelem. Báječný nápad na kterém se navíc ušetří drahé obecní prachy, které se ještě do Vánoc rozházejí jinde, "aby se o ně v rozpočtu nepřišlo".

Takže si to zopakujme : Dnes je to "boj proti suchu", před pár lety to byla "ochrana životního prostředí" a za bolševického totalitního a nespravedlivého režimu to byl "šlendrián obecní správy". Zcela to zapadá do současné "otočky společnosti o 180 stupňů" typu : "pravda" = "fašismus" a naopak. Stejně se nemohu zbavit nejasnosti - když dnešní "ekologie" je komunistický "šlendrián", co bude dnešní "šlendrián" za 30 let - a taky - v jakém to bude politickém režimu ?

Poznámka při druhém čtení - Bio-rodiče, kteří své - očkováním a výchovou nedotčené - bio-děti živí odvarem z jáhel, a proto jsou se zdravím na huntě - si stěžovali, že psi "kontaminují" dětská hřiště. Takže magistrát "z Frydku" to zařizuje "jako v Praze". Téměř kolem každé houpačky a pískoviště je plůtek s brankou. Problém je v tom, že letargičtí šoféři sekacích traktůrků by museli projevit zcela mimořádnou píli, odvahu a inteligenci a zajet s trakůrkem "do ohrádky" - což by znamenalo zvednout prdel se sedátka a otevřít si branku. Tak neskutečnou námahu po nich - samozřejmě - nelze žádat, takže místo zcela VÝJIMEČNÉHO nesebraného "exkrementu" je teď na VĚTŠINĚ dětských hřišť plevel a kopřivy až k hlavičce děťátka - robátka - batolátka. Alespoň se bio-dětičky broděním v plevelišti zocelí....

De rerum humanarum emendatione consultatio catholica

18. června 2019 v 5:42 | Petr |  Filosofování
Jako nadpis jsem si vybral název posledního vše-zahrnujícího filosofického spisu J.A. Komenskéno, který se v češtině obvykle nazývá Obecná porada o nápravě věcí lidských. Ale jestli jste alespoň trochu latiníci, zjistíte že český a latinský slovosled je jiný. Tedy otrocký překlad by měl být : "O věcí lidských nápravě - porada obecná". A pak je tady ještě slovo "náprava", které my chápeme, jakože něco je špatně a má se to "napravit", zatímco Komenský "nápravu" chápal více v automobilistickém stylu, tedy : "jak to má být uděláno, aby to fungovalo".

Ať už o "nápravě" přemýšlíte jakkoliv, nedá se ubránit následující situaci : jedete do práce a máte puštěné rádio :
Mezitím dojedete k rozbitému úseku "silnice 56" do Ostravy, kde nejaký borec - velmi chudokrevně - šoupe výstražné kužely z levého pruhu do pravého, ačkoliv před 2 dny je šoupal z pravého do levého a mezitím se na silnici nehnul ani kamínek. V televizi včera běžela "Vesnička středisková", kde se "paní Kubáčová" - o 4 roky mladši než film - diví jak našli v česku několik kilometrů středočeské silnice bez jediné díry, kterou použili pro několik nízkým průletem točených leteckých záběrů na kochajícího se obvoďáka jedoucího v rozbitém "Embéčku". Hledali vůbec ? Nebo byl stav silniční sítě lepší než jsme si za bolševika uvědomovali ?

A tak dále a tak podobně. Současná "náprava věcí lidských" vypadá tak, že státní správa nahrává mafii na směč při kradení veřejnýchj peněz. Přitom státní správa neustále roste, zdanění a tedy objem rozdělovaných pěněz neustále roste, a složitost "anti-korupčních" právních předpisů dorostla do takového stupně, že poctivě míněné "nepodmazané" projekty prakticky nemají šanci. ERGO A * B * C = ani si nechci představit jak se zvětšuje velikost a síla mafií, které z toho všeho čerpají svou životní energii.

K tomu připočtěte "náklady uniké přiležitosti". Tisíce a tisíce lidí nepřemýšlí jak vyrábět "novou a lepší věc X", ale jak na "starou věc Y" - nejlépe lacině dovezenou z číny - dostat v Evropě dotace, které paradoxně pochází z kapes té menšiny, která proti svým ekonomickým zájmům stále ještě "pracuje a nečerpá".

K tomu si představte Euro - kecy dvojího typu :
  1. "Zachráníme migranty" z rozvrácených států tím, že do Evropy zvíci 0,5 miliardy obyvatel ( z toho jen kolem 10% doopravdy ne-dotovaně pracujících ) nataháme dalších několik miliard nepracujících noži se peněz ( a sexu ) domáhajících, kteří jsou "výkvět Afriky" neb tam organizovali nějakou levárnu k získání peněz pro pašeráky lidí ( a globální neziskovky ) na cestu do Evropy.
  2. "Pomůžeme migrantům v místě jejich bydliště". Co můžeme zemím migrantů nabídnout ? Prachy, které "náklady uniklé příležitosti" zavlečou i do Afriky, protože způsobí, že tamní lidi zanechají posledních náznaků práce a promění se v žebráky "dotační zombíky" ? Infrastrukturu, která kamenitou stezku typu "sama jama" změní na špatně vyasfaltovanou stezku stejného typu ? Nebo máme rovnou z jejich populace vyselektovat "výkvět Afriky" = největší hajzly a poslat je na školení k týmu ve složení : obžalovaní manažeři Ředitelství silnic a dálnic + Šnajdr + Rath ?
Otázce pomoci migrantům předchází otázka - jak by si migranti mohli pomoci sami proti zkorumpované společnosti ovládané mafií a kmenovými náčelníky, které financuje Evropa pod rouškou "rozvojové pomoci" ? S tím úzce souvisí druhá otázka - jak si máme MY pomoci proti zkorumpované společnosti ovládané mafií a kmenovými náčelníky, které financuje Brusel pod rouškou "rozvojové pomoci" ???

Při svých cestách po Srbském venkově jsem několikrát slyšel historky o starostovi, který zašantročil obecní prachy a pak byl "omylem" zastřelen kulovnicí při každoročním slavnostním honu na divočáka. Nebo mohamedání - tvrdí, že pokud tvé zájmy jsou doopravdy ohroženy - máš vzít dýku po otci a poslat lumpa před tvář Alláhovu. Tak se to má dělat ? Nebo je nějaké lepší řešení typu : "úřady nepoctivce uchvátí a potrestají" ? Je vůbec takové potrestání kompatibilní s "presumpcí nevíny", "demokracií" a "lidskými právy", nebo činnost nepoctivé státní správy + mafií už tyto pojmy natolik vyprázdnila, že se změnily ve výsměch do xichtu těm, kteří nemají z čeho krást ?

Karel IV. měl na Karlově mostě košatinu, kde topil nepoctivce. Na každé radnici byla šatlava, a na šlechtických hradech i mučírny. Karel a jeho vazalové měli v přirozené míře pravomoci žalobce, soudce i kata v jedné osobě. Přesto byla prostřední třetina 14. století vnímána jako období relativní spravedlnosti, relativní bezpečnosti a světového rozkvětu Českých zemí. Naše součastnost spíše odpovídá Česku před rokem 1333, kde jak Karel psal : "královstí bylo zpustlé, královské hrady zadlužené a cesty plné lapků". Jak ovšem z takové situace ven - dneska, kdy chytit a potrestat ( opravdové ) lumpy je nejhorší zločin - opravdu nevím.

Budu volit Babiše !

11. června 2019 v 5:39 | Petr
Myslím, že svoji nevoli k současnému premiérovi jsem vyjádřil opakovaně. Je to člověk, který se tváří jako velko-podnikatel, a přitom je to bývalý agent bývalé STB. Privatizátor, který za pomoci vlivu a majetku svých spolu-agentů ukradl Slovenskému státnímu podniku Petrimex ( tehdy ) malou divizi Agrofert. Dodnes funguje více jako "správce investíčního fondu", ve kterém mají bývalí STBáci prachy, než jako podnikatel, a bez mnohočetných, zhusta podvoně získaných dotací není schopen dosáhnout zisku.

Na člověka tohoto typu je samozřejmě snadné najít nějaké kompromitující materiály. "Čapí hnízdo" - byla více-méně umělá kauza, kde se řeší jestli velká firma ( Agrofert ) může založit malou firmu a jejím jménem získat Euro-dotace, které i tak kradou všichni. Samozřejmě pro "intelektuální elitu" naší společnosti je to jasný faul, po jehož zveřejnění by potrefený Babiš měl "OKAMŽITĚ" odstoupit. Reálně - jestli vůbec někdy dojde k soudnímu sporu, jsem si jist, že příslušné intelektuály bude příšerně štvát rozpor mezi ilegálním jednáním dle zákona a neetickým jednáním dle pravidel morálky, kterou stejní intelektuálové - jako "měšťáckou a pokryteckou" už léta pomáhají ničit.

Co je z mého hlediska opravdový průšvih je současná Babišova aféra s toustovým chlebem. Postavil pekárnu za půl miliardy, nezanedbatelnou frakci těchto peněz chtěl z dotací Evropské Unie "na výzkum", a když je nedostal, protože nic nezkoumal - dal příkaz, aby mu je proplatilo Ministerstvo financí "z naších daní". Vezmeme-li jako axióm, že žádný politik od časů Masaryka neměl svědomí, aby dobrovolně odstoupil, má na takový průšvih reagovat opozice + strany vládní koalice: Jasně deklarovat že Babišovi už nevěří, vyvolat hlasování o ne-důvěře vládě, Babiše odvolat, vypsat nové voby. Takový postup bych považoval za - "ještě přijatelný", ale tohoto bohužel svědky nejsme. Naopak - jsme svědky statisícových demonstrací lidí, kteří se prohlásili za "vítěze globalizace" - aniž by dodali, že jsou opakovaně "poráženi volbami" ( a to už od roku 1992 ). Tedy těch lidí, kteří sami - vykrmení dotacemi a daňovými penězi - nutí Babiše odstoupit, neb dělá ve velkém totéž, čím se sami živí v malém....

Jestli se nakonec ( vysoce nepravděpodobně ) politické strany v parlamentu odhodlají k odvolání Babiše - nebude to kvůli zásadní etické nekompatibilitě se způsobem jak Babiš "dělá věci". Oni by též kradli, kdyby mohli, a kradli v minulosti, když byli u moci. Bude to, protože znervózní z ( už léta falšovaných ) průzkumů veřejného mínění, které začnou naznačovat, že jejich popularita by mohla klesnout o nula-nula-nic, což o stejnou vzdálenost zvětší cestu ke korytu.

Proč se Babiš dostal k moci ? Protože tradiční strany byly tak zkorumpované, že jejich vedení jsou akce-neschopné papírové figury zvolené do čela stranickými kmotry, aby nebyli schopni uškodit žádné soupeřící mafiánské frakci. Zlepšila se v anti-babišovské opozici jejich situace ? Stali se z Hamáčka, Fialy, Pospíšila, toho dredovatého od Pirátů - tvrdí chlapi schopní jít proti svým krátkodobým zájmům, protože "vyšší princip mravní" si to žádá ? Ergo prohraje-li Babiš předčasné volby - co to bude znamenat pro společnost ? Vrátíme se do časů Nečase, který vedl řeči o svobodě a zodpovědnosti, zatímco jeho milenka sekretářka manželka brala výpalné od mafiánů a generály tajné služby posílala špiclovat bývalou Nečasovu manželku ? Nebo do časů Sobotky : "Grémium ČSSD nerozhodlo, co si mám myslet" ?
Tedy jsme v paradoxní situaci, že je lepší jeden gauner zdaleka viditelný, než desítky gaunerů rozlezlých a veřejnosti skrytých. A o to patrně jde. Gaunerům, co za předražené zakázky nosili na vládu kabelky z krokodýlí kůže zadním vchodem se dnes premiér Babiš směje do xichtu, což vede k hromadění ( jejich ) frustrace, sil a pěněz - a statisícové demonstrace za obnovu původního rozložení moci jsou toho důsledkem. Což pro mně vede k jedinému možnému závěru : Dokud nebude na naší politické scéně Masarykovská postava schopná odolávat tlaku patologické společnosti - je Babiš v premiérském křesle, vládnoucí pomocí ex-zaměstnanců Agrofertu, pořád lepší jež Rittig, Oulický, Janoušek, sociálně-demokratičtí kmotři co se postříleli v Chomutově, a jiné "šedé eminence" pohybující se mimo dohled veřejnosti v pološeru "státotvorných" politických stran.

ERGO - v řádných volbách budu volit nejlepšího kandidáta dle svého svědomí, ale v předčasných volbách ( pokud budou ) - VOLÍM BABIŠE, aby "nová šlechta" už konečně pochopila, že Babiže se lze zbavit jedině tím, že začnou opět sloužit lidem - lépe než on - což není vůbec těžké - a tím si vypracují šanci jej porazit regulérními volbami - nikoliv pletichami a skandováním hesel na Letenské pláni !!!

Postupná aproximace v ilegalitě.

4. června 2019 v 5:21 | Petr |  Filosofování
Jak se kdysi stavěly domy ? Vyzdily se základy, ty se pečlivě změřily, pak se na ně usadilo přízemí, to se pečlivě změřilo, na něj se usadilo první patro, to se pečlivě změřilo, na něj se posavila střecha, která se taky stavěla postupně - nejprve hlavní trámy a k nim se "přiřezávaly" ty menší. Ba dokonce když se jedná o "postupnou aproximaci" neboli "regulaci ve smyčce zpětné vazby" lze uvést i extrémní případy - Letíte-li z Havaje - vaše klíče se díky postupně zpřesňované dráze, ve stylu kontinent, stát, město, ulice, barák, patro, dveře - trefí do klíčové dírky vašeho bytu na vzdálenost 12 000 kilometrů. Nebo můj oblíbený z robotiky ( a navigace obecně ) - pokud je chyba určení azimutu k cíli menší než 90 stupňů a měříte svoji polohu i azimut k cíli opakovaně - dorazíte nakonec ( po spirále ) k cíli i přes obrovské chyby - jenom váše dráha se prodlouží o faktor 1+tg(alfa) kde alfa je chyba azimutu - tedy robot, který systematicky míří "o 45 stupňů vedle" nakonec dojede do cíle - jenom po 1+tg(45) = 2x delší trase.
Postupná aproximace, neboli regulace zápornou zpětnou vazbou je jeden z největších objevů ( vynálezů ) západní civilizace, od stavby budov, přepady přehrad a rybníků, parní stroje, termostaty, všemožné regulace čehokoliv, co kolem sebe máme. Každá technologie která je vysoce užitečná a zcela běžná - přestane být vnímána. Lidi, kteří nemají nic společného technikou nebo stavebnictvím - netuší, že budova postupně "roste" vyšší řady vyrovnávají drobné odchylky nižších řad cihel. Ba naopak - dnešní "elity" jsou generace hlupáků bez kontaktu s fyzickým světem, kteří si myslí, že když se velké věci vyrábějí podle plánu tak to znamená, že i poslední trámek na střeše budoucí mešity - vyřezaný předem - "musí" zapadnout na své místo stůj co stůj.

Takže celý svět až na práh 21. století vznikl "postupným přiměřováním" nových věcí ke starým. Pak ale přišli humantiní "intelektuálové", vysokoškolky školení úředníci ( školení k roli úředníka, což je proklatě málo ), ba dokonce právníci, které svět mimo paragrafy nezajímá a "postupná aproximace" dostává ránu za ranou..... "V rámci transparentnosti" musíte sepsat všechny smlouvy, žádosti o dotace, technické specifikace "na první dobrou" a nejlépe stylem "cena je jediným kritériem" a pokud věc, kterou poptáváte / budujete - je příliš složitá pro takový postup - vaše chyba. Géniové matematiky a fyziky dokazují, že svět je do detailu nepoznatelný , ale imbecilové ve státní správě nemají pochybnost, že vše lze "detailně specifikovat" jedno jak podrobně, jedno jak dlouho dopředu.

Představte si, že ( třeba ve zdravotnictví ) dojde k té pozitivní halucinaci, že na základě "transparentní smlouvy" dostanete přístroj X, který zcela změní vaši práci. Jenomže během těch změn zjistíte, že by se hodil ještě drobný doplněk Y ..... To máte smolíka - proč jste to nenapsal do "původní specifikace" ? Výsledek - příští "žádost" nebo "specifickace" obsahuje všechny myslitelné i nemyslitelné doplňky X, Y, Z, Ž, s vědmím že 90% z nich pak bude ležet na polici v kumbále. Přesně takto jsem nedávno psal specifikaci pro "výběrové řízení" na laboratorní software : "musí komunikovat se všemi analyzátory předních světových výrobců" - a úřednictvo reagovalo "napište seznam VŠECH analyzátorů předních světových výrobců". Úplná tragédie jsou "výběrová řízení" která se táhnou z minulosti.... Před 3 lety po vás chtěli "napište seznam" - jenomže od té doby se vývoj posunul a nyní odpovídáte na otázky : "proč jste v roce 2016 nenapsali variantu, která se objevila až v roce 2017 ?!?"

Výsledek je pak tento : Soukromník, který kupuje za vlastní pečlivě váží přínos každé věci a další věci nakupuje, až se adaptuje na to, co si do svého podnikání již pořídil. "Transparentní" výběrová řízení ve veřejnoprání svéře to dělají právě naopak. "Pro jistotu" se objedná možné i nemožné. Přebytky leží v kumbále a Kubáčova zlá otázka zní : Jak se pozná, co tam leží, protože se "uměle navyšovala zakázka" ( = kradlo se ), a co tam leží protože : "smlouva je konečná a jakékoliv změny jsou předem vyloučeny ?!?"