close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Listopad 2018

Inspirace není 2.

27. listopadu 2018 v 5:38 | Petr
Tedy né že by nebyla inspirace, ale čas není.

Inspirace té je spousta. Jenom drazí čtenářové si budou muset zvyknout na nový seriál, občas se objevující, který doufám nebude mít 103 dílů jako Vidlákovo elektro.

Takže o čem byste si mohli přečíst, kdybych měl čas o tom napsat :

1. O tom jak ( zatím neúspěšně ) stavím automatický squelch do radiostanice. Jeden už jsem postavil ve 2000. letech, ale jednak to byla externí krabička, kterou jsem rozbil při stěhování a navíc jsem chtěl překonat sám sebe a k rozlišení šumu / řeči v modulaci jsem si vymyslel super strmý rezonanční filtr ne nepodobný filtrům ve starých analogových syntezátorech. A víte co se stalo : ten filtr rezonuje !! Přesněji : spojen s radiostanicí dlouhým kabelem vyvedeným mezi plechy ven z krabice se chová slušně, ale zamontován uvnitř se množstvím signálů rozkmitává, odskvělčovává, koktá, kašle a vůbec - dělá bordel, takže už mám rozkreslenu druhou, méně ambiciózni variantu, která se snad bude chovat slušně.

2. O tom jak stříhám plechy pro kondenzátor na ladění magnetické smyčkové antény, kterou mám v úmyslu postavit ( také asi po 20 letech ) - tehdy jako anténu přijímací + zaměřovací, dnes jako anténu zaměřovací + vysílací, abych zkusil, jestli má takové magické vlastnosti jak Aneričaní tvrdí.

3. Jak bych rád zkusil anténu pro CB - zkrácenou avšak laděnou ne cívkou, ale kapacitním kloboukem, ale do toho se zatím pouštět nebudu, protože taková anténa může rezonovat mnoho MHz mimo základní pásmo a já její rezonanci bez - alespoň primitivního - anténního analyzátoru nemusím vůbec najít a tudíž bych nevěděl jak ji správně naladit.
4. Nelze si nevšimnout celkové společenské situace. Když babiny, které se běžně baví o vnoučatech a slevách v Kauflandu, vykřikují na celý autobus o "sviňáctví spáchaném na Babiše" - je třeba si položit otázku, jestli sluníčkoví bojovníci proti výsledku voleb jsou fatálně dezorientovaní v realitě, nebo jestli jim ( bez jejich vědomí ) šéfují "PR manažéři" z reklamního oddělení Agrofertu ? Ačkoliv považuju Babiše za JEDNU Z PŘÍČIN současného srabu - jako člověk vídící, slyšící, pohybující se mezi lidmi po severní Moravě - musím, připustit, že nedávný "skandál" s Babišem-juniorem jsme my venkovani ( omylem ? ) pochopili jako úpadek novinářské obce do té nejhlubší špíny, takže kdyby byly zítra volby, Babiš-senior by na Ostravsku nasbíral více hlasů než všechny ostatní strany dohromady - hnojometům natruc....

Tolik tedy druhý díl omluvy čtenářům - jen doufám že jsem ty elektronické "projekty" předčasným zveřejněním taky předčasně nezabil.

Civilizace typu 0.72

20. listopadu 2018 v 5:21 | Petr |  Příroda
Měl jsem chuť napsat článek o globálním oteplování a tak jsem si napsal osnovu :

  • Nevíme zdali se vůbec otepluje, na jižní polokouli spíše ne, na severní o to více, pokud to není falešný posun způsobený stavbou meteorologických stanic na letištích a v betonových oblastech měst.
  • Nevíme na jaké časové škále jsou současné změny - výkyv na 5 sezón alá 1945-9, nebo středověké teplotní optimum trvající několik století, nebo doba mezi-ledová trvající tisícíletí ? Víme však, že současné teploty jsou z hlediska statisíců až miliónů let do minulosti spíše nízké.
  • Nevíme jak velký je "podíl naší viny" za klimatické změny.
  • Nevíme zdali CO2 z fosilních paliv je hlavní skleníkový plyn, nebo je to CO2 ze sopečné činosti, nebo methan ze zemědělství, nebo vodní páry. Víme však, že koncentrace CO2 před průmyslovou revolucí byly ty nejnižší za 4.5 miliardy let historie ZeměKoule, jinými slovy 4,49999999 miliard let bylo v atmosféře více CO2 než je dnes.
  • Klimatické modely jsou spíše nepřesné a po nakrmení historickými údaji nepředpoví současnou situaci, jak bychom od nich očekávali, což svědčí o tom, že fyzikálně-chemickým mechanismům klimatu příliš nerozumíme.
  • "Věda o klimatu" není podrobena diskusi a kritice jako ostatní přírodovědné disciplíny. Naopak je zaplevelena propagandou, lhaním a nesmysly typu 97% vědců se shodlo, že se otepluje
  • Nevíme jaká je "ideální teplota" ZeměKoule a jestli taková vůbec existuje. Je to ta dnešní ? Nebo středověké teplotní optimum a po něm "malá doba ledová" - nejchladnějších 500 let za posledních 2000 let, které skončily až v 19. století.
  • Nevíme jaké pozitivní / negativní následky bude mít vzrůst / pokles teploty na procesy jako je růst rostlin, nebo množství srážek. Máme jen dva krajní aktivistické názory : RÁJ NA ZEMI / KATASTROFA, které svědčí o tom, že pravdu "někde uprostřed" musíme nadále hledat.

A pak jsem si jako správný pesimista sepsal seznam "opatření proti klimatu" :

  1. Navrhujeme bezzubá, buzerační proti-opatření,
  2. Která omezují civilizované státy, zatímco rozvojový svět si klidně čmudí dál,
  3. Která uvrhnou běžnou populaci do bídy a zaostalosti,
  4. Která financují neproduktivní úřednictvo, diktátory a mafie,
  5. Která se ani neblíží 1% velikosti změn, které už od začátku průmyslové revoluce proběhly.
  6. Je tedy otázka zdali globální teplota je opravdu ta veličina, která má být regulována, nebo zdali je "ovlivnění" klimatu jen záminka k něčemu jinému ? ( např. bod 2. - 4. )

Jenomže pak mi předposlední bod tedy : "Navrhujeme protiopatření, která nejsou ani 1% změn, které již proběhly" začal nějak vrtat v hlavě. Silně ironicky řečeno : "Zakážeme milióny kilometrů plastových brček na pití, abychom tím odvrátili klimatické důsledky miliónů kilometrů již postavených asfaltových silnic a železničních tratí!" Takto si to ekologisti představují ? Že zákazy žárovek, vysavačů a picích brček bojujeme, proti následkům 200 leté industrializace celé planety ( snad s výjimkou Afriky, která ale za čínské prachy svět intenzivně dohání ) ?
Pokud tedy předpokládáme, že klimatické změny jsou člověkem způsobené a chceme je zmírnit - musí nápravná opatření být řádově stejné "mohutnosti" jako procesy, které ke klimatickým změnám vedly. Při boji o zachování ozonové vrstvy jsme taky museli zakázat VŠECHNY freony a ne jenom 10% sprejů užívaných lidmi, kteří svěsí hlavu a poslechnou. Pokud tedy vezmeme veškerou průmyslovou výrobu planety jako 100% - musíme navrhnout proti-opatření, která budou řádově taky 100%. V tomto směru jsou dvě možnosti : Buď -100%, tedy návrat do středověku s volským potahem, hladem a nemocemi, nebo +100% - tedy někam, kam směřovaly techno-optimistické Sci-Fi 50. let. Pokud nemáme znalosti, sílu a vůli k řešením tohoto kalibru - "drobná buzerace", jako zakazovat brčka a vatičky do ucha nepomůže. Naopak je daleko efektivnější vzít klimatické změny za neodvratný fakt a investovat do zvládání přicházejících důsledků.

Jinými slovy (termo)jadernou elektrárnou hnané hutě a cementárny nebo (termo)jadernou elektrárnou hnaná chemická výroba ( třeba kapalných paliv ze vzdušného CO2 ) - to by byla rána do globálního oteplování ( pokud v něj věříte ). Zejména podtrhuji PŘÍMÉ VYUŽITÍ JADERNÉHO TEPLA, které obchází 60% ztráty při výrobě elektřiny v parním soustrojí elektráren, které pořád vychází z parní technologie 19. století. Elektřina by pak byla až z odpadního tepla těchto procesů. Zákazy automobilů v Evropě, které nesníží světovou produkci CO2 ani o 1%, nebo záměna náročné výroby klasického auta za stejně náročnou výrobu - státem dotovaného - elektromobilu rozhodně nejsou opatřeními, která mají schopnost pozitivně ovlivnit globální klima.

Čímž se dostáváme ke Kardašovově šlále. Naše současná civilizace prý ovládá 72 procent energetických zdrojů ZeměKoule. Tato informace se mi zdá nedůvěryhodná, protože pro postup naší civilizace ze stadia 0.72 do stadia 1 - tedy vláda nad 100% energetických zdrojů planety by prý znamenala spalování 280 kg vodíku za sekudu v termojaderných elektrárnách, což je velice málo ve srovnání s celosvětovou spotřebou uhlí v objemu 230 000 kg za sekundu, nebo se spotřebou ropy v objemu 140 000 kg. za sekundu. Tyto objemy zároven dávají představu o průmyslové produkci CO2, která vzhledem k chemickému složení uhlí a ropy činí 1 280 000 kg = 1280 tun za sekundu! Pokud bychom chěli účinně zasáhnout, musíme toto množství redukovat o desítky procent ( 70-90% ?? ), nikoliv o nula-nula-nic za cenu obřích ( a zbytečných ) státních výdajů a uvrhnutí "poslušného" ( a blblého ) Západu do hospodářské krize. Jen pro zajímavost : celosvětová spotřeba Uranu je 2,7 kg za sekundu.

Ergo globální oteplování je neporazitelné bez globální změny technologií, která je nemyslitelná bez globálních otřesů zavedených pořádků a společenských žebříčků. Proto místo účinných opatření dostaneme zákaz "uchošťour" a picích brček, aby nám politické elity naznačily, kde je místo vidláků v civilizaci, kterou jsme ( pro ně '? ) prací svých rukou vyrobili.

Čístě formálně pokračujeme v Kardašovově škále : Civilizace typu 2 ovládá energetické zdroje své centrální hvězdy - a tady i ekologisti musí uznat, že s takovým množstvím energie hladiny CO2 na jedné z planet patrně nebudou neřešitelný problém že ? Civilizace typu 3 ovládá energii všech hvězd své galaxie, takže Galaktické Impérium senátora Palpatina bylo tak 2,8 ? A to je pravé Sci-Fi, u kterého civilizace už nějaké oteplování vůbec nemusí řešit, protože řeší jak nastavit klimatizaci na kosmické lodi velikosti planety a podobně ;-)

Dovolím si rekapitulovat
  • Globální oteplování provázejí nejasnosti.
  • Dnešní způsob boje proti globálnímu oteplování je neúčinný. Patrně sleduje jiné cíle, o kterých se veřejně nemluví.
  • Účinný boj znamená MASIVNÍ nasazení ( nových ) technologií zejména v oblasti energetiky, zemědělství, chemie, stavebnictví ( ne cloudová taxislužba, ne sdílené bicykly, ne lajkovací eko-skupina na facebooku ). Bavíme se o věcech kalibru jaderných hutí, jaderných cementáren, odsolování mořské vody pro zavlažování na milionech hektarů, zalesnění Sahary a Austrálie, termojaderné energetiky, robotické těžby plastů v Pacifiku, robotické těžby Helia3 a Titanu na Měsíci . Využití tepelné energie (termo)jaderných elektráren v chemické velkovýrobě atd.
Výrazně zjednodušeno - jestli Euro-cenzura jednou pustí do Česka informaci o spuštění první čínské jaderné cementárny - víte, že už se nemusíte starat, jestli globální oteplování je, nebo není, protože jeho hlavní kořen bude právě odříznut. Nikoliv proto, že by jaderná cementárna neprodukovala CO2 - toho bude i tak produkovat spoustu z CO2 ve vápenci, ale protože jsme konečně našli odvahu ustoupit od drobné buzerace vedoucí do zaostalosti a přejít k technologiím, které mají alespoň teoretický potenciál něco změnit.

Spojeni osudem

13. listopadu 2018 v 5:03 | Petr |  Filosofování
Bývaly doby, kdy jsem si dělal legraci z neřešené a neřešitelné situace nezaměstaných a nezaměstnatelných sociálně vyloučených Rómů a jejich překvapivě vysokého společenského postavení v Česku. Jádro té legrace bylo toto : celá škála politiků typu Sobotka, Hamáček, Vondra, Fiala a řada daších totiž s Rómy sdílí stejný osud - Od maminčina prsu odpadli směrem k výživnému státnímu vemínku a ve vysokém věku odpadnou od státního vemínka do hrobu - nic více, nic méně. Uvažte sami, který politik má za sebou historii práce v soukromém sektoru, nebo podnikání bez kradení a dotací ? Kolik z nich jsou živeni státem od kolébky do hrobu jen jména funkcí na výplatní pásce se mění. Například poslední předseda ČSSD, který se v mládí živil vlastní prací pro Restaurace a Jídelny Praha, byl před mnoha lety Jiří Paroubek, a taky že se na první pohled lišil od jemných mravů "Soc-Dem šlechty".

OK tedy společný způsob obživy vyvolává vzájemné sympatie. Státem živení politici činí státem živené Rómy beztrestnou "elitou národa českého". Naopak - pracující lidi se státem vyživovanými politiky ani Rómy příliš nesympatizují, proto je heslo "Cigáni do práce" považováno za jeden z nějtěžích rasismů, fašismů a nacismů, kterého se může venkovský vidlák dopustit. Ale posuďte sami jiné shody - převážná většina vysoce postavených Euro-politiků - Merkelovou ( je ještě vůbec ? ) a Macrona v to počítaje jsou bezdětní celoživotní kariéristi.

Tedy společný osud spojuje. Tudíž je otázka ke komu má třeba takový Macron, blíže - k té menšině Francouzů, kteří ( momentálně ) nejsou na podpoře ani ve stávce a "prostě makají", nebo k mezinárodní politické elitě létající za "jednáním" z kontinentu na kontinent. Tím také vzniká otázka co je pro politiky "pokrok v kariéře". Pokud mohou ještě lépe sloužit ( pracujícímu ) lidu ? Je zde přece jenom jistý rozdíl mezi elitami a elitami. Emanuel Macron honosně slavil narozeniny na zámku Chambord a byl za to kritizován celou Francií. "MBS" neboli Mohammed Bin Salman - Saudský princ žije v arabské verzi takového zámku a když jej novinář kritizuje - princ řekne : přineste mi jeho prsty. Tajné služby Saudské Arábie pak zabijou nepohodlného novináře a tělo pohodí s uřezanými prsty neznámo kde. Nikdo za to Bin Salmana nekritizuje. Na rozdíl od Francie je v Saudské Arábii ticho jako v hrobě. Přitom u Macrona byl takový křik, přestože ani nešlo o vraždu, jenom o promrhané ( státní ) prachy za narozeniny.
Omlouvám se Macronovi, ale srovnání na ose Bin Salman - Ludvík XVI. - Macron je prostě neodolatelné. Tedy uvažujeme dále : Porovnáme li situaci Macrona s Bin Salmanem : Kdo je pěšák a kdo je "plukovník globálních politických elit" ? Ptám znovu - je pro Macrona politika v demokracii - kariérním postupem, když "slouží občanům více než dříve", nebo je "služba veřejnosti" jenom kec, nutný k setrvání u moci a skutečným cílem je palác, ve kterém vás obyvatelstvo nemá odvahu vyrušovat ? Ergo - pokud chce Macron "povýšit" - musí se stát stejně nedotknutelným jako "MBS", proto musí ve Francii navodit poměry jaké vládnou v Saudské Arábii. Těžko vrtat ve Francii ropu, ale je překvapivě snadné dovézt tam mohamedány, kteří násilnostmi, nepořádkem a rychlým rozmnožováním zastraší a umlčí dosavadní "lid", který stále ( chybně ) věří v "Liberté, égalité, fraternité".

Totéž v Německu, kde "tetkovitě" vypadající Merkelová se zdá že od roku 2015 není pánem/paní situace, ale je třeba dávat si pozor. Dějiny Německa posledních 200 let jsou dějinami rozporu mezi tím jak se věci namalují veřejnosti a jaké skutečně jsou. Viz německé sjednocení 1871 nebo celá řada událostí 20 století - požár Říského sněmu, tajná mírová smlouva Hitler - Stalin, rádio Gliwice atd. Ergo bezdětná svazačka Merkelová je nejdéle vládnoucí německá premiérka, což vyžaduje schopnost ultra-pletichaření, ať si o růžovém kostýmku s třemi knoflíky myslíme cokoliv.

ERGO pokud chodíte do práce a žijete za své - jste nepřáteli svých politiků, jejichž zahraniční přátelé jsou politici a obyvatelé Saudské Arábie, kde rodilí Saudové zastávají jen jednu ze tří rolí : Žena-děloha, příjemce sociálních dávek ( z ropných peněz) a státní úředník. Domácí přátelé našich politiků jsou místní příjemci sociálních dávek a naši vlastní státní úředníci, kteří ale mají tu nevýhodu, že nejsou mohamedání, proto ještě zcela nezahodili myšlení a svědomí a stále v nich zůstává stopa Josefinského a Tereziánského osvícenství ve stylu : "Ďábel vždy vloží hřích do lenivých rukou tvých".

Jsme tedy v situaci kdy vůdci státu jsou téměř ve 100% případů zpovykaní hajzli, celoživotně živení státem, zatímco jejich obyvatelstvo ( na rozdíl od občanů Saudské Arábie ) stále obsahuje nepominutelnou menšinu lidí, kteří se umí uživit užitečnou prací vlastních rukou státu navzdory. Tím dochází k paradoxu, že "průměr občanů" je o něco lepší, samostatnější a shopnější než "průměr politiků", kteří jim mají ( z Boží vůle ?!? ) velet. Tento rozpor způsobuje napětí, které vede ke snaze politiků, na jejichž straně je moc, obyvatelstvo pracující vlastníma rukama zlikvidovat a vyměnit za jim blízké obyvatelstvo - nepracující - z dávek žijící.

Pracujete vlastníma rukama za pár pěněz pro malou firmu nebo místního soukromníka ? Buďte v klidu - váš osud je už zpečetěn. "Nové obyvatelstvo" je naskladněno v zahraničních přístavech, připravěno na cestu do Evropy. Místnímu obyvatelstvu se vysvětlí, že COOL je cestovat za Euro-vzdělávacími programy, vystudovat "negramotnou univerzitu", příliš nepracovat, "užívat život", dělat kariéru v globální korporaci, nechat děti "na potom" ( = na nikdy ) - a s úsměvem - vyhynout. Jestli se nám opravdu podaří vyhynout a "nové obyvatelstvo" bude steně inteligentní a pracovité jak předvádí v Africe a Orientu - pak samozřejmě vznikne problém, kdo bude pracovat a pohánět ekonomiku. Ale tento problém je pro nás jen teoretický a to ze tří důvodů :
  1. Budeme v té době dávno vymřelí.
  2. I v rozvrácených společnostech si 1% elita žije jako prasata v žitě - viděli jste třeba palestinské nebo africké papaláše špatně oblečené, bez zlatých švýcarských hodinek ? Jak přitom vypadají státy, které mají ve své moci ?
  3. S rostoucím počtem nemakačenků, začne i u nás platit staré arabské přísloví : "Čím se živí beduíni v poušti ? Vzájemně se okrádají...."
Takže HRR na to. Naše větvička politických elit je kvůli zanedbatelné velikosti Česka ještě dále od saudského paláce nežli Merkelová a Macron, proto potřebují vaši pomoc : I skladník ve šroubárně se může cítit jako "lepší člověk", pokud bude volit velkoměstské profesory, kteří ani na vteřinu neslezli ze státní výplatnice a se svým voličstvem nesdílejí zcela nic.

Anténní ne-analyzátor a ne-důvěra v čínské polovodiče.

6. listopadu 2018 v 5:02 | Petr |  Elektro
Zmínil jsem se, že jsem opět začal sem tam vysílat na pásmu občanských radiostanic zvaných CB pásmo. Zmínil jsem se též, že jsem toto zneužil jako příležitost ke koupi nové - leč náhražkové antény "magnetky" na kterou právě koukám jak si stojí na parapetu za oknem. Jelikož jsem se dlouho nezabýval opravdovou analogovou elektronikou mám poněkud hlad, a proto ženě, dvěma psům a dítěti navzody začal jsem tak zlehka bastlit.

Tedy : Koupíte anténu a aby se do ní dalo vysílat je třeba ji "naladit" - tedy přinutit alespoň přibližně reznovat na vysílací frekvenci. Jelikož většina mého CB vybavení pochází z dob kdy můj plat činil 5158 kč mesíčně a cena ( laciné leč dobré ) radiostanice byla přátelských 4999 kč, i vybavení pro ladění antén je této kategorie a je to ubožácký PSV-metr už před lety ve slevě za 399.

Nebudu teď zabředávat do teorie co je to PSV alias poměr stojatých vln a jestli to je správný parametr podle kterého se orientovat. Aby bylo vůbec co ladit je třeba nejprve zjistit kde anténa vlastně rezonuje - což se činí tak že vyberete nějakou frekvenci PSV metr přepnete do režimu REFERENCE - zavysíláte a potenciometrem nastavíte ručku měřidla na 100%, pak přepnete do režiimu MĚŘENÍ a zavysíláte znovu aby vám ručka ukázala PSV na dané frekvenci. Pak zjitíte, že na této frekvenci anténa nerezonuje, takže přeladit o pár kHZ vedle a znovu a znovu a znovu.... Po půl hodině máte pocit, že vám upadne prst, PSV metru přepínací čudlík a navíc že přijede odposlechová služba Gestapa - nyní zmáma jako Český Telekomunikační Úřad, neb vás někdo udal pro zbytečné "klíčování na pásmu".

Je tedy třeba na to jít jinak - je třeba koupit "anténní analyzátor", který připojíte k anténě a on vám bude všechny křívky frekvenčních průběhů antény kreslit sám. Jenomže zase paní Kubáčové sdělit, že utratíte pár tisíc ( do 10 000 ) za přístroj na jedno ladění antény za pár let a zbytek doby bude "geret" ležet v krabici ? Ergo jsem vymyslel něco jiného a to celkem 2 varianty :
  1. Tzv "šumový můstek" tedy generátor širokopásmového šumu, který se připojí k anténě a odražený signál se přijme přijímačem a udělá se na něm FFT - neboli fourierova transformace, neboli se získá spektrum, které má maxima a minima podle rezonančních vlastností antény.
  2. Generátor nanosekundových pulsů který zaplní celé pásmo až do několika GHz rušením - vaše anténa bude toto rušení přijímat nejlépe na své rezonanční frekvenci. takže místo přepínání čudlíku pustíte při zapnutém generátoru jenom scan pásma a sledujete kde je vámi generované rušení největší.
Jelikož varianta 2 vyžaduje vyrobit měnič na 100 voltů, což samo o sobě je dosti "sexy" a navíc se nanosekundový generátor dá použít k rušení všeho možného jako jsou mobily WiFi radiové klíče k autům atd. - je jasné, která varianta vyhrála. Úkol č. 2- postavit "avalanche generator" neboli "lavinový generátor".
Zde tedy celé zapojení "patřičně vidlácky udělané" dle mého oblíbence Jima Williamse. Přesněji řečeno až po R5 je to můj samokmitající "vidlácký spínaný zdroj". Tedy Tlumivkou L1 protéká postupně se zvětšující proud přes tranzistor Q1 do země. Zároveň napětí přiváděné na bázi Q2 přes odpory R2 a R4 otevírá tranzistor Q2, který v určitém okamžiku zkratuje bázi Q1. Ten se zavře a kolabující magnetické pole v tlumivce se jako proud začne tlačit přes diodu D1 do zásobního kondenzátoru C2. Odpor R3 má celkem 3 úlohy - brání saturaci tranzistoru Q1, který se díky tomu uzavře pěkně rychle a napěťová špička na tlumivce je proto patřičně vysoká. Navíc omezuje proud tlumivkou a ještě poskytuje část napětí do báze Q2 k rychlému uzavření Q1. Pokud se ptáte proč jsem použil obyč. usměrňovací diodu 1N4007, kterou je ve spínaných zdrojích téměř zakázáno používat - pak je to proto, že jinou, která by v závěrném směru snesla přes 100V jsem v šuplíku neměl.

Při napájecím napětí kolem 15V bere toto zapojení 18mA a na kondenzátoru C2 je až 140V. Pak nastává filtrace přes R5 a C3 a pak se přes veliký R8 nabíjí kondenzátor C4 až na napětí někde kolem 100V kdy dojde k lavinovému průrazu VF tranzistoru Q3, tím se náboj C4 prudce vybije do odporu R6 tím vznikne puls, který má vzestupnou hranu v trvání jen pár desítek piko-sekund. Tranzistor se tak malým nábojem nezničí a C4 se začne nabíjet znovu a znovu k dalším a dalším pulsům. Celkově tedy signál vypadá tak, že několik stovek mikrosekund se neděje nic - a pak jehlový nanosekundový puls a zase nic. Místo svorky V_Out dáte pár centimetrů drátu, sloužícího jako ( záměrně ) neladěná anténka, aby jediný rezonující prvek byla zkoumaná anténa - a jede se.
Ba dokonce původní autor - Jim Williams doporučuje pomocí takto strmých pulsů měřit šířku pásma osciloskopů. Tedy můj osciloskop zpracoval puls tak, že se jeví, že jeho náběžná hrana je 4 nano-sekundy. Tedy šířka pásma analogových obvodů by měla být
BW = 0.35 / T
Což je v mém případě 87.5 MHz - patrně zcela v souladu se specifikacemi mého osciloskopu, který je do 60 MHz.

Pokud se ptáte proč na obrázku není "jeden puls a dost" - jak by to teoreticky mělo být. Pak je to proto, že práce se signály této rychlosti je věc na které profesóóři dělají profesůůry a docenti docentůůry, takže nechtějte po mně - vidlákovi - abych doma měl všechny vysokofrekvenční koaxy, bezindukční terminátory, SMA konektory, nízkoimpedanční sondy k osciloskopům v ceně uhlobaronské vily atd. Když vedete takový signál zvonkovým drátem s banánkem dochází k odrazům a zákmitům jako na obrázku. Protože nevyrábím radar, nebo "reflektometr" na kabely, ale rušítko na VF pásma - zákmity stejné nevadí.
Ergo - zapnete tento "pekelný stroj". Na mobilech a WiFinách v širokém okolí poklesne signál o dvě čárky a kdybyste na "V_out" přidali nějaké to zesílení, tak by bezdrátové komunikace zmizely docela. Pak vezmete stařičký skener Yaesu VR500 - připojíte na něj CB anténu, naladíte na 27.205 MHz což je "kanál 20" - střed pásma a zapnete funkci "Band Scan" - výsledek je na obrázku nahoře - "ďubka" dole uprostřed je centrální frekvence 27.205 MHz a kolem vidíte celkem 900 KHz nahoru i dolů a podle tvaru křivky vidíte, že moje anténa je naladěna "výše" - úmyslně jsem ji ladil někde na 27.4 MHz, protože tam mají radio-důchodci "kolečka", která občas poslouchám. Z měření však vyplývá, že ve skutečnosti rezonuje ještě výše někde kolem 27.7 MHz, což jsem v době montáže nezjistil - jsa zcela vyčerpám cvakáním čudlíkem na PSV-metru mezi REFERENCE a MĚŘENÍ.

OK tedy po jedné probdělé noci vše funguje jak má - teoreticky bych mohl doporučit "dělejte to jako já", ale pokud budu zcela upřímný musím napsat pravý opak. Pravděpodobnost, že dospějete k funkčnímu lavinovému generátoru je téměř nulová. Takže naopak NEDĚLEJTE TO JAKO JÁ. Důvody jsou cekem dva :
  1. Ani nemusím zmiňovat, že práce se signály se šířkou pásma v GHz v domácích podmínkách je plná černé magie nebo jak říkají bratři anglosassové "hidden schematic" - tedy to, co v elektrickém schematu není a přesto je to nutné respektovat je u těchto obvodů značně složité.
  2. Závažnější důvod je Čínský vztah k výrobě polovodičů, technologické kázni, pravdivosti katalogových listů atd. Tedy "lavinový průraz" tranzistoru je v učebnicích pro začátečníky popsán jako "nežádoucí jev" - ERGO mně se podařilo prorazit jen dva nejstarší tranzistory, které mám už přes 20 let v krabici s "pokroucenými součástkámi". Moderní verze BF199 ( kterou jsem kupoval před 5 lety ) ačkoliv má v katalogovém listu pořád stejné údaje - už se mi nepodařilo prorazit ani napětím 140V. Tedy pokud vy dojdete "do GESu" je pravděpodobné, že vlastnosti BF199 i jakéhokoliv jiného VF tranzistoru vyrobeného dnes - budou zcela jiné než v katalogovém listu a obecně - nepredikovatelné a k výrobě tohoto obvodu nevhodné !! Číňan, který svévolnou změnu technologie udělal si s funkčností vašich poněkud ezoteričtějších obvodů těžkou hlavu nedělá - toho zajímají prodané kontejnery ( pazgřivého ) tranzistoru.
Tedy můžete postavit zdroj na 300V nebo ještě více a nechat se pořádně kopnout. Lépe je si však zvyknout, že technologickou "štábní kulturu" elektrotechnického průmyslu dnes určují čínští manažeři polovodičové výroby, kteří v 50 letech věku, neumějí žádný cizí jazyk, a nevědí jediný důvod, proč by se jej měli učit. Jejich hlavní vzdělání je orání rýže vodním buvolem, od kterého utekli před 30 lety do otrocké fabriky v Shen-Zenu, ve které se vypracovali až na "experta". Výsledkem jsou "moderní" tranzistory BF199 nebo třeba celá produkce firem jako je BAOFENG, sestávající z 20 verzí stejné radiostanice zapojené dle katalogového listu centrálního DSP čipu.

Zcela obecně : Až budete něco konstruovat - raději se nepohybujte mimo "katalogová" zapojení, nepoužívejte exotické vlastnosti součástek, zejména ty o kterých se dá odhadnout, že je Číňan považuje za "škodlivé". Že to je značné omezení možností "technického řešení"? Sáhib si nějak poradí ! A navíc - každá trafika vám přece prodá "perly moderní technologie" - čínskou elektroniku nejasných parametrů s nedodělaným firmwarem, který vás sudé dny práská Applu a Googlu a liché dny UV-KSČíny. Ničeho jiného přece člověku netřeba že ?!