close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Květen 2017

Tempo moderní technologie.

30. května 2017 v 5:00 | Petr |  Roboti
Představte si následující situaci - v roce 1827 postavíte z bodu A do bodu B - řekněmě z Českých Budějovic do Lince konespřežnou dráhu - tedy železnici taženou koněm. Pak ji léta letoucí rutinně provozujete a to tak, že mezitím stihnou vyrůst dvě generace lidí, kteří mají s jejím provozem dokonalé zkušenosti a navíc v okolním kraji vyrostou dvě generace lidí, kteří mají naprosto jasno v hospodářských důsledcích této trati. Mezitím se v Anglii i jidne zavede parní trakce, tedy nejprve primitivní lokomotivy Stephensonovského typu - které opět celé jedné generaci ajznboňáků ukážou své vlastnosti, schopnosti a chyby. Nakonec se parní lokomotivy zdokonalí natolik, že i dráha z Budějovic do Lince je v roce 1872 přestavěna na parní trakci, která na této trati vydrží až do 50. let 20. století. kdy dráhu z politických důvodů přeruší železná opona.

Vídíte jasně ten problém ? Přišla technologie X provozovala se přes 40 let - vychytaly se všechny mouchy ( v mezích jejích možností ), pak přišla technologie Y - provozovala se dalších 40 let - opět se vychytaly všechny mouchy - pak přišla technologie Z - za dalších 40 let dosáhla maxima svých technologických možností a tak dále a tak podobně. Ba dokonce bych si dovolil podtrhnout slovo "všechny mouchy" tedy včetně důsledků na společnost a na kraj. Přinesla koňka bohatství, nebo odvezla práci do Rakous a nechala za sebou bídu ??

Nemohu si pomoci, ale proti tomu vidím v ostrém kontrastu dnešní technologie a dnešní vývoj společnosti. Notoricky opakovaný příklad - máme software plný chyb, který se přestává pro "zastaralost" používat právě v okamžiku, kdy se nejhrubší z nich podaří odstranit. Nemluvě o podtržení slova "všechny" nedostatky technologie. Tedy pokud by koněspřežná dráha zbídačila Jižní Čechy přestavovala by se pozdeji na parní provoz ?

Navíc - odhlédneme-li od chyb každé nové technologie stále je tu ještě otázka významu dané novinky. Je to důležitá věc ? Blbina, nebo něco mezi ? Pro krátkost zkušenosti dnes nikdo neví, takže nakonec musíme z marketingového hlediska prohlašovat o každém prdu že to je "převratný objev" a tímto neustálým proudem "převratných objevů" pak přiživujeme bubliny nesmyslů, které často prasknou už jen z frustrace nad nenaplněnými rychlo-očekáváními. Třeba jako "smart domácnost" nebo "3D televize", které by se třeba obojí chytly kdyby dostaly svých 40 let pomalého vývoje, alespoň jako dráha tažená koněm, o které se dneska ( právě pro tu pomalost vývoje ) mluví jako o "tááákhle zaostalé" !!

Při té příležitosti mě napadl dávný rozhovor s mladými kolegy ve špitále, při kterém jsem byl označen za cynika neb jsem prohlásil : "účinný lék poznáte podle toho, že jeho jméno slýcháte ještě příští rok...."

Samozřejmě že je drzost porovnávat "3D televizi" která je téměř neužitečná s koňskou dráhou, která revolucionalizovala dopravu zboží i osob, ale pojďme fantazírovat dále. Už jsem se zmiňoval, že něco jako "Umělá inteligence" a "Technologická singularita" na ní stojící bude založena na tom, že "stroj vyrábějící jiné stroje" bude mít modul návrhu nových strojů a potom modul hodnocení těch už vyrobených, známý programátorům též jako Fitness funkce, aby se z ( rostoucí ? ) hodnoty "Fitness" mohla poučit a v další generaci vyrobit stroje ještě lepší. Dokonce už jsem psal, že fitness funkce nejde nastavit tak, aby u opravdu autonomního a opravdu inteligentího stroje nevznikalo riziko pro lidi. A na základě toho jsem spekuloval, že "umělá inteligence nebude", protože nakonec klíčové osoby ztratí odvahu "to spustit". ( Nebo neztratí a pak třeba nebudeme my. )
Dneska bych si dovolil poznamenat jiný aspekt této věci - buď nějakou technologii testujete 40 let a pak fitness funkce měří průměr z tisíců a tisíců případů ( vypravených koňských spřežení ) a proto má ( téměř ) nulovou chybu / nejistotu své hodnoty. Proto můžete velice přesně srovnávat hodnotu "Fitness" koněspřežné železnice s hodnotou "Fitness Anglické parní lokomotivy" a pak s minimálním rizikem chyby rozhodnout. Naopak z definice "technologické singularity" vyplývá, že vývoj technologií v singularitě se bude urychlovat až k nekonečnu - tudíž "doba získávání zkušeností" ( a jejich kvalita ) bude klesat k nule. Příklad : Vypravíte novou lokomotivu verze A a ona dojede do cíle, pak vypravíte lokomotivu verze B a ta dojede taky. Více času na testování už nemáte, takže která se stane základem pro další vylepšování ? Nebo raději obě, pak 4, 8, a nakonec 299999 ? A jak se rozhodnete příště, když urychlování vývoje vám nedá čas ani na jednu celou jízdu, nebo dokonce na vůbec žádnou jízdu ?

Přesně v této situaci se už mnohde nacházíme. Zde na tomto blogu jsou v poslední době nejčtenější články o automobilismu. Bude se vývoj ubírat cestou elektromobilů ? Vodíkových aut ? Jiných "alternativních paliv" ? Nikdo neví. "Jasno" v těchto věcech mají jen lobbisti pro konkrétní technologii. Tato nejistota z nedostatku zkušeností však nebrání vládám, aby na "subvence pokroku" rozhazovaly peníze daňových poplatníků plnými hrstmi.

Teď se ozvou námitky, že "nejistota hodnocení" nové technologie je jenom "provozní detail", který se odstraní ( třeba ) urputným simulováním nové technologie v počítačích, protože tam nejsme omezování pomalostí "fyzického světa". Ano - předpokládejme že urputným simulováním snížíme "zbytkovou chybu" tedy "vzdálenost" od simulované verze stroje k neznámému ideálnímu řešení z 1% na 0.1%. Je to výhoda a úspora času ? Někdy ano, jindy však může dojít k tomu, že řešení s 0.1% chybou bude ke vzniku závažných problémů potřebovat 10x delší čas a dlouhá nekomplikovaná funkce "0.1% stroje" mezitím zavede vývoj jeho následovníků na špatnou cestu. Nemluvě o neschopnosti kohokoliv ( včetně umělé inteligence ) "očekávat neočekávané". Nemluvě o potížích typu nedostatečné přesnosti reálných čísel v počítačích, nebo Heisenbergova principu neurčitosti, které vylučují dokonalou přesnost jakékoliv simulace. Nakonec tedy stejně až vypuštění nové technologie do "pomalého" reálného světa, přinese nejhodnotnější informace bez rizika skryté, ale zásadní chyby.

Nepatrná poznámka k těm procentům - budete namítat, že technologie s 0,1% chybou je "téměř dokonalá" - a že vlastně řešit nedokonalosti na této hladině je nesmysl. Dovolím si nastínit dva kontra-příklady : Je mezi "iPhonem verze 7", ze kterého shoppaholičky omdlévají a mezi Samsungem pro důchoce větší rozdíl v "použité technologii" než 0.1% ? Nebo drsnější příklad : stačí selhání 0,1% součástek aby z pasažérů dopravního letadla bylo 300 mrtvol ?

Problémy s testováním možná povedou k paradoxu, kdy "virtuální technologie" alias software bude nápadně vyspělejší než hardware, který se musí "testovat realitou" a proto bude stále ještě připomínat pohrobky dnešních dob. Nebo naopak - software se bude měnit častěji, proto bude chybovější, protože v otázkách fyzických strojů bude "technologická singularita" přinucena být konzervativní a více sázet na "osvědčená řešení". Případně další možnost - "technologická singularita" sama sobě zdůvodní zbytečnost testování na hladině 0.1% chyby a po pár cyklech nezdařeného zlepšování bez zpětné vazby začne chrlit "výrobky - zrůdy", asi jako dvouhlavá a šestinohá telata černobylských krav. Nebo se taky může stát, že se umělá inteligence "udělá pro sebe" ve stylu nekomunikujících počítačů v románu Golem XIV ignorujících primitivní a pomalý fyzický svět. Pak bychom museli ( my lidi ) následovníky současných strojů konstruovat "ručně" v AutoCadu, MicroStationu a Catii jak je to běžné dneska ? ( Kdoví jestli by to nebylo nejlepší. )

Ha : právě jsem na to příšel : když na kolegově 4 jádrovém 3 gigahertzovém Intelu i7 čekám až z Wordu zmizí přesýpací hodiny, které michodem mizí pomaleji než v "Ami-pro" na 486 - právě v tomto okamžiku si "technologická singularita" uvnitř našich počítačů sní / simuluje svůj vlhký sen o "dokonalém Matrixu" bez "protivné reality a ďábla, co se skrývá v detailech". V reálném světě však asi ani supergeniální umělá inteligence nebude schopna produkovat stroje takovým způsobem, že bez důkladného otestování jedné generace vyrobí další generaci "údajně lepší". Možná je příliš pesimistické tvrdit, že evoluce živočichů byl ten "nejrychlejší možný vývoj". Na druhé straně začínám být přesvědčen že "exploze technologie", kterou očekávají techno-optimisti bude ve skutečnosti daleko pomalejší - pokud vůbec bude znatelná a nebude to náhodou jen "exploze ( chybami zamořených ) kravin", kterou zažíváme už dneska. Každopádně : Ať pomalu nebo rychle ani v jednom případě není důvod se zneklidňovat. Co nám chybí v rychlosti opravového technického vývoje to 100% doháníme rychlostí produkce marketingového žvástu o raketovém pokroku spousty - převážně zbytečných - věcí.

Poučení z čínské kulturní revoluce

23. května 2017 v 5:11 | Petr |  Filosofování
Myslím, že jsem o Číně už jendou nepřímo psal a taky jsem psal o našich "důchodcích verze 2.0". Článek o důchodcích tvrdil, že pokud se někdo narodil za "svinského režimu" zůstane mu "svinská reaktivita" v krvi až do smrti. Za tento článek jsem dostal menší "kartáč" jakože nedostatečně respektuju "moudrost šedin", ale nemohu si pomoci - pravda je na mé straně - kdo se zamlada naučí, že být svině se vyplatí - těžko od něj ve stáří očekávat "moudrost a charakter".

Vezměme si takový přiklad - a to je komunistická Čína. Čínská společnost je velmi tradiční a má mechanismy, které existují a fungují tisíce let. Proto se patrně nebude nikdo divit, že když se po II. světové válce a po občanské válce s Kuomintangem - ujali na čínském kontinentě vlády komunisti - krom krvavých čistek a pronásledování virtuální i skutečné politické opozice se ve venkovské a agrární Číně nic tak úplně převratného nedělo. Jak už jsem říkal. Společnost je tradiční, venkovani jsou po tisíce let zvyklí na podivné rozkazy z paláců v Pekingu, nad kterými pokývají hlavami a jdou zase sadit rýži.... Zásadní úlohu na kontinuitě společnosti totiž mají "staří mistři" tedy lidi ve věku seniorů se zkušenostmi a někdy i vzděláním, kteří mají v čínských rodinách, místní správě a "malé politice" rozhodující slovo. Přitom je nutno podtrhnout slovo "vzdělání". V kultuře s obrázkovým písmem je totiž velice snadné zůstat "praktický negramotný" - stačí nenaučit se dostatek znaků ke čtení starších a složitějších textů a máte handicap, který už nikdy nedoženete.

Jenom taková poznámka - osobně jsem se učil latinku, azbuku a řecké písmo - a po zkušenostech s těmito evropskými a hláskovými abecedami mám k čínskému písmu nezměrný respekt a mám obavy, že žádná česká škola není na té na úrovni, aby v Číně obstála byť jen jako základka učící dětičky prvních 5000 znaků, které jsou nutné abyste mohli přečíst "alespoň základy".

OK takže máte komunisty, kteří jsou lační revolučních změn a proti nim venkovské mudrce, kteří zažili ještě císařství, sérii občanských válek, II. světovou válku a o celém komunismu si myslí svoje. Jak v takovém případě "zažehnete revoluční kvas". Třeba by se dala zfanatizovat mládež ? Třeba založit televizní stanici ČT Déčko: vysílající "propagandu pro děti", které nemají zkušenosti a nejsou pod tak silným vlivem vesnických seniorů - Ne ?

Přesně tak to Mao Ce Tung udělal - vyhlásil "Velký skok vpřed" a jeho nezanedbatelnou součástí byla výzva mládeži k ničení "zdroje reakce" na školách. "Skok Vpřed" i "Kulturní revoluce" byly vskutku hnusné časy plné vraždění, udávání , likvidace schopných neschopnými, odsunu ( opravdové - nikoliv EURO- ) inteligence z měst na venkov a odtud do gulagu, bídy, hladomorů atd.... Fuj - ještě že už je ta doba pryč.

Ale je ta doba opravdu pryč ? Přestavte si že čínská společnost měla od předpotopních dob jasnou strukturu se svými rolníky, vesnickými murdci a císařskými úředníky a najednou byla kontinuita přerušena jednou generací, která je sotva gramotná ( kvůli nezvládnutí těžké výuky obrázkového písma ), ale má o svých schopnostech přemrštěné představy protože : " kdo je chytřejší nežli já, který jsem ve 13 letech ( na příkaz strany ) umlátil učitele motykou ??"
Máte pocit, že fantazíruju, že takoví lidé jsou dávno mrtví ? Pokud někomu na začátku kulturní revoluce v roce 1958 bylo 13 ergo je ročník 1945 a dnes je mu 72. Všichni komunističtí pohlaváři v Číně - velcí i malí, všichni lokální politici a komunističtí šéfové státních podniků jsou přesně tato generace. Lidi, kteří zahubili ( ještě císařskou ) inteligenci a pak zůstali celý život blbí jak troky. Lidi, kteří byli odměňování za hrůzy a nemorálnosti, chváleni za špatná rozdhodnutí - dnes sedí za "kormidlem" největšího státu na světě.

Pozoruhodné je, že "generaci kulturní revoluce" se nyní snaží od moci odstavit generace mladší. Už samotné ekonomické reformy koncem 70. let začaly až po likvidaci Maových pohrobků. Nebo dnešní situace, do které je ze zahraničí málo vidět - nicméně předchozí prezident Chu Ťin-tchao se narodil v roce 1943 zatímco dnešní prezident Si Ťin-pching je o "půl generace mladší" a je ročník 1953. Pnutí při této generační obměně se projevuje občasnými zprávami o popravách vysokých funkcionářů "pro korupci" případně záhadným chovámím čínské vlády vůči západním korporacím, protože každá zahraniční firma je ( úplatky ) napojená na konkrétní "křídlo" komunistické strany. Tato "křídla" spolu vedou boj o moc a podle momentální pozice dané kliky "v ligové tabulce" se státní správa chová i k příslušné západní korporaci.

Ale proč bychom se strachovali z toho, že morálně pochybné "cementové mozky" šéfují jaderné velmoci s nejpočetnějším vojskem na světě - důležité je poučení z dnešní pohádky : Je vůbec nutné ? Nevidíte kolem sebe diskrétní avšak všudypřítomné utloukání učitelů a celého školství motykou ? Nevidíte návrat komunistických socialistických "ideologicky prověřených soudružek", které nic neumí avšak určují systém výuky ? Nevidíte to riziko, že z "multikulturních" škol vychází generace bez matematiky, přírodních věd, bez cizích jazyků, bez náhledu na své (ne)schopnosti, která bude zatěžovat společnost dalších 60 let ? Ještě, že máme jednoduchou hláskovou abecedu, takže ( snad ) nikdo nezůstane až do vysokého věku úplně negramotný. Nicméně propagandistické ovlivňování dětí je šíleně nebezpečné - tak nebezpečné, že se nebojím zopakovat již jenou řečenou větu : Bůh ochraňuj naše děti - před námi !!!

Průmysl 4.0: ve sweatshopech se nemohou dočkat !!!

16. května 2017 v 5:42 | Petr |  Svět okolo
Nemohu si odpustit vtip na úvod : Vnuk Henryho Forda I. Henry Ford II. začal v 70. letech robotizovat rodinnou automobilku a přitom se ironicky ptal odborových předáků: "Už se byli moji roboti přihlásit u vás v odborech ?" Šéf odborů nehnul ani brvou a prohlásil : "Nebojte oni přijdou jen co si od vás koupí auto !" Takže máme dnes na pořadu otázku "Průmyslu verze 4.0" neboli "Čtvrtou průmyslovou revoluci".

Podle technooptimistů bude čtvrtá průmyslová revoluce znamenat "konečné osvobození člověka" od protivné práce. Veškerou rutinní činnost budou dělat roboti. Mimo robotické továrny typu Zero-One bude všude ( mezi lidmi ) bujet "vzdělanostní společnost", kterou povede "kreativní třída" což mají být učitelé, umělci, poradci, architekti, designéři, vývojáři apod. a všichni tito veleduchové budoucnosti mají pracovat s "chytrými technologiemi" v "chytrých městech" a veškeré výrobky se budou vyrábět 3D tiskem a aby se vzdělaní kreativci nemuseli zabývat staromódní otázkou jak plody své kreativity přinutit fungovat - uvnitř tím budopu hýbat nanotechnologicky vyrobené procesorově-motorické částice známé pod pojmem "smart dust".

Když už jsme u toho "chytrého prachu" - už ve školce mě štval spolužák který tvrdil, že všechno dělají trpaslíci - koly od auta točí trpaslíci, věci vyrábějí trpaslící, oběd vaří trpaslící. Dodnes jsem nepostřehl "konceptuální rozdíl" mezi "chytrým prachem" a trpaslíky. Mimochodem ví "kreativní třída" o tom, že ona sama je nejvíce ohrožena důsledky technického pokroku alias - "moravcova paradoxu" ?

Můžeme tušit, že čtvrtá průmyslová revoluce už začala - práce pro dělnictvo je stále méně, a pokud je, pak je to něco s nějakou "smart" technologií jako třeba volat telefónem v callcentru. Jinak kam se podíváte všude roboti - auta vyrábějí roboti, elektroniku vyrábějí roboti..... A dále ? Nábytek vyrábějí ( pro Ikeu ) Poláci, oblečení šijou Asiati, domy stavějí Ukrajinci - tedy né roboti - lidi !! Možná bych to měl "kreativní třídě" vysvětlit poněkud tvrději - že vy nic neděláte, protože nic neumíte ( a naopak ) - neznamená, že tohle je běžná norma pro celý svět. Bohužel v rámci lhaní a odcizení od reality se může zdát, že převážnou většinu zboží vyrábějí v Zero-One roboti. Nebo možná je frikulínům nepříjemná představa, že všechno co mají na sobě a kolem sebe se zrodilo v potu tváře za hrozných podmínek a za mizerný plat někde v nedohledné jihovýchodni Asii.
OK - zbývá tedy probrat jak to je s "Průmyslem 4.0" doopravdy. Proberme každého robota, kterého kde uvidíme.
  • Automobilová výroba - už úvodní vtip naznačuje, že automobilky jsou robotizované už dávno - na tom se nemá co změnit, protože vše včetně konstrukce auta je přizpůsobeno robotické výrobě
  • Polovodiče - komunistická "Tesla Rožnov" se od dnešních Fabů lišilla převážně tím, že křemikově wafery se od operace k operaci vozily na vozíku. Dneska totéž dělají vozíky samohybné robotizované, ale všechny operace na křemíku dělaly stroje tehdy jako dnes. ( Kvalitu komunistických polovodičů prosím dnes neřešme )
  • Elektrotechnická výroba na "makroskopické" úrovni. Tedy výroba skutečného výrobku z čipů : SMD součástky osazuje robot, ale už konektory pájí člověk, větší celky montuje člověk - nelidsky dřený Číňan v Shen-Zenu. Foxcon - po sérii sebevražd zoufalých dělníků neustále slibuje robotizaci a - zatím nic. Přesněji místo do robotů investují do dalších a dalších detektorů kovů, mříží a sítí, aby pro i-Otroky nebylo tak snadné se zabít.
  • Hromadná výroba čehokoliv - balení piva do flašek, mlíka do krabic, výroba cihel, pečení chleba, cokoliv tohoto typu - je mechanizované už od 60. let na principu relátek a koncových spínačů "když bedna narazí na spínač pohni pákou, ktera ji šoupne na vedlejší dopravní pás....."
  • Textilní průmysl - má dvě větve předení + tkaní - mechanizované od konce 19. století. Naopak stříhání a šití - je z hlediska "moravcova pradoxu" obtížné a bude doménou lidí ještě dlouho. ( Nepočítáte šicí stroj za formu robotizace že ne ? )
  • Výroba bot - firma Addidas před lety slibovala vrátit výrobu zpět do Evropy v plně robotizované továrně- třeba se jim to zdaří ale jiný příklad - z hodinářství - může naznačovat, že u bot a dalšího zboží lidé tak snadno nezkousnou robotickou výrobu jako u aut a integrovaných obvodů.
  • Hodinářství - je myslím nejzajímavější příklad nečekané robotizace. Je známo že v 80. letech "digitálky" a hodinky "quartz" vyráběné automatizovaně technologií elektrotechnického průmyslu málem zabily tradiční hodinářský průmysl všude na světě a zejména v drahém Švýcarsku. Švýcary zachránil koncern SWATCH, který výrobou quartzových hodinek vydělal tolik, že koupil převážnou většinu samostatně se tvářících značek vyrábějících mechanické hodinky. Nedávno se pokusil "vrátit ke kořenům" a přišel s hodinkami "Sistem 51" - mechanickými hodinkami, které nemontuje hodinář, ale kompletně vyrábí i montuje robotická linka bez doteku lidské ruky. A tady patrně narazil na zmínéněné limity robotizace, které nás budou pronásledovat dokud "roboti nebudou jako lidi" s 220 kostmi a 600 svaly. Firma hodinky které mají jenom 51 součástek ( jako původní quartzové Swatchky ) vychvaluje do nebes. Znalci hodinek se ale tváří chladně ve stylu: "jdou - a to je jejich jediné pozitivum...."

Čímž se dostáváme k limitům hromadné výroby - roboty, nebo i-Otroky : Proč Princ Charles chodí ve 40 let starých ručně šitých botách, když je může zahodit a koupit si milióny luxusně se tvářících ( avšak uboze vyrobených ) křusek, kterých je v každém shopping parku plno až po střechu ? Co by zbylo z "konzumních bot" po 40 letech ( občasného ) nošení ? Proč si znalci automobilů stěžují na "koncernová auta" jedno jako druhé ? Až průmyslová revoluce 4.0 opravdu propukne - bude to teprve záplava "koncernového zboží" bez chutě a zápachu.

Příčina proč průmyslová revoluce 4.0 zatím nepropukla a za současného sociálního složení světa ani nepropukne by se dala vysvětlit historkou mého otce, který byl ( jako obchodník s transformátorovým plechem ) na Sovětské verzi strojírenského veletrhu v Moskvě. Nějaký ruský strojírenský papaláš tam dlouho okukoval pra-roboty z výzkumáku v Prešově a pak řekl : "K čemu robot ? Děvuška - za 120 rublů hrubého měsíčně je lepší nežli robot". A o tom to je. Průmyslovou revoluci 4.0 neodstartují techno-roztoužení "kreativní" frikulíni v Evropě, ale dcery dělnic z dnešních sweatshopů v Asii - až řeknou "nebudu dřít jako matka".

Ba dokonce není vyloučeno, že vývoj půjde stranou dnešní cesty - třeba se globální ekonomika zhroutí a místo desítek bot "samorozpadávacího typu" vyrobených asijským robotem ( kovového nebo bílkovinného typu ) - budou zase šité "pohorky Poprad", ve kterých chodím od roku 1986 dodnes. Osobně totiž v "hospodářském růstu" založeném na metodě stále rychlejší výroby a prodeje šmejdu - nevidím žádnou cestu vpřed.

Čeho jsme ve Frydku ušetřeni.

11. května 2017 v 4:51 | Petr |  Svět okolo
V nějakém videu z amerického armádního výcviku jsem už dávno dávno slyšel notoricky známou hlášku "buď jsi součástí řešení, nebo jsi součástí problému" - Tedy je jasné třeba to, že Andrej Babiš správce podílového fondu - zvaného Agrofert - ve kterém mají uložené prachy slovenští bývalí důstojnící bývalé STB - je součástí problému, ač si namlouvá, že je součástí řešení. Smutné je že součástí problému se svým politickým fotbalem za čínské prachy stává i Miloš Zeman - doposud jediný ( částečně ) volitelný prezidentský kandidát.

To však předmětem dnešní pohádky není - předmětem dnešní pohádky je, že dnešní STB, která se vlastně jmenuje jak ??? Prostě nějaký ten "orgán" Chovancova ministerstva - zase orgranizoval "spontánní demonstrace" ve velkých městech české republiky. A zase k tomu využil stejné agenty a konfidenty, které už použil mnohokrát - naposledy jsem je zaznamenal na známé "provokační" demonstraci loni v únoru.
Tedy mrkejte na loňskou fotku, zejména na postarší zmalovanou můru v černé paruce, která drží transparent
A teď mrkejte na foto z letošní "spontánní demonstrace" v Praze. Tedy rozhodně nejsem proti tomu aby placení konfidenti ministerstva vnitra za sebou "vedli demonstranty" jako ovce. Konec konců na těchto základech dnešní režim vznikl. Kouzlo je v tom, že tento článek vyskočí panu Chovancovi v "denní svodce" a při té příležitosti bych jemu a jeho "analytikům" rád předal vzkaz : Tajný agent je od slova "tajný" - jakože o něm nikdo neví, že je agent - jasné ? Obnošená můra je jako agentka nepoužitelná - zabavte jí alespoň tu služební paruku a kupte ji jinou - třeba blond nebo zrzavou a taky jiný střih, aby ji na fotkách nepoznávali už i připití vidláci z Frydku.

Opět dodávám - nehodnotím nijak současnou politickou situaci, ani morálku jejich aktérů. Jenom upozorňuju na ten paradox, že lump Babiš úkoluje novináře, které si k tomu účelu koupil ze zisku Agrofertu, zatímco funckionáři Soc dem. úkolují agenty a konfidenty, které jim z daní platíme my všichni. To je ten rozdíl mezi bojem "proti" a bojem "za" demokracii !

Poznámka : proč tento článek vychází netradičně ve čtvrtek ? Opětovné "zjevení nahastrošené agentky" a její pózování před fotografy mě totiž pobavilo natolik, že se mi do příštího úterka nechtělo čekat.

Jo a ještě dotaz paní Kubáčové na ministra Chovance - chodí tahle osoba tak hrozně zmalovaná a oblíkaná i mimo šichtu, nebo se maškaří až ve sklepení ministerstva ??
Zbývá už jen vzkaz pro zakukence z URNY, až budou doručovat odpověď : Malý ( černý ) pes skáče až nad hlavu, ale to chce jenom olíznout návštěvě ouško. Pokud máte "ouška" uvnitř helmy - není důvod po něm střílet. Velký ( zrzavý ) pes očichává rozkrok, aby věděl jestli jste chovní šampióni, jako on a dítě se pořád ještě batolí - snažte se jej nezašlápnout....

Počítače nebudou !!!

9. května 2017 v 5:45 | Petr |  Počítače etc...
Stálí čtenářové si jistě všimli jedné z mých úchylek - pokud inženýři jdou ve stopách matičky přírody - mám neodvratný pocit, že činí dobře. Pokud nejdou ve stopách matičky přírody mám neodvratný pocit, že dělají špatně. Příklad : každé zvířátko má svůj mozek. Nemáme nikde "remote desktop" zvířátko, které po selhání spojení "s úlem" padne na zem a v nehybnosti čeká na smrt. Třeba u "sociálního hmyzu", když zamáčkneme včelí nebo mravenčí královnu - mravenečci ani včelky neztuhnou v katatonii, ale každý řízen vlastním autonomním mozkem pracuje dále a někteří "specialisti z hnízda" dokonce začnou okamžitě dělat na tom, aby z vajíček ještě nakladených už zašlápnutou královnou se vylíhla královna nová. Žejo ?

No a pak tady máme opačný přístup. Současná technická civizace je plná "serverů" které pracují a "klientů" kteří bez serveru jsou k ničemu. Tak třeba když někde ve státní správě vypukne korupční skandál ( PSSSSST !!! ) - borci s máslem na hlavě servery vypnou a pak nám třeba nefungují "elektronické recepty" nebo "open-card". Osobně čekám na selhání vypnutí "útok ruských hackerů" na systém Elektronické Evidence Tržeb. To bude legrace až babiny z dědiny nekoupí ani housku. Tento typ průserů je sice nepříjemný, ale není to nic s čím by nebyly ( i u nás ) rozsáhlé zkušenosti - až Babiš dobuduje socialismus / fašismus venezuelského typu budeme rohlíky nakupovat v dlóóóuhých frontách nebo přes rozbitou výlohu baseballovou pálkou jako ve Venezuele - žádný problém.... Co mně hněte doopravdy je, že systém klient / server vede k mizení kvalitních a výkonných počítačů, které si prostě koupíte, nainstalujete si na něj jaký software chcete, provozujete jej jak sami uznáte za vhodné a nikdo vám do toho nekecá. Nad takovým hardwarem se totiž v rámci všeobecného lhaní a všudypřítomné cenzury ochrany občanů EU stahují temná mračna a je na čase se o tom zmínit "na plnou hubu" :

Tedy firma Microsoft po sérii naprosto tragických "nadstaveb" nad MS-DOSem jménem Windows 1 .... 2 .... 3.0 .... 3.1 .... 3.11 .... 95 .... 98 ..... Millenium edition. Se rozhodla udělat "opravdový operační systém". Tak vytáhli někde z disket, co jim zbylo za nehty ještě když IBM slibovali, že spolu vyvinou OS/2 a začali vyvíjet vlastní OS - překládej jako "Opravdový Systém" - což byly Windows NT, které prošly verzemi 3 ... 3.5 ( strašné - nebyl hardware, který by je udržel v chodu ) pak verze 4.0 ( značně lepší ) Windows 2000 - dodnes používaná stabilní "technologická platforma".

A pak přišel jejich majstrštyk - Windows XP - které sami dodnes nepřekonali. Jenomže tím se zákon klesajícího marginálního užitku, který říká "od jisté meze jsou dalši vylepšení k horšímu" naplnil. Navzdory křiku manažérů, dyzajnérů, marketérů a dalších "galakticky důležitých" osobností totiž nelze vyrobit lepší sekeru než tu, kterou v Americe dělá rodinné s.r.o.čko beze změny už od dob Války Severu proti Jihu. Takže s Microsoftem to vzalo obrat dolů Windows Wista - tragédie. Windows 7 - tragédie přeložená lepším kompilátorem. Windows 8 - tragédie pro puboše co stejně radějí "paří na smartfounu" WIN 8.1 - totéž s dolepeným "tlačítkem start". A nakonec "finis coronat opus" - Windows 10, nad kterými uznale pokyvovali i frikulíní, co se chodí flákat do kavárny s i-Výrobky od firmy Apple.

Když vezmeme tu analogii se sekerou - tak je to jasné. Sekeru lidi postupně měnili a vyvíjeli od doby kamenné a právě v době americké války Severu proti Jihu došli k tomu, že další změny jsou k horšímu - možná se někde dočtete o sekeře s WIFI a dotykovým displejem, ale sekání s ní bude horší, nebo nejlépe stejné jako bez těchto vymožeností. Stejně tak Microsoft - vyrobil dokonalý nástroj - tak měl se změnami k horšímu přestat a postupně se přetransformovat v to Americké s.r.o.čko které každý chválí za tradiční výrobu skvělého produktu.

Problémeček tohoto přístupu v počítačovém světě je, že Microsoft současnosti je asi větší a asi i výnosnější než jaký by byl kdyby jednal takto racionálně. Takže jak postupovat dále, když vaše produkty už neodvratně budou jen horší a horší - Windows Metro a Microsoft Ribbon - budiž nám příkladem. Navíc v době kdy za chybu může přijít trest v podobě útěku uživatelů z PC platformy pryč k tabletům, smartfounům, netbookům, phabletům a kdoví jak se všechen ten šmejd s neustále rozbitým displejem jmenuje.

No jasně - je tu cesta - vnutit uživatelům svůj produkt nedobrovolně. Tedy "nejmodernější" Windows 10 byly oznámeny, "jakože už tady s námi budou navěky". Místo uvádění nových verzí, poslouchání kritiky jak je nový operační systém k ničemu, pak vydávání "service packů" když jsou "systémové problémy" moc velké, vymýšlení marketingových fint nejen proti konkurenci, ale i proti vlastním zákazníkům, kteří nechtějí starý ( a lepší ) software vyměnit za nový ( a horší ). Prostě uděláte jednoduchou fintu. Namluvíte uživatelům, že systém udržíte "vždy aktuální" pomocí centrálně šířených aktualizací. Takže ráno sednete k PC a budete hledat tu "malinkatou ikonku" na kterou jste vždycky klikali - a ona tam nebude neboť nějaký manažer z Bangalóre usoudil, že nezapadá do směřování korporátní strategie. Už jsem psal mnohokrát jaké to bude - nelíbí se vám nedodělaný a nestabilní program verze 6.0, který přinesly automatické aktualizace - kde najdete program veze 5.8, který vám vyhovoval lépe ? Odpověď je jednoduchá : najdete jej v ...........
Ale proč se rozčiluju - tohle už není můj boj. Už od doby zavedení Microsoft Ribbon, doma i v práci sedím pouze u softwaru profesionální kvality, což je Open Office, Opera, KiCad, Simetrix, Windows XP a Linuxy dle mé vlastní volby. Jenomže drobný důvod se rozčilovat tu je. Centrální aktualizace, které se uživatele na nic neptají totiž svádějí k dalším "optimalizacím". Jak třeba uživatel pozná co se počítá na lokálním počítači a co se počítá "v cloudu". Takže třeba Microsoft Office od jisté verze vlastně ani neexistuje - pouze zaplacené právo připojit se "vzdálenou plochou" k Wordu, Excelu a dalším postrachům sekretářek na Microsoftím serveru. Je to tak ?

Takže co potom brání "výrobci výpočetní techniky" místo plnohodnotného počítače udělat jen "terminálové PC" které na velmi slabém hardwaru jen zobrazuje běh programu "v cloudu" a ještě to obalit kecy o "extrémně dlouhé výdrži baterie". Pak se snadno může stát že někdo ( Mohamedáni, Ministerstvo pravdy a lásky, Komise Evropské unie, politbyro Komunistické strany Číny nebo řada dalších ) "šlápnou včelí královně na hlavičku" a na rozdíl od včelek, které mají vlastí mozek - my najednou budeme mít megatuny "elektroodpadu s doopravdy dlouhou výdrží baterie".

Pokud jste pesimisti, co se jen tak s někým neshodnou ( jako já ) - připravujte se psychicky nejenom na únik z oblasti "korporátního softwaru" - tam Linuxy, Open Office a celé Open Source hnutí fungují zcela skvěle, ale začněte si pomalu pohrávat s myšlenkou jak se ( Imánovi z "ministerstva pro genderovou equalitu diverzitu equalitu" navzdory ) dostat k nějakému nezkriplenému a "necenzurovanému" hardwaru. Třeba jednoho dne objevíme nový smysl Raspberry Pi nebo budeme děkovat Rusákům, že nehodili flitnu do žita a dodnes vyrábejí "электро-вычислительные машины" Elbrus.

Poznámka při druhém čtení : když na to tak vzpomínám ani nedostupnost slušného hardwaru není nic nového - v roce 1992 jsem mé drahé máti imputoval myšlenku koupit do ordinace tehdy astronomicky výkonný počítač AMD 386DX / 40MHz / 8 kilobyte chache / 4 megabyte RAM / 80 Megabyte Hard disk - a na ten jsme čekali půl roku než jeho dovoz " na divoký východ" dovolila americká komise pro "strategické technologie" COCOM - takže vlastně - další článek o ničem ....

Turbo-Japonci

2. května 2017 v 5:26 | Petr |  Svět okolo
Od 12. století do roku 1868 měla japonská společnost zvláštní strukturu vzdáleně podobnou evropským konstitučním monarchiím. Císař byl formálním panovníkem bez výkonné moci. Skutečnou vládu vykonával šogun - "nejvyšší velitel armády". Je jasné, že na tuto funkci byl "veliký nával" takže se nelze divit, že se jí většinou ujali nejagresivnější členové vysoké šlechty, kteří jí předávali svým potomkům v rámci rodinného klanu a úporně bránili "ostatním klanům" tuto funkci uchopit. ( Studijní literatura : film Ran Akiry Kurosawy )

Proto se ani nelze divit, že silný šogun - znamenal tvrdou diktaturu, ale klid v zemi, zatímco slabí šogunové = relativní svoboda a války mezi jednotlivými klany. Takové válečné období nastalo během 15-16 století Japonci vznosně označené jako "období Sengoku" neboli "doba válčících států". V 90. letech 16 století konečně nabyl vrcholu jeden z klanových vůdců Toyotomi Hideyoshi, který se chtěl zapsat do dějin Japonska nejen jako budoucí šogun, ale i jako dobyvatel Číny. Jako "předpolí" pro útok na čínskou pevninu si vybral Korejský poloostrov, na který zaútočil v roce 1592. A vskutku - samurajové s katanami byli natolik silnější než korejské pozemní vojsko, že dobyli poloostrov za 3 měsíce. Problémeček byl v tom, že se Korejci dobyli zpět Pchjongjang ( dnešní hlavní město Severní Koreje ) a přístavy na sever od něj, odkud na Japonce neúnavně útočilo daleko vyspělejší korejské námořnictvo. Tím znemožnilo řádné zásobování japonských vojsk, a tím i původní plán útoku na Čínu. V letech 1592-1598 byl "na východní frontě klid" - tedy občasné příměří a mezi tím krvavá válka nevedoucí nikam. V roce 1598 Hideyoshi zemřel. Toho využil Iejasu Tokugawa, který korejskou invazi od začátku nepodporoval. Zaútočil svými vojsky přítomnými na japonských ostrovech na ostatní klany, které díky námořní blokádě nestihly stáhnout vojska zpět do Japonska a byly poraženy. Tak se Tokugawa stal od roku 1603 šogunem a zakladatelem vlády klanu Tokugawů v Japonsku.

Tokugawa si dobře uvědomoval jak přišel k moci, a proto se mu jakékoliv kontakty Japonska s vnějším světem jevily jako nebezpečné, "narušující rovnováhu nebes", proto portugalské obchodníky vyhostil, katolické misionáře popravil a zahájil etapu přísné izolace Japonska od vnějšího světa. Tato izolace byla ukončena šokem. Po 250 letech zdánlivého klidu - 3. července 1853 v Tokijském zálivu zakotvily čtyři "černé lodě" ze kterých se vylodil velitel pacifických vojsk USA Matthew Perry. Střelbou z lodních děl ( slepými náboji ) si na umírajícím šogunovi Ieyoshi Tokugawovi, vynutil převzetí dopisu s ultimátem americké vlády říkajícím, že byl pověřen zajistit otevření Japonských přístavů pro americké obchodní lodě "jakýmikoliv prostředky". Poté sdělil šogunovým úředníkům, že toto byla pouze "přátelská návštěva", že nyní odjíždí a dává Japonsku rok na rozmyšlenou, po roce se však vrátí "podepstat smlouvu o spolupráci" s opravdovou válečnou flotilou.....

Mimochodem jeho vlajková loď byla parní fregata USS Susquehanna, která spolu s ostatními paroloděmi budila v Japoncích hrůzu a navíc si pozdějí "zahrála" v románu Julese Verna "Okolo měsíce" jako loď, která vyzvedla z Tichého oceánu "kosmonauty" - alias cestovatele kolem Měsíce v dělovém projektilu.

OK - už za půl roku, v únoru 1854, přijel Perry s 10 "černými" paroloděmi a podepsal "mírovou smlouvu". Tím dostal šogunát klanu Tokugawa ránu, ze které se už nevzpamatoval. Po dramaticky rychlé modernizaci celé japonské společnosti došlo roku 1868 ke kratičké a zničující válce zbytků vzbouřeného šogunova vojska s tehdy již moderně vybavenou císařskou armádou - hrubě nepřesně a propagandisticky podané ve filmu "Poslední samuraj". Tím oficiálně nastala "epocha Meidži" zvaná také "renesance Meidži" podle právě vlánoucího císaře - reformátora.
Císař Mejdži
A v čem je poučení z dnešní pohádky ? V roce 1603 se Japonsko na 250 let uzavřelo světu. Perry z paluby kanóny ozbrojených železných parních lodí viděl v roce 1854 zemi s plachetními lodičkami, rýžovými políčky, blátivými cestami, mezky, luky, šípy meči, dřevěnými děly a doutnákovými mušketami získanými nelegálním obchodem s portugaskými piráty. Po 25 letech, kolem roku 1880, dohnalo Japonsko 250 leté zpoždění a bylo zemí s průmyslem, bankami, telegrafem, parní železnicí, válcovanými silnicemi, paroplavbou, kulomety Gattling - hospodářstvím nepříliš odlišné od středně vyspělého Evropského státu téže doby.

Otázka třeba může znít - co my jsme zvládli za 25 let od pádu bolševika, ale odpověď by mohla být "nesrovnávej extrémně příznivou situaci Japonců s námi". Tak si můžeme dát jiný příklad : ještě v roce 1975 byl hrubý domácí produkt Jižní Koreje nižší než Severní. Pak se Jižní korejci "naštvali" a za 30 let v 90. letech můj bratr těžce sháněl prvního nedostatkového "berušáka" - Hyundai Accent. Mimochodem proč stojí fabrika Hyundai v ČR a ne Škodovka v Koreji ?

Jestli je vám tento příklad málo mám tady ještě jeden - v roce 1978 zjistili komunističní pohlaváři že Čínská národní banka nemá ani 40 000 dolarů, které potřebovali k vycestování na zasedání OSN do New Yorku. Dnes je Čína největším držitelem Amerických státních dluhopisů na světě. Budeme pokračovat ?? Mohu sloužit Singapurem, Vietnamem, Malajsií, Indonésií ( v posledních dvou navzdory Islámu brzdícímu společenský pokrok ).

Tedy ještě jenou - v čem je poučení z dnešní pohádky ? Zatímco Asiati mají schopnost usilovně pracovat a za rok dohnat 10 let Evropského civilizačního vývoje, Evropani a potažmo my jsme se začali soustředit na boj za práva 3-4 generace nefachčenků nehnout prstem ani v 5. generaci? Je tedy otázka - připlujou za pár let neporazitelné "černé lodě" rozsévající hrůzu - z Asie ?

Možná by stálo za to velice stručně v historii Japonska pokračovat. Tedy jejich průmyslová revoluce pokračovala a poprvé vyvrcholila za II. světové války, kdy jen řada hrubých vojenských chyb ( jako nezapálení ropných skladišť v Pearl Harboru, nebo přílíš agresivní dobyvačná strategie a krutost vůči místnímu obyvatelstvu ) způsobila porážku Japonska ve II. světové válce. Pak nastalo období "Asijského tygra", kdy Japonsko prošlo od stadia "montovny laciného šmejdu" až po "technologickou velmoc", která dala světu drtivou většinu vysoce kvalitní "před-internetové" spotřební elektroniky a optiky. Pak ovšem Japonci nějak nezachytili vývoj a dnes je v Internetových ( a smartfounových ) technologiích předstihla současná ( ne už dlouho ) "výrobna laciného asijského šmejdu" - Čína, která je na prahu pozice "lídra technického vývoje" ve "své" oblasti techniky - viz Lenovo, Huawei, Xiaomi a další....

Patrně to bude tak, že Asiati jako ( prokázaně ) nejinteligentnější lidi na této planetě jsou dosti chytří a pracovití k převzetí a rozvoji jakékoliv existující technologie, ale vysoká hustota zalidnění a z toho plynoucí velká konkurence a společenský tlak jim nedává dosti prostoru se nadechnout a vymýšlet "nějaké blbosti", ze kterých nakonec ( v USA ) vznikne technický pokrok jdoucí nečekaným směrem oproti zavedenému Statusu Quo.

Tedy do třetice - jaké je poučení z této pohádky ? Před 300 lety jistě nemělo smysl pokoušet se Tokugawovské Japonce porazit v pěstování rýže a kování samurajských mečů. Ze stejného důvodu je nesmysl konkurovat Asiatům v technologiích, které už uchvátili a nehodlají je pustit. Jenomže v čem jim máme konkurovat ? Dá se teatrologie a boj za práva sexuálních menšin "zobchodovat" na světovém trhu ? Jestli ne - asi by nebylo špatné vrátit se do oblasti, kde jsme byli dobří - na pomezí matematiky, fyziky, chemie, biologie, strojírenství, elektrotechniky a dalších "tvrdých disciplín" které jsou dnes tak nepopulární neb nejdou dělat bez práce potlačují "kreativitu". Odtud pak vyrazit směrem, o kterém výkonní Asiati zatím nemají ani tuchy. V každém případě bych byl daleko klidnější, kdyby na pozici č. 1. v mezinárodních středoškolských testech z matematiky a angličtiny nebyla děcka v Šanghaji, ale třeba v Česku.