close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Červenec 2015

40 let od zmizení největšího amerického odboráře

30. července 2015 v 5:10 | Petr |  Filosofování
Pokud jste viděli jakýkoliv film o Jacku Rozparovači - nemohlo vás nenapadnout - proč lidé opouštěli idylický venkov s loukami a ovečkami a stěhovali se do blátivého pekla průmyslového Londýna ? Odpověď je jednoduchá - idylický venkov skýtal hlad, zatímco Londýn skýtal alespoň jakous takous obživu. Podobnou situaci vidíme dnes v asijských sweatshopech, kde lidé pracují za nepředstavitelných podmínek a přesto ( více - méně ) dobrovolně, protože život na venkově znamená nemoci a hlad.

Na nelidské pracovní podmínky v průmyslu reagovali zaměstnanci zakládáním "Dělnických spolků" alias odborů, které byly V Anglii opakovaně zakazovány zákony z let 1799 a 1824. Na kontinentě byly odbory oficiálně povoleny až po revolučním roce 1848. Celé 19. století však probíhaly procesy, které zlepšovaly podmínky dělnictva i bez nich - výroba se stávala složitější - zkušené dělníky tedy nebylo možno "měnit jako ponožky". Navíc továrnici zjistili že dělnictvo může být zdrojem zajímavých dodatečných zisků a možností jak reinvestovat zisky - a tak začali stavět dělnické čtvrti ( Smíchov, Žižkov ) otevírat dělnické školy, obchody, banky - extrémním a maximálně dotaženým příkladem tohoto principu budiž firma Baťa.

Během celého 19. století se průmysl měnil z hrubého hutnictví / primitivního strojírenství ke stále technologicky složitejším výrobám, které si vynutily i zlepšení pracovních podmínek. Příkladem budiž firma Carl Zeiss, jejíž majitel Ernst Abbe zjistil, že ke konci 12 hodinových směn unavené dělnictvo vyrábí zmetky a cena promrhaného optického skla zcela požere zisk z druhé poloviny směny, proto dobrovolně zavedl - jako první na světě - současný režim 8 hodinových směn 5 dní v týdnu. Druhý člověk, který udělal totéž ve strojírenství, byl na začátku 20. století, Henry Ford ve své automobilce, spolu se zvýšením platů - získal možnost vybírat si ty nejlepší dělníky z celých USA a navíc jeho dělníci měli dostatek času i peněz, aby kupovali jeho auta - což v celkovém součtu znamenalo pro Forda zisk a pro město Detroit, kde byly jeho továrny, nebývalý rozkvět.


Ne vždy vše však šlo takto idylicky, a zejména v ( tehdy ) podnikatelsky svobodných Spojených Státech bylo běžné, že majitelé firem si pro potlačení případných stávek a demonstrací najímali zločince, takže každý "odborový protest" končil přestřelkami a bitkami s množstvím mrtvých a zraněných. Takto to probíjalo až do 30. let 20. století, kdy se objevila "nová generace" odborových předáků. Historicky nejznámějši je Detroitský šéf Svazu řidičů nákladních aut - Jimmy Hoffa, který svoji první stávku zorganizoval už v 19 letech v roce 1932. Jimmy Hoffa v mládí chodil se slečnou, která se později stala manželkou detroitského mafiánského bosse Franka Coppoly - odtud získal Hoffa kontakty na mafii, kterou snadno přesvědčil že jeho odbory jsou mocnější ( a lépe platící ) než zaměstnavatelé a proto se mafie spojila s odborovými centrálami - do té míry, že někteří odboroví předáci např. Anthony Provenzano - byli odboráři přes den a gangsteři v noci.

Od 30. let je proto situace v Americe pozoruhodná - odboroví bossové udržují křehkou rovnováhu mezi podnikateli, dělníky a organizovaným zločinem - mafiánské rodiny mají "pronajaty" jednotlivé odborové centrály a místo násilného potlačování stávek, které se organizují jen minimálně máme celou řadu případů krvavých srážek mezi "odborovými centrálami". Mechanismus celé veci fungoval většinou takto - pokud někteří odboráři navzdory "zavedenému systému" vyhrožují stávkou - obráti se majitelé podniku na "konkurenční rodinu", která "zjedná pořádek" většinou formou vraždy vzpurných odborových předáků, což dělnictvo dostatečně "přesvědčí k poslušnosti". Také Jimmy Hoffa nezůstával pozadu a "úderné oddíly", které byly součástí jeho odborové centrály, byly v Detroitu pověstné ( svou brutalitou ). Odborářský penzijní fond dal k dispozici mafii, která peníze odborářů použila k financování sítě překupníků drog, což Hoffu nakonec stálo 8 let vězení. Dodnes se spekuluje zdali hlavního vyšetřovatele jeho kauzy - vrchního státního zástupce USA, později ministra spravedlnosti a později senátora Roberta Kennedyho to nestálo život.

Po návratu z vězení se Jimmy Hoffa chtěl znovu vyšvihnout do čela své původní odborové centrály. Ze strachu, že by se mu to podařilo - na den přesně před 40 lety tj. 30. července 1975 - zmizel. Dodnes se neví, kde je jeho mrtvola a dodnes se ani neví, zdali jej v rámci konkurečního boje zabila mafie, nebo si jeho smrt objednaly americké tajné služby, "aby byl konečně pokoj".

A co Detroit ? Tlakem Hoffových i ostatních "odborářů" se z něj veškerý automobilový průmysl odstěhoval, nebo zkrachoval a dnes je to "město duchů" a kriminality, odkud 2/3 obyvatel utekly pryč. Je to největší město v USA, keré na sebe muselo vyhlásit úpadek. Těžko pak najít argument proti názoru Miltona Friedmana, že vláda a odbory jsou dvě hlavní příčiny bídy a nezaměstnanosti.

Jistě si myslíte, že tohle by se u nás nemohlo stát ! Samozřejmě, ale mám utratit ještě dalších 10 minut historií kolaborace "Revolučního odborového hnutí" s komunistickým režimem ? Nebo historií kolaborace dnešních vrchních odborářů s dnešní vládou ? Místo toho si udělejte názor sami a zkuste žádat od Vašich odborářů podporu v případech běžných drobných nespravedlností, kterých se čeští zaměstnavatelé dopouštějí - chytračením s přesčasy můžete klidně začít. Sám jsem zvědav, jak dopadnete, neboť mé zkušenosti s odbory nasvědčují, že boji o moc dávají přednost před zájmy členstva - jakoby portrét Jimmyho Hoffy stále visel v jejich kancelářích.

Chemie pro šílence 51. Fetujeme vědecky 8.

28. července 2015 v 5:06 | Petr |  Chemie pro šílence
Vážení fetující. Jistě jste si všimli, že postupujeme směrem "shora dolů" od fešáckého šňupání prvorepublikových hvězd černobílého filmu, přes cigarety, které nekouří ani "společensky vyřízení černoši" až po nepolární "jakékoliv molekuly" jejichž vdechování vám zanechá mozek děravý jako ementál. Lze ještě dále klesnout ?

Ano lze - představte si drogu, která u nás ročně způsobí 4,6% ženských a 7% mužských úmrtí ? Co dělá vláda s úmrtností v tisících na jedinou drogu ? Tedy na plnou hubu řečeno - s úmrtností větší než na všechny "tvrdé drogy" dohromady ? Proč ulice měst neobsadí armáda a dealeři této drogy nejsou po setmění stříleni bez soudu ? Ano máte pravdu - tato droga je legální - obestřená marketingovým kultem "správných chlapů pijících s rozumem" a navíc zdaněná spotřební daní a ta droga je - jak už tušíte - alkohol.

Existuje možnost, že třeba kožní lékařka, plastický chirug, nebo zubař - z bohaté pražské čtvrti - nemá k alkoholikům negativní vztah - ale jinak my zdravotníci alkoholiky nenávidíme a rádi bychom zaveli opatření z Indie 11. století, kde alkoholiky neschopné udržet se na nohou - vojenské hlídky rovnou stínaly a mrtvolu pohodily psům. Mimochodem - nyní zcela vážně - zdravotníci s kladným vztahem k alkoholikům - přivezeným na vaši noční směnu - hlaste se v diskusi - čistě z důvodu zjištění - jestli takoví altruisti vůbec existují.

Takže máme drogu, která zabije více lidí než všechny ostatní dohromady ( snad s výjimkou cigaret ), která se legálně prodává a je hojně užívaná a velice oblíbená - je jasné, že na této molekule musí "být něco velice zvláštního". Tedy je a to měrou vrchovatou. Alkohol je vzácný příklad drogy, která tak nějak "propadla" mezi kategoriemi - tedy - na jedné straně je to "látka tělu vlastní" - vzniká v malém množství jako vedlejší produkt metabolismu a z toho vyplývá že organismus se jejímu vstřebávání níjak nebrání a dokonce jí pustí až do mozku a přitom to nemusí být klasický "fet z igelitky", který jsme brali minule.

Díky tomu, že alkohol je "látka tělu vlastní" jeho toxicita je překvapivě nízká - Plzeň dvanáctka, kterých jsem s robotiky vypil 11 obsahuje 5% alkoholu tedy 5500 gramů piva * 5% alkoholu = 275 gramů alkoholu - dovedete si představit jak by vypadal feťák po 275 gramech heroinu, nebo - nedej bože - po 275 gramech nikotinu....


Na třetí straně alkohol zase není látka zase "tak moc tělu vlastní", aby jeho vyšší koncentrace nedělala v "mozku bordel" a tudíž neměla drogové účinky. Dokonce kdysi se věřilo, že alkohol funguje ( až na cestu podání ) přesně stejně jako různé "rómské fety" -jako je toluen a plyn do zapalovačů. Tedy že funguje na principu vysoké koncentrace "nějaké látky" v mozku, která už z důvodu velikého množství vyvolá "nějaké účinky". Ale nakonec se zjistilo, že tato cesta má na svědomí jenom menšinu účinku alkoholu. Většinu jeho účinku má na svědomí vazba alkoholu na GABA receptory v GABA-ergních synapsích.

Myslím, že jsme to už brali, že GABA tedy kyselina gama-amino-máselná - je hlavní tlumivý neurotransmiter v mozku - který nepřenáší na synapsích vzruch ale naopak tlumí neurony za synapsí. Ergo Alkohol tento útlum zvyšuje - a vzhledem ke komplexnosti mozku - je i alkoholový útlum "komplexní". Nejprve je to "útlum útlumu" s patologickou veselostí a družností - ženy jsou mezi 4-6 pivem neodolatelně krásné - až nakonec nastane skutečný útlum až vám poblité hovado, sotva dýchající, přivezou policajti na "noční ambulanci".

Na GABA-ergních synapsích kromě alkoholu působí i barbituráty, které se už lidem nedávají ale hlavně benzodiazepiny - právě proto - oblíbené oblbováky romské národnostní menšiny a žen "vyléčených" alkoholiček, které sice mají plnou kabelku diazepamu, neb jsou "nesmírně nervózní" ale přitom tvrdí že "nic nepily už několik dní" - čemuž se při dostatečných dávkách benzodiazepinů dá klidně i věřit.

Zbývá preventivní odpověď šťouralům - jak je to se mnou a s těmi indickými popravami "vožralejch". Tedy - stojím si za svým - ač jsem s robotiky vypil 11 piv - díky tréningu z mládí to "se mnou ani nehnulo" - odcházel jsem beze ztráty květinky - středem hospody, druhý den dělal rozhodčího v kategorii "bojových robotů" a navíc to byl první a poslední alkohol za celý červen. Nicméně připouštím, že takto své opice vysvětlují všichni alkoholici - což je jenom další důvod proč by se ožralí lumpi měli likvidovat a né nechat, za prachy ze zdravotního pojištění - střízlivět ve špitále - pohodlněji než doma u maminky ( manželky ).

Jak jsem nepodepsal petici !

23. července 2015 v 5:10 | Petr |  Svět okolo
Nechci být otravný jako Paroubek, který taky pořád připomíná své minulé "hrdinské činy", ale stala se mi v životě taková věc - v únoru 2009 jsem byl volán k "panu ekonomickému náměstkovi" - kde jsem dostal rozkaz porušovat - svým jménem - smlouvy s našimi dodavateli - podepsané - jeho jménem.... Protože se jednalo o nemalé - statisícové až milionové sumy - tak jsem chtěl "písemný příkaz" - na což jsem měl podle zákoníku práce právo. Písemný příkaz jsem nikdy nedostal, zato začaly problémy se vším možným, ale hlavně s opravami - jako kapající kohoutky a vyhořelá zásuvka. Na oddělení rostla nespokojenost až jisté "madammes" na provozní schůzi řvaly, že "zásuvky hoří a primář s tím nic nedělá !!!"

Tak jsem opět volal elektrikářům a v rozzuřené debatě jsem se odzvěděl, že mají nařízeno opravy zdržovat, protože "pan náměstek mě nemá rád". Takže jsem si uvědomil, že jsem podlehl omylu, že smlouvy platí, a že vysocí manažeři ctí zásadu: "orel mouchy nechytá". Naopak jsem zjistil, že pana náměstka "i malinký podraz potěší" a kvůli tomu jsem "žábou na prameni" ohrožující chod vlastního oddělení. Jediná logická reakce byla - výpověď, kterou jsem bez váhání podal. Spolu se mnou - ve stejný den - odcházela i primářka z plicního - jí zase odmítli opravit rentgenový přístoj, a před námi už postupně odešlo několik zkušených doktorů, kvůli podobným "opatřením". To vše se doneslo až na Magistrát města Ostravy - kde bylo vše "podtrženo a sečteno" a výsledek byl že - "pan náměstek " i "pan ředitel" nás následovali - přesně za dva měsíce - když jim vypršela "výpovědní lhůta".

Pak došlo v mém životě k jistým peripetiím, které vedly ke svatbě s paní Kubáčovou a k mému "částečnému návratu na částečný úvazek". Problém byl v tom, že management který "byl odejit" těsně po mně - byli, naivní amatéři, kteří sotva začali prozkoumávat možnosti "odklánění peněz". Po nich nastoupilo několik dalších managementů, kteří už byli "jiní sekáči" a tyto pravidelné výměny ředitelů - patrně skončily letos na jaře hloubkovou změnou celého vedení našeho špitálu. Pak - na minulá vedení - praskla malá aféra se 156 milióny špatně vynaložených "věřejných pěněz". "Nové vedení" si stěžovalo na "prázdné kanceláře", neb všechny počítače i písemnosti po "starém vedení" zadržela policie - jako "důkazní materiál". Prostě běžný chod českého zdravotnictví.....


Drobný kvas a neklid nyní pokračuje, tím že "odborové centrály" vydaly petici za odvolání současného ( nejnovějšího ) ředitele. To bychom mohli vykládat jako regulerní "boj odborů za práva zaměstnanců", kdyby celá věc neměla několik poněkud zapáchajících háčků.
  1. Odboráři ve špitále jsou takoví ti klasičtí "normalizovaní odboráři" z dob ROH - zvyklí rozdávat vánoční kolekce - za 50 let ve funkci tak konflitní věc nikdy nepodnikli. Podle jazyka prohlášení, ani nejsou autory textů, které jsou šířeny jejich jménem - tím spíše že autor rozesílaných dokumentů je MS WORDem označován jako "TM" - což nejsou iniciály žádného z petentů.
  2. Petice i následná prohlášení obviňují současného ředitele z chyb, které se zjevně staly za minulých ředitelů. Navíc špitál je ( oprávněně ? ) ve stavu "narušené důvěry" mezi současným a minulým managementem - ERGO každá blbost, která se má podepsat nebo proplatit - musí projít právní expertizou, jestli není součástí nějakého soudně napadnutelného kostlivce po minulém vedení. ( Viz OpenCard a tunel Blanka v Praze, kde je podobná situace jenom za 100x tolik peněz. )
  3. Autoři petice - ať je to kdokoliv - nechtějí vytáhnout opravdu ostré argumenty - takže denně dostávám bezzubá "prohlášení odborových centrál" ve stylu - dnes je ale vedro a na chirugii vržou dvéře - může za to "neschopný ředitel". Je zjevné, že autoři nemohou vytáhnout pádné argumenty - buď je nemají, nebo ukazují i na ně.
  4. Nečestnému původu celé petice nasvědčuje i to, že v poslední době dostávám nepodepsané zprávy z mailové adresy goodman3@atlas.cz - které jsou psány stejným stylem, avšak mají charakter drbů z minulosti bez vztahu k součané situaci ve špitále - autorem příloh ve WORDU je - jak jinak - "TM".
Mimochodem "GoodMan3" alias "TM" je zjevně mozkem celé petice, takže jsem mu už psal, že prohlášení nepodepsaných ganuerů nečtu a ať mi dá pokoj. ( Při tom jsem se samozřejmě podepsal ). Pro ustrašené to však dává možnost napsat mail přímo skrytému hybateli všeho dění - bez dozoru "bratrstva kočičí pracky" na pracovišti - taky anonymně - z nějakého dočasného freemailu ve stylu "TornadoLou1" píše "GoodManovi3" ;-))

Jako buřič a "profesionální drzá huba" jsem kolegy opakovaně tázán : "Podepsal's ?" A moje odpověď je "Nepodepsal, ani tak nehodlám učinit !" Prostá otázka zdravého rozumu velí nedělat "užitečného idiota" osobám, jejichž identita ani úmysly nejsou známy - tím spíše lze předpokládat, že nebudou příliš čestné.... Za druhé - mám silné podezření, že skutečným smyslem celé akce je zakalit vodu, aby některé věci z minulosti už nikdy nebylo možno objasnít.... Za třetí - když chcete zlikvidovat své šéfy - máte pravdu na své straně - máte odvahu vystupovat upřímně a pod svým jménem - nemáte máslo na hlavě - ani pověst mafiána - pak máte velikou šanci uspět. "Uspět" však znamená "uhájit své principy" - nikoliv - "usednout na židli, kterou jsem právě podrazil" !!!

Pokud naopak - v rámci intrik - svá - prázdná - prohlášení šíříte maskován za 78 letou "odborovou předákyni" - takový postup ve mně, velice silně aktivuje mechanismus - "preventivni opatrnosti při spolupráci s lumpy" - takže můj podpis na "( proti ) ředitelské petici" nehledejte - já už jsem "svůj management" kdysi zlikvidoval a své principy ( zatím ? ) uhájil.


Poznámka při druhém čtení - pravidelní čtenářové si jistě všimli, že ve čtvrtky se přes léto zabýváme chemií, a na dnešek byl plánován 8. díl seriálu "Chemie pro šílence - Fetujeme vědecky" na téma alkohol - se kterým mám bohaté zkušenosti z obou stran ambulantního lehátka.... Nicméně počet dotazů: "Podepsal's ?" v posledních dnech přerostl rozumnou míru, proto jsem potřeboval všem hromadně odpovědět "Nepodepsal !" - jasně, veřejně a pod svým jménem.

Poznámka při třetím čtení - máte-li soubor psaný WORDem a chcete zjisti kdo je ( skutečný ) autor ? Otevřete jej ve WORDu a klikněte na SOUBOR - VLASTNOSTI - vyskočí jméno, které majitel WORDu zadal při instalaci MS OFFICE. Učiníte-li totéž v OPEN (LIBRE) OFFICE dostanete kompletní informaci kdo soubor vytvořil a kdo jej kdy měnil. Nemáte-li v počítači WORD ani LIBRE OFFICE - klikněte na soubor - pravým tlačítkem myši pak ve vyskakovacim menu na VLASTNOSTI a na záložku SOUHRN - objeví se totéž co ve WORDu. To je jenom návod, aby si všichni čtenářové "333. dodatku k petici" mohli ověřit, že nelžu ani neblouzním - a intrikáni, aby to měli trošičku složitější.

Elektronická státní správa ?

21. července 2015 v 5:45 | Petr |  Svět okolo
Minule jsem zadal úkol přemýšlet nad nezkorumpovanými a přesto státem financovanými IT technologiemi - tahle myšlenka se ukázala být obzvlášť agresivním memem, protože sám nad tím přemýšlím už více než týden a jak je u mně - pesimistického paranoika - zvykem - došel jsem k jedinému závěru - co dnes není 100% blbě - je 100% naopak než by mělo být.

Takže proberme součastnost - ouřad zadá "výběrové řízení". kde formálně "nejnižší cena" ale ve skutečnosti "nejvyšší úplatek" je rozhodujícím kritériem. Na takové výběrové řízení se samozřejmě všchni talentovaní z vysoka vyserou, takže se do něho přihlásí firma X o které je předem známo, že to vyhraje a pak pár dalších firem úrovně Pata a Mata. Firma X to vyhraje - a v čele firmy X sedí postarší inženýr mého, nebo - nedej bože - ještě vyššího věku. Nerad to přiznávám ale dnešní 40 se v počítačích pohybují někde mezi SM4-20, Sinclair spectrem a prvními PC s DOSovskou příkazovou řádkou. Takže ať s úplatkem, nebo bez úplatku - technická řešení vymyšlená starci - podle toho vypadají.

Myslíte že si vymýšlím ? Špitál, kde pracuju za hříšné destíky miliónů koupil informační systém, který je sice klikací, ale neotevřete v něm dvě stránky jakéhokoliv textu zároveň. Proč ? Protože "klikací nádstavba" pouze překládá vaše klikání do písemných příkazů pro interpretr příkazové řádky, který najednou zpracuje jen jeden příkaz - a to máme rok 2015 prosím.

Takže pokud uvažujemem o opravdové "elektronizaci česka" - rozhodně nelze uvažovat v kategorii "ouřad vypíše výběrové řízení" - to bychom skončili jako staré Rakousko, které mělo železnice, telegraf, yperit a mašinkvéry, ale taky středověký "španělský dvorní protokol" ,díky kterému se na Schőnbrunnu koupali jenom v ponděli, aby dle názoru církve 15. století, příliš nepodkuřovali "hříšnému tělu".

Takže přemýšlíme jinak - stát má o občanech spoustu informací - co s nimi - občanovi zpřístupnit. Představte si, že do systému ve stylu "datových schránek" zadáte nějaké své tajné ID a tam vám vyskočí vše co o vás stát ví, včetně třeba toho, kolik vám sebral daní, zdrav. a soc. pojištění atd. a taky kolik vám vyplatil sociálních dávek, "podpory v hmotné nouzi" a tak. Tohle vypadá jako blbost, ale jednak už tohle by mnohým "uřvancům" zavřelo hubu, už tohle by patrně značně narušilo dřistoprdy, které cpe lidem vláda ( proto to patrně nikdy nebude ), ale hlavně - dole by bylo malinkaté tlačítko "aktualizovat evidované údaje". Takže pokud byste změnili adresu, oženili se, koupili auto, prostě cokoliv - tak byste tam napsali aktuální stav a klikli na "uložit".

Myslíte si že by to vedlo k podvodům ? Myslíte si že je těžké, aby si systém pamatoval předchozí informace ? Myslíte si, že dnešní borec, co se toulá kdoví kde a má "oficiální" trvalé bydliště na národním výboře je dohledatelný snáze, jenom proto, že to vkládala do PC můra na úřadě ? Tohle nevypadá příliš revolučně, ale asi by to znamenalo, že v každém okrese by z pěti budov o pěti patrech plných úřednic - zbyla jenom jedna - a to samo o sobě by takový systém udrželo finančně v chodu, bez koruny navíc.

Druhý stupeň - představte si že byste zjistili, že jste státu zaplatili 50 000 ročně na daních - tak byste svým ID přihlásili na státní "Kickstarter" - kde byste mohli "své daně" volně utratit za crowd-financování veřejných projektů. Nechchci si to idealizovat, ale výhodou by bylo, že třeba i firma pana MUDr. Béma a JUDr. Rittiga by se mohla účastnit se svým projektem psího útulku pro lesbické feny za 1012 korun - klidně - pokud by ji lidi tuto sumu ze svých daní dali - proč ne. Dokonce by se mohla účastnit i ta firma z Kajmanských ostrovů, co po dlouhém pátrání BIS zjistí, že ji vlastní Franta Bezdomovec z Wilsonova nádraží - pokud by se lidi hromadně rozhodli utratít ( vyhodit ) SVÉ daně za jejich projekt - proč ne vždyť hlas lidu hlas boží ne ? Jaká by byla úloha ministerstev ? Připravovala by projekty pro "státní kickstarter" a kvalitou svých projektů by šla do konkurence s firmami JUDr. Rittiga a nakonec i s těmi poctivými. Výhoda by asi byla v tom, že "podnikání za státní" by se už tolik nelišilo od "podnikání za své".

A navíc - když dneska chctete firmu Franty Bezdomovce odstřihnout od veřejných peněz - musíte vymýšlet složité právní obezličky jak to přesně definovat, aby i u soudu šlo obhájít, že obyvatel "Sherwoodského lesa" není ten pravý, důvěryhodný, kapitalista. A jen co to vymyslíte - mafiáni samozřejmě podniknou nějaký další krok ve stylu - hrací automat - videoloterijní terminál - kvízomat - ( kdovíjaká další špína )... Se státním kickstarterem by nic takového nebylo nutné - každý by byl a priori plně důvěryhodný a rovný s ostatními - jenom by prostě nenasbiral prachy na své projekty - na rozdíl od firmy jejíž struktura a úmysly - je veřejnosti jasná.

I státní kickstarter by měl výrazný "hubu zavírající" účinek. Nadáváš na rozbitou cestu ? Kolik jsi na ni přispěl ? Co kdyby si nějaké ministerstvo se svými projekty dlouho neškrtlo ? To by pak asi peníze došly a to by bylo zcela přirozený impuls ke snižování platů - což by zase byl zcela přirozený impuls k odchodu "chamtivých avšak neschopných" někam "za lepším".

Když už jsme u toho techno-nadšenectví - je na čase probrat otázku "elektronických voleb" - a u této kapitoly bych řekl "raději ne" - padělat 200 000 volebních lístků v papírové formě vyžaduje nemalý štáb lidí s vysokou pravděpodobností, že se celý podvod provalí - hacknout databázi někde na statistickém úřadě je však mnohem jednodušší. Když tedy jsem pesimistický k volbám proč nejsem tak pesimistický ke "státnímu kickstarteru". Obě tyto technologie jsou napadnutelné, ale v jejich základu je signifikantní rozdíl - volby z principu musí být TAJNÉ - zatímco kickstarter z principu by byl VEŘEJNÝ - nebo je snad důvod stydět se, za to, kam jdou mé daně ? ( dneska často ano, ale to je "jiná pohádka" ) - Tudíž hackování systému veřejných zakázek by bylo - i při stejné technologii - daleko komplikovanější.

OK - tak jsme si zafantazírovali - a představili si budoucnost, kdy stát na svůj provoz promrhá 1/10 a rozkrade 1/100 současných částek - a v tom je právě ten problém - KICK-STARTER by byl KORUPCE-STOPPER a proto by dopadl asi jako dneska dopadá zákon o zveřejňování smluv, zákon o státním úřednictvu a cokoliv, co byť sebeméně hrozí narušit "zavedené finanční toky".....

Chemie pro šílence 50. Fetujeme vědecky 7.

16. července 2015 v 5:29 | Petr |  Chemie pro šílence
I z filosofického hlediska je obtížné vysvětlit, pochopit a vnitřně se smířit s tím, že žačnete organismu nabízet jednu relativně jednoduchou molekulu nějakého fetu - a výsledkem je, že nejsložitější struktura nám známého vesmíru - lidský mozek - z té jedné molekuly zblbne, začne vyhodnocovat běžnou realitu chybně - jako pocity blaženosti nebo třeba nezměrné energie a lásky a výsledkem nakonec je osoba - zfetovaná smažka - se zničeným životem.

Technickou analogií řečeno - zapojíme PC místo na 220 na 380 V tím se nám v Minecraftu otevřou zcela nové světy - absurdní že ? Tento paradox má celkem dvě vysvětlení - jednak obvyklé a i zde často vysvětlované "účinek drog je komplexní" - tedy většínou se roznesou krví po celém mozku a ovlivňují více přenašečových systémů - a tím se jako vysvětlují "pestré halušky". Mně tohle vysvětlení ani tak moc neuspokojuje, protože to zase technickou analogií je něco jako OK tak zapnutím PC do 380 jenom shořel zdroj - asi nebylo 380 V "dosti komplexní" - takže zkusíme udělat s PC něco komplexnejšího - třeba bude Minecraft lépe fungovat pokud v procesoru zkratujeme všechny P-Mosfety ? Nebo ne ?

OK takže vysvětelení blížící se realitě - mozek je chaotický systém, který je navíc složen ze spousty relativně samostatných bloků, které každé vně i uvnitř mají značnou redundanci, vysokou odlonost proti chybám a schopnost se přizpůsobovat. Takže pokud začnete do mozku pumpovat nějakou drogu - zpětné vazby se poněkud přestaví, vstupy a výstupy bloků se částečně změní, ale jinak vše v hrubém obryse - funguje jako dříve. Takže dáte si nějaký fet - a kupodivu - dýchání, svalový tonus, řízení metabolismu a dalších 99% procesů funguje jako dříve, ale zpětné vazby jsou změněné, takže vašemu vědomí, které je to 1% "na povrchu" se zdá ten vožralý a poblitý borec u vedlejšího stolu najednou nesmííííírně atraktivní....

Takže pojem "komplexní účinek" se selským rozumem dá vykládat dvěma způsoby - jednak jako "ovlivňuje mnoho mozkových systémů" - což přeloženo do vidláčtiny znamená druhý význam - "dělá všude bordel".... Ergo se dá řici, že jakákoliv molekula, která pronikne v dostatečné koncentraci do mozku je droga ? Ano v principu to tak je - po každé molekule v dostatečné koncentraci vám bude blbě - což je odraz "změnněných zpětných vazeb", ale jenom po některých molekulách vám bude "blbě zajímavě". Tímto vysvětlením samozřejmě úplně pomíjím "lepší drogy", jako třeba heroin a trávu, které napodobují nějaký receptorový systém v mozku.


Tím se dostáváme k otázce - jak dostat do mozku "jakoukoliv látku" v dostatečném množství. Představte si tedy jaká je cesta "léku v tabletce" v organismu. Pozřeme prášek - on se vstřebá ve střevech do "portální žíly" neboli "vrátnicové žíly" - která jde do jater, kde se škodlivé substance rovnou odbourají takzvaným "efektem prvního průchodu" Pak se zbyteček léčiva musí rozpustit v krvi - tedy ve vodném a polárním prostředí a dotud musí proniknout do mozkové tkáně - která je tvořena převážně tuky - tedy nepolárním prostředím. Tento systém sám o sobě zajistí, že do mozku z potravy nepronikne prakticky nic - až na molekuly které jsou speciálně "dyzajnovány" aby pronikly - příklad heroin - tedy diacetyl-morfin, který není zdaleka tak silná droga, ale "efektem prvního průchodu" se zněj odbourá ten - diacetyl - tedy dva zbytky kyseliny octové - tím játra nabydou představu že heroin je zneškodněn a - daleko potentnější - morfin - pustí dovnitř. Proto taky heroin začal a až do války ve Vietnamu byl zcela legální tabletové analgetikum používané za válečného ošetřování těžce zraněných vojáků.

OK - takže naši "jakoukoliv látku" - musíme do organismu dostat jinak - játra objedeme injekčně - viz lavičky v parku po víkendu. I tato cesta má dva problémy - jednak nutnost se píchat a potom - přechod z polárního prostředí krve do nepolárního prostředí mozku. Proto tu máme další univerzálně používanou cestu - musíme použít nějakou nepolární molekulu - a musíme obejít játra nikoliv injekcí ale vdechováním. Bingo - právě jsem definoval požadavky na "univerzální drogu". Nevěříte ? Což takhle oblíbené anestetiku "rajský plyn" alias oxid dusný ? Nebo v detektivkách oblíbený Ether nebo chloroform ? Všechny jsou relativně nebezpečné a málo účinné, takže dneska používáme jiné anestetikum na stejném principu - "halotan".

Tyto látky jsou jako léčiva poměrně hlídany - takže co použijeme pokud si chceme v ghettu udělat večirek ? Toluen ! Ten nám právě proto EU zakázala - takže co dalšího ? Za mých let se na hornickém učilišti "čichalo čikuli" - oficiálně nazývané "benzínový čistič skvrn", kde účinnou látkou byl trichlorethylen - používaný i v čistírnách, ve kterých při jisté "neoparnosti" si personál mohl dopřát pěkný "inhalační rauš". Někteří mládežníci měli tendenci čichat acetonové lepidko "Kanagom". Pěkný rauš je i z rozpouštědel v chloroprenových lepidlech - kde zase jsou nepolární nitro-deriváty uhlovodíků. A pokud jse naprosto dole - nejubožejší socka - čím se můžete zfetovat a máte to vždy s sebou ? ANOO - je jasné, že moji čtenářové jsou mojí žáci protože tuší, že je to butan - neboli plyn do zapalovačů.

Tím jsme probrali celý seznam "ubožáckých drog" u kterých "fetování" je skutečná cesta aplikace - nikoliv jenom literární obrat. Zbývá poslední otázka - jak reaguje mozek na takto podávané "jakékoliv drogy" - jednak samozřejmě vychýlené "zpětné vazby" pak mohou vést k absťákům a dalším problémům, ale hlavně - "nepolární drogy" jsou rozpustné v tucích, ale samy rozpouštějí mozkové struktury tvořené jemnými konstrukcemi vysoce ušlechtilých lipidových membrán - takže děťátko z ghetta, kterému rodiče dovolí "čichat zapalovače" poznáte podle chování - zkušeným okem - na první pohled.

Rady pro blondýny v tomto seriálu nedáváme - tak aspoň vysvětlení - až vám při lakování nového robota bude večer blbě - právě jste si přečetli detailní vysvětlení proč tomu tak je. Navíc - pokud váš ekvivalent "paní Kubáčové" se nápadně strojí, nápadně smradí s lakem / odlakovačem na nehty a ještě vám nabízí ( alkoholickou ) sklenku. V takovém případě je čas spustit alespoň "oranžový alarm" a zamyslet se nad skutečnými úmysly drahé polovičky.

Lehká a těžká řešení.

14. července 2015 v 5:13 | Petr
Přestavte si , že otevřete "Zdravky" a tam manažeroidně vypadající borec v obleku vykládá o "certifikovancýh osobách" a "notifikovaných osobách" a dalších ( dle něho ) "nezbytných" komponentech "elektronického zdravotnictví". Víte co mě v takovém okamžiku napadne - buď iZip nebo "tunel" nebo obojí najednou. Nevím totiž, jestli je to jenom moje iluze, ale zjistil jsem že existují nejméně "dva Internety" a s tím spojené nejméně dvě rodiny "moderních technologií".

První z ních jsou borci v oblecích - "notifikované osoby", certifikované serverové farmy, "trusted moduly" - paragrafy, rozpočty a výběrová řízení. Této skupině pro sebe soukromě říkám "těžká řešení" Přiklad : datové schránky a cokoliv, co v IT oblasti, podniká státní správa. Pak máme druhý internet - přihlásite se k nějaké službě a "ono to funguje" - příklad "email.cz", "blog.cz", "youtube.com" a další - které fungují aniž by nás obtěžovaly zdůrazňováním technologie k tomu nutné, a pokud nefungují - jdeme jinam. Této části internetu soukromě říkám "lehká řešení" - ne snad, že by byla lehká z hlediska toho, kdo je provozuje, ale na rozdíl od těžkých řešení "neexportují svá rizika" mezi uživatele.

Abych teda nebyl nespravedlivý - mám soukromě i kategorii "středně těkých řešení" kam téměř bez výjimky spadají internetová bankovnictví všech bank. Pozoruhodné je, že těžká řešení většinou přestavují postarší seladoni v obleku, kteří zjevně už dlouho nenaprogramovali ani pythagorovu větu, zatímco lehká řešení často představují klasičtí "geekové" v teniskách. A než se na mě vrhne celá čtenářská obec je nutno poznamenat, že klasifikace na "lehké a těžké" je ve skutečnosti klasicky orwellovsky obrácená. Tedy ne že bych vás chtěl nějak lámat a podřizovat velikému bratru, ale ve smyslu orwellovského "svoboda je otroctví" a taky ve smyslu "moravcova paradoxu" je "lehké řešení" ve skutečnosti těžké a naopak.

Je mi jasné, že právě jsem prohospodařil poslední iluzi své příčetnosti, proto je třeba začít vysvětlovat takže typické "těžké řešení" vzniká takto - sejdou se maníci s obavami o "splátky na bávo" a dohodnou se, že je třeba "vydělat rychle a hodně". Tak schopnostmi nějakého najatého ajťáka udělají "kostru aplikace" typu iZip nebo datových schránek, kterou ještě v polo-funkčním stavu "střelí" státu za 1,8 giga. Oni by mohli tu věc dopracovat do naprosté dokonalosti, ale proč by to dělali ? Jednak posledních 20% efektu je 80% práce a tudíž i nákladů a navíc pokud nějaké klasické "těžké řešení" dotáhnete do 100% perfekcionismu a zbavíte nutnosti smolit se s "notifikovanými osobami" a "manažéry bezpečnostních certifikátů" - hrozí že 99.99% vaších "klientů" ve státní správě, která nemá tuchy o Moravcově paradoxu vám řekne - proč platit 1,8 miliardy za věc, která je tak jednoduchá jako Google.com ?

Samozřejmě kontrolní otázečka soudruzi - co je ( uvnitř ) složitější ? Systém datových schránek v ČR nebo vyhledávač Google ?


OK o "lehkých řešeních" bych mohl napsat "a naopak" a článeček ukončit, ale přesto musíme explicitně probrat i ta. Rozhodně to není tak, že "lehká řešení" jsou zrcadlovým obrazem těžkých takže si asi nepředstavujte, že Zuckerberg si v roce 2001 řekl nechci 1,8 giga v českých, ale 500 giga v dolarech - tak musím vyrobit něco lepšího než iZip. Většina "lehkých řešení" vznikala z psychologického ( tvůrčího ? ) přetlaku a ze zvědavosti "jestli to vůbec jde". Sergej Brin když měl první rack serverů - vytažených z popelnice - v pokoji na kolejích na Stanfordu a taky hned neuvažoval o "účetní bilanci firmy Google" žejo ?

Nerad ale musím připustit existenci ještě čtvrté skupiny a to jsou "řešení na hovno" - ta většinou vznikají tak, že aifounama ověšení maníci se rozhodnou "chceme 1,8 giga, nejlépe ze státního, ale musí se to stihnout během půl roku flákání se po EU sponzorovaném podnikatelském inkubátoru". Bohužel zejména na českém internetu se často zaměňují řešení "lehká" s těmi "na hovno", ale to už musíme my uživatelé nějak přežít.

Tolik tedy k situaci na Internetu - slovutnému čtenářstvu bych si jenom dovolil zadat malý úkol, se kterým mám sám problémy - jak by mohly vypadat IT techologie ve státní správě, u kterých výše úplatku není technickým parametrem č. 1 ???

Chemie pro šílence 49. Fetujeme vědecky 6.

9. července 2015 v 5:42 | Petr |  Chemie pro šílence
V diskusi pod prvním článkem o fetování mi někteří čtenářové naznačovali, že jsem vůl, neb tam zmiňovaný mák obsahuje morfin - ne proto aby zvířátka motivoval k roznášení makových semínek ve stolici, ale proto aby zvířátka pokoušející se maková seminka sežrat - otrávil. Přátelé nemylte se - příroda zatím vždy byla chytřejší než inženýři - takže mák dělá obojí zároveň - koncentrace alkaloidů v celé rostlině je totiž taková, že pro hmyz, který má schopnost seminka narušit - je toxická, zatímco pro velká zvířata, která mají schopnost semínka tak akorát nestrávená (obalená hnojivem) vykadit - je příjemná.

Na druhou stran - když se podíváte třeba na tabák - tam je strategie zcela jiná - smrtelná dávka nikotinu pro člověka je 30 mg. Běžná cigareta obsahuje 1,1 mg nikotinu - ergo nikotin ze dvou krabiček vás s rezervou zabije. Jak je možné, že ( bohužel ) svět není plný mrtvých socek s ještě dohořívajícím "žvárem" v hubě ? Kouření je totiž mimořádně neefektivní způsob aplikace, při kterém se až 90% nikotinu ztratí. Doufám, že je jasné, že tabák - na rozdíl od máku - nechce nás velká zířata potěšit, ale chce veškeré živočišstvo - bez rozdílu velikosti - zabít.


Takže pointu jsem vyzradil na začátku, teď zbývá jenom chemie. Už jsme se bavili o adrenalinu, noradrenalinu, serotoninu, dopaminu - to jsou všecno neurotransmitery - tedy malé molekuly, které přenášejí nervové vzruchy mezi nervovými buňkami. Paradoxně všechy dřívě zmiňované neurotransmitery jsou "specializované" na určíté omezené funkce v mozku i ve zbytku těla. Co jsme nezmínili je jeden neurotransmiter "univerzální" který funguje na všech ostatních synapsích, které nejsou nijak "specializované" - a to je acetylcholin. Takže acetylcholin se uvolňuje z nervové buňky do synapse a pak jsou dvě možnosti - buď se tímto signálem má spustit přenos elektrického vzruchu dále a pak je na druhé buňce tzv "nikotinový-acetylcholinový" receptor. Nebo je druhá možnost - nervovým podnětem se má spustit produkce nějakého sekretu, nebo jiný metabolický pochod a pak je na druhé buňce "muskarinový-acetylcholinový receptor"

Jenom taková pouznámka předem "muskarin" je jed muchomůrky červené "amanita muskaria" - ale to budeme probírat až "u houbiček" - dnes je na pořadě nikotin. Tedy "nikotinový - acetylcholinový" receptor - je přesně to co byste si mysleli - receptor, který se "vydráždí" buď acetylcholinem, nebo nikotinem. Takže otrava zvířátka nikotinem vypadá jako divoké křeče, slintání, slzení, zástava dechu a smrt. Takže účinek cigarety je něco podobného v malém a bez té smrtící koncovky. ERGO - jelikož jsou "nikotinové-acetylcholinové" receptory úplně všude lékařské učebnice to popisují eufemismem "účinek nikotinu je komplexní" - mimo jiné do té míry komplexní, že acetlycholinové receptory nikotinového typu jsou součástí dopaminových okruhů limbického systému a odtud je krok k závislosti, která je u nikotinu horší než u heroinu, kokainu a dalších "tvrdých drog".

Opět taková drobná poznámka - jak funguje sarin, soman, tabun, plyn VX a další "bojové otravné látky" kterými nás strašili za bolševika - všechny tyto látky jsou blokátor "acetylcholinesterázy" enzymu, který odbourává acetylcholin v synapsích - tedy mechanismus otravy plynem VX - je velice podobný mechanismu otravy nikotinem. Kdyby vás to zajímalo - smrtelná dávka - nejmodernějšího - plynu VX je 10mg - ještě pořád máte z 30mg smrtelné dávky nikotinu v tabáku legraci ??

Jsme tedy téměř na konci - tabák k nám přivezl Kryštof Kolumbus z Ameriky - podle rozlohy polí, na kterých indiáni tábák pěstovali - by se zdálo, že hulili jako zjednaní, ale i to je historický omyl. Američtí indiání občas za patřičných tanců a rituálů vyhulili dýmku ale 99% tabáku sloužílo k tomu, že výluhem z tabákových listů hubili hmyz na polích s kukuřící !!!

Sice to s drogovými účinky nikotinu nesouvisí, ale když se mluví o cigaretách - je třeba zmínit i otázku nikotinu a rakoviny plic. Tedy je 100% jisté, že samotný nikotin rakovinu nezpůsobuje - tu dostanete z ostatních produktů spalování tabáku včetně "flavors", které tam tabákové firmy přidávají. Pak tu už pár let máme "elektronické cigarety" které ve skutečnosti cigarety vůbec nejsou a jevily by se jako zdravotních následků prosté - bohužel nejsou - a to díky typicky čínskému prasáckému způsobu výroby nálplní ve stylu "nalejeme tam všechno co máme ve skladu a shodou okolností to teče". I přesto jsou zdravotní následky e-cigaret zlomkem následků "hořlavých" cigaret. Brutální tažení proti "elektronickým" cigaretám se z tohoto pohledu jeví jako snaha ministerstva zdravotnictvní nahnat - za cenu životů lidí - prachy do byznysu tabákových firem - a odtud přes spotřební daň do státního rozpočtu - blahopřejeme Burešovi a jeho boys....

Poznámka při druhém čtení - abychom měli toto téma definitivně z krku - krom přenašečů - neurotransmiterů - excitujících - tedy přenášejících "kladná čísla" jsou i neurotansmitery a synapse "inhibiční" které svým signálem brání šíření signálů z jiných synapsí - tedy přenášející "záporná čísla" - tyto neurotransmitery jsou v zásadě dva - GABA - alias gama-amino-máselná kyselina, která se vyskytuje převážně v mozku a na její receptory působí pány oblíbený oblbovák - alkohol a dámami ( a Rómy ) oblíbený oblbovák - diazepam - a jeho deriváty. Druhý inhibiční neurotransmiter je aminokyselina (!!) glycin, ten se vyskytuje převážně mimo mozek a na jeho receptor působí známý "Maryšovský" jed strychnin.

Čtete ještě noviny ?

7. července 2015 v 5:47 | Petr |  Filosofování
Shodou okolností to tak vyšlo, že minulé úterý, kdy jsem psal o obavách ze železnic, jsem skutečně jel "Pendolínem do Prahy" - a protože situace se mění každou sekundou, jenom připomenu jaká byla tehdy "politická situace" - tedy od pondělka bylo Řecko ve stavu krachu - zavřené banky a nekonečné fronty před bankomaty, ze kterých mohli Řekové vybrat jen 60 euro denně.

Protože jsem nechtěl tahat notebook - tak jsem si v Pendolínu vyžádal "Hospodářské noviny" - což je ten list, který vlastní a tiskne zloděj privatizátor mediální magnát - Zdeněk Bakala - kterého my v regionu naprosto milujeme, za způsob jakým vede zdejší hornictví ke dnu dvojnásobnou rychlostí, než by byl "přirozený úpadek".

OK takže nejstarší demokracie na světě se finančně hroutí - co o tom píšou "Hospodářské" noviny ? Na první stránce byl článek ve kterém nějací Euro-bafuňáři - něco jako Valéry Giscard d°Estaing nejprve "strašně bojovali za Řecko" a pak sami sebe strašně litovali "Jak se v Řecku zklamali". Na druhé stránce byl větší článek o tom jak je současná řecká vláda arogantní a v Bruselu bydlí v moc drahém hotelu, a hned pod tím byl druhý článek, který mi tedy zvedl žluč - o tom jak Čeští zloději privatizátoři - koupili v Řecku největší sázkovou kancelář - a když jsou Řekové finančně na huntě - tak si to představte - "ona jim teď nevynáší" !!!

VÁŽENÉ "HOSPODÁŘSKÉ NOVINY" - TO SI JAKO DĚLÁTE PRDEL ?!?!

Mysleme si o řeckém "kreativním účetnictví" - cokoliv, ale taková je představa "Bakalovin" o zprávách ze státu ve stavu finančního krachu ? Byl váš výtisk z 30.6.2015 jenom takový "kripl-žurnál" určený pro nudící se cestující ve vlaku, nebo už je celé papírové vydání jenom "odpad co se nevešel na internet" ? Nebo když váš vydavatel má za ženu tu bývalou missku tak jste se změnili na bulvár ? Akorát místo poprsí Agáty Hanychové se věnujete životním peripetiím českých velko-zlodějů a velko-privatizátorů ?

Děda, který byl národností Němec a přitom komunista - právě proto šikanovaný bolševiky - přesto miloval Rudé Právo - protože to byla - za padesátník - obrovská plachta papíru a "cosik do peca na zatopeni"... ale jinak informace v nich byly pořád úmorně stejné. Nerad to říkám, ale v rámci postupu "neonormalizace" jsme se ve spirále dostali tam, kde už jsme byli ? Tedy vím, co které noviny píšou, aniž bych je kupoval ? Akorát toho "papira do peca" je na nich minimum, takže opravdu není jediný důvod je kupovat - a proto se na internetu dočtete o žalných perspektivách "soumraku žurnalistiky" ?

Jó Jó vážení soudruzi žurnalisti - v oblasti trhu - mezi Bleskem a "Chvilkou pro tebe" je už docela těsno, takže soumraku "Hospodářských novin" se nelze ani divit. Neseďtě ve vaší luxusní Karlínské retro-fabričce a nepište hovadiny na objednávku gaunerů oligarchů a třeba se pak veřejnost smiluje a nenechá vás zmizet - jako zmizely národovecké listy předminulého století.


Mimochodem - po této zkušenosti, jsem na zpáteční cestě chtěl vychutnat klasické "Burešoviny" a to buď ve "verzi 1" nebo ve "verzi 2" ale bohužel "Pendolíno" z Františkových lázní nabralo takové zpoždění, že z Prahy raději vypravili "náhradní soupravu" která žádné noviny nevezla.

Chemie pro šílence 48. Fetujeme vědecky 5.

2. července 2015 v 6:00 | Petr |  Chemie pro šílence
Minule jsme probírali jak jedna OH skupna učiní z Efedrinu - relativně neškodného stimulantu adrenalinových receptorů, který se používá na opuchlé sliznice při nachlazení - nebezpečný Metamfetamin. Skoro se chce zopakovat starý ruský vtip " вода - водка - одна буква, а какая разница" tedy "voda - vodka - jedno písmeno, ale jaký je to rozdíl !"

Pří té příležítosti se mi vybavují historky jak jsem jezdil vlakem s "mladými umělkyněmi" z ostravské Janáčkovy konzervatoře a kočeny sotva patnáctileté - nejprve celému vlaku hlasitě sdělovaly své sexuální zážitky a pak přešly na téma " španělštinu bych bez Peří nedala" a potom plynule pokračovaly tématem "nejsem na tom závislá - jen jsem strašně nervózní, když toho nemám zásobu" a pak překvapivě "nedávno, když jsem to neměla, tak jsem alespoň žvýkala kožený pytlík, ve kterém to nosím" ...
Na slečnu čekala ve Frýdku maminka - a to už jsem se nedivil ničemu - alkoholická ženština dokonale zapadající do zdejšího "rázovitého ( prochlastaného ? zfetovaného ? ) regionu".


ERGO si z důvodu opakování dáme pervitin / metamfetamin


A od něho odvozený - nikoliv však - z něho syntetizovaný - MDMA neboli methylen-dioxy-methamphetamin.


než se ponoříme do MDMA - alias Extáze - "pustíme" si ještě "bratr adrenalin" - čistě abyste se mohli potěšit tím jak "všechno se vším souvisí". Když už jsem tedy vyslovil slovo "Extáze" - jako chemik musím dodat - Extáze jakožto taneční droga - má velice komplexní účinky - ze svého metamfetaminového základu působí jako stimulant na receptorech pro serotonin, dopamin, noradrenalin, adrenalin, a zároveň působí jako blokátor zpětného vychytávání a odbourávání těchto molekul ze synapsí.

Komplexní působení vede i ke kompexním účinkům, které zahrnují "amfetaminové pocity" veliké výkonnosti, geniality a neúnavnosti, a k ním ještě "extázové účinky" typu pocitů štěstí, lásky, a sounáležitosti s ostatními lidmi. Prostě "taneční drogy" jako vyšité. Je otázka proč vlastně policajti šílí z drogy, která vyvolává pocity "lásky a sounáležitosti" s ostatními ? Nebylo by lepší spíše takovou drogu vyrobit na tuny a pak rozprašovat třeba nad Rudou armádou v Doněcku ?

Láska je láska, ale amfetamin je amfetamin, takže u pervitinu nevymyslíte odkud sehnat kapesník na přefetovaný nos - u Extáze jste zase tak výkonní, až zapomenente na ostaní tělesné poctiy, takže po extázi tu máme každoročně pár mrtvol "tanečníků" kteří zemřou na přehřátí a dehydrataci z tance neb byli natolik "amfetaminově geniální" že na tyto nepodstatnosti prostě zapoměli...

Amfetaminové drogy jsou drogy budoucnosti - sytnetické, laciná výroba, nepotřebujete vozit přes celou zeměkouli suroviny ze zapráskaného rozvojového světa a hádat se s cizojazyčnými mafiány - proto se kolem MDMA se rozvinul byznys zvaný "Desigenr drugs" - neboli molekuly nepatrně odlišné od MDMA o kterých prodejce tvrdí ze to VŮŮŮŮŮŮŮBEC není extáze - posuďte sami.


Methylon zvaný též MDMC


Methylendioxypyrovaleron - jedním z důvodů tohoto podivného byznysu je, že lidskému mozku je téměř jedno jaká svinstva do něj tlačíme, ale letištní protidrogoví psi přistupují ke čmuchání těchto látek natolik zodpovědně, že je od sebe rozlišují a na každou se musí cvičit extra.


Mephedron


Ale také "Vitamin R" neboli Ritalin neboli methylfenidát - který je jedním z mála "legálních amfetaminů" neb se - paradoxně - dává pro stimulaci hyperaktivních dětí s ADHD - což - paradoxně - vede ke zklidnění jejich nekoordinovaného řádění.

S amfetaminy je pro dnešek konec - a to jsme ani neprobrali jak Luftwaffe dávala amfetaminové tablety nočním pilotům ani to, že dokud byl čistý amfetamin legální pro lékařské užití - milovali tuto drogu horolezci - jako "tabletku poslední záchrany" ve stylu : "dojdi do tábora, nebo zemři, protože pokud nedojdeš - stejně zemřeš"...

Tolik tedy amfetaminy a příště probereme už slibovaný nikotin, který kouří jen ty nejubožejší - společensky vyřízené socky žejo ?