close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Únor 2019

Kolik peněz lze získat za nic ?

26. února 2019 v 5:25 | Petr |  Chemie pro šílence
Krychlička o straně 1 milimetr je jedna milióntina litru neboli jeden mikro-litr. Když chcete měřit hladiny běžných látek v krvi jako je cukr, cholesterol, nebo močovina dělá se to asi takto: Vezme se 20 mikrolitrů - krve pacienta a přidají se k tomu nejčastěji dvě různé reagencie, které obsahují bakteriální eznymy, substráty a další látky, aby ve výsledné reakční směsi které je asi 200 mikolitrů neboli 0.2 mililitru mohly probíhat dvě spřažené chemické reakce. Jedna rozkládá látku, kterou měříme, tedy zmíněný cukr, cholesterol a další a tím vzniká enegie, která žene druhou chemickou reakci, která má jako výsledek výrazně zbarvený produkt. ERGO čím víc cukru, tím více barvičky tím je "zkumavka" barevnější, což se měří "fotometricky" tedy průchodem světelného paprsku takovými zkumavkami.

Jak vypadá stroj, který pracuje se 20 milimetry krychlovými krve ? Není to ani týden, co jsem psal zadání do výběrového řízení - rozměr 4,7 x 1,4 x 1,4 metru, váha 1,2 tuny. Hezký bumbrlíček pro práci s objemem 5 kapek že ? Hlavní důvod je v tom, že u takového stroje chceme plně automatickou práci rychlostí kolem 1000 měření za hodinu, tedy každé tři vteřiny výsledek. Lze tedy použít příměr, že auto se dá ručně a pomalu, na zakázku postavit v dílně velikosti větší garáže, ale pokud jich chcete 100 000 ročně musíte mít fabriku na stovkách hektarů.

Otázka zní : pokud bychom pracovní objem zmenšili 10x zmenšil by se nám stroj 10x ? Odověd je složitá a spíše záporná, protože při práci s objemy tekutin velikosti zlomků kapky se výrazě uplatňují kapilární síly. Vodné roztoky netečou, ale spíše se podobají gelu a místo stříkaček, pístů a hadiček je pro manipulaci s takovými objemy lepší technolgie, kterou matička příroda používá u metabolismu buněk - tekutiny v buněčných vakuolách, oddělené membránami, poháněné pohybem cytoskeletu. Což mimochodem je jediná "poctivá" už existující a fungující nanotechnologie, která není založena na zbožných přáních techno-optimistů.

Lze tedy shrnout - pokud zmenšíme pracovní objemy 10x - při dosavadní technologii budeme rádi, pokud stroj který udělá 1000 testů za hodinu nebude nakonec ještě větší. Nebo ještě jinak - existuje technologie jak dělat tisíce biochemických vyšetření v kapce krve tzv. "spoty", kdy "zkumavka" je mikrometrové políčko na skleněné destičce, kde jsou fixovány = "nalepeny" všechny enzymy a reagencie, takových "spotů" máte stovky a stovky v zorném poli mikroskopu, kterým výsledné barevné reakce fotíte a vyhodnocujete. Tato technologie měří STOVKY testů v JEDINÉM vzorku ve fixní kombinaci podle toho jaké "spoty" dal výrobce na destičku. To není ten systém, který potřebuje zdravotnictví = měřit STOVKY testů ve STOVKÁCH vzorků v předem neznámých kombinacích dle ordinací doktorů. Takže tato věc je zatím silně experimentální a není jasné jestli vůbec kdy pronikne do všední praxe.

Tenhle dlouhý úvod je nutný, abyste si uvědomili, že v běžném světě není jen tak možné měřítko věcí 10x zvětšit, nebo 10x zmenšit a očekávat, že vše kolem bude přesto fungovat. Proto nemáme mravence velikosti psů ani a psy velikosti mravenců. Na druhou stranu v roce 2004 založila tehdy 20 letá slečna, právě vyhozená ze Stanfordovy univerzity, jménem Elizabeth Holmes firmu Theranos přesně na tom předpokladu, že 4,7 metrů veliký analyzátor zmenší na půdorys papíru A4 a všechno ostatní, včetně množství použité krve se zmenší ve stejném poměru.
Pozoruhodné na její kauze je, že přednášela o "demokratizaci zdravotnictví", o "právu lidí na laboratorní informace o svém zdraví" o "laboratoři na čipu", vyvinula zkumavky velikosti kapky na své "mikro-vzorky". Nakonec její firma začala pracovat na analyzátoru miniaturní velikosti nazvaném Edison. Ještě pozoruhodnější je, že firma Theranos jevila se jako běžná firma s manažery v oblecích a s firemními poradami. Na vrcholu své existence byla hodnota firmy Theranos oceněna až na 10 miliard dolarů. Holmesová byla byznysovými časopisy jako Fortune a Forbes vynášena do nebe jako první žena - miliardářka, která vydělala své miliardy vlastní rukou. To vše proběhlo a probíhalo, aniž by komukoliv, byť jedinkrát ukázala, že její technologie v "přístroji Edison" opravdu funguje.

Celá idyla se začala kazit v roce 2015, kdy někteří naštvaní zaměstanci odešli od firmy a hlásili, že prostory firmy Theranos jsou plné běžných analyzátorů 4,7 metrů x 1,2 tuny, koupených od komerčních dodavatelů, na kterých se měří vzorky pacietnů o kterých firma předstírá, že je změřily přístroje Edison. Mezitím se provalila řada průšvihů kdy pacienti doopravdy měření na přístroji Edison dostali zcela nesmyslné výsledky, na základě kterých jejich dokroři indikovali zbytečná a drahá vyšetření a dokonce i jednu zbytečnou operaci štítné žlázy.

Elizabeth Holmesová se nakonec stala předmětem vyšetřování FBI a vyšetřovací komise Kongresu USA. Theranos zkrachoval a celá Amerika byla loni na podzim šokovaná, když "technologická princezna", nebo taky "Steven Jobs v sukních" jen tak-tak unikla trestu 20 let natvrdo za podovody.

Tušíte už o čem je dnešní pohádka ? Firma, která přes 10 let sbírá stovky miliónů dolarů investorských peněz - za to investorům nabízí jen řečičky. Ani jednou nepředvedla svůj produkt, po celou dobu se nenašel nikdo, kdo by za své peníze šlápl Holmesové na krk a přinutil ji vyjít s pravdou ven. Jaká je hodnota peněz ( a morálka ) pro lidi, kteří sumu rovnou výdělku běžného člověka za 1 000 životů investují do "startupu" aniž by zkontrolovali, jestli ty peníze nelítají jen tak oknem ? Kolik takových firem existuje v rámci "startupové scény" nebo dotovaného budování "vzdělanostní společnosti" ? Konec konců i my máme v Česku zázračné firmy, které dostávají peníze, ale místo prototypu ukazují jen optimistické prezentace v PowerPointu.

Inspirace není 3.

19. února 2019 v 5:35 | Petr |  Svět okolo
V červnu 2000 jsem udělal tehdejší tzv. 1. atestaci z klinické biochemie a tím jsem formálně splnil tehdejší pravidla pro "funkci vedoucího lékaře oddělení na výjimku Ministerstva zdravotnictvi". Hned jakmile jsem dostal atestační diplom řekl mi můj šéf a učitel, vzdělanec a intelektuál, kterého zde tak vzpomínám : "Chci jít do důchodu, tak si napiš žádost o místo primáře!". Na to jsem odpověděl :"Víte já si na to ještě netroufám......" - "Tak si napiš výpověď!!!" A bylo.... Jelikož "paní Kubáčová č. 1" byla právě těhotná - neměl jsem odvahu trvat na svém a riskovat vyhození, tak jsem se od 1.1.2001 stal nejmladším primářem Městské nemocnice Ostrava od jejího založení v roce 1848

Tím nastala spousta legrace. Mladý smrkáč se stane šéfem. Neuměl jsem v tom chodit. Ze dne na den mi vzrostl plat o 100%. Paní Kubáčová č. 1 to psychicky nezvládla a sčuchla se s fiflenami - zbohatlickými paničkami - z fitcentra. Kolegyně a moje zástupkyně onemocněla rakovinou. Více než rok byla na nemocenské a my jsme se neodvážili přijmout za ni náhradu, aby si nemyslela, že jsme ji odepsali a tím se jí nepřitížilo. Jenomže ono se ji přitížilo i tak a nakonec zemřela. Celou dobu jsem odcházel za svítání vracel se po setmění. Zanedbávaná paní Kubáčová č.1 posílena prachama zdrhla s borcem z fitka.... Atd.

Výsledek byl ten že 1.1. 2004 jsem byl už zcela orientovaný, výkonný a rozvedený "vedoucí lékař" V té době jsem se vrhl na roboty a 90% elektronické a chemické části tohoto blogu se de-facto zrodilo mezi lety 2004 a 2009. V roce 2005 jsem udělal druhou atestaci a tím jsem se stal legálním šéfem i bez "výjimky Ministerstva zdravotnictví". Jenomže po celou tu dobu se k nám na venkov blížil pražský marazmus - korupce a byrokracie. takže v únoru 2009 jsem dostal od svých šéfů rozkaz : "My smlouvu našim jménen podepíšeme a vy ji svým jménem budete porušovat". Tehdy jsem byl stále ještě rozveden a měl jsem našetřeno na alimenty na 10 let dopředu tak jsem udělal hloupé telátko: "Mohu tento rozkaz dostat písemně?" A výsledek se dostavil: písemně jsem nedostal nic, zato mi "byly vytvořeny podmínky k práci" že jsem v červenci 2009 se vším praštil a odešel k úhlavní konkurenci.

U úhlavní konkurence jsem se vrátil ke kořenům a dělal jsem nějakou dobu řadového internistu. Jednou přišla na oddělení jedna sestra v civilu - v botách na podpatku a se dvěma mašlemi v hlavě. Když jsem ji viděl jenom mi tak blesklo hlavou : "Tuhle pusinu bych chtěl někdy líbat". A ačkoliv obvykle nemám se ženami přátelské vztahy, sexuální partnerky bych spočetl na jedné ruce - tahle kočka to přesto nějak vycítila a byla úporná jak střevní choroba, až se z ní stala "paní Kubáčová č. 2", za což ji do smrti nebudu dosti vděčný.

Mezitím na mém bývalém místě můj bývalý šéf ležel na smrtelném loži a "můj bývalý" špitál neměl ani "na čí jméno vykazovat výkony pro zdravotní pojišťovny". Takže jsem se "na částečný úvazek" vrátil nejprve jako externista - páté kolo u vozu, což mi mnoho let naprosto vyhovovalo. Jenomže jak se problémy hromadily, zapadal jsem do nich hlouběji a hlouběji až jsem se letos 1.1.2019 - 18 let od první epizody stal primářem znovu. Tentokrát je to bez superlativů - pupkatých šéfů ve středním věku má zdravotnictví mraky. Rekordní růst platu se nekoná, takže doufám, že se nebude konat ani rozvod.
Tušíte tedy o čem je dnešní pohádka ? Místo spekulací o robotech, chemii, hvězdné obloze nebo politice, spekuluju za bezesné noci, jestli bude přes den na čem dělat, jestli ty dramatické ( až řádové ) rozdíly v mých a ředitelských výpočtech ekonomické bilance je moje, nebo jejich chyba, jestli vůbec bude mít kdo dělat a za co a spoustu dalších věcí, které mě nyní ani nenapadají, protože jsem si na ně ( zase ) musel zřídit tlustý notes.

Tedy "inspirace není" a obávám se, že to není letos ani poprvé, a bohužel to určitě nebude ani naposled, protože těžko byste hledali v česku blogera s prázdnější hlavou než mám sám.

JASNÉ ?

Divide et Impera !

12. února 2019 v 5:08 | Petr |  ČSKB
Byly doby, kdy doktoři byli natolik úspěšní, že ke konci své kariéry nevěděli co s penězi, a proto zakládali své vlastní špitály "pro blaho veřejnosti". Hamzova odborná léčebna Luže-Košumberk, Jedličkův ústav, Sanatorium manželů Kleinových v Ostravě a mnoho dalšich. Jenomže jak už naznačuje osud MUDr. Kleina ( zplynován Němci v Osvětimi ) - tato idyla definitivně skončila rokem 1939. Pak nastala jiná doba - "povinné zdravotní péče o Lid" - "lid" to byl pro Němce i bolševiky "živý materiál pro další ( světovou ) válku" z toho vyplývaly některé výhody i podstatné deficity totalitních zdravotních systémů. Na konci poslední totality v 80. letech minulého století se za "reálného socialismu" vryly se veřejnosti do myslí obrazy doktorek jak se síťovkou plnou lahváčů letí do školky ať to stihne dříve než jí řezník prodá maso, které jí drží "pod pultem" výměnou za oblbováky předepsané pro jeho hypochondrickou manželku.

Jelikož lidská "historická paměť" trvá tří generace i Štěpán Śafránek poslaný do blátivého Bezdíkova měl nejasné podvědomí o relativní idyle prvorepublikových ( a starších ) doktorů. Proto, když bolševický režim padl, doktroři se tlačili do oblasti "střední třídy" majetné a poněkud chamtivé. Toho se novému režimu podařilo excelentně využít proti nim. Tedy jaká je dnes situace ?

Máme ukrutný nedostatek praktických lékařů zejména mladších než 99+. Dnešní Štěpán Šafránek však už za trest "na záskok" do Bezdíkova poslán být nemůže. Proč ? Protože není "specialista" praktický lékař, ale "prachsprostý internista" ( nebo chirurg ) tudíž mu ve "specializačním vzdělávání" chybí blbosti jako tři týdny stáže na ORL ( kde ho stejně k ničenu nepustí ) a další "nepřekonatelné odborné překážky". Na druhou stranu praktičtí lékaři - nejvzdělanější z nás - kdysi sloužili pohotovosti ve špitále, jezdili se záchrankou, protože ( někteří ) z nich byli plnohodnotní špitální doktoři internisti a chirurgové. Dnes jsou "speciálisti" což se projevuje tím, že na tyto "neodborné" věci si netroufají. A proč by si taky měli troufat když si z ministerstva vyboxují jakékoliv prachy za cokoliv, co dělají se svými pacienty v klidu a přes den.

Příklad z mé osobní branže - krvavě jste se zranili někde ve špinavé hospodě a teď máte vzduté bolestívé břicho a žluté bělmo - která "laboratorní" odbornost vás vyšetří jestli náhodou nemáte žloutenku.
  • Jaterní testy a bilirubin - "Společnost biochemická" ( moje mateřská )
  • Zánětlivé ukazatele - "Společnost Imunologická"
  • HBsAg - "Společnost mikrobiologická" ( obě předchozí nerady pracují v noci takže v praxi vám to stejně vyšetří biochemici leč fakticky načerno )
  • Krevní obraz a rozpočet bílých krvinek - "Společnost hematologická"
  • Virový genom u vzácnějších žloutenek "Společnost molekulárně-genetická"
Měli jste pocit že žloutenka je jedna choroba, nebo že medicína je jen jedna. Vůbec ne - rozdělením zdravotnictví na atomární dílky - každý dílek má svoji "komis", své "profesory a docenty" kteří přepečlivě hlídají svůj malinkatý kurník. Výsledkem je řada sporů typu : může biochemik vyšetřovat krevní obraz ? Nemůže protože na to nemá "specializaci" sice má "specializaci" na mozkomíšní moky, nádorové výpotky z celého těla, moče a všechny ostatní tělesné tekutiny, ale červené a bílé krvinky ( oficiálně ) spočíst neumí.
Výsledek je jasný tam, kde jsou dokotoří ve sporu v případě "nedohody" vládne úředník. Což je prakticky 100% současného zdravotnictví. Tento systém - "rozděl a panuj" - dokonale funguje od pádu bolševika a dnešní zdravotnictví je jeho produkt. Ba dokonce je politickými vůdci zdravotnictví podporován, protože pro státní správu je nepředstavitelné, že by se doktoři dohodli a ultimativně narýsovali plán zdravotnictví aniž by se státní správy poníženě dotazovali, jak činí dnes.

Ba dokonce taková dohoda je po 30 letech rozdělení zdravotnictví na nepatrné "niky" zcela vyloučená. Představte si, že by některé "odborné společnosti" hrablo v hlavě a začala nabízet "pomocnou ruku" kolegům. Ostatní by obratem přišli - v rámci středostavovské chamtivosti - na to, jak své velkorysé kolegy nějak "odrbat". Výsledkem je, že všichni - i vy pacienti - jste obětí systému "rozděl a panuj", který mezi - námi - doktory vládne.

Kdo jinému jámu kopá - nauč se programovat!

5. února 2019 v 5:11 | Petr |  Svět okolo
Když Bakala definitivně rozkradl Ostravsko-Karvinské doly až ke krachu, jeho vlastní noviny nadšeně reportovaly : "Horníci se teď učí programovat" - jakože hlupáci, kteří zatím jenom kilometr pod zemí na hřbetě tahali metrákové důlní výztuže - konečně začnou dělat něco pořádného. Skoro se mi chce nechat diskusi otevřenou, aby se případně přihlásil vyhozený havíř, kterého to programování dnes živí.

OK takže si řeknete : je to populistická blbost. Bakala, který kradl, a stát, který mu kradení umožnil si dělali alibi, jakože rozkrádačka je "restrukturalizace", která je OK. Je pozoruhodné, že tato blbost nevznikla v Česku. Naopak, když se v USA zavírala jedna ocelárna za druhou, protože indická ocel od Mittala je lacinější, nebo když se zavíral jeden uhelný důl za druhým, protože jim EPA ( americká agentura ochrany přírody ) neprodloužila licenci - bylo to velice podobné.

Tedy zorganizoval se kurs "programování". Absolventi z 99% místo v počítačové branži nenašli, kvůli konkurenčnímu tlaku "opravdových ajťáků", kteří místo v šachtě vrtali se v počítačích už od děcka. V novinách vyšla řada pohrdavých článků ve stylu : "nemají vůli jít za americkým snem" a celá věc zase utichla.

Pak se v oblasti horníků rekvalifikovaných na programátory nedělo mnoho let nic. Počítače bujely, Internet prošel prvním a blíží se do druhého krachu. Sociální sítě narušily informační monopol "intelektuální elity". Ba dokonce "programátoři z hutí a šachet" konečně využili své dávné rekvalifikace, protože se spojili na Facebooku a zvolili Donalda Trumpa prezidentem USA.

Výsledkem je masakr : "studená občanská válka" v USA ve stylu : "vidláci proti lepším lidem". Novináři zahodili dobré mravy, nezávislost, pravdomluvnost a bojují na straně "lepšich lidí" takže "druhá strana" - hlupáci a vidláci, jejich noviny ani televizní stanice téměř nesledují. Třeba kdysi slovutné CNN ( díky jí a Normanu Schwarzkopfovi jsem se naučil anglicky ) poklesla sledovanost o 41% jen za rok 2018! Takže bývalé zpravodajské impériun č. 1 a dodnes hlavní zdroj "informací" pro naše média, předstihují i kabelové kanály pro kuchařky a domácí kutily na penzi.

OK, v Americe nikdo nežije ze zákonem vymáhaných koncesionářských poplatků, takže když média lžou, sledovanost klesá, inzerce nevynáší a přijde krize. Přesně to se stalo. A výsledkem je, že asi 1000 novinářů z médií jako je New York Post, Huffington Post, BuzzFeed a dalších dostalo 24.1.2019 padáka. To se samozřejmě nedá srovnat s desítkami tisíc vyhozených horníků a hutníků, nicméně sociální sítě se zaplnily dojemnými historkami typu :

Jsem redaktorka s 10letou praxí v psaní o genderové nerovnosti, kdo mě vezme do práce ? Co se stalo místo nabídky práce ? Vtipálci, v Americe označovaní za "fašisty", začali těmto lidem doporučovat : "nauč se programovat", případně : "jestli nemáte alergii na čistící protředky na záchodové mísy - beru vás okamžitě", atd.
Pozoruhodné je, že horníci, když se zdráhali předělat se na ajťáky - byla to jejich vina. "Genderové novinářky", když nyní dostávají vlastní medicínu se ukrutně rozčilují a je to vina někoho jiného. Patrně voličů Donalda Trumpa, protože lži a bláboly z jejich novin odmítali číst. Ba dokonce po 3 dnech, kdy z "nauč se programovat" se stal hit sociálních sítí v USA - vedení Twitteru rozhodlo, že je to vlastně neslušné chování vůči ubohým žurnalistům a všechny, kteří tento "mem" šířili - nechali zablokovat.

Nastává omluva za článek, který nevyšel minulé úterý. Vyšší stupeň zaneprázněnosti je, když nemáte ani čas napsat o zaneprázněnosti do svého blogu.

A na závěr obvyklá "Kubáčova zlá otázka" : dnes je 10 dní od "velkého propouštění". Když si Trumpová nevzala do záplav gumáky - omílaly to naše noviny, jakoby přišla potopa světa. Na druhé straně 1000 hrdinných bojovníků proti "fake news" bylo vyhozeno, protože se neumí uživit prací vlastních rukou ( mozku ). A přesto - slyšeli jste o tom zmínku kdekoliv na ČT nebo jinde v našich ( na 999% objektivních a pravdomluvných ) médiích ? Ale myslím, že jsem ten princip nevědomky popsal už posledně : bolševik téměř o všem mlčel, protože : "některé myšlenky mají schopnost zhroutit režim!"

Poznámka při posledním čtení : Podle nejnovějších zpráv, další mediální domy spočetly své loňské bilance a vyhozených je už 2100, což je asi 7% celkového počtu novinářů v USA. Myšlení nad zprávami by se fakt mělo vidlákům zakázat !!