close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Březen 2016

Poslech krátkovlnného rozhlasu 1.

31. března 2016 v 5:23 | Petr |  Elektro
Loni o Vánocíh jsem prohlásil "civilizace je v prdeli" neočekávejte články o robotech a jiných blbostech, ale o přežití v drsných podmínkách. Taky jsem prohlásil "nejsem první robotik, kdo udělal takový obrat - ani poslední". Vše je dokonalá pravda - přede mnou se od robotů k "přežití bez civilizace" otočil význačný "robotik Matfyzák", kterého nemohu jmenovat, ale na jeho žádost vzniklo několik dílů "Chemie pro šílence" a teď jde stejným směrem jeden z administrátorů slavného serveru Robodoupě, který to o sobě ještě neví, ale já to o něm vím na 100%.

Tento člověk se mnou místo robotů začal řešit "zatraceně kvalitní radiopřijímač", Antény a v poslední době si koupil krátkovlnné rádio - čímž svůj osud v mých očích zpečetil. Napsal jsem mu několik obsáhlých mailů o tom "jak se chytá" na krátkých vlnách, a pak se mi rozleželo, že krátkovlnný rozhlas je přesně ten průnik "vidlácké elektroniky" a vidláckého životního stylu vlastizrádným "státním orgánům" navzdory.

Přestože budeme probírat i radioamatérské vysílání - těžištěm seriálu bude rozhlas, protože krátkovlnný rozhlas je ( a bude ) jedna z možností jak se vymknout státní cenzuře. Státy, které vysílají na krátkých vlnách tam řeknou více než se odváží pronést v běžných médiích ( Rusko vyhrožovalo ( na krátkých vlnách ) Ukrajině zastavením dodávek plynu půl roku dříve než o této možnosti informovalo "ČT24" ).
Dobroserní intelektuálové namítnou, že na krátkých vlnách vysílají vlády a toto vysílání není "vyvážené", schválené EU a vůbec Bruselem náležitě cenzurované. Kouzlo krátkých vln je v tom, že za hodinu ladění a poslouchání slyšíte státní cenzury tolika států, že si často můžete udělat obrázek - lokální cenzuře navzdory. Navíc - na rozdíl od internetu "Ionosféra ( která odráží signál a tím jej šíří ) rozhlas necenzuruje" - na rozdíl od současného "hnutí za Internet bezpečnější", kteréžto je krycí zástěrkou pro cenzurou šitou místnímu režimu na míru, ať už je tento jakýkoliv.

Kromě toho, proč bych nenapsal o věci, kterou dělám od děcka, která mě baví, a která kdysi měla dobrodružnou příchuť chytání "Hlasu Ameriky" a "Svobodné Evropy" komunistickým cenzorům navzdory a dneska to je ( a bude ) velice podobné - dobrodružné shánění informací - "novým Marxistům z Bruselu" navzdory.

Bohužel jakožto člověk, který vyšel z radioamatérského prostředí - nedovedu se na krátkých vlnách orientovat bez dopomoci "radioamatérských pásem" proto budeme muset probrat i tuto oblast, přestože hlavně u nás jsou radioamatéři přímo rakovinově zasažení - jednak svým věkem - a potom spoluprací s bývalými komunistickými strukutrami na ose Savzarm - odposlechová služba STB, což je přesně ten důvod,proč jsem zatím o krátkých vlnách nepsal.

Budeme proto postupovat odzadu
  • Krátkovlnné modulace
  • Radioamatérská pásma a co na nich slyšet
  • Rozhlasová pásma a co na nich slyšet.
Pro netrpělivé mezi vámi bych uvedl jednoduché pravidlo jak ná krátkých vlnách alespoň něco slyšet ještě dneska večer :
  • je-li slunce na obloze ladím rádio od 21 ( 18, 15 ) MHz směrem k nižším kmitočtům,
  • není-li slunce na obloze ladím rádio od 5 ( 2.3, 1.7 ) MHz směrem k vyšším kmitočtům.

Což mě vede k poslední poznámce - máte krátkovlnné rádio ? Jak to že ne ?! Chcete být obětí propagandy vyráběné "intelektuály okolo Bohouže" ? Mně osobně se podařil majstštyk a koupil jsem několik krákovlnných rádií, které byly nové k sehnání za 249 kč. A za tuto cenu je jejich výkon - nepřekonatelný ( myšleno vážně beze stopy ironie ).

Před úplným závěrem prvního dílu tedy - šup do elektra, koupit baterkami hnané kapesní rádio s krátkými vlnami a šup s ním mezi fazole a rýži do "krizové krabice SAMLA"

Volby dvakrát ročně !

29. března 2016 v 5:47 | Petr |  Filosofování
Dneska bude úvaha krátká - téměř jako slohové cvičení na střední škole. Zjara obcházelo republiku strašidlo "Nového tarifního systému" - což byla snaha našeho laskavého státu a jeho "nezávislých orgánů" nechat přestavbu elektrického rozdvodného systému, na kterýžto se od bolševika nesáhlo, zaplatit těm, kteří berou proudu nejméně - důchodcům, kteří na zahradní chatě občas řežou dřevo cirkulárkou s třífázovým motorem. Kouzlo bylo takové, že poplatky za "silovou elektřinu" se kosmeticky sníží. Zato se nastaví drtivý poplatek "za instalovaný jistič" asi ve stylu 11 korun měsíčně za Ampér.

Tedy matematika byla jednoduchá - na sklonku podzimu řežete na zahrádce dřevo a větve. Aby se motor cirkulárky rozběhl potřebuje asi na 5 vteřin - třífázový jistič 3 x 25A. ERGO budete platit 3 x 25 x 11 x 12 = 9900 kč. ročně za výkon, který je pro vaši cirkulárku "vyhrazen" v kapacitě elektrorozvodné sítě. Hezké ne - určitě věříte že těch 75 A je pro vás "vyhrazeno" když za to platíte - tak jsem známým navrhoval udělat "test" a to v době špičky hromadně zapnout spotřebiče, které by se těm 75 A přiblížily na více než 5 vteřin - jistě by se nic zlého nestalo, když bychom "si platili" za "vyhrazený příkon". Přece by nás "laskavý stát" jen tak bezdůvodně "nekasíroval" a přitom by nás drze neobelhával žejo ?

Sám jsem dokonce na toto téma 2x psal na Energetický "regulační úřad" a dvakrát jsem dostal odpověď, že svojí námitkou, že se jedná o zlodějinu, za kterou nedostane koncový spotřebitel žádnou protihodnotu - se naprosto mýlím v celku i v detailech. Jenomže pak náš statečný premiér Sobotka "twítnul" něco ve stylu - "je to zlodějina, voliči nám to dají sežrat v krajských volbách" a bylo po "Nové tarifní strukuře". Ba dokonce příslušný "orgán" tedy Energetický úřad - prohlásil, že "on nic, on není ten zloděj", že celou "strukturu" vypracovávala 40 členná komise "lobistů expertů z oboru elektroenergetiky", kterou současně se zrušením zlodějiny - zrušil taky.
Potud tedy technické detaily na úvod, ale při čtení čláků o zrušení zlodějiny znění : "my nic my muzikanti" a po přečtění článků novinářů - komentátorů : "jinak to přece ani nešlo, je přece před volbami", jsem si uvědomil pozoruhodnou věc, kterou jsem slyšel tolikrát, až jsem ji přestal vnímat. Tedy si tu větu zopakujeme : politik říká : "toto nemůžeme udělat, protože je před volbami". Co tedy vlastně politik říká ? "Před volbami" znamemá, že je to kratičké období, kdy existuje zpětná vazba mezi jeho činy a jeho osudem ? Tedy to kratičké období kdy pro politiky platí totéž, co pro zbytek populace platí pořád : Mé sviňárny činy ovlivňují můj další život ?

Myslíte si, že jsem zabedněnec který vůbec nepochopil politiku, ale vzpomeňte sami kolikrát jste slyšeli něco podobného jako : "Obama má druhé volební období, tak může být odvážnější". Patrně celé hnutí za zavedení referend a za "odvolatelnost politiků" směřuje tímto směrem. Nemám nic proti referendu, ale oproti volbám je to opatření bezzubé - aktivisti musí udělat podpisovou akci, pak politici vymyslí otázku, která může být pěkně "podšitá" a pak - se stejně většinou nesejde potřebný počet voličů aby referendum bylo platné. Typický "vlk co se nažral a koza zůstala celá"

Nebylo by lepší udělat to tak, že v česku by prostě byly volby neustále - parlament by byl rozdělený na čtvrtiny a každý rok by se volila čtvrtina, každý rok by se ve čtvrtině obcí volilo městské zastupitelstvo atd.... Prostě jako žáčci vědí, že škola začíná 1.9. a Ježšek chodí 24.12., stejně by se vědělo, že první březnový a první říjnový víkend se jde k volbám a hotovo. Nemuseli byste si lámat hlavu nad "podšitými" otázkami v referendu - protě byste své neoblíbence příště nezvolili a hotovo. Pokud byste to nebyli vy - byli by to ostatní voliči v ostatních obvodech, kde by se momentálně volilo.

Tím by odpadla většina fenomenů "volebního cirkusu" - stamilionové reklamní kampaně za nakradené prachy - asi ani pan Oulický by neměl tolik peněz. Pastelkovné ? Plané sliby ? Dokonce i populismus, což mimochodem NENÍ, jak se snaží tvrdit média - ta situace když politik řekne : "respektuji názor voličů", by prostě neustálým "volebním cvičením" vyšuměl. Dokonce ani podvržené předvolební průzkumy na objednávku hrdinného premiéra by neměly takovou váhu.

A peníze ? Volby prý stojí miliardy - pokud by se konaly neustále určitě vznikly nějaké stálé úřední struktury, které by organizaci zvládaly lépe a lacineji než dnes, když se volby organizují stále znovu a znovu od nuly. A navíc - ušetřené peníze za rychle potrestané excesy politiků by určitě zvýšené náklady více než vynahradily.

Pokud se jedná o účinky na společnost - ty by asi byly hlubší než si dovedeme představit. Poměry stran v parlamentu by jedním pohledem byly stabilnější neb by se každoročně měnila jen 1/4 poslanců. Na druhé straně by "většina jednoho hlasu" nutila politiky chovat se k opozici s daleko větším respektem, protože každý rok by většina mohla přejít v menšinu. Čistky na státních úřadech by asi byly daleko menší. V každém případě by ( doufám ) ubylo sociálního inženýrství a přibylo zdravého rozumu.

Tolik tedy prchavý nápad jak nastolit zápornou zpětnou vazbu, v politice, častěji než jednou za 4 roky. Možná je to nápad blbý, ale rozhodě mi připadá účinnější než systém referend a hon některých stran za ním.

Scutum Sobiescianum

24. března 2016 v 5:17 | Petr |  Hvězdičky
Letní hvězdnou oblohu můžete vidět kolem 3 hodiny ranní už dnes. Základem orientace na ní je tzv. "letní trojúhelník, který tvoří tři jasné hvězdy : Deneb - v souhvězdí Labutě, Vega v souhvězdí Lyry a Altair v souhvězdí Orla. Deneb a Vegu teď necháme stranou a proberme Altair, který je nejjasnější hvězdou souhvězdí Orla a tvoří "oko Orla" od Altairu na jiho-západ se táhne tělo Orla až k ocasu a za ocasem Orla je souhvězdí svané Štít neboli Scutum - na starých hvězdných mapách Scutum Sobiescianum.

Tedy Scutum Sobiescianum - otrocky přeloženo Štít Sobieského. Sobieski - je míněn Jan III. Sobieski - král "Republiky dvojího lidu" - velmi zvláštního státního útvaru Polsko-Litevské státní unie. To byl jeden z mála historických příkladů tzv. "Šlechtické republiky" - tedy státního útvaru prakticky identického s dnešními prezidentskými republikami. Na rozdíl od současných liberálních "demokracií" však v tomto státě lid nevolil prezidenta, ale šlechta, která jediná měla volební právo volila krále. Tedy rozdíl mezi šlechtickou republikou a monarchií byl v tom, že královský titul prostě nebyl dědičný a král se volil stále znovu a znovu - ne jako v monarchii jenom při vymření vládnoucí dynastie.

OK - proč by nás měl vzrušovat nějaký Jan Sobieski ? Copak není na Obloze Pegas, Perseus, Hecules, Orion a spousta dalších bájných postav. Štít Sobieského je přece jenom poněkud zvláštní, protože Jan III. Sobieski žil v letech 1629 - 1696. Herkula, Oriona a spol - jakožto bájné postavy můžeme datovat tak 600 před kristem nebo ještě dříve, pokud tedy vůbec připustíme jejich existenci.

Jak je možné že Štít Sobieského je na obloze, proč tam není třeba Komenského pero, nebo Stalinova pistole TT-33 ? Kouzlo je totiž v tom, že Jan Sobieski se v roce 1683 spojil s Rakouskou armádou a pod jeho velením Polsko-Litevsko-Bělorusko-Rakouská vojska drtivě porazila Tureckého sultána Kara Mustafu u Vídně, tím jednak zahájila ústup Turků z Evropy a navíc tím udělala výraznou trhlinu ve struktuře Osmanské říše, tak výraznou, že Turci ještě 250 let skomírali, ale už se nezmohli na výboje západním směrem, až se nakonec Osmanská říše v roce 1922 definitivně rozpadla.

Legenda k mapce - Aquilla = Orel, Sagittarius = Střelec, Ophiuchus = Hadonoš, Serpens Cauda = Ocas hada - jenom abyste se lépe orientovali.

Vděční Evropané nevěděli, co Sobieskému věnovat. On osobně nejvíce toužil po dědičném královském titulu. V té době ale nebyla Evropská unie vměšující se do vnitřních záležitostí států. Takže dědičný titul byl výlučnou věcí šlechty "Republiky dvojího lidu" - a ta se ke změně na pravou dědičnou monarchii neodhodlala, ani přes Sobieského hrdinství. Proto z radosti nad porážkou Turků - Gdaňský astromnom polsko-pruského původu Jan Heweliusz - někdy též psáno jako Johann Hevelius při reformě systémů souhvězdí na obloze v dosud neobsazené oblasti "za ocasem orla" umístil Štít Sobieského, jako výraz vděčnosti Evropanů nad záchranou od turecké / muslimské nadvlády.

Tak mě napadá taková ironická poznámka - pokud bychom našli na obloze místečko, kam bychom umístili souuhvězdí nazvané třeba "Hidžáb Angely Merkelové" - dala by německá tetina konečně pokoj ? Jo a mimochodem jaké asi byly zkušenosti s muslimy v Evropě, když celý křesťanský balkánský folklór je o boji s "tureckými psy". A taky jaká byla úleva, že už jsou pryč, když Sobieski dostal své souhvězdí !?! Uznejte, že pokud se na hvězdnou oblohu podíváme tímto historickým pohledem - jsou úvahy nad současnou situací Evropy - ve hvězdách ...

A poslední otázka - když se Hidžáb Merkelové ( zatím ) nedostal na oblohu, ví tetina ze Švábska o Sobieském ? Určitě ano ! Konec konců vláda je vždy chytřejší než prostý lid a Němci jsou vždy lepší než obyčejní Evropani, tudíž německá vláda s Merkelovou v čele je ta nej nej, která ví a umí všechno.
Wir schaffen das !

Když se nebudeš učit - bude z tebe teatrolog !

22. března 2016 v 5:22 | Petr |  Filosofování
Dnešní článek se původně měl jmenovat "Společenské důsledky Moravcova paradoxu", ale pak jsem se zlekl, že stálí čtenářové by už z nadpisu poznali, co mám na mysli a blog by si ani nerozklikli. Tedy jednak - když toto čtete - už jste se nechali nachytat, a potom "všechno se vším tak nějak souvisí" a Moravcův praradox je, že "jednoduché je složité a složité je jednoduché" a tím bylo řečeno vše podstatné ! Jasné ?

Nepředpokládám, že jasné, tak píšu dále. Už dávno si z jedné kolegyně dělám napůl srandu a napůl obdivuju jejího manžela, který v mém názvosloví je "topenář - milionář" - jakože je profesi opravdu instalatér, přitom je tak šikovný, že vydělal nemalé peníze tím, že montuje ( bez problémů typických pro ostatní české řemeslníky ) ostravské smetánce tepelná čerpadla do jejich vil.

Pak jsem jel se známým a ptal jsem se na lumpačící dceru a odpověď byla : "Netroufali jsme si ji dát na gympl, co kdyby neodmaturovala. " - "A co tedy studuje ?" - "Kuchařku s maturitou !" - "A co když ani tam neodmaturuje ?" - "To ani nemusí, už teď má pracovních nabídek plnou schránku !"

OK takže topenář-milionář a kuchařka s maturitou - prosperují a budou prosperovat. Takže když mi naši hrozili : "jestli se nebudeš učit, bude z tebe popelář" - tak vlastně dneska je to nesmysl. Popelář - to je dneska vážený a žádaný odborník, kterých je neustálý nedostatek a bude jich neustálý nedostatek. Proto by bylo lepší strašit děti : "když se nebudeš učit - bude z tebe teatrolog ( politolog, religionista, nebo jiný "specialista" na humanity )", kteří se dneska tlačí do státní správy, neziskovek a "alternativního centra klinika", aby nemuseli skládat bedny v Kauflandu.

Je tedy jasné, že "něco je jinak". Přitom jsem si hned vzpoměl na Moravcův paradox, který jako všechno ostatní, na co jsem kdy narazil v přírodních vědách, patrně bude mít i svoji "společenskou větev". Pokusím se tedy objasnit celou věc tak, aby to pochopil i žáček se špatným prospěchem, za trest studující teatrologii :

Tedy jsou počítače - jejichž silou je neuvěřitelně rychlé provádění matematických operací a pak jsou živé organismy jejichž silou je houževnaté přežívání ve ( složitém ) reálném světě. Obojí tato technologie musí být velice vyspělá a pružná. Díky této pružnosti umí částečně napodobit technologii druhou. To jest počítače lze ( do jisté míry ) naučit a donutit pohybovat se v reálném světě - ve formě robotů. Biologické organismy ( lidé ) vlastně taky umí matematické operace ( vlaštovka za letu vidí a chytne letící mouchu - což je sakra výpočetně náročné ), ale na vědomé úrovni - "3 x 3 je 9" nikdo neumí počítat tak dobře jako počítače.

Díky tomu vzniká ten paradox, že věci, které jsou pro lidi složíté - řešit soustavu rovnic Gaussovou eliminační metodou, nebo porovnávat rozsáhlé texty - jsou pro počítač snadné. Naopak hrát ping-pong nebo utírat zadek pacientům - což je pro lidi jednoduché - je pro počítače ( roboty ) nepřekonatelný problém.
Výsledek je jasný a už jsem to opakovaně psal. Žijeme v době automatizace a computerizace, která díky Moravcovu paradoxu je daleko snazší v oblastech, kde se zpracovávají data, než v oblastech kde se zpracovávájí reálné, hmotné věci. Proto tzv. "duševní pracující" - lidi kteří se zabývají administrativou, humanitami, managementem, právem atd., což de facto není nic více, než kompilování textů a tabulek, jsou extrémně snadno nahraditelní počítači. Jenom historická setrvačnost, že tito lidé sedí blízko zdroje moci a peněz způsobuje, že třeba státní správa se ( zatím ) neskládá jenom z parlamentu ( Babiš by zrušil i ten ), a pak už jen počítačový "centrální mozek".

Příklad : Potřebujete rozbor her Henrika Ibsena ? Myslíte, že jako "mladý teatrolog" sepíšete lepší práci na toto téma, než jakou umí najít Google ? Naopak - potřebujete aby vám tepelné čerpadlo topilo avšak neteklo. Pozvete raději "řemeslníky - teoretiky" kteří "celé odpoledne googlovali" jak se to dělá, nebo spíše "topenáře-milionáře", který má montáž nacvičenou z praxe ?

A vo tom to je. Pro moderní techniku jsou jednoduché činnosti ( popelaření ) vlastně složité a složité ( teatrologie ) jsou jednoduché. Ve společnosti kupodivu platí pro lidi to samé jako pro roboty a umělou inteligenci.

Jenom, když jsme si uvědomili "A" je třeba k tomu dodat ještě zbytek abecedy. Tedy zejména to, že Moravcův paradox je mezi lidmi prakticky neznámý. Jediný kdo o něm v česku píše jsem já. Tím, že Moravcův paradox není v obecném povědomí jsou jeho důsledky ( třeba topenář-milionář nebo kuchařka s maturitou ) považovány za šťastné náhody a výjimky - nikoliv za zákonitý trend. Tudíž rodiče a prarodiče "neo-vysokoškoláků" stále doufají, "že se to zlomí" a že spousta nezaměstnaných dětiček a vnoučat s "diplomem z fildy" bude moci opustit číšnický frak nebo fritézu u McDonalda.

Marně - fritéza ve fastfoodu je přesně to místo, které je obtížně robotizovatelné a tedy potvrzuje společenské důsledky Moravcova paradoxu. Problém je, že fritující teatrolog by si mohl vybrat něco mnohem zajímavějšího ( a taky ne-robotizovatelného ), kdyby nebyl zaslepen "prestižním oborem vystudovaným bez práce", který mu měl přinést společenskou úctu, ale místo toho mu přinesl firemní kšiltovku a školení v teplotě oleje.

Pokud vám v kavárně servírka přinese kafe, nedovedu posoudit, jestli větší "ostuda" je když ta servírka je opravdová vyučená servírka, nebo když je to nezaměstnaná "divadelní vědkyně", ale je jasné ve kterém z těchto případů došlo k vyplýtvání sil, času a peněz, které by bylo možno použít lépe z hlediska těch lidí i celé společnosti.

A na závěr to úplně poslední a úplně nejdůležitější : Nechcete-li, ani vy, ani vaše děti, být "prekariát" - koukněte na svět očima Moravcova paradoxu. Kde se roboti a počítače tlačí už dnes a kam "se jim nechce". Podle toho si vybírejte své budoucí povolání. Přitom je nutno být upřímný a připusit, že celá obrovská oblast lidské činnosti, která se objede bez fyzické manipulace s hmotnými věcmi už je de facto mrtvá. Zabitá Wikipedií, Googlem, dalšími internetovými aplikacemi a bude doražená algoritmy umělé inteligence, které teprve přijdou.

Piráti na vlnách, aneb chybějící elektronika 4.

17. března 2016 v 5:34 | Petr |  Elektro
třikrát jsem psal o chybějící elektronice ve smyslu "Ježišku nekupuj mi tento gadget, koupím si jej sám, ale alespoň zařiď, aby jej někdo vyráběl a tudíž jsem jej nemusel vyrábět vidláckým způsobem doma". Vždy se jednalo o nefízlující užitečnou elektroniku jdoucí stranou módního "smart" trendu.

Dnes tedy opět píšu Ježišku Ježíšku, zařiď ať se někomu rozsvítí, ale nemohu prozrazovat závěr před úvodem. Opakovaně jsem se tak trochu chlubil, že coby posádkový doktor na Libavé jsem zažil veliké povodně z léta 1997 na Moravě - nejhůře postíženou oblast - Přerovsko - jsme měli za humny vojenského prostoru. Možná bych se chlubil více, kdyby navzodory pochvale, které si vojsko vysloužílo nebyly povodně nadmíru chaotický podnik. Takže více-méně jsem jezdil terénní sanitou UAZ od ničeho k ničemu a chválil jsem si uniformu "vzor 95" která ač jsem byl přes 3 týdny nepřetržitě na kůži promočený, jsem nedostal ani zápal plic ani jinou strašlivou chorobu z bahna a špinavé vody.

Na vojně jsem poznal sílu vysílaček - jednak jsme sami byli vybavení výbornou českou radiostanicí RF13 a potom jsem měl primitivní analogový scanner od firmy CONRAD, který jsem si přinesl na vojnu míto tranzistoráku. Scanner se sice vojenským pánům moc nelíbil, ale při hašení požárů po cvičném bombardování a dělostřelbě jsme pravidelně přijeli ke zraněným ( hasičům, vojákům ) dříve než jsme "řetězcem velení" k tomu dostali oficiální rozkaz. Takže nakonec došlo k paradoxu že jakýsi poručík, co "měl v tornistře maršálskou hůl" mi vyhrožoval, že mi scanner zabaví, ale podplukovník - velitel střeleb nám "tajně" nechal vzkázat, na které frekvenci máme poslouchat, abychom mohli vyjet "stejně rychle jako minule" .

Pak jsem se dostal domů a stesk po "vysílání" způsobil, že po několika "finančních chybách" s různými CB vergly jsem si koupill CB radiostanici Dragon SS485H, kterou mám dodnes ( na stole ve funkčním stavu napojenou na anténu ) a budu ji mít už navždy, protože to je jedinečná kombinace nadupané funkčnosti při relativní jednoduchosti. Jakožto vojáček jsem sice "za povodní" na CB - tedy "Cimbál bandu" 27 MHz nevysílal, ale nadšení CB vysílači zjistili, že stačí obsadit pouhých 8 strategických kopců k pokrytí celé ČR signálem. Čistě jenom pro neorientované CB z anglického "citizen band" - neboli "občanské pásmo" je jedno z bezlicenčních pásem, kde můžete předpisovou radiostanicí a za dodržení jistých pravidel daných "generální licencí" vysílat.
Obsedantní inženýři v diskusi se budou ptát, kterýchže to 8 kopců stačí obsadit - tedy zkušenost říká že se jedná o "rozumný výběr" z těchto alternativ.

Dneska se jakékoliv vysílání jeví jako naprostý nesmysl - sám jsem kdysi mládeží nadšeně vysvětloval jak jsem se hádal s chlapem z Jakarty jestli 27 stupňů, které jsme měli ve Frydku je horko, nebo zima, neboť oni měli 40 stupňů a 100% vhlkost vzduchu. Po této historce mě mládež zchladila dozazem : "proč jste se bavili přes šumící rádio, když jste mohli chatovat na facebooku !!!"

A vo tom to je - dneska se zdají veškeré telekomunikace jen otázkou napojení na místního poskytovatele internetu a případně mobilního operátora. Tak jsem mládeži vysvětloval "představte si, že elektřina z vaší zásuvky transformovaná na VF signál z vaší antény doletí až do Indonézie - není to vzrušující" : "NE a proč by mělo ....?"

Jenomže ono to vzrušující je a bude to vzrušující stále více - protože pokud komunikujete internetem jde "váš signál" přes desítky počítačů, routerů, switchů a jste vydání na milost a nemilost tomu, že nikde po trase se nevyskytne žádný psychopat / politik / úředník Evropské unie, který aby na sebe upozornil vymyslí, že "tuto část internetové komunikace budeme cenzurovat". Z hlediska psychopatie a boje o moc je staromódní rádiové vysílání vlastně překvapivě demokratické - odrazy od ionosféry se dají předem předpovědět a ionosféra se cenzury nedopouští !

Tedy v posledních dvou odstavcích se dostáváme k meritu věci - Ježíšku prosím prosím vnukni starostům menších ( i větších ) obcí v česku ať koupí vysílač pro FM VKV rozhlas ?!? Tušíte k čemu by to bylo ? Vesnice přece mají obecní rozhlas drátový, který vyřvává : "před hasičskou zbrojnicí se budou kastrovat prasata". V tom je právě ten problém. "Až to praskne" psychopati / politici - první věc, kterou udělají je, že začnou brutálně cenzurovat / vypnou digitální komunikace typu Internetu. Tudíž vznikne potřeba poskytnout veřejnosti nějaké informace v obtížně rušitelné / cenzurovatelné formě. To bude znamenat, že drátové obecní rozhlasy by musely vyřvávat pořád. Tudíž by nebylo špatné mít ve sklepě radnice FM vysílačku - stačí kolem 50W FM mono - taková není o mnoho větší než můj milovaný "Dragon" a dá se napájet z autobaterie - a na střeše radnice - anténu.

VKV tranzistoráky mají všichni, a pokud nekupujete "funkcemi nabušené" rádio - potom "rádio z Lídlu obyč." vydrží na baterky hrát skoro nekonečně dlouho. Obecní VKV rádio se mi jeví jako ideální pro případy krize. Pokud bych byl ministr vnitra - ihned bych pracoval na tom, aby bylo legální až povinné takový vysílač v obci vlastnit a v "případě katastrofy" jej moci legálně provozovat.

Máme ovšem moderní dobu ve které "účinná řešení jsou politicky nepředstavitelná". Co kdyby občany zvolený starosta vysílal nějaký "protistátní obsah", který by se nelíbil nějaké - nikým nevolené - parazitující - aktivistce z neziskovky ? Přesně proto taková věc nikdy nebude. Proto mám prosbu č 2. Ježíšku Ježíšku zařiď, ať je v každé větší aglomeraci alepoň jeden "VKV pirát", který má FM vysílač doma a potajmu si občas "pustí nějakou tu muziku" do éteru. Pokud takového člověka znáte - neprozrazujte zde jeho identitu, ale ukažtě mu můj blog a dejte mu mým jménem velikou pusu za přípravu na boj proti fenoménu "krysa krysu žere". Ke kterémužto chování mají tendenci se utíkat zoufalí a dezorientovaní ( propagandou manipulovaní ) lidi v situaci, kdy civilizace příliš nefunguje.

Historická moudrost idiotů

15. března 2016 v 5:12 | Petr |  Elektro
Úvodní poznámka při druhém čtení - V celém mém okolí vypukla hysterie a manželé kolegyň si dělají zbrojní průkazy jak na běžícícm pásu. Prodej zbraní prý v česku loni vzrostl 8x, výdej zbrojních průkazů 4x. Ženské v práci místo vnoučat řeší jestli stačí ráže 9mm Luger nebo je lepší "pětačtyřicíctka". Marné - zbroják nemá smysl, protože legální držítelé zbraní jsou vždy odzbrojení jako první. V česku to dokonce bude za cenu porušení ústavních práv ze strany policie. Osobně doporučuju, "až to praskne", vytratit se za noci z baráku, sebrat zbraň mrtvole a nikomu o tom neříkat....

Už jsem to tady na blogu určitě psal - jako "módní" společnost uznává projevy nepracovitosti - jakože "na to máte" bez hnutí prstem. Tedy v době kdy se pracovalo na poli byly "v módě" bledé šlechtičny alá "komtesa Hortenzie" z Babičky a dnes naopak, je v módě být opálený - neb to znamená, že se poflakujete "u móóře". Pokud jste tedy kopali motykou na zemědělském jihu USA - slunko vám opálilo zezadu krk a odtud vzniklo hanlivé označený "rudý krk" neboli "red neck" neboli "redneck".

Typický americký "redneck" zvaný též "six pack Joe" podle balení 6 piv v plechovce - je nepříliš vzdělaný, nepříliš chytrý, nepříliš bohatý obézní borec v rezavém "pickup trucku" s "barákem plným bouchaček". Je pozoruhodné, že i americká "intelektuální elita" bere tuto vrstvu lidí jako terč svých "reformních snah" a jednou z reformních snah je snaha ty "bouchačky" těmto lidem zabavit. Problémeček v USA je ústava, zejména její druhý dodatek, který už v roce 1791 stanovil, že americký občan má právo "držet a nosit" zbraně.

I přestože se pojem "držet a nosit" zdá jasný - je toto "ústavní právo" postupně nahlodáváno a ohlodáváno. Nejextrémnější "moderní výklad" tohoto práva z pera americké levice je, že "otcové zakladatelé" USA tím mysleli - "tehdejší zbraně" z roku 1791, nikoliv současné, a proto - ústava - neústava - se má vlastnictví zbraní, jiných než mušket na černý prach - zakázat. Proti tomu stojí "second amendnemt community" - tedy vesměs vysmívaní redneckové s barákem plným bouchaček s "National Rifle Association" v čele.

Přesto jsou práva nošení zbraní postupně omezována. Od roku 1986 už v USA není legální kupovat "samopaly" a "útočné pušky" - tedy zbraně, které stříli ratatatatatata -"a někdy i rychleji" tedy dávkou. I v tomto případě je pozoruhodné "co je to útočná puška" - v případě oblíbené americké M16 je "puška", z právního hlediska - tzv "lower receiver" - dolní část pouzdra závěru. Součástka do které se zamontují všechny ostatní včetně hlavně a zásobníku. "Lower receiverů" existuje na trhu jen omezené množství z doby před rokem 1986, jsou centrálně registrované, a dnes mají cenu násobku své váhy ve zlatě. Pokud ji seženete - můžete si celý "samopal kolem" legálně postavit z "náhradních dílů" a nikdo nemůže říci ani popel, protože pokud by proti tomu protestoval bylo by to ilegální zavádění "retroaktivity" do zákona zakazujícího "útočné zbraně".

Za léta bojů s "odzbrojovači národa" se mezi "majiteli zbraní" vyvinuly pozoruhodné historické zkušenosti a instinkty. Jako nejzajímavější bych uvedl snahu o zavedení "smart zbraní". Kolem roku 2000 se objevily pistole, které měly baterii a RFID čtečku a vy jste měli na ruce RFID náramek - pokud čtečka nedetekovala náramek - zbraň odmítla střílet. Výrobci to uváděli jako ohromnou "smart technologii". Lump vám vytrhne z ruky vaši postoli a - ona nic. Skvělé ne ?

Reakce rednecků byla hystericky negativní. Jednak vznikla otázka : co když mě někdo přepadne a můj RFID náramek bude někde v šuplíku ? Nebo přestane fungovat ? A potom druhá věc - daleko více vzdálená, avšak mnohem nebezpečnější. Co když DOBROVOLNÉ používání "smart zbraní" bude časem vystřídáno za POVINNÝ prodej - pouze "smart zbraní". A co když jako třetí krok zavede vláda povinnost vestavět do "smart zbraní" elektroniku, která je umožní dálkově vypnout ???

Výsledkem byla opravdu silná reakce, kdy uživatelé zbraní se organizovali na Internetu a každého kdo se snažil takové zbrane vyrábět, nebo třeba jenom do USA dovážet čekal uživatelský bojkot - a to nejen ve smyslu "nekupujeme čipované pistole", ale "zklamal jsi důvěru, nekoupíme od tebe vůbec nic". Tohle smetlo celou řadu malých zbrojních firmiček a málem to smetlo i CZ-USA - americkou pobočku Zbrojovky Uherský Brod, zato že uvedla na trh "smart" pistoli CZ Colt Z40. Celé tohle šílenství bylo korunováno loni na podzim krachem Německé firmy Armatrix - největšího výrobce "smart" zbraní na světě, který od roku 2000 do roku 2015 díky bojkotům nenašel žádnou cestičku jak své výrobky dostat na americký trh.

Moji čtenářové jistě tuší kam mířím. Dnes ještě koupíte varnou konvici na čaj, kterou strčíte do zásuvky, zapnete MECHANICKÝM ( ó hosana ) vypínačem a uvaříte si čaj. Jestli se nenajde dostatek pesimistů mého typu - bude to za pár let vypadat jinak : Konvice odmítne vařit bez WIFI konektivity a bez instalace "appky" někam do smartfounu. A když pod dojmem keců o výhodnosti "spuštění konvice na dálku" budete instalovat "appku" - v licenčních podmínkách bude větička "používáním tohoto produktu souhlasíte s tím, že ............ ".

Máte pocit že jsem jako "Aštar Šeran" - neboli Ivo A. Benda a jeho "Vesmírní lidé" bojující proti ISO 9000 a čipové totalitě ? Doufám, že stále ještě jsou dva rozdíly
  1. Pořád tvrdím, že není třeba vysvětlovat invazí z Plejád věci, které lze vysvětlit prostou kombinací lidské hlouposti a chamtivosti.
  2. Zvažte sami zda - úbytek svobody, kdy budete muset odshouhlasit licenci typu "pokud si naší konvicí chcete uvařit čaj - dáváte nám tím povolení udělat nějakou sviňárnu proti vám" - je úměrný nepohodlí způsobeném tím, že budete muset zvednout prdel a jít cvaknout mechanickým vypínačem svobodně a bez dodatečných podmínek.....
Aniž bych byl veliký pesimista - domáci spotřebiče jsou dnes - v technologii fízlování - daleko dále než byly zbraně v roce 2000, proto by zákazníci měli bít na poplach jako hrom. Přesto je tu několik rozdílů : Mikrovlnka není "věc života a smrti", navíc kupci ledniček a praček se považují za "lepší lidi", nejsou totiž zapráskaní primitivi s brokovnicí nad manželskou postelí. Na druhou stranu primitivi s bouchačkami mají silný instinkt proti skrytému omezování svých práv "salámovou technikou" - vypěstovaný nepřetržitou špatnou zkušeností od roku 1791. Už tehdy totiž druhý dodatek ústavy řešil - tehdejší snahu - tehdejších "dobroserů" - omezit práva svobodných Američanů.

Výrobky, které vám dávají svobodu a anonymitu "cvaknout vypínačem" pomaličku mizí - možná je právě nyní čas na mega-bojkot všech fízlovacích hodinek, mobilů, PC, ledniček a dalších. Dokud je ještě nefízlovací alternativa, i když třeba v oblasti PC nebo "smartfounů" se, svobodu neomezující, alternativa hledá už dosti těžce.
V každém případě je to zajímavý paradox - vzdělaný a bohatý frikulín z města s plnou hubou svobody a liberalismu se nechává "smart technologiemi" špiclovat dobrovolně a rád, zatímco redneck z farmy velice nerudně reaguje i na malinkatý RFID obvod, který má zvýšit "bezpečnost" jeho zbraní.

Chemie pro šílence 66. Fetujeme nevědecky a riziko zombie apokalypsy.

10. března 2016 v 5:52 | Petr |  Chemie pro šílence
Pokud mladý lékař chce být internista - po prvním týdnu získá pocit, že všichni "jeho" pacienti na interně jsou dementní senioři, kteří neudrží stolici ani moč, ve dne spí a v noci zmateně bloudí po oddělení a v občasném agresivním raptu - z úzkosti a dezorientace - demolují nábytek. O to větší překvapení je praxe na ortopedii, nebo úrazové chirurgii, kde je tomu právě naopak - převážná většina pacientů jsou mladí, krásní, zdraví a bohatí sportovci, kteří si utrhli šlachu při adrenalinovém sportu, nebo alespoň elegantní senioři, kteří si zlomili "krček" kosti stehenní při scházení schodů na výstavě avantgardního malířství v "Domě umění města Ostravy".

O to překvapivějdí jsou nikoliv řídké "delirantní" epizody, které mají neustále stejný průběh. Místní podnikatel, zastupitel krajského zastupitelstva, multimilionář a "milovník života" si něco zlomí, je tři dny upoután na lůžko v nemocnici ale už druhý den je zmatený, agresivní, vyhrožuje personálu ať "zabijí ty štěnice", které po něm lezou, nebo všechny zabije on, nebo alespoň bude všechny žalovat. Pak se opatrně ptáte příbuzenstva : "Kolik doma pije ?" Příbuzní dlouze přemýšlejí a pak se shodnou, že velkou sklenku Whisky ráno, v poledne a večer. De facto tedy půl flašky denně k tomu tlustý doutník. Všichni se však zapřísahají, že "tatínka nikdy neviděli opilého".

Tedy pozoruhodný ( a běžný ) případ člověka, který ani sám o sobě neví, že je alkoholik. To že je alkoholik je zjevné, jinak by medostal po ( náhodném ) odejmutí alkoholu abstinenční syndrom - "delirium tremens", které mimochodem ponecháno neléčené má úmrtnost kolem 30% - žádná legrace. Pak tohle opatrně oznámíte rodině a super-agresivní reakce na sebe nedá dlouho čekat : "Prý alkoholik !!" "Beztak to má z těch jejich kapaček !!" "Taková ostuda !!" "Beztak to na něj ušili ( doktoři ? političtí oponenti ? ) !!" Atd.... Závěr diskuse : "Budeme žalovat špitál !!!!"

Naštěstí mají doktoři v ruce hrubě nepředpisovou, ale účinnou metodu jak se tomu vyhnout. Nejméně rozzuřenému členu rodiny strčíte do ruky starou igelitku a zašeptáte : "běžte tatínkovi do kantýny koupit pár piv" - i malý příliv alkoholu zajistí, že "tatínkovi není dvakrát" ale 30% riziko smrti je tím odvráceno a stav se většinou po prvním pivu tak zázračně zlepší že i žaloba je zapomenuta. Jenom se alkohol musí podat včas, dokud ještě delirium není úplně rozjeté.
Podobné je to s kouřením - nedobrovolné náhlé odejmutí cigaret u nepřipraveného kuřáka vede k abstinenčnímu syndromu, který není tak známý. Pacient je u něj výrazně pohyblivější, více při smyslech a výrazně agresivnější než delirující alkoholici. Podobné je to u léků s poteniciálem vzniku závislosti.

OK o čem tedy je dnešní pohádka ? O tom, že v česku jsou miliony drogově ( alkoholově, nikotinově ) závislých, kteří to o sobě vědí ( ač by to nidky nepřiznali ). A další statisíce, kteří to o sobě ani nevědí. Jen takový výčet ( procenta jsou podíl v populaci ) :
  • 40% kuřáci
  • 10% sociálně dekompenzovaní alkoholici známí už dnes
  • 20% ostatní těžcí pijani, kteří se jako závislí ukážou až budou muset abstinovat.
  • prakticky celá Romská komunita s jejich vztahem k nikotinu, alkoholu, tramadolu a diazepamu
  • Statisíce seniorů skrytě závislých na opiátových analgeticích a prášcích na spaní atd....
  • Desetitisíce "pobíračů sociálních dávek", kteří "utíkají do nemoci" a do bolesti.
  • Tisíce ( dnes známých ) regulerních narkomanů
  • Desetitisíce narkomanů, kteří zatím nepřišli do kontaktu se státem a nejsou nikde evidovaní
Tedy - "až to praskne" - očekávejte alkoholiky, na prahu deliria, rabující sámošku - ničící při tom ostatní zboží zásadní důležitosti. Žrouty prášků, na prahu abstinenčního syndromu, rabující lékárnu, ničící při tom léky zásadní důležitosti a pohyb drogových "zombies", kterým je tak blbě, že je jim "všechno jedno", ulicemi.

Bojíte se, jestli nepatříte do jedné ze skupin ? Což takhle namodelovat "průser" už dnes ? Což takhle týden bez cigarety, kapky alkoholu, prášků na spaní, opiátových ( tramadolových ) analgetik ? Naopak - máte kamaráda "který si rád vypije", kouří, bere prášky na "chronickou bolest zad". Jste si vědomi, že ve stavu kolapsu civilizace může být takový "kamarád" smrtelně nebezpečný ?

Myslím, že strašení už bylo dost, ale je realistické předpokládat, že "až to praskne" - polovina populace si prožije svůj "malý absťák" a velice nepřesně odhaduju, že 1-10% populace budou lidi s abstinenčním syndromem takového druhu, že budou ostatním opravdu nebezpeční.

Prostě NE a basta !!!

8. března 2016 v 5:57 | Petr |  Filosofování
Metamfetamin známý u nás pod jménem pervitin - volně prochází placentou z matky do plodu, takže čtenářové patrně nebudou udiveni, když vzpomenu jak jsem loni na podzim pomáhal našim pediatrům s "komplexní metabolickou poruchou" u miminka, které hned po porodu mělo tak vysokou hladinu amfetaminů ve stolici, že jeho první smolka by se klidně mohla prodávat jako surovina na černém trhu.

Bohužel jsem měl mnoho práce a miminiko se mi ztratilo z dohledu, ale osud takových dětí je poměrně sterotypní. Mamina cítí nadcházející absťák - tak zdrhně z porodnice, a sociálka dítě zabaví a "umístí" do kojeneckého ústavu. Pozoruhodný je další vývoj takových dětí, který taky bývá typický - mnohočetné "vývojové poruchy", "poruchy chování", "poruchy učení" a nakonec mohočetné pobyty v kriminále. Prostě nikdo není Baron Prášil, aby se vytáhl z močálu vlastní rukou za vlastní vlasy.

Tak a teď si představte že v rámci "integrační politiky" tohoto státu vám takto "hendikepované děťátko" posadí do třídy s vaší ratolestí. Výuka se okamžitě mění v krocení divé zvěře, pozornost třídy upadá, jedničky však zůstávají "aby byl pokoj" od nespokojených rodičů - vy netušíte nic, jenom naděje vašich dětí na vzdělání a tím na lístek v loterii života mizí v nenávratnu. Bohužel, když se jeden nevytáhne za vlasy z močálu tak ani nikdo další - to je zásada "Sociální spravedlivosti" našeho "laskavého státu" žejo ?

Teď si myslíte, že jsem si nahrál na kritiku rušení "zvláštních škol", které stát loni zrušil, protože když není schopem najít účinná opatření jak naložit s Cigány a jejich pozoruhodným systém péče o děti - stále je ještě možno najít opatření neúčinná, která průser rozprostřou mezi všechny ostatní - to je zásada "Sociální spravedlivosti" našeho "laskavého státu" žejo ?
Ale ne - tímto směrem uvažovat nechci - chci uvažovat jinak. Představte si, že zprávy o řádění pervitinem poškozeného děťátka přece jenom proniknou k uším rodičů a ti začnou hromadně protestovat proti umístění takového žáčka se svými dětmi v jedné třídě. Pak nastane trapná situace, kdy učitélé méně ( protože ví, o co jde ), ale hlavně různí lidskoprávní neziskovkáři začnou hlasitě křičet že se jedná o diskriminaci, protože i amfetaminové děťátko má plíce, játra, ledviny, mozek, lidská práva a mezi nimi - "právo na vzdělání", že ano ?

Pak samozřejmě jsou dvě možnosti - buď se začnou vymýšlet nějaké zastírací a de-facto lžívé historky, proč to děcko musí pryč, nebo proč se rodiče chovají tak "maloměšťácky" že chtějí aby jejich děti měly možnost dostat kvalitní vzdělání, protože to je jediné, co vám ani "trpící Syřani" neukradnou. Nebo je tu druhá možnost, abychom nemuseli lhát, chovejme se důstojně a prohlašme "prostě NE" - bez zjevného důvodu. Konec konců - každý má právo na svůj názor, dokonce i právo na chybný názor a nikdo mená povinnost důvodnost svého názoru před ostatními obhajovat že ?

Dokonce i "příručky asertivity" pro rychlokvašené manažery konstatují, že "NE" je stejně hodnotná odpověď jako "ANO". a že nikomu nemusíte odpověď "NE" zdůvodňovat ani se za ni omlouvat. Dokonce i filosofové nakonec došli k závěru, že otázky, na které nelze rozumně odpovědět oběma možnostmi , ani nemají smysl.

Důstojné NE však dnes není příliš populární - svět ovládají manipulátoři davů a těm jasné "NE" jakožto uplatnění práva jednotlivce nesouhlasit s tlakem propagandy - nahání husí kůži. Proto se, zejména v "humanitní sféře" dočítáme ty neustálé bludy že "NE" není odpověď, že "NE" je projevem zaostalosti, malosti, rasismu, xenofobie, fašismu a kdoví čeho ještě. V takovém případě nelze než použít jinou asertivní techniku "zaseknuté gramodesky" a do nekonečna opakovat "říkám NE, protože mám právo s vámi nesouhlasit, a nemám povinnost vám svůj nesouhlas jakkoli vysvětlovat !". Navíc odpověď NE má stejnou hodnotu jako odpověď ANO. Dokonce možná ještě vyšší, protože jasné a pevné NE brání sociálním inženýrům pokazit ty elementy společnosti, které se jim zatím pokazit nepodařilo.

Neboli pro vidláky zjednodšeně a jako v nadpisu : "Prostě NE a basta !!!"

Mají solární panely nejaký hlubší smysl ?

3. března 2016 v 5:54 | Petr |  Příroda
Čtenáři mého blogu si jistě všimli, že opakovaně vyzývám k ostrému rozlišování mezi technickým pokrokem a technickým "pokrokem", protože ne každá "převratná" aplikace pro iPhone je opravdu takový převrat jak si její autoři myslí.

Pokusím se uvést opravdu převratný technický pokrok posledních let - a to je americká těžba ropných břidlic, bitumenových písků a vůbec získávní uhlovodíků - alias "fosiních paliv" z materiálů o kterých byste před pár lety neřekli, že mají cokoliv společného s ropným průmyslem. Pokud můžu jako chemik nepracující ve zpracování ropy - posoudit : princip je takový - vytěžíte ze země anorganickými hmotami hrubě kontaminované "svinstvo" - toto svinstvo pak de facto "vaříte" vodou za obrovských tlaků a teplot a z horké páry pak separujete použitelný ropný produkt.

Proč je tato technologie - dle mého názoru - skutečně převratná. Kouzlo ropného průmyslu je v tom, že snad s výjimkou USA a možná Norska, prachy z ropy vedou k tomu, že politický režim států ropu těžících je vždy prohnilý, zaostalý, svému obyvatelstvu zavírající hubu penězi a v případě Venezuely ani to ne. Z hlediská vládců "ropných států" - konec ropy = konec moci. Proto se ropní diktátoři snažili americkou "novou těžbu" zlikvidovat už v zárodku tím, že uvolnili limity těžby ropy a doufali, že nízké ceny zlikvidují nové těžaře, protože tito nebudou moci financovat ten technologický krok parního čištění "sračky" na uhlovodík.

Pozoruhodné je, že vývoj šel úplně jinak - těžaři bitumenových písků za pár let "obchodní války" zdokolalili svoji technologii natolik, že se náklady prakticky vyrovnaly klasické těžbě a nyní je svět ve stavu přebytku ropy na trhu, na kterém všichni tratí, ale nikdo si nemůže dovolit těžbu snížit, protože, kdo sníží těžbu jako první - půjde nakonec "z kola ven".
Tedy toto je skutečná technologie - neříkám, že dramaticky sofistikovaná, ale rozhodně s globálním dosahem. Do kontrastu s tímto skutečným technologickým pokrokem bych uvedl "pokrok v uvozovkách" a to je "ekologická energetika" jako celek. Tedy konkrétně solární panely, větrníky, biomasa "zelená úsporám" atd.

Tušíte v čem je rozdí ? Tyto technologie se rozvíjejí a vylepšují už desítky let - a globální dosah stále nikde, pokud nepočítáme to, že v česku se nedobrovolně skládáme na Paroubkovy, Topolánkovy, Sobotkovy a Kalouskovy "solární barony" a celá Evropa se nedobrovolně skládá na Merkelovskou "Energiewende". Tedy Putin a ropní šejkové se třesou před parní destilací bahnitého bordelu, ale "skutečně sofistikované" technologie je nechávají zcela v klidu - zvláštní ne ? Sugestivně se zeptám - není to nepřesností našeho chápání toho, co je to "skutečně sofistikovaná technologie" ?

Takže to jsme probrali současnost a teď máme "energetickou budoucnost". Stále je možné ( a dokonce je to částečně účelné ) montovat a zlepšovat slunečníky, větrníky, vyhnívací nádrže na methan atd. Otázka je, zdali tyto technologie někdy dosáhnou "globální důležitosti" - snad kromě toho, že mají potenciál uvrhnout nás do globální energetické ( a hospodářské ) krize. Kouzlo totiž není v tom zajistit 80% současné energie pro 80% těch, kteří k ní v současnosti mají přístup. Kouzlo je v tom jak udělat, aby 10 miliard lidí mělo přístup ke 150% dnešní enertetické spotřeby bohatého západu. K tomu samozřejmě vede energetika, o které se "v nezikovce nedozvíte" - Jaderná energetika založená na Thoriu, termojaderná energetika spíše "pulzního typu", protože fyziky milované tokamaky se zdají jako slepá cesta atd.

OK - dovedu si představit že thoriová jaderna energetika "zeleným neziskovkám" smrdní, neb "nám je atom jako atom" ale proč "zelené neziskovky'" netlačí na termojadernou energetiku ? Bojí se snad odpadního helia, nebo lehkých radioaktivních iontů typu lithia a beryia, které mají poločasy rozpadu v minutách a pokud se reaktor odstaví večer, ráno se dá vlézt dovnitř bez ochrany, neb tam je radiace na úrovni hygienických norem pro obytné budovy. ( Na rozdíl od tisíců let rozpadu těžkých iontů v konvenčních jaderných elektrárnách ?)

Osobně si myslím, že důvod je jinde. Velmi zjednodušeně ekologická ideologie je "návrat k přírodě" ve stylu návratu do 18. století včetně všech atributů, které k tomu náleží - orba koněm, kozí mlíko, blátivé cesty, mokré boty, provlhlé domy, kojenecká úmrtnost atd. Představa "jiné ekologie", která je srovnatelně technologicky reálná - například ve stylu : "letím na prima dovču letadlem, které pohání termojadernou energií syntezovaný butanol, získaný z vody a vzdušného CO2" - v této představě není nikde zima, hlad, bláto ani nemoce - tudíž to pro zelené není "dostatečný návrat k přírodě".

Už kdysi dávno totiž zelení ideologové vymysleli, že základem ochrany přírody je "skromnost", ať už to znamená cokoliv. Všechny ty zelené "polovynálezy", jako je "ekologická energetika" jsou jenom nástroje na cestě ke "skromnosti", které mají poskytnout argumenty typu : "Žehlit u zpráv v televizi ? Zbláznili jste se ? Víte přece, že soláry ve tmě nejedou !".

Jediný drobný problém se "zelenou skromností" je ten, že "nedobrovolná skromnost" je totéž co chudoba, ať už si o tom zelené detičky z bohatých rodin myslí cokoliv.

Kdo jde pořád dopředu, voctne se vzadu !

1. března 2016 v 5:35 | Petr |  Filosofování
Mám neblahý pocit, že přírodovědci - ti skuteční, nikoliv "sociologové" - si těžko hledají cestu k současné vládnoucí elitě. Maximálně tak ještě nějaká "komise" si najme nějakého "ekonomického poradce", aby spočítal jak finacovat zadlužený stát. Pokud jeho ( matematicky správný ) závěr zní : "bez práce nejsou koláče", všichni si jenom odfrknou : "vidíte, že nám neporadil". Výsledkem je, že čtete noviny a nestačíte se divit, že "význačné osobnosti", které vedou tento stát nemají o fungování společnosti ani takové tuchy jako Pepa Nos jehož verš jsem použil do nadpisu.

Co mám konkrétně na mysli ? Prakticky nelze vymyslet pravidlo ( zákon, vyhlášku, směrnici ), ktere by bylo vnitřně nerozporné, a jehož zcela důsledná aplikace by nevedla k nestabilitě společnosti. To zní jako mluva nějakého matematika, ale než budeme pokračovat je třeba pár příkladů pro vysvětlení :

  • Vnitřní (ne)rozpornost - Mějme pravidlo : "holič holí všechny, kteří se neholi sami". Jednoduché a srozmitelné, ale pak položíme otázku : Holí holič sám sebe ? A jsme v pytli. Problém je ve slově VŠECHNY, které zjevně nemůže být pravdivé.
  • Nestabilita společnosti - tohle bude poněkud složitější ale vezměmě to na příkladu Z Listiny základních práv a svobod Hlava První článek 2 odstavec 3 : "Každý může činit, co není zákonem zakázáno" - je zjevně chybný výrok, který - důsledně aplikován - vede problémům. Příčina je totiž v tom, že "množina" toho co je možné činit má daleko větší velikost nebo matematicky řečeno "mohutnost" než množina "toho, co je zákonem zakázáno". Ergo - vždy bude existovat situace, kdy sice "konáme, co není zákonem zakázáno", přesto jsou účinky tohoto činu nezákonné, tudíž čin sám by měl být zakázán. Příklady z praxe - důchodci a "šmejdi", hrací automaty a "kvízomaty" atd ....
Právníci a "humanisti", kteří dočetli až sem se patrně otřásají nesouhlasem a považují mnou zmíněné fenomeny jenom za "technické detaily", které se odstraní dalším vylepšováním systému pravidel. Abychom si ušetřili neplodnou diskusi dovolil bych si upozornit na Gődelovy věty v matematice, které i v tak exaktním oboru definují, že vytvořit bezrozporné systémy pravidel je až na elementárně jednoduché případy - nemožné.
Teď bych mohl položit obvyklou ironickou otázku : Vědí tohle "sociální inženýři", kteří se dnes a denně ohánějí "právy" nebo "pravidly" ? A pak skončit, ale proberme ještě důsledky. Především je zajímavé, jestli tato vnitřní rozpornost společenských pravidel dělá nějaké problémy. Předesílám, že jsem zastáncem názoru, že dnes dělají vnitřní rozpory ve společenských pravidlech daleko větší paseku než v minulosti a to ze dvou důvodů - jeden z nich je "náboženství" a druhý je "zdravý rozum".

Opět příklad : křesťani tvrdí : "nepokradeš" - znamená to však : "neprodáš zmatenému důchodci předražené hrnce za 60 000" ? A pokud budeme právně-pozitivističní extrémisti, můžeme namítat : Kde v zákoně je napsáno, "že je to zakázáno" ?
Ergo je to jako v Matrixu - i při dodržování všech pravidel zbyde "malý nedořešený zbytek". Jsou v principu tři možnosti jak s takovým zbytkem zacházet :

  1. Nadále jej zmenšovat neustálým vymýšlením dalších a dalších pravidel, čímž dopadneme jak předvídal Pepa Nos. Tedy neustálým bojem za práva lidí dělat COKOLIV, ocitli jsme se ve společnosti, kde je předpisy regulováno VŠE a tudíž zcela svobodně nelze dělat NIC.
  2. Zapojit "zdravý rozum". To má jinou slabinu - neexistenci "společenské smlouvy". Zdravý rozum se totiž pohybuje v kategoriích co je "obecně považováno" za přípustné a co ne. Pokud odmítnete kritéria "obecného mínění" jako "omezující svobodu jednotlivce", jsme zase na začátku. Na všech stupních se nikdo neprotiví zákonu a přesto je důchodkyně okradena ( Židi spáleni v koncentráku - ale to už je extrémní příklad ). Společenská smlouva byla kdysi založena na náboženství a tradicích, ale tato "nepsaná pravidla" dnešní "bojovníci za svobodu jednotlice" zrušili a tím nás vydali peklu "psaných pravidel na každý prd".
  3. Nakonec je možné přípustit, že zákony a pravidla tak úplně a "doslovně" neplatí. A že pozitivistické právo aplikované na 100.00 % je blbost a že své místo maji "duch zákona", "přizozené právo", "dobré mravy" nebo historické precedenty - opět s námitkou neexistence "společenské smlouvy", nebo spíše existence dvou paralelních systémů "obecné přijatelnosti" - jednoho pro vládnoucí elitu zahleděnou do světa a druhého pro "prostý lid", který je prací "tady a teď" z daní živí.

Teď zbývá prostor na ironické otázky : Jistě jste svědky snahy pravidly a ( ISO ) směrnicemi regulovat vše. To samozřejmě dle Gődelových vět nelze. Pokud se v tom pokračuje za určitý limit, vede to k přeregulovanosti, zkostnatělosti, nevýkonnost, neschopnosti improvizovat, přizůsobit se, atd..... Moje zkušenost je, že pokud rigidním osobám milujícím "jasná pravidla" toto pracně vysvětlíte - dostanete odpověď : "neschopnost improvizace vyřešíme vypracováním směrnice o improvizaci". Ale zásadní otázka je jednodušší a hlubší : "jsou si lídři společnosti těchto věcí vědomi" ?

Jsem přesvědčen, že ne. Dneční politici zapoměli přísloví našich babiček : "výjimka potvrzuje pravidlo" a mají fobii ze, zdravého rozumu a spontánního průběhu věcí. Proto můžeme očekávat, že za pár ( desítek ? ) let budou evropské státy nehybně zkostnatělé, ale jejich parlamenty budou "problém řešit" chrlením desítek tisíc stran předpisů, které kvůli neřešitelným vnitřním rozporům ani nepůjde uvést v život.