close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Listopad 2016

Chvála žakárové sukně.

22. listopadu 2016 v 5:37 | Petr |  Příroda
Jako obvykle jsem dopsal minulý článek jménem "Matrix a von Neumannovy stroje" a než jsem si to po sobě pořádně přečetl - hned mě napadlo milion poznámek, které budeme muset probrat nyní. Bohužel dnešní článek vám bude bez minulého obtížně srozumitelný, proto nejprve čtěte ZDE.

Kouzlo je v tom, že jsem si dovolil ( opět ) zapochybovat o high-tech technice. Proč jsou počítače tak relativně vyspělé, že dohánějí člověka v mentálních úlohách ? Protože není problém vyrobit pro ně součástky vnitřně složené z miliard drobných dílů ( tranzistorů ). Proč jsou fyzičtí roboti relativně zaostalí ? Jakože si nikde nekoupíte "robotickou manželku" která udrží v chodu domácnost včetně úloh, které dnes stroje nezvládají - jako uložit nádobí z myčky do kredence, utřít prach, ustlat atd...?

K takovým úlohám totiž potřebujete hardware - příklad hardwaru, který takovou úlohu zvládne je člověk - zvíci 220 kostí - kloubní plocha každém konci každé kosti ergo člověk má ( přibližně ) 220 zásadních kloubů a tím vším hýbe 650 svalů. Inženýři namítnou, že průmysloví roboti - daleko jednodušší - dnes sestaví, svaří a nalakují auto. Já namítám - do jaké míry je konstukce auta přizůsobena limitaci robotických linek ? Doveli by títíž ( nebo kteříkoliv jiní ) roboti restaurovat Masarykovskou Tatru Phaeton z Technického muzea ?

Takže pokud chcete robotickou manželku která bude více než zbyteční a strašidelní japonští "Aktroidi" musíme se naučit vyrábět série řádově 1000 motorů ( aktuátorů, pohybových jednotek - nazvěte to jakkoliv ) pro jednoho robota a tudíž budeme pro milionové série robotů potřebovat 109 takových komponent. Což třeba pro matičku přírodu není žádný probém neboť člověk se skládá ( asi ) z 1013 buněk, které obsahují miliardy velkých makromolekul sestavených atom po atomu z rostlinných surovin, kteréžto jsou prapůvodně z CO2 a H2O.

Taky jsem minule zapochyboval o 3D tisku a vůbec o CNC technologiích - které ač dnes jsou velice HOGO-FOGO - vědecky se tvářící - vedou spíše k zakázkové výrobě drahých exkluzivit - což je pravý opak technologického pokroku, který vždy šel přes masivní nasazení hromadně vyráběné nové technologie.

Už minule jsem zmiňoval tisk jako technologii, která umí vyrobit složité věci ve velkých sériích a lacino. Pod pojmem TISK si však musíme představit spíše "lisování" jedním úderem lisu vznikne celá stránka novin, stovkami úderů - kniha, nanášením a leptáním masek na křemíkový substrát vznikne procesor. Lisováním vznikne prakticky všechno z dnešních automobilů - karosérie, interiérové plasty - vysokotlaké vstřikování bloku motorů, skříně převodovky atd...

Tím se zdá technologie "opravdu masové" výroby vyčerpána, ale není - máme tady ještě jednoúčelové stroje - vřele dopručuju zajímat se o lisování hřebíků, lisování šroubů, vrtání matek a král tohoto typu výroby - zašívání štětin do zubních kartáčků. ( Zcela vážně - kartáčků se vyrobí milióny denně a každý má alespoň 1000 štětin )

Stále to ještě není všechno - obdivuhodná a velmi stará masová technologie je pletení a tkaní. Pletací stroj na fusekle vyrobí velice složitý výrobek s přísně organizovanou a přísně deterministickou strukturou - ponožku - za pár desítek vteřin. Dokonce lze říci, že pletení lan je technologie, která vede k výrobku tak složitému, že ve struktuře i rychlosti výroby se prakticky vyrovnáme syntéze makromolekul buněčného cytoskeletu ( jenom místo v nanometrech pleteme v milimetrech ).
Totéž tkaní - a králem tkaní jsou "žakárové stavy". Jejich varianta s děrnými štítky se dokonce považuje za prazáklad počítačů a jejich počítačem řízená varianta dneska vyrábí i velice složité "žakárové" tkaniny - jako jsou krajky, vzorované záclony, vzorované bordel-punčochy atd. To je CNC výroba, která "odsýpá", proto se dá nasadit na obrovské série - ne jako strojírenské CNC nebo 3D tisk.

Směřujeme tedy k tomu, že budoucí roboti budou ze součástek utkaných v tkalcovně - jak předpokládal Čapek v R.U.R. ? Pokud si odmyslíme pravděpodobnou výrobu robotů - umělých živočichů - metodami molekulární biologie - možná ano. V každém případě bych si dovolil upozornit, že ačkoliv nás nálepka "Made in China" naučila pohrdat hromadnou výrobou - technologické revoluce nepřišly s horko-těžko vyrobeným prvním prototypem, nebo s luxuxním modelem pro královský dvůr, ale s masovým nasazením dané věci "jako houska na krámě". Proto by samozřejmou úvahou každého inženýra mělo být "jak toho vyrobíme milión kusů" a to spíše než úvaha jak horko-těžko vyrobíme další - ještě složitější prototyp.

Dvě poznámky při druhém čtení :
  1. Slečna na obrázku není paní Kubáčová ani vizualizace plánované robotické manželky. Je to ukázka šatů ušitých z látky utkané na CNC žakárovém tkalcovském stavu.
  2. Dočetl jsem se že "roboti s tělem" už nejsou moderní - a možná ne tom něco je. Třeba technologická singularita už nastala a my nemáme schopnost to poznat. Třeba místo výroby miliard motorků používá umělá inteligence "biologické periferie" v podobě mladých mužů mdlého rozumu, které vhodnou cenzurou Facebooku ovládá. Borec pak vystříli Mekáč v Mnichově a maminka se diví : "takový to byl hodný chlapec, nikam nechodil, jen tiše seděl u tabletu".

Matrix a von Neumannovy stroje.

15. listopadu 2016 v 5:30 | Petr |  Příroda
Přestavte si tu scénu z Matrixu, kde Morpheus oznamuje, že stroje vyslaly ke zničení Sionu 250 000 robotických "chobotniček" - jednu na každého muže, ženu i dítě. Chobotničky jsou složité stroje vypadající jako hlava hmyzu nasazená na těle s množstvím chapadel. každé chapadlo má desítky až stovky článků, které se hadovitě pohybují vzhledem k ostatním článkům. Tedy pro pohyb článku potřebujete minimálně 3 motory ( jakéhokoliv typu třeba i pneumatické ). Ergo 3 motory x 100 článků chapadel x 10 chapadel na chobotničku x 250 000 chobotniček = 750 miliónů = 109 motorů které musí robotická fabrika vyrobit jenom proto, aby během jednoho dne byla většina z nich při útoku na Sion zničena.

Proti robotům stojí lidi - každý z nich má 220 kostí, 650 svalů, 1013 buněk vlastního těla ( a ještě o dva řády více baktérií ve střevě ;-). Ergo každý člověk je patrně složitější než celá robotická armáda dohromady. Jak probíhá výroba robotů ? CNC frézy, nebo třeba vstřikovací lisy do úmoru vyrábějí články chapadel a motory do nich ? Jak probíhá výroba člověka - buňky se dělí a průměrně po 47 generacích je jich dostatečný počet na celého člověka. Dělení Lidské buňky trvá přibližně 48 hodin - důvod proč vývoj člověka od oplození do dospělosti není jenom 2x47 = 94 dní je v tom, že frakce dělících se "kmenových" buněk je s postupným zráním organismu menší a menší.

Tím se dostáváme k celé řadě otázek z oblíbené "Sheldonovské" oblasti kolem "technologické singularity". Nastane singularita vůbec ? Nezahubí ji "Moravcův paradox" ? Má lidstvo technologicky na to, aby spustilo revoltu strojů ? Má lidstvo inteligenčně na to, aby spustilo revoltu strojů ? Má lidstvo inteligenčně a morálně ( ! ) na to, aby jí zabránilo ?
Než však začneme bádat v oblasti zdali nás spíše zahubí roboti, nebo spíše mohamedáni - je vhodné opět vypíchnout rozdíl mezi umělými a přírodními "technologiemi". Základem tohoto rozdílu je von Neumannův stroj - tedy stroj, který umí vyrábět své vlastní kopie - tedy pro jednoduchost - buňka.

Povšimněte si jak probíhá "kinetika" práce takových strojů - tedy nejpozoruhodnější je to, že von Neumannovy stroje pracují a množí se zároveň. Rychlost práce proto s rostoucím počtem strojů EXPONENCIÁLNĚ roste, proto doba doba potřebná k vykonání daného množství práce není na množství práce závislá LINEÁRNĚ ale LOGARITMICKY. Zjednodušeně řečeno - vinař neřeší velikost sudu, protože kvasinky zkvasí malý sud vinného moštu prakticky stejně rychle jako velký sud. Potřebovala matička příroda při evoluci stonožku s 2x tolika nohama - OK žádný problém z hlediska výroby. Potřebuje člověk 5 prstů místo jednoho kopyta ? Potřebuje pro každý prst 4x tolik svalů než skot pro kopyto ? Potřebuje pro řízení této končetiny 100x tolik nervových buněk ? OK. Když vezmeme úplné extrémy - Vačice opossum je březí 13 dní, Slonice je březí 610 dní, ale pořád to nejsou takové rozdíly, které by odpovídaly velikosti a složitosti tělesné struktury zvřat, kdyby exponenciální / logaritmická kinetika dělení buněk nebyla.

Můžeme namítat, že umělé technologie se přírodě blíží - máme ( řádově ) 10 miliard lidí, kteří mají ( řádově ) 10 miliard bot, 20 miliard tkaniček do bot a třeba 10 miliard mobilů kde každý mobil má ( řádově ) 10 miliard tranzistorů. Přestože naše technologie výroby se blíží logaritmické kinetice - ještě stále nejsme tam kde matička příroda. To si snadno uvědomíme, pokud si představíme jak snadné je přemnožení ( třeba ) sinic v přehradě, nebo sarančat v Africe a naopak - co by se muselo dít, kdyby potřeba bot, nebo mobilů ze dne na den stoupla třeba 10 násobně.

Tím se dostáváme k technologické podstatě Moravcova paradoxu - robotické obchodování na burze je snadné, protože procesory do PC, které jej řídí, se vyrábějí semi-logaritmickou technologíí ( de facto se tisknou ), kde složitost tisku není v přímé úměře ke složitosti procesoru, proto mohou mít tolik součástek, kolik je potřeba - klidně miliardy tranzistorů složených do statisíců větších bloků. Naopak žehlení košil, nebo utírání zadků v domově důchodců vyžaduje robota, který bude mít ( řádově ) 220 kloubů, kterými bude pohybovat ( řádově ) 650 motorů. Mechanické prvky a motory zatím vyrábíme pouze lineární kinetikou tudíž jejich ceny jsou příliš vysoké, proto každá mechanická konstrukce robota je kompromis, který robota omezuje. Tím vzniká bludný kruh - drahý a nedostatečný hardware vede k malé sériovosti výroby, což způsobuje, že hardware je drahý a relativně zaostalý. Proto vývoj ve směru k miniaturizaci a "biologizaci" robotických těl - stagnuje.

Dnes tedy žijeme ve světě, kdy eletronický průmysl umí vyrobit NE555 s 50 tranzistory relativně stejně snadno jako procesory do PC s miliardami tranzistorů - až bude stejně snadné vyrobit 109 miniaturních motorků - bude důvod těšit /obávat se vytlačení lidí na okraj společnosti, nebo vzpoury robotů, nebo čehokoliv takového.

Předposlední námitka - pokud "opravdový pokrok" vyžaduje masivní sériovou výrobu, která má smysl teprve pokud se pohybuje v násobcích základní - 10 miliónové série - kam do takové představy zapadají "vlhké sny" techno-frikulínů o pokroku skrze 3D tisk jednotlivých kusů čehokoliv ?

Dostáváme se k poslední otázce : Daleko dříve než nastane pokus o vyhubení lidstva stroji řízenými pomatenou umělou inteligencí - nepochybně nastane pokus o zabíjení ( vyhubení ) lidí stroji řízenými pomatenou lidskou "inteligencí". Tento pokus začně dříve než budeme umět hladce vyrobit stovky miliard motorků - je otázka zdali předehra k tomuto pokusu neprobíhá už nyní. Rozebráno podrobněji - stroj, který se pohybuje troskami budov a likviduje zbytky "lidského odporu" - je stále otázka 220 kloubů a 650 motorů, takže se na jeho příchod ještě čeká. Naopak dnešní zabíjející stroje jsou relativně hrubé konstrukce ve formě létajících dronů - na obranu proti nim by se měl soustředit technologický vývoj a to i ten v dílnách geeků - amatérů.

Švédsko v prdeli 2.

8. listopadu 2016 v 5:32 | Petr |  Svět okolo
Musíme začít o jazycích : Surfování po švédském internetu je díky dokonalé znalosti a častém použivání angličtiny u Švédů velice snadné. Na druhé straně jsem viděl komické video s Milou Kunis ( americkou herečkou původem z Ukrajiny ) kde tato ruskou mateřštinou mluvící osoba plynně diskutovala s Rusy, ale transparent "я тебя люблю" ( miluji tě ) kvůli cyrilici / azbuce přečíst nedovedla, protože rodiče utekli z Ukrajiny do USA ještě než zvládla čtení v mateřském jazyce.

Přesně stejně na tom budou děti "trpících syřanů". Jejich rodiče jsou v převážné většině negramotní amatérští pyrotechnici a gynekolovové. Dětem dají evropské neziskovky vzdělání v latince - tudíž zůstanou v arabském písmu stejně negramotné jako rodiče...

I hledal jsem další insipraci pro nějaké elektro - a zejména pro své obíbené infračervené LED diody a objevil jsem úžasnou švédskou stránku jménem "Resistance" česky "Odpor"- s podtitulem :

"How to defend your nation against dictatorship and occupation. When your national army has become defeated or corrupted then the only option is the peoples resistance. And these webpages are about how to build at home weapons that can be used against military hard targets. Targets like armoured military vehicles and unmanned aerial vehicles UAV".

Hrubě přeloženo pro angličtinou nevládnoucí : "Jak ubránit svůj národ proti diktatuře a okupaci. Když je vaše armáda poražena, nebo zkorupmována, pak jedinou možností je lidový odpor. Tyto stránky jsou o tom jak doma vyrobit zbraně, které lze použít proti "tvrdým" vojenským cílům jako jsou obrněná vozidla a drony".

a stránky to jsou vskutu zajímavé - dovolím si odcitovat kapitoly :
Improvizovaná výroba výbušnin - příručka teroristy používaná vládou USA.

Mimochodem kapitola o IR dálkovém ovládání i o dronech opravdu stojí za přečtení z hlediska elektroniky, i odporu proti vlastizrádné politické reprezenaci.

Tak jsem si utěšeně říkal : ani Švédové nejsou jako ovce a jsou už asi opravdu naštvaní. Jenomže tahle představa se mi po pár minutách čtení tak nějak zhatila. Jednak jsem narazil na stránku, kde autor úpěnlivě žádá o překlad svých článků do arabštiny. A aby to nebylo všechno tak tam jsou i nějaké zmatenosti o tom, že Židi jako nejsou skuteční Židi a tudíž nemají právo na území Izraele a taky, že Bůh bude čistit ZeměKouli od závadné židovské DNA a bylo vymalováno.

Víte o co se jedná ?
Mladý přičmoudlý hajzlík se dostal do Švédska ještě dříve než se naučil psát arabsky. Ve Švédsku se naučil mluvít a psát švédsky, mluvit a psát anglicky. Pak usoudil, že vlastně Švédsko, které jej toto všechno naučilo a dodnes jej živí - je ten vlastizrádce - ruka do které bude kousat. Tak sepsal opravdu zajímavé internetové stránky, které jsou zajímavé pro lidi se slušnou angličtinou, ale nemají dostatečný "dosah" mezi ostatními přičmoudlými hajzlíky, kteří sice možná taky neumí arabské písmo, ale mít stránky v orientální mateřštině - nikoliv v "jazyku nepřítele" je tak nějak více Cool žejo ?

Ergo i lehké čtení na Švédském internetu ve mně vzbuzuje ty nejhlubší obavy o poslušné "ovčany" ze Skandinávie .....
Obrázek je z dílny původního autora

Peterův princip opakovaně.

1. listopadu 2016 v 5:25 | Petr |  Svět okolo
Neustálým evergreenem tohoto blogu je "Moravcův paradox" jakože v technické společnosti - co se zdá složité ( obchodování na Burze ) - je pro počítače / roboty snadné a co se zdá snadné ( utřít seniorovi prdel ) - je pro počítače / roboty nepřekonatelný problém.

Druhý evergreen je "Peterův princip" aneb každý je povyšován tak dlouho, až se dostane na místo, které nezvládá. Pokud současnou pozici zvládáte - vaši šéfové si říkají : "je dobrej - povýšíme ho", což se opakuje do té doby než uděláte průser - pak si řeknou "další povýšení už nezvládne" a tak vás nechají tam, kde jste udělal ten průser, abyste mohl udělat ještě mnoho dalších. Nastoupíte na stavbu a zametáte prach na staveništi, pak chodíte zedníkům pro pivo, pak jim podáváte cihly, pak mícháte maltu, pak zdíte, pak se pokoušíte stavět lešení, ale to vám spadne, tak u lešení už zůstanete....

Ergo megakorporace ( a někdy i menší firmy ) jsou plné lidí na místech tak vysoce postavených, kde jim to už příliš nejde ačkoliv o patro níže by to nebylo s takovými famfárami ale byli by daleko užitečnější. Proti Peterovu principu se těžko bojuje, protože se tak úpně nedá čekat superiorní práce od člověka, kterému už při nástupu řekneme "zkysneš u míchačky navěky". Jednou z cest jak se s ním některé firmy snaží vypořádat jsou "vnitřní kasty" uvnitř megakorporace.

Tedy - byl jsi přijat na místo technika - zůstaneš technikem až do penze a povýšení do managementu je ti uzavřeno, ale tvůj plat poroste podle toho jak dobrý technik budeš - klidně i výše než pat tvého šéfa, který byl od počátku přijat do managementu a nikam jinam. To má zase ten problém, že mnozí šéfové si myslí, že jsou "hlavy pomazané", protože když se nějak stalo, že nosí oblek, rozkazují a jíní je poslouchají - tak přece "něco v nich musí být" - a za to "něco" si přece zasluhují více prachů než obézní ňouma v monérkách a před důchodem - néé ?!

Ergo Peterův princip je nevykořenitelný a je morem moderních firem - jenom je otázka - jak velká firma musí být, aby jim byla postižena - malá firmička o 5 lidech asi nebude k těmto věcem tak náchylná. Takže velká firma ? Megakorporace s pobočkami na 5 kontinentech ?? Celý stát ??? Evropská unie ???? Celý západní svět ?????
Příklad ze Švýcarska : Společnost je natolik konzervativní, že pokud je otec majitelem autodílny - je prakticky nemyslitelné, aby nejstarší syn dělal neco jiného. Tlak maminek, babiček, tetiček a dokonce sousedů je takový, že pokud nechcete spravovat auta - máte jedinou možnost - utéct do Ameriky a za 10 let se vrátit finančně zajištěný s úspěšnou kariérou v zahraničí. Naše paní Marxová - Leninová by mohla Švýcary kritizovat za "nízkou sociální mobilitu" - neboli jak říkají bratři anglosassové "skleněný strop". Jakože pokud váš tata byl automontér - z vás se těžko stane předseda představenstva autokoncernu.

Na druhé straně "nízká sociální mobilita" - je jinými slovy totéž co "kasty" - což jinými slovy znamená že díky kastám se alespoň občas stane, že na určítém místě "zkysnul" člověk, který zvládá co zvládat má. Představte si opačný případ "dokonalé sociální mobility" - kde skutečně kažý se dostane tak vysoko na společenském žebříčku až už to dále nejde. To znamená, že celá společnost je jako když třepete kýblem se štěrkem - malá zrnka propadají dolů, mezi velkými zrnky, které se tím posouvají nahoru - až dojde k neodvratnému. Společenské třídy už nejsou výrazem drobné ( nebo velké ) životní nespravedlnosti, která vás zadržela "mezi dělnictvem", ačkoliv jse měl i na "mistra ve výrobě'" a dokonce možná na "provozního inženýra". Ve společnosti, - ( téměř ) dokonalé sociální mobility - je každý ( ! ) na místě, které je pro něj "poslední štací", kterou už nezvládá.

Tím dochází přesně k tomu, co vidíme všude kolem sebe
  • Nikdo nedělá nic užitečného, protože místo užtečné profese za 900 se vždy dá se dělat kravina za 1000
  • Ani tu kravinu za 1000 ti, kteří ji dělají tak úplně nezvládají.
  • Zrušení "sociálních kast" vedlo k zavedení "mentálních kast" které jsou daleko tvrdší než dřívejší systém historicky daných společenských vrstev.
  • Nepropustnost nových vrstev vede k tomu, že doktoři se celý život vídají jen s doktory, právníci s právníky - zedníci se zedníky atd.
  • Což vysvětluje současnou nepřítomnost "společenské smlouvy" a obecných pravidel "zdravého rozumu", protože taková pravidla vzniknou jedině diskusí ve společnosti napříč kastami.

To má samozřejmě obrovské a málo vnímané společenské důsledky. Už kdysi jsem se pozastavoval nad tím, že stavební dělnící v česku jsou buď učitelé matematiky z Ukrajiny nebo - Češi - alkoholici z ubytovny s tendencí k bezdomovectví. Probém však je daleko širší. Představte si třeba moderní verzi "boje za práva dělníků". Při vší úctě k dělníkům - je správné vůči společnosti bojovat za pozvednutí určité skupiny - nad její reálné schopnosti ? A kdo by vůbec měl za danou společenkou skupinu bojovat ? Tí kteří v ní zbyli, protože na více už neměli ? Nebo někdo z venku ?

Nakonec se vždy nějaký "placený bojovník" za práva utlačovaných najde. Příznačně to není "dělník" ale nějaký neziskovkář, který vystudoval "sociolóógii". A ten obratem pozná mentální limity "své" vrstvy. Takže aby to nebyla úplná prohra - vybojuje alespoň nějaké sociální dávky / minimální mzdu. Které ale mají opačný efekt - tlak na ( pracovní = mentální ) výkon tím klesne, takže boj za společenské pozdvižení nižší vrstvy vede k jejímu dalšímu pokesu, což vede k relativnímu vzestupu vyšších vrstev ještě výše. To vše za nemalé spotřeby státních peněz z daní, které je stále těžší vydělat, neb nikdo nedělá to co by uměl / mohl / chtěl dělat na 100% svých schopností.

Brutálně shrnuto - na celém západě bohatí bohatnou, chudí chudnou, sociální dávky tečou - jak vlna tsunami. A ještě horší je, že chudí jsou chudí nejčastěji protože nejsou dost chytří - kecům o "vzdělanostní společnosti" navzdory !