close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Duben 2012

Trávoměr 9. aneb pořádek před odložením do špuplíku

5. dubna 2012 v 4:28 | Petr |  Elektro
Mladým chemikům v práci říkám, že nejdůležitější v laboratoři je udržet pořádek na stole a pořádek v hlavě. S tím je ve zdánlivém rozporu minule zmíněných 37 verzí trávoměru a jeho komponent. Takže pokusím se zdůvodnit přoč složitý obvod může projít až desítkou verzí aníž by autor byl schisofrenik, nebo magor, a zároveň to berte to trochu jako vložku do rozjíždějícího se seriálu o navrhování analogové elektroniky.

Takže máte půl roku na postavení čidla, jehož schema nenajdente ani v náznaku nikde na internetu, protože jediné co se vašemu čidlu blíží jsou laserové dálkoměry typu "SICK" které používají lasery, lavinové fotodiody, a optiku s úzkopásmovými interferenčními filtry, zatímco vy v rámci sama sobě daných "pravidel hry" máte jenom co dalo "Gé Emko" a hypermarkety v dojezdu autem z Frýdku -Místku : to jest LEDka, fotodioda a čočky z lupy, plexisklo a 5 minutový epoxid jsou základem "SICKu chudých"

Čidlo by mohlo být pasivní a využívat denního světla, - a dokonce takové čidlo dva roky staré už máte doma, ale je k ničemu kvůli nepravidelnostem osvětlení v parku - tedy čidlo musí být aktivní "samo si svítit" a aby se dalo odfiltrovat okolní světlo tak na docela vysoké frekvenci, protože samotná frekvence měření dat z čidla bude kolem 1 KHZ na každý kanál musíte použít frekvenci, která bude alespoň o řád výše - 10kHz - je k ničemu kvůli inteferenci úsporných zářivek, 1 MHZ - je k ničemu pro nedostupnost vhodného frekvenčního filtru takže zbývají některé mezifrekvenční kmitočty z rádií a televizorů pro které jsou keramické filtry 455kHz 5,5MHz 6,5 MHz a 10.7 MHz pro frekvenci 455kHz a 10.7 MHz jsou i krystaly, takže tyto dvě mají zjevně přednost takže kterou? nakonec volím 10,7 MHZ protože fitr pro ni je "široký" 150 kHz - což mi dává rezervu pro vysokou frekvenci snímání každého kanálu (platí Nyquistovo kritérium, tedy pokud chceme na 10,7 MHz měřít se vzorkovací frekvencí 50kHZ měla by šířka filtru být aspoň 2x tolik tedy 10,7 MHz +- 100 kHz)
Nakonec se v bolestech a po první desitce prototypů zrodí alespoň relativně realistické technické specifikace které je potřeba nějak obalit do součástek z GM. A tím nastává mela. Příklad :
Chci použít 74HC04 jako analogový zesilovač jenomže bez perfektního stínění blokování a Bucherotova členu na každém výstupu některé kusy zoufale kmitají. Bucherotův člen je RC filtr, který zazíží zesilovač na vysoké frekvenci aby nekmital - jenomže s nimi je zapojení monstrum, tak zvolíte CMOS 4069 - pinově kompatibiní pomalou CMOS Součástku ta ale na 10MHz už moc nezesiluje takže je třeba ustoupit na 455 kHZ - jak to udělat - předělat celou frekvenci na 455 kHZ nebo vyrobit směšovač a mixovat dolů ? Nakonec volím druhou variantu, protože to mi stále umožňuje zkusit měření vzdálenosti světlem. k tomu detaily, jakože mám pracně zjištěno, že oscilátory je zase lepší dělat se 74HC04 - a máme druhou desitku malinkatých prototypů ....
Mám ještě psát dále, nebo už jsou VIP hoši z Agelu unaveni ?
Takže abych alespoň částečně dodržel elektronické dobré mravy, které doporučují stavět z malých odzkoušených bloků rozdělil jsem trávoměr na 4 části označované mnou A-D.
  • A - Optika, fotodiody, transimpedanční zesilovače a vstupní filtry - optika je hotova ostatní je vyzkoušeno, naroutováno a už se nebude měnit (optika je na obrázku nahoře).
  • D - procesor který digitalizuje výsledky a vše řídí - elementární - už jsem takové obvody dělal 100X takže stvořím za víkend jako poslední.
  • C - diody blikotající na 10,7 MHz - hotovo - vidíte dole
  • B - analogové zpracování od transimpedance k procesoru - velký problém a velká záhada protože stále je k úvaze alespoň desitíka verzí, které nemusí fungovat.
Tak a jsme u meritu věci - proč rozdělané čidlo, kterému chybí jen jeden (zato nejsložitější) blok odkládat do šuplíku'? Obávám se, že jsem k tomu nucen organizátory Robotour, protože o Vánocích 2011 "tichou dušou" změnili podmínky registrace, a to tak že se registruje o měsíc dříve a přílohou je video s pojízným robotem jak de facto projíždí homologačním kolečkem .... Jelikož tuto indormaci napsali jen jako ideu, na kterou nikdo nereagoval, považuju to za "výdup jako hrom" a taky jsem v tomto smyslu psal organizátorům. Kluci mi odpověděli, že to je proto, že naslibují do médií účast mnoha robotů a pak je to děs, protože třetina vůbec nepřijde a třetina má elementární problémy, třeba aby jim neupadlo kolo. To je bohužel pravda, a přestože moji Roboti takovými problémy netrpí musím stáhnout ocas mezi nohy a začít dělat podvozek. Ten musí být hotový do 30.6. 2012 takže pokračování trávoměru nejpozději potom ....

Naštěstí mám drivery motorů hotové, motory i s převodovkami koupené, vhodnou bednu taky - ultrazvuky vezmu z parkovacího automatu od auta (jsou levnější než ceny komponent) takže by to mohlo jít celkem rychle.

No a na závěr ještě tradiční rada pro blondýny, co dočetly až sem : Za můj život poprvé, a možná naposledy, se outfity prostitutek dostaly do normální módy - takže šup do Shoppinu pro ultra-minisukně a ultra-podpatky - ať si to vyzkoušíte taky, dokud to jde - ať jako báby máte co vykládat vnoučatům - i s fotkami aby padly na prdel - jaká byla bába kočka.

Cholesterol, krávy, lidi a výnosné léčení zdravých.

3. dubna 2012 v 4:33 | Petr |  Příroda
Především je nutno poznamenat, že "zabiják cholesterol" je látka pro tělo nezbytná, ze které se produkují pohlavní hormony, hormony kůry nadledviny, vitamin D, ale zejména buněčné membrány, bez kterých se nedá žít.
Proto i býložravá zvířata vydávájí nemálo energie na to aby si cholesterol vyprodukovala sama (rostlinný metabolismus cholesterol nepotřebuje, proto není v jejich potravě). Metabolická dráha k cholesterolu obsahuje přes 20 reakci katalyzovaných složitými enzymy, za značné spotřeby energie, proto není divu, že živočichové vstřebávají cholesterol jako draci, aby si ušetřili jeho syntézu. A taky asi není divu že býložravci produkují jen tolik cholesterolu kolik je absolutně nezbytné k přežití, taková kráva třeba má hladinu cholesterolu kolem 2,5 mmol / l - což je méně než polovina koncentrace, které dosahují všežraví lidi.
Zároveň je nutno poznamenat, že cholesterol opravdu způsobuje aterosklerózu a že už od poválečné doby je známo že nejdéle přežívají lidi, kteří mají hladinu cholesterolu jako kráva - to jest 2,5 mmol/l, ale ne méně (třeba anorektičky) protože tam už se projeví jeho nedostatek.
Na druhou stranu současná "normální" hladina cholesterolu u lidí je 5 mmol / l. Zdálo by se, že celá populace bude mít kolem 5, ale to není pravda, protože 5 není hodnota zjištěná na lidech, ale je to tzv cutt off - tedy hodnota žádoucí z hlediska "přijatelné" úmrtnosti na civilizační choroby. Skutečná průměrná hodnota je mezi 6 a 7 - a moc se o ní neví neboť je "tajná", protože doktoři se bojí, že pokud by se vyzradilo, že všichni mají 6,5 už by se lidi nenechali donutit aby nežrali a cholesterol jim klesl pod 5.

Dookud se bavíme o životním stylu a dietě - OK. Ale už 30 let máme léky tzv. "statiny", které blokují jeden důležitý enzym na cestě syntézy cholesterolu, a tím snižují jeho hladinu. Skvělé léky, pokud by se nedostaly do známého kolotoče moderní medicíny.

V bohatém západním světě je totiž spousta tlustých s vysokých cholesterolem, a spousta farmaceutických firem lačných peněz. Takže každá farmaceutická firma, aby obešla patenty konkurence vymyslela vlastní statinovou molekulu. Aby ji vnutila doktorům použila oblíbenou a známou metodu - financuje prostřednictvím výzkumu akademické kariéry "svých" profesorů, kteří dojdou k "překvapujícím závěrům" týkajících se daného léku.

Jelikož nebezpečnost cholesterolu je známa od 19. století - co mohou být ty překvapující závěry?
Už 20 let jsou překvapující závěry pořád stejné - náš lék : Dosaďte jméno : "zásadním způsobem" pomáhá u pacientů s cholesterolem ...... a teď si dosaďtě jak šel čas 6 .... 5 .... 4 ..... 3,5 ..... 3 mmol / l.
Můj bývalý šéf mě měl za cynika, když jsem mu ironicky tvrdil, že nás "údy farmaceutického byznysu" nakonec donutí tlačit léky do každého člověka, který má vyšší cholesterol než hovězí dobytek. Bez ohledu na to že pod 5 je vliv na úmrtnost tak tak statisticky prokazatelný a že statiny nejsou tak úplně bez vedlejších účinků a ani zadarmo - hlavně když máme výnosnou vědu a "bojujeme za zdraví lidu" ....

Prostě moderní doba..... Tituly ověnčení profesoři se nestydí doporučovat léčení zdravých, a - v tomto případě - naštěstí - se zdravotní pojišťovny nestydí zakázat léčení kohokoliv.
Výsledkem je jakási křehká rovnováha, kdy polovina populace bere "léky na tuky" v dávkách, ze kterých by se mému šéfovi - průkopníkovi v této oblasti - točila hlava...
Buďte klidní, hlavně že to sype....

Vidlákovo Elektro 1. Úvod

1. dubna 2012 v 10:09 | Petr |  Vidlákovo Elektro
Tak Děcka máme 1.4. ale tento článek není apríl.
Je jenom docela blízko do Robotického Dne a po jistých kontaktech se čtenáři mého blogu jsem se rozhodl, že odstartuju další nekonečný seriál o analogové elektronice. Očekávám, že všichni budou Googlovat a hledat nějakou inspiraci, a že by třeba informace jak primitiv jako já vyrábí elektroniku mohla být pro někoho zajímavá

Problém moderní doby je, že všude najdete návody - jako pro imbecily - jak neco postavit. Pokud ovšem to co je v návodu vám tak úplně nevyhovuje - málo kdy najdete návod - jak něco zkonstruovat a spočítat od nuly - touto cestou bych chtěl jít - nedávat rybu, ale učit rybařit.

Takže začináme obecný úvod - Elektro je složité, tak složité, že jeden musí dělat co může aby se z toho nezbláznil. Já už leta letoucí používám tyto finty, které dopručuju používat i vám
  1. Vyberte si oblíbené hodnoty odporů a kondenzátorů. Vím že soudástky máme v řadách E6, E12, E24, ale to je na mně moc složité, takže mám svoji řadu E2. Pokud tedy není kriticky důležité jaký odpor použít bude to některý z těchto 1K, 3K3, 10K 33K, 100K, 330K, 1M, 3M3 atd ..... Těchto odporů mám v krabici nejvíce - a ostatní jenom jako doplněk když mi vyjde výpočtem jiná hodnota a musím ji použít. S kondenzátory je to stejné 10pF, 33pF, 100pF, 330pF, 1nF, 3.3 nF, 10nF a tak dále ....
  2. Vyberte si své oblíbené součástky - je dobré mít pár součástek jejichž vlastnosti dokonale znám. Je dobré když ty součástky jsou laciné a snadno dostupné a úplně nejlepší je koupit se slevou velké množství abych nemusel brečet když se z něčeho zakouří. Takhle mám doma nakoupeny tranzistory NPN - BC337 tranzistory PNP - BC327 obojí proto že zvládají 0,5A proudu až do 250 MHz což je nevídaná kombinace (za 1,1kč / kus) Pro práce na ještě vyšších frekvencích používám BF199 (3,3 kč/kus). Operační zesilovače - Bipolární LM 324 pro práci kolem 0V a na nižších frekvencích TL074 - když potřebuju velký (nekonečný) vstupní odpor práci na vyšších frekvencích a kolem napětí zdroje. atd... samozřejmě mám doma i klasiky jako NE555 a tak dále.
  3. Vybavení - pro první pokusy budete asi potřebovat kontaktní pole, cívku zvonkového drátu, nebo rozdělaný UTP kabel který má dokonce různobarevné drátky, nůžky, nebo kleštičky na ten drát, baterku, nějaký multimetr. No a potom "osciloskop chudých" a to je LEDka - nestyďte se ji používat zapojit ji všude kde lze - ač vybaven skutečným osciloskopem LEDka je nenahraditelná... Později se bude hodit trafopájka, cín, kalafuna, a třeba nějaký ten předvrtaný laboratorní plošný spoj. A úplně nakonec si budete dělat plosňáky sami a bude to pruda největší...
  4. Informace - Vytvořte si v hlavě katalog malinkých obvodů jako - zesilovač, frekvenční filtr, oscilátor atd .... které už jste stavěli, znáte jejich vlastnosti i nectnosti - velká zapojení pak sestavujte z těchto malých.
Tím bychom měli probrány ty hmotné věci. Možná bych útržkovitě probral i "filosofii analogového bastlíře"
  1. Počítejte hodně - minuta výpočtů ušetří hodinu kroucení hlavou nad stávkujícím obvodem
  2. Experimentujte hodně - realita je vždy poněkud jiná než výpočty
  3. Snažte se "pochopit své obvody".
  4. Surfujte po Internetu a učte se.
  5. Snažte se pochopit cizí obvody.
Tato rada asi bude konflitkní, ale nemohu ji zde nenapsat. Elektro je tajemné a tím láká cvoky, internetové onanisty, magory honící si ego, konstruktéry perpetua mobile, kontaktéry ufonů a duchů z onoho světa a další pomatence - prosím nevěřte jim. Pokud vám někdo bude tvrdit, že zesílit 10x signál na 1 kHz lze jedině součástkou typu HCHKRDTN9999 koupenou za úplňku za 3000,- a to v TUZEXU přer rokem 1989 - vyslechněte jej a myslete si svoje. Pokud nějakým obvodem s tranzistorem teče méně než 100 mA na frekvenci méně než 5 MHz - moje milované BC337 vám určitě budou stačit. Hodnoty odporů - málo kdy bývají kritické - nemáte 100K - 120K většinou taky vyhoví a tak. Pokud budete vědět "o čem obvod je" - skoro žádná součástka není kritická a černé magie je v analogové elektronice mnohem méně než "cvoci" do ní vnášejí.

Poslední informace - píšu jak myslím - nikoliv lépe - proto pokud budu mít někde hrubou chybu - opravte mně v diskusi, ale prosím, šetřte můj čas a pokud se dopustím nějakého zjednodušení, nebo zaokrouhlení - třeba že z nějakého vzorečku vyjde 115 - kohm - prosím nedotazujte se proč jsem dal 120 ....

No a s novu sérií nové rady - pro brunety - nezapomeňte, že máte výhodu, muží se točí za blondýnami, ale doma v posteli mají nejčastěji brunetu ...