close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Červen 2011

Energetické hladovění na pokraji energetického přebytku

20. června 2011 v 17:08 | Petr |  Příroda
Ačkoliv by to Václav Klaus nikdy nepřiznal ropa a ostatní fosilní paliva patrně opravdu docházejí.
Stále je ještě možné začít energií šetřit - jako staří slované, kteří měli v zemljankách aspoň kolem nuly zatímco první Přemyslovci mrzli na svých kamenných hradech. Taky je možné vrhnout se na fotovoltaické panely, nebo větrné elektrárny. Jejich energetická návratnost v naší oblasti je však patrně taková, že nejefektivnější využití materálu na stavbu větrné elektrárny je místo ní postavit jadernou elektrárnu a to je při současné vládě technofóbní facebookové mládeže problém, který vám může prohrát volby.

Pak je ještě možnost problém energetiky nevyřešit a vyvraždit se v nějaké válce o poslední barel ropy. Konec konců současná globální civilizace by nebyla první civilizace, která nepřekročila sama sebe.

No a pak je poslední možnost dneska vysmívaná - a to je termojaderná energetika. Sluníčko je fungující termojaderný reaktor tak poč jej nenapodobit. Problém je však, že kromě obskurních metod jako je studená fůze, nebo termojaderné reakce v Tokamaku, o kterém se posměšně říká, že už 50 let je to technologie, která za 30 let bude hotová, je tu pak ještě varianta mikroskopických termojaderných výbuchů - takzvané kinetické metody.

Princip slunce - vodík se obrovským tlakem a teplotou slučuje na helium - unikají neutrony, které narážejí do okolních jader vodíku a tím zahřívají jádro slunce na obrovské teploty.
Princip termojaderné elektrárny - "zapálíme" mikroskopické množství deuteria, nebo tritia, nebo heia3 tak aby došlo ke krátkodobé (probereme) nebo trvalé (v Tokamaku) termojaderné reakci jako ve slunci. Vtip je v tom, že termojaderné reakce jsou tak energeticky výtěžné, že paliva je mikro-množství, navíc reakci je velmi snadné "uhasit" a navíc nikdy nevznikají těžké radioaktivní prvky.

Nedávno jsem slyšle zajímavou přednášku o kinetických metodách termojadrné fůze. Pricipiálně - do kapsle z ušlechtilého kovu (zlato) dáme jeden mikrogram zmraženého deuteria a pak to buď laserem nebo paprskem urychlených iontů odpálíme - jeden mikrogram dá energii asi jako 1 kilo TNT. Tato technologie je známá už od 70 let jenomže není používaná, protože jaderným fyzikům se tehdy zdálo absurdní a příliš drahé stavět elektrárnu kolem termojaderných výbuchů tohoto typu. Není se čemu divit představte si 3 kilometry dlouhý lineární urychlovač, který odpaluje mikrogramová množství deuteria, která vybuchují jako kilogramová množství konvenční výbušniny a na tento pohon jede elektrárna - divoké pokud nejste na prahu energetické krize žejo?

Navíc čím větší termojadernou elektrárnu postavíte tím lépe vám pojede. To je asi skrytý důvod neůspechu Tokamaků - všichni stavějí elektrárnu o výkonu 1 gigaWatt (jako současné jaderné bloky) místo aby se vrhli na elektrárnu o výkonu 100 gigaWattů.

Rozpracovaný projekt firmy Fusion Power Corporation o tom mluví jasně - pokud investujete 10x vice než do současného 1 GW bloku dostanete 100X více energie. Což je tak mnoho energie, že nemá smysl z vyrábět elektřinu, ale má smysl tout energií pohánět třeba hutě, nebo štěpit vodu na vodík a reakcí s kysličníkem uhličitým ze vzduchu vyrábět methanol, který se dá použít jako náhrada ropy nejen jako tekuté palivo do auta. Elektřina by se pak vyráběla jen aby se zužitkovalo odpadní teplo těchto provozů - hezké ne ?

To je tak velké množství energie získané "ze vzduchu a vody" že bychom mohli reálně obnovit kosmický program, terraformovat a kolonizovat Mars, vydat se ke hvězdám, nebo mít každý 2 auta (bohužel). Problém celé akce je ale už v tom principu - za 10x více peněz získáte 100x tolik energie - tedy budete na kolenou prosit finančníky aby vám půjčili a přitom jim do finanční bilance napíšete, že chcete vyrábět tolik energie, že to způsobí masivní pokles její ceny a tím i vašeho zisku. Navíc je tu problém 2 - představte si ty rozběsněné lobby slunečníků, větrníků, měsíčníku, provozovatelů jaderných i všech dalších (ne)ekologických elektráren + rozběsněná ropná, železářská, nebo třeba cementářská lobby, která taky závisí na cenách energie.

Že to nikdy nebude, i kdyby se dala taková elektrárna posvařovat doma z trubek? Asi máte pravdu, ale pak si nezasloužíme být na této zemi a smrt ve válce o poslední barel ropy nám patří.

Jenom na úplný konec - příklad odjinud - elektromobil je taky jednoduchý a robustní jako facka. Životnost dobrého elektromobilu 100 let ? (viz historické tramvaje?) - taky asi nikdy nebude, protože by rozvrátil byznys automobilek, autosalonů, autoservisů, bazarů a dalších podvodníků z aut žijících.

Blogujme rychle "bo sa stmívá"

16. června 2011 v 4:13 | Petr |  Internet
Jen pro vysvětlenou - u nás se o špatném chlastu říká "pime rychle bo sa stmiva" jakože se opravdu stmívá a pijící navíc pomalu slepne.

Už od útoku na New Yorská dvojčata tu máme zajímavý fenomén - teroristi odpálí bombu , ale letištní obsluha se "ve jménu bezpečnosti" hrabe latexovou rukavicí ve vašich tělesných dutinách - vždy je snazší buzerovat ve jménu "nějakých opatření" celou populaci než si došlápnout na opravdové viníky. Skoro by se dala použít oblíbená židovská anekdota o panu Kohnovi, který ztratil hodinky v křoví, ale hledá je pod lampou, porotože tam se hledá lépe.

Stejně tak to bude i s Internetem - původní počítačová síť odolná i proti atomovému výbuchu se stala komunikačním médiem univerzit a pak svobodným a snadno dostupným médiem pro všechny. Pak se na Internetu vyrojili teroristi, političtí i jiní pomatenci, úchyláci a kyberzločinci - proti nim nedovede nikdo příliš účinně zasáhnout - tak se zvolí druhá cesta - Internet se bude cenzurovat zbytku populace. Nicolas Sarkozy - alias Maďar v křesle Francouzského prezidenta už v tom má jasno a mnozí mu ve jménu zisku hlasitě tleskají.

Že to nepomůže? Třeba trochu jo a kdyby ne - Pan Kohn taky své hodinky nikdy nenajde na místě kde je neztratil, ale aspoň jsme zkusili udělat něco (cokoliv) co můžeme voličům předestřít jako známku své (ne)schopnosti vládnout.

Takže blogujte rychle dokud vám nevyskočí okno že "váš blog je monitorován tou a tou (nebo jinou) vládní organizací". No a svoboda? V demokracii svoboda? Padli jste na hlavu nebo co?

Jsou ženy opravdu k ničenu?

12. června 2011 v 20:49 | Petr |  Svět okolo
Byl jsem nejprve dlouho sám, pak dlouho ženatý, pak dlouho rozvedený. Během rozvedené periody jsem hladal nějakou partnerku. Z důvodu který rozeberu jsem toho nakonec nechal. No a teď jsem zase v jakémsi (pochybném) svazku.
Největší problém mého vztahu k ženskému světu je to, že jsem nenarazil na žádnou ženu, které bych si mohl opravdu hluboce vážit. Hynek, Kamil, Beřich, Martin, Vlado, Zbyněk atd ... to jsou úctyhodní lidé - muži - nikdy se mě nesnažili manipulovat ani podrazit. Stejně tak já jsem se znažil jak to šlo se chovat stejně.

Ale ženy? Moje matka - nyní před polovinou osmiletého kriminálu?
Exmanželka? S tím co jaké monstrum (ne)vychovává z dítěte, které má v rodném listě moje jméno ?
Současná přítelkyně ? Která více než mně by potřebovala péči maminky. A dospělý život ji znervózňuje až k občasnému agresivnímu výbuchu.

Přemýšlím o dalších - pár dalších znám natolik málo, že se mi jeví jako docela úctyhodné. S žádnou z nich jsem ale po Srbsku na kole nejel - takže nevím ....

Ženy - v jistém věku - si stěžují na nedostatek partnerů. Většina z nich je mimo shopping park k ničemu, což muž cítí na hony daleko. Těžko s takovými ženami žít. Zvláště když je člověk ve všem financemi a profesí počínaje a opravami v domácnosti a štopováním ponožek konče - zcela samostaný (jako já)

Patrně mě samota jen tak neopustí ať už zjevná, nebo skrytá - co se dá dělat ....

ISO 15189 a debilizace našeho zdravotnictví.

6. června 2011 v 22:31 | Petr |  Filosofování
Určitě jste o tom už přemýšleli, když Vaše babička rok trpěla bolestmi, protože na operaci její kyčle neměly pojišťovny peníze, protože je investovaly do - z nebe spadlého - projektu s nejasnou majetkovou strukturou. Vaše babička totiž určitě neměla takové známé jako šedé eminence v pozadí tohoto projektu. Nemylte se - rozhodně se nejedná o korupci - to je jenom pečlivé hospodaření s omezeným zdravotnickým rozpočtem.
Jak to chodí u nás

I když se nazabýváme korupcí, probereme dneska, případ kdy neukojené ambice a aktivismus mdlého rozumu má horší následky než korupce, a navíc korupčníkům nechtěně pomáhá.

Představte si, že jste mladý lékař sedící v laboratoři některé fakultní nemocnice. Díky pytli peněz, které fakultní nemocnice dosátvá od státu je vybavení Vaší laboratoře nejlepší možné a jede jako hodinky. S takovou se za chvíli začnete nudit, tak vystudujete Ph.D. Pak se stanete Docentem, Profesorem a co potom? Díky naprosté zaostalosti naší klinické biochemie, jste velkou autoritou na malinkatém českém písečku a v zahraničí po vás neštěkne ani pes - není kam dále stoupat.
V takovém případě zaháníte nudu tím, že si založíte nějakou obecně prospěšnou společnost bojující za blaho lidstva. Nejlépe je "bojovat za kvalitu" a nejlépe aniž bychom si předem ujasnili co to kvalita je. No a jak se v současné Evropě bojuje za cokoliv - tedy i za kvalitu, abychom se u toho moc nenadřeli ? Papírem přece !!!
Takže zasednete v zahraničních komisích, kde nudící se profesoři z jiných zemí EU vymýšlejí normy ISO pro zdravotnictví. Relativně neškodnou normu typu ISO 9000 nahradíte imperativní normou ISO15189 a pak se ještě při překladu této normy do češtiny dopustíte drobných chybek jakože anglický výraz "VALIDATION" překládáte jednou jako validace a podruhé jako verifikace - ať je papírů 2x tolik a vaši kolegové se z toho ....

Pořád vám to nedává smysl co tohle má společného se zkázou zdravotnictví? Tedy založíte si společnost bojující za "kvalitu" a začnete nabízet laboratořím v ČR že je zkontrolujete jestli jsou dostatečně "kvalitní" (samozřejmě že ne zadarmo). Protože většina biochemických laboratoří je součástí nějakého špitálu, který tak tak hospodaří - každý se vám vysměje. Byznys vám nejde - tak přesvědčíte zdravotní pojišťovny ať těm, kteří se nevykáží Vašim "certifikátem" nedají smlouvu. Pojišťovny v tom vycítí možnost jak někomu nezaplatit za jeho práci a veleochotně souhlasí. Ubožáci, kteřým hrozí že nedotanou od pojišťoven zaplaceno se začnou hojně a "dobrovolně" hlásit ke kontrole (akreditaci) - Jasné?

Jestli je to aktivismus mdlého rozumu nebo podlý způsob jak do vlastní kapsy vyždímat nějaký peníz nechám na čtenáři.

Jelikož se vám ve skutečnosti nechce pátrat po tom jak je která laboratoř kvalitní. Konec konců jste kvalitu ani na začátku nedefinoval. Tak se kvalita pozná množstvím popsaného papíru. Přijde auditor a ptá se - máte směrnici o ..... dezinfekci, mytí podlah, mytí oken, výměně tekutého mýdla, zabíjení much, zametání much, spreji na mravence ..... skladování chemikálií .... atd atd ... Blog.cz nemá na svých servererech dostatek prostoru pro úplný seznam papírů, které musí taková laboratoř sepsat.

Nekvalitní laboratoř se pozná podle toho že - její zaměstnanci běhají kolem přístrojů a jejich údržby a kalibrací, případně studují literaturu z medicíny a chemie, aby tomu lépe rozuměli. Naopak "kvalitní" laboratoř - je taková, jejíž zaměstnanci se jen neradi zvedají od sepisování "směrnic" a samotné chemii a přístrojům se věnují jen když absolutně není jiného zbytí, protože na to "prostě nemají čas".....

Jak tohle celé napomáhá korupci ? Pravděpodobně nikdo nedostane "akreditaci" úplně zadarmo. Nicméně zdravotní pojišťovny mají vůči zdravotnickým zařízením "individuální přístup" - máte tam známé (nebo obálku) - máte platby i bez akreditace - a naopak.

Takže až se ctěné zdravotní pojišťovny smilují a dojde i na operaci kyčle Vaší artrotické babičky, nezapomeňte si před vstupem do špitálu ověřit, jestli tento má v pořádku všechny "akreditace" a ISO a jiné papíry - čím více papíru tím "kvalitnější".

A profesorům z Prahy, Hradce i odjinud přeji tímto příjemné spaní, bez výčitek svědomí ....