close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Červen 2012

Greenpeace nepropouští, Stavostroj ano !

28. června 2012 v 4:11 | Petr |  Svět okolo
V Matrixu říká Morpheus Neovi " Matrix máš všude kolem sebe a přesto jej nemůžeš vidět, jenom cítíš jeho přítomnost". Myslím že čtenáře mého blogu nebudu muset přesvědčovat, že tvrdím téměř neustále "svět není jaký se zdá být - svět je zrcadlově obrácený". I když to zcela jasně vím, nedostatek informací mi bránil vidět v jednotlivostech nějaké zobecnění až do včerejška.
Prasátka
V Praze žije sociolog a ekonom Petr Hampl, kterého jsem dlouho považoval za blba s cementovým mozkem typu Petra Hájka - mluvčího Václava Klause. Nicméně jsem asi soudil příliš přísně, protože tento člověk napsal úplně strhující čtyřdílný esej o uspořádání tohoto světa nazvaný : Proč Metternich přinesl rozkvět a Merkelová přináší zbídačení.
A jestli mé dosavadní blogy považujete alespoň za částečně smysluplné, tak teď z prosté úcty ke mně přestanete číst tento blog a přečtete si, co píše Hampl.
Samozřejmě předpokládám, že jste moderní odchovanci Evropské unie a článek jste si nepřečetli, takže musím se alespoň povrchně zmíit v čem je věc:
Petr Hampl srovnává začátek 19 století s dneškem. A dochází k zásadnímu problému dnešní doby oproti minulosti a to je zamlženost a nejasnost věcí. Kancléř Mettrernich, když reformoval Rakousko byly věci jasné - kdo je která třída, která třída vládne, která třída pracuje, a bylo jasné, že tomu tak bude (téměř) navěky.
Pracovník
My naopak žijeme v "tekuté realitě". Naše společnost deklaruje "rovnost šancí" a zdánlivou neexistenci společenských tříd, což není ve skutečnosti pravda. Díky tomu, že tvrdíme že jsou věci, které nejsou, je dnešní společnost zdeformovaná a to ztěžuje jakékoliv (účinné) reformy.
Dnešní vládnoucí vrstva jsou, stejně za Metternicha, lidi kteří rozhodují o rozdělování státních peněz. - úřednící EU, intelektuálové, neziskovky, akademická sféra atd. Nemohou, jako Metternich, zabavit chudině peníze "z boží vůle" ale musí to udělat zamlženě ve jménu "boje za záchranu zeměkoule". Tím se však proplýtvá více peněz než jim nakonec skonči v kapse. Zamlžení jde tak daleko že vládnoucí třída netuší kdo je vlastně pracující třída - kdo vytváří hodnoty a tudíž nikdo neví kterou část společnosti podporovat a kterou brzdit. Dokonce některé složky vládnoucí třídy (Greenpeace) si hrají na "protest proti společnosti". Což společnost poškozuje, což je něco co by bývalá šlechta, které byl stát svěřen "z boží vůle" nikdy nepřipustila.
Naopak v rámci "třídního boje" je třeba zabránit chudině aby pronikla mezi elitu. Chudý člověk se nejčastěji pozvedne tím, že vydělá velké peníze a to jde nejlépe v podnikání - tomu se tedy musí zabránit - odtud nejrůznější imbecilní regulace, zákazy žárovek, bezolovnaté pájení, milion kontrolorů, kteří vaši firmičku zadusí už ve stavu semínka a k tomu milion poradců, thik-tanků a jiných co za státní peníze neprodukují nic. Odtud taky ekonomický propad EU.
Je paradoxní, že aktivistí bojující "proti globalizaci" vlastně z ní profitují, protože jinak by jejich výsadní postavení intelektuální mládeže zaujaly děti "zbohatlíků" v podnikání. Stejně tak si všímá a vysvětluje paradox, který jsem taky zmiňoval, že levice přes "sociální stát" udržuje chudé v bídě, zatímco pravicové strany často paradoxně podporují chudinu. Vysvětluje i antisociálnost nekterých "sociálních" opatření jakože "pracující středoškoláci platí ze svých daní vysokou škou svým budoudím šéfům" atd.

Doufám, že jsem vás naladil, a že alespoň teď si článek přečtete a Petr Hampl má mé uznání za nahlédnutí pod pokličku.

Linux pro blondýny - Easy Peasy

26. června 2012 v 4:30 | Petr |  Počítače etc...
Představte si, že jste pračlověk Janeček, nebo jeho moderní varianta - programátor u Microsoftu a vymýšlíte jak vylepšit WORD. Nejprve vás napadají zásadní věci s jednoznačnou užitnou hodnotou - mazání písmenek, když se zmáčkne backspace, nebo možnost uložit soubor a tisknout soubor. Tyhle opravdu zásadní věci se časem vyčerpají, ale vaši manažeři chtějí novou verzi každé dva roky "full of new features" - tedy plnou nových funkcí. Co se neodvratně stane ? Nakonec zbydou už jenom nápady na změny k horšímu !
Ekonomové na to mají dokonce graf - červená křivka je užitná hodnota jednotlivch zlepšení které protnou nulu a změní se ve "zlepšení". Jejich integrál je celková hodnota produktu - modrá křivka, která má ten známý tvar, kdy užitečnost věcí v určém bodě dosáhne maxima a dalším "zlepšováním" začne klesat.
My paranoici bychom řekli, že takhle je to s celou současnou civilizací. Nicméně Microsoft, dosáhl vrcholu v roce 2003 kdy vydal Office 2003, Windows server 2003 a pro desktopy měl nepřekonatelné Widows XP - všechny tři produkty byly na absolutním vrcholu odkud vede cesta už jenom dolů - WIndows Vista - krávovina na kvadrát s rozhraním Aero a blikajícími ikonkami - Windows 7 - stejné jako Vista - jenom přeložené lepším kompilátorem. Ale běžný uživatel neřešící operační systém dostal ránu až výplodem jménem Microsoft office 2007 a zblijem jménem Microsoft Ribbon.
V době kdy se monitory roztahují do šířky (taky "zlepšení k horšímu") vymysli chorý mozek menu, které usekne ze svislého rozměru třetinu obrazovky na funkce, které které ve starém WORDU dělaly dvě roletky s šipečkami ! Na obrázku je - "licencovaný" Ribbon v AUTO CADu - konstrukčním softwaru pro inženýry. Letěli byste letadlem, jehož konstruktér zápasil s Ribbonem, který mu trvale zakrýval třetinu monitoru s výkresy ?
Microsoft pilně pracuje dál - proti uživateli - je hezké mít 64 bitová, Windows která si uživatel nerozhodí problematickými Microsoftem "nepodepsanými'" prográmky, protože je vůbec nespustí, ale co když - nemůžete tisknout na staré domácí laserovce, která má toner ještě na 5000 stran, ale nemá 64 bitový driver ?

Po prvních screenshotech Widows 8 METRO, jsem zjistil, že je nezbytné jít od WINDOWS pryč. Jenomže kam - k Applu, který zavlekl prohnilost Microsoftu do mobilů ? Takže LINUX. První pokus se jmenoval Mandriva. Asi nejsem ten správný geek nebo jsem nechpochopil nějakou skrytou ideu Mandrivy - Příklad : Při instalaci volíte úroveň bezpečnosti - nízká, default, a vysoká. Default je zaškrtnutý tak to tak necháte. Po instalaci strčíte do USB Flashku - krásně ji přečtete ale nezapíšete na ni nic.... Proč ? Po mnoha hodinách studování zjistíte že to je "safety feature" úrovně bezpečnosti DEFAULT.
Viry, trojské koně, dětské porno, fotky sexu s mrtvolami, plánek jaderné bomby.... z flashky přečtete ale nezapíšte na ni nic, protože je to příliš nebezpečné.... Zbývá napsat 1000x SUDO CHMOD a všechno znovu nastavit, nebo znovu instalovat s bezpečnostním levelem LOW - což jsem udělal - instalace vybouchla, s hláškou ve stylu - instalaci s levelem DEFAULT nelze přepsat Instalací s levelem LOW..... Mandriva není svět pro mně - není divu že krachuje - a Bill Gates se za oponou směje....

Pak jsem od Kamila koupil 9 palcový AsusEEE. Po zkušenostech s Mandrivou jsem byl ochoten crackovat WIN XP a instalovat je tam i za cenu kriminálu, nebo zůstat ve FREE DOSu, protože další horor s Linuxem už jsem nechtěl riskovat.
Po 2 letech v šuplíku jsem rozchodil AVR GCC (jiná pohádka) a nastala nutnost přečíst po vlacích a autobusech 473 stránkové PDF o libC - pro AVR - tak jsem šel cestou nejmenšího odporu - s obrovskými problémy jsem vyrobil bootovatelnou flashku s Ubuntu pro netbooky - jménem EASY PEASY. Pak jsem ještě v EEE musel vyměnit baterku zálohující CMOS RAM a pak po celodenní dřině s "operačním systémem z jiného světa" se to povedlo. Mimochodem za všechny problémy může instalační utilita UNETBOOTIN, která nijak nevaruje, ale nefunguje pokud nejste přihlášen jako ADMINISTRÁTOR (hlavně že linuxáci přesně tohle na WINDOWSECH tak kritizují).

Easy peasy je klon slavného Ubuntu 10.04 - Linux jen asi o rok novější než "moje" Mandriva - ale světe div se - kulturní šok se tentokrát nekonal - WIFI funguje, Flaska se připojí, jde na ni zapsat, operační systém vám při kopírování nabídne cílový adresář tak že v 95% se trefí, a dokonce čtečka PDF z GNOME si pamatuje kde jste minule skončili - což neumí ani Acrobat 9. A úplný šok - Python 2.6 - nejpoužívanější programovací jazyk v robotice - je nainstalován už v základu (Kamile tys to věděl !!!). Jde to až tak daleko že když zabloudíte, kam blondýny nechodi, a v terminálu napíšete mc - jako že chcete spustit Midnight Commander - tak vám Ubuntu odpoví "MC not instaled, install using SUDO APT-GET INSTALL MC"
Neuvěřitelné - autoři Ubuntu klesli ve své geekovitosti tak hluboko až se vžili se do psychologie uživatele Windows - ostatní Linuxáci s nimi určitě na pivo nechodí, ale já si v autobuse čtu LibC a je mi to fuk.

Dnešní rada pro blondýny je tedy jasná - pořiďte si růžový netbook se zeleným Easy Peasy - bude to lacinější, bez nervů a když ostatním blondýnám jen tak zamáváte displejem před nosem díky GNOME nikdo nepozná že to není iPočítač od APPLE.

Bití je trest budoucnosti !

24. června 2012 v 5:45 | Petr |  Filosofování
Už jsem reportoval, že moje mamá dostala 8 let nepodmíněně za posílání Romských "stavebních podnikatelů" na neoprávněnou nemocenskou, když se tento případ mediálně propíral, hlásily se ke mně destíky lidí se svými historkami a přitom jsem zjistil, jak funguje moderni byznys s "bílými koňmi".
Už není nutné převést na ubožáka 20 zadlužených firem a pak jej v sudu s louhem hodit do Orlické přehrady. Dnes je vše mnohem civilizovanější - zajdete za nejbliždím aktivistou pro "romskou problematiku" - ne za uhrovitým mladíkem co studoval "sociolóógii", aby nemusel pracovat - za cigánem co má proužkovaný oblek, zlato a Hummera - a on vám za patřičný poplatek předá kontakt na Ferka Horváta - cigána, který má občanku a umí se podepsat - na něho převedete všechny své firmy.
Ferko tím přijde o dávky a exekutor mu zabaví teplákovku Puma, ale to je jenom do doby než proběhne soud a Ferko půjde sedět za vaše dluhy - což je mnohem lepší, než když minule seděl za loupežné přepadení. Všichni jsou spokojemi - Ferko za celý život zvládne několiv takových cyklů a rodina s několika členy v kriminále se poplatky za bílé koně docela slušně uživí ....
Takže věznice jsou přeplněné "týpky" pro které je pobyt na svobodě jen krátkou epizodou mezi dvěma kriminály. Soudci jsou tlačeni dávat tresty "na svobodě" ze kterých si příslušné existence nic nedělají.
To že drobná kriminalita, zlodějíčci a hajzlíčci, "na kreré není metr", není adekvátně potrestána má na společnost větší demoralizující účinek než miliardová korupce - viz noční realita načich měst, bezdomovci, Baníkovci a ostatní ožralci, zfetovaná mládež, noční ruch kolem "hoteláků" a ubytoven, "sběrači kovů", atd.....

Přitom je řešení tak jednoduché - trest musí přijít rychle a být biologicky účinný. Je kriminál s televizí, posilovnou, knihovnou, teplou stravou a psychologem biologicky účinný?
Evropský středověk a dnešní státy jihovýchodní Asie v tom mají jasno - bití. Ne ubohé bití jako když bolševiční "helmuti" bili demonstranty, ale bití jako oficiální trest, ke kterému vás v řádném procesu odsoudí soud. Bití stimuluje - receptory pro bolest - volná nervová zakončení v kůži, která nemají žádnou schopnost adaptace - na bolest si nezlze zvyknout jako na teplé večeře, nelze ji nevnímat, lze jenom trochu potlačovat reakci na ni.
Budiž nám vzorem Singapur, kde podle mých informací můžete být odsouzen až ke 100 ranám holí. Obyklá praxe je taková, že dostanete polovinu, pak máte 3 dny na odpočinek a lékařské ošetření. Pak jste znovu přiveden k soudci, který se vás oficiálně táže, zda svého činu litujete, poškozeném se omluvíte a uhradíte veškeré škody. Pokud ne - dostanete druhou polovinu nářezu a jste propuštěn - do týdne není co řešit.

Jak by tohle ovlivnilo podnikání s "černými - bílými koňmi" ? A bezmocnost policie proti záplavám drobných hajzlíků, kteří otravují víc než David Rath ?
Mimochodem obrázky jsou velmi nekvalitní, protože jsou z amatérského videa - dva švýcarští sprejeři se rozjeli do Singapuru pomalovat svými graffiti vlaky - byli zatčeni, odsouzeni, dostali 6 ran holí + 7 měsíců vězení na "vzpamatování" ! Myslíte že to zkusí znovu ? A co naši sprejeři, když je (náhodou) chytí a dostanou za to podmínku ? Jak jednoduché - proto je v Singapuru čisto a u nás ne !

Je to asi divné, že jako doktor prosazuju bití, ale právě proto - je mi jasné jaké to dělá změny v mozku - zejména v porovnání s tím jaké změny dělají teplé večeře a fotbálek na vězeňském dvoře. Není-li stát schopen svoji spodinu udržet na uzdě prací - bude ji muset zvládnout jinými prostředky. Proto počítejte s tím že bít se bude a, že to bude znamenat úlevu pro nás všechny.

Na samotný závěr, než se rozvine neplodná diskuse o lidských právech, bych si dovolil upozornit, že Singapur je demokratický stát, vážený člen British commonwealth of nations a že má zaveden Westminsterský parlamentární a soudní systém podle britského vzoru - kam se my, kde vrcholem právního státu byli C.K. konfidenti za Haška, na něj hrabeme.

Vidlákovo elektro 11. Signál na nízké impedanci.

21. června 2012 v 3:30 | Petr |  Vidlákovo Elektro
Opouštímke na chvíli svět oscilátorů, protože už od předminula mám pocit dluhu, vůči blondýnám i tomu dobrému muži z Agel a.s. co o mně informuje, že, jsem nakousl otázku "vedení signálu na nízké impedanci". Obvykle teď dávám link na nějakou teorii, ale buď je to informace tak elementární, nebo je to věc tak exotická, že jsem na internetu nic rozumného nenašel. Takže mi musíte věřit ža fakt nelžu, na holý pupek....
Tohle schémátko berte jako velice velice hrubý náznak nějakého skutečného obvodu. U2 je zdroj signálu, R1 je nějaký odpor ať reálný, nebo spíše nějaký komplexnější prvek (keramický filtr třeba), který má vlastní útlum signálu a U1 je přijímač. Obvod na horním řádku se od obvodu pod ním liší jenom polohou R1. V ideálních podmínkách by oba obvody byly stejné, ale nejsou.
Představame si výstupní odpor zdroje signálu - pokud je to moderní obvod typu operačního zesilovače, nebo CMOS digitálního obvodu takový výstup je schopen dodat klidně i 10 mA a jeho vnitřní odpor se blíží nule.

Naopak vstupní odpor moderních součástek založených na CMOS nebo JFET technologii je prakticky nekonečný. Takže na dolním řádku jde signál delší část své cesty po vedení které má odpor k zemi daný výstupem U2 - tedy 100 ohm řekněme, zatímco na horním řádku jde signál většinu své cesty po vedení které má "odpor proti zemi" 100K. Která varianta je lepší ?

Už nadpis článku jasně naznačuje že je lepší vést signál na "nízké impedanci" a je to pravda, ale na třetí řádek obrázku jsem namaloval schémátko na kterém si odvodíme proč.
R3 je vnitřní odpor zdroje signálu R6 je vnitřní odpor CMOS vstupu (protože můj editor nedovede nekonečno dal jsem tam 100 Giga). Teď si představte že se nám do drátu mezi R3 a R5 dostane rušení o obrovské amplitudě 1V. Vnitřní odpor výstupu R3 a R5 funguje jako dělič takže na vstupní odpor R6 se z 1 V dostane R3 / (R3+R5) = 200 / (100 200) = 2 miliVolty. Pokud se nám stejné rušení dostane do úseku R5-R6 dosane se na R6 v plné výši JASNÉ ?

Proto je žádoucí aby délka spoje mezi R5 a R6 byla co nejkratší aby možnost že tam pronikne rušení byla minimální. Někdy to není tak úplně snadné R5 někdy plní, mimo jiné, i úlohu ochranného odporu na výstupu zdroje signálu - v takovém připadě je vhodné R5 rozdelit na dva. Ochranný odpor v minimální nutné velikosti dát blízko výstupu a zbytek vypočteného odporu dát na druhý konec vedení - to je vedení signálu na "střední impedanci"

Robotikům jsou tyto věci často utajeny a vedou ke zbytečným frustracím nad nefungující analogovou elektronikou a zašumělými signály z čidel.

Dnešní rada pro brunety zní - pokud chcete maskovat, že jste bruneta - vede k tomu jediná cesta - zařiďte, aby vám chlap zepředu musel zírat do výstřihu a zezadu stejně upřeně na zadek - protože mužské zorné pole je tak malé, že při pohledu do výstřihu jsou vlasy už v té části sítnice, která špatně vnímá barvy.

Inteligence, stres, deprese, prachy a smrt

19. června 2012 v 2:58 | Petr |  Příroda
Úplně by stačilo odcitovat dvě klasická česká pořekadla:
  • Čert vždy dává na větší hromadu
  • Bohatí bohatnou a chudí chudnou
Ale protože nepředpokládám, že bez podrobnějšího výkladu byste uvěřili, že tyhle pořekadla jsou pravdivá a dokonce že mají hluboké souvislosti až s konstrukcí lidského mozku na jedné a se strukturou společnosti na druhé straně, tak to budu muset rozebrat poněkud podrobněji.

Nepočítám hyperinteligentní až genální lidi, kteří často najdou naplnění v tak zvláštních věcech, že jim zcela upřímně nevadí že chodí v hadrách a šéf je krutě sdírá, ale bavme se o lidech s IQ v běžném pásmu 80-120.
V tomto pásmu platí jednoznačné a (zdánlivě) kruté pravidlo - čím vyšší IQ, tím více peněz, tím jsou lidi zdravější a tím déle se dožijou. Tohle pravidlo platí po celou historii lidstva, a platí i dnes. Pokud byste měli zájem o křivku závislosti národního produktu na průměrném IQ tak zde je :
Jakým mechanismem tahle věc vzniká, přece čert ve skutečnosti není aby dával na větší hromadu ? Z hlediska věd o mozku je to nějak tak - inteligentnější lidé snáze zvládají život v okolním světě, tím jsou méně stresovaní, klidnější pro racionální řešení problémů, což rozvíjí jejich mozek pozitivním směrem. Tím že úspěšně řeší své problémy ve společnosti a v konkurenci jiných inteligentních lidí zároveň nenápadně ale nezadržitelně komplikují podmínky sobě i všem ostatním, což jim však nedělá takové problémy jako těm méně inteligentním, kterým tím, uzavíraji cestu na vyšší společenské příčky.
Naopak lidi, kteří jsou méně inteligentní, nejsou v tomomto "souboji" tak úspěšní, všechno jim zabere více času a odčerpá více sil, což způsobuje stress, který pokud trvá dlouho nenápadně ale nezadržitelně poškozuje funkce mozku, což vede k depresi, která vede k menší aktivitě, což vede k horšímu zvládání problému a ke stresu a k depresi atd ....
Máme dva bludné kruhy - "lehký život" inteligentů z dobrých rodin vede k nizkému stresu a k ještě "lehčímu životu", naopak těžký život chudiny vede ke stresu a ještě těžšímu životu.

Je z toho cesta ven ? Lze "zamakat" a prolomit osud ? "Selfmademani", kteří začinali z ničeho typu Edisona, nebo Lakšmí Mittala naznačují, že někdy lze zlomit chudobu, kombinace chudoby a nedostatku inteligence je ale smrtelná.

Když už jsme u toho prolamování osudu - je zde zajímavá souvislost s polarizací PRAVICE / LEVICE - všimněte si že pravicoví politici jsou často z chudých poměrů, zatímco typický levičák je dítě z bohaté rodiny protlačené na elitní školy. Víte že to není náhoda ?
Dětičky z bohatých rodin do různé míry podvědomě chtějí zachovat své postavení - tedy nerozmnožovat počet bohatých rodin a to nejlépe tlakem na rozvoj "sociálního státu", který udrží chudé lidi pěkeně na sociálních dávkách, mimo konkurenční boj o postavení, místo aby je chudoba motivovala naštvat se a vyšvihnout nade všechny ve stylu Edisona, Reagana, nebo Mittala.

Postupné komplikování společenských podmínek navíc vede k tomu, že lidi, kteří by se chtěli vyšvihnout jsou "zabetonovanou" společností nuceně drženi ve své kastě. Když se takových lidí nahromadí kritický počet, začně "Dunět právo v jícnu temně a výbuch zahřmí naposled." To se v Evropě stalo naposledy skoro na chlup před 100 lety a skončilo to dvěma světovými válkami, které všechny bariéry a kasty dokonale rozbily za cenu 90 milionů mrtvých. Takže my paranoici po 100 letech posloucháme "dunění" společenského kotle a očekáváme budoucnost s maximálními obavami ....

Vidlákovo elektro 10 Oscilátory 4.

17. června 2012 v 3:43 | Petr |  Vidlákovo Elektro
Okamžitě když jsem dopsal minulý článek o krystalovém Pierceho oscilátoru uvědomil jsem si, že jsem skočil doprostřed věcí aniž bych zásadní záležitosti objasnil. proto dnešní kapitola bude mít formu otázek a odpovědí .

K čemu jsou krystalové oscilátory z diskrétních součástek ? Osobně nejčastěji generuju pravoúhlý signál tak, že nechám kmitat pin jednočipového procesoru - takovým způsobem se ale dají generovat jenom frekvence přibližně 1/2 - 1/4 frekvence krystalu daného procesoru. V případě mého milovaného AVR je nevyšší frekvence 1/3 rychlosti krystalu a ani se nedá dosáhnout sřídy 1:1 - tedy stejné doby vypnutí a zapnutí. Navíc 8 bitové RISC procesory typu AVR a PIC mají "synchronní periferie" výstupní piny jsou napojeny přes hradlo přímo na sběrnici procesoru - takže i když procesory jou pomalejší svými piny umí kmitat rychleji než 32 a 64 bitové procesory ARMy počínaje a nějakým Intel Core i7 konče.
Existuje možnost generovat kmitočty pomocí specializovaných obvodů a to buď na principu PLL (fázového závěsu) nebo DDS (přímé digitální syntézy), ale to je pro získání frekvence 10,7 MHz do trávoměru kanón na vrabce.

Proč jsou krystalové oscilátory stabilnější než LC nebo RC oscilátory ? Krystal je vybroušená destička, které piezoelektrickým jevem kmitá na určité frekvenci. Krystal opravdu mechanicky kmitá, a pokud bychom měli dostatečně citlivé ucho dokonce bychom ty kmity slyšeli jako pískání. Poslouchat pískání 10.7 MHz je blbost, ale na principu poslechu 32 kHz krystalu v hodinkách se měří jejich přesnost. Frekvence kmitů je jednoznačně určena vlastnostmi a rozměrem křemíku. Podíváme - li se na náhradní schéma krystalu - vidíme že krystal se dá brát jako kombinace sériového a paralelního RLC obvodu. Stabilitu RLC obvodu uurčuje jeho jakost "Q", která se počítá buď jako L1 / R1 nebo jako F0 / delta F - tedy poměr základní frekvence a šířky pásma.
Koeficient Q je u krystallů extrémně vysoký - radioamatéři používají krystalové filry které mají základní kmitočet 9 MHz a propustné pásmo méně než 3kHz to dává Q přes 3000. Jakost Q běžných LC obvodů zřídka dosahuje 100 - krystal tedy funguje jako LC obvod s obrovskou cívkou a nepatrnými kondenzátory - tak velkou že jako skutečná cívka by se taková nedala vyrobit - proto je tak stabilní a málo citlivý na parazitní vlivy.

Teorii kolem krystalů bychom mohli probírat roky. Je to přesně oblast, kde se z kluků stávají profesoři. Třeba takový Ivan Šolc. Začal jako radioamatér co si brousí vlastní krystaly a skočil jako optik vyrábějící extrémně úzkopásmové filtry na sluneční čáru H-alfa, a přitom celý život pracoval se stejným materiálem - oxidem křemičitým alias křemenem. Mezitím ještě stačil mít v roce 1988 přednášku na hvězdárně v Úpici a úplně mi tam zblbnout hlavu. Takže pro dnešek končíme blondýny už zývají.

Nicméně musím ještě vymyslet radu pro brunety: Napříkad - víte že vaše tmavá hříva patrně zahání bojaté blbce, kteří jsou dajní a snadno manipulovatelní ? Zeptejte se kamarádky - blondýny, uvidíte, že mám pravdu.

Strach a hnus na noční ambulanci.

14. června 2012 v 3:07 | Petr |  Příroda
Jistě jste si všimli, že organizace současného světa je svým způsobem "zrcadlově obrácená" - firmy jsou plné duchaprázdných existencí mechanicky jednajících podle ISO zatímco zkušení praktici ve věku po 50 letech sedí jako "neperspektivní" doma na podpoře a celému tomu velí mladý muž typu "neviem písat neviem čítat ale vojnu ti viem spravit", který má 25 let, MBA a panu předsedovi lezl dostatečně do zadku...

Zdravotnictví je toho krystalicky čistou ukázkou. Začne vás v noci bolet na hrudi - voláte 155 a RZP vás odveze do nejbližší nemocnice na centrální příjem - jedná se o minuty, takže všichni jednají racionálně a s maximální erudicí...

HAHAHAHA !!! Která naivka si myslí, že to chodí právě takto ? Ve skutečnosti to chodí právě naopak. V celku i v detailech je práce dle zásad "zdravého rozumu" ve zdravotnictví trestána a to finančně i fyzicky. Jelikož jsem od roku 1998 na nočních ambulancích něco nasloužil - berte to jako smutný výčet smutných zkušeností.

Blud č. 1 Rychlá záchraná pomoc vozí ty nejtěžší případy: Z mé zkušenosti RZP vozí babičky, u kterých se nic nehoršilo, ale je jim v noci smutno a za leta marodění se naučily přesně "tu správnou větu" kterou mají říct operátorce na č. 155 aby ta podle svého ISO musela pro ně poslat sanitu. Měli jsme dokonce pacienta - alkoholika a bezdomovce, který dovedl "příznaky na hrudi" popsat tak barvitě, že jej RZP pravidelně vyzvedávala z hospod, když byl opilý tak, že se nemohl zvednout. Všichni věděli "o co jde", ale nikdo něměl odvahu mu na monitorované lince 155 říct "vy*** si voko vožralo". Takže RZP převážně vozí bezdomovce, hysterické neurotiky, které v noci probudilo "stráášné bušení srdce" a babky co si chtějí pokecat, zatímco nejtěžší případy jsou lidi, kteří sami přijedou tramvají "že je jim nějak divně".....

Blud č. 2 nemocnice mají zájem objasnit pacientovu diagnózu : nemocnice mají zájem diagnostikovat "finančně výnostnou" diagnózu. Pokud máte infarkt a změny na EKG - špitály se o vás porvou jako psi, protože jste "materiál" pro výnosný kardiologický byznys. Běda pokud jste stařeček se zápalem plic, močovou infekcí, dehydratací, nebo dokonce je vaše diagnóza nejasná, nebo nevýnostná - spadnete do kategorie "neperspektivních pacientů" a máte smůlu....
Blud č. 3 na vstupu do nemocnic jsou zkušení doktoři : Příjmové ambulance neskýtají žádnou možnost úplatku, a navíc se na nich musí makat, kromě toho "jdete s kůží na trh" - pracujete s diagnostickou nejistotou, se širokým spektrem možných diagnos, s mylnými (lživými) informacemi od pacientů, o kterých nic nevíte. Navíc to jsou lidi staří, dementní, sprostí, špinaví, opilí, narkomani (nebezpeční), psychotici (nebezpeční) , neurotici (úmorně otravní), agresivní romské klany..... Očekávali byste na tomto místě primáře nebo - staršího specialistu - seladona,který objíždí své tři výnosné soukromé ambulance a ve špitále je jen na nepatrný úvazek ? Ne tahle - z hlediska systému klíčová - místa se obsazují zásadně - za trest - těmi nejmladšími, těmi které nelze k ničemu použít, primář je nemá rád, měli průser, atd. - obecně doktory pro které je to "poslední štace, ze které není úniku"....

Blud č 4. Diagnosa rozhoduje o osudu pacienta : Viz bod 2 "neperspektivní pacicenti" a bod 3 "nevědomost hříchu nečiní". Jste 3 měsíce po promoci a 2 měsíce pracujete, víte, že máte "poslední 2 volná lůžka" a že máte "někde nahoře" staršího kolegu, kterého můžete "kdykoliv zavolat" pro radu, ale víte, že když to uděláte - dostanete (od něj) strašně vynadáno proč jej budíte, a když to uděláte vícekrát, stane se z vás šikanovaný otloukánek s pověstí blbce.... Vaše pozice je tak nizká, že ani sestry nechtějí "povlíkat postel", když chcete někoho přijmout. Budete se, v takové situaci, řídit stavem pacienta ? Navíc když jste většinu chorob, které diagnostikujete ani v praxi neviděl ?

Tedy shrnuji: Ve dvě ráno je čekárna plná nervozních lidí s nezávažnými potíženi. Sanity v rychlém tempu vozí další a další, kteří by v normálním nezkorumpovaném systému byli ošetřeni ve dne. Mladý lékař zoufale uvažuje, jak poslat stařečka i proti vůli urputného příbuzenstva zpátky domů, protože "nejsou lůžka". Jak napsat nález aby až jej budou číst pacientovi právníci - bylo naprosto jasné, že "nic se stejně nedalo dělat" a hlavně jak se obejít bez volání kolegy, konziliáře, rentgenu a laboratoře, protože ti všichni v noci často křičí do telefonu.

Přesto může jít o člověka na hraně života - snadno zachranitelného, kdyby věci fungovaly jak mají. Pokud mladý lékař pacienta poškodí - stejní kolegové, co neradi v noci vstávají, budou u znalecké komise nebo soudu cynicky tvrdit: "Že nebyly lůžka a nikdo vám nechtěl poradit - nás nezajímá - vždy se to dá "nějak" zařídit !!!"

Protože jsem už docela starý tak jsem jako "noční sloužící" byl docela nepříjemný, protože jsem se nezdráhal pronést do telefonu agresivní větu: "Pane kolego : mohu zapsat do chorobopisu, že jste paní odmítl vyšetřit (přijmout) ?" - takže jsem měl zlomek problémů, co mají mladí, ale na druhou stranu prohnilost celého zdravotnictví se při akutních přijmech do špitálu projevuje natolik, až jsem si uvědomil, že prací pro špatný systém jej činíme ještě horším a od loňska s nočními službami přestal....

Pacientům tedy důtklivě doporučuji - dodržovat návštěvní dobu jako na státní úřad v Praze - od úterý do čtvrtka od 9 do oběda - mimo tuto dobu choďte do zdravotnictví jen pokud jste několik dní předem objednaní, nebo pokud je pravděpodobné, že do 9 hodiny nejbližšího pracovního dne už nedožijete.
Rozhodně přes den nečekejte, "že to snad přejde" a pak v noci nevolejte 155, "protože to nepřešlo" - to je cesta jak se dostat do rukou člověku, který vaši chorobu v životě neviděl a starší kolega mu do telefonu radí "něco s ním udělej - já rozhodně nevstanu".....

Mladým kolegům pak doporučuju používat mou agresivní větu často a s úsměvem Josefa Švejka. Studovat diferenciální diagnostiku prvního kontaktu a zejména pakovat se z centrálních příjmů a příjmových ambulancí co nejrychleji někde do "výnosné soukromé ambulance". Proč riskovat vlastní existenci a nechat se cynismem systému tlačit do rozporů se svým svědomím ? Aby se ušetřilo na plýtvání jiných a celá zvrhlost zdravotnictví ještě chvíli vydržela - ohrožovat lidi ....?

Vidlákovo elektro 9. Oscilátory 3.

12. června 2012 v 3:07 | Petr |  Vidlákovo Elektro
Minule jsme probírali schémátko primitivně jednoudchého RC oscilátoru založeného na Schmidtově klopném obvodu. Tehdy, jsem tvrdil, že pokud použijete 74HC14 bude vám oscilátor kmitat až ke 100 MHz. Dneska je na řadě stejně jednoduchoučký oscilátor s krystalem zvaný Pierceův oscilátor.

Když "umíme" RC oscilátor který umíme donutit kmitat od 0,1 Hz do 100 MHz proč se vůbec zabývat krystalovými oscilátory, zejména když sehnat krystaly ve stejně širokém rozmezí je prakticky nemožné ? Smysl Krystalových oscilátorů je ve stabilitě, a zejména v přesnosti kmitočtu, kdo už se někdy snažil donutit RC oscilátor kmitat na kulatém kmitočtu typu 4.000 MHz ví, že to není tak snadné a vánkem větérku nebo nepatrnou změnou teploty, nebo změnou polohy plošného spoje, který změní parazitní kapacity se nám obvod rozladí.
Předem upozorňuju na zásadní rozdíl oproti RC oscilátoru z minulého dílu - Invertor INV1 nesmí mít na vstupu Schmidtův klopný obvod - nesmí to být 74HC14 - musí to být prostý invertor 74HC04, přesně takový jaký jsem používal jako analogový zesilovač v Trávoměru.
Podobnost s analogovou elektronikou v trávoměru není čistě náhodná odpor Rf nám zesilovač převede do analogového režimu - bez krystalu by tedy výstup nebyl 0V ani 5 V ale něco kolem 2,5V. Krystal v tomto zapojení funguje jako sériový LC obvod - z výstupu Invertoru na jeho vstup pustí právě jenom frekvenci na kterou je naladěn a tím celý obvod rozkmitá. Doporučená hodnota odporu Rf je 1-10 mega Ohm. Osobně doporučuju držet se v oblasti 1M nebo 3M3 pokud máme používat moji "vidláckou" řadu hodnot E2. Odpor Rs bráno stejnou logikou doporučuju dát 1K nebo max 3K3 - jeho smysl je v oddělení výstupu hradla od krystalu - tím se kmitání krystalu stabilizuje a výstup oscilátoru je "nejlepší možný". Kondenzátory Ca a Cb bývají kolem 10 - 33 pF - hodnotou těchto kondenzátorů se dá frekvence krystalu posouvat o pár kHz - v tomto případě výjimečně doporučuju nepouživat moji milovanou řadu hodnot "E2" a dát tam dva kondy 18pF.

Pokud budete hledat shémátko Pierceova oscilátoru - velice často jej najdete bez druhého hradla INV2 - velice nedoporučuju jej vynechávat - krystal propouští sinusový signál, ze kterého hradlo INV1 fungující jako zesilovač udělá "přibližně pravoúhlý" signál. Dokonale pravoúhlý signál vznikne až dalším zesílením hradlem INV2, které navíc oddělí oscilátor od vlivu zbytku elektroniky.

Předpokládám, že nemusím zdůrazňovat obecné zásady - krystal musí být co nejblíže ke vstupu INV1, Ca a Cb co nejbliže u krystalu a oba odpory také co nejblíže VSTUPU hradla. Proč musí být všecno blízko vstupu si povímě nekdy příště v kapitole "vedení signálu na nízké impedanci". Samozřejmě, že celý integrovaný obvod má 6 hradel - nejméně 2 z nich divoce kmitají na frekvenci krystalu - tudíž při překlápění mají proudové špičky, které filtrujeme blokovacím kondenzátorem viz "svatá trojice" v kapitole o dokonalém napájení.

Ještě poslední upozornění - Pierceův oscilátor velice nerad kmitá na vyšších harmonických frekvencích krystalů - pokud máte krystaly na frekvenci vyšší než 20 Mhz - často to jsou krystaly určené k tomu aby kmitaly na 3 nebo 5 harmonické frekvenci (3x neb 5x násobek základní frekvence) proto se nedivte, že Pierceův oscilátor třeba s krystalem z RC soupravy pro 27 MHz bude kmitat na frekvenci 27 / 3 = 9 MHz.

No a na úplný závěr - jistě jste pochopili že oscilátory uvnitř jednočipových procesorů jsou udělány přesně takto.

Ještě oblíbená rada pro brunety - je skvělé balit chlapy na vysoké IQ, ale jenom "vodcamcaď pocamcaď", protože chlapi mají nevýslovnou hrůzu ze žen inteligentějších než oni sami.

Jak jsem nepochopil budoucí biomedicíské inženýry

10. června 2012 v 5:35 | Petr |  Svět okolo
Podle známého hesla - vy všichni jste blázni, jenom já jsem letadlo - jsem opravdu letadlo. Každý rok je to stejné, každý rok je to horší, každý rok mě to vytočí - na jedné straně jdete na Robotický den, kde vám děcka sotva desetiletá ukazují roboty, které vyrobily vlastní rukou a na obrazovce notebooku vám ukazují (pro mně) zcela nesrozumitelné procedury v C.
Pak přijdou na jeden den do laboratoře budoucí "biomedicínští inženýři" studentí "studijního programu akreditovaného ministerstvem"

.... 2 kluci a 2 holky - sedí přede mnou - bez výrazu v tváři.....
Ptám se - kdo z vás umí programovat ? Odpověď - všichni jsme z toho měli zkoušku.
Otázka : a kdo od zkoušky napsal nějaký prográmek ? - Jeden se nesměle hlásí a viditelně se stydí.
Kdo někdy stavěl nějakou elektroniku - tentýž muž se hlásí a zájem kolegů je mu ještě nepříjemnější ....
Včera jste probírali EKG - víte co to je ? Těžce vzpomínají a slabikují ELEKTRO-KARDIO-GRAM. Kreslili vám schema EKG zesilovače ? Ano. Co je základem EKG zesilovače ? Hluboké ticho....
Uměli byste postavit EKG zesilovač ? Víte že se to dá za méně než 100 kč za jeden kanál ?
OK - kdo z vás chce navrhovat lékařské přístroje ? Tentýž muž se nesměle hlásí.
A co budete dělat vy ostatní - ptám se ? A střílím z těžkého kalibru - kdo z vás počítá, že bude sedět ve výběrové komisi vybírající úplatky za nákup lékařských přístrojů '? Slečny už se na mně dívají s viditelnou nechutí - "co ty o tom víš dědku" čtu v jejich výrazu.

Celá exkurse po laboratoři je ve znamení mých otázek z gymnaziální fyziky a chemie, keré zůstávají bez odpovědi - když prohlašuju o starém stroji - není jako iPhone, ale je mnohem lepší, protože věrně a spolehlivě slouží 30 let - to mládež nevnímá jako známku inženýrské geniality 70 let ale jako známku nemodernosti chemie a laboratoří vůbec. Kdyby krev "dyzajnovala" firma Apple byla by letos červená, příští rok žlutá a pak třeba růžová a nakonec zelená ...

Jedna slečna stopuje na mobilu čas (patrně délku mého proslovu) a druhá zuřivě datluje - vím o čem - píše na Facebook - jaký jsem vůl když pořád opakuju že gigabajtů a i gigahertzů je už tolik, že ztratily svou roli v medicíně i všude jinde, stejně jako "mít zkoušku z X" nepovažuju za "umět X".
Nerozumím tomu - mládež beze stop vzdělání z oboru, který studují bude konstruovat lékařské přístroje ? Budou rádi když ve služebním autě budou kroužit po republice jako obchodní cestující - hnáni záplavou mailů od Indického šéfa z Bangalore. Možná to není "horší než smrt" jak jim tvrdím já - možná je to jejich "vytoužený cíl"
Jitka Nováčková
Při hledání obrázku pro tento článek jsem zjistil, že misska jménem Jitka Nováčková ( letošní loňská ??? ) studuje Biomedicínské inženýrství. Začíná se mi vše spojovat - soutěž Miss vede k selekci osob jistého typu a minimálně tři ze čtyř mých pátečních studentů směřují taky tam ....

Hlavička Pentia 6

7. června 2012 v 4:38 | Petr |  Roboti
U starých lidí se některé věci táhnou daleko do minulosti, takže v roce 1999 jsem s exmanželkou sestupoval z Lysé Hory a v polích mezi Borovou a Frýdlantem mě exmanželka začala vyslýchat: "Chtěl bys holčičku, nebo chlapečka?" Jako každý chlap jsem spíše chtěl chlapečka, ale politicky korektně jsem odpověděl "Víš mně je to jedno" tak jsem byl tázán ještě několikrát - a pak exmanželka vybuchla - ty bys nejraději měl místo děcka PENTIUM ;-)

Pak jsem tuhle historku vykládal současné přitelkyni, která je velice germanofilní a chce budoucí děti pojmenovat: Anne-Marie, Gertruda, Hildegarda, Hermenegilda, Waltrauda Johann atd.... takže jsem prohlásíl, že raději než Johann - trvám na tom, že první syn se bude jmenovat PENTIUM 6 (Pentium 4 už existuje a Pentium 5 mi připadalo blbé...)
Tohle moje přítelkyně vyzvonila ve škole, takže když jsem půjčoval jejím spolužačkám USB flashku, šířila se po jejich "slepičím institutu" šeptanda, že na ní jsou plány našeho budocího (robotického) miminka....

Takže když se mě přítelkyně ptala co to kreslím - a byl to budoucí "mozek" mých robotů odpověděl jsem úplně automaticky "HLAVIČKU PENTIA 6"
Moje idea byla taková - musím vyrobit relativně výkonný "počítač" který půjde hladce napojit na zbytek modulů robota přes sběrnici Robbus, kterou s pár kámoši používám. Ten mozek musí být na jdené straně výkonný a na druhé straně pro mně od začátku snadno programovatelný - tím padla idea ARMu a soustředil jsem se na AVR, součástky musí být dostupné - tedy AtMEGA128 a zároveň musí mít počítač dostatek RAM aby mohl zpracovávat data z ultrazvuku - tedy externí SRAM. Později místo toho může do robota přijít deska s ARMem nebo dokonce něco ve stylu Raspberry Pi?
Tohle je výsledek a zde jsou (přibližné) specifikace :
  • ATMEGA 128 na 16 MHZ s 32 KB externí SRAM
  • Grafický displej
  • Můstek do 0,6A postavený na L293D s Back_EMF technologií
  • 2x Sběrnice Robbus
  • Tlačítka, LEDky, repráček
  • 4 analogové vstupy pro ultrazvukové mikrofony
  • atd...
Je toho tedy dosti pro robota "pokojové" velikosti - což byl taky úmysl umožnit postavit domácího robota pouze na této desce - třeba jenom s ISP Radarem jako jediným doplňkem.
Pokud se obáváte že plošný spoj je monstrum, tak máte pravdu, ale světe div se je JEDNOSTRANNÝ !!! jen s řadou propojek, takže celá "Hlavička" se dá vyrobit doma.
Jenom jako vrchol vychloubání poznamenám, že skoro celou desku jsem routoval na displeji mého 10 palcového Asusu EEE v autobuse, posouvajícím se v dopravní zácpě z Německa.

Počítač je RISCový má 128 kilobyte FLASH ROM pro program a 40 KB programu pro data - tím se částečně podobá 8 bitům z 80 let - výkonově je však zcela jinde - takové ZX spectrum by muselo mít kolem 80MHz aby se tomuhle vyrovnalo. Hlavička Pentia 6 se výkonem blíží spíše starým procesorům 386 na frekvenci kolem 30 MHz, které se používaly v dobách MS DOSu.

Ptáte se kde je návod a dokumentace? Bude až budu mít všechno dostatečně vyzkoušené.

Nyní ještě tradiční rada pro blondýny - pokud jste schopny zametat s 9 chlapy z 10 - nemyslete si že to znamená, že i se ženami vám to půjde stejně snadno.