close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Prosinec 2014

Vánoční antidáreček.

23. prosince 2014 v 5:44 | Petr
Vážení čtenářové.

Je čas vánoční a na nekorektním blogu plném negativismu je třeba rozdat nějaké ty dárečky - tedy v mém případě spíše antidárečky.

Jestli dobře počítám napsal jsem za poslední 4 roky 491 článků a to je na amatéra, který "není nikde organizován" a žádný oligarcha mu neplatí za šíření "holdingové propagandy" více než dost.

Uznávám zásadu, že s kyberprostorem se má zacházet stejně jako s papírem - to jest nespoléhat na jeho neomezenou velikost. Proto je třeba psát jen věci hodnotné, a psaní věcí hodnotných je poměrně pracné a únavné.

Navíc jsem se za 4 roky a 491 článků poněkud vyčerpal, proto jistě tušíte jakou formu bude antidáreček mít. Jsem unaven psaním, proto Nekorektní blog Petra Kubáče dnešním příspěvkem končí.


Abyste nebyli tak vyděšení - tak nekončí zcela, ale končí ve formě 3 článků týdně ve schematu úterý - čtvrtek - neděle. Pro příště budu psát nepravidelně - kdy se mi bude chtít - více-méně občas - a jenom tehdy pokud budu mít opravdu něco převratného na srdci.

Aby to nevypadalo tak depresivně - tak musím uznat, že s blogem byla veliká sranda, zejména když mě kvůli "zabití posvátné krávy" chtěli kvůli něho nejméně 2x vyhodit z práce a jednou dokonce kvůli mně vyšla "Směrnice o krizové mediální komunikaci". Taky musím uznat, že mě mnoho času stál, ale taky mnoho času ušetřil - protože od jisté doby pořád opakuju - "nebudu vám to vysvětlovat - nastudujte to na mém blogu". Nicméně je to tak - čas oponou trhnul a dlouhá procházka se psem je nyní pro mně daleko hodnotnější než dlouhé vysedávání nad klávesnicí u dílu XXX problému YYY.

Jakou frekvencí budu psát nadále ? Nevím - snad se mi podaří donutit se alespoň k 1 článku měsíčně - tudíž by nebylo marné, kdybyste se stejně často mrkli, co je nového.
Mezitím Vám přeju hezké a klidné vánoce a spokojený rok 2015.

Jojo - nic netrvá věčně, ani láska k jedné slečně.....

Otázka energetické nebezpečnosti

21. prosince 2014 v 2:43 | Petr |  Svět okolo
Baťa na prahu velké krize 30 let prohlašoval poněkud velkohubě, že každá krize ekonomická má příčiny v krizi morální. Neztotožňuju se tak úplně s tímto výkladem, nicméně čím jsem starší tím více poznávám, že když nějaký více-méně technický problém "obalí" lobisti a aktivisti můžete se s faktickým řešením problému jít zastřelit. Asi jako eunuši na Čínském dvoře, kteří - kule nemajíc - báli se námořních výprav generála Zehng He a tak nařídili císaří aby nechal spálit čínské loďstvo - takže dnes tušíme, že Číňani byli v Kalifornii o 50 let dříve než Kolumbus v Karibiku - ale nic z toho.

Příklad vlády lobbistů : Dovedete si představit, že byste v kamnech topili zlatem ? Víte jaký je průměrný obsah zlata v zemské kůře 4ug/kg. Víte jaký je obsah Uranu v zemské kůře - stejný jako zlato 4 ug/kg. Navíc jsme schopni energeticky využít jen uran235 kterého je 0,7% celkového uranu. Co to znamená pro energetiku "temelínského typu" ? Už tento jediný parametr naznačuje, že klasická jaderná energetika je ekonomický nesmysl, který vyšel ze zbrojního programu "kde se na korunu nehedělo".

Sláva - ekologisti jsou nadšení - jaderná energetika je ekonomický nesmysl ! Jenomže není - krom uranu dá se energeticky využít i Thorium, kterého je zemské kůře 9,6 ug/kg - tedy 2x tolik než Uranu a navíc se energeticky dá využít 100% zásob takže Thoria je efektivně k dispozici 300x více než uranu. Kdo tedy staví thoriové reaktory ? Nikdo - nejsou doposud vyvinuté pro komerční použití. Kdo je tedy vyvíjí ? Problémy zmítaná Indie a snad Čína.

Proč nevyvíjí thoriové reaktory Spojené státy nebo EU ? Spojené státy proto, protože z thoria nelze nijakým způsobem vyrobit atomovou bombu a tudíž thoriová jaderná energetika je zablokovaná "uranovou lobby" která stále tvrdí, že plutonium - vedlejší produkt uranové jaderné energetiky - je "strategická surovina" kvůli které má smysl udržovat uranovou energetiku, kterou by jinak thoriová energetika - ze samého fyzikálního principu - ekonomicky zničila.

Americká uranová lobby je na thorium natolik alergická, že legislativně zablokovala i těžbu neodymu, který je kontaminován malým množstvím thoria. Takže ačkoliv mají největší světové ložisko neodymu na svém území - problematicky vyjednávájí s Čínou, která nechce vyvážet neodym, ale rovnou výrobky z něj. A oficiální důvod ? Thorium je alfa zářič - ke stínění stačí papírové krabice, ale z hlediska americké legislativy je to "nebezpečný radioaktivní materiál", jehož hromadění považováno za "podporu terorismu" a tudíž trestné !!

Proč nevyvíjí thoriové reaktory EU ? Protože ta se soustředí na rozhazování (neexistujících) Eur, zákaz peroxidu a žárovek, boj za správný tvar okurek a banánů a na věci z reality už jí síly nestačí.


OK takže jaderná energetika je KO - což takhle termojaderná energetika ?
O té se legračně tvrdí, že už 60 let víme, že za 20 let bude první termojaderná elektrárna, na území EU se staví ITER - pokusná "rádoby elektrárna" - tedy termojaderný reaktor, který dlouhodobě vyprodukuje více energie než sám spotřebuje. Už stojí a pomalu se rozbíhá Jihokorejský KSTAR. Který má ambici udržet dlouhodobě stabilní termonukleární reakci bez nároku na energeticky pozitivní bilanci celého procesu.

OK - takže se zdá, že tady se věci hýbou, ale ani tady to není tak jednoduché, vtip je v tom, že ideální termojaderný reaktor je hvězda o hmotnosti 1/3 - 1/2 našeho Slunce - takových reaktorů je ve vesmíru spousta a speciálně tato kategorie hvězd vydrží produkovat energii miliardy let - jsou hvězdy v této kategorii, které prokazatelně vznikly hned po na samém začátku vesmíru jako tzv. "generace 1" a svítí dodnes !! Pro nás na Zemi to má nepříjemný důsledek - naše termojaderné reaktory nedosahují ani nepatrného zlomku velikosti takové hvězdy a tudíž pro ně platí "čím větší tím stabilnější". To je problém ze dvou důvodů - jednak každý investor chce nejprve "pokus v malém" který je ale daleko složitější než "výroba ve velkém". Druhý problém je v tom, "až se to rozběhne" patrně nebude ekonomické provozovat elektrárny "nepatrné velikosti" s výkonem pod 10 GW jako mají dnešní elektrárny. Patrně bude výhodné postavit elektrárnu nominálního výkonu "100 - 1000 GW" která ekonomicky zlikviduje veškerou energetiku na celém kontinentě kolem sebe.

Energetická lobby to parně "podvědomě" tuší, takže termojaderná energetika má "neustálé potíže" - přestože rozumnou alternativou ke 100 % výrobě elektřiny by bylo ukládání super levné energie do výroby kapalných paliv ze vzdušného CO2 a vody - což by nás do budoucna zbavilo nutnosti řešit věci, které mají potenciál být technologicky monstrózní - jako je třeba elektřinou hnaná komerční letecká doprava.

Lobbistům navzdory - krom technologicky náročné a drahé možnosti "kontinuální" termojaderné reakce je tady možnost postavit termojadernou energetiku na "pulsním principu" - tedy v reaktoru přivádět k výbuchu mikrogramová množství paliva a dělat to s frekvencí 1-100 Hz. Na této - zatím se zdá že jednodušší - možnosti (naštěstí) pracuje množství soukromníků - kteří zkoušejí různé principy od odpalovaní laserem, iontovým urychlovačem, až po exotické principy odpalování termojaderné reakce rázovou vlnou vzniklou hydraulicky (!) nebo z elektrického výboje.

V každém případě - stát z jehož území sjede první cisterna methanolu vyrobená "termojadernou syntézou" si rovnou může jet do Washingtonu D.C. pro žezlo světového civilizačního vůdce a lidi kolem takové firmy rovnou můžou na stěně dělat místo pro Nobelovu cenu. To je patrně také důvod, proč tyhle věci nejdou tak rychle jak by odpovídalo jejich významu.

My ostatní si pak můžeme oddechnout, protože to bude znamenat, že moderní civilizace je zachráněna. Pokud k tomu nedojde včas - doporučuju ( naprosto vážně !! ) shlédnout sovětskou sci-fi Kin-Dza-Dza - jako návod k přežití v "budoucích poměrech", které by byly pouhým lineárním pokračováním dnešních poměrů, bez rozvoje "nebezpečných technologií".

Poznámka při druhém čtení - asi bychom měli být vděční třem osobám - Werneru Heisenbergovi, Adolfu Hitlerovi a Albertu Einsteinovi. První byl dosti geniální, druhý byl dosti šílený a třetí měl dostatečnou autoritu, aby přesvědčil Američany, že první dva mají na to, postavit během II. světové války německou atomovou bombu. Američani pak ve strachu přechodně umlčeli všechny své lobby a zapracovali na skutečné atomové bombě (a tím nepřímo na uranové energetice) takovou rychlostí, že výsledky se dostavily v reálném čase a ne jako dneska - za 20 let od doby před 50 lety.

Bacha na keramické filtry.

18. prosince 2014 v 5:05 | Petr |  Elektro
V dobách kdy DVD přehrávač byla exotika, o které jsme četli v časopise "Stereo a Video" jsem šel ve špitále na oběd a proti mě šel velmi šikovný ale "poněkud zvláštní" místní opravář - elektroniky. Nebudu jej urážet názvem elektrikář, protože elektrikáři ve špitále jsou somnolentní osoby s lahváčem v brašně - specialisti na vysvětlení proč je černající, dýmající zásuvka 100% v pořádku.

Tedy tento člověk šel proti mě - protože víme o tom, že oba "děláme elektro" - tak na mě už z dálky křičel - jestli máte DVD přehrávač SONY - dejte mi ho do správky - prodloužím vám životnost o mnoho let !! Samozřejmě jsem se ptal jak a vyšlo najevo, že SONY montuje jako filtraci 12V větve napájení 10V elektrolytické kondenzátory, které přesně měsíc po záruce selžou a vezmou zbytek elektroniky s sebou. Omyl ? Kurvítko ?

Takže si představte, že jste v mé situaci, tedy děláte jistou věc už léta a nejste sám, protože světoví výrobci rádií ji dělají taky už léta - a najednou zjistíte, že vaše "design practice" tedy "způsob dělání věcí" může vést k tomu, že vaše elektronika selže.

Ceramic filter

Jistě jste už četli moji filipiku proti cívkám, takže taky jistě víte, že miluju keramické fitlry, které považuju za ty nejméně problémové součástky na světe. Představte si ale jak vás překvapí, když pak najednou čtete článeky s dramatickými prohlášeními jako je "ceramic filter failure epidemic" tedy pro češtináře - epidemie selhání keramických filtrů.

O co jde - když měříte keramický filtr multimetrem - zjistíte že funguje jako blok pro stejnosměrný proud - ergo má do jisté míry vlastnosi kondenzátoru. Takže první co vás napadne je vynechat vazební kondenzátory kolem něj - a ono to skvěle funguje - dlouhá léta.

Přesně takhle to udělali výrobci radiostanic světových jmen Kenwood, Yaesu, atd. Protože oni vyrobí poněkud více elektroniky než já - a taky jejich elektronika je poněkud déle zapnutá - narazili na limity této metody. Každý výrobce keramických filtrů totiž píše, že aplikovat stejnostměrné napětí na filtr je nežádoucí, ale když ono to tak skvěle a bezproblémově funguje....

Ergo se v poslední době vyskytla "epidemie" selhání pár let starých radioamatérských rádií, kde v mezifrekvenci se keramické filtry přepínají diodami, které se spínají DC napětím .....
Prostě rádio je najednou hluché, maximum propustnosti filtru totiž zmizelo - nebo se posunulo mimo řetězec prostupnosti řady filtrů v mezifrekvenci a rádio je hluché jako poleno ....

Takže jestli jsem vám někdy radil "použijte keramický filtr místo kondenzátoru - je pro DC nepropustný" - nedělejte to - je to blbost, kterou na svá bedra vyzkoušeli světoví výtobci elektroniky.

Ani nevím jakou mám dát radu - asi uvědomte si, že čtete blog plný nekorektních informací.

O biologické postatě věcí.

16. prosince 2014 v 5:31 | Petr |  Svět okolo
Aby člověk mohl recyklovat zbyty, které už jiné domácí zířectvo nežere - domestikoval prase, které sežere všechno a přemění - to všechno - ve vepřové maso, které není nejzdravější potravinou, ale vysvětlujte to hladovému venkovanovi v roce 600 našeho letopočtu. Dnes však žijeme v podivuhodném světě, kdy - býložravé krávy - žerou krmivo ze sušených rozemletých ovcí - proto problémy s "nemocí šílených krav" a pod vlivem "nemoci šílených krav" mají prasata utrum, protože Evropská unie "z hygienických důvodů" krmení zbytky z lidského stravování zakázala. Tím se prase dostalo z pozice "konečného likvidátora" biologického odpadu do pozice zvířete, které svými potravními nároky - na trhu zemědělských plodin - konkuruje hladovějícím lidem z chudých částí rozvojového světa ?!?!

Tím se dostáváme ke zvláštnímu problému moderní doby a to je naprosté nepochopení biologické podstaty věcí. Svět dnes řídí absovlenti škol typu école nationale de administration publique, kteří jsou většinou dětičky z bohatých rodin, kteří asi měli zvířátka zakázaná kvůli alergii a tak vrcholem zoologie u nich je, psík v kabelce Paris Hilton. Jinak si totiž nelze vysvětlit - nejenom nepochopení biologické podstaty zvířat, ale ani nepochopení biologické podstaty "zvířecích prvků" v lidském chování.

Tedy babičky říkaly - koně štěkat a psa lítat nenaučíš - 90 nebo možná 99% vlastností zvířat i lidí je dáno geneticky, hluboce zafixováno, vtloukáno od hříbátka a tak. Navíc vlastnosti a chování zvířat i lidí je hustě protkáno různými atavismy, které někdy jsou užitečné, někdy neškodně komické, a někdy lehce škodlivé v každém případě však prakticky neodstranitelné.

Chcete příklad. Představte si, že mi hrábne a začnu psa trestat za vrtění ocasen, nebo zvedání nožky ? Přestane ? Nebo se nějak podivně povahově zdeformuje a se strachem z pánečka bude pokračovat dále '?

Přesně stejné je to i s lidmi - jak dlouho se civilizace snaží z lidí vytlouct jejich "atavismy" ? Které náboženství nebojuje tisíce let s homosexualitou ? Jaké jsou výsledky ? Který levicový -ismus nebojuje se "špatnými vlastnostmi člověka" jako jsou "konzervativismus" nebo dokonce "rasismus".

Mimochodem na téma konzervativismu vždy uvádím rozkošný historický příklad kdy Josef II. projíždí Rakouskou monarchii a na místě nechává popravovat ( české ) sedláky, kteří tvrdošíjně odmítají zasadit brambory "protože to nedělal jejich otec". Jaký je tedy biologický smysl konzervativismu. Jaký význam má "nic neměnit" ve světě kde se (zdánlivě) mění všechno. Třeba je to tak, že člověk jako druh existuje už minimálně 30 000 let a přežil všechno možné - to je dostatečně dlouhá doba, aby se do našich genů zapsal princip "dělej to samé, co tvůj otec a přežiješ jako on".

Jaká je biologická podstata rasismu ? Viděli jste prvních 20 minut Vesmírné odysey 2001 nebo četli knihy Eduadra Štorcha o lidech doby kamenné ? Co bylo základem přežití ? "Na cizí tlupu ceníme zuby, vrčíme a vrháme na ni kameny !" Nejsem si jist, jestli už smečkově žijící dinosauři - nepožírali kolegy z jiné smečky....

Takže máme miliony let fixované - v minulosti 100% biologicky účinné chování, které se dneska stává atavismem - co s ním udělají absolventí école de administration publique ? Zakážou jej zákonem, zakážou o něm diskutovat, zakážou byť i jen pomyslet na jeho existenci a na jeho (možná už neexistující) biologickou oprávněnost. Politicky korektní Americké televizní stanice mají problém už i s výrokem "černoši zvítězili v atletice", protože od tohoto výroku se v hlavách zbožných Američanů odvíjí myšlenka - "co jim Bůh sebral, když jim dal tak rychlé nohy ?"

Takže lidské atavismy neexistují, jsou zakázány zákonem - tudíž nelze prodiskutovat ani do jaké míry jsou oprávněné ještě dneska a už vůbec s nimi nelze rozumně pracovat - asi jako kdybych se opravdu zcvoknul, a začal Maxíka mlátit za vrtění ocasem. Vrozený pesimismus mi však opět přináší na mysl myšlenku že "duní neklid v jícnu temně a výbuch zazní naposled" a čím méně se o "biologické podstatě špatných vlastností" diskutuje teď - tím to "v době výbuchu" bude větší rachot !!

Roboti a "léčebně odsunový" systém.

14. prosince 2014 v 6:15 | Petr |  Roboti
Jasně, že už blábolím z podzimní temnoty, ale v rámci mé psychotické ideje, že "všechno tak nějak souvisí se vším" jsem nedávno přemýšlel nad "vývojem a laděním elektroniky". Při té příležitosti jsem si uvědomil jisté souvislosti s armádou. Vojsko má na všechno svéráznou hantýrku. Už ve Švejkovi se dočtete " zadrženej lénunk měl mně být vyplacen od regimentu, a ne od kumpačky,
poněvadž jsem byl vedenej jako regimentsarestant". Zase když jsem já byl na vojně tak stále ještě platil Všeob-P-41 (práv.) a tak dále.

Takže "péči o pacienty" se u vojska říká "léčebně odsunový systém". Takže zuří bitva a vojáček je zraněn. - Po prvotním ošetření přímo pod palbou, které většinou spočívá v zaškrcení tepenných krvácení (protože z nich se dá umřít za desítky sekund) a odnesení na obvaziště. Tam teprve pochopíte co "léčebně-odsunový" znamená. Tedy zranění vojáčci se třídí na tři supiny - Tak těžce zranění, že se nechají pod vysokou dávkou analgetik (morfin je velmi laciný) umřít přímo někde u obvaziště. Tak lehce zranění, že se nechají čekat až je čas je obvázat a poslat zpátky do BVP (Panduru).

A pak existuje třetí skupina - ty které je třeba "zajistit" - aby neumřeli během transportu a rychle dopravit na nadřízené obvaziště - které více připomíná zdravotnictví a méně jatka. I na nadřízeném obvaziští funguje třídění a i z něho vede cesta do týla pro "středně zraněné" - na obvaziště, které ještě více připominá špitál atd ....


Takže co mladý robotik může z předchozích blábolů vytěžit. Pokud stavíte nějakou elektroniku - a je to něco částečně nového - jsou celkem 3 možnosti.
  1. Funguje to skvěle
  2. Funguje to částečně
  3. Nefunguje to vůbec a nikdy to fungovat nebude.
Takže mladý robotik se bojí varianty 3. Já osobně vím, že "čas je dražší nežli peníze" proto se bojím varianty 2. Představte si, že rozborem, proč obvod selhal zjistíte, že jste udělali nějakou opravdu zásadní botu - kterou nelze jen tak napravit - to vlastně neni katastrofa - otevřete odpadkový koš - šup - a jste zase svobodní lidi k vymýšlení něčeho jiného.

Horor je možnost č. 2 - tedy obvod "něco dělá" ale tak úplně nefunguje - v tom případě jej musíte "přesunout na vyšší obvaziště" - tedy je třeba zásadního rozhodnutí - jestli jej budete zlepšovat - nebo jestli se budete snažit prokázat, že "tudy cesta nevede". Obě varianty totiž mohou být na dlouhé lokte.

Bohužel emocionální zaujetí při konstrukci nás často nutí "rozchodit to za každou cenu". Není špatné být tvrdošíjný a zkusit dohnat "věci do krajnosti". Předem bych jenom varoval před opravami "chyb, které nejsou tam kde si myslíme".
  • kousne se vám občas procesor - tak přidáme druhý, který bude ten první hlídat...
  • signál z čidla je utopený v šumu - přidáme zesilovač abychom (šum) zesílili....
  • shoří nám tranzistor, když se kolečko zasekne - vymyslet algoritmus, který hlídá kdy se kolečko zaselo je složité - daleko jednodušší je dát tam tranzistor "jako bejk" ať se radši ukroutí hřídel...
A tak dále.... V každém případě když něco opravdu nefunguje - zamyslete se jestli budete raději hledat "jak to přinutit fungovat" nebo bádat "jestli to vůbec může fungovat". Hlavně tedy nedělejte tu chybu, že budete stodolu podpírat hráběmi, aby nespadla a hledat "workaround" - to se nakonec vždy vymstí - jenom později, když jsme do slepé cesty investovali daleko více času a peněz.

Vidlákovo elektro 91. Smyčka PLL naruby

11. prosince 2014 v 5:15 | Petr |  Vidlákovo Elektro
Je čas předvánoční a v této době se vždy hodí idea na nějaké drobné bastlení, kterým strávíte dobu, kdy zbytek rodiny zírá na standardní a od počátku televize stále opakované spektrum "vánočních televizních pořadů" Co by tedy udělalo (mně) radost ? Něco klasického - rádio třeba.

Dneska postavit rádio to znamená vrhout se do FM demodulace na VKV a taky se vrhnout do sytnézy kmitočtů nad rozhlasovým pásmem v rozsahu 98,7 - 118,7 MHz. Ve starém Amáru najdete větu "v šuplíku jistě najdete zapomenutou PLL syntézu Sanyo 7000", ale to u mně bohužel nehrozí, stejně tak nehrozí najít u mně moderní výkřiky typu AD985xx nebo Si570.


Tak jsem přemýšlel, co mám v krabici a co jsem kdy viděl a vymyslel tuto šílenost, kterou snad ani nemám odvahu zkusit postavit. Takže - napětím řízený CLAPPův oscilátor si kmitá - frekvenci z něho několikrát dělíme D flip flopem 74AC74 až na rozumnou hodnotu. Tuto hodnotu pak vedeme jako HODINY do procesoru. Hodinami procesoru ženeme uvnitř procesoru programovatelný dělič, který nám generuje referenční kmitočet - ten v PLL syntéze 74HC4046 porovnáváme s referenenčním kmitočtem a podle toho filtrujeme řídící napětí pro CLAPP. Takto syntezovaný kmitočet vedeme do superhetu postaveném na spínaných mixérech 74HC4066.

Celá věc pak funguje následovně - potřebujeme přeladit - naklikáme novou frekvenci tlačítky - procesor změní dělící poměr vnitřního děliče - tím se frekvence na výstupu děliče změní taky - fázový komparátor 4046 to zaregistruje a ihned začne upravovat ladící napětí tak aby nová frekvence procesoru po vydělení vnitřním čítačem dala stejnou frekvenci jako referenční oscilátor.

JE šílené krmit procesor variabilním kmitočtem - takže při naladění na horní konec VKV pojede rychleji než při naladění na dolní koncec ? - záleží na 20% rozdílu v rychlosti ? Určitě ne, a dokonce nejistě tuším, že takoto "divným" zakomponováním procesoru do smyčky PLL by se parazitní modulace vzniklé v procesoru staly synchronními s kmitočtem PLL a nemusely nikde vadit (nebo by mohly funkci takové PLL zcela znemožnit).

Nepatrná otázka před koncem - jak třeba měřit hodiny pomocí procesoru jehož frekvence se odvozuje od variabilní frekvence ? Frekvence hodin procesoru se liší, ale frekvence po vydělení čítačem je smyčkou PLL stále dotahována na hodnotu stejnou jako REF CLK - takže pověsíme časovací rutiny na přeručení od čítače a ona se bude pouštět pěkně pravidelně.

Přemýšlím jestli 43. sledování Mrazíka a Pyšné princezny - nakonec nebude méně stresující. Jelikož vše je ve fázi nejisté ideje - zbývá už jenom rada paní Kubáčové novomanželkám - zmizelo vám bolerko z falešné kožešiny - zkontrolujte psí pelech - nejste sama, komu v zimě táhne na lopatky.

Elektrokola na prochlastaném východě

9. prosince 2014 v 5:38 | Petr |  Svět okolo
Pacienti s boreliózou to neradi slyší, ale když je v ambulanci málo času a je třeba vysvětlit průběh neléčené borreliózy opravdu rychle - mám na to standardní větu, která zní takhle: "Bakterie, která působí Syfilis (Treponema pallidum) a bakterie, která způsobuje Boreilózu (Borrelia burgdorferi) jsou jako sestřenice - způsob nákazy je radikálně jiný, ale potom je průběh onemocnění velice podobný. Má tři stadia Kožní, kloubní a mozkové....."

Když teda chcete vidět mozkové stádium syfilisu v celé své kráse - doporučuju shlédnout film Juraje Herze "Petrolejové lampy". Tam to uvidíte s celou parádou v podání Petra Čepka - je to sice hrané, ale zahrané lépe než realita. Syfilitici ve třetím stadiu mají "tabickou disociaci čití". Neboli syfilis zničí zadní míšní provazce a milý nakažený cítí každý dotek, ale necítí vibrace a co je průser - nemá zpětnou vazbu ze svalů šlach a kloubních pouzder - ergo bez zrakové zpětné vazby netuší v jaké poloze má nohy - tedy takový syfilitik když zavře oči začne vrávorat - jakoby nohy byly cizí - a v době před zavedením veřejného osvětlení bylo známo, že tito lidé nejsou schopni chodit v noci.

Díky nedostatečné zpětné vazbě postižený neví jakou silou končetiny zvedat a proto komicky vykopává - proto se ve zmíněném filmu Čepkově postavě říkalo "skákající husar". Jistě teď čekáte, že prohlásím, že zde na prochlastaném východě hromadně řádí syfilis a proto tu máme "skákajících husarů" mraky. To že pozorovatel s minimem zkušeností vidí zde u nás "skákající husary" minimálně 5x denně - je kupodivu pravda, ale syfilis u nás neřádí nijak více než v jiných zanedbaných regionech - jako je třeba severozápad kolem Ústí nad Labem. Zato u nás řádí chlast a to tak, že velmi. Takže pokud chlastáte první ligu - vaše tělo spotřebuje všechny vítamíny skupiny B na odbourávání alkoholu - proto nezbyde dostatek na metabolismus cukrů na kterém životně závisí nervová tkáň. Z tohoto nedostatku pak vznikne "alkoholická polyneuropatie" - porucha nervového přenosu - z chlastu - a její příznak "tabická disociace čití" - a jsme doma - JASNÉ ?


Vůbec bych si to neuvědomil, ale když se teď - se psem - pohybuju často venku - všiml jsem si pozoruhodného jevu. Člověk by čekal, že zdravý - trénující - cyklista nebude mít kolo s pomocným elektrickým motorkem - dokonce by čekal, že převaha "elektrocyklistů" budou důchodci a vůbec lidi v pochybné kondici. U nás na prochlastaném východě však většina "elektrocyklistů" jsou alkoholici. Stačí jet o víkendu do hypermarketu, nebo se pohybovat kdekoliv v místě vyšší koncentrace lídí a uvidíte typické vyhublé borce s jaterními skvrnami na ksichtu jak pádí na elektrokole městem. Dokonce to má i svou logiku - za chlast na kole přijdete o řídičák, ale co pokud jste řidičák (i auto) už dávno prochlastali ?

Sám elektrokolo nevlastním, ale minimálně nekteré modely nepochybně odvozují svoji rychlost od šlapání na pedály, protože k tomuto článku mě vyprovokoval alkoholik na elektrokole, který se za zmateného (ale sprostého blábolení) v neuvěřitelném nečase hnal Místkem. Měl tak výraznou tabickou disociaci čití, že mu nohy vyskakovaly i z pedálů kola (musel se dívat na cestu ne na nohy) a ubohý motor za slyšitelného pohvizdávání regulátoru otáček cukal bickylem chvíli tam a chvíli zpět......

Nebudu poznamenávat další fenomeny - alkoholik na elektrokole je odvážný jako tygr - takže třeba přejíždět některý most z Frýdku do Místku je opravdu umění ve vyhýbání se roztřesenému jednostopému vehiklu, V každém případě ale - jsem na tom lépe než paní Kubáčová - která ve městě všechny rozřesené trosky ihned poznává, neb - ten u nic ležel s deliriem (absťák z nedostaku chlastu) - ten u nich ležel s otravou (alkoholem) - ten u nich ležel pro nezvládnutelné křeče nohou (další příznak alkoholické neuropatie) - prostě veselá současnost v "rázovitém regionu".....

Jak dlouho trvá výroba robota (pořádného)

7. prosince 2014 v 6:06 | Petr |  Roboti
Osobní historii výroby svých robotů už jsem tady probíral několikrát, ale máme podzimně - zimní temno - období kdy lidi podléhají alkoholismu nebo bilančním sebevraždám, proto i já se potřebuju uklidnit, že zatím "nic není ztraceno" ačkoliv pravděpodobně je.

Kdekoliv si čtete nějaký návod na robota - získáte pocit, že to je maximálně na jeden víkend - v pátek cestou z práce koupíte součástky a v neděli odpoledne je hotovo - mezitím ještě stačíte natočit na YouTube video, které působí dojmem, že celá stavba trvala 4 minuty a 39 vteřin.


Přesně pod vlivem takových informací jsem se v roce 2009 "naštval" a řekl jsem si "postavím robota za víkend" a kupodivu jsem "téměř uspěl", protože většího z robotů, které vidíte na
obrázku jsem, včetně driveru pro krokové motory stavěl jenom čtvrt roku. Měla to být robot na soutěž Robotour, jenomže mezitím mi pravidla Robotour "tak nějak utekla" v tom smyslu, že se v této soutěži se stalo povinným vození 5l soudku piva - tím se robot již tak těžký díky použití krokových motorů - dostal do pozice hardwarového monstra, které by vahou sudu ztrácelo kroky krokáčů a tím i orientaci v terénu. Dodnes ale stojí v pokoji jako "budoucí platforma" pro testování čidel ;-))).

Takže od podzimu 2009 do podzimu 2014 uplynulo 5 let, kdy jsem 2x změnil zaměstnání 1x bydliště, byl sbalen paní Kubáčovou a (částečně dobrovolně) oženěn, atd.... Bohatý program i pokud byste roboty nestavěli nicméně na "velkého robota" se práší a nic....

Proto je na čase uklidnit sám sebe "že to tak má být" takže si dovolím opět ukázat galerii a probrat jak dlouho to trvalo "z ničeho" postavit prvního robota, za kterého se dodnes nemusím stydět.

Výčet "klíčových událostí" :
  • Duben 1998 - pustili mě z vojny
  • Květen 1998 - nastoupil jsem do práce
  • Podzim 1999 - zavedli nám do práce Internet
  • Jaro 2000 - četl jsem o prvních robotech a rozhodl se postavit si vlastního
  • Podzim 2000 - zuřivě pátrám z čeho takového robota postavit a jak vůbec dát dohromady převodovku

  • Prázdniny 2001 - z grilovacích motorků dávám dohromady věc na obrázku
  • Jaro 2002 - objevil jsem náhradní převodovky do modelářských serv a kreslím z nich pohon pro skutečného robota.
  • Prázdniny 2003 z převodovek do modelářského serva stavím podvozek prvního robota.
  • Podzim 2003 exmanželka odchází za hlasem svého srdce ( nebo jiného orgánu ? ) i s 18 měsíční dcerou.
  • Duben 2004 - na prvním veřejném robotickém dni se budoucí robot prezentuje jako nehotový kus hardwaru a véééliké ručně malované schéma budoucí elektroniky, které si všichni fotí
Takže jak dlouho ? Od jara 2002 kdy jsem koupil ozubená kolečka do převodovek do jara 2005 - tři roky - sakra už jsem pomalejší než na samém začátku.

To jsem se tedy moc neuklidnil. Otázka však je, proč jsem tak pomalej ? Rád bych sám na tuto otázku našel odpověď, ale problém bude asi v tom, že jednak "mě nic nehoní" a na druhé straně jsem rád když konstrukce jistým způsobem "dává smysl" - jsem rád když cizí člověk za 3 minuty nemá jasno v tom, proč by polovinu komponent - bez újmy na funkci - vyhodil, což často bývá u robotů typu "Arduino přilepené izolepou na komerčně koupeném podvozku".

Díky tomu se moje konstrukce robotů skládá z dlouhého rozmýšlení "jak věci udělat" pak z krátkých erupcí zuřivého stavění - a pak z dlouhého období zuřivého přemýšlení zdali "nepovedený hybrid rovnou vyhodit, nebo zkusit ještě předělat".

Nesuďte mě přísně - nebo mě rovnou zastřelte - někdy (nyní) jsem na sebe tak nasranej, že jen zbabělost mě drží to neudělat sám ;-)))

Bez spojení není velení, se spojením není akce !

4. prosince 2014 v 6:02 | Petr |  Internet
Nemohu se ubránit tomu, abych nepřerušil obvyklý proud elektronických a jiných blogů. Stalo se totiž toto - jistě jste pochopili, že jsem v pondělí jel z prochlastaného východu do Prahy a tudíž jsem se v pondělí odpoledne - v době vrcholné "ledové katastrofy" pokoušel dostat z Prahy domů - což se mi povedlo s malým zpožděním ve výši necelých 16 hodin.

Tedy oficiální verze byla - padal mrznoucí déšť - lokomotivám elektrické trakce zamrzlo vedení - vlaky zůstaly stát v poli - všichni zodpovědní - dráhy - dopravci - hasiči - policie - zasahovali s maximální efektivností. Už když jsem vyjížděl, měli jsme ve Frýdku -6, proto jsem jel od hlavy k patě polypropylénem a goretexem oblečen - tudíž jsem celou "katastrofu" zvládl levou zadní - dokonce ani nenachlazen, proto jsem místo mrznutí, mohl pozorovat dění kolem.


Co mě na celé věci velice silně zarazilo - byl vliv "moderních telekomunikací" na "záchranné práce". Obecně bych řekl, že všechny "záchranné složky" nepřetržitě telefonovaly svým centrálám a vůbec každý každému volal, "facebookoval", "twitteroval" - každý komunikoval s každým - a "skutek utek".....

U ajznboňáků, hasičů i policajtů bylo úplně hmatatelně vidět - že jako Agent Smith z Matrixu jsou neustále napojeni na "centrálu" a bez ní neudělají vůbec, ale vůbec nic - kdykoliv kdokoliv ze záchranných složek dostal od cestujících jakoukoliv otázku - pro odpověď buď volal nadřízeným, nebo krčil rameny, nebo nejprv jedno a pak druhé.

Jinými slovy kdysi nás NATO považovalo za nebezpečnější vojsko než rusáky, kvůli české schopnosti improvizace, a není se čemu divit - heslo "voják se stará - voják má" vám tloukli do hlavy od první sekundy na vojně, ale zdá se že volně přístupné telekomunikace a zejména nadvláda "standadrních operačních postupů" nad zdravým rozumem změnila schopnost improvizace na něco ve stylu "poslouchej rozkazy ze smartfounu - na myšlení jsou tu jiní".

Tvrdíte, že je to kravina že telekomunikace nikdy nevypadnou tak masivně, aby se muselo naprosto na 100% lokálně improvizovat ? Když jsem viděl, bezradnost všech zúčastněných - neblaze jsem přemýšlel nad tím zda i při 100% funkci telekomunikací nejsou "centrální mozky lidstva" náhodou přetížené.

Jaderná elektrárna Fukushima by taky nebyla takový průser kdyby se generální ředitel firmy TEPCO nervově nezhroutil a nešel do špitálu a jeho podřízení - Japonci trénovaní na "šéf ti řekne , co máš dělat" mnoho dní nečekali až se "šéf vrátí" a osloví - místní správu, vládu, vojsko - ku pomoci. Mezitím vybuchoval rozžhavený vodík a megatuny radioaktivní vody tekly do Pacifiku......

Takže s jistými obavami hledím k budoucnosti, protože schopnost improvizace natrénovaná spartánskými ( a zmatenými ) poměry komunismu se viditělně vytrácí a co bude místo ní ? Stojící "roboti" v uniformě s přesýpacími hodinami a nápisem "přepočítávám" ve tváři ?

Blud českého managementu

2. prosince 2014 v 5:42 | Petr |  ČSKB
V dobách kdy "kreativci" ve vedení českého zdravotnictví ještě totálně nezničili postgraduální vzdělávací systém - jsem dostal na vybranou - buď budu po absolvování medicíny 6 let dělat 2 atestace podle komunistického zákona z roku 1966 "O zdraví lidu" nebo budu 5 let dělat jednu atestaci dle "směrnice EU". Obě atestace měly mít stejnou právní váhu - tak jsem si vybral starší a pracnější variantu - a dobře jsem udělal, protože ti, co atestovali dle směrnice EU mají dodnes mírné problémy, "podle které varianty" to bylo a tak. Zatímco zdravotniční úředníci při shlédnutí mého atestačního diplomu sklapnou podpatky - při shlédnutí EU diplomu - musí předkladatel většinou ještě dokládat absolvovanou praxi - nebo jiné byrokratické nepříjemnosti. Prostě jak říkali staří latiníci : "už starý Řím - neuznával vlastní měnu - platil v mědi, ale daně žádal ve zlatě - a proto padl .... "

Nicméně díky studiu dle "zákona o zdraví lidu" se dodnes znám s mnoha staršími kolegy - chemiky - kteří se na zkoušky připravovali na stejných kursech chemie jako já. Takže jsem nedávno s některými z nich seděl v hospodě - a dostal jsem kartáč jako hrom. Proč prý předsednictvo ČSKB nezveřejňuje "výživnější" zápisy z jednání - klidně i s drobnými návody jak "vydrbat se systémem" byrokracie našeho zdravotnictví. Proč prý se ČSKB nechová jako aktivista - bojujíci za biochemiky.

Tak jsem odpověděl asi takto: "Vaše požadavky se mi zdají příliš radikální, ČSKB se nemůže chovat jako naštvaný borec středních let - neb by prohospodařilo i poslední zbytky kreditu, které ještě má."

Při té příležitosti jsem se dostal do úzkých - jak kolegům popsat "celkovou atmosféru" odborné společnosti potažmo vedeni zdravotnictví. Vykládal jsem něco o tom že je katastrofální nedostatek lidí, kteří mají tendenci systém zjednodušovat a katastrofální přebytek lidí, kteří mají tendenci systém komplikovat. Vládne totiž blud, že návod (na cokoliv) na 200 stranách je 2x lepší než návod na 100 stranách. A taky vládne blud, že lidi jsou blbí, nesamostatní, nezodpovědní a běda pokud je nějaký úředníček pustí z dozoru. Pak jsem musel připustit že moc nad lidmi má nezanedbatelný "orgazmatický" potenciál. A že moje hypotéza, že každý nesmysl ve zdravotnictví je zdrojem nějakého kradení - nebyla přesná. Existují totiž nesmysly, které jsou zaměřeny čistě na to, aby nějaká osoba měla zámínku ukájet své EGO tím, že buzeruje ostaní....


Tak jsem přemýšlel čím to je, že úřednicvo ( a profesorstvo ) ve slonovinových věžích bojuje ( s realitou ) papírem, a každé "vylepšení" systému vzniké po "krachu bodového systému" v roce 1998 znamená byrokracii a de facto zhoršení schopnosti zdravotnictví pružně a úsporně léčit lidi.

Pak mi bleskla hlavou myšlenka, že zdravotniční manažeři asi neznají "základy výrokové logiky" - jako nikdo v české republice. Takže v manažerských příručkách se píše "opravdu účinná opatření nebývají populární". Jak tedy poznáme že "to děláme dobře" ? To se pozná podle toho, že to "není populární"......

Odtud je jen skok k hrubé logické chybě typu : "účinná opatření jsou nepopulární" vlastně znamená, že "nepopulární opatření jsou účinná" ???

Poboha ne !!! Tohle je logická chyba jako hrom - když prší je mokrý chodník - ALE -
- když je mokrý choník - neznamená to že prší - stále je tu možnost, že mohl projel kropicí vůz. Pokud je nějaká vyhláška, nařízení, norma, zákon - extrémně nepopulární - stále ještě jsou dvě možnosti.
  1. lidi mručí, že jim účinné opatření narušilo zavedené pohodlíčko a bahníčko
  2. lidi se zoufale chytají za hlavu, protože "takovou hovadinu ještě neviděli"
Jak obě možnosti od sebe rozeznat ? To je právě to "umění managerské vědy", které odlišuje šéfy s pověstí - "přísný ale spravedlivý" - od šéfů s pověstí - "idiot".

Takže vážební kolegové - nebuďte smutní, že jste se zde nedočetli "alternativní zápis" ze včerejšího jednání výboru ČSKB, stále ještě máte možnost být přísní, avšak spravedliví - a zbloudilým ovcím, které bojují s realitou papírem přátelsky imputovat myšlenku, že pokud realita je v rozporu s písemnými směrnicemi - stále je tu možnost, že "mohl projet kropicí vůz" a chyba - může být na papíře - nikoliv v realitě samotné.