close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Srpen 2016

Tam kde problém není

30. srpna 2016 v 5:39 | Petr |  Svět okolo
Tento blog čte až 500 lidí denně, které potřebuju k naplnění "experimentální části" dnešního příspěvku. Proto než se začtete : PROSÍM - PROSÍM napiště do komentáře jestli si kdokoliv z vás v celém širokém okolí vzpomene na to, že by drobný řemeslník / živnostník / podnikatel po roce 2010 dostal od banky úvěr a za ten rozběhl své podnikání - já neznám žádný takový případ, ale třeba jsem uzavřen v nějaké "bublině".

Za odměnu vysvětlující anekdota - Pan Kohn hledá večer pod lampou hodinky, jde kolem Roubíček, že mu pomůže, po půl hodině lezení po čtyřech se ptá : "ztratil jste je vůbec tady ? " a Kohn odpoví : "ale vůbec ne - ztratil jsem je támhle v křoví, ale tady pod lampou se lépe hledá". Ergo už jsem psal, o megakorporacích, kde pokud se nedá udělat nic užitečného a řešit problémy kde jsou, stále ještě je možno řešit problémy, kde nejsou - přesněji kde není jejich příčina.

Příklad č. 1 - měli jsme komunistickou soudní soustavu - prokuratura, obhajoba součástí obžaloby, třídně orientovaní soudci ..... Tu jsme potřebovali super rychle transformovat na republikánskou soudní soustavu - nezávislého avšak účinného soudnictví. Nezdařilo se. Tak se rozmnožily patologické jevy "nepostižitelní" pachatelé, recidivisti, pletoucí si věznici se zaopatřovacím ústavem a dlužníci. Dlužníci se rozmnožili zejména v podnikatelské sféře tak, že koncem 90. let platil obchodním partnerům jenom blázen nebo altruista.
Proto místo urychleného dokončení ( skutečného zahájení ) reformy soudnictví jsme zaveli systém soukromých exekutorů. Exekutoři se však nevrhli na podnikatelskou sféru, kde každý dlužník byl zároveň mafián s kontakty na ukrajince se sudem s louhem. Naopak vrhli se na hlupáky, co nabrali spotřebitelské úvěry, neukázněnou mládež jezdící načerno atd. Výsledkem je ožebračení třetiny národa, kterým v exekuci prodávají barák kvůli pokutě za 400, která exekutorskými poplatky "narostla".
Proto místo urychleného dokončení ( skutečného zahájení ) reformy soudnictví následovaného předáním agendy exekucí zpět do rukou soudů, které jediné jsou legitimní "ramena státní moci", začal Pelikán řešit počet exekutorů, jejich místní příslušnost, odměny atd. Proč lézt do křoví, kde je tma, vlhko a píchá to tam do kolen žejo ??

Příklad č 2. - byznys se "sociálně vyloučenými ubytovnami" - vede k naprosté absuditě, kdy stát posílá prachy přímo na konto místního mafiána a tento ještě rozbíjjí ve svých "nemovitostech" umyvadla a záchodové mísy, aby stavba splňovala definici "přístřeší" za které se platí více - nikoliv "bytu" - na které jsou dotace nižší ?!?

Příklad č. 3. V 90 letech sice nikdo neplatil nikomu, ale přesto bylo dětsky snadné začít podnikat. Dnes máme "punkové pekařky" - děvy, které nesmí prodávat vlastní cukroví neb nemají "výuční list v oboru" a "provozovnu ze skla a oceli" schválenou všemi "orgány" státní moci. Tento fenomén není vlastní jenom česku - všude v Evropě lze založit "parazitující neziskovku" snáze než užítečný byznys. ERGO nastal "pokles růstu" nebo dokonce přímo "růst poklesu " HDP. Na to centrální banky reagují dle ekonomickýh pouček - snížením úrokových sazeb, aby úvěry pro podnikání byly dostupnější. Problémeček je, že díky byrokratické "regulaci" dosáhne na úvěr "Farma čapí hnízdo" a další projetky tohoto typu, které díky zlodějské komponentě vedou k poklesu HDP - nikoliv živnostníci, jejichž činnost by vedla k ekonomickému růstu.
Tím se nám rozpoutal malý "bludný kruh". Místo řešení problému, kde je - tj. snížení daní a hlavně radikálního proklestění všech "regulací" tu máme snížení úrokových měr až pod nulu. Tím neproduktivní projekty megakorporací bohatě prosperují, což vede k prohloubení úpadku. Kromě toho má tento bludný kruh ještě "vedlejší pod-kruh". Není žádná příležitost k drobné investitici, která by nesla kladný výnos. Tudíž lidi s hotovostí kupují pozemky a nemovitosti jako šílení, tudíž jejich cena roste, tudíž krom problému s "úvěrem" a problému se "státním dozorem" má startující živnostník ještě problém s "výrobními prostorami" nebo dokonce s bydlením za rozumnou cenu.

Co následuje ? Odstranění příčin stagnace ? Zbláznili jste se ? Když záporné úroky ( zatím ) více stlačit nešly ČNB devalvovala korunu a nyní když kvůli nereálně levným hypotékám a honbě za nemovitostmi hrozí "realitní bublina" místo opětného zvýšení úrokových měr chce byrokratickými opatřeními komplikujícími získání hypotéky "regulovat" ceny nemovitostí ???
Co bude následovat ? Uchování hodnoty peněz bude stále složitější, takže se lidi vrátí k bankovkám v matraci, poté bude následovat zákaz hotovosti ? Nejlépe "salámovou technikou", kdy Babiš zakáže hotovostní platby nad 100 000. "Stejně sloužily jen mafiánům !" Pak 10 000, 1 000, 100 a pak se řekne, že tak malá suma je k ničemu, tak nač udržovat bankovky a mince. Pokud nebudete chtít "vstoupit do systému" - bude následovat návrat ke korálkům a mušličkám jako k platidlu ?

Tohle stojí za zamyšlení - máme "softwarové" peníze jako je Bitcoin, které žádný politicko - ekonomický úchyl neprzní. Jaké budou budoucí nezprzněné "hardwarové peníze". Mušličky to asi nebudou, protože nebude autorita která by vynutila jejich "hodnotu", takže nakonec nekryté papírové a státy rušené měny půjdou do kytek a "šedá ekonomika", která je nejefektivnější neb ignoruje "regulace" pojede ( zase po 400 letech ) na mince z drahých kovů ? Bude následovat "zákaz vlastnictví zlata", jak předpovídají američtí příznivci konspiračních teorií ?

Jistě jste už pochopili princip řešení problémů, kde jeho příčina není, takže už i vy se můžete snadno stát samozvanými pesimisty prognostiky, jako já. Proto není důvod abych v článku pokračoval, přestože mám materiálu ještě na dva další. Ještě jenou všechny prosím o seznam nově zřízených živností / drobných podniků po roce 2010 zejména s úvěrem u banky, protože opravdu asi žiju v bublině, kde je všechno naopak a dotace s regulacemi nepřinášejí rozvoj, ale stagnaci.

Jsou programátoři k ničemu ?

25. srpna 2016 v 5:14 | Petr |  Počítače etc...
V rámci projektu "nasereme každého" jsem si dneska vzal na paškál programátory. Kouzlo je v tom, že programátoři jsou - ve své čisté podobě - profese společnosti nemnoho přinášející, spíše škodlivá - jsou to "teatrologové" elektronické branže.

Víte, který vynález přinesl společnosti nejvyšší nárůst blahobytu ? Možná přemýšlíte někde na pomezí očkování, antibiotika - a máte do jisté míry pravdu, ale z čistě ekonomického hlediska - absolutní špička je automatická pračka. Tedy ne moderní "bílé monstrum" napojené WIFInou na Internet. Jedná se o plechovou bednu z USA 50. let, která ale pere sama neb má uvnitř synchronním motorkem pomaličku hnanou hřídel s kontakty alias "programátor", který sám přepíná fáze praní. Tento progamátor z fosforového bronzu je jeden z mála užitečných. Pokud se ptáte, proč zrovna plechová bedna na fusekle je takový převrat - pak je to proto, že uvolnila ruce ženám pro jinou smysluplnou práci, dokonce mnoha umožnila zůstat po II. světové válce v zaměstnání, které si našly za válečné "nouze o muže" a tím prudce zvýšit počet pracujících a jimi vyprodukované jmění, což bylo jednou z příčin poválečné konjunktury v USA.

Pak jsou tu další technologie, které měly výrazný ekonomický efekt, kontejnerová námořní doprava, Boeing 747 a další vysokokapacitní dopravní letadla, plastikářská výroba, průmysloví roboti, CNC obrábění, telekomunikace do stadia faxu, polívky z pytlíku ( potravinářské polotovary ) atd.... Pak dlouho nic. Pak eventuelně počítače. Pokud přece jenom uznám užitečnost počítačů - proč považuju progamátory za škodnou ?

Kouzlo je totiž v tom, že počítače měly nějaký ( pozitivní ) ekonomický efekt ve společnosti v dobách, kdy ještě žádní programátoři nebyli ?!?! Několik prvních generací "ajťáků" totiž byli lidé - jejichž základy byly v jiném oboru. Často to byli inženýři přes elektroniku - tedy hardware, nebo matematici, nebo prostě lidi z úplně jiné branže fascinovaní využítím pra-počítačiů ve své mateřské profesi. V každém připadě to byli lidé pro které nebylo C++ alfou a omegou celého jejich rozhledu po světě.
Tušíte kam mířím ? Ještě tak 20 let zpátky stačilo "ovládání Excelu" ve vašem žitotopise k tomu, abyste byli přijati i na ministerstvo do Prahy !! Dneska je "znalost ovládání PC" základní součást gramotnosti, o které nikdo ani nediskutuje, že byste neměli umět.

Programátorská profese - však udělala opačný vývoj. Od inženýra strojaře, který potřeboval CNC stroj řídit elektronicky a proto "nějak zplichtil" jakési počítačové ovládání ( což bylo dobře ) jsme se neustálým "zkvalitňováním" a "specialisací" dopracovali až k dnešním programátorům, kteří dokonce programování považují za urážku, protože oni přece nesou prašiví "kodéři" kteří píší "kód" ale "systémoví dyzajnéři" kteří kreslí v editoru šipečky datového toku.

Tím mezi programátory a okolním světem vznikla hradba, kterou není snadné překročit. Tím v myslích programátorů vznikla hradba, kterou si ani neuvědomují, a kterou díky tréningu v dekompozici problémů na subproblémy řeší asi takto : Kontakt počítačů s reálným světem - odvrhneme a neřešíme, vyřeší "někdo jiný".... pak jsou všechny opičárny s daty, databáze, serverové farmy. "cloud" - vyřešíme na sub-atomární level.... Výstup výsledků do reálného světa - odvrhneme a neřešíme - vyřeší tatáž neexistující osoba, kerá řeší vstup.....

Výsledkem jsou "projekty na hovno" typu Facebooku, Instagramu, Snapchatu, celého "Smartfounového" šílenství a řady dalších, které alespoň poskytují nějakou zábavu, i když bychom mohli velice diskutovat, jestli by se takto promrhaný čas nedal využít k něčemu plodnějšímu. Pak tu máme čiré PC zlo v podobě nejrůznejších "vládních - Národních IT projektů" které VŽDY jsou nahovno za nesmírné peníze - a jejich čas mrhající potenciál je maximální aniž by práce s nimi někoho bavila.

ERGO podtrženo sečteno - když inženýr chemik "plichtí s Arduinem" nějakou automatizaci pro své experimenty v laboratoři - "opravdoví IT specialisti" se tomu posmívají, ale TOHLE je věc, která má potenciál zlepšit svět. Pokud burzovní spekulanti za miliardy přeprodávájí "startupy" s 13 zaměstnanci - postavené na PHP skriptech, co se vejdou na malou USB flasku a 1000 TB "selfíček" v databázi - je to pro společnost ztráta. Příčina tohoto stavu : "teatrologové IT sféry" - tedy čistí progamátoři, kteří sice umí 30 programovacích jazyků, ale nic smysluplného kolem, co by je podvědomě nutilo vymýšlet věci, které mají dosah i mimo MATRIX uvniř počítačových systémů.

Krásný příklad tohoto principu na závěr - kdsi byl populární "geocaching" - ale to jste na zaměřené GPS souřadnice museli jít dát "kešku" - plastovou pixlu se sešitkem a drobnými odměnami pro nálezce - jak reálné - jak "ne-programátorské !! Proto přišlo "něco lepšího" - Pokemon GO - pokemoni jsou virtuální generovaní na náhodných GPS souřadnicích na kterých nikdo nikdy nebyl - takže pozor, abyste nedopadli jako Brežněv v projevu na schůzi politbyra : "Soudruzi ! Stáli jsme na hraně propasti, ale nyní jsme udělali notný krok vpřed". Prostě software vše "virtualizoval" a tím přinesl zlepšení jak cyp, žejo ?

K obraně proti ruské agresivitě je nutné okamžitě zavést povinnou vojenskou službu !

23. srpna 2016 v 5:15 | Petr |  Svět okolo
Jestli si čtenářové myslí, že jsem se zbláznil - tak ne. Předevčírem jsem totiž oslavili 28. výročí jednoho z nejabsurdnějších zážitků v mém životě. 21. Srpna 1988 s námi na Hvězdárně v Úpici seděl u dalekohledů policajt, kerý tam byl vyslán proto, abychom při tehdy 20. - dnes 48. výročí osvobození okupace Česka Rudou Armádou nedělali žádné "nepřístojnosti".

Tento článek je oslava výročí Sovětské okupace formou experimentu, který by měl objasnit jak je to s tou ruskou propagandou na Internetu - a nadpis je součástí tohoto experimentu. Před nějakou dobou jsem totiž zveřejnil článek "Chci povinnou vojnu !" a ten patrně "někde v centrále" spustil červenou kontrolku, protože v diskusi k článku se vyskytlo několik velmi "ostrých" diskutujících, kteří buď všichni bydlí ( pracují ? ) v jednom domě, nebo by se měla "Telefóónica O2" hluboce zamyslet jak přiděluje IP adresy. Možná by se dokonce měla jít sama udat na BIS, nebo třeba ne, když je Kellnerem koupená za ruské prachy nejasného původu.

V každém připadě navzdory experimentu - opakuju opět můj zcela neměnný názor : až budeme jako Izrael - to jest několik milionů lidí s vojenským výcvikem, včetně žen. Statisíce lidí mají doma pušku, kterou si "vysloužili" na vojně a další desetitisíce nosí ( legálně ) krátkou zbraň všude s sebou ještě NAVÍC K TOMU máme špičkově vyzbrojenou a odhodlanou regulérní armádu - pak se nemusíme bát nikoho - Rusů, multikulturně integrované frakce Němců a Francouzů, Američanů, dokonce ani Parobukových Marťanů ne. K tomuto stavu vede POVINNÝ VOJENSKÝ VÝCVIK pro všechny - navzdory tomu důchodci, co v diskusi rozebíral, že v roce 2016 se nemá smysl bránit, protože jej v roce 1964 u dělostřelců šikanovali Rusíni a Maďaři.
Poznámka k obrázku - hodina branné výchovy na střední škole v Jižní Korei - státu, který je č. 1 v testech středoškolských dovedností na celém světě !!

Některé otázky kolem "vojny" a kolem "společnosti vůbec" jsou docela zajímavé. Příklad : Izraelská armáda je známá svou nesmlouvavostí a taky byla známa tím, že v ní byly přátelské vztahy a neexistovala šikana. Tento stav se změnil příchodem ruskojazyčných branců židovského původu. Pozoruhodné - mladí Židi si nesou neblahou ruskou minulost s sebou ? Starý paranoik ve mně jenom trochu pochybuje - když nyní 30% obyvatel Izraele má kořeny v bývalém Sovětském svazu - není to s židovskou národností některých "ruskojazyčných Židů" podobné jako s válečným uprchlictvím většiny migrantů ?

OK je tedy zjevné, že kam šlápne noha "ruskojazyčného" člověka - tam tráva 100 let neroste a je tam korupce, kriminalita, šikana, násilí a ignorování základní lidské důstojnosti. Konec konců - když jsem "sloužil na Libavé" - historky starousedlíků o šikaně u Rudé Armády za bolševika tam dislokované - překonávaly nejdivočejší fantazii. Pak je tady ten případ toho důchodce, co ho v roce 1964 šikanovali v Československé lidové Armádě. Kde udělali soudruzi chybu ? Celá ČSLA byla jenom pomocný sbor Rudé Armády - v tom to bylo ? Důstojnický sbor byli lidi bez osobnosti, vlastního úsudku, devóně milující "Sovětský svaz" - v tom to bylo ? Nebo i přes nepochybnou tupohlavost důstojníků ( sám jsem její zbytky zažil ) přece jenom jejich podvědomí křičelo, že jsou de-facto kolaboranti s rusákama a "až to praskne" - hrozí šibenice od "rozzuřeného lidu" a tento stress v nich vzbuzoval nenávist k civilistům a tudíž sympatie k šikanům ?

Mimochodem zásadní otázka, na kterou asi nenajdeme odpověď je, jak vypadala šikana za Rakouska-Uherska ( hlavní zdroj - J. Hašek se o ní nezmiňuje ) ? Jak vypadala šikana v české frakci Rudé Armády ( ani o té Hašek ani Svoboda nic nepíšou ) ? Jak vypadala šikana u ČS Legionářů, v prvorepublikové Armádě, u pilotů RAF a u pozemních jednotek českého původu za II. světové války ???

Na druhé straně víme, že po II. světové válce se šikana stala normálním jevem nejen u vojska - ubytovny na učilištích, zdravotnická zařízení atd. Dokonce ještě dnes máme otřesný případ pravděpodobné šikany - "draslíkem vraždící zdravotní sestra z Rumburku", která se asi nedopustila ničeho horšího než to, že si navzdory okolí dělala svou práci a nehleděla vlevo vpravo.

Zbývá tedy shrnout - mají Izraelská armáda s rusákama, naše vojska s bolševiky, a naše společnost po II. světové válce něco společného ? Nebudu dráždit "centrálu" výrokem, že šikana a násilí je vlastnost ruské povahy pěstovaná po tisíce let a vyvážená do všech osvobozených okupovaných států. ( Je !! ) Mám totiž pocit že princip je poněkud hlouběji - že se jedná o spor mezi občanskou a kmenovou společností.

Článek o tomto sporu už byl, proto připomínám stručně - v občanské společnosti ( doopravdy ) platí psané i nepsané zákony a občan se může u držitelů moci odvolat a účinně bránit i proti králi ( i proti šikanovi ) - a vyhrát.
V kmenové společnosti je vaše postavení určeno pozicí uvnitř kmene, platí nepsaná pravidla kmene, která jsou z pohledu vně kmene nejasná a nepochopitelná, a taky dobré vztahy neexistují mimo okruh kmene, protože "ty z jiného kmene zabijíme preventivně" ( nebo je vrčením zastrašujeme ).

Kmenové uspořádání vyhovuje archaickým společnostem. Pokud však společnost, která je de-facto kmenová má "moderní nátěr" - hrozí průser, který se třeba může projevit tím, že lidé jsou vytržení ze svých kmenů a "slisováni" napříč kmeny u jednoho vojenského útvaru. Pak je zjevné, v čem je problém - negramotní Maďaři a Rusíni nevědí nic, krom tisíce let vštěpovaného : "ty z jiného kmene zabíjíme preventivně" - protože si myslí, že ostatní smýšlejí stejně. Dokonce i "vraždící sestra" - nebyla členkou kmene - byla nejstarší a "nebyla s ní legrace" - a vidíte co se na ni kvůli toho svezlo.

To by ovšem naznačovalo, že česká společnost byla do roku 1948 občanská a nyní je kmenová ? Třeba až do roku 1948 vydržel "nátěr" občanské společnosti starého Rakouska-Uherska a pak se vyloupla slovanská kmenová podstata ? Pomohl tomuto procesu neustálý dovoz ruskojazyčných "společenských" zvyklostí, včetně okupace ?

To vysvětluje mnohé : třeba ne-diskusi vládních a opozičních stran. Proč diskutovat s těmi, které ( v politickém boji ) zabíjíme preventivně ? Dokonce i "obhájci lidských práv" typu pátera Halíka - nejsou občané připravení k diskusi s jinými občany, ale jen kmen cenící zuby na jiné kmeny. Totéž politické strany, totéž profesní skupiny. Totéž příznivci Ruska - lezoucí do řiti Putinovi. Totéž příznivci EU lezoucí do řiti Merkelové, nebo třeba příznivci USA lezoucí do řiti Obamovi ??? Dokonce ani ve zdravotnictví se o problémech nediskutuje ale čeká se až "staré profesory" nebo "náměstky ministra" - vezme čert. Protože diskuse nemá smysl - vůdci kmene vydali jasné směrnice, platné v rámci kmene a diskutovat s kýmkoliv mimo - nelze vzhledem k nesrozumitelnosti kmenových pravidel pro "cizince".

Děsivé - právě jsem se z "většiny opatřené zdravým rozumem" stal absolutně nejmenšinovatější menšinou - která žila v iluzi občanské společnosti, prozřela a neví, kde má svůj kmen. Zbývá už jenom "zkouška správnosti rovnice" - kterou bohužel nemohu udělat sám. V diskusi k "vojenskému článku" se ozval diskutující, který je v "Aktivních zálohách" AČR. Zkouška a otázka na něj zní : Je v aktivních zálohách šikana ? Pokud není - je pravděpodobné, že kmenová společnost se opět láme směrem k občanské a vliv "samoděržaví" navzdory "ostrým diskutujícím" klesá.

Neuroscience pro geeky 27. Mozky homosexuálů

18. srpna 2016 v 5:31 | Petr |  NeuroScience pro Geeky
Téma týkající se jakékoliv menšiny je dnes velice ožehavá věc, proto bych rád už na začátku použil příklad "jak vidím věci já". Tedy měli jsme na základce spolužáka, který se narodil bez ruky - prostě z místa kde lidi mají loket mu rostl znetvořený prst a dál už nic. A teď ty otázky : Je tento fakt důvodem takového člověka jakkoliv diskriminovat nebo jím pohrdat ? NE !! Je takový člověk zcela normální a zdravý NE !! Je důvod takového pokoušet se takového člověka člověka nějak "léčit" ? NE !! Je důvod si takového člověka nevážit : NE !! Máme si takového člověka vážit - pokud nedodržuje společenská pravidla - spí třidkát týdně pokaždé s někým jiným atd. ? NE !!

Analogie je jasná ?

Takže žijeme v podivné době - není to ještě tak dávno, co církev předávala homosexuály "civilní moci" ( katovi ) aby z nich jejich "hříšnou volbu" vyhnal žhavým železem. Pak jistou dobu platilo něco jako moje analogie - homosexualita ( ale i pohlaví ) jako "vrozená věc". A dneska jsme opět v době kdy nejen homosexualita, ale dokonce ani pohlaví není věc biologicky daná, ale dle dněšních "genderových specialistů" je lidem vnucená tlakem okolí ( patrně ten tlak "lisuje" penisy, dělohy, vaječníky a tak vůbec ). Komická je, jako v mnoha jiných "moderních" věcech, ta asymetrie. Tedy "zlí muži" vznikají tak nějak "sami od sebe" ale trpící ženy vznikají pod jejich tlakem - jakože si raději zvolí ženské pohlaví, aby měly klid ? Tak nějak podobně - "vlastní volbou" vznikají dle "pohlavních teoretiků" i homosexuálové.

OK - jak je to tedy doopravdy - inženýři od elektra to dávno znají - jsou procesory - Mikrokontroléry - třeba v lednici nebo pračce, které mají "program" pevně zadrátovaný uvnitř. Jakmile pračku pustíte "okamžitě ví co dělat" ale nic jiného než prát neumí. Pak jsou procesory - Počítače - které po zapnutí jsou totálně k ničemu a musí sáhodlouze "bootovat" tedy do prázdného PC nahrávat software z nějakého paměťového média mimo samotné čipy - z pevného disku třeba.

Přesně stejně je to v přírodě : od prvních mozků po plazy - jsou mozky "zadrátované" jako mikrokontroléry. Žralok se vylíhne z vajíčka ( u vejcorodých žraloků ) a je zcela hotový 100% naprogamovaný, kromě menší velikosti přesně odpovídající svým dospělým rodičům. Druhý extrém člověk, který v dnešní době 26 i více let "bootuje" než odstartuje do života. Ba dokonce můžeme říci že roční dítě je daleko "hloupější" než roční opice - přestože nakonec člověk předežene všechny. A přechod mezí "zadrátovanými" a "bootujícími" mozky je někde na hranici Plazi / Ptáci - přitom samozřejmě musíme vzít v úvahu, že tento přechod je plynulý - tedy kolibřík s mozkem jak zrnko rýže nedosahuje schopnosti učit se jako vrány, nebo velcí papouši.

Pak tu máme otázku struktury - Mikrokontroléry se typ od typu hardwarově liší a často mají hardware přizpůsobený úloze. Naopak velké procesory jsou uniformně stejné a jejich "přizpůsobení úloze" se liší softwarem, který "nabootovaly". Pak je tady ta věc, kterou jsme v "Neurovědách" prošli relativně povrchně, že vyspělé mozky se skládají z mozkové kůry, která "bootuje" a z hlubšich struktur "po dinosaurech", ktere jsou naprogramované už při narození. Z hlediska struktury je to tak jak očekáváte - mozková kůra je uniformně stejná - 6 vrstev neruronů ať zpracovává obraz, zvuk, nebo řídí osobnost, naopak "hlubši struktury" staršího mozku jsou i svojí konstrukcí přizpůsobené úloze a místo od místa odlišné.

Tento jednoduchý fakt však má jasný, společensky nepopulární důsledek - věci, které se učí mozková kůra si můžeme daleko lépe vlastní vůlí nebo "tlakem okolí" zvolit. Třeba jaký bude náš mateřský jazyk je dáno tím, jakou řečí na nás mluví naše matky - jakýkoliv jazyk je stejně dobrý jako kterýkoliv jiný. Ale třeba už hraní na hudební nástroj - je jiná věc. Každý se to může naučít na základní "vrzací" úrovni, ale pokud váš mozek ( z důvodů, které nejsou dodnes úplně jasné ) nepracuje dobře s výškou a rytmem tónů - je vaše cesta do filharmónie uzavřena.
Aby byla věc ještě složitejší - obvykle nové struktury které "se učí" časem převezmou vládu nad starými strukturami mozku, které si "podřídí". Příklad : celá motorická kůra mozková "jak jsme ji brali", Jsou ale výjimky, kdy staré struktury mozku řídí ty nové. Příklad - retikulární formace, kterou jsme popisovali jako "systém přerušení" v mozku. A druhý příklad "limbický systém", který řídí ( i ) sex, přitom je natvrdo zadrátovaný a nerad se přizpůsobuje.

OK takže Limbický systém, který je předem naprogramovaný a jeho funkce je daná jeho strukturou řídí ( do jisté míry ) mozkovou kůru. Neboli ( sexisticky řečeno ) na pokyn z limbického systému udělá mozková kůra ženy v shopping parku možné - nemožné, aby si vybrala takový outfit, kterému budoucí "sexuální kořist" nebude moci odolat. A teď si představte, že jsme u homosexuálů pomocí CT a magnetické rezonance objevili v jejich limbickém systému strukturální komponenty limbických systémů druhého pohlaví. Navíc mozek je paralelní stroj - to jest pokud nějaká činnost ( jízda na kole, nebo vztahy k některému z pohlaví ) má více modalit - zrakovou, sluchovou, emoční, řečovou, motorickou - musí se každá natrénovat zvlášť, protože každá má své centrum, které musí navázat spolupráci s ostatními centry pro stejnou činnost. Můžete mít přečtené všechny knihy o sexu, nebo stabilitě jezdce na kole, ale pokud si to nenacvičíte - stejně spadnete. Ergo pokud něčí mozek obsahuje prvek druhého pohlaví - ostatní komponenty "vědí, že jedna z nich je jiná", což je zdrojem komplikací když se takové komponenty učí a "srůstají" v rámci jednoho mozku.

To samozřejmě vysvětluje mnohé. U hetrosexuální populace a zejména u mužů je sexualita naprosto uniformní, evolučně dokonale optimalizovaná, táhnoucí se až ke 200 miliónů let starým hlodavcům, kteří strachem z dinosaurů vycházeli ( a sexovali ) jedině v noci. Na druhé straně "člověk = žena" neboli společný embryonální - pohlavně nerozlišený - základ je daleko blíže ženským strukturám, takže jakékoliv odchylky od sexuálního "standardu" jsou častější u mužů, kteří musí ze společného ( ženského ) základu "vzniknout" a při tom dochází k chybám. Jednoduchý avšak nepřesný příklad : embrya bez mužského pohlavního chromozomu Y se narodí jako ženy postižené svérázným spektrem typických odchylek a chorob ( například herečka Aťka Janoušková alias "hlas včelky Máji" ). Naopak život embrya bez ženského chromozomu X, jen s mužským chromozomem Y není možný a skončí potratem.

U sexuálních menšin je jejich pohlavní identita řízena komponenty obou pohlaví, jejichž existenci v mozku můžeme považovat za prokázanou. V jejich mozcích není žádná optimalizovaná uniformita - "co mozek to originál". Z toho též vyplývá že jednotlivé komponenty si musí daleko komplikovaněji "sedat" - čehož odrazem bývá složité mládí těchto lidí. Z toho též vyplývá, že ( ať LGBTQ aktivisti tvrdí cokoliv ) zůstává v jejich hlavách nepatrné "napětí" mezi částmi mozku řídícími sexualitu. S tímto napětím se někteří vyrovnají, jiní "mají svědění", které je nutí dělat různé věci, které mají toto "svědění" umenšit. Třeba vymáhat si od veřejnosti uznání - "že jsme normální" ..... "že jsme NAPROSTO normální" ...... "že jsme NORMÁLNĚJŠÍ než vy"..... "že jsme NEJNORMÁLNĚJŠÍ v celé galaxii" !!!! Aniž by si uvědomovali, že ani opakované "anoooo" ze strany unavené většiny - jejich vnitřní "nesoulady" nijak nezmenší.

Přitom je třeba výslovně zmínit, že příroda nepracuje v lidských "morálních" pojmech. Napětí v mozcích homosexuálů tedy nejsou "výčitky svědomí" ani "trest za hřích". Vzhledem k tomu, že celé velké oblasti lidské sexuality nejsou napojeny na systém osobnost / vědomí / vůle / řeč můžeme dokonce odhadovat, že u mnoha homosexuálů zůstává jejich "napětí" a "svědění" mimo schopnost daného člověka tyto věci srozumitelně vysvětlit. S "napětím" souvisí i další vlastnosti homosexuálů jako je "neklid" navenek se projevující jako sklon k nevěrám a promiskuitě, tendence ventilovat napětí uměním, společenským životem, politickým aktivismem a taky pestrost LGBTQ spektra, protože každý člověk z této komunity má poněkud jiné sexuální potřeby i jiný osud, podle toho jak jeho mozek "srůstal" a jak nakonec srostl.

Tolik tedy k programovatelné a neprogramovatelné části mozku. Zbývá otázka jestli je homosexualita nějak přínosná : parně ano, protože společnost skládající se z miliard identických "klonů" má tendenci být nestabilní. Rozhodně bychom ale lidem neměli utínat ruku v lokti jen proto, aby se aktivisti bez ruky cítili "nejvíce normální v celé galaxii". A hlavně - až vám nějaký idiot bude vykládat, že pohlaví, nebo sexuální orientace je věcí volby, nebo společenského (ú)tlaku - prozkoumejte bedlivě jak moc on sám je na nože s vlastní sexuální identitou a jestli si náhodou nelže do kapsy.

Renesance - Baroko - Renesance - Baroko

16. srpna 2016 v 5:15 | Petr |  Filosofování
Představte si, že jste žáček základní školy, nebo možná gymplu a přemýšlíte - jak je možné že období renesance, o kterém vás učili, že to bylo období rozvoje věd umění a kultury přešlo do období baroka, o kterém vás učili, že to bylo období tuhého katolicismu, náboženského, jazykového a národnostního útlaku. Přesně takto jsem přemýšlel i já a kupodivu jsem nebyl ( a nejsem ) sám, protože stejnou otázku si nedávno položil i Ondřej Neff.

Na našem území ještě můžeme spekulovat o vlivu sporů českého a rakouského živlu. Můžeme uvážit, že přechod od Renesance k Baroku definitivně potvrdila prohra na Bílé Hoře s popravou "27 českých pánů" na Staroměstském náměstí a že baroko, protireformaci, rekatolizaci utvrdil Vestfálský mír. Problém je však v tom, že "rekatolizace" proběhla i v místech, kde 30. letá válka nezanechala takové stopy. Můžeme s jistou dávkou absurdity tvrdit, že "rekatolizace" proběhla i v renesanční Itálii, která nikdy nepřestala být katolická.

Podle mého názoru nejblíže vysvětlení paradoxu, že "svoboda nevydrží" byl Jan Werich a to né v některé hlubokomyslné divadelní hře ale v zábavném cestopisu Italské prázdniny. Tam totiž napsal zásadní věc, že totiž se v historii lidstva střídají jenom dvě "historické epochy". Renesance a Baroko - stále dokola. Ba dokonce vysvětlil ( neúplně ) i ten mechanismus. Renesance přinese společenskou svobodu, rozkvět věd umění, literatury, obchodu technologie a vůbec čehokoliv si dovedete představit. Jenomže kromě toho přivede i "společnost bez pravidel" - pitky, souboje, sex každého s každým napříč pohlavími a věkovmi skupinami, lapky v lesích a plenění statků rozjívenou šlechtickou omladinou. Tak přijde "kontrarevoluce" - "protireformace" - tuhý režim Baroka, který jasně stanoví - zde je král, zde je farář, zde jsi ty, odtud potud se pohybuješ : "ora et labora" ( modli se a pracuj ) a chtělo by se dodat "et tace" ( a mlč ).
Kromě této možnosti je tu i "externí vliv" a skutečně tako skončila renesance u nás - společnost zaměřená na "svobodu jednotlivce" je rozvolněním pravidel, které vede k narušení spolupráce lidí, natolik oslabena, že ji rozvrátí nějaký více ukázněný a "tvrdší" režim, většinou ve formě dobyvačného vojska.

Po pár ( desítkách ) let začne být společnost tuhým režimem unavena a začne hledat cestičky "jak ke svobodě". Tato cesta ke svobodě může mít dvě varianty - "dobrovolnou" alá renesanční Itálie. V takovém případě je nejhodnotnějších těch pár let, kdy lidský duch už má tu "renesanční" svobodu ale "tělo" ještě stále dodržuje "barokní" ( gotickou ) kázeň bez bitek, pitek a sexuálních orgií. Druhá možnost jak "tuhý režim" skončí je "vyhnití" - nedobrovolný rozpad a následná anarchie alá "poslední dnové Říše Římské / Sovětského svazu / Evropské unie".

Jakým mechanismem se periody střídají ? Je ( byla ) to vůle lidu ve volbách ? Patrně ne - patrně jak "zkaženost renesance" tak "útlak baroka" začnou v určité chvíli být zcela zřejmé a viditelné každému od sedláka po krále - takže nakonec je změna nezbytná hlavně, protože pokračování v dosavadním směru už je nemožné. Druhá možnost pak je zmíněný tlak zvenčí - ukončení středoevropské renesance švédskými vojsky budiž nám příkladem.

Poslední otázka - kde jsme my dnes ? Úchylné můry zabavují rodinám děti. Státy chrání nemakačenky, zloděje a násilníky. "Feministické teoložky" píší vědecké práce o "Polyamorii" což je "odborný" termín pro "šukáme všichni se všemi bez výčitek svědomí". Lidi deklarují nároky na tolik práv až zcela zmizela myšlenka "povinnosti", která tyto nároky opravňuje. Analogicky k historii už tu máme rostoucí vnitřní konzervativní frakci lidí, kterým je jasné, že "takhle to dále nepůjde" a aby byly historické paralely dokonalé tak tu máme i ultra-konzervativní středověkým striktním právem opatřenou frakci lidí, kteří na naší "svobodnou - pokrokovou - polyamorickou" společnost tlačí z venčí.

Nás tedy čeká naopak ta nejhorší doba - přechod Renesance - Baroko, kdy "duch" je napůl nedobrovolně více a více svazován pravidly, ale "tělo" se ještě dožaduje konzumu a volného sexu. Nicméně je nutné touto periodou projít a pro Evropu je to kriticky důležité. Před Evropany jsou totiž dvě možnosti : První - že příští rozmach "renesance" může být ve znamení legalizace dalších minoritních sexuálních praktik, nebo : Druhá - může být ve znamení diskuse, zda se smí poodhrnout burka, nebo ne.

Chemie přo šílence 67. Svítí až do žaludku.

11. srpna 2016 v 5:17 | Petr |  Chemie pro šílence
Už jsem tady měl spoustu "počítacích" článků, kdy jsem počítal jestli se svíčka vyrovná baterce, kolik energie si z prachu vezme koule z pušky atd. Dnes mě tedy opět postihla ta choroba, abych si od hnidopišných inženýrů nechal nadávat, že moje výpočty jsou hrubě nesprávné v celku i v detailech.

Za starých dobých časů se říkalo, že hektar pole uživí rodinu. Jelikož máme dnes ten "solární boom" máme detailně změřeno kolik energie ze sluníčka dopadně na zem. Pak detailně víme, kolik je energetická spotřeba lidského organismu při různých pracech. A dokonce víme, že řepkové pole mění sluneční energi na "bionaftu" s účinností asi 0,3% nebo že rostliny škroboviny jako jsou brambory a obilniny přemění na "výsledný produkt" asi 0,25 - 0,5% sluneční energie. Co nám tedy brání dát tato čísla do poměru a nechat si v diskusi pořádně vynadat.

1. Energetická potřeba organismu. Bazální metabolismus tedy energetický výdej ležícího nic nedělajícího je asi 8 MJ /den. Úřednící postřebují asi 12 MJ / den. Těžká práce ( dřevorubci ) vyžaduje až 25 MJ / den. Pokud předpokládáme že "hektar živí rodinu" asi ta rodina nepěstuje brambory sepisováním excelových tabulek. Ergo je třeba odhadnout energetický výdej "motykového" zemědělce. Zahradníci mají energetický výdej 15-17 MJ / den * 5 osob - předpokládejme hrubě a zkresleně 80 MJ / den v podobě potravy pro celou rodinu.
Sluneční irradiace
2. Sluneční irradiace. - je dokonale známa a na většině našeho území činí 1100 kWh / rok / m2. Což převedeno na Si jednotky je 3.96 GJ / m2 za rok.

Zbývají už jenom nějaké počty 80 MJ / den = 29,2 GJ / rok. Pokud by rostliny pracovaly se 100% účinností 29,2 / 3,96 = pouhých 7,3 m2 záhonu by stačilo k uživení rodiny. Pokud vezmeme pesimistickou variantu "účinnosti" rostlin je to 2 949 m2. Hektar má 10 000 m2. Zkušenost našich předků pravděpodobně ( zcela jistě ) byla správná. Musíme totiž vzít v úvahu, že poměr 3000 ku 10 000 m2 je dán jednak pěstováním krmiva pro hospodářská zvířata, která jsou důležitým zdrojem živočišných bílkovin. Druhý faktor pak je malá účinnost "motykového" zemědělství oproti profesionálním pěstitelům "bionafty" / řepky a jiných plodin - průmyslovým způsobem.

Pokud máte zahrádku jako dlaň - pravděpodobně jste právě posmutněli. Nicméně ani majitelé "méně než hektaru" nemusí podléhat zoufalství. "Až to praskne" a nějakou šťastnou náhodou vám úrodu nesežerou ( a vás při tom brutálně nezbijí ) dnešní "hendikepovaní a sociálně slabí občané". Stále tady jsou ještě možnosti jak se v účinnosti pěstování rostlin přiblížit vysněné plodině - cukrové třtině, která na "biomasu" přemění 7-8% slunečního světla. Tedy :
  1. Zapomeňte na maso - kupte si kozu a živočišné bílkoviny hraďte kozím mlíkem, zbytek vaší stravy nechť je vegetariánský až veganský jídelníček.
  2. Zapoměňte na obiloviny - vaše spása je chladný sklep s bramobrami a spousta škopků s kyselým zelím - kdo nevěří ať znovu mrkne na tabulky výnosů plodin, které už tu byly.
  3. Pokud máte zahrádku jako dlaň - patrně vaše zemědělství může ( a musí ) být daleko intenzivnější než pokud obhospodařujete celý hektar. Tedy sázejte husteji, okopávejte více, zalévejte více, hnojte přímo k rostlině, plevejte důsledněji atd.
  4. Technické Gadgety - jako pěstování v truhlících, skleníky, vertikální zahrady, hydroponie, akvaponie, pěstování více plodin společně ? Stavím se k tomu poněkud skepticky hlavně proto kolik technických drobnosti takové "zemědělství" potřebuje - přestože třeba naše vlastní balkónová "rajčatová farma" ze dvou květináčů á 50 x 50 cm už měkolik sezón zdatně konkuruje svými výnosy "záhonu za domem" u tchánů.
Možná jsem ale příliš optimistický - možná není třeba hektar volné krajiny svádějící k "polnímu pychu". možná právě ze všech stran betonem obehnaný dvorek s nějakou exotickou pěstitelskou technologií - bude nakonec to pravé.

Zbývá už jen rada robotům ke zničení lidstva - už tu jednou byla - trpělivě čekejte a posledního chudáka, co přežije "civilizační spor" potom majzněte do hlavy.

Zvolte svého zloděje.

9. srpna 2016 v 5:21 | Petr |  Filosofování
Krajské zřízení na Slovensku nedává žádný smysl, ale pokud se podíváme na mapu okresů hned je jasněji. Okresy se dělí na dva druhy - obrovské : Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky, Levice - s převahou Maďarského obyvatelstva, a malinkaté : Partiznánske, Myjava, Půchov nebo Kysucké Nové Mesto - s převahou Slovenského obyvatelstva. O příčinách bychom se mohli bavit z matematického hlediska, ale jádro tohoto fenomenu se táhne hluboko do minulosti, kdy se původní uherské "župy" po roce 1918 v několika vlnách zmateně rozdělovaly a zase spojovaly, až v roce 1960 bolševik vše direktivně stanovil a teprve touto "úpravou velikosti" okresů, které jsou zároveň volebními okrsky na dlouhou dobu vyřešil palčivý problém zavření huby Maďarské národnostní menšině.

OK jelikož geografie slovenských okresů za bolševika beztak vznikala v Praze podle know-how z reforem německých okresů v Sudetech za První republiky, je zjevné, že zárodky účelové manipulace se správním uspořádáním státu jsou u nás historicky tradiční a dlouhodobě zavedené. Pokud navíc vezmeme v úvahu "sametovou" kontinuitu dnešních politických lídrů s normalizačními komunisty - je vše zcela jasné.

Komunistická Československá Socialistická Republika měla 10 krajů. Čechy 5 krajů, Morava 2 kraje, Slovensko 3 kraje - i zde vidíme neviditelnou ruku, která volbou velikosti správních a volebních jednotek vykonává politiku, aniž by dráždila veřejnost nespravedlností tohoto uspořádání. Pak přišla revoluce, komunistické kraje byly zrušeny a po odtržení Slovenska existovalo Česko nějakou dobu jako sát založený pouze na okresním uspořádání....


Koncem 90. let minulého století se nám přemnožili politici, státní úředníci, lobisti, privatizátoři, zloději, všiváci, kteří mají doma aktovku s kompromitujícími materiály, zájemci o snadný život za Evropské prachy atd.... Praha už byla těmito existencemi přeplněná, proto bylo třeba těmto individujím zajistit nový životní prostor. A hle - nové krajské zřízení nabídlo rozsálé možnosti.

Patrně se původně vycházelo ze staršího komunistického krajského uspořádání z let 1949 - 1960, ale pak dostal "rozhodovací proces" jinou dynamiku. Sledujte mapu : Patrně došlo ke sporu Hradec-Králové x Pardubice, která z nafintěných vesnic bude spravovat větší část původního "Východočeského kraje" Takže se oba "Východočeské kraje" tahaly o okresy až "Východočeský kraj Pardubického vyznání" přesáhl okresem Svitavy historickou zemskou hranici Markrabství Moravského. Okres Svitavy totiž před rokem 1960 neexistoval - právě proto, že tuto hranici respektovali všichni od Přemysla Oráče po Antonína Zápotockého. Nerespektovali ji jedině : Adolf Hitler, komunisti po roce 1960 - a současný režim.....

Pak tu byl další problém - Olomouc. Tedy i Olomouc dostal(a) "svůj kraj" - povšimněte si jeho pozoruhodného tvaru. "Okres na severu" - Jeseník je s "mateřským krajem" spojen jen křivolakou silnicí přes Červenohorské sedlo. "Normální silnicí" je napojen do Polska nebo směrem na Bruntál, a Krnov - obce v "Moravskoslezském kraji", ale nebuďme detailisti. Důležité přece nejsou silnice, ale "přirozená spádovost" ( Euro-dotací ) ne ?

Pak tu máme kraj-vtip: "Karlovarský kraj" zvíci tří okresů postrádající jakékoliv atributy kraje. Nedovedu si představit příčetného státního úředníka navrhujícího tento kraj, zejména když smysl jeho existence v létech 1949-60 - podpořit kolonizaci vystěhovaných Sudet - dávno pominul. Snad leda s "pistoletem Makarova 9x18 mm" u hlavy. A možná odtud vítr vane. Ruskojazyční mafiáni se báli, že zůstanou "bez své samo-správné jednotky" a také bez svého "Regionálního operačního programu" rozdávajícího Euro-prachy....

Totéž Liberecký kraj - určitě byl tlak na "samosprávu kradení" - což soudruzi z Liberce prokázali měrou vrchovatou.

Chudou oblast na Česko-Moravském pomezí - nakonec nikdo nechtěl - tak zbyla jako "Kraj vysočina", kterému prochází historická Moravská hranice středem břicha.

K čemu je toto krajské uspořádání ? Názor veřejnosti od samého počátku je jasný : K ničemu. Nicméně existuje a díky "optimální velikosti" kdy z Prahy je to daleko a nad občany vysoko - je to ideální "správní jednotka" k organizování korupce. Ba dokonce bych Masarykovské "státy se udržují idejemi, kterými vznikly" mohl rozšířit i na kraje. Vznikly z potřeby prostoru pro všiváky a tuto funkci dodnes bezchybně vykonávají.

Z tohoto hlediska jsou nadcházející krajské volby těžkým oříškem. Koho zvolit do "zastupitelstva k ničemu" ? Ať volíte kohokoliv - větší účinek než zamíchání v kotli zlodějů to mít nebude. Škoda. Možná by demokracii prospělo, kdyby ze zákona vždy a povinně na každé zastupitelské místo kandidovala i "prázná židle", aby veřejnost měla možnost ocenit celkovou kvalitu navrhovaných kandidátů. Některé "orgány" jako Kraje, Senát, nebo dokonce EU by takto šly zcela přirozeně a nenásilně reformovat / zrušit. Jsem si zcela jist, že většině zastupitelstev i státních úřadů by "prázdné židle" pracovaly lépe než současní úředníci. Právě proto však úředníků přibývá a "prázdné židle" nikde k nalezení....

Poučení z hlavonožců.

4. srpna 2016 v 5:00 | Petr |  Roboti
Polovina prázdnin je pryč a je nutno dohnat dluhy vůči čtenářstvu - takže tu mám na papírku dvě poznámky : "mozek hlavonožců" a "mozek homosexuálů". Na politicky ožehavé téma dědičnosti pohlaví a sexuální orientace se podíváme někdy příště - dnes nám zbývají ti hlavonožci.

Asi se to nezdá možné, ale člověk má 95% zcela stejných genů jako pivní kvasinka Saccharomyces cerevisiae. Z tohoto pohledu pokud nějaké zvíře má s námi společné 99,9 genů - je to opravdový příbuzný, ale pokud má s námi méně společných genů než kvasinka - je to na pováženou. Existuje takové zvíře, které je s celou ostatní faunou do té míry nepříbuzné, že někteří genetici mluví o UFOnech mezi námí ? Ano existuje - jsou to hlavonožci.

Abychom neplavali v otázce, které zvíře je hlavonožec - vezměmě to systematicky Máme kmen měkkýšů, ze kterých dodnes žijí tři třídy mlži - tedy škeble, které se dělí na dvě velké skupiny s jednou a dvěma lasturami. Plži - tedy hlemýždi se spirálovitým domečkem a Hlavonožci, kde bych upozornil zejména na Loděnky a vyhynulé Amonity - kteří svojí spirálovitou schránkou jasně ukazují na příbuznost s ostatními měkkýši.

Už jsem tady mnohokrát zmiňova "Kambrijskou explozi" - tedy období několika desítek milionů let "evolučního šílenství" které trvalo asi tak 542 - 510 milionů let "před potopou". Pozoruhodné je, že před kambrijsou explozí měli živočichové podobu velmi primitivních - de facto ještě kolonií - izolovaných živočišných buněk ( ve stylu mořské houby ), po kambrijské explozi tu najenou byly všechny známé živočišné formy a tělesná schémata, která známe - čtyřnohá zvířata, šestinohá zvářata, osminohá zvířata. desetinohá zvířata ( sépie, olihně ), ještě-vícenohá zvířata atd...

Pozoruhodné je, že měkkýši se od zbytku živočišstva oddělili ( vznikli ) poměrně brzy někdy 530 milionů let "před potopou". Kouzlo je v tom, že "exploze" poté pokračovala dále, což na měkkýše vytvořilo obrovský evoluční tlak ve smyslu přizpůsob se novým zvířatům, nebo zhyň. Měkkýši "řešili" tento problém oběma možnými způsoby - stát se obrněným a nenápadným jako mlži a plži. Nebo stát se aktivním, chytrým, dokonalými smysly opatřeným predátorem jako hlavonožci. Něco se však muselo být špatně, protože hyperinteligentní predátoři, kteří se vyvinuli poměrně brzy nezaplavili celou ZeměKouli a opravdu ( navzdory nutkavému pocitu ) - vaše tchýně ani manželka nejsou potomky chobotnice.
Aby byla věc ješte zajímavější "není hlavonožec jako hlavonožec" tedy loděnky "s ulitou jako šnek" dávají svojí příbouznost s měkkýši daleko více najevo než třeba nejvyspělejší chobotnice. Loděnky mají nejenom ulitu, ale mají ještě primitivní oko - bez čočky na principu "dírkové komory". Další hlavonožci už nemají s měkkýši tolik společných znaků, ale třeba ještě sépie stále mají "sépiovou kost" - což není progresivní základ budoucí kostry, ale naopak "zaostalý" zbytek bývalé ulity skrytý uvitř těla "aby nepřekážel".

Když jsme u toho oka - je nutno poznamenat, že oko hlavonožců se vyvinulo odděleně a jiným mechanismem než všechy ostatní typy očí v živočišné říši - a je to patrně nejdokonalejší oko jaké "darwinovská evoluce" vymyslela, protože jediné vzniká tak "jak by jej postavili inženýři" - tedy se světlocitlivými buňkami na povrchu sítnice a nervy až za ní - tudíž i bez slepé skvrny. Naše oko je proti tomu primitivismus nedokonalé konstrukce, kde paprsky musí proniknout nejprve vrstvou nervových vláken než narazí na světlocitlivé buňky ( něco jako kasické a backlite CMOS senzory digitálních fotoaparátů) Hlavonožci vidí ostřeji než my a navíc vnímají polarizaci světla
Mozek hlavonožců se strukturou a velikostí vyrovná mozku menších savců. Je známo, že chobotnice dovedou řešit problémy, dají se u nich cvičit podmíněné reflexy ( jako u psů ), mají výbornou paměť a dokonalou orientaci v prostoru. Pozoruhodné je že jejich mozek je "mozek UFOna" zcela jiný než mozky na vývojové linii obojživelníci - plazi - ptáci - savci. Je například známo že jejich mozek nemá "somatotopické uspořádání" což je u "normálních mozků" naprostý základ, bez kterého si nedovedeme jeho funkci vůbec představit. Možná vám není jasné proč se rozplývám nad nějakým zašmodrchaným mozkem, když kdekdo má dneska mozek lepší. Kouzlo je ve slovu dneska. Nejstarší savci - malí hlodavci - mají mozek který se vyvinul před 150 miliony lety. Mozek chobotnice, se vyvinul před 500 milióny let, v době kdy "rozptýlená nervová soustava" alá medůza - byla běžnou normou. Přesto se dodnes většině savců vyrovná. Navíc si představte, že "pitváte" neznámý procesor, kde nic nedává smysl - žádné paměti, sběrnice, řadiče, aritmetické jednotky jen "mižmaš" stamilionů tranzistorů, který přesto "nějak funguje" - takhle vypadá mozek chobotnice optikou našich znalostí mozků savců.

Přesto "něco se stalo" a dnes nejsme potomci chobotnic, jenom nad jejich "cizokrajnou dokonalostí" kroutíme hlavou. Je tedy otázka, "kde udělala soudružka příroda chybu" a jestli se z toho lze poučit v oblasti techniky. Jak jsem zmínil měkkýši se do ostatního živočišstva oddělili poměrně záhy. Evoluce pokračovala a dospěla ke "čtyřnohému" tělesnému schématu ( které mají i ryby ). Vodní živočichové "čtyřnohého" typu vytvořili v oceánech drtivý tlak kdy "krysa krysu žere". Evoluce hlavonožců se musela tomuto tlaku přizpůsobit, avšak díky relativní primitivnosti měkkýšů k tomu neměla dostatek nástrojů.

Zejména tedy tři věci zcela běžné v živočišné říši měkkýšům ( hlavonožcům ) zásadně chybí -
  1. Základ páteře / tělesné struny alá "chorda dorsalis". Né proto, že by potřebovali základ páteře z hediska mechanické pevnosti těla, ale protože kolem "chordy" se přirozeně organizuje nervový systém ve stylu MOZEK / MÍCHA - což je něco jako Raspberry PI a jemu podřízené Arduino v robotech ;-))
  2. Cévní systém - hlavonožci jsou jediní měkkýši s "uzavřeným" cévním sytémem - kdy krev proudí v cévách a nerozlévá se volně tělesnými dutinami. Dokonce mají tři srdce - dvě prohánějí krev levým a pravým systémem žaber a "systémové srdce" žene (okysličenou) krev ze žaber do celého těla. Na druhou stranu jejich "tepny" nejsou houževnaté "vysokotlaké hadice" jako u plazů, ptáků a savců, ale mají daleko blíže k vakovitým "sinusům" - zálivům hlavní tělesné dutiny u ostatních měkkýšů. Navíc používají místo hemoglobinu pro přednos kyslíku daleko méně účinný ( jen 25% vazebné savčí kapacity ) hemocyanin s mědí místo železa jako "centrálním atomem". ( Proto mají "modrozelenou krev".... Prostě UFOni ).
  3. Třetí a poslední zásadní problém je "nemyelinizované" nervstvo . Nervová vlákna "v nornálních mozcích" mají obaly ze Schwanových buněk - které fungují ( doslova ) jako izolace na drátech, která snižuje ztráty a zkreslení signálu. Nevová soustava hlavonožců je postavena na "neizolovaných" nervech, které vedou impulsy pomalu a nepřesně. Touto perspektivou vzato je mozek hlavonožců ještě podivuhodnější než si můžeme myslet, zejména když si uvědomíme že nervstvo, které chobotnici řídí je jen o málo lepší než náš vegetativní systém, který už řídí jenom sekreci žlaz a pohyb hladkého svalstva.

K v čem je tedy zásadní rozdíl mezi chobotnicí a hrabošem polním ? Hraboše polního dostali do rukou nejprve inženýři strojaři a zajistili že všechna ložiska, páky a pumpy dokonale fungují, pak teprve tento "polotovar" přišel na stůl softwarovým inženýrům, kteří "mu napsali" mozek.
Chobotnice byl projekt "ajťáků" v obvyklém stylu "hlavní je software, hardware se už nějak dodělá" - bohužel nedodělá a chobotnice jsou "maximum možného" z hlediska "měkkýších technologií" - což však není "maximum možného" v rámci ostaních živočiců. S tím souvisí i "ufonovitost" těchto zvířat - matička příroda kombinovala co měla k dispozici, až se dostala do slepé uličky, ve které je už několik stovek milionů let, zatímco vývoj ostatních zířat dospěl až k tomu co se nám dnes jeví jako "norma pro všechny".

Jasné ? Nebo mám psát poučení, že pokud nefungují jednoduché obvody, dráty a čidla nemá smysl se pouštět do vyspělých funkcí, které nakonec narazí na chabý základ robota ? A že tohle se nijak "neokecá" protože to ani matička příroda "neokecala" ani za 530 miliónů let, ačkoliv se celou dobu jistě velice snažila !!!

Chci povinnou vojnu !

2. srpna 2016 v 5:42 | Petr |  Svět okolo
Už od raného "jinošství" mám levou nohu o 3 cm kratší - díly tomu mám "křivou páteř" - "úhel dle Cobba 15 stupňů" - což podle všech regulí mělo stačit na "modrou" vojenskou knížku - tedy na status - nevoják - kripl. Jaké bylo moje překvapení u odvodu, když se svými skutečnými zdravotními problémy jsem mezi kolegy mediky s jejich 200 stránkovými elaboráty o neexistujcích chorobách vypadal jako ten nejzdravější a jaké bylo překvapení, když důstojník u komise s tragickou tváří oznamoval že vojsko má tak zoufalý nedostatek doktorů, že jsem byl uznám schopným služby v "kategorii III/C" což je jen "o pohlavek" lepší zdravotní stav než mají "kripli s modrou". Potom jsem měl několik měsíců na rozmyšlenou, jestli se budu ztrapňovat předstíráním neexistujících chorob a místo hledání zaměstnání ztrácet čas fňukáním u přezkumných komisí, nebo jestli zkusím vojnu absolvovat. Takže jsem dělal posádkového doktora na Libavé, prošel všemožnými výcviky, smolil se do střeleb a pyrotechnických prací, zažil velké povodně léta 1997 atd... Vše už bylo zde na blogu zmiňováno.

Zajímavá byla historka po návratu z vojny - seděl jsem se svým cyklistickým spolujezdcem, který je neoficiální znalec historie II. světové války a poslouchal jeho žvanění jak "by všechno dělal jinak" - a pod jeho velením by vyhrála vždy ta strana, která by poslechla jeho rady. Na jedné straně jsem měl ještě v paměti vojáčky, kteří se posrali a poblili stressem z hluku ( cvičné ) dělostřelby či bombardování a na druhé straně jsem tady měl před sebou frajera, který všechno ví nejlépe.

Jenom taková odbočka - dneska jsou lidi pletichařením na Facebooku tak zocelení, že jsou všichni statečnější než lvi a tygři dohromady - takže pokud jste si necvrkli do kalhot z překvapivé exploze, za vaším zadkem - tak jste sráči, co nevědí, co je to pořádný výbuch. Já jsem si u nečekané salvy z DAN do gatí cvrkl a myslím si že třepající se a blijící vojáčci v západních filmech alá "Nepřítel před branami" nebo "Zachraňte vojina Ryana" - jsou daleko blíže realitě než URÁÁ nadšení sovětské filmové propagandy.

Ergo - máte v hlavě čerstvé zkušenosti z vojny a u piva posloucháte jak váš známý žvaní a myslíte si - "tebe chci vidět po uši posraného". Tak jsem zavolal pár dalším známým a zorganizovali jsme paintball, který dopadl přesně jak jsem předpokládal. Milý "generál-teoretik" byl vystřílen jak malý Jarda neb se neuměl plazit, plížit, krýt, pohybovat přískoky, najít si kryt, střílet z paintballové pušky za poklusu - "na levou" - atd. Na pivě "po akci" - jsme mu museli dávat pít jak ležákovi v LDN, protože nezvladatelným třesem rukou, z prožitého stressu, dvě piva rozbryndal a přilákal tím vosy.


Jaké je tedy poučení z této historky. Vláda neustále spekuluje, jestli obnovit povinnou vojenskou službu nebo ne. Ještě před pár lety se novináři ptali mládeže - "jak byste bránili vlast" ? A odpověď byla "tak nějak" bychom se to "intuitivně" pokoušeli zvládnout i bez výcviku. Hovno hovno - mládeži - polovina by byla předem vyřazená - hrůzou posraná - a druhá polovina by byla mrtvá... Dnes už doba pokročila. není třeba diskutovat o "obraně vlasti", protože tato činnost a zmínky o ní je Pelikánem stíhaný "pravicový extremismus" a kdoví jestli ne rovnou terorismus, za který bude 12 let natvrdo !! Rozdíl v chování nováčků a bývalých vojáků na všech ( mnoha ) paintballech, které jsem kdy absolvoval však mluví jasně. I výcvik před desítkami let zanechá pohybové stereotypy a výrazně zvýší naději na přežití - v úloze střílejícího i v úloze před střelbou unikajícího.

Problém vojny je v tom, že náš divadelní ministr obrany s modrou knížkou si patrně taky myslí jak se v tom vyzná když do omrzení hraje ty "policejní komisaře" v seriálech pro důchodce. Navíc tu máme ( i bez paintballu a dělostřelby ) strachem po uši posraného premiéra a "vrchního velitele armády" s prohulenými cévami v mozku, na nohou a třemi promilemi lihu v krvi. Kromě toho na armádě visí hromada příživníků, kteří si zvykli extrémně (ne)výhodně prodávat vojsku obrněné transportéry, radary, helikoptéry, stíhačky a další drahé hračičky, které jsou v "asymetrické válce" vojsku i lidem platné jak mrtvole zimník.

Co tedy čekáme ? Osobně bych se dožadoval 3 měsíčního výcvikového kursu první letní prázdniny po 18. narozeninách - aby se nikdo nevymlouval, že nevěděl kdy nastoupit. Samozřejmě že by se zvedla vlna posranců, kteří mají "výhrady svědomí" vzít do ruky zbraň. Takoví by vzali do ruky motyku a 3 měsíce sázeli ve vojenských újezdech stromky, nebo by cvičicím kolegům dělali servis jako vaření a úklid. Kromě toho bych zavedl "vojnu light" nebo taky "vojnu třetího věku" - zcela dobrovolný týden až měsíc dlouhý "branný kurs" třeba pro ženy, starší lidi a vůbec všechny, kteří by nesplňovali podmínky pro regulérní vojnu, ale chtěli by zkusit něco vojenského výcviku.

Plus další militaristická opatření - branná výchova na školách - proč už ( opět ) není ? Cvičné střelby na školách ? Náš gympl měl malorážky a školní malorážka byla první "PALNÁ" zbraň, ze které jsem kdy střílel. Výcvik přežití, pohyb v terénu, orientace v mapě, první pomoc - proč už to není ? Neměl by někdo zorganizovat ( pěkně ostrý ) paintball pro tu blonďatou můru, co przní školství a vzít i Stropnického a Sobotku ?

Na závěr obvyklá dávka pesimismu - až Sobotka zaplatí výzkum veřejného mínění - jistě víte, jak dopadne : "75% maminek by si nepřálo poslat mazánka na prázdniny do kasáren". Takové maminky si patrně přejí smrt panikařícího mazánka v přestřelce uniformovaných složek s teroristickou buňkou že ? V každém případě, pokud se neumíte pohybovat přískoky "z krytu do krytu" a střílet za chůze "na levou nohu" - opravdu vážně uvažujte jak se k "vojně light" dostat už dnes.

Poznámka při druhém čtení - jistě se ptáte jak moje "křivá páteř" vojnu přežila - v pohodě - jenom při přísaze v Hradci mi trpasličí poručík nadával "proč stojím tak křivě, že mám každé rameno jinak vysoko". A navíc - záda mě nebolí dodnes - na rozdíl od kolegů - kriplů s falešnými zdravotními potvrzeními !!

A ješte další poznámka - mým velitelem na Libavé byl Marek Obrtel - státem uznaný xenofob, nacionalista, fašista, rasista, terorista, ruský agent a kdovíco ještě. Reálně však plukovník ve výslužbě, který establishment a propagandu krutě naštval, když vrátil státní vyznamenání na protest proti vojenským akcím NATO na Balkáně a středním východě. Jako veliteli polní nemocnice v Kosovu a Afgánistánu mu totiž nedělaly dobře povinné rukotřasy se zjevnými zločinci politicky korektně označovanými za "představitele místní vlády". Takže teď víte, kdo mně - latentního vítače syrských gynekologů amatérů - už kdysi dávno zkazil ;-)))

A do třetice - mrkněte na fotku - první a třetí člověk zprava - oba nápadně černovlasí jsou kolegové Syřani ( ne gynekologové, ale zubař a neurochirug - zcela vážně !! ) Ti mají dvojí tj. syrské i české občanství a dostali vybrat - buď 3 roky hlídat Golanské výšiny za Sýrii, nebo rok flákáni za Česko. Fotka jasně ukazuje co si vybrali. Tak jenom kdyby někdo vyrýval, že jsem živého Syřana v životě neviděl. Nejenom že viděl, ale dokonce jsem s nimi bydlel "na cimře", kopal "okop pro ležícího střelce", běhal podle buzoly a střílel z SA58 !!