close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Září 2019

Něco málo politické propagandy.

24. září 2019 v 5:04 | Petr
Když se pohybujete po průmyslu, zdravotnictví, státní správě a kdekoliv jinde - všude mají směrnice, předpisy, zákony, a když je čtete - víte že daná organizace je jen jeden krok od pozemského ráje v oblasti výkonnosti, spravedlnosti, bezpečnosti, úspornosti atd. Nicméně během mých cyklistických cest po Bakáně i jinde - v některých státech ( Srbsko, Bulharsko ) vás to podvědomě táhne zastavit u policajta, pozdravit se, pokecat a zeptat se na cestu a v jiných státech ( Ukrajina, Maďarsko, Česko ) - jak vidíte placatou čepici tak prýýýč jak nejrychleji to jde.

To je : "firemní kultura", nebo taky : "společenská nálada", nebo omšelé přísloví : "když dva dělají totéž není to vždy totéž." Takže byla v Česku politická strana zvaná Realisté která vzala Paretovo pravidlo jakože 20% práce udělá 80% efektu a dále než za 80% každé věci se státní správa smolit nemá - za svůj politický program. Jestli jste četli alespoň něco na tomto blogu - je vám jasné, že tohle se mi muselo extrémně líbit, takže jsem si říkal "budu je volit", ale předtím než jsem tak učinil jsem napsal předsedovi místní buňky : "Máte nějaké schůze ? Mohu si vás - jako váš příznivec - přijít poslechnout ?" A odpověď bylo NE natolik rezolutní, že mi to úplně vzalo náladu a nakonec jsem volil někoho jiného. Patrně jsem nebyl sám, protože strana, která měla ambice dosáhnout 20% dostala ve volbách 0,7% hlasů a nakonec zanikla.

Ve stejných volbách dosáhl Václav Klaus mladší rekordu v počtu preferenčních hlasů za ODS, které jej z nevolitelné pozice vytáhly až do Poslanecké sněmovny a v tom je problém, protože konzervativec strarého střihu se dostal do klubu salonních intelektuálů, kteří se pro zmatení veřejnosti označují za pravicovou stranu. Klaus mladší psal léta letoucí moc prima komentáře pro server Novinky.CZ - a tam se občas zmínil o věcech jakože lidi se dělí na muže a ženy, kteří jediní spolu mohou mít děti a člověk se má živit prací - nikoliv ( podvody s ) dotacemi, atd. Nic, co bych v daleko ostřejší formě neslyšel od spousty lidí ze své sociální bubliny a dokonce sám nehlásal. Ale sociální bublina ODS a sociální bublina Václava Klause mladšího se tak nějak nekryly, takže byl nakonec z ODS vyhozen.

Asi je to můj zkreslený pohled, ale Klaus byl viditelnější než celá želatinová ODS dohromady. Dokonce jsem někde psal, že předseda ODS - Fiala je netáhlo - Sobotka verze 2.0. Takže jsem byl docela potěšen, že Klaus nepluje s proudem a neužívá si jako "nezařazený" poslanec jen tak poslaneckého platu, ale zůstal aktivní a založil politické hnutí jménem Trikolóra. Trikolóra je samozřejmě poněkud jiná než bývali Realisté. Pro málo informované bych ji popsal jako "Realisty light", ale pokud je člověk konzervativní extrémista mého typu - moc politických stran mu u voleb nezbývá.

Takže jsem chtěl zkusit jaké to je "když dva dělají totéž" a přihlásil jsem se na jejich stránkách jako "Registrovaný příznivce". Obratem mi došel mail ať zaplatím stovku. Lidi v česku bývají na "poplatky" extrémně citliví, ale mně se tohle líbí. Bratři Anglosassové říkají : "Put your money, where your mouth is!" - otrocky přeloženo : "Dej prachy tam, kde žvaní tvoje huba", nebo jemněji a inteligentněji : "ukaž penězi, že stojíš za svým slovem". Tak jsem zaplatil a čekal, co se bude dít dále. Pokud by se nedělo nic, chtěl jsem se uctivě vetřít na schůzi. Kupodivu jsem se nikam vtírat nemusel, neb jsem dostal pozvánku na schůzku rodícího se místního sdružení Frýdek-Místek úplně automaticky. Ba naopak - na samotné schůzi se na mně někteří dívali trošku zle. Ne, že jsem tam přišel, ale protože jsem na rovinu prohlásil, že : "Registrovaný příznivce ano, ale na řádného člena nemám dostatek času."
Tak nevím jestli se Klaus poučil z fiaska Realistů, nebo jestli jako kantor umí zvládat křičící davy - a to prostupuje celým hnutím. Na schůzi vznikla diskuse o "Internetové prezentaci" hnutí. A to jsem už neudržel hubu a křičel "Strana jdoucí proti současnému establishmentu nemůže spoléhat na Facebook !" A oni na to "Ale Piráty Facebook stvořil !" A na to já "A co by z nich zbylo, kdyby je nečekaně zablokoval ?!". A oni na to "A proč by je blokoval ?" A já na to: "V socialistické Evropě nebude nikdo zakazovat Komsomol verze 2.0, ale u vás - konzervativců si počkají až vás to bude bolet nejvíce - před volbami nebo tak - a pak vás zablokují !!"

A dostáváme se k meritu věci, protože nakonec jsem drze prohlásil :"Vzkažte sému šéfovi - Klausovi jr., že měl už dávno mít blog ve stylu VIDITELNÝ-MACEK.CZ, pak by nemusel smutnit, že mu zakázali psát na Novinky.CZ". Nyní přichází šokující odhalení : Nikdo .... NIKDO .... NIKDO ( !!! ) v místnosti ty stránky neznal a ti méně paranoidní, kteří mají smart-founy, si "Macka" rychle hledali na Internetu. Ještě teď, když to píšu, chvějí se pode mnou nohy od židle, protože po dlouhé době jsem zase měl pocit, že "vy všichni jste blázni, jenom já jsem letadlo" ( nebo naopak - abych neurazil ).

Takže, abych dnešní pohádku nějak uzavřel. Drazí čtenářové :
  • Šup : prostudovat stránky hnutí Trikolóra, a kdo máte politické ambice a máte co říci - tlačit se na jejich ustavující sněm, který bude už tento víkend. Tlačil bych se tam sám, ale musím být doma aspoň jeden víkend v měsici - jinak bych byl ( zase ) rozveden.
  • Znáte "Viditelného Macka" ? Jestli neznáte - tak se styďte! Prostudovat také. Alespoň pět let zpátky !!
Námitka paní Kubáčové : Prý jsem dnes zanedbal fašismus, rasismus a xenofobii, takže na závěr něco z tohoto soudku. Trikolóra se už nyní zdá být početnější než Piráti, TOP 09 a STAN dohromady a o víkendu bude mít zakládající sjezd. Tušíte jak bude vypadat vyvážené a objektivní zpravodajství veřejnoprávních médií, kterým za lhaní zpravodajství musíme platit ze zákona ?

Zastaveno !

17. září 2019 v 5:31 | Petr |  Filosofování
V roce 2016 došlo k notoricky známým událostem. V prezidenstkých volbách v USA proti sobě kadndidovali - jasná vítězka Hillary Clintonová a jasný poražený - šašek, idiot, sexista, rasista Donald Trump. Přesně takhle to viděly "elity národa Amerického", "mediální sféra", "politologové", "analytici" a všichni ostatní intelektuálové. Problém je v tom, že krom 3,5% intelektuálů a ( zatím jen ) 47% obyvatel ghett, kteří všichni jsou dislokování především v amerických vekoměstech existuje i 49,5% primitivů, venkovských vidláků a dalších zavrženíhodných existencí, kteří navíc ke špatnému charakteru jsou po Americe rozmístěni tak rovnoměrně, že ač je jich menšina - zajistili díky federálnímu volebnímu systému - Trumpovi vítězství.

V době kdy byl Trump zvolen jsem si užíval záběrů plačících feministek, obrýlených intelektuálek a další lepší společnosti, kteří nemohli uvěřit, že vyhrál člověk, pro kterého nehlasoval nikdo v širokém dalekém okolí jejich sociální bubliny. Těsně po vítězství spustil dosluhující prezident Obama vyšetřování zdali se na vítězství Trumpa nepodílely "cizí mocnosti" a byl si jistý, že na Trumpa 100% něco praskne, protože i samotná Obamova Demokratická strana kupovala od Rusáků kompromitující materiály na politické oponenty - včetně Trumpa - což na ně během vyšetřování prasklo.

Celé 2 roky, co vyšetřování probíhalo praskaly na Trumpa a jeho spolupracovníky jeden průser za druhým. Jako - "pral špinavé peníze pro Ukrajince" ( trumpův advokát ), nebo "jednal s ruským velvyslancem" ( trumpův poradce ), nebo "s psychopatickou Ruskou" ( trumpův syn ) nebo "Chlastal v Moskvě vodku a užíval si s děvkami" ( samotný Trump ) "a ještě jim platil" ( další trumpův advokát ). Takže bylo jasné, že je konec a cesta z Bílého domu do věznice je pro Donalda Trumpa jen otázkou času. Pak se ale rok 2016 téměř opakoval. Kráce po sobě dvě vyšetřovací komise - Senátu USA a FBI prohlásily unisono "nepodařílo se prokázat vliv cizí mocnosti". A nastal opět smutek, pláč televizních redaktorek na obrazovce, ba dokonce úpadek televizních stanic, které informovaly o "ruském vlivu" tak přesvědčivě, že když se neprokázal - přesvědčilo to jejich diváky, aby přepnuli na jiný program.

Mezitím u nás vyhrál několikery volby bývalý agent bývalé STB, privatizátor z divoké privatizace, oligarcha Andrej Babiš, ač Slovák - přesto zvaný západními médii "český Trump". "Náš Trump" - Babiš je prý o pohlavek bohatší než "jejich Trump", ale jinak vše kolem něj je tak nějak menší verzí situace v USA, přibližně v poměru velikosti USA / Česko.

Takže v USA nechává odstupující prezident nastupujícího prezidenta vyšetřovat FBI kvůli "vlastizradě". V Česku oligarcha-privaztizátor Bakala práská ( už v roce 2010 ) oligarchu-privatizátora Babiše v kauže "Čapí hnízdo" kvůli kradení prachů patřících protektorátní správě z Bruselu. Tam kde v USA si jde pár lidí sednout na pár let za zjištěné průsery, které se netýkaly "cizí mocnosti", tam v Česku - se státem vykrmení - nikdy nepracovavší - papaláši pohoršují kvůli "trestně stíhanému premiérovi". A tak dále a tak podobně. Až po ten konec, který se i v Česku pomalu blíží. To jest Městské státní zastupitelství Praha celou kauzu zastavuje, protože se "nepodařilo nalézt dostatek důkazů k podání obžaloby". Intelektuálové pláčou, sám jsem slyšel několik koktavých a zajíkavých rozhovorů s "analytiky", kteří "nedovedli pochopit" jak je možné že Čapí hnízdo nebylo dáno k soudu a Babiš do tepláků ( kam by patřil za zcela jiné věci ).
Trumpova ( i Babišova ) kauza byly natolik zábavné, že jsem je sledoval na Internetu, takže bych si dovolil rozebrat celkem tří věci.
  1. Co mají obě kauzy společného
  2. Proč Trump ani Babiš nepůjdou do tepláků
  3. Odhadnout ( na základě kauzy Trump ) co nás čeká v kauze Babiš.

Ad 1.+2.

Podnikatel, který "v tom umí chodit" jde do politiky proti lidem, kteří převážnou většinu svého života byli v pozici zaměstnance - často dokonce na státní výplatnici. Tedy Trumpova ani Babišova opozice nikdy nezažila ( morální ) dilema s tím "co napsat na firmu" a co napsat "na sebe". Navíc to jsou lidi považující vlastní etický standard za velice vysoký avšak jejich právní povědomí je často o to nižší. Proti nim stojí oligarchové, kteří umí "napnout právo" do krajnosti a s ( firemním ) advokátem jsou častěji než s manželkou.

Výsledkem je že Trumpovi / Babišovi oponenti byli morálně pohoršení z každého prdu aniž by si uvědomili, že tu máme takové právní instituty jako :
Z tohoto pohledu byla kauza "Čapí hnízdo" jasná od prvního dne. Je ilegální, aby velká akciovka založila malou dceřinnou společnost ? Je ilegální, aby ji pak prodala / předala / darovala komukoliv ? Je ilegální, aby tato darovaná akciovka žádala o Euro-dotace ? Proti tomu stojí otázka - je celý tento řetězec morální ? A s tím souvisí pod-otázka : Byl Babiš zvolen premiérem, protože je etalon morálky ?

Poznámka při druhém čtení : Svým způsobem máme s kriminalizací politických oponentů větší zkušenosti než USA - protože předehrou "kauzy Babiš" byla "kauza Nečas". Pád vlády tlakem policie, kde státní zástupci vykládali novinářům o stovkách milionů korun a desítkách kilogramů zlata ( z úplatků ? ), které při zatýkání našli. A kde to vše dnes je ? Kde je někdo odsouzen - krom rachomejtle Nagyové odsouzené za nezdaněné kabelky, které dostala úplatkem ? Právě tohle bylo dokonalé školení veřejnosti, která už ke každé další kauze bude zaujímat postoj : "počkáme až na výrok soudu", který do té doby používala druhá strana tj. politici k získání času na zametení půseru pod koberec.
Pozoruhodné na "kauze Nečas" je i to, že na výše zmíněné "právní instituty" zapomněli státní zástupci a speciální policejní vyšetřovatelé, z nichž byl vyhozen jenom jeden - Robert Šlachta, ačkoliv by za tento "výkon" měli být vyhozeni mnozí další.

Ad 3.

Přesně vím jak to bylo ( a dosud je ) v Americe. 3,5% intelektuálů byli mnoho měsíců stále více a více morálně pohoršeni z průserů odhalených v průběhu Trumpova vyšetřování. Pak zapracovaly "právní instituty" jako presumpce neviny a najenou je konec - případ se nestal. ( Jejich ) mozek ze vzpouzí vzít na vědomí, že sice není nic morálního na chlastání vodky a obcování s ruskými děvkami, ale ani nic vlastizrádného. Takže se začne "číst mezi řádky" vyšetřovací zprávy. V médiích se objeví náznaky "počkejte ještě není konec!" Až někteří jedinci kolem umírající kauzy rozvinou celou konspirační teorii jak Belzebuba přesto řídili Rusáci a on zase řídil vlastní vyšetřování. Nakonec se diskuse sveze na téma, že "nepodařilo se prokázat vinu" není totéž jako : "podařilo se prokázat nevinu", což je stejně každému jasné. Až celá věc skončí u filosofování jestli : "nekladl překážky vyšetřovacímu procesu". Jakoby bylo špatné že se ( Trump i Babiš ) sami neudali nejlépe ještě z té menšiny podezření, kterých se ( skutečně ) nedopustili.

A jaký je konec pohádky ? Česká i Americká společnost nyní prodělává "Léčbu Babišem / Trumpem". Jakože na malé ryby může redaktor novin patřících megakorporaci udělat: "bububu - máme na tebe složku" a on odstoupí, zhroutí se, onemocní a zemře. Ale od určité výše majetku nelze oligarchu / politika tahat za provázky, jako ostatní loutky, ale je nutno jej porazit volbami, což je problém, když jste opravdovou politiku s nasloucháním lidem léta nedělali, ba dokonce se jí štítíte neb ji považujete za "populistickou". Místo toho jste vystačili se sliby, pastelkovným a podlézáním korporacím, díky čemuž se vaše bublina "ne-populistických voličů" zmenšila natolik, že se celá vejde na Letenskou pláň a ještě zbyde místo.

Bulharsku vstříc !

10. září 2019 v 5:34 | Petr |  Svět okolo
Nepatrná poznámka na úvod : "Festival piva Radegast" - reklamní akce japonského pivovaru Asahi - byl po 16 letech vyhozen ze sídelní obce pivovaru - vísky Nošovice - kvůli "různým bezpečnostním omezením". Kam byl přesunut ? Do Frýdku-Místku, kde pan primátor Pobucký srdnatě bojuje proti lhářům označujícím město za prochlastanou díru plnou narkomanů a bezdomovců.

Nyní již k meritu věci - což byla velice příjemná dovolená na Slunečném pobřeží. Taxikář, který nás vezl na letiště se rozplýval : "Když jsem byl v Bulharsku s ROH - místní pálenky byly tak laciné, že jsme byli pořád vožralí!". Obávám se, že jsem byl v Bulharsku poněkud častěji a převážně střízlivý. Za posledních 10 let už potřetí z toho jednou na cyklistické výpravě ve vnitrozemí se spaním po škarpách a pastvinách, kdy každou zemi poznáte daleko detailněji.

Obecně - Bulharsko za posledních 500 let je násobně krvavější verze Česka. Součást "monarchie" vedené tureckým - tedy islámským - panstvem. Pravoslavné kostely, které nesmí být vyšší než Turek na koni. Tajné kláštery vytesané ve skalních masivech. Krvavé potlačování národnostního a náboženského sebeurčení. Válečné osvobození z turecké nadvlády. Spolupráce s českými obrozenci - Ivan Mrkvička, bratři Škorpilové, Konstantín Jireček, Rakousko-Uhersko-Česko-Bulharské pivovary a stavební firmy. Re-emigrace Bulharů do Česka mezi světovými válkami až do 60. let. Ostrá verze bulharského komunismu a bulharská non-sametová revoluce. Faktický ekonomincký krach nově vzniklého kapitalistického státu, a ekonomický exodus Bulharů...
Poslední dvě věci snad zasluhují podrobnější vysvětlení. Po pádu bolševika dostali všichni Bulhaři na výběr - buď si zachováte nárok na sociální dávky a inflací ohlodanou penzi, ze které se nedá vyžít, nebo dostanete jednorázovou dávku 500 Euro na start nějakého podnikání - a tím vaše nároky vůči státu skončí. Dnes už je Bulharsko zase poněkud milosrdnější, ale rozhodnocě to není "sociální" stát českého "flákacího" typu. S ekonomickou krizí 90. let souvisí i exodus Bulharů do světa. Na konci bolševika mělo Bulharsko téměř 10 milionů obyvatel. Dnes je to kolem 7 milionů - a ten rozdíl jsou Bulhaři v ekonomické emigraci. Úbytek obyvatel je nápadně viditelný hlavně v hornatějších částech vnitrozemí, kde jsou tisíce vesnic, kde dožívá pár seniorů a v prázdných domech fičí vítr.
Na optimističtější notu : Bulharsko je, díky drsné turecké zkušenosti, jednou z mála "turistických destinací", které nemají bezpečnostní problém s muslimy, migranty a tak. Moje poslední - letošní - návštěva naznačuje, že jak turisté tak hostitelé jsou si toho dobře vědomi. Nezažil jsem v Bulharsku takovou národnostní pestrost. Britské turisty, německé a skandinávské důchodce, Rumuny na prázdninách u sousedů. Turistická letoviska začínají být výstavní a ceny začínají být vysoké.

A pak ještě něco málo srovnávání plivání do vlastních řad:
České silnice : Pět kilometrů zbytečné uzavírky. Uprostřed uzavírky - 20 stavebních strojů - po 5 miliónech za kus - tiše chytají rez. Mezi nimi se pohybují celkem tři lidi. Jeden s lopatou a dva s mobilem - dělají lopaťákovi "management". Bulharské ( Švýcarské, Německé, Polské, Srbské a další ) stavby probíhají přesně naopak. Jeden stavební stroj usilovně pracuje a desítky Buhlarů kolem - "dřou jako Bulhaři". A mimochodem - můj cyklistický spolujezdec - anarchista - komunista - pesimista - prohlašoval : "ještě budeš plakat po balkánských silnicích". Ano - jeďte z Ostravy do Chomutova a zpět a pak se jeďtě vyplakat na bulharské, srbské nebo třeba nedaleké polské dálnice.
Varna, kde jsem letos chodil jako doma - je stejně velká jako Ostrava. V ostravských parcích posedává opilá mládež, zablešení bezdomovci a narkomani ve svém světě. Ve Varenském hlavním parku ( založeném 1895 Antonínem Janem Novákem ) sedí na lavičkách babiny - důchodkyně, které prodávají týdny a týdny pracně háčkované a paličkované záclony a ubrusy, aby finančně pomohly sobě i rodině...

Penny Market a cena za ekologický blbismus

3. září 2019 v 5:10 | Petr |  Svět okolo
Jeden kolega z práce má talent vystihnout věci jedinou poněkud temnou větou. Takže na otázku současné politické, ekonomické, energetické ba i psychologické situace v Evropě, potažmo v celé západní civilizaci řekl : "Německé chyby nejsou nikdy malé."

Musel jsem s nim (ne)souhlasit minulý týden, kdy jsem zcela unavený šel kolem německého obchodního řetězce "Penny Market" a potřeboval jsem koupit chleba a Kofolu. Chleba byl hnusný - ještě orosený, jak jej vytáhli z mrazáku, ale pořád lepší než "kamenivo do betonu" alias "pečivo z naší pekárny" které je vždy jak suchary na lodi Bounty.

Takže jsem šel k pokladně, kde mi bylo oznámeno, že "taška igelitka už není", protože Penny Market bojuje za "záchranu ZeměKoule". A byly mi nabídnuty 3 alternativy :
  1. Bavlněná taška plátěná - viditelně mizerně sešitá - 29,90 kč
  2. Papírová taška velikosti obálky A4 - 15.90 kč
  3. Polyesterová ( !!! ) taška poněkud větší než taška č. 2 a poněkud lépe udělaná než taška č. 1 - 29.90 kč
Takže jsem nákup za 60 dal do tašky za 30 a vydal se k domovu.
Taška
Tušítě v čem je problém ? Korporátní manažer uvažoval tak, že "zachrání ZeměKouli" tím že místo "jednorázové" igelitky nabídne opakovaně použitelné tašky. Problém je ve slově "použitelné" tedy pokud jejich konstrukce a kvalita je tak mizerná že jejich životnost nepřesáhne průměrnou igelitku - pak se záchrana tak nějak nekoná.

A pak je tady druhý problém - bavlněná taška k ničemu i papírová taška k ničemu má alespoň tu výhodu, že když se MECHANICKY rozpadnou dříve než igelitka a jsou zahozeny do odpadu - v tom odpadu se i CHEMICKY rozpadnou dříve než POLYETHYLÉNOVÁ taška.

Problém té třetí a jediné relativně použitelné "tašky z Penny" je že je z POLYESTERU alias POLYETHYLEN-TEREFTALÁTU - což je materiál - stejný jako PET láhve - daleko méně "biokompatibilní" než původní materiál igelitek, jehož odolnost a neodbouratelnost v živoním prostředí dosahuje vrcholu z běžných komerčních plastů. Jinýmí slovy - původní igelitky např. bylo možno legálně pálit jako petrolej, parafín, nebo topnou naftu - nové tašky kvůli rakovinotvorným zplodinám takto likvidovat nelze - BLAHOPŘEJEME.


Není to jen problém náhrady neškodného plastu "králem neodbouratelného plastu". Je to skoro jako nějaká choroba. Příklad : EU a potažmo Německo chce snížit emise automobilů - místo aby propagovalo auta na zemní plyn postavená na současných motorech, která mají rozumný dojezd a ještě se dají rozumně natankovat v již existující síti čerpadel a navíc si odpadním teplem v zimě zatopíte - propaguje následující úchylný "energetický řetězec" :
  • Jaderné elektrárny se zavřou
  • Zemní plyn se doveze z Ruska
  • Spálí se v plynových elektrárnách, čímž se ztratí 60% energie, kterou se v plynovém autě dá topit.
  • Elektřina se rozvede ( zatím nedostatečnou ) elektrickou soustavou do ( zatím nedostatečné ) sítě nabíjecích stanic.
  • jimi se nabijí drahé, hořlavé a toxické lithiové akumulátory, což trvá dlouho a nezajistí to dojezd ani jako flaška plynu
  • jimi se pohánějí elektromobily, které díky zrátám v "úchylném řetězci" nemají "ani Joule nazbyt" - viz malý dojezd a žádná energie na topení.
BLAHOPŘEJEME - Německé chyby nejsou nikdy malé a polyesterová "Penny Taška" je toho malou ukázkou.

Poznámka při druhém čtení : tento problém je obecný - ekologisti čacky bojují proti relativně neškodnému polyethylénu, ale co s PET lahvemi - se vyřeší tak, že USA a Číňani je odvezou do spalovny - rakovina - nerakovina - a Indové do Brahmaputry - Ať se světový oceán poměje...