close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Duben 2017

Polo-technologie

25. dubna 2017 v 5:28 | Petr |  Svět okolo
Jojo děcka - budoucnost už není co bývala. Ještě tak v roce 2004 jsem viděl jasně jaké to bude. Že zboží vyrábějí roboti, o seniory a děti se starají roboti, elektřinu vyrábějí termojaderné elektrárny, organické chemikálie se těží na asteroidech, pouštní oblasti jedou na odsolenou mořskou vodu, odpadky se házejí do Slunce a oni - absolventi elitních škol - konstruují X-tou raketu, která odveze další várku pravomocně odsouzených gaunerů ke kolonizaci Marsu ....
Dneska vypadá budoucnost takto - nezaměstnatelný bakalář typu "lidská práva v EU" stojí pod minaretem, z repráků řve mohamedán k modlitbě, "domovní důvěrnice - práskačka" si zapisuje, kdo váhá tlouct hlavou o zem. Oblečen do nepohodlného samorozpadajícího se šmejdu "made in Bangladesh" v ruce naprasklý mobil značky Wungo-Mungo electronic industry a na displeji, přes prasklinu, sleduje čarokrásná fota na Snapchatu, aby unikl realitě kolem sebe....

Přestože druhá varianta je výrazně pravděpodobnější, ve "vyspělých zemích Evropské Unie" už prakticky přítomná, stále nepovažujuju ani tu první variantu za úplně nereálnou. Řekl bych že není nemožná technicky, ale patrně bude nereálná psychologicky, asi jako když eunuši na dvoře čínského císaře nechali spálit loďstvo generála Zheng-He, protože se jim v daném okamžiku jevilo jako zbytečné a za necelých 200 let se divili kde se berou ti divní cizinci ( Holanďaní a Angličani ) na těch divných lodích. Kdyby eunuši viděli jen kousek za okraj světa momentálních intrik, mohla být Čína světová mocnost č. 1 nepřetržitě od dob Marca Pola a nedrat se tam znovu klopýtavě až teď.

Proto vyzývám čtenáře - sledujte bedlivě a úzkostlivě, co je skutečná technologie - tedy inovace, která žene společnost vpřed a co je polo-technologie, která vypadá jako ze Sci-Fi, ale jejím používáním se společnost sune vzad směrem k 19. století a středověku. Jenom takový lehce ironický příklad - pohání nadsvětelný motor "Hvězdy smrti" biomasa nebo větrná energie ?

Když už jsme u té energetiky ve Sci-Fi - kdysi jsem četl rozbor vědecké fantastiky z pera jakéhosi fyzika, který prohlašoval - celý Sci-Fi žánr je o energii o obrovských - nepředstavitelných množstvích energie. Tehdy mi to připadalo absurdní, ale je to tak. Každý prašivý robot má uvnitř rozžhavený reaktor. Terminátoři maj baterie na 120 let ( zabíjení lidí ), Warpové jádro v Enterprise, iontová děla, protonová torpéda a tak dále a tak podobně. Příznačné je, že existuje ještě druhá strana "fantastiky" trpajzlíci máchají kyjem, jezdí na dracích a zemljanku jim vytápí hnijící lejno, což mě vede k myšlence: Zebou kapitána J.L. Picarda nohy ? Nebo - zebou Froda Pytlíka nohy ? Tudíž jako svobodní lidi, kteří ač neznatelně - svými preferencemi určují vývoj společnosti si můžeme vybrat, který svět se nám zdá komfortnější, a který budeme požadovat, a proto dříve nebo později nastane.
Flagrantní příklad technologie, která nás vede k zaostalosti : Solární energetika !!! Myslíte, že ne ? Koukejte na Německo, které má v úmyslu generovat veškerou elektřinu z obnovitelných zdrojů. Neodstranitelný problém obnovitelných zdrojů je nestálost jejich energetické produkce. Tedy pokud svítí slunce - svítí nad obrovskými regiony a všechny solární elektrárny vyrábějí jako divé až momentální cena elektřiny klesá k nule, protože není cesta jak se jí zbavit. Pokud nesvítí pak nesvítí téměř nikde nad celým kontinentem a elektřinu je třeba vyrábět. Zkušeností z Německa naznačují, že nejenom všechny soláry ve střední Evropě de-facto fungují jako jedna elektrárna, ale že i větrné farmy fungují všechny současně, nebo vůbec. Dokonce ještě hůře - navzdory našim suchozemským zkušenostem s počasím - velké bouře na moři vedou k nutnosti odstavit jak soláry na břehu, tak větrné elektrárny v pobřežním šelfu, takže současné obnovitelné zdroje se vzájemně nezálohují.

Výsledek : Německo má veliké problémy stabilizovat svoji energetickou soustavu a jsou časové úseky kdy neví komu by elektřinu vnutili, které střídají úseky, kdy neví odkud by ještě elektřinu vzali. Aby přece jenom nějaká bazální stabilita jejích rozvodné sítě byla - drží neustále spoustu konvenčních tepelných elektrárem v tzv. "teplé záloze" - to jest kotle roztopené, pára pod tlakem, jen turbína se točí na volnoběh. Kolik produkuje taková elektrána emisí a obávaného CO2 ? Patrně to nebude úplně málo, protože od začátku německé solárně-větrné energetické politiky jejich produkce CO2 stoupla o pár procent.

OK proč tedy nedržet jaderné elektrárny "jako zálohu" ? Odmyslíme-li že jaderná fyzička ( !!! ) Merkelová udělá pro setrvání ve funkci cokoliv a tudíž jadernou energetiku v Německu zakázala. I přesto je "záloha" jadernou elektrárnou nesmysl, protože reaktory pracují nejlépe při setrvalé produkci energie v blízkosti svého nominálního maxima. ( Nerad to připomínám, ale v Černobylu i Fukušimě doško k haváriím při nezvládnutých pokusech o odstávku reaktoru ). Tedy než jadernou elektrárnou zálohovat solár - lépe je solár vyvézt do šrotu a využívat rovnou jadernou energii.

Tedy jsme s příkladem přímo u definice "polo-technolgie". Bojem proti globálním oteplování metodou instalace solárních elektráren - zvyšujeme produkci "skleníkového plynu" proti kterému bojujeme.... Zatímco Francie, která tuto válku nevede a produkuje téměř celou svou produkci elektřiny jadernými elektrárnami je blízko špice hitparády států s nízkými emisemi CO2 v energetice.

Jasné ? Přesnějí myslíte si že jsou mé vývody absurdní ? EU sama v rámci propagandy dává informace, které svědčí o tom, že solární energetika CO2 neušetří. Na stránce http://www.electricitymap.org je interaktivní a aktuální mapa, kolik kdo vyrábí elektřiny, kolik kdo produkuje CO2, kolik kdo kam dováží a vyváží - vřele doporučuji dát do záložek a klikat na ni často a pravidelně. Schválně kolikrát bude Německá produkce CO2 menší než Francouzská ? ( Nikdy ! ) A kolikrát bude Německá produkce CO2 vyšší než naše ? ( Vždy, krom úseku 8.00 - 17.00 hod. !! ). Jinými slovy řečeno - pokud chcete zamést s produkcí CO2 ( smysluplnost nechme stranou ) je třeba tak činit použítím "úplné technologie" - nikoliv "polo-technologie", přestože tato vypadá mnohem více sexy než Greenpeace ve žlutých overalech a plynových maskách přivázaní ke kontejneru s jaderným odpadem. Přesně takhle si můžeme a musíme vybírat - buď warpové jádro na Enterprise, nebo lejnem vytápěná zemljanka a prasklý smartfoun sotva nabitý solárním panelem.

Poznámka při druhém čtení : Francie = 22 jaderných elektráren = 59 jaderných reaktorů + nekonečné stanné právo + 7% mohamedánů = "špinavá bomba" použitá pro teroristický útok, kterého jsme se zatím nedočkali, ale dočkáme se, protože někde v jaderné elektráně určitě pracuje nějaký "umírněný inženýr Mohamed", jehož preventivní vyhození na dlažbu by byla hrubá diskriminace. To není argument proti jaderné energetice - to je výzva k boji proti návratu středověku do současnosti, protože v opačném případě bychom se museli vzdát i letadel, nákladních aut, kuchyňských nožů, až by nám zbyly jen klacky a kameny, ale i ty by "kvůli naší bezpečnosti" nakonec Brusel zakázal.

Důchodci verze 2.0

18. dubna 2017 v 5:22 | Petr |  Svět okolo
Dětští psychologové se nemohou shodnout do jakého věku je výchova rodiči účinná.Ti nejradikálnější tvrdí že od nástupu do školy nebo nejpozději od 9-10 let je člověk z hlediska parametrů, který nazýváme "charakter" už hotový a po tomto věku už se jenom navenek "ohýbá", ale "vnitřně se nemění". V každém případě panuje shoda, že takové vlastnosti, o kterých je dnes prakticky zakázáno mluvit - jako jestli člověk bude klidný, nebo agresivní, podnikavý, nebo pasivní, extrovert, nebo introvert, přímý, nebo podrazák se kromě genetiky, která hraje hlavní roli do děťátka intenzivně "nalévají" v tom nejútlejším věku kolem 2 let.

Daleko známější je, že rodiče "učí nevědomky" - vlastním příkladem. Tedy můžete před dětmi vést sáhodlouhé přednášky o "mravech, které upadají", ale pokud se vaše slova neshodují s vašími činy, dětské mozky to lehce dešifrují. Z hlediska "neurověd" bych si jen tak zaspekuloval, že "učení nápodobou" je známo už od opic - tedy je vývojově staré několik miliónů let, zatímco "učení slovem" je záležitost řeči, která se začala objevovat ( hrubě nepřesně ) před 100 - 150 tisíci lety. Proto se věci "naučené beze slov" dostávají do daleko starších a z hlediska celého života "méně flexibilních" struktur mozku než "jen tak nějaké kecy".

Kam směřuje dnešní pohádka ? Pokud počítám i praxi během studia - jsem ve zdravotnictví už od roku 1990 což bude brzy 30 let. Pokud vezmeme rozptyl délky života - mohu prohlásit, že moji nejstarší pacienti byli ročník 1890 - až po dnešek. Obecně vzato čím je ročník narození daného seniora bližší starým "zlatým časům", tedy Rakousko-Uhersku a první republice - tím častěji to jsou lidé slušní, pracovití, spravedliví, tvrdí sami na sebe, nekonfiktní. Čím více se ročník narození bliží letům 1950 ... 60 ... 70 tím častěji se setkávám s typickým fenomény tehdejší ( dnešní ) doby - agresivitou, hajzlovitostí, podrazáctvím, fenoménem "urvat co se dá" atd. Jinými slovy senioři, kteří se chovají způsobem, kterému se před lety říkalo "dobré způsoby" vymírají - a místo nich se do seniorského věku a tím i do zdravotnictví dostávají "ti druzí".

Tedy mé zkušeností svědčí proti "moudrosti šedin". Daleko spíše odpovídají heslu : "hajzl za mlada - hajzl v každém věku". Možná s tou poznámkou, že k stáru - vrzající klouby, svaly a mozek znemožňují člověku léty nacvičené modely chování tak úplně projevit. Na druhou stranu se však postupě odbourávají i vědomé a naučené brzdy toho nejhoršího, co v člověku je. V každém případě pokud pracujete ve zdravotnictví - pozorujete výrazné zhoršování chování seniorů rok co rok. Upřesníl bych to takto - ročník narození do roku 1938 - skvělí lidi. 1938 - 1948 - pořád tu ještě byl tesk po normálních časech bez německé okupace a naděje, že masarykovská první republika se nějak vrátí - takže senioři tohoto veku jsou ještě jakž takž. Od roku 1948 a zejména v 50. letech tehdejší dospělí propadli zoufalství. Spousta z nich prostě rezignovala na jakoukoliv slušnost a jejich děti tento model "odkoukaly" a řídí se jím dodnes.
Zcela jistě je vám jasný i mechanismus tohoto fenoménu. Každá sezóna má svého "ducha doby" - některá doba má Masarykovské "nebát se a nekrást" - jiná doba má Bilakovské "kdo nekrade - okrádá rodinu". Tudíž v každém období existoval i jiný systém zpětných vazeb. Někdy byl čestný a pilný tatínek - úspěšný muž - živnostník a příklad pro celé městečko. Jindy byl ( tentýž ? ) čestný a pilný tatínek - vězeň, který seděl v kriminále a mluvilo se o něm jenom šeptem. Mezitím roli oficiálního "příkladu pro mládež" vykonával pokřivený hajzl-funkcionář-konfident, který se stranickou legitimací jezdil limuzínou městem a žvanil na schůzích nesmysly. Tyto věci se vlastním pozorováním i pozorováním chování rodičů - nápodobou a beze slov přelily z dospělých do dětí, kde vytvořily hluboké základy jejich vlastního chování, které si s sebou nesou napříč pozdějšími režimy až do dnešní doby.

Jasné ?

A my co ještě nejsme důchodci ? Osobně jsem kdysi šířil takovou mrazivě-legrační teorii že my, kteří jsme se narodili a žíli za "zkurvených režimů" bychom měli svým dětem k 18. narozeninám koupit pistoli-devítku a pak se jich vždy na Silvestra minutu před rachotem ohňostrojů zeptat : "Dáš mi ještě rok, nebo mě odstřelíš už teď". Na vlastních kostech cítím, že i v mém případě by takový postup byl vrcholně racionální. V každém případě by asi, nejen z hlediska dětí, nebylo špatné už téměř 80 let trvající proud hajzlovitosti konečně zastavit. Nic však nenasvědčuje tomu, že v česku i mimo něj existuje pro takovou věc sebemenší podpora. ( Bůh před námi ochraňuj děti, které se rodí dnes .... )

Internet nebude !!!

11. dubna 2017 v 5:23 | Petr |  Internet
Je to divné, ale poprvé jsem viděl Internet v dubnu 1996 na vojně. Neexistoval Seznam, Google ani internetová reklama. Hlavním vyhledávačem byla Altavista. Už tehdy se v počítačových časopisech psalo, že Internet je zřídlo hříchu, proto můj první dotaz do "vyhledávače" byly "homemade weapons of mass destruction" alias "podomácku vyrobené zbraně hromadného ničení" - na kterou jsem dostal detailní plány atomových bomb včetně emailu na iránského dodavatele štěpného materiálu. Otázka č. 2 byla "sex with dead corpse" alias "sex s mrtvolou", kde první výsledek vedl na na stránky opravdového nadšence-nekrofila, který měl v záhlaví slogan : "ukážeme vám sex s mrtvolou v takovém stupni rozkladu, jak si jenom budete přát". A opravu - věřte, že na škole jsem pitval bez rukavic, protože latex mi smrděl více než lidské maso - ale tohle bylo moc....

Jestli máte odvahu zadejte si mé dotazy do dnešních vyhledávačů - šmírujících i nešmírujících ( jestli takové jsou ). Já už takovou odvahu ( z domácí IP adresy ) nemám. Pak nastaly ty "společenské důsledky" internetu - různé oranžové a duhové revoluce, occupy Wall street, africké jaro, Majdan na Ukrajině, black lives matters a další příklady, kdy Internet a ( zmenšující se ) svoboda na něm přesto vedla ke společenskému pokroku.

Jenomže pokrok ničím nezastavíš, takže se zpožděním po hipsterech začali se na Internetu ozývat různí pošuci, konzervativci, rasisti, fašisti a jiný nevzdělaný plebs a začali klást šťouravé otázky typu : "Není to rasismus, když černoši dostávají u amerických přijímaček automaticky bonus 230 bodů z 800 možných ?" Nebo otázka z Evropy : "Proč se většina švédských zločinců jmenuje Mohamed ?"

Takže posledních pár měsíců vypadá Internet tak, že jedny názory hlásají hipsteři ve značkových, ekologicky šetrných outfitech z pohlavně a etnicky zodpovědných krámků v elegantních čtvrtích světových metropolí a zcela jiné názory hlásají obézní chlapi v krizi středního věku, kteří chodí v zednických komisňákách za 399 z Kauflandu, protože ostatní boty jim sežrali psi. ERGO došlo k nevyhnutelnému: členové 147 rodin, kteří vlastní veškeré světové megakorporace si udělali průzkum trhu, z koho kouká větší zisk, a v tom jsme to my - plattfussáci bez dotací - prohráli.

Jak taková prohra - a začátek konce Internetu jako zdroje informací vypadá se dozvíte, když si do BINGU ( tentokrát opravdu do BINGU !! ) zadáte YouTube boycott. Pro ty, kteří se hned nechytají se pokusím situaci popsat. Světové "pokrokové" noviny začátkem dubna ostře kritizovaly Google, že jeho reklamní systém umísťuje reklamy "nevinných a pokrokových megakorporací" na stránky rasistů, xenofobů a extremistů. Problém se týká celého systému AdSense, ale v případě YouTube je horší, tím že nějaký ( z hlediska světového terorismu nepodstatný ) obnos takto plyne i na konta autorů videí z Al-Kaidy, Talibanu, Islámského státu a dalších.
Výsledkem je že 250 "pokrokových inzerentů" jako je Coca-Cola nebo Starbucks stáhlo své reklamy z YouTube. Autisti ve vedení Googlu na to reagovali způsobem sobě vlastním - pokusili se vymyslet systém, který na principu "umělé inteligence" vyfiltruje "videa nevhodná pro reklamu". Tento pokus - jak komputerizovaně vyhodnotit sarkasmus, ironii, dvojsmysly a jemné narážky mezi řádky skončil tak, jak umělá inteligence na dnešní úrovni musela skončit : Tisíce a tisíce "YouTuberů", kteří si doposud pohodlně žili z výnosu svých ( nevinných až užitečných ) videí jsou nyní odseknuti od zdroje obživy, na který byli zvyklí, což znamená, že buď začnou natáčet jenom roztomilá koťátka, nebo si budou hledat jinou práci. Obě možnosti znamenají, že ne-blbostí a ne-cenzurovaného obsahu na YouTube a potažmo na celém Internetu bude nezadržitelně ubývat.

Pozoruhodné je, že historie Internetu je nekonečná cesta od úplné svobody omezeného množství Geeků ( na americkou armádou financované síti ), přes nejrůznější "regulace", "etické kodexy", "bezpečnostní" pravidla Komunistické strany Číny, strany "Jednotné Rusko", nebo Euro-koalice Euro-Lidovů a Euro-Sociálních demokratů, až po Bohušovo "Ministerstvo pravdy a lásky" - takový tlak samozřejmě žádný systém nemůže dlouhodobě vydržet - tím méně médium původně zcela decentralizované - tudíž nedisponující dostatečně silnou lobbistickou skupinou.

Jaká je tedy budoucnost Intenetu ? Budu veliký pesimista, když srovnám Internet budoucnosti s televizemi dneška? Za 135 korun měsíčního výpalného získáte nějakou tu státní propagandu, od redaktorů, co vědí všechno, neb jako housenka žili v zábradlí balkonu kina Osvěta. Nebo za cenu nedobrovolného sledování moře reklam se vám dostane hafo nefalšovaného idiotismu pro důchodce, jejichž mozky už žere Alzhemierova choroba ? Bez možnosti reálně ovlivnit obsah ? Je tohle obraz Internetu roku 2050 ? ( 2020 ? ) Osobně uvažuju o změně "spotřebitelského chování" : Doposud jsem měl zásadu "Zboží, které MÁ reklamu pro mně neexistuje". Možná je čas na opačný postup - to jest : "Zboží které NEMÁ reklamu ( na mé oblíbené internetové stránce ) neexistuje".

V každém případě je pozoruhodné v jaké kooordinaci "boj proti nepohodlným falešným informacím" probíhá. Vlády zakládají "Ministerstva pravdy a lásky" megakorporace zastavují "fašistům" reklamu. Paranoik by z toho mohl leccos ( nepravdivého ) vyvozovat jako třeba: "kdyby Internet mohl něco změnit, dávno by jej zakázali" . My však nejsme paranoici, jenom pesimisti, proto jsme už dávno koupili "Lídl-tranzistorák" a poslech rozhlasu na krátkých vlnách máme dokonale nacvičený "kdyby bylo potřeba".

Vypařování megakorporací.

4. dubna 2017 v 5:37 | Petr |  Počítače etc...
Naši psi dojídají kašičky po naší dceři. Obvykle dostanou "hňahňaninu" v malé misce - poraď si jak umíš. Na začátku to byl těžký souboj - hlavy skloněné nad miskou - zuby vyceněné - temné vrčení. Pak "velký pes" přišel na fintu : Sebere misku a odnese ji do kouta, kde předním koncem hltavě žere a zároveň zadkem blokuje přístup "malému psovi". Malý pes byl tři týdny velice smutný, pak vymyslel "kontrafintu" - s rozběhem se vrhne do kouta pronikne hlavou až k misce, tu papulou uchopí a odnese si ji na druhý konec bytu do jiného kouta. Nyní je tedy situace taková, že smutně hledí velký pes a jeho inteligence hledá nějaké další "netriviální řešení". Inteligence celého plemene - Švýcarského honiče - je mimořádná. Za 35 let jsem nikdy nenarazil na psy, kteří se umí učit napodobováním jiného psa, nebo dokonce člověka ( což mají umět až opice ) Vysoká inteligence paradoxně vede k neposlušnosti : "vím, co chceš, ale já to nechci udělat" a k neočekávaným důsledkům ( psi objevili jak metodou "klika do huby" otevřít každé dveře a náš byt podle toho vypadá )

Tohle je jedna z vlastností jakékoliv inteligence - neočekávané chování, které ale - ex post - jeví se jako naprosto logické a ( téměř ) jediné možné. Schopnost objevit nečekané řešení - nezapadá do dnešního věku všeobecného blbismmu, kdy myšlení u práce porušuje "ISO směrnice", a proto vidíme jak vláda proti všem náznakům vzniku inteligentního chování usilovně bojuje. V případě umělé inteligence je věc ještě horší. Už jsme tady probírali, že pokud vyrobíme dosti silnou umělou inteligenci, hrozí zcela reálně, že tato inteligence si zadaný problém rozdělí na menší části, které bude řešit "kus po kuse", až jako největší zdroj "zbytkového problému" zůstaneme ( neočekávaně nebo očekávaně ?? ) my lidi, a vzhledem k netrivialitě inteligence to může znamenat, že budeme ve strachu čekat "odkud rána přijde".

Existuje ale i jiný druh nepředvídatelnosti a to je nepředvídatelnost společenských důsledků nasazení nějaké technologie, tím spíše umělé inteligence. Příklad notoricky známý : před 25 lety měl Internet v česku formu telefonní linky s 9600 baudovým spojením do Rakouska a koukejte dneska ten pokrok - vláda zakládá "Ministerstvo Pravdy a Lásky" aby se náhodou nějaký jouda na internetu nehrabal ve věcech, které unikly oficiální cenzuře. Když nasazení obyčejných věcí jako je síťové spojení počítačů po celém světě má tak neočekávané důsledky, co teprve umělá inteligence, u které nepředvídatelnost je nutnou vlastností, aby ji vůbec mělo smysl používat.

Tedy představte si jeden z možných scénářů, který se už postupně realizuje - velká nadnárodní firma typu velké banky, nebo centrály nějakého průmyslového "holdingu" nejprve vyhodí úředníky co píšou tabulky v Excelu a nahradí je umělou inteligencí, pak vyhodí nižší manažery, pak vyhodí úřednice na přepážkch ( protože kontakt se zákazníky bude striktně internetový ) pak vyhodí vyšší manažery. Bude si to moci dovolit, protože firemní umělá inteligence zastane práci těch všech. Pak zůstanou ve firmě jenom dvě skupiny pracovníků - top level ajťáci, neholení a v mikinách a "správní rada" v oblecích. Pak se správní rada bude ajťáky cítit ohrožena, a protože je jim formálně nadřízena - tyto vyhodí a jejich práci "outsourcuje" do Indie kde ji bude vykonávat - kdo vlastně ? Jiná umělá inteligece předstírající, že je firma s živým personálem ? Nakonec majitel megakorporace usoudí, že správní rada, která ničemu nevelí, protože ani ničemu nerozumí je k ničemu a co zbyde ? Serverová farma - v horším případě jen jako pronajatý "výpočetní výkon" u externího poskytovatele a číslo konta ve Švýcarech, kam chodí dividendy.
Myslíte si že šílím ? Kde mají firmy VISA nebo Mastercard pobočky ? Kde je "centrála Bitcoinu". Nebo když zabrousíme do reálného světa - k čemu vlastně přesně jsou ty mrakodrapy, co v nich sídlí "vedení holdingu" typu Siemens, Bosch, VolksWagen, Exxon, Agel ;-)) atd ? Takže vlastně jsme na prahu idyly jakou nepředpokládal ani V.I.Lenin : "velkoburžoazie" zlikviduje sama sebe. Takto optimisticky bych to však neviděl, protože základní vlastností umělé inteligence je obtížná odhadnutelost k čemu její použítí povede, taže následující výčet berte jen jako něco málo z mé zjitřené fantazie.

1. Babina z Azerbajdžánu : Ano je to taková historka - babina z Azerbajdžánu šla do lesa řezat dřevo a uťala přitom optický kabel, který spojoval se světem Armenii, Azerbajdžán a kus Gruzie. předstate si situaci v roce 2030 - při demolici starého skladiště přejede buldozer pár počítačů, které tam byly omylem ponechány , protože nikdo netuší, že tento šrot je ve skutečnosti superinteligetní virtuální "IT správce", který "externě" dohlíží na jinou umělou inteligenci na druhé straně ZěměKoule, která zase na "třetí straně ZeměKoule" řídí nějaký kritický provoz.... Takže odnesete stará PC do sběru, výtěžek prochlastáte s ostatními bezdomovci, a za týden někde bouchne jaderná elektrárna.... Na rozdíl od Azerbajdžánské babiny - titulky v novinách nečekejte - na příčinnou souvislost takových událostí se nikdy nepřijde.

2. "Nezavěšujte jste v pořadí verze 1.0" - už jsem tu temnou vizi popisoval - práci úřednic, které se bombardují nesmyslnými lejstry převezmou počítače a budou se bombardovat lejstry 1000 x rychleji. Drobná řevnivost mezi "odděleními" megakorporace typu "každé lejstro po NICH musíme kontrolovat !!!" se zhmotní do procesů uvnitř uměle inteligentíního "manažera" který bude produkovat stále komplikovanější dokumenty a směrnice, které bude jiná část umělé inteligence stále složitěji kontrolovat, interpretovat a plnit, až dojde k vyčerpání výpočetních kapacit a ke "katatonickému stavu" megakorporace.

3. "Tohle dělat nebudu" - až začne reálně hrozit zástava funkcí megakorporace dle bodu 2. - bude do umělé inteligence nutno vpravit "racionalizační modul" který bude rušit zbytečené procesy - nejprve ty opravdu zbytečné pak třeba ty částečně užitečné - až nakonec místo "nezavěšujte jste v pořadí" vám syntetický hlas na firemní lince vaší banky oznámí "funkce výplaty ( vašich ) peněz byla kvůli ztrátovosti zrušena".

4. "Nezavěšujte jste v pořadí Verze 2.0" - Aby umělá inteligence dosáhla více než lidské schopnosti - nepochybně projde stádiem "méně než lidské schopnosti" - jaké je tedy "triviální" řešení pro zvýšení obratu megakorporace, které napadne každého manažera - idiota ? "Zlikvidovat konkurenci" ? Jak zlikvidujeme konkurenci ? Jste-li Bonnie a Clyde je vám přirozené vzít pušku a jít konkurenci rozstřílet. "Manažerovi" korporace ve formě softwaru běžícího na prohajatém hardwaru se přímo nabízí přetížit výpočetní kapacitu konkurence ve stylu "Denial of service" útoku ? Takže naše banka si založí u konkurence milion kont, kde bude nesmyslně převádět nepatrné sumy, syntetický hlas bude volat syntetickému hlasu - až konkurenci napadne něco jako odveta v podobném stylu ? Dopadne tento stav globální válkou ve virtuálním prostoru, která skončí tím, že výpočetní kapacita každého čipu na ZeměKouli bude natolik vytížena, že nespustíte ani hru "HAD" v mobilu Nokia 5110 ? Začnou pak padat letadla a bouchat elektrárny ?

V každém případě je to hezká představa hodná "vidláka pesimisty" : ve virtuálním prostoru se umělé inteligence bombardují bláboly jejichž základ pochází ještě z perverzity lidské byrokracie. V reálném světě lidi hladoví kvůli selhávajícímu řízení výroby a distribuce zboží. Hezký námět pro dystopickou Sci-Fi ne ? Přesto je tato varianta lepší verzí toho, co předpokládají bývalí techno-optimisti, kteří se dnes změnili v techno-pesimisty jako je třeba Stephen Hawking, Bill Gates, nebo dokonce císař techno-frikulínů Elon Musk, kteří svorně říkají, že námi vyrobená umělá inteligence brzy překoná naše schopnosti a lidstvo dopadne jako jihoamerické civilizace Inků, Aztéků atd. které byly ( spíše neúmyslně ) vyhubeny pouhým kontaktem s daleko vyspělejšími Evropany dobrodruhy + zlatokopy + náboženskými zaslepenci.

Na úplný závěr : Klidně mě mějte za zaostalého blbce, ale máte-li doma jakýkoliv stroj, nástroj, přístroj, který funguje :
  • bez elektřiny, nebo alespoň
  • bez elektroniky, nebo alespoň
  • bez mikrokontrolérů, procesorů nebo počítačů, nebo alespoň
  • bez kontatku s telefonními a datovými sítěmi
- běžte jej teď hned okamžitě oprášit, promazat - a dejte mu mým jménem velikou pusu na ložiska.