close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Srpen 2017

Poznámky politické

29. srpna 2017 v 5:08 | Petr |  Svět okolo
Je překvapivé jak často jsem tázán na "současný politický vývoj" přestože každému, kdo mě zná je předem jasné jakou odpověď dostane. Přesto jsem se rozhodl, pro úsporu času, udělat výjimku a sepsat své politické poznámky formou blogového příspěvku. Přestože vím, že 90% čtenářů to nezajímá, mějte prosím strpení se zbylými 10% kteří se mě opakovaně tážou a od psaní rozumného obsahu mě tím zdržují.

Kauza Čapí hnízdo.

Američtí důstojíci mají heslo "buď jsi součástí řešení, nebo jsi součástí problému". Andrej Babiš namlouvá veřejnosti ( ačkoliv tomu sám nevěří ), že je součástí řešení. Ve skutečnosti však on - agent - privatizátor - oligarcha s temnou minulostí a nejasným finančním pozadím je součástí probému této společnosti. ERGO co s ním : "politicky zlikvidovat" ??

Takže v České republice, která je 30x menší než USA vidíte i 30x menší verzi anti-Trumpovského hnutí - to jest anti-Babišovské hnutí. Cokoliv se hodí : Morálně problematický byznys, morálně problematické vztahy s novináři, morálně problematický vztah k demokracii atd.... Vykřičíme to do naší bubliny pražských mediálních intelektuálů, až z toho všechny uvnitř bubliny bude hlava brnět a hrozba Babiš se tím rozplyne! Ne ?

Problém je v tom, že důchodci ze Starých Hamer si to nemyslí, ba dokonce o rozhořčeném hluku z Prahy sotva slyšeli. Snad mezi reklamami ve zprávách o přestávce fotbalu na ČT-sport a to je veškerá pozornost kterou tomu věnovali. Protože když Jan Kraus a Bára Štěpánová na Václaváku sepisují novou protestní petici každý měsíc - nastane fenomén habituace a mozky lidí opakovanou informaci bez biologicky závažného následku přestanou vnímat.

I já, rádoby matematik, musím ke kauze "Čapí hnízdo" poznamenat, že "množina činů, které vyhovují zákonu" je výrazně větší než "množina činů, které vyhovují dobrým mravům". Z toho vyplývá i výsledek kauzy "Čapí hnízdo", kterým si výjimečně jsem 100% jist : Pohoršení pražských intelektuálů = obrovské. Zájem venkovských důchodců = žádný. Množství pravomocně odsouzených osob = NULA ( a tím jsem si naprosto jist až do Babišovy spokojené smrti sešlostí věkem ve 125 letech ).

Jak se jej tedy zbavit ? Nechat vyhnít a mezitím bránit zbytky demokracie ? Proč třeba "středová" (hahahaha) KDU-ČSL hlasovala pro EET, které "tisíce bratrů živnostníků" připravilo o živobytí ? Protože jinak by pád vlády připravil o živobytí "tři bratry ministry" ? K tomu gigantická politická prostituce ČSSD. K tomu Sobotka a OKD, Chovanec a "policejní reformy", prachy pro advokáta Altnera, a další příklady občanům, jak astronomicky vzdálené jsou vrcholy trojúhelníka právo - spravedlnost - slušnost. Výsledek "politické práce" soudruhů z vládní koalice se dostavil - z Babiše je ( a bude ) nejmocnější politik Česka !

Kauza U.S.A.

Nedávno jsem poprvé v životě ( včetně komunismu ) v televizi slyšel opravdovou, čistokrevnou, chladnokrevnou lež. Ne nějaké překrucování, mlžení, zamlčování, ale 100% lež jako věž. Zdroj většiny zpráv pro česká média - americká stanice CNN smrtelně vážně tvrdila, že španělskou policií zastřelení islamisti byli ve skutečnosti další oběti přejeté dodávkou v Barceloně. Tou dodávkou, kterou sami pronajali pro vražedný účel !? Situace v USA je velice nedobrá. Poslední, co novináře zajímá je pravda. Nikdo hlouběji nemyslí, nikdo s nikým nediskutuje, všichni bojovně naladění, stupňují své požadavky a čekají na jiskru, která zažehne Občanskou Válku verze 2.0. Dovolil bych si v bodech zaspekulovat o příčinách.
  1. Globalizace nahnala peníze megakorporacím a jimi koupeným politikům, kteří křičí "vše je skvělé jenom víc a větší kapky". Americká střední třída, jejíž spotřeba ( a práce ) hnala americkou ekonomiku je ve veliké finanční tísni a začíná křičet: "takhle to dál nejde".
  2. Megakorporace ( téměř ) neplatí daně, proto si federální vláda zvykla financovat USA dluhem. V tom má velikou výhodu, protože když chce naše vláda finacovat ekonomiku tisknutím peněz - za koruny, které k tomu použije si nakonec každý věřitel koupí dolary, tím si koruny vždy najdou "cestu domů", do trezoru státní banky a cestou způsobí růst inflace. Ne tak v Americe, kde FED vytiskne dolary za které koupí státní dluhopisy. Tím peníze předá vládě, která je rozdá nezaměstaným, kteří za ně koupí čínské zboží a Číňani si dolary schovají jako rezervy své státní banky - proto se nekryté dolary "domů nevracejí", proto je jejich inflační tlak na území USA daleko menší.
  3. Proto je snaha financovat sociální systém, federální vládu, vlády jednolivých států a vůbec cokoliv nekrytými penězi mnohem větší než v malých-chudých evropských státech. Proto udivujících 49% občanů USA dostává v nějaké formě sociální dávky navzdory nestátnímu penzijnímu systému i řečem o samostatnosti a "Americkém snu".
  4. Proto vzniká obrovský tlak na politický systém. Je známo, že 50% "oprávněných voličů" žije v pouhých 146 ( z 3142 ) volebních okrsků a všech 146 jsou "shodou okolností" chudinská ghetta ve velkých městech, hustě zalidněná pobírači dávek. Proto voliči mimo tato ghetta si uvědomili, že je jedna z posledních šancí, kdy mohou přes systém prezidentských volitelů něco ovlivnit a volili PROTI Hillary Clintonové, o které bylo předem známo, že nezmění NIC, jen chudinská ghetta nechá narůst do velikosti "volební neporazitelnosti". Což se ( bohužel ) stane i bez ní. Což se už stalo v Kalifornii, kde Republikáni nevyhráli volby od 60. let a Demokrati přivedli stát - mediální a technologickou velmoc - "vzdělanostní společnost" plnou "kreativní třídy" jak z vlhkých snů Bohuše Sobotky - do bankrotu.
  5. Zvolením Donalda Trumpa vznikla mezi bohatými / intelektuály značná frustrace z toho, jak je ještě stále silná "nepředělaná", ne-pokroková, bílá, pracující, heterosexuální a drze samostatně myslící frakce společnosti. Mezi chudými zase "vítězstvím voličů mimo ghetta" vznikla veliká nejistota, zdali bude dosavadní systém života na sociálních dávkách i mimo ně pokračovat. Napětí v americké společnosti je nyní obrovské, protože se najednou zřetelně ukázalo, že "polovině vlků zbývá k sežrání už jen polovina ovcí a pak se budou muset požírat navzájem."

Kauza Donald Trump.

Mechanismus jak se Donald Trump stal prezidentem si dovolím vysvětlit fiktivní historkou z fiktivního ministerstva, které vypisuje pravidelná výběrová řízení na pozici uklízečky :
1. sezóna několik soudně trestaných, jedna netrestaná všechny bez vzdělání - vyhraje ta netrestaná.
2. sezóna trestané vidí, že nemají šanci tak se přihlásí jen netrestané a jedna z nich dokončila základku - vítězka.
3. sezóna - základku dokončily všechny a jedna dokonce 2. leté učiliště "Kosmetička Podlahových Krytin" - vítězka.
4. sezóna 3. leté učiliště "Kosmetička Podlahových Krytin"
5. sezóna "Maturita z Podlahových Krytin"
6. sezóna "Bc. Podlahových Krytin"
7. sezóna "Mgr. Podlahových Krytin"
8. sezóna "Mgr. Podlahových Krytin Ph.D."
9. sezóna "Mgr. Podlahových Krytin Ph.D. M.B.A." .....
Za pár let "Prof. Bc.et Mgr. et Ing. Podlahových Krytin Dr.Sc. Ph.D. M.B.A." a tak dále a tak podobně.
Přesně jak psal ve svých komentářích Klaus - policajt potřebuje"vysokou školu právnického směru", aby mohl sedět v zamřížované vrátnici a bzučákem pouštět lidi na služebnu.

Přesně stejným mechanismem postupně zpřísňovaných pravidel, kdo je "pravý demokrat" se stalo, že všichni vrcholoví představitelé Demokratické strany v USA jsou LGBT ženy, magistry vědeckého feminismu, černošky indiánsko mexického původu, svobodné matky oplodněné anonymním dárcem / zbouchnuté drogovým dealerem, vyléčené narkomanky, HIV pozitivni vozíčkářky, korálkové bojovnice proti válce ve Vietnamu ze 60. let - a pokud něco z toho nejsou, tak se za to stydí.

Přesně stejným mechanismem postupného zpřísňování pravidel, kdo je "pravý republikán" se stalo že všichni vrcholoví představitelé Republikánské strany v USA jsou zastánci konspiračních teorií, členové silně podivných bratrstev a exotických bigotních církví, odpůrci potratů, zastánci kreacionismu, 4 000 let staré placaté, nebo dokonce duté ZeměKoule, kde Adam v Ráji pásl dinosaury, majitelé obrovských opevněných haciend s protiatomovým krytem a zbrojnicí se stovkami pušek a tunami patron, každým dnem očekávající "příchod posledního soudu" - a pokud něco z toho nejsou, tak se za to stydí.

Do toho vtrhl Donald Trump, realitní magnát a děvkař známý z reality show ( ale i před ní ). Můžeme si myslet cokoliv, ale Trump byl : "nejméně divný mezi těmi všemi" - a vyhrál. Jenomže krom svých voličů z "mlčící většiny" která i po volbách mlčí, pracuje a platí ( pro ostatní ) daně - nemá příliš jiného zastání, politických zkušeností ani ničeho dalšího. Kromě Demokratů, kteří jej svorně nenávídí ( přestože byl kdysi členem jejich strany ) i řada Republikánů má proti němu výhrady ( protože Trump pochybuje o Duto-Zemi, i stvoření dinosaurů v Ráji před 4000 roky ). Představte si "Jistě, pane premiére" kde není jeden, ale tisíce a tisíce "Sirů Humpreyů" a dalších, mnohem horších.

Poznámka při druhém čtení : Celou noc jsem přemýšlel nad počtem pravomocně odsouzených za Čapí Hnízdo a zjistil jsem, že jsem se unáhlil. Ta sekretářka z Agrofertu, co tam pracovala před 10 lety, 3 měsíce. Vařila kafe a tiskla lejstra z Wordu, než ji vyhodili, protože zjistili, že otěhotněla. Víte ta, co si ji nikdo nepamatuje jménem..... Ta dostane ( za smlouvy vytištěné z Wordu ) 8 let natvrdo za "napomáhání organizované skupině zločinců". Pelikán to bude komentovat slovy: "soudy jsou nezávislé a spravedlnost je slepá!" Pro výstrahu veřejnosti - lumpům spravedlivý trest - tak to má být, tak je to správné !!

Civilizace přečtených ( a přepsaných )

22. srpna 2017 v 5:31 | Petr |  Příroda
V dobách mého assemblerového programování na PC pod MS-DOSem jsem napsal malý prográmek, který udělal "Snímek" 640 kB "konvenční" paměti RAM a uložil jej na disk. Neuvěřitelné čtení - bloky funkčních dat se střídaly s chaosem po nesmazaných avšak zrušených blocích již ne-validních dat, rozsáhlé úseky vyplněné opakujícími se nesmysly typu "DEAD BEEF". Jenom Slovo "Microsoft" se v paměti PC vyskytovalo alespoň 100x čímž zabíralo téměř 1 kilobyte ( tehdy ) nesmírně drahocenné "konvenční" paměti. Úplně podobně je to s lidským genetickým kódem. Lidská DNA je 7 miliard písmen - "párů bází" z nichž každý kóduje 2 bity, tedy genetický kód gaždého jedince se vejde asi tak do 1,7 Gigabyte. Analogie s počítačovou pamětí je dokonalá. Část informace jsou aktivní geny, které kódují strukturální bílkoviny, enzymy ( bílkovinné katalyzátory reakcí ), bílkovinné hormony atd. Část jsou "pseudogeny" - zmatené sekvence původně funkční, dnes však zmutované DNA kterou jsme kdovíjak zdědili po kdovíjakých živočišných předcích, část jsou "repetitivní sekvence" alias lidský ekvivalent "DEAD BEEF", Introny, Exony, regulační sekvence, prostě chaos, který nyní pomalu rozplétáme.

Samozřejmě, že lidský genom dráždí fantazii, takže je to již drahně let, co se rozběhl projekt "HUGO" alias Human Genome, který byl oficiálně zakončen v roce 2008 sekvenováním DNA Jamese Watsona, objevitele struktury DNA. Původně miliardový projekt vedl k rozvoji techniky, kdy dnes kompletní sekvence DNA kohokoliv se dá získat asi za 10 000 dolarů a ceny jdou exponenciálně "Mooreovsky" dolů. Tudíž není daleko doba, kdy mamina bude zaškrtávat v porodnici : Otec u porodu ANO / NE .... skvence DNA novorozence s sebou ANO / NE .... a za malý příplatek dostane spolu s robátkem USB Flashku s kompletním genomem děťátka.
To se zdá jako naprosto šílená idea, zejména, když dnes zabrousíte do legislativy kolem "genetického testování", kde každý prd je tajný, ale věřte, že pod vedením "rychlo-intelektuálů" z genderové fakulty společnost hloupne, a jednoho dne nepochybně vyvstane otázka co je závažnější informace - moje sekvence DNA, nebo moje ( sexistické ? ) nahaté fotky na Facebooku. A až bude odpovězeno, že obojí je "asi tak stejně důležité" pak teprve nastane fičák. Už dnes si můžete objednat genetické testování, které vám dá vágní výsledky typu "20,5% vašich genů pochází z Afriky a z 30,5% ze Skandinávie". Práce s kompletními genomy bude úplně jiná - na Internetu odkliknete "porovnat moji DNA s databází" a vyskočí - Matka : Jolana Vopičková, Otec : Franta Vobšourník, ( na sex s ním "za hospodou na zábavě" si vaše máti sotva pamatuje ), který dle databáze má dalších 17 nelegitmních potomků. PáPá drahý "oficiální" tatínku Eberharde Vopičko, který jsi mě živil, utíral hubu a prdel a skvíš se v mém rodném listu....

Poblijete se cestou z hospody v parku - rovnou přijde účtenka za úklid od městské policie. DNA vyblitých buněk sliznice totiž mluví jasnou řečí..... Máte koníček se sestavováním rodokmenů ? Proč ? Rovnou vám přijde z Národního výboru lejstro : "dostavte se k dědickému řízení" - po neznámém strýčkovi který je dle DNA váš nepochybný příbuzný totiž zbyly dluhy a exekuce....

Připadá vám to šílené ? Jak technicky složité by bylo vyrobit databázi 7 milard genomů všech žijících lidí ? Jelikož 99% lidského genomu je stejné u všech lidí - stačí ukládat 1% diferenci, takže to vychází na 1,7Giga * 7Giga * 1% = 119 terrabajtů, mínus nějaké to místo ušetřené datovou kompresí - je to mnoho nebo málo ? Když už se pohybujeme v oblasti lehkého sarkasmu - jak se bude taková databáze sestavovat ? Samozřejmě, že ne tak jak by člověk čekal - to jest začne se lumpy, kterým se spolu s otisky prstů a policejním fotem vezme i pár buněk ze slin a z nich se nasekvenuje genom. To by se mohlo dělat už dnes a určitě by se to vyplatilo při pátrání po zločinech recidivistů, jenomže to by hrubě urazilo lidská práva příslušného lumpa. Takže naopak počítejte s nějakým Orwelovským "hromadným sekvenováním" na základě směrnice EU. Váš genom v databázi bude, ale až vám znásilní dceru - genom odpovídající spermatu násilníka ne a ne se najít - asi si nepřevzal s pozvánku na středisko k odběru krve - jistě si to dovedete názorně představit.....

To jsme v oblasti "dědičné informace" od příbuzných i ne-příbuzných. Dostáváme se do oblasti zdravotnické. Už dnes lze za 5-10 tisíc za kus detekovat jednotlivé varianty jednotlivých genů způsobujících určité choroby. Sám jsem ošetřoval stovky lidí s "trombofilií" geneticky zvýšenou krevní srážlivostí, která kdysi pracovala v náš prospěch, protože způsobila že pra-pradědeček přežil "bauchschuss" za třicetileté ( první světové ) války i bez doktora a tím předal geny pro vysokou krevní srážlivost, které v dnešní době vysokého tlaku a přežírání způsobily sérii infarktů a mozkových mrtvic u širokého příbuzenstva. Podmínky života se totiž změnily a stejný gen, který dříve prospíval najednou začal škodit. Pokud sekvenování jednoho genu stojí 10 000 korun a sekvenování celého genomu ( zatím ) 10 000 dolarů je jasné, že od 20 genových variant nahoru se více vyplatí mít vlastní genom na USB flashce.

Zatím je situace taková - u pár ( stovek ) genů známe pár ( tisíců ) "chorobných variant" a ostatní je zatím záhadou, ale cena sekvenování klesá, databáze genomů se plní, agoritmy "data miningu" si brousí zuby. Není nerealistické očekávat, že odkliknete někde na Internetu "diagnostikovat dědičné choroby" a za hodinu dostanete mailem desítky stran dlouhé PDF kde se bude podrobně rozebírat, že máte 90% šanci dostat v 57 Alzheimera ( kvůli variantě XXXXXX genu YYYYYY ) a v 64 že budete dezorientovaný agresivní rapl ( kvůli variantě genu ZZZZZZ, která s tím předchozím souvisí a vede k horším následkům choroby ).

Ba naopak, za mých časů ženské na seznamkách psaly : "odpověď jen proti zaslání fotky". V roce 2040 to bude "odpověď jen proti zaslání genomu". Ale proč se omezovat seznamkami - budete žádat o místo a zaměstnavatel bude chtít
  1. Životopis
  2. Motivační dopis
  3. Foto
  4. Heslo do cloudu, kde je uložen váš sekvenovaný genom + písemný "souhlas se zpracováním osobních dat".
To bude legrace ne ? Pokud budete mít nějakou problematickou genovou variantu - neštěkne po vás ani pes - snad aby vás zastřelili ještě rodiče.
Pokud vám to připadá jako zlý sen roku 2200 - jen malé info : Na rozdíl od "umělé inteligence" a jiných technologií, které stejně nikdy nebudou pořádně fungovat, tohle už je, jen zatím příliš drahé než aby sekvenování vlastního genomu bylo tak automatické jako fotka do řidičáku. A ještě druhý aspekt - je snadné v rámci Kubáčovského pesimismu prohlásít "čert vem molekulární genetiku", ale v tomto případě i Kubáč upozorňuje - je nesmysl vylít s vaničkou i dítě. Představte si třeba pacienty, kteří s ( opravdu existujícími ) avšak nikam nezapadajícími problémy bloumají zdravotnictvím, přitom v jejich genomu se pravděpodobně skrývají významné indicie, co jim vlastně doopravdy je. Nebo na "léky na míru" - zjistí se že na variantu HCHKRDTN některého genu skvěle funguje molekula BFLMPSVZ, který umí vadný enzym honit k téměr normálnímu výkonu a přitom pacienta neotráví, zatímco běžná necílená léčba by byla toxická.

Tohle je "celo-technologie", která změní svět způsobem, který i mně mírně děsí. Právě proto, že optimum využití molekulární genetiky je "někde uprostřed" zjištěné po dlouhém bádání, rozvažování a omylech. Právě proto hrozí "bruselské řešení" kdy "knihovník bez maturity" vydá pod vlivem lobbistů vyhlášku : "vše je povoleno", nebo naopak ( z důvodu preventivní připosranosti ) "vše je zakázáno". A bude po nebezpečí i po přínosech molekulární genetiky, které se rýsují jako obrovské, společností otřásající daleko více, než dnešní otřesy z krátce se objevivší, ale už zase mizící svobody slova na Internetu.

Poznámka při druhém čtení : Zatím jsme se bavili jenom o "čtení" DNA - zcela samostatnou kapitolou je "psaní" do DNA. Jestli se zjistí že určitá kombinace genetických variant vede k "dlohověkosti, spokojenosti a chronickému miliardářství" - bude to opravdu zajímavé. Představte si jak kolem roku 2035 na Babiše praskne, že jeho oplodňovací kliniky pracují ( pro smetánku ) s embryi s "editovanou DNA". Babiš se bude hájit, že vše je vlastně OK, pototože jeho kliniky jsou lepší než asiijské zdravotnictví, které nekazí byznys morálkou ( už dnes ). Za situace kdy v bohatých čtvrtích bude žít geneticky vylepšená minorita si opravdu rád poslechnu přednášku Marksové-Leninové o "rovných sociálních příležitostech", nebo si rovnou pustím film Gattaca.

Poznámka při třetím čtení - všeho s mírou : konzervativní frakci republiky vzrušil výrok Ústavního soudu, který v rozporu s českým právním řádem přikázal zapsat do rodného listu dítěte dva otce. Je hezké rozčilovat se nad "úpadkem práva", ale věc má jiný aspekt. Představte si, že po duhovém dětství bude to děťátko mít v dospělosti nějakou krizi, řekněme pověstnou "krizi středního věku". Od čeho odvodí v takové krizi svoji identitu ? Od kopupeného vajíčka anonymní dárkyně ? Od majitelky pronajaté dělohy ? Konec konců děcka z děcáku jejich ne-původ taky "žere" až do smrti a to přitom určitě nebyli vyrobeni na zakázku pro zábavu homosexuálního páru, který tím nechtěně demonstruje že pokora a zodpovědnost nejsou vlastnostmi sexuálních menšin.

Poznámka k usměrňovačům

15. srpna 2017 v 5:39 | Petr |  Elektro
Čím usměrníme 220V ze zásuvky ? Graetzem ! Čím usměrníme 20mV z nějakého robotického čidla ? Taky Graetzovým můstkem který má ubytek napětí 2x úbytek na diodě neboli u konvenčních usměrňovacích diod 1,4V ? Asi ne, asi by to chtělo nějakou "superdiodu" která se chová tak jak se na průmyslovce učí, že se dioda má chovat - v jednom směru dokonale propustná v druhém směru absolutně nepropustná.
Kupodivu takové zapojení existuje a dokonce mu bratři anglosassové říkají "Superdiode". Zdá se to být jasné - dioda je zapojená do zpětné vazby operačního zesilovače, takže ať je úbytek na této diodě jak chce veliký zpětná vazba jej kompenzuje. Celé zapojení má celkem 5 problémečků
  1. Zapojení je jednocestné - na rozdíl od "Graetze" usměrňuje jenom jednu půlvlnu signálu.
  2. Při druhé půlvlně signálu je dioda zavřená, zpětná vazba je přerušená a operační zesilovač je buď úplně v krajním záporném napětí, nebo nějak šíleně kmitá, což nedělá dobře situaci, kdy se má "vzpamatovat" a začít znou spořádaně usměrňovat tu "propustnou" půlvlnu.
  3. Z bodu 2. vyplývá, že maximální frekvence signálu, kterou toto zapojení zpracuje je překvapivě nízká - u operačních zeslilovaču s šírkou pásma do 1 MHZ ( třeba TL072 ) počítejte tak s 1/100 této frekvence - tedy 10 kHz max.
  4. Ani "superdioda" není tak úplně super - pro zcela miniaturní napětí ( asi tak pod 5 mV ) se začne projevovat parazitní proud diody, která pak "jako by tam nebyla" a zapojení přestává tak malé napětí usměrňovat.
  5. Běda vám jestli vynecháte odpor RL který by měl být 1K nebo max 10K. Pokud si budete myslet že místo tohoto odporu vystačí třeba vstupní odpor AD převodníku - jste vedle jak ta jedle. Vstupní odpor operačního zesilovače je obrovský i malý zpětný parazitní proud diody způsobí špatné chování dle bodu 4. u daleko vyšších napětí než 5mV.
Jasné ?

Takže takdy máme zlepšenou super-diodu. Záporné půlvlny vycházejí z tohoto zapojení jako kladné ( zapojení je invertující ) a zesílené v poměru -R2/R1. Kladné půlvlny projdou přes diodu D2 beze škod do země a na výstupu se neprojeví. ( projeví se jenom jako nepatrný rozdíl úbytků napětí na diodách D1 a D2 ). Toto zapojení má oproti prvnímu zásadní výhodu, která spočívá v tom, že operační zesilovač má "nějakou" zpětnou vazbu pro obě půlvlny signálu takže divoce nekmitá, ale situace ani tak není ideální - existuje totiž oblast -0,7 až +0,7 V kdy ani jedna z diod pořádně nevede a tuto oblast musí operační zesilovač ukrutně rychle překmitnout. Takže u běžného zesilovače se šířkou pásma 1MHz počítejte s maximální frekvencí tak 100 KHz ale lépe méně. ( pro robotické ultrazvuky na 40kHz to stačí ). Poznámka o mizerném usměrňování signálů pod 5mV platí i tady.
Teď takový příkládek - pokud usmerňujeme signál z robotického ultrazvuku ( protože nejsme ubožáci, co kupují špatně navržené čínské moduly na Aliexspress ) má takový signál 40 kHz střídavých. Pokud ho usměrníme jednocestně, bude základní frekvence takového signálu pořád 40 KHz a budeme muset vymýšlet velmi složité a strmé analogové filtry, které nám z takového signálu vyfiltrují "amplitudovou obálku" a zároveň nám do signálu nevnesou veliké zpoždění - což u ultrazvuku znamená nepřesnost měření vzdálenosti. Fundamentální frekvence dvoucestně usměrněného 40khZ signálu je 80kHz takže dvoucestým usměrnením jsme si vlastně v této úloze dosti pomohli, protože jsme "vynásobili frekvenci" a tím zvýšili nutnou "frekvenční vzdálenost" mezi filtrovaným signálem a propustným pásmem filtru.
Ergo by nebylo špatné umět zapojení, které usměrňuje dvoucestně. A hned si předvedeme jedno "učebnicové zapojení" které jsem, na rozdíl od autorů učebnic, opravdu zkoušel a mé doporučení je UTÍKEJTĚ OD NĚJ JAK MŮŽETE. Rozebereme si proč : První operační zesilovač je jasný - na jeho výstupu jsou jednocestně usměrněné půlvlny. Druhý operační zesilovač sčítá jednocestně usměrněné záporné půlvlny přes odpor R3 s nezměněným vstupním signálem přes odpor R4 a navíc záporné půlvlny přes R3 zesiluje 2x zatímco vstupní signál k tomu přičítá bez zesílení - výsledkem je dvoucestně usměrněný signál - tedy usměrněné kladné i záporné půlvlny.
Tušíte proč se tomuto zapojení vyhnout ? Sčítá se totiž původní NEZPOŽDĚNÝ signál se signálem ZPOŽDĚNÝM prvním operačním zesilovačem - tudíž čím větší frekvenci zpracováváte tím větší fázový rozdíl mezi těmito dvěma signály je a asi tak od 2KHz nahoru ( !!! ) bez ohledu na vlastnosti operačního zesilovače začnou z tohoto zapojení lézt nesmysly jako polo usměrněné do záporné polarity překmitávající "velbloudí hrby" atd. Prostě v učebnicích to je, u zkoušky na VUT to namalujte a pak ZAPOMEŇTE.
Další zapojení bylo mé oblíbené a pro signály nad 5mV a pod 100 kHz je zcela bezproblémové. Obvykle se o něm píše, že R1 a R4 musí být stejné hodnoty kvůli "symetrii diod". Opravdu je nutné aby D1 i D2 byly stejné diody ( to je snad jasné !! ) a zatíženy pokud možno stejnými proudy. Proto je třeba aby R2 a R4 byly stejné R1 si udělejte jak chcete.
Zapojení na posledním obrázku původně nebylo mé oblíbené, protože má o jeden odpor více, a to mi jako lakomému elektro - vidlákovi připadal jako neodůvodněné plýtvání součástkami, ale nyní je to moje nejoblíbenější zapojení "precizního dvoucestného usměrňovače". Proč ? Jednak má vlastnosti jako předchozí - to jest pracovní frekvence něco málo pod 1/10 šířky pásma operačních zesilovačů, ale hlavně odpor R1 se může lišit ( být menší ) než ostatní a tak je toto jediný zesilující dvoucestný usměrňovač. Zesílení se s výhodou využije aby se kompenzovala ztráta na výstupním filtru.

Takže nejoblíběnější zapojení je tu, zbývají jenom poslení poznámečky :
Výstupní filtr ? I Graetz. který usměrňuje 220V někde ve spínaném zdroji tak činí tím způsobem, že nabíjí filtrační kondenzátor, který dělá z "tepavého napětí" to pravé DC. POkud byste chtěli usměrňovat 40 KHz ultrazvuk doporučil bych na výstup operačního zesilovače odpor 1K jako "ochranný odpor" pro AD převodník někde v arduínu, a jako filtraci na stranu toho odporu směrem k Arduínu připojit keramický kondenzátor 10nF na zem - tím vznikne RC filtr s dělící frekvecní 16 KHz která vám 80 kHz docela pěkně vyfiltruje.

A poslední poznámečka, kterou v učebnicích nenajdete - měl jsem opravdu všechny zde uvedené obvody zapojené a mám je důkkladně osahané. Mezi předposledním a posledním zapojením je jeden malý, ale důležitý rozdíl. Předposlední zapojení funguje nejlépe když pracuje s diodami, které mají malý úbytek napětí v propustném směru, vhodné jsou tedy Schottky diody třeba má oblíbená BAT48. Poslední zapojení naopak nejlépe funguje s diodami které mají malý ( skoro nulový ) parazitní zpětný proud - třeba 1N4148, i proto je poslední zapojení mé oblíbené, protože mám doma tisíce komunistických ekvivalentů této diody ze zrušené Tesly Rožnov - známé pod jménem KA261.

Jasné ?

Co dělat s lidmi, kterým hrabe ?

8. srpna 2017 v 5:24 | Petr |  Příroda
Moje máti měla pár známých, kteří během 70. let postupně emigrovali z komunistického Československa na západ a po jedněch z nich zbyly kompletní sebrané spisy Sigmunda Freuda, včetně vzácností, jako bylo první české vydání "Výkladu snů" z roku 1912. Kouzlo spisů Sigmunda Freuda je, že ačkoliv dnes víme, že o funkci mozku nevěděl vůbec nic, psal tak autoritativně ze jeho spisy prostě musíte dočíst do konce a na konci nemáte ani stín pochybností, že "tak to prostě je".
Mimochodem Sigmund Freud kolem sebe ve Vídni shromáždil skupinu žáků a spolupracovníků, kteří se pod jeho vlivem začali hrabat ve vlastní psychice a většina z nich nakonec objevila věci, dnes považované za normální, avšak tehdy v tak příkrém rozporu s představou "slušného člověka", že řada z nich spáchala sebevraždu, někteří bohužel taky jako poslední spásu před Hitlerem.

Tahle četba Freuda ve 13 na mně zanechala stopy dodnes. Za studií jsem váhal, jestli nebýt psychiatrem a bráno pohledem dnešní doby by to byla skvělá profese, jenomže za praxí na psychiatrických klinikách jsem zjistil, že psychotici úmorně opakující různé variety svého bludu mě spíš trochu štvou. Ale zájem o psychiatrickou stránku medicíny jsem později využil jako sloužící na "noční ambulanci" Tam se totiž setkáte s různými lidmi : narkomany, kteří přebrali, narkomany, kterým došly prachy a teď se třepou v absťáku, schizofreniky, kteří přestali brát léky, nebo u nich vypukla nová ataka a záchranka je nechce vést až do Opavy do léčebny atd. Tito pacienti sice mohou být až nebezpeční, ale diagnosa je většinou jasná ode dveří, prvotní léčba též, takže nezpomalují "průtok marodů" příjmovým traktem špitálu.

Naopak nepopulární jsou jsou lidi s "obsednatně kompulzivní" poruchou alias "neurotici". To jsou lidi, kterí ze širšího pohledu jsou vlastně zdraví, ale mají nějaký problém typu - "buší srdce a ještě vynechává", křeče nohou, knedlík v krku, chorobné obavy, že omdlí, chorobné obavy že se ztratí, že někoho zabijou atd. Jejich nepopularita spočívá v tom, že zdržují s problémy z objektivního pohledu málo závažnými. Právě když máte na vedlejším lůžku kardiaka s infarktem a babinu s mrtvicí na chodbě - vám movitě vypadající slečna podrobně líčí : "právě mi začala mrtvět vnitřní strana třetího prstu na levé noze".... Vlastností neuróz je, že pacienti se svých příznaků bojí, a proto nikoho nezabijou. Naopak "špatné myšlenky" jsou zdrojem jejich úzkostí, na rozíl od schizofreniků, kteří případné násilné pohnutky popisují klidně a odtažitě, čím klidněji, tím větší riziko, že mohou něco provést.

Takže jsem znal už dávno a mezi Internisty zaváděl "Systém dle Praška" - což je systém cvičení, který nutkavé neurotické příznaky potlačuje. Princip je v tom, že "stejné se léčí stejným". Má slečna fobii, že se udusí ? Pak se s ní domluví experiment : "vyzkoušíme jak dlouho vydržíte nedýchat". Ona s obavami svolí, nejprve vydrží sotva pár vteřin, ale cvik se zadržováním dechu se 5-10 minut stále dokola opakuje až nakonec patologická hyperregulace a úzkost povolí. Má někdo pocit knedlíku v krku - tak se nechá 10 minut stále dokola polykat ( zkuste si to ). Hltanové svalstvo se unaví a "knedlík" zmizí. Ba dokonce lidem, kteří mají obavy z prostorové dezorientace se nařizuje zírat na sebe upřeně do zrcadla atd. Ačkoliv to ryzí Internisti moc neberou - fungují tahle cvičení báječně, i jako samo-pomoc. Často se takovému neurotikovi ulevilo rychleji, než kdybych mu dával nějaké oblbováky ( nejdoucí po podstatě problému ) a čekal jestli zaberou. Velice často rychlost úlevy a možnost pomoci si sám je zásadní - život zlepšující faktor, účinnější než nejsofistikovanější léky.
Na systém dle Prof. Praška jsem si vzpomněl minulý čtvrtek, kdy jsem omylem nezablokoval diskusi pod článkem o neblahých poměrech u nás ve Frýdku. A když jsem se konečně dostal domů zjistil jsem že v diskusi je 5 příspěvků slušných a 18 příspěvků ve stylu : "Muhehe - Kubáč hledá vlastního ptáka mikroskopem" nebo "emír Mohamed zabije všechny bílé sračky v Česku"..... Protože původní článek byl napsaný tak, aby magistrátním úředníkům vyskočil v "denní svodce" musel jsem ty pomatené komentáře smazat, aby na základě nich nebyl celý článek ignorován jako výplod nějakéhho chorého mozku. Při té příležitosti jsem si uvědomil, že člověk, který tyto věci píše je hlavním důvodem, proč z nedostatku času JEJ hlídat jsem diskuse zablokoval. Na jedné straně bych klidně napsal pojednání o hlednání vlastního penisu mikroskopem - jsem totiž slušný mikroskopista, ale na druhé straně tento blog už mi vysloužil "trestné" snížení platu a pravidelně se opakující vyhrůžky vyhazovem, proto považuju za zbytečné nejprve osobně riskovat a pak dávat komukoliv záminku k nějakým "opatřením" proti blogu, kvůli jedinci, který ani nepíše k věci.

Otázka je, kdo je autor těchto příspěvků ? Podle typického používání zahraničních proxy serverů a typického způsobu vyjadřování mám důvod si myslet, že to je pan Václav Šedý z Prahy - Autor knihy "Rozeberte si PC" a majitel jednomužné firmy "Laboratoř přístojových aplikací", prodejce pájecích vodiček a smyček pro trafopájky. Paradoxní je, že jsme se nikdy nesetkali a nevím o něm více, než o sobě prozradil do diskusních příspěvků. Teoreticky jsme se mohli potkat na burze v Holicích, ale tam je důchodců, co jsou trochu divní spousta.

Má manželku, která jej hlídá ? Bere nějaké prášky ? Měl někdy kontakt s psychiatrií ? Podle opakovaných zmínek o Dr. Strunzové a Dr. Čírtkové - ( skutečné pražské psychiatryně ) hádám, že ano, ale více opravdu nevím. Nicméně jsem se rozhodl k experimentu. Zkusíme "Výcvikový systém dle Praška" na panu Šedém, třeba se z krize vypíše. Čtenářové, kteří dočetli až sem jistě tuší co se bude dít. Tentokrát nikoliv omylem, ale ÚMYSLNĚ nechávám diskusi odblokovanou a necenzurovanou. Případným "bojovníkům za čistotu Internetu" z české státní správy uvedu jen malý Disclaimer : pan Václav Šedý je nepochybně svéprávný a tudíž zodpovědný za své písemné projevy, za které naopak nejsem zodpovědný já, přesto je nechvávám v této diskusi i s vědomím jejich možné závadnosti, jako studijní materiál pro veřejnost.

Pak je tady ještě poznámka pro ostatní mé čtenáře : Znáte toho člověka ? Je to takový ten drobný "elektro-autista", co si doma kutí, ale do očí se vám nepodívá ? Pokud budete mít odvahu vmezeřit své příspěvky mezi ty jeho, zkuste o tom napsat - velice by mě to zajímalo. Rozhodně však vyzývám k maximální zdvořilosti a doufám, že BLOG.CZ vydrží nápor nastávající diskuse.

Vše řečeno, je čas začít :

PANE ŠEDÝ HRR DO DISKUSE !

A nepřestávejte psát.... Až do únavy.... Protože jedině pak je úleva z výcviku dle MUDr. Praška maximální.

Frýdek-Místek: chci defenestraci kvůli "Hříbku"

3. srpna 2017 v 0:05 | Petr
V roce 1974 jsem se dostal do "malého oddělení" mateřské školky a týž rok jsme za dobrého počasí šli poprvé "na Hříbek" - což byl kolotoč zvláštní konstrukce zhotovený koncem 60. let ve Frýdecké Mostárně - tehdy divizi "národního podniku Vítkovické strojírny".
Hříbek se mezitím stal symbolem města. Vydržel 70. léta, 80. léta, 90. léta. za nového milenia točil ještě moji starší dceru a najedou Bác - místo Hříbku je jednoho dne jenom betonová díra v zemi s pletivem a na něm nápis "Dětský prvek DOČASNĚ (!!!) odstraněn". Mohl bych sice argumentovat nějakou nejapností jakože od doby "ovobození Rudou Armádou" v roce 1968 je známo, že jednotka dočasnoti je "jeden furt" ale problém Frýdku-Místku je, že zdejší magistrátní zastupitelstva jsou napříč politickými stranami ti nejzlodějštější prolhaní hajzli jaké si dovedete představit.

Příklad : měli jsme architektonickými cenami ověnčený zimní stadión, který se v divokých 90 letech "privatizoval" pak byl zkrachovalý, zastavený bankám, pak jej magistrát vykoupil zpět, aby prohlásil, že nemá několik milionů na běžnou údržbu a proto bude muset stadion nechat strhnout. Což se taky stalo a na místě vyrostl Shopping park "Frýda" který je díky své ne-architektuře obyvatelstvem nazýván "třídírna odpadu", protože opravdu vypadá jako hala recyklačního závodu u železnice do Ostravy.

Ok - "staré musí ustoupit novému" - jenomže to bychom nebyli u kurva-zastupitelstva města Frýdku-Místku, aby to nemělo jistou hořkou příchuť. Magistrátní úředníci nabulíkovali investorovi "třídírny odpadu" že kolem po silnici projede 40 000 aut denně - což dle marketingových propočtů je lokalita výnosnější než shoppiny v Praze. Páni poslanci tak nějak zapomněli, že z těch 40 000 aut je 25 000 polských kamionů, které tu jezdí neb není dálniční obchvat a dalších nejméně 5000 aut jsou lakomí Guralé z Třinecka a Těšínska, kteří mají vše za polovic od příbuzných v Polsku. Ergo investor krachuje neboli : "hledá strategického partnera". Frýda je poloprázdná, 700 mega je v prdeli, a svým způsobem dobře jim tak, alespoň poznali charakter "mužů na radnici", kterým cpali úplatky.
Pak jsme na nejhorším sidlišti / ghettu ve městě měli stoly, lavičky, pískoviště, basketbalový koš a altánek, kde měl bolševik v úmyslu pořádat "promenádní koncerty". Nebylo pár desítek tisíc na šmirgl, štětky a barvy k údržbě této "vybavenosti" ale zato bylo 7 mega na "vložku s křidélky" - hrůzostrašné laminátové mostrum, které celý park zabilo tak dokonale, že před týdnem, když jsem tam byl se psy - viděl jsem jenom kopačákem omlácenou, deštěm protékající "vložku" a kolem bezdomovce a narkomany - krom borce se dvěma velikými psy - všichni "spořádaní občané" chodí uctivě okolo. Mimochodem "vložka s křídélky" též dostala architektonickou cenu - ale dnešní - od mutlikulturně etnicky a genderově integrovaných rychlo-architektů - což se dle reálné reakce veřejnosti vůbec nepočítá.
Pak jsme měli industriální retro - Landsbergerovu továrnu. Alias bývakou textilku, po které by se v Praze-Karlíně multikulturní miliardáři mohli utlouct, aby tam udělali třeba další pobočku "nakladatelství Ekonomia", nebo loftové byty za hafo peněz. Ne tak ve Frýdku - tam dostali kurva-papaláši slíbeno hafo úplatků - takže textilku z 19. stol. - zbořit - jaképak copak. Jenomže mezitím tak nějak praskly ty lži a průsery s krachujícím investorem "Třídírny odpadu", takže prázdný oplocený plácek s cihlovou drtí rozježděnou buldozerem máme v centru města už hezkou řádku let.

OK jak to tedy souvisí s ikonickým kolotočem "Hříbečkem" : cituji doslova včerejší prolhaný "Zpravodaj" místní radnice : "Na současném odstraněném dětském prvku byla provedena nezávislá technická kontrola odborným revizním technikem v oboru tělocvičného zařízení a dětských hřišt..... Pro vysokou fianční náročnost opravy bylo doporučeno tento prvek již dále neprovozovat" A pak ještě :"My v současné době zkoumáme jaké máme možnosti jej opravit, nebo nahradit prvkem jiného charakteru".... a na závěr (ne)optimistické : "Atypické dětské prvky, jako je tento se certifikují až po zhotovení a instalaci na místě samém, takže se jedná o velmi náročný úkol."

Se znalostí výše uvedné historie "architektonického rozvoje" organizovaného magistrátními kurvami - jak byste předchozí odstavec interpretovali ? Co uměla postavit Frýdecká Mostárna v 60. letech, bolševik to 40 let pečlivě udržoval - a fungovalo to až do letošního jara - to dnešní zkurvení aparátníci umí jenom vytrhnout jeřábem ze země a odvézt do šrotu. Lze větám o "odborném revizorovi tělocvičných zařízení" a "náročném úkolu" rozumět jinak ?

Na cyklistických výpravách po Balkáně jsem opakovaně slýchal historky o starostech obcí, co zklamali důvěru občanů, pak šli se sousedy na lov divočáka a za rok je našli ohryzané liškami s kulkou zezadu v lebce.... My Češi jsme holubiččí povahy. Komunální volby příští rok nestačí, protože zkušenost z Frýdku ukazuje, že zloději se domluví napříč politickými stranami, proto žádám kompromis : lidi nestřílejte ty hajzly - vemte je za límec a z oken s nimi ven !!!

Poznámka k diodám

1. srpna 2017 v 5:09 | Petr |  Elektro
Pro "běžného uživatele" Arduina je otázka výběru "analogových součástek kolem" spíše obtěžující. Proto jsem už kdysi "ve vidlácích" prohlásil : najděte si pár oblíbených součástek jejichž parametry budete znát a ty používejte stále dokola. Jistý tajný projekt mě dovedl k precizním usměrňovačům : tedy ke kombinaci diod a operačních zesilovačů a "kombinace diod a operačních zesilovačů" mě zase přivedla k otázce, jestli by nestálo za to probrat myšlenkové pochody běžného elektro-vidláka při volbě diody do elektrického obvodu.

Z pohledu Arduina se zdá být nejlepší "sázka na jistotu" - potřebuju do obvodu, který bere 20mA max při 5V dát diodu ? Volba je jasná - použiju "diodu jako bejk" nejlépe nějakou lacinou od firmy "JingJang" z čínského e-shopu A výsledek je, že beru 15A10G která má závěrné napětí 1000V a propustný proud 15A. Je to tak správně ?

V principu je lepší nějaká dioda, než žádná, ale je třeba počítat s následujícími problémy : Pouzdro takové didody je taky "jako bejk", takže zabere místa jako půlka "Arduina nano". Úbytek napětí v propustném směru obrovský počítejte 0,8 - 1V. Parazitní proud v závěrném směru taky obrovský. A rychlost spínání níc moc, takže síťový usměrňovač při 50 Hz je maximum, ale nikam do žádných "precizních" zapojení ji nestrkejte ani omylem - jasné ?
Tudíž je dobré mít "ve svém" repertoáru více než jednu diodu a osobně nejčastěji používám tuto trojici.
1N4148 - signálová "hrotová" dioda - má nepatrnou kapacitu PN přechodu proto zvládá vysoké frekvence, má relativně vysoký úbytek napětí v propustném směru ( kvůli konstrukci a malé ploše PN přechodu ) ovšem má nepatrný parazitní proud v závěrném směru ( kvůli malé ploše PN přechodu ). Nominální parametry : Závěrné napětí 100V, propustný proud 150mA. Použítí : veškerá "precizní zapojení" - logaritnické zesilovače, limitery signálu, precizní usměrňovače, diodové přepínače do stovek KHz, ochrany proti přepólování malých mikrokontrolérů atd. -
1N4007 - typická usměrňovací dioda. Nominální parametry : Závěrné napětí 1000V propustný proud 1A. Relativně malé pouzdro, relativně vysoký úbytek v propustném směru. Daleko větší kapacita v propustném směru tudíž dalěko pomalejší spínání. Použítí : usměrňování zásuvkových napětí 220 - 380 V, ochrany proti přepólování, diodové přepínače napájení, ochranné diody v napájecích zdrojích a nabíječkách atd. Dvě zvláštní použití, kvůli kterým je dobré ji mít v zásobě : Přepínač vysokofrekvenčních signálů, které nezkresluje kvůli svým PIN vlastnostem. Nouzový varikap alias ladící dioda do LC oscilátorů.
BAT48 - je svými parametry velice podobná 1N4148 až na to že to je tzv schottky dioda. To jest PN přechod je konstruován pro co nejmenší úbytek v propustném směru, cenou za to je nízké napětí v závěrném směru ( jen 40V ) a velký parazitní proud v závěrném směru. Použítní : některá "precizní zapojení" zejména některé "preczní usměrňovače", odchrany proti přepólování, ochranné diody pro menší motorky, usměrňovací diody v menších spínaných zdrojích atd. Je vhodná i pro některá "vysokofrekvenční" použití ( detektor v AM rádiu ) - zejména tam, kde nevadí, že má větší kapacitu PN přechodu než 1N4148 ( tedy nedávat BAT48 třeba do zpětných vazeb operačních zesilovačů, kde vytvoří se zpětnovazebními odpory nechtěnou dolní propust ) .

Je mi jasné, že Arduínoví robotici mají po předchozím odstavci v hlavě zmatek takže se pokusím předvést nějaký "myšlenkový pochod" : Příklad 1: stavím demodulátor pro KV rádio. Jaká vlastnost diody je rozhodující ? Schopnost usměrnit MHz signály - použiju 1N4148 ( pokud ne nějaké ještě více specializované diody ). 1N4007 je pro tento účel opravdu k ničemu a BAT48 se za jistých okolností použít dá. Příklad 2 stavím měnič pro LED baterku kde "napětí na palubě" je 2,4V NiMh akupack. Jaká vlastnost diody je rozhodující ? Nízký úbytek v propustném směru, protože při 2,4V je 0,7V úbytku na diodě drtivá ztráta. Jakou diodu použiju ? ..................... Příklad 3 : Stavím distribuci napájení z centrálního akumulátoru do modulů robota a potřebuju "protiresetovací diody". Jaká vlastnost je rozhodující ? Totální blbuvzdornost ! Jaké diody použiju ? 1N4007 ( pokud ne 15A10G pro motorový modul ;-) )

Jasné ?

Zbývá probrat ještě jemné detaily : Třeba 1N4007 má "sesterské diody" 1N4001, 02 03, 04, 05, 06 stejně tak BAT 48 vlastně existuje BAT 41 - 48. Nechci detailně probírat technické parametry, proto napíšu jen pár obecných závislostí.
  1. Čím větší závěrné napětí tím větší je úbytek na diodě v propustném směru. Proto existuje 1N4001 - 7 a proto nepoužíváme "diody jako bejk" 1000V na 5V rozvod.
  2. Čím větší závěrné napětí tím menší je parazitní proud v závěrném směru.
  3. Čím větší je dovolený proud v propustném směru tím větší je skutečný parazitní proud v závěrném směru.
  4. Čím větší proud v propustném směru tím větší kapacita PN přechodu a tím horší usměrnění vysokých frekvencí ( rychlé spínání u jiskřících motorů ).
  5. Čím je větší dovolený proud v propustném směru tím menší úbytek napětí v propustném směru.
Jenom poznámka ke všem bodům - je jistý rozdíl mezi katalogovými parametry diody a jejími vlastnostmi ve skutečném elektrickém obvodu. Třeba bod 5 : pokud máme dvě jinak stejné diody, jednu na 2A a druhou na 10 A pak ta 10A bude mít při stejném proudu menší úbytek napětí než ta 2A. Zcela jiná situace je, pokud "malou" diodou necháte protékat 100mA a "velkou" diodou 5A - pak je reálný napěťiový úbytek na menší diodě menší ( navzodry katalogovým údajům ), kvůli rozdílné hustotě proudu v reálném obvodu. Jasné ?

Zbývá poslední otázka Arduínového robotika - tak kterou diodu tedy dát ( kamkoliv ) ale hlavně jako ochrané diody k motorům a cívkám. Jiří Rotta říkal, že : když vůbec nevíte odkud kam "univerzální dioda na všechno" je UF4007 - dioda, která je "blbuvzdorná" ( skoro ) jako 1N4007 a přitom rychlá ( skoro ) jako 1N4148.

Jasné ? Asi ne, ale lépe to popsat nedovedu.

Poznámka při druhém čtení - možná to lépe popsat dovedu. Vlastnosti diod rozhodujícím způsobem určují dva parametry :
  1. Plocha PN přechodu. Čím větší PN přechod tím více snese proudu v propustném směru a tím více pouští proudu v závěrném směru. "Hustota proudu" je u velikých PN přechodů malá proto i úbytek napěti v propustném směru je menší. Kapacita velkého PN přechodu je velká, proto od jisté frekvence funguje součástka jako kondenzátor ( pouští střídavý proud oběma směry ) čím větší PN přechod tím je ta "jistá frekvence" nižší.
  2. Konstrukce PN přechodu to jest jestli se v P-N oblasti stýkají "vysoce dopované" polovodiče - taková dioda má veliký úbytek napětí v propustném směru ale zato malý parazitní proud v závěrném směru - příklad 1N4007 nebo 1N4148. Nebo jestli se v oblasti PN přechodu stýkají polovodiče "málo dopované" to jest málo znečištěné trojmocnými a pětimocnými prvky - to jest "slabé P a slabé N" - příklad Schottky diody, PIN diody - vlastnosti takového PN přechodu : malý úbytek v propustném směru a velký proud v závěrném směru ( hlavě při teplotě nad 25 stupňů )
Samozřejmě, že existují kombinace různých velikostí a různých konstrukcí PN přechodu - příklad : malá dioda vysoce dopovaná - 1N4148. Velká dioda vysoce dopovaná 1N4007, Malá dioda nízce dopovaná BAT48, Velké diody nízce dopované - schottky diody z 3.3 a 5V větve PC zdroje atd....

Tak to asi opravdu líp popsat nedovedu....