close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Únor 2018

Elektronická státní správa ?

27. února 2018 v 5:21 | Petr

Musím napsat úvodní odstavec, který je poněkud mimo tématu článku : Tedy děkuji význačnému čtenáři za zaslaný komix Trampoty Veverka Joachyma. Je to masakr - pravý protipól "výchovy" dětí na ČT :D, plný odkazů na realitu, ve které žijeme : "hokejka je zahnutá, proto je globální oteplování...", nebo :"lesní důvěrník nahlásil, že jsi z lesa poslední, kdo nevyvěsil vlajky Evropské unie...", nebo jako z tohoto blogu : "Jsou jen tři zdroje národního bohatství - dotace, dávky, granty a půjčky... a když ani potom nevypukne hromadný blahobyt - nastupuje centrálně řízená stimulace ekonomiky - šrotovné, nábytkovné, ledničkovné, smetákovné, vajglovné... " Paráda z roku 2010, která ( tehdy ) nějak unikla cenzuře. Nyní tedy k původnímu textu :

Potřebujete emailovou schránku ? Tak se registrujte do Gmailu ( raději ne - data z něj krade Google ) do Hotmailu, který se dnes jmenuje Outlook online ( a data z něj krade Microsoft ) nebo na Email.cz ( kde data snad nekrade Seznam.CZ, což mi připadá nejméně nebezpečné ). Po registraci si schránku nastavíte a používáte. Potřebujete datovou schránku ? Musíte se registrovat někde u státní správy, doložit totožnost pokud jste fyzická osoba, nebo zakládací dokumentaci pokud jste s.r.o. nebo a.s. Po registraci má stát povinnost s vámi komunikovat pouze přes vaší datovou schránku, takže se modlíte aby můry na berňáku i jinde neudělaly tu sviňárnu která se už mnohokrát stala, že navzdory povinnosti státu používat vaši datovou schránku vám prostě "někam" pošlou "obálku s modrým pruhem" a pak vás buzerujou kvůli "fikci doručení".

Zásadní otázka zní : je freemail na Seznamu.CZ technologicky jednodušší než systém datových schránek ? A další zásadní otázka je jaktože se freemail na Seznamu.CZ uživí jen z reklamy a netahá vám z kapsy žádné prachy z daní ?

Můžu pokračovat dále a dále - elektronické recepty, které už existují a centrální server, bez kterého nic nejde míval výpadky v délce 14 dní i déle. ( Navíc několik tisíc doktorů čeká už několik měsíců na příslušný "bezpečnostní" certifikát) . Jakékoliv "portály" a WWW stránky patřící veřejné sféře - buď vypadají jako animovanými GIFy zamořená amatérština z roku 1995 nebo jsou hypermoderní až k nepoužitelnosti jakoby si "webdyzajnéři" spletli váš monitor s ajFounem položeným na šířku.
Samostatnou zmínku si vyžaduje "majstrštyk" elektronické státní správy a to je mýtný systém na silnicích. Byl zaveden v roce 2007 v té době byl systém satelitní navigace - GPS k dispozici veřejnosti už 14 let. V té době už byly GPS přijímače a GPS trackery pro "geocaching" volně ke koupi. Místo měření ujeté vzdálenosti pomocí GPS zavedla firma Kapsch systém s "mýtnými branami" hnanými naftovými elektro-generátory. Ty stojí jenom někde, proto některé z nich nepoctivci objíždějí přes vesnice kolem dálnic - a vůbec celý ten systém připomíná spíše zlehka elektronizovanou verzi "signalizace žezlem" na železnici před rokem 1900, než neco co vzniklo ve 21. století.

Čas oponou trhnul - a dnes je zastaralost mýtného systému ještě nápadnější. Snadno totiž koupíte GPS / GSM tracker v podobě psí známky - ten má vlastní SIM kartu jako mobil a hlásí pozici pejska na Internet kde si ji můžete rozkliknout. Celý mýtný systém by se dnes ( a částečně už v roce 2007 ) dal naprogamovat jako "appka do smartfounu" kterou by si šoféři povinně stáhli z WiFiny pohraniční policie na hraničním přechodě a po odjezdu z republiky by tato appka zpětně reportovala ujeté kilometry státní správě.... Nestalo se tehdy ani dnes - gauneři na ministerstvu dopravy sepisují další a další "výběrová řízení" na upgrade dosavadního špatného systému, který je tak drahý, že stát by po zrušení této obludnosti mohl laciné smartfouny s příslušnou "appkou" rozdávat šoférům zadarmo a ještě by ušetřil !!!

K čemu tedy směřuje dnešní pohádka - především k otázce jestli tahle "elektro-neschopnost" je náhoda, nebo účel ? Pokud jste počítačová firma, která pracuje pro stát na X násobně předraženém systému, proč ještě provokovat tím, že ten systém bude opravdu-opravdu nápadně zaostalý a nefunkční ?? V té souvislosti je třeba vzpomenout mého neoblíbence Andreje Babiše. Jeho EET kupodivu funguje.... Digitální agenda Agrofertu se pravděpodobně vyrovná každému ministerstvu a možná se jistým zlomkem blíží agendě celé státní správy - je tedy pravděpodobné, že Babiš má s "velkými počítači" více zkušeností než korupčně motivovaní ministři "tradičních stran" ?? Znamená Babiš u moci konec "předražené zaostalosti" alá Kapsch ? Nadějí v opozici jsou možná i Piráti a vzorem prý budiž nám Estonsko.

V souvislosti s vychvalovanou Estonskou státní správu je však nutné zmínit jistý ( možná podstatný ) detail : Estonci podobně jako Finové a částečně i Maďaři jsou ugrofinský národ s překvapivě silným smyslem pro pořádek a fair-play. Za dob Sovětského Svazu - z pouhé existence ruského = slovanského bordelu na svém území vnitřně trpěli jako zvířata a idyla Sovětského svazu ve skutečnosti znamenala neustálou "studenou občanskou válku" ruských a estonských vysokých komunistických funkcionáářů. Je tedy součástí jejich národní povahy dělat vše - i elektronickou státní správu - poctivě a spravedlivě, zatímco je vlastností našeho českého = slovanského povahového základu dělat vše - i elektronickou státní správu - nepoctivě ( Kapsch) a buzeračně ( EET ).

Je tedy otázka zda problém "elektronické státní správy" není ve skutečnosti problém "státní správy" jako takové a dokonce zdali-to není problém naší národní "společenské smlouvy" - ba dokonce českého výkladu základních pojmů typu "poctivost" nebo "spravedlnost". Pokud mám pravdu, pak administrativní opatření jako opětovné založení "Ministerstva informatiky" pravděpodobně nepomůže.

Achileus nikdy nedohoní želvu !

20. února 2018 v 5:04 | Petr |  Počítače etc...
Můj malý, čočkový hvězdářský teleskop je opatřen tzv. Schmidtovým střechovým hranolem, který způsobuje, že jeho obraz není hlavou dolu a tudíž se dá použít i pro pozemská pozorování. Osobně střechové hranoly nenávidím a "moderní" triedr s nimi bych si nikdy nekoupil - příčina je totiž v tom, že "zlom" střechy hranolu prochází středem optického svazku světla a způsobuje ohyb světla, který vypadá tak, že každý zdroj světla ( hvězda ) má dva "ocasy" jeden vlevo, jeden vpravo což spolehlivě ničí drobné detaily třeba na planetách nebo na Měsíci. Běžně se Schmidtův hranol nahrazuje zenitovým zrcátkem, které produkuje výškové správný ( hlavou nahoru ) ale zrcadlově obrácený obraz - to mi vadilo - tak jsem vymyslel variantu jak slepit dvě zenitová zrcátka dohromady a získat tím zrcadlový ekvivalent Porrovy hranolové soustavy, která je naopak moje nejoblíbenější, protože poskytuje správně orientovaný obraz jak výškově tak stranově, ale nestaví toku světla do cesty žádné překážky na kterých dochází k obybu světla a degradaci obrazu.

Při té příležitosti jsem samozřejmě bádal na Internetu a mimochodem jsem objevil, že mé řešení je už známé, což mě nijak nezarmoutilo, ale při té příležitosti jsem narazil na stránky s popisem druhoválečných dělostřeleckých zaměřovačů a koincidenčních dálkoměrů a bože - to je ale optika a technologie. Představte si tohle - takový dálkoměr má železný ochranný tubus, uvnitř kterého je "referenční základna" - kovová tyč z materiálu s malou tepelnou roztažností, protože tepelná roztažnost samotného železného tubusu zkreslovala přesnost měření. Navíc ta tyč, na které je připevněna veškerá optika musí být v tubusu uložena na kolejničkách aby se optická soustava rozdílem tepelných roztažností nepokroutila. Milion součástek, každá dokonale zkonstruovaná a tužkou a papírem, "logárem" vypočtená a pak "tuží na pauzák" dokonale narýsovaná a nakonec v jemno-mechanické dílně stejně dokonale vyrobená.

Tím se dostaváme k mému obvyklému tématu - koncem 60. let vyšel v "Amáru" návod na "osciloskop se 7 tranzistory" kde každý tranzistor byl jádrem složitého obvodu, který vykonával nejméně 2-3 funkce paralelně. Vzpomínám si jak mě fascinovalo, že tentýž tranzistor na nízké frekvenci dělal "generátor pily" pro horizontální osu a zároveň na vysoké frekvenci dělal zesilovač pro vertikální osu. Tradiční sugestivní tázka - je "na myšlení" složitější postavit ( fungující ) osciloskop ze 7 tranzistorů nebo ze 7 FPGA a procesorů ?
Před 60 lety skupina inženýrů "logárem" počítala dělostřelecký dálkoměr a na konci vývoje věděli o věcech kolem něj všechno. Dneska stroje a přístroje vznikají tak, že výrobce základních komponent má mlhavou představu jak konstruktéři jeho komponenty použijí, konstruktéři mají mlhavou představu jak "komponenty" třeba integrované obvody uvnitř vypadají a nakonec vznikne výrobek o jehož funkci nemá detailní představu nikdo.

Jsme tedy v situaci Achilea honícího želvu - čím je technologie v našich výrobcích složitejší, tím je počet lidí, který jí rozumí menší. Moji fantazii nepříjemně dráždí představa křivky prudce rostoucí složitosti technologie, a křivky pomalu přibývajících kvalitních inženýrů. Protnou se někdy, nebo jsme v situaci kdy se nám neustále bude zdát, že máme na dosah "velkou technologickou revoluci", která však nikdy nepřijde, protože blábolit o "smart" světě je mnohem jednodušší než takový opravdu postavit ? Jsem sám, kdo vidí veliké problémy, kdekoliv potřebujeme více než předem známé "učebnicové řešení" ?

Možná by si inženýři měli občas cvičně navrhnout a postavit "osciloskop ze 7 tranzistorů", ne proto, že by takový byl lepší než "osciloskop ze 7 FPGA", ale proto, že myšlení v souvislostech a omezeních je u jednoduchých strojů výrazně složitejší. Ale co - dneska nežijeme ve věku, kterému dominují inženýři. Dnešní inženýři dostávají od managerů zadání ve stylu "namaluj zeleným inkoustem 7 vzájemně kolmých červených čar a jedna z nich ať má tvar koťátka" - pak je samozřejmě složité nerezignovat a místo práce jenom "hýbat končetinami dle ISO". Zlatý věk civilizace vyvrcholil letem Apolla na Měsíc v roce 1969 a od té doby jdeme dolů. Svět je zaplaven polo-vzdělanci, polo-technologiemi a magory, kteří klidně tvrdí, že matematika je rasismus, protože žádný slavný matematik nebyl černoch. Nakonec se ale není proč rozčilovat, žijeme si přece dobře : lodě přivezou nejaký ten čínský šmejd, chemický průmysl vyrobí nějaká tak krmiva a státy vytisknou nějaké ty bankovky, na sociální dávky, abychom si to mohli koupit. Vypněte vyšší mozkové funkce a očistěte svoji auru....

Poznámka k obrázku : Graf vývoje podílu technologií na růstu produktivity práce v USA. Povšimněte si že zlom nastal v roce 1972 v době kdy Američani lety na Měsíc zastavili. Poté technologické úsilí polevilo, nad inženýry převládli manažeři, nad inovacemi převládlo "malování koťátek", "katování kostů" a reklamní oblbování. Na křivce je ještě vidět začátek masového rozšíření Internetu v letech 1995 - 2000, ale také je vidět, že omámeni "techno-onanií" jedeme dnes stejně pomalu jako celá 70-80. léta.
Poznámka č. 2 - a pak že nemám ( pořád ) pravdu - cenzura boj proti "fake news" už došel i na BLOG.CZ. nevím jestli blogová platforma TYPEPAD šlápla nějakému českému aktivistovi na bebíčko. Tedy chtěl jsem dát odkaz na zdroj grafu a kuk na hlášku, která vyskočila !!! Dávám proto jiný odkaz na stejný graf - proklikejte si odkazy z něj a na původní článek narazíte, pokud k vám dřív nedojede URNA ;-) Stejně bych rád věděl jestli graf zpomalování technologického pokroku je fašismus, rasismus, nebo xenofobie.

LED lampička téměř z odpadu.

13. února 2018 v 5:33 | Petr |  Elektro
V pradávných dobách jsem spekuloval o výrobě "kojící lampičky" - LED světla, které bude aktivováno na dálku nejlépe zvukem a pak bude svítít a postupně uhasínat, aby se člověk nezabil ve vlastní ložnici, při kojení robátka - děťáka. Tato idea se tak chytla že význačný čtenář tohoto blogu "elektrodůchodce" "pan Grey" opakovaně žádal o schéma lampičky, kde drát z mikrofonu vede rovnou do procesoru ( neumí namalovat vodorovnou čáru ? ) Spíš to bude v tom, že mu ušlo, že od dob Jakeše a Bilaka, jsme přešli z elektronek na tranzistory, pak integrované obvody TTL, pak integrované obvody CMOS a dokonce procesory BiCMOS, které některé dokonce mají analogové předzesilovače rovnou na čipu ( pokud je tam potřebují ).

Takže jsem ideu zvukem aktivované "kojící" lampičky přednesl paní Kubáčové a ta prohlásila : "dělat hluk v místnosti se spícím kojencem ?!?" - A bylo po ptákách. Takže jsem alespoň vzal všechny bílé LEDky z pytlíku v počtu asi 40 ks a zapíchal je s příslušnými předřadnými odpory do kontaktního pole, aby toto světlo šlo z "robotické pracovny" na chodbu našeho bytu, aby se člověk nepřerazil o botník a tak. Jenože ty ledky byly z historických zásob - ubohé kvality a ubohého namodralého spektra. Takže následující požadavek paní Kubáčové byl : "nemůžeš udělat něco, aby to světo tak nebilo do očí" - Takže jsem koupil 1W "teple bílé" 120 lumenů 120 stupňů vyzařující LEDky. Ledky, kterými teče 350 mA samy o sobě dost "topí" a co teprve když stabilizaci těch 350 mA má dělat odpor na kterém se přebytečný výkon "pálí". Bylo tedy jasné, že "lampičce" bude nutné postavit spínaný budič.


Prohledával jsem internet, který je plný marketingového bullshitu ve stylu "98% efficiency S-M driver". ( S-M jako Switched Mode neboli spínaný ) A k tomu integrovaný obvod, kterého vám prodají nejménší balení - kontejner skladem v Rotterdamu. Zkoušel jsem některé "Belza" obvody. Nakonec vyhrálo "vidlácké zapojení" na obrázku. Hlavní výhodou je, že funguje téměř s každou tlumivkou ( v mém případě s úplně každou ) kterou máte v krabici na "elektroodpad".

Jak tedy celá věc funguje Q1 a Q3 tvoří svérázný klopný obvod, který díky proudu z R2 startuje v pozici, že oba tranzistory jsou otevřené. Proud přes R1, Q1, a L1 postupně narůstá až dosáhne přibližbě 400 mA při kterém začne Q2 "škrtit" bázi Q1 - tím se nastartuje pozitivní zpětná vazba, kdy pokles proudu na cívce způsobí prudký pokles napětí v kolektoru Q1 ( bázi Q3 ), což vypne Q3 a dvojice Q1 Q3 se uzavře. Díky magnetickému poli cívky pokračuje proud do LED přes BAT48. V okamžiku, kdy magnetické pole cívky zcela zanikne Q1 a Q3 se opět otevřou proudem z R2.

Obvod je "samokmitající" a funguje s jakkoliv špatnou tlumivkou - zkoušel jsem od 10 mikroHenry do 330 mikroHenry kdy pracovní frekvence obvodu se mění přibližně od 200 do 10 KHz. Proud LEDkou je přibližně 300 mA a dá se měnit změnami R1, kterým ovšem musíte přizpůsobit tranzistor Q1 a "rekuperační" schottkyho diodu D1. Při proudech bližících se 1A se už začíná projevovat ztráta výkonu na R1 který se musí tomu náležitě dimenzovat, nebo použít jiné zapojení. Pro proudy 50-500 mA je však tento obvod ideál z krabičky s odpadními součástkami.

Jediný problém použití "odpadních" tlumivek je jejich vnitřní ( ohmický ) odpor. Ten tvoří "napěťový dělič" s R1 a to způsobuje, že obvod odmítá kmitat pokud napájecí napětní není alespoň o 2-3 V vyšší než úbytek napětí na LEDce. I nekmitající obvod LEDku rozsvítí a dokonce udržuje jakýs takýs proud, ale Q1 se při tom neúměrně hřeje, protože na něm se nyní pálí veškerý přebytečný výkon. Obvod je tedy vhodnější pro "radioamatérských" 13,8 V ( odkud jej taky napájím ) než pro napájení z 5V USB nabíječky.
Poslední nepatrná poznámka. Vzhledem k použítým tranzistorům, které mají "mezní frekvenci" až ve stovkách MHz můžete použít opravdu jakoukoliv tlumivku. použití velkých tlumivek ( přes 200 mikroHenry ) nedoproučuji jednak kvůli vysokému vnitřnímu odporu a jednak kvůli nizké pracovní frekvenci, která spolu s mizernou kvalitou tlumivky může vést k "pískání" tlumivky na akustické frekvenci pod 20 KHz, které může být slyšet a ukrutně rušit ( Kojenci a též psi slyší obzvláť dobře a obzvlášť vysoké frekvence. ) Použítí příliš malých tlumivek ( pod 20 mikroHenry ) nedoporučuju rovněž, kvůli vysoké pracovní frekvenci, která vede ke ztrátám výkonu a "topení" diody D1. Na schémátku uvedených 100 uH vede k frekvenci kolem 30 KHz, která je ideální kompromis.

Účinost obvodu se mění podle použité tlumivky a diody D1 a pohybuje se mezi 60 a 70 procenty, což není žádný zázrak, ale hlavní výhodou obvodu budiž, že je hotový za 5 minut z čehokoliv co doma je, a že krom LEDky se v obvodu žádná další součástka nezahřívá, v širokém rozsahu napájecích napětí od 7 až do 24V. To je tedy pro dnešní ( vzácnou !! ) elektro-kapitolu všechno. Doufám že čtenářům ( panu Václavovi ) nevadí, že žádný drát z obvodu nevede "rovnou do procesoru", protože ten tam ani není potřeba ;-))

Zánik dobra

6. února 2018 v 4:51 | Petr |  Filosofování
Patřím spíše k přízemním materialistům - jakože "na vyšší ideje si musíme nejprve vydělat". To je ve společnosti spíše většinový názor, odmítaný intelektuální elitou jako "pozůstatek komunismu", protože až příliš přípomíná marxistickou materialistickou teorii "základny a nadstavby" - jakože "výrobní prostředky" a vůbec materiální stav společnosti určuje stav "duchovní". Na druhé straně je tady opačný názor, že tedy ideje a myšlenky určují stav hmotné stránky společnosti. Tento směr patrně v hlobuce souvisí s křesťanským "na počátku bylo slovo".

Ve skutečnosti je spor o prioritu hmotné nebo myšlenkové části společnosti falešný, neb nepočítá s kruhovou kauzalitou . Tedy hmotný stav - "výrobní prostředky" ovlivňují stav duchovní, který zpětně ovlivňuje hmotnou frakci společnosti. Z toho vyplývají zajímavé důsledky - všimněte si například, že teorii "nadvlády ducha nad hmotou" hlásají téměř bez výjimky lidi bohatí neboli "materiálně zajíštění". A pak je tady i nepříjemný fenomén "čert dává vždy na větší hromadu": Jste bohatí - jste vzdělaní - máte čas přemýšlet - leccos vás napadne - to "leccos" je často finančně výnosné takže v "druhém kole" jste ještě bohatší atd... Pro chudé platí totéž jenom opačně. Zkráceně řečeno - bohatství vede k bohatnutí a chudoba k chudutí.

Nás materialisty nepřestane udivovat síla "duchovní komponenty" společnosti. Třeba "nálady trhů". Bylo oznámeno, že v referendu zvítězil Brexit. Krom volebních lístků se v dané chvíli ani molekula ničeho v celé Anglii nehnula jinak než měsíce a roky předtím. Přesto "burza začala šílet" jak se do cen promítly efemérní obavy všech účastníků trhu.

Tím se dostáváme k méně příjemným aspektům "ducha ve společnosti" : Jsi třetí generace líných hajzlů s kalašnikovem alias "povstalecká armáda" řízená podivnou ideologií ? To znamená, že ve tvé zemi je chudoba a hlad. Jedno zda "povstalci" jsou "levice", "pravice", "hodní", nebo "zlí" - nepracují a práci jiných ničí - proto je hlad. Nebo moje oblíbená "narušená důvěra ve společnosti": Hráli jsme si na kapitalismus ve společnosti se socialistickou legislativou a též socialistickou mentalitou. Výsledkem byla olbřími korupce. Místo liberalizace společnosti, která by ubrala korupčních příležitostí - jsme šli cestou detailní regulace všeho. Dnes tedy vypisujeme výběrové řízení i na obecní krmítko pro sýkorky a výsledkem je kombinace stagnace veřejného sektoru ( jako kilometry nepostavených a neopravených silnic ) a korupce nenápadně pokračující dále.
Poučením z uvedného je, že i přízemí materialista by si měl dávat pozor jak společnost zachází se slovy a abstraktními pojmy. Kromě "krize důvěry" tu totiž máme i věc daleko méně nápadnou, ale možná daleko horší a to je krize pojmu "dobra" :. Mladý vědec vymyslel nový lék. Vymyslel ho doopravdy, nebo jen "těží grantové peníze" ? To je ještě ta lepší forma krize dobra, která spočívá ve vnitřních pochybnostech každého člověka nad informacemi, které dostává. Horší forma krize dobra je taková, že čteme o skvělých a nezjištných činech nějaké osoby a na konci článečku je nepatrný dovětek "proto přispějte na konto XXXXXXXXX / XXXX naší nadace". Tedy otázka je - kde je nezjištnost těch činů a z toho vyplývá i pochybnost o dobrotě těch činů.

Každá pozitivní informace je dnes zneužita k nějakému marketingu takového typu, který domyšlen do důsledku pozitivní náboj původní informace ničí. Ba dokonce máme "pozitivní informace" vyloženě lživé, určené jenom k tomu aby na konci bylo nějaké to číslo konta. Nejsme daleko době, kdy chlap vynese z hořícího baráku děcko a krizí dobra ( podvědomě ) ovlivněná veřejnost si bude říkat : "Proč to udělal ? Co z toho bude mít ? Komu za to budeme muset zaplatit ?" A nakonec královské : Jakou další buzeraci stát vymyslí, aby zvýšil svou moc pod záminkou, "aby se to příště nestalo" ??

Možná by bylo dobré reportovat ve stylu "děti zachránily štěňátko" a k tomu vysvětlující odstavec "opravdu nechceme vaše prachy, nechceme vám nic nalhat, ani vás nijak manipulovat, ani prachy z EU, protě jen informujeme, že děti zachránily malého psíka". Možná je to absurdní myšlenka, ale když vidím jak společnost rozežírá "krize důvěry" mám opravdu vážné obavy kam nás může dovést "zánik dobra".