close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Leden 2018

Babiš a fenomén shnilého ovoce.

30. ledna 2018 v 5:44 | Petr
Je pozoruhodnou vlastností levicových politiků nastavit patologický systém fungování společnosti a pak drakonicky trestat lidi, že jednají v souladu s nepsanými pravidly tohoto systému. Příklad - bolševický socialismus rozkradl soukromé vlastnictví, rozvrátil hospodářství i právní stát. Lidi se na všechno vykašlali, a řekli si : "kdo nekrade, okrádá rodinu" a bolševici na to reagovali drakonickými tresty za "rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví". Jakože ploty kolem "šumperáků" ve Sviadnově jsou ( téměř ) bez výjimky vyrobeny z "tahokovu" - výrobku tehdejších "Válcoven plechu Frýdek-Místek národní podnik", které jsou jen 300 metrů daleko za řekou, ale běda koho chytli....

Každý režim má problémy s poctivostí - a je pozoruhodné, že někdy se ty problémy vyskytují napříč režimy a napříč kontinenty. Takže stát s největším automobilismem na světě - USA - má též největší trh ojetin na světě a má ( jako my ) veliké problémy se "stočenými" tachometry. Dokonce tak velké a tak dlouho trvající ( patrně už of Fordu T ), že tento fenomén pronikl až do učebnic ekonomie jako fenomén "shnilého ovoce". Teorie říká, že pokud se ( přechodně ) na trhu vyskytuje zboží poctivé a zboží nepoctivé - aniž by zákazníci měli jednoduchou možnost je od sebe rozlišit - časem poctivé zboží úplně vymizi a začné se objevovat jen zboží nepoctivé. Američani uvádějí právě stočené tachometry jako příklad - pokud někdo chce prodat "poctivou" ojetinu bez stočeného tachometru - prodá ji buď mimo veřejný trh známým příbuzným atd. Nebo nechá stočit tachometr a prodá ji na veřejném trhu, nebo je ( poctivý ) blázen a prodá ji na veřejném trhu bez stočení tachometru - v takovém případě se o to postará překupník, který je v takovém případě ( většinou ) kupcem.

OK - příklady tohoto typu vidíte v malém všude kolem sebe. Stačí navštívit jakýkoliv obchod s běžným zbožím "konzumní" kvality. A naopak zboží vyrobené "jak se má" je exkluzivní luxus za desetinásobek tržní ceny. O tom ale dnešní pohádka není. Dnešní pohádka je o Euro-bolševické podpoře patologického společenského systému a trestech za reakci na něj.

ERGO - byli patrně v minulosti lidi ( kapitalisti ), kteří vyráběli poctivý produkt a prodávali jej za poctivou cenu. Ford, Baťa - i když o obou z nich byly už tehdy pochybnosti. Ford dokonce nechal Fordku T dojet vlastní silou po schodech až do soudní síně, aby dokázal, že jeho výrobek je dostatečně kvalitní. Takoví kapitalisti jsou dnes označováni za relikty minulosti. Dnes je moderní "neprůhledná korporace" zabývající se "čímkoliv co nese", kde ( pravděpodobný ) vlastník je v pozici bohatě placeného předsedy dozorčí rady. V rámci fenoménu "děláme co nese" se korporace velice citlivě zabývá stavem "podnikatelského prostředí". Takže v součastnosti neletí "poctivý produkt za poctivou cenu" ale naopak letí "čerpání" dotací pocházejících ze státního dluhu a nekrytých peněz.

Ergo "kapitalisti, kteří nečerpají" jsou v pozici auta bez stočeného tachometru. Snížením svého zisku o ( dobrovolně ? ) odmítnuté dotace jsou "čerpající" konkurencí postupně vytlačováni z trhu. Co je tedy "morálně" horší, když EU a stát rozdává "peníze za nic" nebo když místní podnikatelé / mafiání za ty peníze "nic" dodávají ? Při té příležitosti je nutno podotknout, že firma, která se méně dere o dotace, neb ( jakeš takež ) přežije bez nich, by paradoxně uměla tyto peníze využít lépe, než "kmotři" politických stran visící na "Dotačním programu severozápad" ( a další světové strany ).
Takže shrneme - Babiš má své "Čapí hnízdo". Pokud bychom mikroskopicky prozkoumali jeho podnikání našli bychom určitě ještě větší průsery za větší prachy. Pokud bychom vzali seznam našich miliardářů a stejně podrobně bychom prozkoumali jejich podnikání - "Čapí hnízdo by měl každý z nich", protože : "kdo nečerpá, okrádá ( svou ) firmu". Jsou výjimky : Dalibor Dědek z Jablotronu - se ( kdysi ) zabýval oblastí tak úzkou že na ni nebyly vypsány žádné dotace, dnes se ale jeho firma rozrostla ve veliký holding s různými službami - takže je velice pravděpodobné, že nalezení nějakého toho "neoprávněného čerpání" by bylo jen otázkou detailnosti kontroly. Nebo ten nezvolený senátor z firmy Juta - taky má tak úzký předmět podnikání, že na něj "Euro-korupčníci" nemysleli. Mimo tyto ojedinělé jednotlivce - "všeci kradnů".

V žádném případě to neberte tak, že obhajuju zloděje, navíc takové, kteří sami mají dost a přesto "čerpají". Každý má možnost odmítnout nepoctivost, bydlet na sídlišti, jezdit Daciou Logan a poslouchat, že proti nepoctivé společnosti se ozývají jenom "nevzdělaní a neúspěšní". ( Protože "úspěšní kradnů" ?? ) Berte to však tak, že jsou společenské systémy, kde hromadíte prachy a vedlejším produktem je "všeobecné blaho" pro ostatní lidi a jsou ( častěji se vyskytující ) společenské systémy, kde "za každým velkým majetkem se skrývá zločin".

Pozoruhodná je otázka "kdo je kdo". Evropa z plodů práce minulých generací dotuje Euro-intelektuály, kteří se vytahují na Čínu, která za 40 let usilovné práce a porušování "lidských práv" zaplavila svět zbožím a za ty prachy vyvedla stovky miliónů ( vlastních !! ) lidí z bídy a hladomoru, kam je uvrhl jejich vlastní bolševický teror..... Dokázali bychom totéž ? A kterou část - usilovnou práci, nebo teror fanatiků ?? Při striktním dodržování všech "regulací" a "práv menšin" ??? Vedeni Junckerem, Merkelovou, Babišem ????

Jinými slovy, jestli bude současný Euro-systém pokračovat - můžete vzít jed na to, že i v roce 2059, až bude premiérem "Omar ibn Ali ibn Hassan ibn Mohamad al České Budějovice" - i on bude mít problémy vysvětlit, kde vzal prachy na stavbu mešity v severních zahradách Pražského Hradu - pokud bude někdo mít odvahu se jej na to ptát.....

Kameny mudrců 21. století.

23. ledna 2018 v 5:47 | Petr |  Počítače etc...
Jan Werich měl "Rudolfinskou dobu" nastudovanou už z doby kdy jej trápili na "Křemencárně", potom si vše procvičil při psaní ( též zfilmované ) divadelní hry "Golem" a nakonec to završil filmovým "miniseriálem" Císařův pekař a Pekařův Císař. Je tedy zjevné, že měl renesanční realitu pěkně nastudovanou a zvládnutou. Je známo, že Werichovy scénáře obsahují hrubé a úmyslné chyby ( komoří Lang a magister Kelley se nikdy nesetkali ) , na druhou stranu jiné scény téměř 100% odpovídají historické realitě. Příklad : Rudolf II. vyhrožuje popravou alchymistovi pokud "elixír mládí nebude" - 100% realita. Místo elixíru dostane odporný lektvar ( 100% realita ). Ve filmu je opomenut zajímavý detail, že krom elixíru dostal i radu : "Elixír nebude fungovat, pokud budete myslet na zelenou lišku" ..... A co myslíte, že se stalo ? Rudolf II. od toho okamžiku neustále myslel na zelenou lišku a elixír ( kupodivu ;-) ) nefungoval. Alchymista měl 100% pravdu a tím utekl katovi.

Vůbec ta doba byla v jistém smyslu až nápadně podobná dnešku. Dlouhá doba relativního klidu, rozkvět svobodného myšlení, umění, věd i pavěd. Učenci i pa-učenci cestují evropou od jednoho mecenáše k druhému, mumlají formule ze starých tajných spisů a pracují tu na věcech smysluplných ( Kepler, Galileo ) tu na blbostech - Edward "magister" Kelley. Pozoruhodné je, že práce na blblostech byla ve své době ( finančně ) hodnocena daleko výše než opravdová věda, proto bylo běžné, že vědci se živili jako pa-vědci ( třeba Kepler se živil astrologií ).

Dnes je velmi snadné poznat, co bylo na přelomu 16. a 17. století podstatné a co byla blbost. Plastový galileův dalekohled koupíte jako dětskou hračku za 179,- v Kauflandu a o Galileových měsících Jupitera učí každá ( lepší ) střední škola, zatímco elixíry mládí a kameny mudrců zůstaly ( navzdory dobové popularitě ) jen v historických spisech. Proč ? Protože nefungují - kdyby fungovaly - koupíte je dnes ( po 400 letech ) v Kauflandu ve slevě za 179,-

Čas oponou trhul a v součastnosti začínáme třetí století "vědecko-technické revoluce". Mladí vědci a inýženýří zakládají "technologické firmy" a "startupy" a putují od alchymistické dílny "vědecko-technického inkubátoru" k "věděcko-technickému inkubátoru" od "grantové agentůry" ke "grantové agentůře". Přitom nabízejí pestrou paletu "objevů" a "inovací". Čtenářstvo má patrně pocit, že od Rudolfových časů jsme poučenější. Pchá - jsme poučenější v záležitostech 50 - 500 let starých. V dnešních záležitostech nejsou dnešní "mecenáši alchymie" o nic rozumnější než kdykoliv v minulosti.
Chcete příklad : Všichni mají plnou hubu "umělé inteligence", "cloudových řešení" a "data miningu". Krom neskutečného hromadění ( zmatených a přitom soukromých ) dat Internetovými firmami jako Google a Facebook - vidíte někde výsledky jejich práce ? Existuje megakorporace, která by potřela konkurenci protože "umělá inteligence" analyzuje její "datové sklady" způsobem, který udělá převrat na trhu ? Vidíte choroby zázračně vyléčené, protože umělá inteligence našla v medicínských databázích k nim klíč ?

Místo toho vidíme jinou věc - mocní tohoto světa prohlásili "nebude-li elixír - bude kat". Loni na podzim inzerenti dali Googlu ultimatum - budou-li naše reklamy vyskakovat u "rasistických, fašistických a xenofobních" témat na Youtube - stáhneme od vás veškerou reklamu..... Letos v lednu schválila Německá vláda Netzwerkdurchsetzungsgesetz -tedy cenzuru sociálních sítí kvůli "hate speech" a "fake news". Největší experti na "kameny mudrců" 21. století dostali příležitost předvést co umí umělá inteligence "těžící data v jejich cloudech". Ani v jednom případě nevíme jaké řešení vlastně použili. Nicméně výsledek - je cenzura až tak tupá, že se nevelmi liší od "seznamu zakázaných slov" který umím naprogramovat v několika programovacích jazycích i já sám. Jinými slovy - císař chtěl elixír - hrozil katem - dostal lektvar.

Je tedy prozatímní "neviditelnost" výsledků práce "data miningu" a "umělé inteligence" známkou principálního problému - jakože "transmutace" olova ve zlato nebyla možná prostředky renesančních alchymistů ? Potřebují tyto technologie ještě další čas a další peníze k dosažení opravdové užitečnosti ? Vezmeme-li "nedávné převratné" technologie jako Internet, mobily, GPS, ty se mnoho let vyvíjely "laboratorně" - bez vědomí veřejnosti a pak se za 20 let dostaly od "novinky" ke "konzumní věci, kterou má každý". Hlavně ale měly jednoznačný i babě Dymákové vysvětlitelný cíl - telefonovat bez drátů, zaměřit polohu bez sextantu a astronomických tabulek atd. Zatímco "moderní informatika" má stejně vágní a nadnesená očekávání jako Rudolfovy kameny mudrců.....

Nevytěžili jsme moudrost pomocí 386 DX 40MHz z malé databáze, tak ji vytěžíme pomocí megalo- serverové farmy z megalo- databáze nyní. Analogií s Internetem, mobily a GPS je asi rozumné na ( opravdové ) výsledky "big data" informatiky ještě 20 let počkat. Nicméně už teď stojí za to bedlivě sledovat, kdo vykřikuje : "naše technologie je dokonalá, pokud žádný její uživatel nikdy nepomyslí na zelenou lišku".

A jak skončila "Rudolfinská doba" ? Protestantské stavy povstaly proti - jejich potřeby ignorující - katolické vrchnosti a vyprovokovaly 30letou válku, která přerostla v celoevropský náboženský konflikt, který vedl ke smrti 2/3 evropského obyvatelstva hladem a nemocemi. Po válce už bylo jedno, jestli elixír mládí funguje, nebo ne.....

Proč je ekonomicky výhodné vystoupit z Evropské unie.

16. ledna 2018 v 5:35 | Petr |  Svět okolo
Aniž bych se cítil paranoikem, považuji za zjevné, že žijeme v "Matrixu", což je : "falešný svět, který máš před očima abys neviděl pravdu". Takže pokud na ČT24 urputně řeší SeveroKorejský jaderný program - znamená to, že problémy Česka leží jinde. Jedním z těchto problémů je "Euroskepticismus". Lidi zatím nezahodili rozum ani komunismem nacvičené čtení mezi řádky, takže vědí, že s Matrixem Evropské unie je něco v nepořádku. Musím připustit, že jeden z význačných čtenářů tohoto blogu vyprovokoval následující příspěvek tím, že mi poslal článek psaný Bakalovými redaktory, že jako vystoupení z Evropské unie ožebračí v Česku statisíce lidí. Dokonce prý ještě více lidí než stihl ožebračit samotný Bakala. Už jsem četl spoustu takových článků, které věští naprostou katastrofu od nezaměstnanosti, nemocí, hladu až po globální termonukleární válku, pokud někdo naruší chatrnou stavbu "Euro-Sajuzu".

Přemýšlel jsem, přemýšlel a došel jsem k závěru, že opak bude pravdou - je ekonomicky výhodné vystoupit z EU co nejrychleji. Včera bylo pozdě - a využít takto vzniklé asymetrie mezi námi a Evropskou unií jako finančné výnosnou úlevu od Euro-buzerace a zdroj zisku pro globální korporace, ze kterého bychom mohli částečně profitovat také. Neboli jinými slovy : Megakorporace dovedou velice výhodně využít lokální rozdíly v legislativě a podnikatelském prostředí ve svůj prospěch - viz "daňové ráje" nebo výroba v Číně. Z takového stavu vždy nejvíce těží příslušná megakorporace. Menší avšak signifikatní zisk z takové situace má příslušný "zámořský stát" a tratí na tom zákazníci megakorporace v Evropě, kteří chtějí zboží, ašak nemají výplaty z práce na jeho výrobě. Proto musí "vyspělé státy" koupěschopnost obyvatel ( a tím zisky megakorporace ) uměle dotovat "pobídkami" - jako jsou sociální dávky a zbytečná zaměstnanost - to všechno na dluh, který se stává nesplatitelným, protože daně megakorporací končí v daňových rájích.

Ještě jinými slovy - doporučuju toto : Vystupme z toho vlaku rychle. Staňme se kombinací daňového ráje a továrny na výrobky, které se kvůli Euro-regulacím nedají ( se ziskem ) v EU vyrábět. Využijme toho, že EU kolem nás ještě pár let setrvačností poběží. Tím se stane, že nesplatitelné dluhy unavené Belgie, Francie a dalších začnou přes podnikání zahraničních i našich firem financovat naši prosperitu. Vystupme z EU, zrušme Euro-buzeraci a staňme se Singapurem hodinu jízdy od Mnichova !!
Jenom lehce proberu Brexit : Překvapivý výsledek referenda odmítl EU. V Londýně jsou desítky tisíc velmi bohatých a velmi mocných lidí, kterým pramálo záleží na "dolních 60 miliónech Britů". Tito lidé se velmi polekali a svými obchodními zásahy ( nechtěnými, nebo úmyslnými ?! ) rozkolísali londýnskou burzu, aby dali najevo, že "katastrofa už přišla". Pak se titíž lidé uklidnili, protože zjistili, že i Brexit půjde zpeněžit. Nyní je Británie ve stadiu "pokusů" o vyjednání pravidel vztahu k EU po odchodu. Tyto pokusy nepovedou nikam, protože Bruselská "vláda" jsou pletichařící pomstychtiví papaláši, mentálně na úrovni zákazu žárovek, vysavačů, ošizených kečupů, křivých banánů a okurek - nikoliv státníci s rozhledem, schopní uspořádat biliónové finanční toky mezi Británií a EU. ( Viz též "kvalita" zástupců Česka v EU ! ) Takže dva roky vyjednávání uplynou jak voda a Británie vypadne z EU bez písmenka schválené mezinárodní smlouvy, což bude dobře, protože si potom dohodne vztahy sama s každým státem extra. Lze však očekávat, že do toho bude zejména menším státům Brusel kafrat, protože - o co méně dohodli sami, o to zřetelněji budou vědět, co by (ne)měli do smluv s Británií napsat třeba Portugalci.

Z ekonomického hlediska se nebude dít nic dramatického, protože Británie je mateřská země mnoha megakorporací a význačný zákazník všech ostatních. Dovolil bych si spekulovat, že vzhledem k postavení Česka by "Czexit" byl ještě hladší a ještě výhodnější. I v Praze žijí desítky tisíc bohatých a mocných lidí, kteří žíjí z peněz EU a je jim fuk co dělají nezaměstnaní v Bruntále. Jejich moc a bohatství je však jen zlomkem britské verze - otřesy z potenciální ztáty snadného živobytí těchto osob budou tedy mnohem menší. Na rozdíl od Británie nebudeme první, kteří vykřiknou "král je nahý" - snaha mstít se malému Česku za tento opakovaný výrok by totiž vyzněla spíše trapně. I přesto dvouleté období vystupování z EU dopadne stejně jako v Británii - bez jediného písmenka schválených dohod, i s námi totiž budou vyjednávat nelítostní bojovníci proti "tuzemskému rumu" a "pomazánkovému máslu". Snaha všech států dohodnout se s námi bez kurately EU nebude menší než u Británie. Navíc všechny vlády už budou mít zkušenosti a připravené "vzorové smlouvy" z Brexitu. Oproti Británii máme dokonce jednu výhodu - můžeme těžit z pověsti "slušného státu", který se rozešel se Slováky, vzájeně výhodně a daleko přátelštěji než se Euro-papaláši rozdcházejí s Angličany. Naše postavení montovny pro Německý autoprůmysl nám dokonce může situaci výrazně usnadnit tím, že předsedové představenstev něměckých Megakorporací budou lobbovat v náš ( svůj ) prospěch. Ba dokonce by mohl Czexit naše postavení montovny poněkud zmírnit až bychom zavedli technologie, které EU nerada vídí na svém území.

Samozřejmě je nutné zvážit rizika. Obávám se, že většina z nich by pocházela od nás samotných. Řada lidí od "Euro-poradců" s BMW a laptopem po oligarchy v čele s Babišem už neumí provozovat ziskový byznys bez Euro-dotací. Státní správa je nesamostatná a neschopná vymyslet vlastní řešení problémů. Příliš dlouho jsme veškerou legislativu dostávali přeloženou Google-překladačem rovnou z Bruselu. Ba dokonce mám lehkou obavu zdali by vyjednávání s EU nebylo ve stylu "bojovníci proti varným konvicím" jednají s "bojovníky za třetí pohlaví" a všichni tito idioti se snaží dohodnout nová pravidla mezinárodního obchodu.... A pak mám taky obavu zdali náš státní aparát není už tak rozbujelý, že by pokračoval v Euro-buzeraci i po opuštění EU. Nezanedbatelné riziko by byla i "privatizace státu" do rukou mafiánů typu bývalých kmotrů ODS + ČSSD. Doufám, že tragickému průběhu v této oblasti by zabránil fakt, že lidi už jsou dosti sebevědomí ( viz několikery poslední volby ), veškerý majetek v Česku má už svého majitele, a že "dotace k rozkradení" by stát musel platit z vlastního rozpočtu schvalovaného lidmi voleným parlamentem. Pak je ještě další riziko a to, že pokud bychom chtěli být továrnou na EU nepopulární technologie - museli bychom tomu sami na vlastní zodpovědnost dát nějaké hranice. Nemám třeba nic proti "jaderné elektrárně v každém okrese" ( stejně si je vynutí elektromobily ) a vývozu přebytku energie do zahraničí. Bylo by však vhodné, aby to nebyly zlevněné reaktory firmy "Hungo-Mungo heavy industries". Úplatky za "ústupky" tohto typu by pro státní správu byly jistě vítanou náhradou za zmizlé Euro-rozkrádačky.

Všechna tato rizika bych shrnul do rizika jediného a to nutnosti opětovného nabytí zodpovědnosti za vlastní osud. To by možná nebylo tak zlé, protože opravdu fungující zpětné vazby zvyšují pocit zodpovědnosti a to na všech úrovních. Představte si, že by prudká změna složení parlamentu po volbách - místo řečiček "o extremismu" - znamenala opravdový obrat směřování státu ? Patrně by pak lidi chodili k volbám a opravdu přemýšleli, která strana co nabízí. Nebo že by za nějakou kolosální kravinu nemohl Brusel nebo "výmluva na Brusel", ale opravdový Karel Novák - ministr - předkladatel a hlavní konstruktér návrhu zákona ?? Potřební samostatní a zodpovědní lidi tu jistě jsou, jen se obávám, že nyní jsou "v disentu" protože kdykoliv, kdokoliv, rozumně, veřejně promluví - najdou se desítky "Bakalových / Babišových redaktorů", kteří na něj křičí ve jménu nerušeného pokračování Euro-dotovaných a Euro-regulovaných byznysů svých šéfů.

Představme si teď modelovou situaci, že Evropská unie zítra "zakolísá v neochvěném pokračování úspěšné integrace" - neboli krachne... Ve Francii, Belgii, Švédsku to bude poslední kapka spouštějící "horkou" občanskou válku. V Lucembursku - zánik většiny zahraničních přímů ekonomiky. V Německu - hluboká, ale zvládnutelná recese. V Bulharsku - zapomalení rekonstrukce silnic. V Srbsku ( není v EU ) - titulek na třetí straně novin a minutová zpráva v televizi.... Kam je bezpečnější patřit ( a proto už nyní směřovat ) až neodvratný rozpad Evropské unie jednou nastane ?

Volby do ČSKB opět !

9. ledna 2018 v 5:29 | Petr |  ČSKB
Vzhledem k celkové politické situaci v republice si myslím, že čtenářové z řad "laické veřejnosti" očekávali spíše ostrý komentář před volbou prezidenta. Zde je tedy místo celého článku jeden odstavec jako omluva :

Prezidentské volby nemají výhled na dobrý výsledek. Nejméně špatné bude, když vyhraje Miloš Zeman, protože to bude znamenat, že rovnoprávný volební systém nepovolil ani soustředěným tlakem koalice "demokratů", kteří se považují za inteligentnější, osvícenější, mocnější, bohatší vzdělanější a mediálně zmámější než "dolních 10 miliónů" občanů České republiky. Dovolím si spekulovat, že Zeman nevyhraje v prvním kole a v druhém kole vyhraje o prsa, abychom si za těch 700 mega co volby stojí užili nějakou tu legraci. Tím bude prokázáno, že volič má stále nepatrně navrch proti "politické mafii", nicméně se tím na Hrad dostane ne zcela zdravý, ne zcela charakterově bezvadný kandidát. ( Mezi reálnými uchazeči o trůn stejně žádný charakter není. ) Nejhorší výsledek by byl Jiří Drahoš, který naopak je "kandidátem politické mafie", které by tím ( znovu ) narostl hřebínek. Navíc je to osoba úctyhodná, leč léty v akademické komunitě vycepovaná k úhořovité flexibilitě při spolupráci s každým lumpem, kterého kdy politika vynesla vzhůru a rozdával státní dotace pro Akademii věd.

OK tedy přesně tyto ( prezidentské ) volby jsem na mysli neměl. Realita je taková, že uplynuly čtyři roky a je na čase volit znovu funkcionáře do výboru České společnosti klinické biochemie. Jak je vám jasné z předchozích odkazů - před čtyřmi lety došlo k té náhodě, že "extrémista" Kubáč pronikl s velikým křikem do této ctihodné organizace. Už před volbou jsem tušil, že odborná společnost ČSKB - na pomezí profesního sdružení a "poradní" oragnizace státní správy nebude žádná selanka, ale musím připustit, že "vidět je daleko více než tušit". Otázka tedy je : jaký je den "vidláka-papaláše", který jede ve 4:27 Pendolínem do Prahy zasedat s ostatními kolegy - funkcionáři :

  • Mezinárodní organizace IFCC ( nebo EFLM - stejně je to jedno ) si stěžuje, že jsme stále neobsadili místo v "komisi pro komunikaci mezi komisemi" - z české strany totiž nikdo tuto "funkci" nechápe, a proto ani nechce.
  • Ministerstvo zdravotnictví posílá zcela nesrozumitelnou předlohu zákona, ke které se máme vyjádřit.
  • Po přečtení 76 stran absurdních blábolů - "znalý kolega" přichází z Ministerstva od "pana náměstka" a prohlašuje : "tato verze je jen vějička pro ( odbornou ) veřejnost, do paragrafového znění půjde verze úplně jiná ( veřejnosti utajená )"
  • Kolegové hematologové stále nechtějí povolit biochemikům dělat 5-populační diferenciální krevní obraz, ačkoliv 3-populační diferenciál sami považují za zastaralé vyšetření non-lege-artis.
  • Ministerstvo průmyslu a obchodu se ptá zdali může na "věštění z kapky krve" vydávat živnostenské listy.
  • Kolegyně v mnohonásobném konfliktu zájmů lobbuje za větší profit "pana majitele" laboratoře - svého zaměstnavatele - a odůvodňuje to "zlými praktickými lékaři", kteří chtějí měřit CRP ve své ordinaci.
  • Biochemický časopis má finanční problémy, protože má málo inzerce, protože je málo čtený, protože má nesrozumitelné a pro praxi málo užitečné články, protože "tak je to správně", neb akademičností a teoretičností bojujeme za vyšší "impakt-faktor"
A tak dále a tak podobně. A co dělá Kubáč ? Myslí si svoje, ale většinou mlčí, protože hádky protahují jednání a vzhledem k rozložení sil nelze ničeho dosáhnout. Po této zkušenosti jsem si chtěl ušetřit cestování v Pendolínu a pro příští volební období už nekandidovat, protože systém řízení zdravotnických laboratoří a potažmo celého zdravotnictví tak jak v součastnosti vypadá je nereformovatelný. Je to něco jako očekávat, že "Gorbačovovská perestrojka" reálného socialismu "v mezích zákona" i s jeho "vyhláškami" a "bumážkami" nakonec předhoní svobodný západní "kapitalismus volné soutěže".

Jenomže pak mi volal kolega, jehož identitu mán nařízeno utajit, že totéž co jsem viděl zevnitř vidí i zvenku, a že bychom se měli pokusit vedení Biochemické společnosti "omladit". Tím jsem se dostal do složité situace - člověk může být unaven zkostnatělým systémem, ale může kvůli této únavě odmítnout pomoc odpočatým kolegům, kteří se chtějí pokusit zkostnatělost porazit ?
Takže jsme vymysleli následující systém : Skupina biochemiků ( relativně ) mladých a ( zejména ) při zdravém rozumu se navzájem podpoří ve volbách do výboru ČSKB, v prvním i v druhém kole. Zejména se budeme snažit podpořit lidi, kteří mají blízko ke kolegům z "obyčejného zdravotnictví". Takže jsme začali korespondovat po republice, kdo by jako koho doporučil a výsledkem je následující "volební seznam" nebo možná odvážněji - "Výbor ČSKB Snů"

Navrhovaný výbor České společnosti klinické biochemie:
  • MUDr. Richard Pikner [736] - primář OKB nemocnice Klatovy, expert na osteoporózu a kostní metabolismus
  • RNDr. David Slabík [871] - místopředseda představenstva laboratoří AeskuLab, expert na komplexy enzymů s imunoglobuliny
  • Ing. Drahomíra Springer [895] Specialistka na imunochemii - Všeobecná fakultní nemocnice Praha
  • MUDr. Tomáš Šálek [931] - primář OKB Baťovy nemocnice Zlín - nefrolog.
  • MUDr. Daniel Rajdl [806] - expert Fakultní nemocnice Plzeň na e-learning a lektor
  • MUDr. Pavel Malina [562] - Primář OKB Písek - organizátor pravidelných Setkání mladých biochemiků.
  • MUDr. Petr Kubáč [483] - Zaměstnanec Agelu a.s., Městské nemocnice Ostrava, křikloun a pesimista
Laborati:
  • Petr Coufal [107] - Vrchní laborant Fakultní nemocnice u svaté Anny Brno.
  • Mgr. Veronika Hauerová [231] - Vrchní laborantka ÚLBLD Všeobecné fakultní nemocnice Praha
  • Mgr. Lucie Juránková [360] - laborantka Masarykova onkologického ústavu Brno
  • Bc. Martin Berdych [40] - Vedoucí laborant AeskuLab pobočka Hradec Králové
  • Bc. Bronislava Jahodová [323] - Vrchní laboratka Baťovy nemocnice Zlín
Revizní komise:
  • MUDr. Miroslav Verner [1060] - ředitel centrálních laboratoří nemocnice České Budějovice
  • RNDr. Zdeněk Švagera [980] - Primář OKB Fakultní nemocnice Ostrava
  • RNDr. Petr Bořil [60] - vedoucí laboratoře Medicentrum Beroun
Pokud jste se zde našli ( a máte kvůli toho u šéfa průšvih ) - nebuďte smutní. Buřičů jako je Kubáč není v republice dostatek, proto se kolegové navzdory mým pochybnostem rozhodli nominovat především "normální lidi" bez zlého úmyslu a mafiánského pozadí. Zejména bych si dovolil upozornit paranoidní frakci v ČSKB, že toto je "naše doporučení", které každý může svobodně ignorovat. Tedy ne jako oficiální "doporučení", jehož splnění už týden po zveřejnění vymáhá firma ČIA.

Pokud jste se zde nenašli - nebuďte smutní. Celý doporučující seznam je stejně jen pokus několika "hlasitějších" biochemiků, který nikomu nebrání pokusit se o zvolení do vedení Biochemické společnosti taky.

Pokud tedy můžu : prosím, prosím, prosím, pomožte zvolit do nového výboru nové kolegy, kteří nejsou po krk zabředlí v ubohé realitě české klinické biochemie. A potom druhá prosba mírně negativistická : nevolte ze zvyku ani za zásluhy. Pokud je to možné, zvolte si do biochemické společnosti SVÉ ZÁSTUPCE z laboratoří podobného typu v jaké pracujete sami, kteří nekážou ze slonovinové věže, ale "sdílejí s vámi podobný osud"...

Hvězdné války 9: lesbické černošky bojují proti Donaldu Trumpovi

2. ledna 2018 v 4:56 | Petr |  Svět okolo
Pamětníci jistě znají "výchovná představení" za bolševika. Celá škola se sbalila a šlo se do kina na nějakou filmovou propagandu. Sovětský film, kde hrdinný komsomolec střílel Špaginem na německé tanky, které mu střelbu oplácely 80mm kanony, aniž by se hrdinovi hnul na hlavě vlásek. Když nad tím dnes přemýšlím tak mi tyto "výchovné" filmy splynuly do jedné masy, ze které vystupují občasné vzpomínky na filmy, kde té propagandy tak moc nebylo. Třeba ještě nedávno jsem z Novosibirského univerzitního warezu složitě stahoval "Otroki vo vselennoj".

Takže poučení pro filmaře - propaganda, pokud je nápadná - nefunguje. Problém je, že američtí filmaři nechodili na "výchovná představení" což má dva důsledky. Jednak hrdinný komsomolec, kterého nepocuchá ani atomovka se dneska jmenuje "superhrdina" - SuperMan, IronMan, Incredible Hulk, Thor, atd. Osobně jsem vyrostl na "Vzpouře mozků" takže americkým zfilmovaným komixům ve formě proudu zmatených akčních scén nemohu přijít na chuť.

Druhý problém amerických komixů a potažmo i jejich filmových podob, je, že "superhrdinové" ( i jejich autoři ) bojují za "sociální spravedlnost" - tedy de-facto za Euro-peklo sociálního státu, který vede civilizaci do krachu. Příklad : komixové vydavatelství Marvel začalo Američany "vychovávat" - Spider Man už není běloch Peter Parker, ale Miles Morales - černoch / hispánec, IronMan je teď nezletilá černoška, norský hromovládný bůh Thor je nyní žena a tak dále a tak podobně. A víte co se stalo ? Zpazgřené komixy se neprodávají ( kupodivu ) ?! Čert vem komixy. Stejný trend vidíte i v kinech. Režisér "rebootu" Krotitelů duchů obsadil do všech rolí ženy, když nad tím fanoušci kroutili hlavami napadl je v novinách, že jsou sexisti, rasisti, fašisti atd. Výsledek je, že film finančně propadl.
Tím se konečně dostáváme ke Hvězdným Válkám, které už desítky let jdou od desíti k pěti. Po dílech 4, 5, 6 tedy "originální sérii", která byla skvělá, přišly po roce 2000 "prequely" tedy díly 1, 2, 3, které ještě nejsou nápadně nasáklé politickou propagandou, ale jsou protě špatné jako filmy. Pak George Lucas prodal své filmové studio firmě Disney, která začala natáčet "pokračování", tedy Hvězdné války 7, a Rogue One a tady se už rostoucí stopy "výchovy" k multikulturní integraci začínají projevovat. Hrdinky jsou vždy ženy, černoši, asiati. Bílý ( heterosexuální ) muž je jedině v roli záporáka.

OK - pokud propaganda z fimu neční dá se to přežít stejně jako člověk přežil "pionýry" kteří letí na Shedar ve filmu "Otroki vo vselennoj". Problém je až s nejnovějším, tedy 8. dílem ságy Hvězdných válek. Ten je v paradoxním postavení, kdy kritika velebí "filmové dílo", ale diváci sepisují petici proti režisérovi a fanoušci prohlašují tento film za "nejhorší, který pohřbívá celou sérii".

Pod vlivem zpráv o kontroverzi jsem se vydal do kina a musím potvrdit - film je sračka a to nejenom multikulturní, genderově vyvážená, politicky korektní, ale i faktická sračka z hlediska elementární logiky. Už v úvodních titulcích běží věta : "republika se dověděla o existenci povstání...." Jaký je smysl povstání slabého tak, že vláda proti které je vedeno by o něm ani nevěděla ? O minutu později princezna Leia Organa ( v českém dabingu opakovaně jako LeiLa ) říká plechové tváři robota C3PO - "netvař se tak pesimisticky". Dělají si autoři srandu ? Lapsy podobného typu jsou téměr v každém záběru ( bomby, které padají ve stavu beztíže atd... )

Pak se na scéně objeví dvě postarší lesbicky vypadající můry, které se zestárlou Leiou vypadají jakoby všecny tři žily v registrovaném polyamorickém svazku. Pak jedna z těch neznámých - hubená stařenka ve fialové paruce převezme velení povstalců, což po dvě hodiny trvajících peripetiích vede k tomu, že všechny doposud známé postavy jsou zabity, Přežije jen osádka Millenium Falconu sestávájící z černocha, smrtelně zraněné asiatky, "Žvejkala" a rodinky zvířátek, které bude Disney prodávat jako hračky. Tito se poplácávají po ramenou, že "teprve teď, když zbyli jen 4, je povstání na prahu vítězství" a za těchto slov odlétají neznámo kam.

Fanoušci Star Wars mají po tomto filmu asi těžkou hlavu, jak může děj pokračovat, ale mně je to jasné. Hvězdné války č. 9 začnou výbuchem poškozeného Millenium Falconu a tím se autorům uvolní ruce k pokračování dle momentálních potřeb propagandy - nejspíš tedy bojem pozitivně diskriminovaných, genderově diverzifikovaných černošek proti Donaldu Trumpovi - nebo ne ?

Za bolševika jsme o kino nezavadili s výjimkou západní - kapitalistické - zejména americké filmové produkce. Dnes nevím o kinematografii která by stála za shlédnutí pokud zrovna nejste příznivci "ušlechtilé nudy" artových filmů. Smutné je, že kino se zpožděním několika let dostává se do pozice televize - zbytečné na ně plýtvat časem a penězi. V případě ságy "Hvězdné války" to pro filmy natočené po roce 1983 platí na 100%.

Poznámka při druhém čtení - možná by můj odsudek nebyl tak příkrý, kdybych viděl originální, nedabovanou, anglickou verzi. Ta se ale promítá tak málo a vždy pozdě večer, že pro mně a manželku jakožto rodiče malého dítěte byla neshlédnutelná.