close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Květen 2019

Fotovoltaická zvláštnost

28. května 2019 v 5:39 | Petr |  Elektro
Nedlouho po vypuknutí českého solárního boomu došlo k velkému požáru velké fotovoltaické elektrárny se škodou v mnoha desítkách miliónů. Soudní znalec se k bezprostřední příčině požáru vyjadřoval větou : "Průchodem elektrického proudu vodičem vzniká Jouleovo teplo, které ohřívá vodič až k teplotě vzplanutí". Lidi, kterým cizí elektrárna spálila majetek, po mně chtěli výše uvedenou větu přeložit do "lidštiny", tak jsem si dělal legraci, že toto vylíčení příčin připomíná stařičký doktorský vtip : "Co je příčinou padání vlasů ? Gravitace zemská !" Bylo tedy jasné, že skutečná příčina je někde jinde.

Představte si, že máte solární panel o nominálním výkonu třeba 250 W. Tato hodnota znamená ten nejvyšší výkon, který lze z panelu vytěžit - to jest nepřehřátý panel leží na rovníku a slunce z nadhlavníku svítí kolmo na něj. Nejoptimističtější výkon takového panelu v našich zeměpisných šířkách je 60-80% této hodnoty a reálný výkon se pod pošmournou místní oblohou pohybuje kolem 1-10% nominálního výkonu.

Výsledkem je, že už v začátku solárního boomu se našel chytrolín, který vynalezl tento systém : instalujeme panely o nominálním výkonu třeba 10 kilo-Wattů, ale měnič, který vyrábí střídavý proud pro elektrickou síť k tomu dáme pouze o zlomku maximálního výkonu - někdy jen těch 10% špičkového výkonu solárních panelů. Jistě tušíte jaký je výsledek - 364 dní v roce to bezvadně funguje, a 365 den, po bouřce, která vyčistí vzduch, ochladí a vyčistí solární panely, na blankytně modrou oblohu vyjde slunce, které posvítí kolmo na solární elektrárnu, tak že se výkon panelů dostane nad výkonový limit solárního regulátoru a zbytek je historie : "Jouleovo teplo ohřívá vodič až k teplotě vzplanutí...."

Nakonec se ukázalo, že shořelá elektrárna byla přesně tohoto typu, s poddimenzovaným měničen, což změnilo příčinu požáru ze "zásahu vyšší moci" na "technologickou nedbalost". Od té doby jsem začal sledovat zprávy o požárech solárních elektráren. Často naleznete podiv veřejnosti, že za chladného dne ( studené solární články mají větší účinnost ) vysvitlo prudké slunce a solární elektrárna "nečekaně vzplála !"

Poznámka pro inženýry a šťouraly : Ano - solární měniče mají elektronickou pojistku proti přetížení, ale pokud přehřátý měnič jede desítky minut na 100% výkonu a dovnitř se tlačí ještě větší výkon, který opakovaně a do úmoru aktivuje automatickou pojistku - nakonec "se ucho utrhne", pojistka vypne v době, kdy izolace už hoří. Což by se nestalo, kdyby měnič s rezervou, bez přehřívání a spínání pojistky zvládal veškerý dodaný příkon. Ba dokonce, když je v solárním byznysu zvykem dimenzovat celé elektrárny na zlomek špičkového slunečního svitu, nabízí se jedovatá myšlenka - jak je konstuována ostatní elektronika, a co tedy vlastně znamená "výkon XXXX Wattů" ve specifikacích solárních regulátorů.

Vykládal jsem tuto historku několika lidem, kteří montují solární elektrárny. Z obou stran jsme se nakonec na sebe dívali jako na debily. "Solární elektrikáři" prohlašovali - to je přece normální, že se měnič neinstaluje na celý výkon panelů - byl by 99% času nevyužit a to by přece elektrárnu strašně prodražilo. Prý žádná "technologická nedbalost", ale naopak : "chytré řešení". Na to jsem kontroval příkladem : "Jeli byste výtahem, kde lano unese jen 10% jmenovité nosnosti ?" A oni na to - solární elektronika je dražší než železné lano. A "kdyby něco" - majitel elektrárny musí mít dobré pojištění...
Následuje série Kubáčových jedovatých poznámek :
  • Je vidět, že kořistnická mentalita pevně ovládá i technickou stránku fotovoltaického byznysu !
  • Výraz "obnovitelné zdroje" konečně dostává reálný význam - po požáru totiž musíte vydat finanční zdroje, aby se zničená nemovitost mohla obnovit !
  • Pokud máte vlastní solární elektrárnu - tušíte na jaký zlomek nominálního výkonu solárních panelů máte dimenzovnou regulační elektroniku ?
  • Zná ( a schvaluje ) tento nepoměr pojišťova, u které máte "dobré pojištění" ?
A na závěr poznámka nejjedovatější - až se solární energetika stane běžnou, jako houska na krámě, bude se elektrorozvodná síť dimenzovat na 10% max. výkonu ? Takový požár 400 kiloVoltového vedení by mohl být krásná podívaná i pokud by těsně před ním "náhle zasvitlo prudké slunce".

Je třeba zabít Euro-bestii !

21. května 2019 v 5:37 | Petr |  Svět okolo
Lze to vysvětlovat z mnoha stran. Například u soudu se ptají manželky proč se rozvádí a ta říká o manželovi : "Nakoupí, uklidí, navaří, výplatu odevzdá, ale nemohu ho ani cítit !" Nebo příklad z našeho pracoviště, kde firma X měla "výpadek kvality" kalibrátorů kterými se denně nastavují naše analyzátory. Navzodry tomu, že po několikerém mém upozornění problém odstranila - přesto jsme museli jejich kalibrátory přestat kupovat, protože po určité době už každá chyba, člověka či stroje byla svedena na jejich nekvalitu ( která mezitím pominula ). Indové by možna řekli, že manžel i kalibrační vzorky nabraly "špatnou karmu" a proto jim nebylo pomoci.

Pak tady máme zkušenost s komunistickým blokem a jeho reformami, které probíhaly každou vteřinu jeho existence od krvavého "když se kácí les lítají třísky" s gulagy a popravčími četami po pěrestrojkový "jetřebismus" podle vzoru je-třeba komplexního řešení, než dojde v naší lásce ke kádrovým změnám ;-)) Stejně se to nikdy nestalo, protože už tehdy ( stejně jako dnes ) platilo, že "účinné řešení je politicky nepředstavitelné." Výsledkem byla tak obrovská hromada "špatné karmy", že každý bral úplně přirozeně, když Klausovi američtí poradci na otázku tempa post-komunistických reforem odpověděli "psa daleko méně bolí, když se mu ocas usekne jedním tnutím" - a bylo po sociáálismu.

Bylo ? Určitě bylo - alespoň do roku 1998, kdy korupční skandály vyhnaly Václava Klause z premiérského křesla. Mimochodem dodnes se odhaduje že různí post-komunističtí rozkradači a privatizátoři ukradli 1012 tedy tisíc miliard neboli Bilión korun národního majetku. Různí ultra-libertariáni však tvrdí, že stagnace ekonomiky způsobená pozdější "regulací všeho" v rámci boje proti korupci přinesla ještě větší ztrátu v podobě příliš pomalu rostoucího Hrubého domácího produktu. Takže je lépe když ekonomika jede, přestože se krade, než když se vypisuje "výběrové řízení" i na obecní psí boudu. ( Nesouhlasím s kradením, nicméně zažívám už několikáté "výběrové řízení" ve zdravotnictví a musím potvrdit, že ani "úplná transparentntost" není žádné zrcadlo morálky a etiky o šetrnosti na peníze ani nemluvě )

V každém případě jestli vůbec existují nějaké fungující firmy v českých rukou, je to proto, že se je v letech 1990-2000 podařilo založit, nebo se je ve stejné době nepodařilo rozkrást. Ba dokonce čtenáři, kteří se mnou hluboce nesouhlasí by mohli pohledat, jestli v Česku existuje nějaká firma založená Euro-dotacemi, která se pak od nich oprostila a nyní podniká bez dotací, na volném trhu a za své. Já takovou neznám.... Karle, prosím, nepiš seznam "úspěšných" neziskovek, překupníků teplé vody, dotovaných badatelů do nikam, nebo "tunelů" typu místního výrobce trojrozměrných baterií. Ekonomice totiž nejvíce pomáhá fyzická výroba prodejných a užitečných věcí ( viz Čína a Německo ).
Čili jistě již tušíte, že dnešní článek bude o "špatné karmě" Evropské Unie.
První otázka budiž : Měli jsme šanci tam nevstoupit ? Pravděpodobně měli, ale pokud by vstoupily všechny okolní státy - časem bychom se stali terčem nějaké "Malé dohody", která by nás začala poškozovat.
Měli jsme šanci odmítnout Lisabonskou smlouvu ? Beznadějné - MUDr. Hnízdil by nakonec dosáhl svého a nechal prohlásit Václava Klause, který ji odmítl podepsat za nepříčetného.
Máme šanci vzdorovat Euro-buzeraci ? - v době kdy 58% naší legislativy píšou v Bruselu - je možné ukrutně vzdorovat jednotlivostem, ale pravděpodobně ani vláda ani parlament nemá sil vytřídit a odmítnout všechny Euro-nesmysly.
Jak by se žilo bez Euro-dotací ? Lépe než dnes ! Dotace, které dostáváme z EU pochází ze 2/3 z našich daní a kolem 15% činí doplatek, který k dotaci musí zaplatit náš stát. Náš vlastní podíl na Eurodotaci tedy je 2/3 * 85% + 15% = 72% je tak jako tak z našich peněz. Eurooptimisti by řekli, že alespoň zbylých 28% je z Euro-peněz. Problém je v tom, že daleko větší suma jsou škody za nesmyslné projekty, škody za rozvrat podnikatelského prostředí a škody za financování dotačních mafií. Suma-sumárum - v leteh 1990 - 2003 se opravovala města, silnice, železnice, odsiřovaly uhelné elektrárny, dostavoval Temnelín - bez Euro-dotací se dělo vše to, co se dnes s Euro-dotacemi neděje ( nebo jen šnečím tempem ).

Zbývá samotné meritum věci a to je "reformovatelnost" a "karma" Evropské unie. Pod tlakem Brexitu, "putinových spolupracovníků", "fašistů", a "populistů" Evropská unie zpracovala 5 variant svého budoucího vývoje - 4 z nich de-facto znamenají pokračování v dosavadní linii a poslední varianta "jen společný trh" je tam zapsána jako strašák na Euro-papaláše, co se stane, pokud "xenofoby a fašisty" nepřinutí k poslušnosti dostatečně rychle a dostatečně tvrdě. Nerad zde znovu připomínám pěresrojkový socialismus, kdy redaktoři se ptali papaláše jak odstraní nedostatek zboží způsobený nepružností plánované ekonomiky a oni odpovídali "přísnějším dodržováním plánu".

Každý byrokrat kdekoliv na světě na sebe chce strhnout více moci a daňových peněz, proto každý byrokrat v Evropě obhajuje své výmysly slovy : "Evropská unie to tak chce". Euro-nadšenci to interpretují jako : "Vidíte jak se EVROPĚ křivdí, proto musíme vytrvat a ještě přísněji dodržovat Bruselská nařízení !" Bohužel pravda je zcela opačná. Pokud chceme vybřednout ze stagnace a jako kontinent být alespoň částečně "relevantní" ve světě je třeba zdroj stagnace, výmluv a buzerace vyvrátit od kořene.

V úvodu zmíněný kalibrátor od firmy X, na který se svádělo možné i nemožné - jsme museli přestat kupovat navzdory tomu, že jeho vady byly mezitím odstraněny. "Karma" Evropské unie je tak špatná, že je zcela jedno, jestli v Bruselu právě v tomto okamžiku někdo sepisuje 3657. report, jak věci zlepšit, který nebude přijat protože je "příliš riskantní" Je úplně jedno jestli soudruzi ustoupí v nějaké nepodstatnosti ( zrušení letního času ) a budou to vydávat za óóbrovskou změnu. Škod bylo napácháno tolik, že je třeba zabít bestii jediným tnutím. A vrátit se co nejrychleji k plné státní suverenitě, což bude znamenat, že státní správa bude zase plně zodpovědná občanům - bez výmluv na Euro-úřednictvo.

Nastává okamžik nejtrapnější : I já jsem dostal a četl kandidátní listiny. Panoptikum.... Zelení za práva zvířátek v čele s předsedkyní spolku "Německý ovčák v nouzi".... Vědci za nepřetržitý tok Euro-prachů ..... Vytrolíme EU ..... Borec, který po vzoru Hilšera v jednomužném hnutí nominuje sám sebe a mnoho dalších. Ale berte to tak, že v Evropském parlamentu poměr mezi vysokým platem a nízkou zodpovědností dosahuje vrcholu, proto je tak atraktivní pro magory, což je úmyslná taktika Evropské unie, jak od Eurovoleb odvrátit většinu voličů, kteří si neuvědomují, že směrnice sepsaná Bruselským "vlčákem v nouzi" stojí - diky Lisabonské smlouvě - nad ústavním zákonem schválenými 3/5 poslanců řádně voleného lokálního parlamentu....

OK tedy jiste tušíte, co po vás Kubáč chce : "Prosím! Prosím !! Prosím !!! V nastávajících Euro-volbách volte tak maximálně euroskeptickou politickou stranu - jak vám vaše vidláctví ( kavárenství / lepšolidství / sluníčkářství ) dovolí".

Jenom drobná poznámka : ANO bude líp - stojí na zemědělských Euro-dotacích a ani ODS v čele s Fialou rozdělujícím stáže z programu Erasmus NENÍ euroskeptická strana !!

Nastávající volby sice nezničí rakovinu evropského kontinentu, ale každé zpomalení růstu dává evropské civilizaci malinkatou šanci že neskončíme jako středověcí křesťani na blízkém východě.
Kvůli jistým čtenářům nemohu nechat diskusi zcela otevřenou, nechávám ji alespoň moderovanou, protože už jsem dlouho neslyšel ty báječné argumenty, jak zákazem picích brček a nedobrovolným rozdělováním ilegálních migrantů bojuje EU za světový mír.

Druhý pokus o anténní analyzátor.

14. května 2019 v 5:26 | Petr |  Elektro
Když chcete přijímat rádio, koupíte si tranzistorák od Číňana, roztáhnete teleskopickou anténu a doufáte, že to "nějak" bude fungovat. Kdybyste stejně ležérně přistupovali k vysílání - začaly by se vám doma časem hromadít spálené radiostanice, poněvadž vysílací anténou prochází výkon větší než nula-nula-nic, a proto je nutné aby vnitřní odpor alias "impedance" radiostanice, kabelu i antény byly stejné. V opačném případě totiž na každé "diskontinuitě" - tedy v každém místě kde jsou spojena vedení s různým vnitřním odporem dochází k odrazu signálu, který se vrací do radiostanice až přetíží ( a může spálit ) výstupní tranzitory ve vysílačce.

Většína antén se dnes staví jako "rezonanční" tedy de-facto jako obvod s cívkou a kondenzátorem, který rezonuje právě na vysílací frekvenci. Pokud máte pocit, že vaše anténa nemá nikde žádou cívku ani kondenzátor - buďte si jisti, že má - samotný vodič (prut) antény je cívka roztažená do podoby drátu a kondenzátor je kapacita tohoto drátu vůči matiče ZeměKouli. Pokud L-C obvod rezonuje zdánlivé odpory alias "reaktance" cívky a kondenzátoru se vzájemně ruší a anténa se jeví jako čistý ohmický odpor. Pokud tento odpor dokonce odpovídá vnitřnímu odporu kabelu a vysílačky - sláva máte naladěno a můžete vysílat. Jinými slovy : snem radio-amatérů je aby se přijatelná rezonance a přijatelná impedance antény sešly "v jednom bodě" a to na frekvenci, na které se bude vysílat. JASNÉ ?
Takže se koupí PSV metr, což je přístroj který měří napětí vln jdoucích od vysílačky k anténě a hlavně napětí vln odražených nazpět. Pokud je anténa dokonale sladěná s kabelem a radiostanicí - prakticky veškerá energie se anténou vyzáří ( nebo přemění v teplo ) a zpět se nevrací nic. Když soulad ( stejná impedance ) není - vrací se zpět více a více energie až v extrémním případě ( nepřipojená, nebo zkratovaná anténa ) se odrazí 100%. Dopřednou i odraženou vlnu PSV metr měří pomocí zařízení zvaného "směrová vazba". Viz schémáko na obrázku. Abychom nemuseli pracovat s napětími, které závisí na vysílacím výkonu používáme tzv. "poměr stojatých vln", který vypočteme dle jednoduchého vzorečku :
PSV = ( UFWD + UREF ) / ( UFWD - UREF)
Kterýžto výpočet PSV metr neprovádí, ale má k tomu kalibrovanou stupnici na displeji. Ideální anténa ma PSV 1:1, zcela špatná anténa ( rozpojená, nebo zkratovaná ) má PSV 1:nekonečnu + všechny případy mezi tím.

Pokud koupíte od obchodníka anténu ověřené konstrukce, která po sestavení je "téměř v rezonanci" a zároveň má "téměř ideální" impedanci - měřením PSV nad a pod ideálním rezonančním kmitočtem dojdete k poznatku, jestli anténu je třeba "trochu prodloužit" nebo "trochu zkrátit" a tím ji dostat do rezonance na středním vysílacím kmitočtu. PSV metr k takovému doladění bohatě stačí a tím mezi radioamatéry někdy vzniká dojem že PSV metr a jeho údaje jsou alfou a omegou - zcela dostačující k veškeré činnosti kolem antén. Existuje ale kategorie "nenaladitelných antén" kde PSV metr ukáže "nekonečno" a jste nahraní.

PSV si totiž můžeme hrubě představit jako poměr mezi impedancí antény a zbytku "vysílacího systému". Problém je v tom, že PSV 1:2 znamená buď že impedance antény je 2x větší než vysílačky ( 100 ohmů ) nebo poloviční ( 25 ohmů ) a aby to nebylo tak jednoduché - když už zjistíme že impedance je 100 ohmů stále ještě nevíme kolik z toho je "reálný ohmický odpor" a kolik jsou "reaktance" z přílišné indukčnosti nebo přílišné kapacity antény. Takže u hrubě rozladěné antény máte PSV 1:nekonečnu a pokud prodlužujete nebo zkracujete, hodně, nebo málo je to pořád někonečno a samotné PSV vám nedává informaci kterým směrem je anténa rozladěná.

Analogií s šoférem - představte si, že byste svým autem honili jiné auto, nedostali byste informaci kterým směrem ujíždí ani kterým směrem jedete vy, a jedinou informaci, kterou byste měli by byla : "poměr mezi tvojí a jeho rychlostí je 1:2" aniž byste věděli který z vás jede rychleji - to je PSV. Tomuto fenoménu se radioamatéři ( částečně ) brání skenováním PSV v širokém frekvenčním spektru a vykreslováním křívek pomocí jednoduchých "anténních analyzátorů". I já mám za sebou jeden - v podstatě neúspěšný - pokus jak anténní impedanci rozebrat podrobněji.

Takže : vidlákovi je líto dát 10 000 za "anténní analyzátor", zejména když paní Kubáčová nechce dát ani prachy na signální generátor, který bych využil daleko více. Tudíž jsem chtěl něco "obšlehnout" a postavit a tím jsem se dostal do oblasti "Arduino DDS". Jakože Arduíno řídí nějaký syntezátor kmitočtu a zároveň odečítá napětní ze "směrového vedení" a zároveň vše vykresluje na grafickém displeji 126 x 64 pixelů. To by bylo nádherné, kdyby to šlo postavit běhen 45 minut od usnutí dcery k usnutí paní Kubáčové, ale nejde - tudíž musím svoji technologii přizpůsobit reálným možnostem.
Takže jsem rozšrouboval vlastní stařičký PSV metr na anody obou diod ( viz schémátko nahoře ) jsem napájel drátky na ně připojil osciloskopické sondy a zavedl je do oscilokopu pracujícím v režimu XY. a to tak že signál UFWD šel do osy X a signál UREF šel do osy Y. Co je vidět na obrazovce osciloskopu jsem se pokusil namalovat na obrázku TEDY postupujeme zleva doprava:
  1. Ideálně impedančně přizpůsobená anténa, která zpět do radiostanice neodráží žádný signál. PSV je 1:1
  2. Anténa, jejíž impedance je VĚTŠÍ než impedance radiostanice - odráží signál ve fázi ze signálem radiostanice - extrémním případem je nekonečná impedance = anténa nepřipojená vůbec = tzv. "rozpojené vedení" která odráží zpět 100% signálu a výsledkem je úsečka pod úhlem 45 stupňů k osám X i Y.
  3. Anténa, jejíž impedance je MENŠÍ než impedance radiostanice odráží zpět signál v opačné fázi než je signál radiostanice a výsledkem je úsečka opačného sklonu než v bodě 2. Extrémním případem je anténa s nulovým odporem = "zkratované vedení" kdy má úsečka úhel 135 stupňů k osám X a Y.
  4. Nenaladěná anténa s vysokou reaktancí. Tedy přebytek kapacity nebo indukčnosti antény způsobuje fázový posun mezi dopředným a odraženým signálem a oscilokop nám kresli elipsy. Čím více je delší osa elipsy blízká ose X tím je anténa lépe naladěla i v rámci vysoké reaktance a čím více se delší osa elipsy blíží úsečkám 45 a 135 stupňů tím je anténa naladěna hůře, stejně tak - čím více se elipsa blíží kružnici - tim větší jsou reaktance antény a takovou anténu patrně nepůjde dobře naladit. Ba dokonce pokud si oscilloskop přepnete do ( běžného ) režimu zobrazení závislosti obou signálů na čase - poznáte jestli dopředný signál předbíhá odražený ( přebytek indukčnosti = anténa je dlouhá = její rezonance je na nižší frekvenci než potřebujeme ) nebo jestli odražený signál předbíhá dopředný ( přebytek kapacity = anténa je krátká = rezonuje na vyšší frekvencí než potřebujeme )
Sláva starý vykuchaný PSV metr dá odpověď na "tajemství antén". V praxi to tak snadné není. Prvním předpokladem spolehlivého měření je že musíte mít dvě absolutně stejné osciloskopické sondy což není ( se shoppováním paní Kubáčové ) můj případ ( mám 3 - každou jinak špatnou. ) Tedy nějaké přesnější bádání ve fázových posunech je pro mně iluze. Druhý problém je v tom, že "směrové vedení" je opravdový měřicí přístroj založený na černé magii poněkud citlivé fyzice, tedy vše musíte mít správně zapojené, ( dokonale ) stíněné, uzemněné, správně "terminované", aby měřící signály šly kam mají a né jinam.

Třetí problém je v tom, že směrové vedení zobrazuje "poměr impedancí" ať už "impedance" znamená cokoliv. Tedy nepříjemným zjištěním z tohoto pokusničení ( s bezindukčními odpory místo antény ) je, že moje radiostanice má skutečnou "impedanci" ne 50 ohmů bez reaktance jak píšou na štítku, ale spíše okolo 40 ohmů s nezanedbatelnou indukční složkou. Výsledek experimentování se směrovým vedením je tedy následující :
  • Odrazy signálů z nepřizpůsobených ( nepřesně definovaných ) impedancí značně znehodnocují měření.
  • Fázová měření jsou u mně problematická, kvůli rozdílné délce ( a kapacitě ) mých osciloskopických sond.
  • Impedance radiostanic je jen o něco méně komplexní a s frekvencí se měnící než impedance antén. Lépe by bylo použít signální generátor, který má na výstupu atenuátor ( útlumový článek ) složený z reálných ohmických odporů, kde odchylky od jmenovité impedance ( téměř ) nejsou.
Prostě chaos, který nesměřuje k tomu, že bych si mohl dovolit postavit anténu, popsat ji zde na blogu a pak o ní AUTORITATIVNĚ prohlásit, že její parametry jsou takové a makové.

Bude tedy nějaký třetí pokus ? Řekl bych, že mohu "obšlehnout" ještě následující varianty :
  1. Směrové vedení s ferritovými toroidy - bude rozdíl oproti "směrovému vedení" na plošném spoji ? ( Pochybuji )
  2. Impedanční můstek s odpory - to je moje oblíbená varianta, protože porovnává impedanci antény s "bezindukčním odporem" 50 ohmů takové kvality, jaké seženete a radiostanici používá jen jako zdroj signálu. Problém je, že tento můstek nemůžete trvale nechat v signálové cestě ( jako PSV metr ) protože jeho útlum je v porovnání s PSV metrem obrovský. 3/4 energie vysílačky se "pálí" na "bezindukčních" odporech. Zato můžete měřit jakkoliv rozladěné antény bez rizika, protože radiostanice "vidí" jen impedanci odporového můstku a ta nikdy nevybočuje z rozsahu 25 - 75 ohmů ( tedy PSV 1:1,5 -1 :2 )
  3. Vektorový voltmetr ( hodí se spíše pro Arduíno s DDS a dispejem )
  4. Přece jenom se pustit do Arduína + DDS ?
  5. Prijít po výplatě a paní Kubáčové suše oznámit : "Domácnost už nemůže existovat bez anténního analyzátoru - tady jsem jeden koupil !"
Paní Kubáčová by se v každém případě měla zamyslet nad tím, jestli ubohé přístrojové vybavení jejího manžela nedělá rodině větší ostudu než její ( úúúúúdajně ) uboze vybavený ( avšak k prasknutí plný ) šatník !!!

Proč je v Praze drahé bydlení.

7. května 2019 v 5:22 | Petr |  Svět okolo
Jako cyklista jsem projel celou Východní Evropu + Balkán. Není velký rozdíl jestli jste v Krušných horách, na Šumavě, v Jesenících, nebo jestli sjíždíte Starou Planinu, nebo Transylvánskou vysočinu. Všude to vypadá tak, že dojedete k poslední vesnici s železniční stanicí. Koleje nekončí na zanedbaném nádražíčku, ale jejich rezavé zbytky míří do lesa, kde najdete ruiny pily, ruiny cihelny, ruiny mlýna, ruiny sila a pekárny, ruiny sklárny, nebo menší hutě nebo břízami zarostlý průmyslový podnik, kde ani nejdivočejší fantazie neumožní odhadnout, co se tam kdysi vyrábělo.

Vesnice pak jsou viditelně přizpůsobeny již neexistující výrobě. V zemích bývalé Jugoslávie ještě vidíte zoufalou snahu po živnostenském podnikání ve formě divokých kobinací živností - nápis na domě : "Električar / Mehaničar / Frizer / Vulkanizer" ( nepřesně přeloženo Elektrikář / Mechanik / Kadeřník / Pneuservis. ) Devět řemesel, desátá bída. V oblasti Evropské unie však vidíte už jen úpadek a zahnívání. Lidi v produktivním věku se dělí na tři skupiny
  • Zaměstnance státu, policajty hasiče, učitele, pošťáky a nemnoho dalších.
  • Pobírače státních sociálních dávek flákajících se po návsi v teplákovce
  • Ty, kteří tam nejsou, neb prchli z venkova do metropolí.
Venkovu dominují senioři posedávající na lavičkách ve starodávném hodobóžovém oblečení, vzpomínající na zašlou slávu břízami zarostlých fabrik a čekající na smrt.

Důvody tohoto stavu jsou různé, ale největší společná příčina je globalizace. Proč pálit cihly v Bruntále, ve Studénce nebo v Laliči, když se mohou ( po rozbitých dálnicích ) dovážet kamionem z Německa. Proč péct místní chleba, když to zcela zjevně snižuje zisk megapekáren Agrofertu. To je globalizace, která dle ekonomů prospívá všem, neboť výrobek je po odečtení ziskové marže globální megakorporace o pár procent lacinější než místní, který by vyráběl váš strejda, pokud by se neuchlastal v depresi na dávkách, když fabriku, kde dělal celý život, rozkradli privatizátoři.

Je pozoruhodné, že i globální státy a globální výrobci jako třeba Čína mají "problémy s venkovem". Číňani se marně snaží "industrializovat a civilizovat" vnitrozemské oblasti v prostoru mezi Mongolskem a Indií. V Číně, tím spíše než v Evropě, když je nějaká výroba o 0,001% lacinější v městě X než v městě Y znamená to že z města X se za 20 let stane 20 miliónová metropole zcela závislá na dané výrobě, zcela zamořená odpady této výroby. Co by dělalo těch 20 mega lidí, kdyby se globalizace otřásla, nebo výrobek X vyšel z módy ? Třeba by se rekvalifikovali na Frizer-Vulkanizer !

OK takže právě jsme sáhodlouze vysvětlili, proč je venkov ztracen. Teď ještě, proč jsou ztraceny i metropole. Drobný průmysl v malých městech absorboval lidi, kteří se netlačili do velkých měst. Dělník z Prahy-Letňan svařující podvozky vozů Avia neměl důvod pohrdat venkovanem z Kopřivnice svařujícím podvozky vozů Tatra. Ale pak se vše pokazilo svět se rozdělil na metropole kde se velký průmysl nedá provozovat, aby se hipsterům neudělalo šoufl a venkov, kde se nedá provozovat nic, z důvodu globální výroby každého jednoho výrobku ve vlastní- k tomu určené - 20 miliónové čínské zamořené město-fabrice.
Zbylo jediné zboží, kterého je neomezená spotřeba ve městě, i na venkově nezávisle na asijských globalizátorech - PENÍZE. Ty se tisknou v sídlech centrálních bank a rozhazují v sídlech velkých úřadů. Jako radní z Bruntálu musíte sepsat táákhle dlouhou žádost abyste byli "v ministerském pořadníku na dotaci dvacátí pod čarou". Jako úředníkovi rozhodujícímu, kdo bude pod čarou vám však dotační peníze samy plynou na výplatní pásku ( i mimo ni ). Lidi kteří by byli spokojeni a hrdí na svoji práci, kdyby uměli nabrousit katr na venkovské pile - neumějí nic použitelného. Naopak - společnost je nutí vystudovat soukromou "negramotnou univerzitu" a tlačit se do státní správy. Proto je venkov ztracen, proto je ekonomika velkých měst přehřátá a zůstane přehřátá - dokud se cihly budou vozit z Něměcka, Boty z Číny a prachy z Bruselu ( přesněji z Frankfurtu nad Mohanem )

Jestli právě vy pročítáte pražskou inzerci a porovnáváte ceny nájmů s nástupním platem úřadu XY. Neplačte, ale přemýšlejte co a kde dělali vaši rodiče, prarodiče, ve vašem věku ? Byla to nějaká Euro-pruda v hlavním městě, placená z daní ? Pak se nedivte, že trh si brousí zuby na vaše "easy money", nepodložené ničím užitečným, ještě dříve, než jste je vydělali.

Osobně bych 10% clo na jakýkoliv dovoz zavedl jako strategické zvýhodnění domácí výroby, která nepodléhá rozmarům globální megakorporace, nebo pletichám cizí ( komunistické ) vlády. Clo znal i můj oblíbenec - reformátor Josef II. Dotace - jakéhokoliv druhu - bych zrušil, protože narušují zpětné vazby společnosti. A navíc státní dotace v 18. století nebyly, protože takovou nemorálnost si ani tehdejší absolutní monarchové vůbec nedovedli představit. Pak by byty v Praze klesly v ceně výrazněji než bolševickými plány současného pražského magistrátu.