close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Leden 2019

Známky krachu

22. ledna 2019 v 5:42 | Petr |  Svět okolo
Absolutně nejsem schopen dostat z hlavy svá pozdní středoškolská léta - 1988 -1989, zejména proto, že kamkoliv se dnes podívám mám už mnoho let pocit dejá-vu jako hrom.

1. Niesů robotníci :

Soudruh Bilak se ptá soudruha Mao Ce Thunga : "Můžete nám poslat nějaké pracovníky ?" Mao se ptá : "A kolik chcete : 10 miliónů, 20 miliónů, 30 milionů ?"
Moje švagrová říká :"Doktoří nic nedělají, jen berou těžké prachy, pijí kafe a souloží se sestřičkami a přesto to ani nechtějí dělat"
Neboli jinak : sežeňte dnes kohokoliv schopného samostatně vykonávat jakoukoliv práci. Známý z oblasti strojírenství je zoufalý už léta ( snad krom krize po roce 2008 ). A vy osobně - objenejte si instalatéra, elektrikáře, zubaře !
Neboli ještě jinak - známkou blížícíhose krachu je, když zpětné vazby společnosti jsou narušeny. Jeden z projevů tohoto narušení je, že vznikají profese, které nevytvářejí hodnoty pro jiné lidi a ty odsávají lidi z profesí, které jsou ostatním užitečné.

2. Záplatování :

Za pozdního bolševika byl relativní nedostatek všeho - na auta byl vypsán "pořadník" a s pořadím v něm se různě podvádělo a uplácelo a aby to nebylo tak jednoduché tak byl i "pořadník na pořadník". Bolševika nikdy nenapadlo řešit příčinu - tj. Zvednout výrobu, protože to bylo příliš komplexní a vedlo by to k otázkám, které měly potenciál zhroutit režim - jako například Je správný poměr mezi odvedenou prací, mzdou a kupní sílou této mzdy ?
Dnes : Měli jsme bolševiky infestovanou soudní soustavu. Ta nebyla schopná zajistit vymáhání dluhů, Proto jsme zavedli soukoromé podnikatele - exekutory - s pravomocí soudců. Ti neodvratně přitáhli do tohoto byznysu mafiány a různou další svoloč. Tak jsme je začali regulovat a omezovat. Proč nelze reformovat soudnictví a pravomoci exekutorů vrátit zpět do rukou státu ? Tato otázka nepadne, protože hajzli mezitím z nezodpovědných a z chudáků vydřeli majetek schopný zhroutit dnešní stát.

3. Všichni jsme si rovni jenom někteří jsme si rovnější :

Komunistické "konexe" znamenaly, že jste si zavázal zelináře, žezníka, nějaké ty řemeslníky, kterým jste poskytoval "protislužby" a oni vám. Dnes máme Konexe - verze 2.0 - Stropnický starší býval ministr obrany, Stropnický mladší býval ochránce feťáíků squattujících v pražských nemovitostech. Nebo z jiného soudku : Před pár lety na Budějovickém sídlišti Máj policie mlátila bílé demonstranty, kteří protestovali proti narušování veřejného pořádku, zatímco s narušiteli žertoval "antikonfliktní tým" atd. atd.

4. Účinné řešení je ( politicky ) nepředstavitelné :

Viz celý tento blog. Snažit se řešit společenské problémy znamená viklat cihličkou v základu stavby, která ať je jakkoliv špatná skýtá někomu místo na slunné terase vysoko nad viklanou cihličkou. Chcete slyšet příklady z minulosti ? Celý komunistický blok a ( marné ) snahy o jeho reformu. A ze současnosti třeba Brexit.

5. Propaganda a štvavé vysílačky :

Válečný štváč Reagan Putin může za naše průsery. Elity společností ve skutečnostni nemyslí, jen opakují co řeklo politbyro někdo jiný. Pokud o věcech samostatně přemýšlíte posloucháte Hlas Ameriky hledáte alternativní informace jste režimu a jeho představitelům podezřelí. Stejně tak 20% menšina společnosti zcela oddaná oficiální linii si nedovede představit, že 80% společnosti - každý jedinec sám za sebe - má o režimu pochybnosti. Proto hledají "ideově-diverzní centrálu", která dle jejich představ fašisty a frustrované nevzdělance řídí, jako jsou oni sami řízeni oficiální státní propagandou.
Navíc co je lepší výmluva za průsery, kterých jste se při řízení společnosti dopustil než "diverze" z USA Ruska.

6. Náklady uniklé příležitosti.

Pokud můžete dělat zodpovědnou a hodnotnou práci za X tisíc, nebo se za stejnou sumu můžete flákat někde na úřadě co si zvolíte? Pak vznikají paradoxy, že celé komunistické Československo mělo 200 000 státních zaměstnanců včetně pracovníků okresních výborů KSČ, kteří měli jisté pravomoci státní správy. Dnešní Česko, které má o třetinu méně obyvatel má 469 737 tisíc zaměstnanců. Ergo 300 000 lidí je ve státním aparátu zaměstnáno zbytečně a ti jednak chybí v reálné ekonomice a navíc každý jeden takto zbytečně zaměstnaný spotřebuje daně nejméně od 3-4 skutečně pracujících. Tedy 300 000 lidí, které stát zaměstnává zbytečně = 1.5 miliónů lidí, kteří by mohli platit daně na něco užitečného, ale nemohou. To je ve státě s 5 milióny zaměstnaných docela slušná darda ne ?

7. Rozpojení zpětných vazeb

Bezdětné můry určují standardy pro výchovu dětí. Zdravotní sestry- funkcionářky, které utekly od pacientů do byrokracie určují standardy ošetřovatelství. "Teoretici pedagogiky" určují standardy školství. Ekologičtí aktivsti z humanitních fakult určují jak mají fungovat spalovací motory, silnice, elektrárny : "Kdo práci nezvládá - práci kontroluje". Toto je však jenom jedna polovina mince. Švec šijící špatné boty neměl zákazníky a mřel hladem. Dnes můžete nařízeními úřednictva prznit společnost celý život a ještě za to dostat prémie nebo medaili.
Rozpojení zpětných vazeb je z hlediska elit společnosti žádoucí. Být konfrontován s vlastními chybami totiž není kompatibiliní s představou "pohodlného místa" z bodu 6. Proto "koalice politických stran", kde ať zvolíte kohokoliv - stejně nakonec lišky a zajíci uzavřou "kompromis", proto Evropská unie, která nepodléhá kontrole lidí, jejichž život Euro-buzeracemi zhoršuje.

Historie ( nejenom naše ) prý probíhá ve 20. letých cyklech, takže člověk který se dožije 80 let prý prožije dva cykly dobré a dva špatné. Komunismus padl v roce 1989 a až do "Lisabonské smlouvy" v roce 2009 to celkem šlo. Zdá se tedy, že současné politické režimy v Evropě definitivně vyhnijí nejpozději do roku 2029 - kruci to je ještě dlouho.

Několik pohedů na rok 2019

15. ledna 2019 v 5:04 | Petr |  Svět okolo
Dosti často mi píší čtenářové, že četli můj článek z dob před mnoha lety a pak jsou dvě možnosti :
A) že jsem měl pravdu, historie to potvrdila a jak to dělám, že zázračně vidím do budoucnosti ?
B) že jsem byl úplně mimo, což jim jen potvrzuje, co věděli už dávno, že jsem naprostý vůl.

Obě varianty mě velmi těší, protože i pro mně samotného je každý článek "konzerva" mého tehdejšího myšlení a situace kolem. Proto je na čase udělat si další radost a sepsat další výhled do budoucnosti, který po "dozrání" někdy v roce 2024 bude dalším zajímavým střípkem a tématem k zamyšlení.
Jaká je tedy moje představa vývoje společnosti v letoším roce s náznakem jak to bude pokračovat v dalších letech :

Zcela optimistická vize :

V březnu vystoupí velká Británie z Evropské unie. Euro-papaláši budou dosti hloupí na to aby se Britům za to mstili, což povede k vlně sympatií vůči Britům ze strany lidí, kteří mají rozum v hlavě ( a takových je v Evropě většina ).
V květnu 2019 budou volby do Evropského parlamentu, kde voliči po celé Evropě dají najevo co si o EU myslí ( a msta na Britech bude poslední kapkou ). Výsledkem bude Euro-parlament naplněný Euro-skeptiky, kteří zahájí faktický rozpad EU, takže ke 30. výročí pádu komunismu se opět staneme ( de-facto ) svrchovaným státem.

Bramboračka :

Existuje více kombinací, jak by se situace na kontinentě mohla vývíjet ve stylu bramboračky, proto uvádím kombinaci toho nejhoršího : Británie dosáhne dohody rovné diktátu EU. Euro-papaláši to přesto budou vykládat jako "obrovský úspěch integrované Evropy". Francouzi ve strachu o Euro-dotace a Němci, protože mají "ordnung" zvolí jen mírně modifikovanou verzi současné politické "státotvorné" reprezentace, která prohlásí že se "poučila" a že zavede "zásadní reformy EU" ( nebo to ani neslibí ), pak vše utichne a transformace EU na SSSR bude potichu pokračovat.

Pesimistická vize :

Lokální válka v jakékoliv formě. Např. Občanská válka ve Francii, občanská válka v Británii, terorismus v Severnním Irsku, Občanská válka v Katalánsku / Baskicku / Španělsku. Případně lokální válečné konflikty typu USA proti Iránu, Arabi či Turci proti Izraeli atd.

Ultrapesimistická vize :

Evropská unie je jedinou oblastí na ZeměKouli, která se doposud nevzpamatovala z krize roku 2008. Navíc Růst HDP v EU je nejnižší na celé Zeměkouli ( chudou Afriku odkud k nám míří ekonomičtí migranti v to počítaje !!) Navíc tady máme multikulturalismus, politickou korektnost, boj za třetí pohlaví, "lidská práva", vysoké daně, nepružné banky, všechny možné Euro-buzerace atd. To je obrovská koule na noze oproti konkurenci typu Číny a USA, která způsobuje, že sice jsme zatím bohatí, ale žijeme z podstaty. To znamená, že existuje možnost, že postupně chudnoucí - daně platící bílá menšina - "hnutí žlutých vest" - dosadí na trůn ne drzé realisty : Le-Penovou, Salviniho nebo Orbána, ale skutečného Hitlera verze 2.0, který v některé velké Evropské zemi zavede diktaturu a pokusí se napadnout některou z vemocí a tím zopakovat historii 20. století.

Nemohu si pomoci abych nezopakoval výrok svého bývalého šéfa jehož otec byl gymnaziálním profesorem latiny a dějepisu za První republiky : "Celá třicátá léta jsme cítili, že se blíží válka, jenom jsme nevěděli kdy a jak vypukne!"

Ultra - ultra pesimistická vize :

Pošťuchování mezi velmocemi se změní v obchodní válku, která se změní v konvenční válku na moři, která se změní v konvenční válku na souši, která se změní v jadernou válku, která se změní v globální termonukleární konflikt. Hmyz a baktérie přežijí.

Přísně tajný výrobce kyslíku

8. ledna 2019 v 5:47 | Petr |  Příroda
Když si pustíte televizi slyšíte tam mnoho náznaků, ze kterých si běžný člověk vytvoří asi tento obraz : Člověk je největším producentem CO2 na ZeměKouli a CO2 nás nakonec všechny zabije, kvůli globálnímu oteplování, roztávání ledovců a růstu hladin moří, proto musíme vysazovat stromky, aby tyto náš CO2 vestavěly do dřeva a tím apokalypsu odvrátily. Taky si to tak nějak představujete ?

Přestože každá část předchozího tvrzení je "téměř" pravda dohromady je to omyl ( nebo lež ) jako věž. Proberme tedy nejprve otázku produkce kyslíku :

95% veškeré živé hmoty jsou vodní organismy, 2/3 hmoty vodních organismů jsou baktérie, z baktérií je převážná většina ne-fotosyntetizujících, ale pokud se jedná o živé tvory, kteří provozují fotosyntézu ( a tudíž vyrábějí její odpad = kyslík ) největší objem rostlinné hmoty jsou vodní fotosyntetizující baktérie alias sinice. ERGO - největším producentem kyslíku na ZeměKouli jsou mořské sinice, jejichž sladkovodní sestry v letních rybnících dvakrát nemilujeme. Tudíž největším skladem vzdušného CO2 ( přesněji uhlíku z něho ) nejsou lesy, ale megatuny zdechlých ( i živých ) mikro ( i makro ) organismů v bahně na oceánském dně.

Tím jsme se poněkud přiblížili pravdě, ale stále né zcela. Sinice totiž trpí virovými chorobami a jeden kmen virů - cyanofágy - se rozmnožuje tak, že napadne milou sinici a několik hodin ji nutí zvednout intenzitu fotoystnézy na mnohnásobek klidové produkce, než ji zabije. Sinice během té doby vyprodukuje více kyslíku než za celou svou existenci předtím a takto získanou energii použije virus k výrobě masivního množství potomstva, které se pak uvoní z vyčerpané - zdechlé sinice.

Konečný závěr tedy je - největší producent kyslíku na ZeměKouli jsou cyanofágy, které napadly sinice, odhaduje se že až 60% produkce kyslíku ( a tím i spotřeby CO2 ) padá na jejich účet - a pak choďte sázet stromky ?!

Produkci CO2 nemám úplně detailně nastudovanou, proto nevím jestli největším producentem CO2 jsou sopky ( zejména ve formě horkých minerálních pramenů na mořském dně ), nebo jestli hlavním producentem CO2 nejsou také ( mořské ) bakterie v bahně mořského dna - jako zrcadlový obraz sinic. Nejvýše na třetím místě ( ale spíše ještě níže ) je s proukcí CO2 člověk.
Sinice
Tím se nám ta informace z televize trochu rozpadla ne ? Znamená to že nemáme sázet stromky ? Rozhodně jsem proto, abychom sázeli stromy, a aby krajina byla maximálně zalesněná, jak jen civilizace dovolí . A aby to byly hospodářsky řádně řízené, zdravé lesy ne lýkožroutem sežraný národní park. Smyslem dnešní pohádky je něco jiného : Můžeme vykládat hrubě zjednodušený obraz světa - pro motivaci dětí na prvním stupni základní školy. Problém je, když tento zjednodušený obraz světa pronikne až do "nejvyšších kruhů". Pak se třeba může stát, že státy mylně financují výsadbu stromů pod dojmem, že to sníží hladinu CO2, ačkoliv dokonalé poznání životních pochodů mořských sinic a jejich virů ( na které zas tolik peněz nejde ) by možná přineslo daleko účinnější opatření, nebo by nás vedlo k větší ochraně oceánů, která je daleko důležitější než eko-kraviny provozované na souši.

Když už jsme u těch šokujících fakt - nejčastější životní forma na ZeměKouli jsou právě viry odhadovaný počet je 1031 jedinců náležejících asi do 100 000 000 druhů z nichž jen kolem 2 000 000 je prozkoumáno. A když už jsme u toho, že lidi jsou zanedbatelná menšina - i v lidském organismu je více střevních baktérií nežli našich vlastních buněk a DNA našich bakterií je asi 150x větší než naše vlastní. Poněkud drsně lze říci, že každý z nás je vlastně "hovno obalené člověkem" - zajímavé ne ?

Kubáčova zlá otázka je jako vždy stejná : Proč o takových věcech musí psát vidlák na obskurním blogu ? Třeba kdyby to bylo v hlavních zprávách ČT 24 důkladně vysvětlené, třeba by lidi začali přemýšlet a pochybovat i o ostatních "nevyvratitelných pravdách" z úst našich politruků.

Nekvalita elity

1. ledna 2019 v 5:46 | Petr |  Filosofování
I v letošním roce budeme žít ve světě rozděleném v poměru 99:1. Tedy 99% frustrovaných hlupáků a 1% vzdělanců, kteří "vědí jak v tom chodit". Bolestivě jsem si to uvědomil o Vánocích 2018, kdy kvůli dceři, která je příliš malinká, aby viděla "vánoční produkci" už 10x jsem nemohl dělat svou nejoblíběnější činnost - to jest televizi zcela ignorovat, případně nahradit nějakým tím filmem ze starého DVD.

Netušíte o čem mluvím ? Je běžné, že během roku přijdu domů až k večeru a paní Kubáčová hásí - "pustila jsem televizi, ale zase tam všechno psali ve Wordu" To jakože dialogy české televizní produkce jsou slaměné a nablblé ve stylu : "Poručíku : V křoví je mrtvá ženská, asi ji někdo zabil ?!?". Nebo ještě lepší ze seriálu "Modrý Kód" : "Nepodařilo se nám ho nahodit ( = obnovit srdeční činnost ) tak jsme jej museli stabilizovat ( = spoutat, aby bez krevního oběhu nevylízal z hrobu nebo co ?? )" Dialogům psaným tímto způsobem se kdysi vysmíval Ladislav Pecháček v "Básnícich" č. 3. : "Něco si říct musej - má to 13 dílů", než sám upadl do stejné machy - psaní kravin jen pro prachy ;-)

Tedy sledujete tele-bednu a máte smíšené pocity od jednoznačné komunistické propagandy zato podané ve verších, po ne tak zcela zjevnou propagandu stále ještě vysoce inteligentní. Přihřáté Troškovské Vodníky a Čerty, rozbředlé bláboly Zdeňka Svěráka, který zapomněl na cimrmanovské své vlastní : "stejně těžké jako myšlenku udržet - je myšlenku opustit", až po čistokrevnou propagandu úplně nejnovějších pohádek, kde navíc často princezna je svině a princ fetuje. Výsledkem je že čím je film starší tím je lepší bez ohledu na propagandistické zaměření doby vzniku. Od pohádek, kde není slovo navíc až po řídký průjem - rok výroby 2016.

Nelze si nevšimnout ještě jiné věci. Prachy nesmrdí, takže umělci považující se za elitu se nestydí jeden den kárat své spoluobčany, kteří se živí poctivě, že jsou primitivní nevzdělanci a druhý den hrát v "současné filmové / televizni produkci", ze které je šoufl i tří-promilovým alkoholikům z Horní Dolní.

Otázka je čím je to vše způsobeno. Dovolil bych si uvést příklad notoricky známý. Karel Čapek psal cestopisy, detektivky, knihu o zahrádkaření, byl kaktusářem, vydal nejúspěšnejší českou fotografickou publikaci všech dob, psal o robotech, o atomové zbrani a všechno to napsal tak, že nikomu jeho dílo nezvedalo vlasy hrůzou na hlavě, ani fotografům, ani chemikům, ani zahradníkům, ani stavitelům robotů, což můžu osobně potvrdit, protože to všechno jsem kdysi dělal i od Čapka četl.
Teď si představte opačný příklad : jak by vypadala kniha o zahrádkaření sepsaná "tvůrčím kolektivem" třeba takového "Anděla páně verze 2.0" ?? Tedy příčna se zdá jasná : Čapkův otec byl venkovský doktor, který si musel vždy poradit sám, takže do syna tloukl a tloukl vzdělání, co se jenom vešlo. Až měl Čapek mladší - hlavu úplně plnou ( a prdel úplně rozsekanou ) teprve pak on sám z vnitřního přetlaku pocítil potřebu "něco sdělit" a protože měl dostatek informací - i jeho "sdělení" mělo hlavu a patu, ať bylo o čemkoliv.

Naopak dnešní "tvůrčí týmy" vysedávají na školách, které mají strach "zatížit" holoubky informacemi, aby to v nich neutlačilo "kreativitu". A navíc přestože vyjdou s hlavou prázdnou - mají neodvratnou touhu "nějak bojovat" za své názory, které jsou neutříděné, zmatené, neprošly střetem s realitou, proto nejsou srozumitelné lidem hlupákům vně jejich "kreativní bubliny". Výsledek je pak jasný - čím dále je autor od nemoderních věcí jako je motyka nebo školní rákoska, tím sračkovitější pohádka z jeho pera.... I ty propagandistické pohádky 50. let totiž natáčeli umělci, kterým - jako gymnazistům za První republiky byly namláceny do hlavy celé dějiny lidstva + všechy latinské a řecké deklinace a dokonce i něco málo matematiky a chemie....

Zvykněme si, že prázdné sudy duní nejvíce. S nástupem "vzdělanostní společnosti", všeobecného lhaní a propagandy budou teprve dunět.