close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Duben 2019

Diody vzaty na milost

30. dubna 2019 v 5:47 | Petr |  Elektro
Občas se stane, že na tomto blogu prudce vzroste návštěvnost. Většinou je příčinou to, že některý ze čtenářů dá odkaz buď na Facebook, nebo někam do diskuse k článku. Pak se dost často stane, že další diskutující píšou "Jó Kubáč, toho jsem četl dokud dělal elektroniku, ale teď už jen žvaní o politice !" Takže dvěma manželkám, dvěma dcerám, dvěma psům a třem zaměstnavatelům navzdory - elektronika šnečím tempem pokračuje dále. Takže pracuji na konstrukci, kterou absolutně nechci zveřejnit, nicméně její součásti je moje achillova pata - usměrňování vysokofrekvenčních signálů diodami.

Ptáte se proč je usměrňování diodami achillova pata ? Protože k této věci jsou celkem tři přístupy.
  1. Střídavý signál proženete diodou, a nějaké nelinearity diod, úbytek napětí na diodě, nebo její ( mizerné ) vysokofrekvenční vlastnosti vůbec neřešíte. Konec konců pradědečkům krystalka - založená na usměrnění rádiových vln diodou - taky nějak hrála.
  2. Precizní usměrňovače, kde diodou neprochází usměrňovaný signál, ale dioda je ve zpětné vazbě operačního zesilovače, který selektivně zesiluje každou půlvlnu vstupního signálu jinak - buď v protifázi u dvoucestných, nebo jednu polaritu vůbec u jednocestných usměrňovačů - až vznikne stejnosměrné napětí ( příbližně ) úměrné vstupnímu střídavému signálu. Zásadní nevýhodou je, že v oblasti 0-0,7V je dioda prakticky zavřená a operační zesilovač musí v tuto obast ukrutně rychle překmitnout, což omezuje maximální frekvenci takto zpracovatelného signálu na 1/10 až 1/100 "šířky pásma" použitého operačního zesilovače - takže se de facto musíte pohybovat v akustickém pásmu.
  3. Řešení alá Kubáč - to jest vyhnout se diodě za každou cenu, přímou digitalizací do procesoru, náhradou diody směšovačem - jakkoliv je ne diody !!!
V "tajném projektu" varianta 1, 2, ani 3 nepřipadá příliš v úvahu, takže jsem se snažil "po Čínském vzoru" něco "obšlehnout". A to se mi podažilo, protože jsem narazil na "Anténní analyzátor MFJ 295B" kde je následující zapojení vysokofrekvenčního usměrňovače :

Jak tedy celá věc funguje ? Při malých signálech se část signálu ztratí na kapacitě diody D1 ( vůbec se neusměrní ) a část signálu zmizí, protože dioda se malými napětími úplně neotevře. Ta část, která se ztratí kapacitou diody - je ztracená navždy a dá se tomu bránit použitím ultra-rychlých málo kapacitních diod ( zde BAT81 ), ale ta druhá část signálu se dá "obnovit" korekčním zesilovačem z operačního zesilovače. Princip je v tom, aby usměrňovací dioda i dioda ve zpětné vazbě OZ byly stejného typu a aby jimi protékal přibližně stejný proud. Proud diodou D1 nemůžeme příliš nastavovat, proto se stejný proud nastaví u D2 odporem R5 - místo kterého by se dal použít i trimr.

Malé signály pak ne-úplně otevřou diodu D1 a protože diodou D2 ( teoreticky ) protéká stejný ekfektivní proud - dioda D2 se taky zcela neotevře a tím má operační zesilovač ve zpětné vazbě "odpor" přivřené D2 a tudíž nějaké zesílení, které koriguje úbytek signálu na D1
Jeden obrázek je za 1000 slov : Červeně je vstupní střídavý signál mezi odpory R1 a R2. Zeleně je signál na kondenzátoru C1 usměrněný ( i se ztrátou ) diodou D1. Modře je signál po "korekci" zesilovačem s diodou D2 ve zpětné vazbě.

JASNÉ ?

Otázka zbývá co se silnými signály ( několik voltů ) - ty zcela otevřou obě diody a zapojení s operačním zesilovačem se nám svým způsobem mění jen ve sledovač signálu alias "impedanční měnič". Přesněji na D1 ( která je Schottkyho typu ) vznikne úbytek kolem 0,3V, který se pomocí D2 zase "nadežene", ale jinak v systému žádné zesílení není.

JASNÉ ?

Samozřejmě, že ani toto zapojení není samospasitelné, protože u opravdu malých signálů se začnou projevovat i nepatrné rozdíly ve vlastnostech diod + zásadní rozdíl, že jedna pracuje s vysokofrekvenčním a druhá s nízkofrekvenčním signálem, ale linearitu obvodů s VF usměrňovači lze takto rozšířit až do oblasti usmerňování signálů v desítkách milivoltů a to je ( bylo by ) pro některé moje vidlácké konstrukce rovno zázraku.

JASNÉ ?

Vstanou noví prognostici ?

23. dubna 2019 v 5:31 | Petr |  Filosofování
Dnes, třicet let po pádu bolševika, se každý chlubí kolik let před "událostí" už jasně věděl, že to bude a kdy. Já jsem daleko skromnější a tušení, že něco není v pořádku jsem nabyl 28. Října 1989, protože přesně v tento den jsme měli s Gymnáziem Křenová školní výlet do Prahy. Je pravda, že už od léta probíhala "Trabantová krize" alias hromadný útěk "soudruhů z NDR do NSR" ale to jsem jako vidlák z venkova viděl jako Německo - Německý problém, který s námi nemá přímou souvislost. Že i u nás komunismus mele z posledního jsem pochopil když jsme 28.10. 1989 procházeli ještě s dalšími spolužáky Prahou.

Václavák jsme měli přísně zakázaný kvůli demonstracím a akcím "helmutů" proti demonstrantům, takže jsme alespoň "u Koně" vylezli ze stanice metra "Muzeum" a koukli se dolů na Můstek, kde opravdu byla nějaká mela. Tak jsme jeli na Hrad, kde Hradní stráž stála v pohovu a vojáčci na sebe napříč branou do Hradu pokřikovali : "To je buchta, vole!" Přesně tento okamžik : Tedy rozdíl, když jsem v roce 1982 sahal na vojáčka, jestli není z gypsu a "volná morálka" v roce 1989 mě přesvědčily, že se něco stane a to brzy.

Takže bolševický režim padl a na příčíny tohoto krachu jsou celkem tři názory :
  1. byla to zásluha disidentů, kteří hráli bytové divadlo a měli mezi sebou tolik konfidentů, že STB i KSČ bezpečně věděly, že se jim komunismus nelíbí.
  2. Byla to zásluha "mlčící většiny" která zhroutila komunismus flákáním a kradením na pracovišti.
  3. Byla to dohoda progresivnější části komunistů pod tlakem tajných agentů - naších, zahraničních i zámořských.
Ať už se přikláníte ke kterékoliv variantě, konec bolševika byl z jistého hlediska velice pozoruhodný. Oficiální představitelé režimu se navenek jevili jako úplní idioti - vepřové hlavy v tesilovém obleku. Jakeš se krásně znemožnil projevem o "bojlerech / brojlerech" na Červeném hrádku u Plzně. Pak tady ale byla částečně skrytá "vnitřní vrstva". Velitel STB Alojs Lorenc. Lorencovi agenti - například Andrej Babiš, premiér a právník Štrougal, funkcionář KSČ a pozdější "demokratický" premiér Čalfa a mnoho dalších. Tihle mimořádně inteligentní lidi nezačali existovat až na podzim 1989, kdy na ně padla mediální pozornost.

Je tedy pravděpodobné, že vedení komunistického státu reálně sestávalo ze dvou skupin lidí. Ideologických zabedněnců a pragmatiků. Pragmatici pravděpodobně dlouho před listopadem viděli nezdravou podstatu komunistického režimu, o které ale nešlo veřejně diskutovat a ani ji nějak účinně řešit. V té situaci mohli podnikat jen kroky kompatibilní s "oficiální linií" byť zamýšlené k pozdějšímu otočení společnosti. Krokem č.1 tohoto typu bylo založení "Kabinetu prognóz ČSAV" později známého jako "Prognostický ústav"
To byla pozoruhodná instituce. Její šéf Valtr Komárek byl prokázaným agentem KGB, který v 60. letech pracoval jako poradce kubánského ministra financí Ernesta Che Guevary. ( Ano TEN bohatý Argentinec, profesionální revolucionář - lékař a vrah, zastřelený CIA v Bolívii, kterého anarchistická mládež tak ráda nosí na triku ). V ústavu vládla liberální atmosféra, přístup k západní literatuře, a pracovali tam lidé, jejichž jména jsou známa dodnes. Václav Klaus, Miloš Zeman, Vladimír Dlouhý, Miroslav Ransdorf, Karel Köcher, Ivan Kočárník, Jiří Dolejš, Jan Mládek, Miroslav Singer, Karel Dyba, Tomáš Ježek, Zdeněk Tůma. Chtělo by se napsat "A další", ale myslím, že 2 prezidenti, 2 premiéři, 2 guvernéři Státní banky a všichni ostatní ministři a poslanci - bez výjimky - snad stačí. ( Jen tak mimochodem : Kolik z nich bylo/je, po vzoru svého šéfa, agenty tajných služeb a kterých ? )

JASNÉ ?

Takže čas oponou trhnul. Situace vládnoucího režimu je opět podobná : (neo)marxističtí ideologičtí zabedněnci + pragmatici. Společenská situtace ja taky podoboná - nedobrá a štěbetají si o tom vrabci na střeše, ale vážná debata se o tom ( kvůli pyramidě zabedněnců sahající až do Moskvy Bruselu ) vést nedá. Informovaní pragmatici v pozadí ( často ti samí jako za bolševika, že Vašku ! Miloši !! Andreji !!! ) mají jistě ještě přesnější neblahý obrázek. Otázka tedy je : Kde je dnes ekvivalent Prognostického ústavu, kde by si dnešní režim vychovával "zdánlivou opozici", ale hlavně lidi kteří budou schopni okamžitě a účinně reagovat, až dnešní režim krachne ?

Možná bolševičtí pragmatici udělali předběžnou analýzu a vyšlo jim, že nehlepším řešením problémů socialismu bude kapitalismus - "i když se o tom nesmělo mluvit !!!" Proto Prognostický ústav s liberální atmosférou a západní literaturou. Co je dnes řešením společenské situace ? Islamizace alá Francie a Británie ? Ekonomický krach ve třech příchutích : ( s vládou = Itálie / proti vládě = Francie / "je nám všechno jedno" = Řecko ). Globalistický komunismus alá Čína ? Lehký až střední izolacionismus alá USA ? Skomírající nacionalismu alá Rusko ? Nebo násilí, korupce a kmenový bordel alá převážný zbytek světa ?

Budova nějakého "ústavu" by se asi sehnat dala, ale asi není jasné odkud koupit odbornou literaturu, protože ( patrně nikomu na světě ), není jasné kam se do budoucna vydat. Z toho vyplývá, že nadcházející společenský krach a reforma nebude "převzetí osvědčeného vzoru", ale "premiéra" = dlouhá, zmatená a nepříjemná změna.

Přesto by se vzdělaní ( a v praxi použitelní ) ne-zabedněnci hodili !

Chvála QuanShengu UV-R50

16. dubna 2019 v 5:30 | Petr |  Elektro
První věta non-elektronická : Je před Velikonocemi, kdy už několik sezón zažíváme pravidelný velký teroristický útok ze strany mohamedánů. V Paříži zcela náhodou vyhořel do základů skvost gotické křesťanské architektury - Notre Dame. Jen paranoici by si mysleli, že to má nějakou souvislost, zejména když Macron prohlásil, že to byla nedbalost stavebníků....

Před drahnou dobou jsem chválil rádio z Lídlu jakože "poslech krátkovlnného rozhlasu z něj mě naprosto neuráží". To jsem měl co napsat - čtenáři z řad klasických - neustále nasraných - radioamatérů důchodového věku mě zpražili, že dostatečně nepropaguji evropskou výrobu ( jako kdyby nějaká existovala ), a že místo toho propaguju čínský šunt.

Já jsem se bránil tím, že když Číňan použije nejmodernější digitální zpracování signálu jednoúčelovým DSP procesorem aby se vyhnul "motání cívek" a mohl vyrobit rádio za 249,- které za ty prachy "hraje a neuráží" - pak to není klasická asijská nekvalita a lhaní, ale naopak důvod zamyslet se zde v Evropě, kde udělala "vzdělanostní společnost" i s "průmyslem 4.0" chybu, že nedovede této "nekvalitě" náležitě konkurovat. Rádia "Silver Crest" mám už nejméně 4 a neustále tvrdím, že na AM krátkovlnný rozhlas !!! ( tedy ne na SSB radioamatérské závody ) těžko najdete za 249,- lepší přijímač.

V rámci technologie příjmu ( a vysílání ) přes DSP procesor jsem zmiňoval i "VKV legendu" tedy Čínskou radiostanici Baofeng UV-5R, která je v mnoha ( elektricky nijak nevylepšených ) variantách na trhu ( za pár kaček ) už od roku 2010. Problémem radiostanic jako je Baofeng je fenomén "za ty prachy dobrý". Tedy těžko žádat od "velké trojice" japonských výrobců Yaesu, Icom, Kenwood, aby přestali vyrábět své dosavadní porfolio radiostanic "již od" 4999,- a začali vyrábět vysílačky za 999. Samotný Baofeng už taky začíná být starý. Firma dává každý rok na trh několik nových variant, které se liší tvarem plastikové krabičky, uvnitř které je zavřena stále stejná elektronika.

Když už jsme u té elektroniky - Schema Baofengu UV-5R je známé a má ten problém, že vstupní filtry jsou spíše symbolické, po nich následuje tranzistorový předzesilovač a pak už jen "drát, který vede do procesoru". Z procesoru už vychází demodulované audio na akustické frekvenci. Zásadní problém této koncepce je, že trazistor v předzesilovači se při výskytu silných signálů mění ve směšovač poslouchaného signálu se signály silnějšími na "VKV bordel", který zahltí vstupní obvody DSP čipu. Ba dokonce ruští radioamatéři Baofeng rozebrali a zjistili, že dodatečná vysokofrekvenční filtrace má na plošném spoji své místo, ale součástky nejsou osazeny jenom přemostěny drátovou spojkou.

ERGO máme fabriku v Číně, která vyrábí ošizený leč obchodně úspěšný produkt. V kultuře, která místo samostatného myšlení uznává "učení se od mistra" se po čase objeví obrovské množství více, nebo méně stejných klonů a kopií původní radiostanice, což se stalo i Baofengu UV-5R, který dnes kopíruje kde kdo.

Nicméně i v samotné Číně se něco mění. Aféra Huawei naznačuje, že Číňani se sami mohou stát mistry ( elektroniky pro mobilní telekomunikace. ) Stejně tak kopírování a klonování stařičkého Baofengu už asi některé firmy nebaví, takže se objevily klony, které jsou "vylepšené" minimálně tím, že na "obšlehnutém" plošném spoji osadí ten druhý filtr "za vstupním tranzistorem". Ano přesně tato radiostanice je QuanSheng UV-R50, jejíž vlastnosti často bývají srovnávány se ( zapojením velmi podobnou ) japonskou vysílačkou Yaesu FT-65.

Baofeng má nadšené příznivce, kteří ale přiznávají malou odolnost radiostanice proti silným signálům. Quansheng má též nadšené příznivce, kteří naopak zdůrazňují "óbrovskou" odolnost radiostanice proti silným signálům. Na tuto stanici upozorněn, chtěl jsem vyzkoušet další příklad "čínského jednočipového řešení". Takže po zmatcích s dovozem radiostanice přímo z Číny jsem koupil její "francouzský klon" - tedy stejnou vysílačku jen firemní nálepka je přelepená a hlásá CRT FP00.
Co tedy získáte za cenu ještě o 100 kč nižší než u "legendárního" Baofengu UV-5R. Především "francouzský klon" má Evropskou nabíječku, záruku, všechny CE značky a další právní blbosti a navíc se ani nemusíte otravovat s celníky při "importu do EU". Samotná radiostanice je překvapivě solidně udělaná, zcela funkční v rámci svých technických specifikací, se silným potenciálem ke hraní. Například funkci skenování CTCSS a DCS jsem si vyloženě užíval. Přijímač je o pohlavek méně citlivý než můj skener Yaesu VR-500, který používám jako referenci pro srovnávání, zato je ( opravdu ) výrazně odolnější vůči silným signálům. Audio výstup radiostanice je srozumitelný a na poslech příjemný, ani neúměrně zahuhlaný v basech, ani přehnaně syčící ve výškách. Modulace při vysílání je stejně příjemná jako výstupní audio.

Radiostanici lze programovat z klávesnice, příjemnější je ovšem programovat ji ze softwaru na PC, který má typicky čínské "mouchy". Tedy 99% komumikačních kabelů jsou postaveny na padělaném čínském klonu čipu Prolific 2303 - musíte tedy zabojovat se starými drivery firmy Prolific verze 3.0 a starší, protože novější ovladače falešný čip poznají a vyřadí z činnosti. Mimo to software nese jasné známky, že byl původně programován v "rozsypaném čaji" a anglická verze je jen narychlo spíchnutý "hack".

Navzdory riziku, že dostanu vynadáno a v Holiciích na po mně neštěkne ani pes ( nebo po mně budou štěkat radioví důchodci ), tvrdím i o QuanShengu totéž, co jsem tvrdil o "Silver Crestu" : Radiostanice mě ničím neuráží a těžko za cenu pod 1000 kč seženete něco lepšího. Ba naopak, při hraní s ní si jsem si opakovaně kladl ( smutnou ) otázku : když Číňani dovedou za 997,- vyrobit tohle - čím jim v Evropě budeme konkurovat, až se vyčerpá náše současná obživa spočívající ve výrobě žvástů za peníze z nesplatitelných státních dluhů ?

Poznámka při druhém čtení - Číňani přijali "jednočipovou konstrukci" jako princip, tedy nejprve vyrobí čip, který je celá elektronika výrobku, a pak chrlí té věci miliony kusů. Takže "Silver Crest", který se v originále jmenuje "HanRongDa HRD-1032" už má nástupce "Tivdio 115", který neměl píliš dobré recenze na krátkých vlnách, takže přišla další generace rádiového čipu a ta se převtělila do "Tivdia HR11S" - rádio pro všechna rozhlasová analogová pásma s pracující i jako Bluetooth reproduktor, Bluetooth handsfree, hodiny, budík, nouzová čtečka e-knih, s MP3 přehráváním i záznamem a s dobrými recenzemi, vše za 50 dolarů na trhu v USA.
Ale co - my nepotřebujeme nic vyrábět, protože máme koktavého úředníka, který onehdá ve "20 minutách Radiožurnálu" vysvětloval, jak "Rada Vlády pro Pokrok a Inovace" natrhne Číňanům prdel.

Zkouška morálky médií

9. dubna 2019 v 5:41 | Petr |  Svět okolo
Není tajemstvím, že YouTube, zejména jeho anglicky ( rusky, německy, polsky ) mluvící část používám místo televize. Takže jsem zaregistroval, že před několika týdny vyšetřovací komise Senátu USA uzavřela své vyšetřování "ruského ovlivňování prezidentských voleb" se závěrem: "Nejsou důkazy, že by k něčemu došlo". Nechci tady psát, že to naši televizní propagandisti úplně ignorovali, ale zpracovali to stylem :"Putin odjel z Budapešti", což byla vešklerá reakce ČT24 na mnoho hodin trvající jednání Putin - Orbán v únoru 2017.

Jestli jste opravdu trpěliví, zkuste najít česky psanou suchou informaci o tomto jednání, bez plivání na některou ze stran. Nebo česky psanou suchou informaci o závěru senátního vyšetřování, bez plivání na Trumpa. Mezitím se ovšem v otázce "ruského vlivu u voleb" v USA stalo něco daleko podstatnějšího, Svou dvouletou činnost ukončila vyšetřovací komise FBI známá podle svého šéfa jako Mullerova komise, která nedoporučila žádné stíhání ani vyšetřování kohokoliv dalšího, což se bere jako důlaz, že Trump se ničeho nedopustil ( části zprávy, které nejsou tajné budou zveřejněny ) Pozoruhodné na tomto případu je, že téměř všechna média v USA tvrdila pravý opak a ještě pár dnů před závěrem komise se spekulovalo jak bude Trump odvolán a možná i potrestán. Jako sledovatel amerického YouTube jsem si několik dní po zveřejnění závěru komise užíval tu paniku na obrazovkách v USA a taky to, že spousta vysoce postavených osobností se nyní ptá zpravodajských stanic : "Mýlili jste se tak hluboce, nebo jste lhali úmyslně ?"

A když už v USA došlo na otázku lhaní a propagandy došlo i na protiútoky ze strany potrefených hus. Televizní političtí komentátoři se obvinění z propagandy brání obratem: "Dokažte mi, kdy jsem nemluvil pravdu !!" A to je samozřejmě díky používání "lasiččích slov" jako "údajný" vinník, "kontroverzní" prezident, "informované zdroje" atd. velice těžké. Američani totiž, jako většina západu - bez komunistické zkušenosti - netuší co je propaganda. Oni neví, že ani Goebbels za reichu, ani Rudé Právo za bolševika nepsali vyložené lži. Horníci a hutnící opravdu bojovali o ocel a kombajnéři o zrno. Soudruh X se vskutku líbal se soudruhem Y a jednali o "uvolňování mezinárodního napětí" ( které předtím sami způsobili ). Podstatou propagandy není to O ČEM SE PÍŠE, ale to O ČEM SE NEPÍŠE, ačkoliv se to bezpochyby stalo. Viz přehnaně stručné : "Putin odjel z Budapešti".

Proto předpokládám, že závěry Mullerovy komise, které zbavují Trumpa viny, naši novináři určitě neprobírali zdaleka tak podrobně, jako každý jiný zanedbatelný prd z jeho prezidentské kariéry že? ( Masochisti mohou pokračovat v hledání českých článků o Trumpově nevině bez plivání na něj ) Nicméně - jako konzumenti českojazyčné mediální propagandy je dobré ( krom toho o čem se nepíše v USA ) vědět i o čem se nepíše u nás. Takže dnes máme jedinečnou příležitost počkat necelé dva měsíce a pak si udělat malou zkoušku profesní etiky našich novinářů :
Přesně týden před tím tj. 15. května 2019 začíná soud Evropské unie s Českem, protože jsme nechtěli přijmout žádné ilegální migranty vnucované nám Euro-kvótami Angely Merkelové.
Schválně uvádím obě tato fakta už dnes. Jednak abych nebyl obviňován, že jsem si vzpomněl na poslední chvíli a taky abych se pak mohl vytahovat : "Já jsem vám to říkal !!"

ERGO tušíte jaká je dnešní "Kubáčova zlá otázka ?" Tedy : Budou naši "objektivní a vyvážení" novináři o tomto soudu ( v době vrcholící předvolební Euro-propagandy ) informovat ( objektivně ? vyváženě ? vůbec ? ) Nebo získat informaci o průběhu procesu bude stejně těžké, jako je to těžké o každé věci, která se sice skutečně stala, avšak nezapadá do světa iluzí velkoměstských intelektuálů ?

Co vám O-bag řekne o Evropě

2. dubna 2019 v 5:22 | Petr
Několikrát týdně chodím kolem místního vietnamského prodejce "pana Nguyena" který před svým krámkem typu "prodám cokoliv" má velký stojan a na něm visí kabelky pro důchodkyně z umělé kůže asi tak za 199. Tyto kabelky mají dvě pozoruhodné vlastnosti :
  1. Mladé ženy, shoppaholičky, dámy z lepší společnosti a další ženy z velkého světa jimi nepokrytě a vášnivě pohrdají.
  2. Důchodkyně, ztracené ženštiny "bez stylu" , matky s milióněm dětí a vůbec ta frakce ženského pohlaví, která je považována za společensky odepsanou je pro jejich láci a trvanlivost miluje.
Pak tady máme druhou skupinu kabelek - tedy "shoppinové" kabelky. "Značkové", šité z jemných kůží, často velice pečlivě vypracované a drahé. Společnou vlastností "kabelek od Nguyena" i "opravdových kabelek pro dámy" je, že jsou vyráběny na dálném východě - práce za pár pěťáků. Šité v tamních sweatshopech.

Pak tady máme ilustrativní příklad "euro-kabelek" - tedy zboží vyrobeného přímo v Evropě pro evropské zákaznice. Tyto kabelky byly a patrně i jsou mezi shoppaholičkami velice populární. Možná příměr pro Geeky - jsou to iPhony kabelkového světa a jedná se o italské kabelky O-bag.

Co tedy dostanete : Výlisek z pěnového PVC v pestrých barvách, z dálky a na katalogové fotce velice atraktivní. Z blízka už takové nadšení není. Uvnitř výrazné otřepy od opotřebované vstřikovací formy. Hrdý nápis "Made in Italy" plný bublinek z neodvzdušněného plastu. K tomu "táákhle dlouhý" seznam jak s kabelkou (ne)zacházet : Nezatěžovat více než 2 kilogramy, nenosit v horku ( měkne ) , nenosit v zimě ( křehne ), plastová ucha odšroubovávat aby se "zázrak" nepokřivil. A tyto instrukce mají pravdu. Maželka již svůj O-bag "od Ježiška" částečně zničila - láhev s teplým "pitíčkem" pro dceru - otiskla se do vnitřní strany plastu. Nemluvě o použití zdravotně i ekologicky problematického PVC, které však dle korporátního marketingu je dokonale "enviromentally friendly".
Pan Nguyen chce za své kabelky - hodiny a hodiny šité - ve sweatshopu - 199,- Italský výrobce chce za jeden stisk vstřikovacího lisu 1999,- ( a více ). Nguyenova kabelka i bez návodu vydrží vše. O-bag funguje skvěle jako "objekt touhy a závisti", ale jako taška na ( i malý ) náklad ne. Evropský výrobce nemá sveatshop se stovkami švadlen. Zato má centrálu a zastoupení v metropolích se stovkami experů na marketing. Proto za 10 x tolik dostanete max 2 kila jen při pokojové teplotě a otřepy a bublinky zalisované v plastu jako bonus.

I "výkladní skříně" západní technologie jako mobily iPhone jsou vyráběny v Asii. Porovnáním O-bagu a Nguyenovských kabelek si nejsem jist jestli bychom v Evropě ještě uměli vyrobit mobil, který by se dal alespoň zapnout. O-Bag je zhmotněním principu "málo za mnoho" - ultra jednoduchá konstrukce, ubohá výrobní technologie, ubohý nezdravý plast, ubohá kvalita, přemrštěný marketing. Tyto vlastnosti evropské výroby jsou jen příznakem neblahých věcí, které se tu dějí. V továrně "doopravdy pracuje" jen plastikářský lis a všichni ostatní jsou více-méně manažéři. Ty profese, kde tento "princip robotizované ne-práce" nelze zavést trpí v Evropě ukrutným nedostatkem ( opravdových ) pracovníků ( třeba zdravotnictví, nebo neošizená výroba čehokoliv ).

Víme jak dopadne civilizace pilných včeliček, které nejsou líné vyšívat každý steh i na kabelce za 199 - takovou měli ( na západ od nás ) až do 80. let 20. století a prosperovali, zhroutili svou pílí komunismus a ovládli svět. Dnes mají takovou civilizaci Asiati. Jak dopadne civilizace jejímž produktem je marketingově vychvalovaný - odfláknutý - O-Bag bych nechal na úvaze čtenářů.