close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Červenec 2013

Vidlákovo elektro 47. Zdroje referenčního napětí 2.

7. července 2013 v 4:14 | Petr |  Vidlákovo Elektro
Až vás budou zkoušet u tabule, tak se určitě budou ptát velice důležitě jaké máme zdroje referenčšního napětí a vy budete muset sypat z rukávu, že sériové a paralelní a kdoví jaké ještě, ale v principu to je zase dělení "na balony a koše" které nemá tak úplně význam.

Takže zdroje referenčního napětí se skládájí ze :
  • Samotné napěťové reference, která je zapojena do nenivertujícího vstupu diferenčního zesilovače
  • Diferenčního zesilovače, který porovnává napětí reference s výstupním napětím
  • Výkonového prvku, který je řízen diferenciálním zesilovačem.
  • Děliče výstupního napětí, který dělí výstupní napětí a dělený výstup posílá do invertujícího vstupu diferenčního zesilovače. .
A celá složitá klasifikace, za kterou se dostávají pětky vychází jenom z toho, že některé zdroje mají všechny výše uvedené bloky, ale některým zdrojům něco z toho chybí.
Bandgap reference
Takže začneme zprudka a ukážeme si napěťovou referenci typu BandGap, která má všechny komponenty.
Vysvětlení funkce : Na čipu je 9 zcela stejných tranzistorů v matici 3x3 - trazistor Q1 je ten prostřední a tranzistor Q2 je 8 ostatních spojených paralelně. Toto uspořádání je kvůli dokonalé tepelné vazbě. Díky shodným odporům R a díky tomu, že operační zesilovač udržuje na obou vstupech stejné napětí (z principu své funkce) je proud oběma větvemi stejný. Každým z tranzistorů Q2 teče jenom 1/8 proudu, proto má Q2 menší úbytek napětí báze emitor.
V takovém případě je napěťový rozdíl na odporu R2 daný rovnicí pro napětí baze emitor, které po všem odvozování je
R*T/q * ln (8)
kde R je boltzmannova konstanta T je teplota v kelvinech a q je náboj elektronu. Stejný proud, který teče přes R2 teče i přes oba odpory R a tudíž odporem R1 teče dvojnásobek tohoto proudu ergo na R1 je napětí
Ur1 = (2 * R1 / R2) * R*T/q * ln (8)
Takže napětí na výstupu je tvořeno součtem napětí na R1 a napětí Báze emitor tranzistoru Q1
Vtip je v tom, že napětí na R1 s teplotou roste (viz T ve vzorečku), zatímco napětí Ube tranzistoru Q1 s teplotou klesá - tudíž lze najít takový poměr mezi R1 a R2 kdy se obě napětí mění stejně, avšak opačným směrem a tím se vzájemně kompenzují - většinou pro široký rozsah teplot od -40 do 120. (Tedy teplotní rozsah čipů -40 - +105 st. C není náhodný)
Při takovém ideálním nastavení R1 a R2 se napětí Vout ustálí většinou na hodnotě 1,25 V což je napětí reference v LM317 (nikoliv náhodou) a taky je to úbytek napětí Báze Emitor tranzistoru pri teplotě absolutní nuly neboli -273 st. Celsia (taky nikoliv náhodou)

Vhodnou volbou R1/R2 se dají dělat i jiné triky - třeba teploměr LM35 / LM335 je zapojený zcela stejně, akorát má přídavný zesilovač a jeho napětí se mění přesně o 10 mV na stupeň a ukazuje absolutní teplotu takže jeho výstup při 20 st = 293 kelvinů = 2930 mV = 2,93 V.


Pro Rusofily mezi námi zde vysvětlující obrázek - pod šikmou čarou úbytek Ube nad čarou vzrůst napětí na R1. Jasné ?

Nepředpokládám, že byste takový zdroj referenčního napětí někdy stavěli, ale budete ho používat častěji než si myslíte, neboť zdroje v tomto stylu jsou v každém integrovaném stabilizátoru.

Když už jsme si vyjmenovali všechny součásti referenčního zdroje a řekli si, že klasifickace na "sériové a paralelní" je umělá. A zároveň jsme si ukázali referencí z nejsložitejších tak si pro dnešek na záver dáme referenci z nejjednodušších - zenerovu diodu.
Schémátko je primitivně jednoduché a princip je v tom, že dioda je zapojena v nepropustném směru, a je udělána tak, že při vhodném napětí se prorazí. Při průrazu může proud diodou vzrůst mnohonásobně aniž by se napětí na ní měnilo.
Viz obrázek - tím je způsobeno, že zenerova dioda může sloužit jako "paralelní" (protože je zapojena paralelně se spotřebičem napětí na Vout ) stabilizátor. Pokud se ptáte na teplotní vlastnosti - z fyzikální podstaty zenerových diod vyplývá, že ty s napětím průrazu okolo 5,6V jsou teplotně nejstabilnější.

Pro dnešek bych dal už jenom radu pro brunety a pokračování příště : Pokud pozorujete, že více než kabelky a lodičky vás začínají zajímat dupačky a plíny - je nejvyšší čas promluvit si s miláčkem - co dále se životem....

Matematika v robotice 8. Trojčlenka 1.

4. července 2013 v 5:45 | Petr |  Roboti a Matematika
Už když jsem já byl prvňáček, za hlubokého bolševika, tak paní (soudružka) učitelka Habrnálová se v matematice vždycky přikrčila zkontrolovala jestli někdo není za dveřmi, a pak šeptala - měli byste to počítat podle vzorečku, ale já vás to naučím trojčlenkou.... Tedy už tehdy byla trojčlenka zakázaná, co teprve dneska když nad nami nebdí laskavé oko Sovětského Svazu, ale ještě laskavější oko Evropského Svazu - pardon - Evropské unie.

Tedy z nedostatku jiného popisu označuju jako trojčlenku úlohy typu

A1 / B1 = A2 / B2
Neboli babička na obalení 5 řízků potřebuje 3 vajíčka, kolik bude potřebovat na obalení 7 řízků ?
Neboli A1 / 7 = 3 / 5 neboli A1 = 7 * 3 / 5 neboli 4,2 vajíčka... Jasné ?

Takže si probereme úlohu na trojčlenku v mých robotech - napětí na motorech, které může dosahovat až 30 voltů se měří 10 bitovým AD převodníkem s vnitřní referencí 2,56 V.

Takže nejprve z pohledu konstruktéra - napěti 30V musím měřit AD převodníkem s maximálním napětím 2,56 V - jaký zkonstruuju dělič ? Takže 30 / 2,56 11,78 - hnusné číslo - a protože v oblasti nad 10 se z normálních odporů nejlépe sestavuje dělič 1:16 tak bereme dělič 1 : 16 čímž budeme moci měřit napětí až 2,56 * 16 = 40,96 V
A teď z pohledu programátora. Už jem psal - pro napětí používejte nějaké "lidské" jednotky takže přepočteme číslo z AD převodníku na milivolty -tudíž bude nabývat hodnot 0 - 40960
10 bitový AD převodník má max hodnotu 1024 takže musíme změřenou hodnotu násobit koeficientem 40960 / 1024 = 40
X * 40 je X * 32 + X * 8 takže konečný výpočet bude
NAPETÍ = (ADC << 5) + (ADC << 3)
Samozřejmě, že proměnné NAPĚTÍ i ADC musí být typu uint16_t, který má maximální hodnotu 65535 jinak by byl problém ( což by byl i s proměnnou typu int16_t, která je od - do + 32767).

Jenom drobná poznámka - víte jak vypadá dělič 1 : 16 - od pinu procesoru do země jde odpor 1K a ke zdroji signálu jde odpor 15 K jasné ?

Tohle bylo až příliš jednoduché, takže si dáme druhou variantu - místo vnitřní reference 2,56V použijeme napětí procesoru 5V jako referenci.
Takže nejprve dělič 30/5 = 6 - dělič 1: 6 nedáme z normálních odporů nidky dohromady tak použijeme můj oblíbený 1 : 8 - ten se staví tak že do země jde odpor 470 ohm a ke zdroji signálu jde odpor 3300 ohm - jenomže to není zcela přesně 1: 8 ale 1: ( 3300 + 470 ) / 470 to je 1 : 8,0213. Takže při referenci 5V změříme AD převodníkem maximální napětí 8,0213 * 5 to je 40,1 V.

Tudíž by bylo nejlépe násobit 40100 / 1024 to je 39.2 což můžeme brát jako 39 a tedy

NAPETÍ = (ADC << 5) + (ADC << 3) - ADC

Pro veliký úspěch třetí pokus: Představte si, že necháme dělič 1: 16 z 1 příkladu, ale použijeme referenci 5V z druhého. To nám dá maximální napětí 5 * 16 = 80 V - Musím psát vzorec ?
Ale jo 80 je 64 + 16
NAPETÍ = (ADC << 6) + (ADC << 4)
Tato varianta však má problém - pro napětí nad 65 voltů hrozí přetečení výsledku, protože náš datový typ uint16_t zpracuje max 65535 milivoltů.

Doufám, že se necítíte uraženi matematikou pro 3 třídu základní školy, tak přidávám radu paní Kubáčové pro novomanželky : Ačkoliv my se učíme počítat s celými čísly - vy se naučte velice dobře počítat s desetinnými, protože pokud řeknete - miláčku moh bys zvýšit svůj příjem 1,2 krát - váš miláček se nad tím hluboce zamyslí - zatímco když řeknete - zvyš svůj příjem 8x - zasměje se a místo peněz - patrně uteče k milence...

Poznámky k Francii

2. července 2013 v 4:57 | Petr |  Svět okolo
Informovanější možná tuší, že jsem se vrátil z dovolené alias "svatební cesty" do Provence. Tuto dovolenou zařazuju do té nejvyšší třídy mé klasifikace tj. "dovolená, která změní život". Ne proto, že bychom se cestou topili v luxusu, nebo že by Marušku roztrhali žraloci a mám zase klid na roboty. Ale jsou prostě dovolené, které vám dají jiný pohled na svět a to samo o sobě mírně změní vaši dosavadní existenci.

1. Velikost

Ačkoliv je Ukrajina skoro stejně velká jako Francie, když tam jedete - vůbec nemáte pocit velkého státu. To je proto, že na Ukrajině jsou jenom dvě společenské vrstvy - Vláda / mafie, se kterou je striktně doproučeno se nikdy nesetkat, a potom chudáci, kteří se protloukají životem se samohonkou a sandály od Vietnamce - ty naopak potkáváte naprosto všude. Ukrajinská města jsou bez výjimky všechna stejně rozbitá, bronzový Lenin je ukradený, nebo potlučený, záchody turecké, špinavé. Všechno jak přes kopírák - tak jaký pocit velkého státu ?

Ve Francii naopak jsem měl pocit, který jsem naposledy měl v Brazílii - velmi složité rozvrstvení společnosti - od nepochybných miliardářů co v nenápadném (ale zjevně drahém) oblečku lezou z jachty do kasína - po propité bezdomovce "ostravského typu". Napříč sociálním rozvrstvením jde rasová příslušnost. Francouzi jsou už dneska všech barev a tvarů (jako Brazilci) - od zcela bílých - po nepochybné a pravé 100% afričany s kořeny nekde severovýchodně od Timbuktu.

Tím vzniká opravdový propletenec vztahů a společenských mechanismů, na který našinec jen čumí jako kráva.

2. Prachy

Za svůj život jsem měl tu čest navštívit tato "snobská letoviska" : Sankt Moritz, Davos, Monako, Cannes a Saint-Tropez. Mým pohledem tato městečka, bez ohledu na to, jestli to jsou snobská střediska zimní, nebo letní - podobají se jako vejce vejci. Neskutečné ceny, luxusní hotýlky, milion prodejen "značnového zboží" - idylka.

Abych pravdu řekl - mně se ta idylka moc nelíbí - protože prachy v daném místě až příliš lákají lidi, kteří tyto prachy chtějí vydělat, často podivnými způsoby a výsledkem je, že člověk po určité době získá neodvratný pocit, že se pohybuje v kulisách nějakého šíleného divadelního kusu. Ruch, hluk, milion aut a motorek. Magor v Lamborghini vás málem přejede, jiný magor na strašlivě ječícím otlučeném skůtru jezdí po zadním kole a pak za to žebrá euro. Krasavice, o kterých nevíte jestli jsou to "holky pocivé", prostitutky, nebo "něco mezi" - se věší na seladony - prostě horečka hnaná nadbytkem peněz na malém prostoru.
Asi bych si to moc neuvědomil, ale čerstvá návštěva Saint-Tropez - mě jistým způsobem dorazila - atmosféra středu městečka je naprosto destruovaná nekonečným "shopping parkem bez střechy", pomatení turisti - místo hradu z 12. století - fotí falešnou četnickou stanici z filmů s Funésem, a ani na hajzlíku nenajdete klid, protože veřejné záchodky fungují zároveň jako butik !!!
Jelikož jsem chudý - nic mi do toho není - ale prostě mi vrtá hlavou, jestli bych se nakonec nestyděl utrácet své prachy takto, i kdybych je měl ???

3. Češi

Zdá se, že cestovatelského sebevědomí máme na rozdávání - každý už přece jel Pendolínem do Prahy a nakonec se probil Sherwoodským lesem a z Wilsoňáku zase přijel domů, takže každý je vlastně cestovatel - světoběžník, znalec poměrů - brouk Pytlík je jeho bratranec, jenom se to o něm zatím neví....

Náš zájezd měl být "semi-VIP" akce - vedená přímo majitelem cestovky. Ten si těsně před odjezdem pořezal ruku a našel za sebe velmi slabou náhradu - paní průvodkyni, která nás nejistým hláskem zmatěně vedla. K tomu si patrně občas dala štamrpličku, takže povaha jistých starších dam - Maruškou nazvaných "jedubaby" - dostala plnou příležitost se uplatnit.
Skutečně jsem zatím nezažil, aby metr za zády nešťastné průvodkyně - tyto dámy hlasitě vykřikovaly : "šmarjá Bóžo - zase je namol vožralá...."

Tím se nastavil bludný kruh - oč byly jedubaby jedovatější o to byla průvodkyně nejistější a štamrpliček na kuráž asi bylo více. V Monaku situace vyvrcholila tím, že se na ulici zhroutila a byla převezena do místní nemocnice....
Pak už šly věci klasickým způsobem: Když bylo potřeba opravdu něco zařídít - "zkušené harcovnice", co na Porquerollu neuměly ani vystoupit z lodě - byly najednou tiché, jako pěna a jenom šeptem poštěkávaly: "Tak dělejte už někdo něco !"

4. Problémy

Celou cestu mě fascinovali francouzští bezdomovci, kteří jsou pestří jako Francie sama. Kupodivu menšina jsou alkoholické trosky ostravského typu. Spíš jsme viděli lidi slušně oblečené, často i střízlivé - výjimkou nebyl mladík s perfektním spacákem a plným baťochem dalšího outdoorového vybavení. Úplně šokující byli borci, kteří i s troškou nábytku tábořili na hrázi přístavu v Nice a zrovna, když jsem šel kolem, se převlíkali do pracovního...
Dojmy, že tohle jsou lidi, kteří ztratili práci, párkrát nezpaplatili nájem a teď jsou, i se zbytky bývalého života, na ulici - byly silné a nutící k zamyšlení, nad otázkou, jestli si v Evropě vůbec umíme vydělat na současnou životní úroveň.

Kdoví, jestli na tom Francie není mnohem hůře než jejich politici připouštějí a kdoví, jestli se tahle obrovská zem netopí v problémech.
Pokud se v problémech topí - my v Česku bychom se z toho měli opatrně radovat, protože velké státy mají velké problémy, na které musí najít velká řešení. Navíc Francouzi vynalezli základní mechanismy novodobé politiky - revoluci, revoluční teror, levici a pravici, justiční vraždy, lidská práva, demokracii.... Takže jakékoliv řešení svých problémů vynaleznou bude - už z titulu jejich velikosti a historie - automaticky správné, zatímco jakékoliv řešení stejného problému bychom vynalezli my - bylo by z titulu naší ne-velikosti a nezkušenosti automaticky špatné. Proto bych přál Francouzům, aby našli cestu a nám bych přál, abychom se z jejich cesty uměli poučit k našemu prospěchu.

5. Frýdek-Místek

Jsem doma. Lidi na ulicích jsou nasraní. Alkoholik Zeman divoce řádí. Chodníky ve Frýdku jsou rozbité, bývalá měststá rada je částečně ve vazbě a částečně v blázinci a ve schránce mám zpravodaj současné městské rady, s články typu "to přece nevadí".

Nyní je opravdu snadné začít s dietou, protože po francouzském řetězci obchodů pro chudé "Casino" se mi v Němci vedeném domácím Kauflandu - zvedl žaludek a dále nakupovat nešlo.
Mimochodem našimi německými hypermarkety prodávané značky - třeba jogurty ZOTT jsme ve Francii viděli také - na jediném místě - v obchůdku v Marseille - nadepsaném "Discount 30-50%" - ve čtvrti, kde jsme s Maruškou byli jediné dvě bílé osoby.

Třeba bychom čas, než Francouzi objeví náplast na veliké problémy, mohli začít řešit některé naše - menší - nebo to alespoň zkusit ....