close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Srpen 2013

Chudoba cti netratí ?

6. srpna 2013 v 4:55 | Petr
Díky mému povolání jsem od poblitých bezdomovců, přes ctihodné profesory, po místní mafiány a milionáře - potkal už všechny lidi, a stále si neumím poradit s otázkou jaký je vztah velikosti majetku ke způsobu života.

Příklad TESCO v shoppig parku FUTURUM v Ostravě - u vchodu moji pacienti Kudrikovi - něco hlasitě pořvávají přes celou prodejnu. O pár kroků dále Rumunka s děckem chodí mezi regály s šatstvem a dítě postupně převlíká "do nového" Nechá jej u pokladny naskenovat "v celku" a zaplatí ?? O pár kroků dále banda (snědých) děcek vybírá regál s pečivem a cpou se, co jím síly stačí. U pokladny dva borci - v mém věku - hubení jak tyčka - buď mentální anorektici nebo perivitinisti (co spíše?) - kupují napůl jeden rohlík a velikou flašku chlastu - ochranka se radějí dívá do země, protože nemá Glock17 v ráži 9 mm Luger....

Pak ta sídliště - Slezská ve Frýdku, Dubina v Ostravě - pevně obehnaná řetězcem "svatých trojic" zástavárna - putyka - herna.... Četl jsem že chudoba činí z lidí "občany druhé kategorie" , kteří spotřebovávají "služby druhé kategorie" - metanolový chlast, lichváře, herny.

A pak máte v ambulanci babičku, která je naprosto ošuntělá, ale každý centimetr jejího oblečení je tak dokonale vypraný a zašitý křížkovým stehem, že vyšívané nevkusy od Blanky Matragi se můžou jít zahrabat.

A pak máte tu záhadu s bezdomovci, je jejich stav jejich vlastní volba ?
Když není proč nespolupracují , často ani se zdravotnictvím, které od nich žádá pouze nedělat ve špitále bordel ?
Je tlak společnosti opravdu tak drtivý, že pokud nejsi úplně standardní EU buzerací slisovaná "kostka" tak tě systém vytlačí na okraj, až k nějaké sociálně neřešitelné situaci ?

Pokud bych dramaticky zchudl - namířil bych si to do herny ? Do večerky s metanolovým chlastem ? Bavilo by mně mít "tři promile v žíle" nepřetržitě ?

Je to tak že chudoba cti netratí, nebo nedostatek cti (píle, inteligence, vzdělání) nakonec vede k chudobě ?

Nebo pominul tlak hladu a epidemií, který v minulosti sociálně špatně adaptované lidi spolehlivě likvidoval a ti teď přežívají a jsou "strašně vidět" ??

Omlouvám, se že teď nevypálím pregnantně formulované "konečné stanovisko", protože nevím... Akčkoliv bych rád věděl, proč chudí, i to málo, co mají zmenšují o prohulené, propité a prohrané částky, na které bych neměl aní teď jako "mírně bohatší chudina".

Matematika v robotice 11. Exponenciální klouzavý průměr

4. srpna 2013 v 4:37 | Petr |  Roboti a Matematika
Miliardář a bojovník proti korupci Karel Janeček založil firmu, která je zdrojem jeho bohatství v roce 1995. Ta firma se jmenuje RSJ a zabývá se tím, že počítače řízené softwarem s umělou inteligencí obchodují na burzách po celém světě. Mnohem méně známé je, že stejnou ideu jsme s Ondřejem Bendou měli už o rok dříve než Karel Janeček (který je o rok mladší) a že jsme v roce 1994 začali experimentovat s obchodováním pomocí softwarových "agentů" řízených pravidly, které vybíraly "genetické algoritmy" - no prostě nebyl jsem vždycky programátorský neumětel, jako jsem teď ....

Proč je miliardář Karel Janeček a ne já ? Já jsem v té době byl máti z domu vykopnutý a nekonečnými zkouškami trápený medik, Ondřej Benda byl v té době student, kterého znechutily "dřistoprdy" na divadelní fakultě JAMU a na nás oba se podvodníci ve finanční sféře dívali velmi podezřívavě. Karel Janeček měl navíc nimbus geniálního "matfyzáka" - který má zakázáno navštěvovat kasina v Las Vegas - protože v nich - díky své genialitě - mnohokrát rozbil bank.....

Zdá se, že jsem odbočil, ale nikoliv, protože co jsou ceny na burze - data zatížená šumem. Jak se s nimi pracuje - pomocí klouzavých průměrů. Mně se například v roce 1994 velice líbila tzv. Bollingerova stuha - což je naprosto stejný klouzavý průměr, který jsme probírali minule. (Schválně si odkliněte ten link).

Druhou variantou Bollingerovy stuhy byl "Exponential moving average". Tedy exponenciální klouzavý průměr. Představte si že místo prográmku s kruhovým bufferem, který jsme si popisovali minule :
i=1
WHILE ( !END ) {
POSLEDNI = BUFFER [i]
SUMA = SUMA - POSLEDNI + X
Y = SUMA / 10
BUFFER [i] = X
i = i + 1
IF i > 10 THEN i = 1
}
Napíšete jenom a pouze
WHILE ( !END ) {
Y = ( 9 * Y + X ) / 10
}
Jednoduché jako facka na hodině matematiky ne ? V čem je tedy kouzlo ?
Vtip je v tom, že místo abyste průměrovali 10 sousedních hodnot, které musíte udržovat v kruhovém bufferu atd. Tak prostě novou hodnotu spočtete jako 90% starého výsledku + 10% nového měření.
Jak se takový exponenciální průměr chová - vidíte na obrázku. K objasnění používáme tzv. "Diracovu jednotkovou funkci" která ale má v bode 0 hodnotu nekonečno - s tím jsou trošku problémy - tak používáme její integrál (nepodstatné). Co je podstatné je tohle - po náhlé změně vstupu - fialový lineární klouzavý průměr - prostě klesá lineárně až se ustálí na nové hodnotě. Exponenciální klouzavý průměr se na začátku mění stejně jako lineární, ale přesné hodnoty nového vstupu nikdy nedosáhne.....
Navíc - jak jste si jistě všimli tak exponenciální klouzavý průměr vnáší do signálu ještě větší zpoždění než lineární průměr. Nidky jsem to matematicky nestudoval, ale zkušednost říká, že lineárnímu klouzavému prměru 10 sousedních prvku (tedy N=10) odpovídá exponenciální klouzavý průměr přibližně poloviční síly tedy N=5.
Že si úplně nevymýšlím vidíte na obrázku - Všimněte si "zázračné" shody žluté a fialové křivky. Tedy v praxi téměř vždy místo otravování se s kruhovým bufferem pro 10 hodnot stačí spočítat něco jako
Y = ( 4 * Y + X ) / 5
Mimochodem když jsme mluvili o "síle" exponenciálního klouzavého průměru doufám že jste pochopili, že exponenciální průměr síly (stupně N) se počítá jako
Y = (Y * (N-1) + X) / N
tedy
N = 2 .... Y = (Y+X) / 2
N = 3 .... Y = (2*Y+X) / 3
N = 4 .... Y = (3*Y+X) / 4 atd ....
Proč jsem jako programátor v Assembleru klouzavý průměr tak miloval ?
No pokud si zvoíte N jako mocniny 2 tedy 2, 4, 6, 16 atd pak v assembleru počítáte klouzavý průměr třeba pro N=8 takto
Y = ( (Y << 3) - Y + X + 4 ) >> 3
Tedy tak složitou věc jako EXPONENCIÁLNÍ kouzavý průměr počítáte bez jediného násobení, nebo dělení - zajímavé ne ? Už rozumíte proč jsme v přechozích dílech tak drilovali násobení a dělení bitovým posuvem ?
Ještě než skončíme - dovolím si vám prozradit informaci, které žádná žena neodolá: Klouzavé průměry jsou totéž co dolní propusti v numerickém zpracování signálu (DSP algoritmech).
Exponencíální klouzavý průměr je naprosto přesně totéž co RC dolní propust z analogové elektroniky a "vědecky" se mu říká "Infinite impulse response filter" neboli "filtr s nekonečnou impuslní odzevou". Lineární klouzavý průměr nemá svůj ekvivalent v analogové elektronice - nicméně numerickému filtru tohoto typu se říká "Fininte impulse response filter" - tedy něco jako "filtr s konečnou impulsní odezvou".
Schválně si proklikejte odkazy - abyste viděli jak "složitou matematiku" jsme dneska probrali. Myslím, že tak složitou, že pokud se dostatečně ledabyle zmíníte o tom, čemu rozumíte před vaší potenciální kořistí, žádná žena "která za to stojí" vám neodolá a dopadnete jako já - takže pozor !!!

Nezbývá než několik poznámek na závěr:
Exponenciální klouzavý průměr napodobuje RC fitry tak důkladně, že se může při špatném nastavení i rozkmitat (schválně si to zkuste pro N = - 2)
Obsah této kapitoly prosím naprogramujte do svého robota, ale rozhodně jej nevykládejte nikde ve škole - robot vám bude fungovat, ale já vaše studijní výsledky vaším sdělovat nebudu - pěkně se to naučte i se všemi integrály Tau a Epsilon - jak to máte v těch odkazech.

Zbývá už jenom rada paní Kubáčové novomanželkám - Vysoké podpatky, krátké sukně, dlouhé vlasy - to všechno miláčka dovelo rozvášnit před svatbou - teď k tomu přistupuje i umytá podlaha, vyžehlené prádlo a uvařená večeře - vidíte jak vaše možnosti po svatbě stoupají ?

Čtyřdírkový systém

1. srpna 2013 v 5:36 | Petr |  Roboti
V době integrovaných obvodů s milióny tranzistorů máte desku s elektronikou většinou menší než 10x10 cm - to většinou znamená, že pro roboty do rozměru asi tak 15x15 cm vystačíte s elektronikou na jediné desce. Od velikosti tak 20x20 cm však nastane problém, že je robota třeba rozumně rozdělit na jednotlivé moduly. Senzory do míst kde informace vznikají - snímače otáček k převodovkám, výkonovou elektroniku k baterce dálkoměry dopředu stavový displej dozadu nebo nahoru (podle to odkud "páníček" svého robota pozoruje), "velké červené tlačítko" někde nahoru atd....

Brzy přijdete na to, že třeba ten snímač otáček je dobré udělat tak, že i s analogovou elektronikou jej umísíte na malou destičku, které uděláte v rozích čtyři dírky na přišroubování. Pak vás napadne "racionalizační" idea - což takhle si udělat nějaké "univerzální" desky s elektronikou a čtyřni dírkami v rozích do zásoby. Robota pak postavíte z těchto modulů, které budete používat opakovaně. No a tím jste se stali asi tak 5 000 000 robotikem na zeměkouli, který vymyslel vlastní "čtyřdírkový systém".
Pokud vymýšlíte moduly, které právě potřebujete a snažíte se je zkombinovat s moduly, které jste vymysleli dříve, protože jste je dříve potřebovali - OK. Čtyřdírkový systém, ale velmi svádí k "systémovému návrhu" a k systematickém vymýšlení nových modulů se čtyřmi dírkami - což pak vede k příliš složitým robotům, kteří jsou propletencem drátů, na kterých visí milión "hloupých" destiček se čtyřmi dírkami.

Proto bych si dovolil filosofovat nad ideálním modulem se čtyřmi dírkami.
- je skvělé, když je to komplexní modul, který zcela řeší jeden problém.
- je skvělé, když na samostatné destičce je kompletní čidlo, které stejně nemůže být na hlavní desce - protože tam svá data nezíská
- je skvělé když interface takové destičky je přehledné a jednoduché - ideálně 4 piny 2 piny napájení a 2 piny data nebo analogové signály.

A teď naopak - čtyřdírkové destičky mají nezanedbatelný "pekelný potenciál" Jedna z hlavních pekelných idejí je začít čtyřdírkové destičky vyrábět komerčně a otevřít si e-shop s nimi ( s vidinou rychlého zbohatnutí )
Součástí téhle pekelné ideje je pak výroba modulů typu "akcelerometr" nebo "H-můstek" nebo "světlené čidlo" - což všechno je tentýž modul - alias jeden integrovaný obvod v katalogovém zapojení s jedním blokovacím kondenzátorem a lištou se čtyřmi piny ....
Součástí takové pekelné ideje pak může být i výroba "sofistikované procesorové jednotky" - která je o to více "překonstruovaná" o co jsou periferie více "nedokonstruované".

Proč je idea rychlého zbohatnutí nereálná ? Protože Pololu, Acroname, Lynxmotion, Farnell, Digikey, Hobbyrobot, Snailinstruments, eMZet-robotics, Mlab, Jbotbrain, Stavebnice.com, tihle a 100x více dalších už tuto ideu měli a všechny myslitelné i nemyslitelné integrované obvody - s jedním blokovacím konenzátorem už na desku se 4 dírkami a 4 piny připájeli a nyní nabízejí svůj "sofistikovaný systém".

Takže nebuďte smutní, zbývá ještě tradiční rada pro blondýny - jestli máte spadeno na výživný krém - ve slevě za 999 - nezapoměňte na to, že miláček váš mastný ksicht ( nebo obličej ) příliš neocení. Zato když koupíte Niveu za 79, plechovou pixlu mu dáte a za zbylých 920 mu koupíte součástky na rádio - to bude radosti ....