close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Auta způsobí zánik civilizace

30. dubna 2011 v 23:21 | Petr |  Filosofování
Občas se stane že najká civilizace proste nedovede vyřešit problém jehož řešení je později evidentní a zanikne. Na Velikonočním ostrově byli tak pobožní že ve jménu stavby soch Moai vykáceli veškeré stromy, tím se ekosystém ostrova zhroutil a obyvatelé vyhynuli, když chtěla ostrov zabrat Chile našla 201 ubožáků na úplně holém ostrově ...
Naše civilizace taky zanikne a to brzy a nepochybně kvůli nevyřešené energetice kterou neřeší vědci a inženýři, ale politici aktivisti a ignoranti. Jestli civilizace zanikne tak naším náhrobkem bude rezavé auto, protože tento plechový miláček je obzvlášt zákeřná bestie plýtvající drahými zdroji.


Nebudete tomu věřit ale za posledních 5 let jsem "na těžko" to jest se vší bagáží a bez doprovodného vozidla ujel 5000 km po Česku, Slovensku, Polsku, Ukrajině, Maďarsku, Srbsku, Bulharsku a Chorvatsku. Mimo to jsem dalších 5000 km ujel na ceste z práce a do práce, kteroužto se snažím jezdit každý den od dubna do října (mám to 45 km denně).
Nedávno jstem jel část své tras s pulsoměrem abxych zjistil jakou energii na kole vlastně vydávám

- přibližně 110 kJ (Kilo Joule) na kilometr - to znamená že jsem za posledních 5 let projezdil 1100 Mega Joule energie - hezké ale člověku to nic neřekne -
Katastrofa ovšem je když se to převede na energetickou hodnotu čehokoliv - a hlavné benzínu - je to asi 37 litrů benzínu - tedy 5 let jsem jezdil celé léto ujel jsem 10 000 km a nespotřeboval jsem ani tolik co se vejde do plné nádrže auta.

Už máte určitě spočteno že spotřeba cyklisty je 0.37 litrů na 100 km žejo - takže až budete kupovat auto s blábolem že 3.7 litrů /100 KM je úsporné vozidlo - je to blábol a lež - cyklista spotřebuje 10X méně to znamená že i s malou brašnou převeze patrně více než auto - zajímavé ne?

A to nemluvím o tom, že energetická hodnota benzínu je skoro stejná jako "výhřevnost" lidského sáídla, takže kdybych nejezdil na kole už bych byl o 37 kilo obéznější než jsem - taky zajímavé ne.

Až budete ráno sedat do plechového miláčka nezapomínejte na to že benzín který spálíte obsahuje tolik energie že na kole byste ujeli 20x tolik .
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 20. května 2011 v 11:12

Jsi zapomněl na letadla.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama