close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Návrat do údolí vypitých mozků

23. května 2011 v 16:27 | Petr |  Filosofování
Byl jsem v Německu - v Berlíně - týden a utrpěl jsem civilizační šok.
No v principu jsem utrpěl civilizační šok už v roce 1990 ve Vídni když se se mnou popelář bavil lepší angličtinou než byla tehdy moje, ale od roku 1990 ten civilizační šok jenom pokračuje.

Tedy - v Berlíně všechno tak nějak funguje jako v mých představách
- řidiči jezdí rychle, ale slušně
- červená na semaforu je červená pro chodce i pri řidiče
- všude jsou mraky cyklistů, kteří opravdu výrazně odlehčují dopravě
- díky cyklistům a U-bahnu jsem nezažil dopravní zácpu
- sem tam už vidíte elektromobil
- nepotkáte opilce (spíše ojedinělého narkomana)
- už vůbec nepotkáte ty nekonečné armády vychlastaných mozků (jako v Ostravě)
- ani stavební dělníci nejsou zjevní alkoholici nebo učitelé matematiky z Kyjeva (jako v česku)
- holky jsou díky genetickému podílu Turků už taky ke koukání (kde jsou Gertrudy z NDR?)
- atd...

Přesto si Němci stěžují, že v Berlíně je díky nedostatku odborníků mnohem vyšší nezaměstanost než třeba Stuttgartu. Vůbec si nedovedu představit co to znamená nedostatek odborníků. Němci sice taky válčí s explozí "vysokoškoláků plzeňského typu", ale přece jenom - viděl jsem děcka jak okopávají školní zahradu, takže asi úpadek školství nebude tak hrozný, jako u nás, kde kdyby to šlo tak je ve škole jediný předmět - shoppování v hypermarketu.... Je tedy Stuttgart evropské Slilicon Walley, nebo co?

No a pak nastala smutná doba návratu do rodné domoviny - V Praze zácpa přes celé město, matka přechází s kočárem na zelenou - za cenu vlastního života. Návrat do milovaného rodného Frýdku-Místku ani nebudu popisovat - na IV. nástupišti v Ostravě měl asi někdo průjem... Po vystoupení doma mě opět oslovil můj oblíbený ochlasta a žebral prachy, další propitá socka něco nesmírmě sprostě (a hlasitě) řešila do mobilu - až mě hlava brněla.

Prostě je otázka jestli nemáme náhodou taky nedostatek odborníků (katastrofálního typu) ? Nebo přebytek ochlastů, nichtsmacherů, socek, (praktických) analfabetů a vůbec koho ještě ? Nebo nemáme třetinu populace ukrutně chlastajících a druhou třetinu práce se štítících (i bílých samozřejmě) - třeba jsme jenom "veselé povahy", ale jinak se Němcům vyrovnáme ? Nebo dokonce (velmi hříšná myšlenka) jestli svým (ne)konáním nedáváme Hitlerovým šíleným teoriím o nadřazené rase reálný základ ?
V každém případě návrat z Německa (a zkušenosti z Balkánu a Ukrajiny) mě spíše naplňují skepsí o zlepšitelnosti naší neblahé současnosti.
No a na závěr - zdravím tímto v obličeji čeveno-žluto-šedého zapáchajícího pána, co potřebuje 10kč na cestu do Frýdlantu nad Ostravicí (už 5 let každý den ji po mně žádá aniž by si mně zapamatoval ;-))
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Carl Carl | 30. května 2011 v 22:08

Ještě rok a bude mít na cestu konečně našetřeno...

"No a na závěr - zdravím tímto v obličeji čeveno-žluto-šedého zapáchajícího pána, co potřebuje 10kč na cestu do Frýdlantu nad Ostravicí (už 5 let každý den ji po mně žádá aniž by si mně zapamatoval ;-))
"

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama