close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

ISO 15189 a debilizace našeho zdravotnictví.

6. června 2011 v 22:31 | Petr |  Filosofování
Určitě jste o tom už přemýšleli, když Vaše babička rok trpěla bolestmi, protože na operaci její kyčle neměly pojišťovny peníze, protože je investovaly do - z nebe spadlého - projektu s nejasnou majetkovou strukturou. Vaše babička totiž určitě neměla takové známé jako šedé eminence v pozadí tohoto projektu. Nemylte se - rozhodně se nejedná o korupci - to je jenom pečlivé hospodaření s omezeným zdravotnickým rozpočtem.
Jak to chodí u nás

I když se nazabýváme korupcí, probereme dneska, případ kdy neukojené ambice a aktivismus mdlého rozumu má horší následky než korupce, a navíc korupčníkům nechtěně pomáhá.

Představte si, že jste mladý lékař sedící v laboratoři některé fakultní nemocnice. Díky pytli peněz, které fakultní nemocnice dosátvá od státu je vybavení Vaší laboratoře nejlepší možné a jede jako hodinky. S takovou se za chvíli začnete nudit, tak vystudujete Ph.D. Pak se stanete Docentem, Profesorem a co potom? Díky naprosté zaostalosti naší klinické biochemie, jste velkou autoritou na malinkatém českém písečku a v zahraničí po vás neštěkne ani pes - není kam dále stoupat.
V takovém případě zaháníte nudu tím, že si založíte nějakou obecně prospěšnou společnost bojující za blaho lidstva. Nejlépe je "bojovat za kvalitu" a nejlépe aniž bychom si předem ujasnili co to kvalita je. No a jak se v současné Evropě bojuje za cokoliv - tedy i za kvalitu, abychom se u toho moc nenadřeli ? Papírem přece !!!
Takže zasednete v zahraničních komisích, kde nudící se profesoři z jiných zemí EU vymýšlejí normy ISO pro zdravotnictví. Relativně neškodnou normu typu ISO 9000 nahradíte imperativní normou ISO15189 a pak se ještě při překladu této normy do češtiny dopustíte drobných chybek jakože anglický výraz "VALIDATION" překládáte jednou jako validace a podruhé jako verifikace - ať je papírů 2x tolik a vaši kolegové se z toho ....

Pořád vám to nedává smysl co tohle má společného se zkázou zdravotnictví? Tedy založíte si společnost bojující za "kvalitu" a začnete nabízet laboratořím v ČR že je zkontrolujete jestli jsou dostatečně "kvalitní" (samozřejmě že ne zadarmo). Protože většina biochemických laboratoří je součástí nějakého špitálu, který tak tak hospodaří - každý se vám vysměje. Byznys vám nejde - tak přesvědčíte zdravotní pojišťovny ať těm, kteří se nevykáží Vašim "certifikátem" nedají smlouvu. Pojišťovny v tom vycítí možnost jak někomu nezaplatit za jeho práci a veleochotně souhlasí. Ubožáci, kteřým hrozí že nedotanou od pojišťoven zaplaceno se začnou hojně a "dobrovolně" hlásit ke kontrole (akreditaci) - Jasné?

Jestli je to aktivismus mdlého rozumu nebo podlý způsob jak do vlastní kapsy vyždímat nějaký peníz nechám na čtenáři.

Jelikož se vám ve skutečnosti nechce pátrat po tom jak je která laboratoř kvalitní. Konec konců jste kvalitu ani na začátku nedefinoval. Tak se kvalita pozná množstvím popsaného papíru. Přijde auditor a ptá se - máte směrnici o ..... dezinfekci, mytí podlah, mytí oken, výměně tekutého mýdla, zabíjení much, zametání much, spreji na mravence ..... skladování chemikálií .... atd atd ... Blog.cz nemá na svých servererech dostatek prostoru pro úplný seznam papírů, které musí taková laboratoř sepsat.

Nekvalitní laboratoř se pozná podle toho že - její zaměstnanci běhají kolem přístrojů a jejich údržby a kalibrací, případně studují literaturu z medicíny a chemie, aby tomu lépe rozuměli. Naopak "kvalitní" laboratoř - je taková, jejíž zaměstnanci se jen neradi zvedají od sepisování "směrnic" a samotné chemii a přístrojům se věnují jen když absolutně není jiného zbytí, protože na to "prostě nemají čas".....

Jak tohle celé napomáhá korupci ? Pravděpodobně nikdo nedostane "akreditaci" úplně zadarmo. Nicméně zdravotní pojišťovny mají vůči zdravotnickým zařízením "individuální přístup" - máte tam známé (nebo obálku) - máte platby i bez akreditace - a naopak.

Takže až se ctěné zdravotní pojišťovny smilují a dojde i na operaci kyčle Vaší artrotické babičky, nezapomeňte si před vstupem do špitálu ověřit, jestli tento má v pořádku všechny "akreditace" a ISO a jiné papíry - čím více papíru tím "kvalitnější".

A profesorům z Prahy, Hradce i odjinud přeji tímto příjemné spaní, bez výčitek svědomí ....
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 veraokb veraokb | E-mail | 19. června 2011 v 22:18

Pane Petře,nedá mi to nereagovat.

.....díky naprosté zaostalosti klinické
biochemie..........

A co jsem vám říkala,nechtěl jste to slyšet.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama