close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

(2011=1911) => (2014=1914) ?

28. července 2011 v 16:49 | Petr |  Filosofování
Co se dělo v roce 1911 ? Téměř vrcholila Belle Epoque - období maximální svobody a prosperity na konci průmyslové revoluce, Evropa nezažila 50 let válku. Byla objevena supravodivost. První letadlo přistálo na lodi. První letadlo vezlo poštu. J.M. Browning zkonstruoval legendární pistoli M1911 - idyla dokonale fungujícího světa ?
Tak úplná idyla ale ne - v Mexiku bylo povstání, byly nějaké třenice v Africe. Francie protestovala proti přítomnosti Německé válečné lodi u břehu Alžíru, ale hlavně Evropa byla postavena na poněkud zkostnatělých velkých říších, které se na venek na sebe usmívaly, ale měly od roku 1848 nebo možná od roku 1866 nevyřízené účty, a s ničím v politice nešlo příliš hnout.
Klid až mrtvolný, který malinkatou jiskřičkou v roce 1914 vybuchl ve dvě války, nacismus, holokaust, komunismus, gulagy, studenou válku.....

Co se děje v roce 2011? Užíváme si vrcholného klidu postindustriální, postmoderní, informační společnosti. Máme maximální svobodu (která nám brzy skončí díky boji s terorismem) a také maximální prosperitu (za cenu zadlužení států až k bankrotu). Už 60 let nebyla válka. Apple vydal iPhone3 (nebo už 4?).
Ale i teď máme drobný neklid - Libye, Irák, Irán, Afgánistán, Norsko.
I teď je svět dokonale zavedený, postavený na velkých a silných státech a jejich spolcích a s ničím nelze hnout. I teď mají supervelmoci nevyřízené účty, přestože se na sebe usmívají a i teď mají konfliktní zájmy, v současnoti zejména suroviny, vzájemnou obchodní bilanci, lidská práva, práva menšin, sociální systém, zdravotnictví, energetiku.
Takže co bude? Přijde v roce 2014 nepatrná jiskřička a každý bude zabíjet každého? Jenom proto že v současném mrtvolném klidu opravdu nelze s ničím hnout ? Protože když nemohu rozumného politika zvolit ještě stále mohu nerozumného zastřelit ? Nevyčerpaly se cesty jakými současná společnost řeší problémy podobně jako v roce 1914 ?
Nevím ale trošku se bojím.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Aktuální články

Reklama