close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Not made in China

5. srpna 2011 v 16:09 | Petr |  Svět okolo
Smutná existence a konfident STB Jarek Nohavica ve svém Plebs Blues zpívá, že jenom "montuje šroubky na Pershingy a nakonec to pěkně odnese". Asi není sám, celý západ se žene do katastrofy, která se zatím zdá, že bude finanční, ale kdoví jestli nakonec nebude ještě horší.
Omlouvám se ekonomům za svojí, patrně svéráznou, interpretaci celé situace, ale mám takový pocit, že to, co přinášelo jenoznačné ekonomické hodnoty - to jest výrobu. Jsme předali Číňanům a sami jsme si na západě nechali "ekonomicky vysoce efektivní" procesy jako je vývoj (který už se Číňani učí) a hlavně obchod.
Celý tento systém až do roku 2008 skvěle fungoval - skoro jako před vznikem Matrixu - roboti (Číňani) vyrábějí a my sedíme v teplé kanceláří a za peníze EU o tom vedeme evidenci v Excelu.
Celý ten systém má dva zádrhele. Jednak když potřebuju boty - tak je mi jedno že kolega je umí navrhnout a druhý kolega zase prodat když široko daleko není nikdo, kdo je umí vyrobit - toto je problém spíše teoretický, který bude hrát roli až se systém zhroutí.
Důvod proč se zhroutí spočívá v bodě 2 - když Číňani vyrábějí kde vezme zbytek světa peníze na nákup jejich zboží ? Poradenství pro EU (a mnoho dalších typicky západních povolání) je sice vysoce ziskové v době konjunktury, ale žádnou hodnotu, která přestojí krizi nevytváří.
Takže Čína skupovala dluhopisy po celém světě a západní státy se zadlužovaly a zadlužovaly, aby mohly finacovat umělou zaměstnanost a ještě si třásli rukama nad růstem HDP, který kdoví zda nebyl jen zdánlivý.
Nyní je Evropa i USA v situaci blízké státnímu bankrotu - co můžeme proti tomu dělat my "drobní občané"?
Neměli jsme náhodou už v době konjunktury poznat, že zboží vyrobené roboty v Číně jistým způsobem "smrdí" ? Mohl to po nás někdo chtít ? Máme nyní, když je zle začít importy z Číny bojkotovat ? Vyřeší ten problém za nás sami Číňani, kteří prudce bohatnou a brzy budou vlastní výrobou saturovat hlavně vlastní spotřebu ? Co řekne životní prostředi a přírodní zdroje na miliardu Číňanů a 1,3 miliardy Indů, kteří touží po západní spotřebě ?

Nakonec možná dopadneme jako ten montér Pershingů - koupí Čínských tenisek jsme dali vydělat Americkému byznysmenovi a teď je budeme muset krvavě zaplatit na daních Evropské unii - těžký život v globálním světe ;-)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Vojtěch Vojtěch | 14. září 2014 v 22:25

Nedávno jsem četl zajímavý článek o tom, jak nakupovat zboží v zahraničí. Je tam popsáno vše do puntíku a jsou tam dobrá doporučení proč a kde nakupovat. Jestli by vás to zajímalo, čtěte tady: www.erada.cz/?p=850 . Dozvíte jestli vás musí trápit clo, DPH, kolik vás to bude stát, jestli ušetříte nebo ne a je-li to vlastně taková výhoda, jak si možná myslíte.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama