close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Quod licet Iovi non licet bovi

29. srpna 2011 v 4:33 | Petr |  Filosofování
Kdysí dávno si blonďatá personalistka mého zaměstnavatele přečetla o dovolené knihu z Grady o "Total quality managementu" při "řízení lidských zdrojů". A hned vymyslela a rozeslala po špitále dadaistický dotazník s otázkami typu:

Pracuje ? A) Vůbec B) Částečně C) Zcela
Vzdělává se ? A) Vůbec B) Částečně C) Zcela
Poškozuje majetek organizace ? A) Vůbec B) Částečně C) Zcela

Celkem 30 otázek se stále stejnými odpověďmi - smyslem bylo abychom my malí šéfové vyhodnotili své podřízené a aby ona měla materiál pro "Balanced scorecard". Pěkně po česku jsem formuláře rozdal, přímo dotyčným osobám aby si na sebe napsaly hodnocení samy. Po půl dni za mnou přišla naštvaná delegace, že na tohle jsou už ženské staré, a že než se zabývat... (slovo cenzurováno) radši půjdou do penze.
Abych ve jménu total quality managementu nerozvrátil oddělení zakroužkoval jsem všude B a celou hromadu poslal zpátky.....

Umírá nám Steven Jobs, který je zvláštní tím, že má sotva maturitu, žádné Ph.D., žádné MBA a přesto (ač ho nenám rád) je třeba mu vyslovit obdiv že vybudoval (a zdachránil) miliardový Apple. Nepochybně se na jeho život vrhnou životopisci a teoretici managementu a za pár let Grada vydá další knížku - jak vést firmu dle Stevena Jobse. Tu knížku si koupí nějaká blondýna, která má Ph.D. a MBA a bude si myslet, že s návodem od Jobse a třemi stupni škol navíc to zvládně taky...
Ale nezvládne, protože "I když diplom dostaneš - volem pořád zůstaneš"

Před 100 lety bychom my netalentovaní se narodili na bramborovém poli a strávili tam celý život. Při kopání brambor bychom si mohli snít o budování velkostatků... Problém dnešní doby je že ti netalentovaní ale ambiciózní se podle Peterova Principu dostanou až na post, který nezvládají, a aby se tam udržel vymýšlí blbosti. Ne nadarmo zenoví budhisti říkají, že nejtěžší je rozeznat to co je (třeba dělat) od toho co není (třeba dělat).

No a abychom skončili trochu vesele tak otázka ze předvčerejšího dotazníku (sepsaného jiným managerem), který jsem v rámci "Total quality managementu vyplňoval" :
Prádlo kontaminované biologickým materiálem se: ? (Opravdu to je celá věta !!!)
(myslíte že mám odpovědět A) Vůbec B) Částečně, nebo C) Zcela ? ;-)

Jo blblci jsou všude a Jobs jenom jeden a ještě na smrtelném loži.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Carl Carl | 31. srpna 2011 v 20:48

Podle mě Peterův princip v Česku nefunguje, protože povyšovaní jsou jen tlačenky ("protekční lidi") a mnoho z nich je jen díky své neschopnosti povýšeno vejš, klasicky v politice, na úřadech.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama