close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Modernismus - Postmodernismus - Idiotismus

1. září 2011 v 4:29 | Petr |  Filosofování
T.G. Masaryk, Werich s Voskovcem a můj bývalý šéf (ročník 1933) byli typičtí modernisti. Věřili v rozum, věřili v to, že rozum dá pravdu, o které se nehlasuje. Kolikrát se můj šéf rozčiloval nad blbismem současnosti slovy - můžeme vydat zákon o tom, že auto musí jezdit na vodu, ale bude skutečně jezdit ?
Koncept pravdy vzniklé měřením laboratoři, o které nemá smysl hlasovat, se podobal středověké pravdě dogmatické o které se nediskutovalo neb to byla pravda boží.
To se samozřejmě nelíbilo intelektuálům a tak si vymysleli postmodernismus, kde pravda je relativní, flexibilní, každý ji má kousek, každý má svou, pravda je socální konstrukt vzniká názorem většiny atd.

Problémem pravdy, kterou (oficiálně) mají ti kteří jezdí na benzín i ti, kteří jezdí na vodu (v postmodernismu určitě takoví jsou) je ten, že taková pravda neumožňuje experiment, neposkytuje zpětnou vazbu zda je, to pravda nebo není ...

Výsledky relativity pravdy vidíte všude kolem sebe - proč se učit matematiku, když 1+1 = 3 pokud se na tom shodne dostatek lidí. Proč se vůbec učit pochopit jak svět funguje. Stačí přece vědět, že v mobilu jsou trpajzlící co telefonují. Dokonce pravda je i nežádoucí a politicky nekorektní.

Relativní koncept pravdy se nepochybně odrazí na myšlení lidi, proto si dovolím poněkud extrapolovat do budoucnosti. Za pár let nebude problém kdo má pravdu a kdo ne, neb pravda a její ověřování zcela zmizí z myšlení lidí, tím samozřejmě zmizí myšlení jako takové, protože myšlení je nepochybně spojeno s hodnocením kvality myšlenek. Nebude pravda - nebude myšlenkový experiment - nebude myšlení. Postmodernismus bude vystřídán Idiotismem.

Ve 20 století bojovali ve jménu souboje modernismu a postmodernismu inteligenti s intelektuály. Ve 21 století budeme bojovat s idioty, kterých už teď je plno a tlačí se do čela společnosti.
Těšíte se ?
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 vestec vestec | Web | 13. ledna 2012 v 4:53

Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

2 Vladan Vladan | E-mail | 3. ledna 2016 v 22:45

Pane. Nikdo z vládnoucích elit nepotřebuje , aby populace byla vzdělaná. Debilizace populace pomáhá elitám vládnout jednodušeji. Jo ješt mám pocit, že je to řízená debilizace.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama