close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Pravda je lež, lež je pravda. a Google jako prázdná nádoba.

16. prosince 2011 v 15:56 | Petr |  Filosofování
FAKT1: Přítelkyně je na praxi na dětském oddělení naší nemocnice.
FAKT2: Z 25 lůžek bylo minulý týden jedno volné 1 obsazené nějakou nemocnou bílou holčičkou a 23 bylo obsazeno malými Cikáňátky.
Nebudu se pouštět do spekulací o příčinách tohoto poměru (který je ostatně na dětských odděleních všude v republice normální)
Otázkou je - dopustil jsem se konstatováním FAKTU1 nebo FAKTU2 nějaké neomalenosti, nebo dokonce rasismu ?
Jazyková opatrnost (autocenzura ?), takové to koukání přes rameno když člověk něco píše se totiž opět vrátila. Kdysi se nesmělo zle vyjadřovat o Sovětském Svazu (i když jsme tam byli a jejich systém nešlo nevidět). Dneska jsou také témata - politicky nekorektní - o kterých se konvenční tzv. "slušný" člověk veřejně nevyjadřuje. Nicméně zákaz konstatování očividých věcí deformuje myšlení těch, kteří jsou tomuto zákazu vystaveni.
Pokud je očividná pravda zkázana, máme pak jisté obavy konstatovat i jiné pravdy. Dopustím se "reductia ad absurdum". A konstatuju
FAKT3 3 x 3 = 9
Je to pravda? Je vůbec slušné o tom mluvit ? - Zdánlivě snadné otázky, ale položím složitější: Máme právo tento fakt vtloukat do hlavy dětem? Nepoškodí to jejich "individualitu". Nebudou z toho mít psychické potíže v dospělosti ? Nebudou pak převracet popelníce a trhat mouchám nožičky ?

Připadá Vám to absurdní ? Myslíte si že dnešní školství trvá na osvojení základních pravidel ? Pan učitel Vindyš (narozen 1910) chtěl vědět jak vysoká byla tráva u Thermophyll a dával pětky, psal rodičům a sekal ruce rákoskou. Všichni jsme to přežili - a víme že tráva byla nízká neb se jí v kamenité soutěsce nedařilo.
"Fakta jsou zbytečná" a dokonce "pokozují dětskou individualitu". "Důležité je učit myslet". Není ovšem vysvětleno co s těmi co na samostatné myšlení prostě nemají. Zůstanou fakty ani myšlením nedotčeni, odloženi na sociálních dávkách ? A co takhle fakt, že myšlení potřebuje "nějaký materiál" na kterém se realizuje - je to pravda, omyl, nebo je to pravda politicky nekorektní ?

Fakta nám dodá Google - oblíbená chybná představa. Není těžké si představit, že v krabici není co jsem tam nedal, ani v knihovně nemám knihu, kteru jsem nepřinesl. Ani okresní, krajská univerzitní knihovna nemá informace, které do ní nebyly uloženy. Kdo tedy bude zásobovat Google až se všichni na ukládání informací z vlastní hlavy na Internet vykašlou ? (Nebo nebudou nic ne-triviálního vědět)?

V principu tuhle věc konstatuji, ale neřeším neb jsem byl čtenářem svého blogu upozorněn, že ani když budu nadávat - chleba lacinější nebude....
Zcela souhlasím - bude mnohem dražší a v Evropě - plné kreativních a informacemi nepřetížených, (ne?)myslících lidí - jej bude málo.....

Pro případ že bych neměl čas napsat přeji svým čtenářům Veselé Vánoce.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Frydecak Frydecak | E-mail | 9. listopadu 2015 v 10:55

Dekuji za vzpominku na p. Vindyse. Ucil me na gymplu dejepis. Ptal se, ktera pohori presel Hannibal pri tazeni na Rim. Kdo odpovedel "Alpy a Pyreneje" to mel za 5, nebod je prosel v opacnem poradi! To byl pan ucitel....

2 Vladan Vladan | E-mail | 19. ledna 2016 v 20:47

Vy se mi budete smát pane doktore, ale před dvěma lety jsem si vzpomněl na krásná období na škole, na radost z poznávání zajímavých věcí a tu jsem já navštívil . Složil jsem v Padesáti letech prijímačky a dodělávám MFF UK v Troji, Ale proč. Mám syna 2 roky, 7 let a deset let. Bydlíme na vesnici u hranic
U hranic s bavorskem Na syny mluvím česky a a s jistýmí rozpaky i anglicka, a moje krásná paní na kluky  mluví německy, Po skole jsou domácí úkol a pak pro nejstaršího 2 hodiny Fyziky, (umí jí lépe než ředitel, ale proč to piši, Nechal jsem si vyrobit přes celou stěnu knihovnu. Sehnal jsem Tuskulské hovory, hovory k sobe Různá Aristotelova díla a díla antických mudrců, a je mi lépe a lépe. V mládí jsem to všechno přečet, (tatínek byl Filosof). Snad se ti mojí klucí vzdělají. Musím se pokusit je naučit myslet a vložit do nich informace nad kterými budou hloubat. Pak ať mne vezme smrt.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama