close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Co je a co není technický pokrok ?

15. ledna 2012 v 16:03 | Petr |  Příroda
Nedávno mě značně vytočil článek v Ihned (omlouvám se ale nemám odkaz) kde redaktor psal úvahu ve stylu - dneska je civilizace dále a proto dnes symbolem technického pokroku není kosmická raketa, ale nový iPhone. Tak nějak zapoměl, že symbolem technického pokroku dnes není kosmická raketa, protože pomalu ztrácíme schopnost tyto věci vyrábět, zatímco lisování plastových krabiček a lhaní si do kapsy nám zatím ještě jde.

Jsem ta generace, kdy mezi kluky "na lítačce" bylo nemyslitelné, aby někdo neměl lupu na pozorování a zapalování věcí slunkem, frajeři (jako já ;-)) měli mikroskop, hvězdářský dalekohled, praky, luky šípy, kapesní nože, osobně jsem byl vlastníkem věci nevídané - elektrikářkých kleští - kombinaček, za tehdy astronomických 17 Kčs ;-))
Z pozice starce mi dnešek připadá poněkud fádní - protože mám neodvratný pocit že dneska se mládež pod 10 dělí na vlastníky a NEvlastníky mobilu, nad 10 na vlastníky a NEvlastníky iPhonu a nad 20 na vlastníky a NEvlastníky smartphonu s androidem.
Kdo má dneska mikroskop? Nebo hvězdářský dalekohled? Nebo kapesní nůž ? Já mám (a používám) pořád všechno a jenom čekám kdy budou majitelé kapesních nožů podezřívání z terorismu.

Zůžení tužeb lidí na západní polokouli na "iPhone pod stromeček" má totiž nečekaný vedlejší účinek. Podle mého názoru má totiž elektronika dneska "božský status" který si vůbec nezaslouží.

Příklad : Co vidíte na obrázku ?
V pozadí označené číslem 1 a 4 jsou stroje uvedené na trh v roce 1969 - když Američani přistáli na měsíci - Beckman Glucose analyser II - v popředí uprostřed je nepatrná krabička od firmy NOVA - Statstrip Xpress - což je dnešní verze téhož.
Co mají tyto stroje společného ?
Měří cukr v krvi - všechny stejnou metodou - cukr se oxiduje ("hoří" i když v roztoku) vzdušným kyslíkem a úbytek kyslíku v reakční nádobce je úměrný koncentraci glukózy (cukru) ve vzorku, což se měří kyslíkovou elektrodou.

Co mají tyto stroje rozdílného?
Jak vidíte ten nový - je Vám jasné že je to de-facto PDA nebo smartphone, který místo GSM modulu má modul pro měření cukru - a máte pravdu - má podsvícený dotykový barevný displej, Windows CE, slot na karty, USB port a vůbec cokoliv dalšího si vymyslíte.....
Ten starý je železná bedna ve které je jedna dvouvrstvá deska plošných spojů formátu A4 plná operačních zesilovačů a TTL logiky....

Ten nový měří jeden vzorek za 3 minuty a měří cukr "oficiálně " do 33 mmol / l ale už od hodnoty 15 bych za něj grešli nedal. Ten starý měří cukr 1 minutu do 25 mmol / l a až do této hodnoty lze dát ruku do ohně. Ten nový měří 1 cukr za 10kč - ten starý za 40 hal. O přesnosti nového a starého stroje se vůbec nebudu bavit - starý vítězí rozdílem třídy ...
Ale hlavně - ten starý je u nás od roku 1980 - 32 let - ten nový se pro jisté problémy , které nejsou technického rázu se bude vracet výrobci. Když se starý stroj nedávno porouchal - stačilo na desce trafopájkou vyměnit elektrolytické kondenzátory a jede se dál - není nereálné, že "železná bedna Beckman" vydrží dalších 15 let - v té době bude nový strojek už dávno v elektronickém nebi...

Tedy ne že bych byl staromilec a zastánce "držení mrtvol při životě". Jenom si dovoluji upozornit, že když je stroj 32 let 24 hodin denně 365dní v roce v provozu a bude používán i nadále, zatímco moderní - zbrusu nová krabička - po 30 letech inovací - jej nemá čím porazit (pokud nepočítáme možnost hrát na displeji hry) - je nutno se nad smyslem slova technický pokrok zamyslet. Jestli přece jenom kosmické rakety, nebo středověké chrámy, nebo pyramidy nemají v sobě jiný způsob technické vyspělosti, který jen dneska přes iPhony špatně vidíme a tudíž neumíme ocenit.

To by se však mělo rychle změnit, protože dnešní způsob technického pokroku ve stylu - k autu které se od roku 1890 (pro pesimisty) nebo 1980 (pro optimisty) podstatně nezměnilo - přidáme EPH, ABS, GPS, GSM, WIFI, DVD, MP3, JPG, BMP, PDF ;-)) a další blbosti - už nebude brzy stačit a budeme se muset vrátit zpátky k fyzice a chemii a hledat novou cestu - jinudy než přes rostoucí počty tranzistorů ve strojích, kteréžto jsou od určitého počtu vlastnostem stroje (a tím lidstvu) k ničemu.

Pokud to neuděláme - je reálná možnost, že sice budeme (nedobrovolně?) připojeni na vysokorychlostní internet vždy a všude, ale jinak bude zima a hlad.
Tranzistory v procesorech ve smartphonech se totiž nedají jíst ani se jimi nedá svítit či topit .....
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 15. ledna 2012 v 19:03

Tak pozitivni je na tom to, ze pokud udrzim do duchodu sroubovak, tak snad nebudu patrit do te vetsinove zaplavy nezamestnanych pojistovaku a pravniku a spol. Negativni je to, ze decka jdouci z gymplu na medicinu snad ani nevi co je to pinzeta, natož aby měly v kapse lupu a nozik. Tedy aby nas mel vubec kdo v tom duchodu lecit.

2 Marek Kocan Marek Kocan | E-mail | 30. srpna 2015 v 23:45

Pravda pravdoucí

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama