close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Kubáčova magická dioda, která se pořád opakuje

9. února 2012 v 3:14 | Petr |  Roboti
Únor bílý pole sílí - v květnu bude Robotický den, takže už je pomalu čas vytáhnout trafopájky a stvořit nového robota pro letošní sezónu.

Když jsem začínal s roboty zachytil jsem v mailové diskusi problém, který někdo lapidárně popsal slovy "musíme mít zvlášť baterku pro procesor, protože pokud vše napájíme z jedné baterky - když se roztočí kola procesor se resetuje !!"

Jako člověk co postavil rádio v 8 - mi to bylo hned jasné a okamžitě jsem reagoval - "dejte do napájecí cesty procesoru diodu !". Nastalo dotazování kam diodu, jakou diodu, a dokonce "co je to dioda". Od té doby uběhlo 9 let a "Kubáčova magická dioda" je pro každou generaci mladých robotiků vždy převratný objev. Prot o zveřejňuji zde, ačkoliv to žádná novinka není.
Potíž s robotiky je v tom, že elektronice příliš věří, pokud mají v robotovi "olověnku na 12 voltů" tak ta předce dává 12 voltů a ve všech drátech, co jsou na ni připojené je přece vždycky 12 voltů nebo ne ?

Vtip je v tom, že ne, a jak jsem psal v seriálu o H-Můstcích - tak motory jsou "elektromagnetické peklo" kde to jiskří jsou tam proudové, napěťové nárazy, magnetické pole, elektrické pole - fujtajbl radši je v robotech nemít (kdyby to šlo).

Takže když se do stojícího motoru pustí proud - není v něm žádná protiEMSA a proto proud tekoucí motorem je obrovský - největší možný. Protože každý drát se chová trochu jako odpor a trochu jako cívka (i když rozmnotaná) - může se stát že v drátech co vedou do motoru prudce poklesne napětí a pokud stejné dráty napájejí i procesor - je vymalováno.

Takže pokud se podíváte na schémátko - C3, který by měl být největší jaký se vám tam vejde se přes Magickou diodu nabije na napětí baterie (- spád na diodě) pokud napětí na drátu z baterie pak prudce poklesne, stabilizátor je dočasně zásobován proudem z C3 a pokud stačí napěťový pokles vyrovnat - procesor nic nepozná.

Předem upozorňuju že tohle zapojení není samospasitelné a neřeší jiné složky elektromagnetického rušení , ale na napájení malého motorku přes L293D stačí.
Druhé upozornění C3 by měl být velký elektrolyt určený na napětí vyšší než má baterie (protože na něm je napěti baterie) a správně pólovaný - ne malinký ubožáček na 5V.

Ještě obyklá rada pro blondýny, které dočetly až sem - tentokrát výjimečně elektronická - je pochopitelné, že motor a ostatní elektronika, která má nárazový odběr proudu musí být PŘED magickou diodou, pokud máte motory za diodou, nebo dokonce na výstupu stabilizátoru je vám dioda houby platná.

Dokonce není ostuda mít v robotu více 5 voltových stabilizátorů a jeden s magickou diodou a velkým kondem jenom pro procesor....
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Ferda Ferda | E-mail | 27. září 2013 v 12:02

Blahopřeji
Jsem sice již přešlý věkem, ale s nečekanou radostí jsem obdržel odkaz na tento způsob "elektro-humoru"
Již desítky let se snažím vlastně o stejnou věc, aneb ve stylu Saturnina, napravovat zažité omyly. Zvláště o elektronice.
Co dodat ? vrtám se v tom už 50 let.
S pozdravem Havránek

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama