close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Neopouštěj staré věci pro nové, aneb zkur* kontaktní pole

12. února 2012 v 19:08 | Petr |  Elektro
Nejprve úvod pro provozovatele Blog.CZ - omlouvám se za nadpis - ale jsem zase - jako vždy během víkendu - poněkud vytočený - takže mi - když tak písněte - a já ten nadpis změním.

Nyní k věci - můj otec se považuje za bohatého člověka tak binec na paměťových kartách svých foťáku řeší tak, že neřeší a kupuje si nové karty jako se kdysi kupovaly filmy.
Na obázku vidíte tři kontaktní pole. Horní pochází z roku 1993 kdy, jak jste četli zde, jsem jsem se vrátil na krátký čas k elektru a koupil jsem si kontaktní pole - nejdražší jaké jsem si tehdy mohl dovolit (TOHLE stálo kolem 800)
Pak došlo ke dvěma procesům - moje výplata (pomalu ) rostla a ceny kontaktních polí (pomalu) klesaly. Takže od určité doby jsem se vědomě rozhodl, že na každý větší projekt budu kupovat nové kontaktní pole - takže s kterýmsi robotem jsem koupil kontaktní pole dole (byl jsem opatrný, takže maličké) - to co na něm je postaveno je blikač který bliká modrou LEDkou přesně na 5.5 MHz což řídí keramický filtr zapojený jako krystal v Pierceově oscilátoru.
Když jsem měl velké a malé kontaktní pole tak jsem se zase jednou rozhodl koupit třetí. Bohužel mezitím globalizace a katování kostů začalo nést své hořké plody - takže třetí kontaktní pole - to vprostřed je nejnovější a naprosto nejhorší
Vývody součástek se tam vůbec nedají zasunout rukou - musí se kleštičkami - což součástkám nebrání vyskakovat z kontaktního pole ven. Vrchol ovšem nastal nedávno - viz foto - na kterém vidíte moji milovanou fotodiodu (nemám jen jednu ;-) BPW34 a u ní je CMOS předzesilovač postavený ze 74HC00 - pořád jsem nevěděl proč dostávám tak 100x až 1000x menší signál nez na předchozím zapojení (postaveném na horním kontaktním poli)
Jistě tušíte proč ! Vazební kondenzátory kolem BPW 34 se uvolnily a signál místo kondem o 100nF procházel několika pikoFaradovou parazitní kapacitou kontaktu - týden života v prdeli, kvůli hajzla, který v zvedl svůj mrzký zisk o pár procent....

Už jsem klidný a nabízím 1 kus kontaktního pole do dobrých rukou. (Ne ovšem začátečníkovi - lidí co umí elektro je už tak málo a nemá smysl odradit dalšího)

Obvyklá rada pro blondýny, co dočetly až sem - bádám - běžte se bodnout ...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 MK MK | Web | 14. listopadu 2014 v 22:09

Ahoj. Stojím nad otázkou koupě. Mohl by jsi mi prosím něco doporučit?

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama