close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Claudius Galenos, Rudolf II, dna a prachy na vědu.

23. března 2012 v 23:56 | Petr |  Příroda
Mohl bych začít od Claudia Galena, protože celou historii medicíny je to stejné - na druhé straně - Galenos zemřel v roce 199 a co se dělo u nás v roce 199 ? Nevíme. Takže aby ten myšlenkový experiment byl představitelnější vezmeme to od Rudolfa II.
Když to vezmeme podle počtu vědeckých prací tak nejčastější nemocí renesance byla dna. Dna je bolestivý záchvat kdy v kloubech a svalech vykrystalizuje kyselina močová, která vzniká odbouráváním adeninu a guaninu - což jsou součástí DNA (tentokrát velkým jako Deoxyribonukleová kyselina). Abyste dosáhli nebezpečné hladiny musíte jíst množství potravy obsahuící spousty malých buněk - zvěřinu, vnitřnosti. Rostliny obsahují veliké buňky a protože množství DNA je v každé buňce stejné (celá genetická informace organismu) takže pojídáním brambor a zrní dnavý záchvat nevznikne....

Není to nějaké divné, že nějčastěji popisovaná choroba renesance je z přežírání zvěřinou ? Nebyli spíš naši předci rádi když neměli tak úplně velký hlad ? Samozřejmě, ale "zdravotní péči" pro prostý lid zajišťovali felčaři, ranhojiči, kováři, porodní báby, báby kořenářky atd... Tahle sorta, zřídka uměla vůbec psát, ne tak aby měli čas sepisovat latinské spisy.

Jenom panovníka a nejbohatší šlechtu léčili profesoři z univerzity a dostávali takové penize, že měli na to bádat v medicíně.

Máte pocit, že dneska - v "Demóóógracii" je to jinak? Méně na ráně je to mnohem horší, protože do věci se vkládají i farmaceutické firmy. Takže podle počtu vědeckých článků jsou nečastější choroby dneška cukrovka, srdeční choroby, rakovina. Podle výzkumu WHO probíhajícím v 9/10 chudého světa jsou však nejčastější příčinou úmrtnosti - infekční choroby, kouření, zločinnost, dlouhodobá podvýživa a pak až ty choroby z přežírání bez pohybu, co jsem jmenoval prvně.

Dneska profesory na univerzitě nefinacuje Rudolf II a jeho dna, ale farmaceutické firmy, financují studie, jejichž výsledky kupodivu ;-) hrají do noty, vždy tomu, kdo platil. Pokud pracujete jako vědec na takové studii jezdíte po světových kongresech, kde přednášíte myšlenky a názory, které jste za farmaceutické peníze vyzkoumal. Sbíráte státní, i jiné ceny no ale zejména jako slovutný profesor učíte negramotné felčary "jak se to má dělat".

Tohle učení se projevuje tím, že jako předseda příslušné učené společnosti píšete tzv. Doporučené postupy. Tyhle postupy jsou úžasné materiály, kde odtrženost zejména od finanční reality a "profláknutost" celého systému dosahuje svého vrcholu. Když vyšla předposlení doporučení o léčbě cukrovky nějaká šťouravá obvoďačka spočetla, že jejich dodržování by bylo 3x dražší než kolik je ochotna proplatit zdravotní pojišťovna.....

Takže pokud je výsledkem rozporu mezi tím co je ochotna pojišťovna zaplatit a tím co píše slovutný pan profesor na základě "posledních poznatků" získaných (za prachy Farma-Firmy) na kongresu v USA - nějaké poškození pacienta - právníci pacienta si doporučené postupy přečtou a pak se vás u soudu ptají : Proč Proč Proč ? Když řeknete "protože pojišťovna nařizuje" tak dostatnete protiotázku " a kdo tedy řídí léčbu Vy, nebo pojišťovna?" . Nebo právníci dojdou k myšlenkovému obratu, který ve své zvrhlosti častpo používají i pojištovny : " u ostatních pacientů máte četřit dle instrukcí pojišťovny, ale měl jste poznat, že právě a jedině pan Vopička je zcela mimořádný případ a stritkně dodržet (nereálné) doporučení".

Takže když za Rudolfa II. felčarovi někdo umřel řeklo se "pánbůh dal, pánbůh vzal". Dneska se řekne: "zlovolný doktor - zabil pacienta, kvůli šetření prachů, přestože jeho profesor mu nařizoval něco úplně jiného". A to je právě ten pokrok, kdybyste to náhodou nevěděli ....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 24. března 2012 v 23:08

Kolik lidí co umřou bylo léčeno nevhodně/špatně/nedostatečně? Cca 25%??! Blokujou hypochondři a simulanti léčbu lidem kteří ji skutečně potřebují? Ten socialistický vtip o čs zdravotnictví platí i dnes, jsme holt rozvojová země. Jasně máme nejnižší novorozeneckou úmrtnost, ale ve špitále ani není hajzlpapír.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama