close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Případová studie korporátního blbismu.

17. dubna 2012 v 3:46 | Petr |  Počítače etc...
O poměrech v korporátní sféře už jsem jednou psal a výsledek se dostavil, i přesto že moji bezprostřední šéfové bili se za mně jako lvi - vyšší šéfové nařídili - a v rámci "zlepšení ekonomického výsledku špitálu" - došlo k "racionalizaci platů" - a mám o 2000 méně - což SAMOZŘEJMĚ s mojí drzou hubou NAPROSTO VŮBEC nesouvisí.
Nicméně lezení do řiti k bohatství nevede - to bych musel už před léty navázat kontakt s "bratrstvem kočičí pracky" a přisát se ke státnímu vemínku - takže teď už 2000 nehrají roli. Navíc mladou ženu i bez těch peněz pořád užívím a huba mě pořád svrbí takže jdu do toho a píšu další blog o tom jak "tečou prachy" , "předává se" know how a jak funguje "korporátní blbismus" v současném Česku.

Schema Pro opravdu HardCore zájemce o moji historku ZDE je totéž co píšu ale pohledem druhé strany.
Takže kolem roku 2000 se ve špitále, kde jsem pracoval, za 24 miliónů, bez výběrového řízení nainstaloval počítačový systém jménem Clinicom. Těch 24 milionů je signifikantních, protože ač výběrové řízení neproběhlo (někdo z tehdejšího Ostravského magistrátu má dodnes vilu - AŤ MU STOJÍ !!! ) Nakonec došlo k roztržce mezi špitálem a firmou, která pořád mění názvy (Ostrasoft, SMS, CVIS). Takže nakonec Špitál vypsal výběrové řízení a tří nejdražší nabídky byly SMS - 24 mil - firma ACORD (Dnes Stapro) 8 mil a třetí, kterou už si nepamatuju za 4 mil. - ta vila musí být velmi dobře stavěná - za rozdíl mezi 8 a 24 milióny.
Ale to neřeším protože teď bych si dovolil uvést celkem tři komické historky.

1. Po instalaci se sešla "komise uživatelů" kam jsem byl nominován, kteří měli schválit, že jim software vyhovuje. Byla to hrůza - program měl DOSovské prostředí, které celkem šlo ale sestry a mladé doktorky, které nezažíly nic, než klikací dobu byly z blikajícího kurzozu a textových příkazů úplně mrtvé. Windosovské prostředí zvané CARE CENTER bylo tak tenkou slupkou nad DOSovským terminálovým jádrem, že nefungovaly ani věci, které uživatel Windows považuje za své "lidské právo" - tedy nejenom že NIKDY nešly otevřít žádné dva dokumenty najednou ale nefungoval ani Clipboard CTRL C - CTRL V.... děs....
PO několika "zasedáních" jsme měli podepsat "účastnickou listinu" kterou když kolega obrátil tak vzadu dole bylo mikroskopickým fontem napsáno, že jsme byli seznámeni a akceptujeme Clinicom bez výhrad. Na sestry houkla tehdejší "paní náměstkyně" ( kapitola sama pro sebe) a ty s hrůzou podepsaly - my doktoři jsme byli tvrdší a napsali jsme "kontra-listinu" že potvrzujeme svoji účast v komisi, ale kategoricky nesouhlasíme s tím aby software zůstal v takové podobě jak byl. (nicméně zůstal jen s kosmetickými změnami)

2. Pak přišli na mé pracovště do laboratoře nějací asertivní muži v dokonalých oblecích, že nás jako "naučí jak se ta biochemie dělá" a nastala doba komických nedorozumění ve stylu :
DOTAZ : Proč chcete na zkumavce číslo oddělní? ....NAŠE ODPOVĚĎ: Jak poznáme kam volat když se ztratí průvodka ke zkumavce ?
DOTAZ : Proč má být na průvodce čas odběru, když přece víte, že vzorek byl přinesen TEĎ? .... NAŠE ODPOVĚĎ: Jak poznáme kdy bylo TEĎ u vzorků, které čekají na vyšetření několik hodin, protože je předběhly vzorky více spěchající?
ATD.. ATD... Protože komunikace s astertivními idioty nevedla nikam sešli se chemici u mně v pracovně a napsali jsme "memorandum" o tom co je absolutně nezbytnou podmínkou elektronické komunikace s laboratoří. Dodnes si pamatuju jak ten papír vypadal - nadpis stylem "Nadpis 3" pak asi 4 řádky úvodního textu - pak asi 15 požadavků v bodech s odrážkami a pak zase 4 řádky závěrečného textu.
Takže čas oponou trhnul - a za pár let firma instalovala svůj výplod do zbytku špitálu (ano za 24 milíónů ani nevyšlo na všechny....) a přitom nám jiný asertivní idiot přinesl jedínečné "corporate know-how not for public use" jak stálo malinkatým písmem přidáno ještě nad mým původním "Nadpisem 3" na jinak úplně stejném textu....

3. Nepouštěl bych si hubu na špacír, ale události posledních dnů mě dorazily. Leta letoucí když byl problém tak mi volal někdo z "firmy" a kladl idiotické dotazy ve stylu "Jaký je formát souboru s požadavky na vyšetření ?" a Moje odpověď byla "Nevím proč se mě ptáte na formát generovaný Vašim vlastním programem, ale pošlu Vám ukázku" - poslal jsem ukázku a za půl roku došel mail ve stylu "analýzou dodaných dat bylo zjištěno, že v datové větě typu 3 na pozici č.19 není znak, který náš systém vyžaduje" - a moje odpověď - "tak si jej tam dodejte když to sami generujete" (což je ale složité, když v rámci "CORPORATE STRATEGY" nemáte od softwaru, který oficiálné programujeta ani zdrojové texty) ....
Zvykl jsem si na divnou komunikaci jak s počítačem v Sovětské Sci-Fi, ale vrchol byl nedávno když mi došel mail s odpovědí na otázku - proč Clinicom dělá chyby v třídění výsledků podle data a času - "Analýzou dat bylo zjištěno že datový soubor musí obsahovat datum a čas odběru vzorku" - obsahuje od prvního dne, ale do kolen mě dostalo, že za celých 13 let se mým kolegům ukradené "corporate know-how not for public use" ani nerozšířilo do všech částí ctihodné firmy, co pořád mění jména...

Prostě buďme rádi že 99% opravdu důležitého softwaru napsali zarostlí asociálové typu Kena Thompsona, protože kdyby ho napsali všeho schopní uhlazení borci v šedivém obleku - tak by atomová zima z vybuchlých jaderných elektráren už dávno zahalila celou zeměkouli.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 17. dubna 2012 v 20:04

Pokud budou tví Lvíbojující šéfové chtít, tak ti ztrátu dorovnaji ve Vánoční odměně. V opačném případě ti asi poněkud mastili med kolem huby. Ono taky napsat že mašinfírův sponzor byl v stb, to už je trošku silné kafe, buď rád že se nekoupeš v Olešné.

2 Karel Karel | 3. května 2012 v 19:43

Tak mám taky pár tisíc z platu dole,Tomáš řádí asi na všech dcerách.

3 petr-kubac petr-kubac | 4. května 2012 v 0:03

Podle toho co jsem četl má Tomáš v hutní divizi 768 miliónů ztráty -  to mu naše divize nevynese i kdyby byl ministrem zdravotnictví kříženec Standy Grosse s Vítem Bártou.

4 Ferda Ferda | E-mail | 28. září 2013 v 18:53

Čím déle si zde čtu, shledávám u toho natolik souznění, že s naprostým klidem prohlašuji, že patříte mezi lidi, které opravdu miluji.
nejsem x4G, a ani o tom to není.
Vaše stránka je prostě neuvěřitelná, jsem nadšen.
Mějte hodně sil do budoucnosti a zdraví rovněž pevné. F.Havránek

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama