close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Vidlákovo Elektro 3. Skutečné tranzistorové zesilovače.

15. dubna 2012 v 14:34 | Petr |  Vidlákovo Elektro
Nejprve něco málo informací kolem - zesilovač pro signál 1 kHz vám postaví kde kdo - a když "zabodnete kůl do hlíny" bude Vám zesilovat takový signál, proto principiálně se nebudu oblastí Audia - to jest 20 HZ až 20 kHz vůbec zabývat - pro Roboty jsou takové signály příliš pomalé a pro pomatence kolem elektra plné možností jak vás zatáhnout do neplodné diskuse o "kulatosti zvuku" nebo jiné magické (neexistující) vlastnosti signálu a elektricckých obvodů kterými signál jde.
Pořádné elektro pro Robotika začíná na 36 kHz kde fungují naše milované prijímače IR dálkového ovládání k televizi a končí v teraherzové oblasti (kam jsem se zatím ani já nevydal ;-)

Nerad, ale teď musíme probrat nějaké pojmy:

Proudové zesílení tranzistoru - zvené též Beta nebo v naší literatuře h21 - je poměr mezi prudem do báze a proudem kolektoru tranzistoru - tedy pokud můj milovaný BC337 má 250 tak to znamená že proudem 0,1 mA do báze vybudíme proud 25 mA kolektorem. Slušné tranzistory mají přes 100, jen některé speciální (vysokofrekvenční. výkonové) mají kolem 50 (třeba můj druhý miláček BF199 má 60) ale pod 50 to už znamená, že používáte archaické součástky

Mezní frekvence tranzistoru - Na parametry tranzistorů se dodnes píšou diplomové práce, takže nebudeme do toho inženýrům moc kafrat a představíme si jakoby od každé nožičky tranzistoru vedly k ostatním nožíčkám kondenzátory, odpory a cívky a to s takovými hodnotami, že pro malé proudy a malé frekvence to nevadí, ale s rostoucími frekvencemi se zemnéna ty "neviditelné" parazitní kondenzátory stávají pro tranzistor zkratem - takže s rostoucí frekvencí zesiluje tranzistor méně a méně az nastane Mezní frekvence kdy tranzistor nezesiluje vůbec (zesílení = 1)

Zesílení a mezní frekvence - inženýři budou prostestovat, ale neuděláte vekou chybu, když budete používat vzoreček známý z operačních zesilovačů - tedy
Maximální frekvence = mezní frekvence / zesílení
Tedy můj milovaný BC337 má mezní fekvenci 250 MHz a potřebujeme postavit zesilovač zesilující 10x - můžeme jej (teoreticky) použít do 250/10 = 25 MHz. Postavíme a vyzkoušíme a zjistíme, že to nefunguje, zatímco s BF199 který má mezní frekvenci jen 2x větší (550 MHz) to bude fungovat báječně až do 100 MHz ? Proč To?
BC377 je rychlý, ale pro velké proudy (až 0,5A) tím pádem má velké plochy křemíku a tím velké parazitní kapacity - BF199 je chrt rychlík - s malinkým čipem s nepatrnou kapacitou a tak se s vysokým zesílením na vysoké frekvenci vyrovná bez problémů, ale jen do 25mA.
To je jeden z mnoha přikladů kdy je v Eletronice (v životě) něco za něco.

Původně jsem měl v úmyslu psát dále, ale už jsem zase poněkud unaven - těšte se za týden - a zatím jen jako ochutnávka schémátka, která budeme probírat. To jsou opravdické "zesilovače" tzv. Obvody se společným EMITOREM. alias zesilovače ve třídě A.

No a zase jedna rada pro brunety - holky na rozdíl od blondýn vás absolutně žeru v brejlích - určitě nejsem sám kdo má "učitelkovský fetiš" tak toho využijte ve svůj prospěch.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama