close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Jak léčit Rómy a nedostat 8 let nedpodmíněně?

22. května 2012 v 4:30 | Petr |  Příroda
Je to neuvěřitelné, ale až do 6 let jsem zažil prababičku - ročník 1889 - která dokonale využila belle epoque a pak i první republiku a z úplně chudé se vypracovala na majitelku krejčovské velko-dílny s 20 švadlenami, majitelku mnoha nájemních domů a pozemků, na kterých dnes stojí nezanedbatelný kus místeckého komunistického "sídliště Riviera". Bohužel její život za "socialismu" byl trpkou historií znárodňování, vyvlastňování a rozkrádání její práce komunistickým státem. Přesto se po její smrti nějaké peníze nashromáždily na kontech mého dědy, odkud moje máti - extrémně lačná peněz - brala plnými hrstmi. Kolem roku 1987 majetek svého otce definitivně rozházela, proto už nemusela hrát usedlou paničku, takže se ještě touž sezónu začala rozvádět s mým otcem.

Rozvod byl 15-letá verze "Války Roseových" (1988 - 2003) kdy se rodiče soudili o majetek. Soudkyně, z čirého zoufalství, nakonec přijala pricnip "ať si každý nechá, co mu zůstalo v rukou" a z tohoto principu vyplynulo, že mému otci zůstal barák - který navíc, díky shodě finančních náhod, hladce vyplatil.
To bylo tak těžkou ranou pro sebevědomí moji máti, že na to nemohla reagovat jinak, než že si v 60 letech postaví vlastní barák. Proto přijala svůj pricnip - "všeho 2x více, ať otec praskne". Tedy náš původní barák je jednopatrový - máti má 2 patra, otec má 1 garáž - máti 2 atd... Problémem je, že máti není matematik, a tak nevěděla, že barák který má všechny rozměry 2x větší má taky 4x větší plochu stěn a 8x větší obestavěný objem - tudíž se výsledek brzy dostavil a prachy došly ...

Na to máti reagovala klasicky, jako spousta soukromých doktorů a začala si hledat nějakou cestičku jak "odklonit" nějaký další drobný příjem do vlastní kapsy. Potíž je v tom, že v tržním zdravotnictví vám už nikdo ani malý úplatek nedá a v konkurenci brněnských obvoďáků ...?
Tedy zahájila spolupráci se "stavebním podnikatelem" a neúspěšným absolventem 6 tříd zvláštní školy - cigánem Rusňákem (na fotce vpravo), který ji uprosil aby mu v době kdy "nejsou zakázky" poslala, za malý úplatek, pár jeho lopatujících cigánů na nemocenskou. Těch cigánů bylo kolem 80 a dostala za to pár bonboniér a snad i pár set korun.
Jaký byl její (i náš) šok když v listopadu 2007 k ní vtrhla URNA, zatkla ji a uvrhla do vyšetřovací vazby na mnoho měsíců, protože byla obviněna z toho , že je hlavou "organizované skupiny" zločinců. Průšvih spolupráce s cigánem Rusňákem totiž byl v tom, že ubozí lopatující cigání, pro které není práce (jak bylo řečeno mojí máti) byli "papírově" majitelé nebo manažeři většinou nejméně 3 fiktivních stavebních firem s fiktivním platem nejméně 3 x 200 000 korun měsíčně a většinou s 3 úvazky na celkem 3x8,5 = 25,5 hodin práce denně.
Proč to ? Teprve při těchto parametrech dosáhnete maximální možné nemocenské ve výši kolem 20 000 kč. měsíčně. Jinými slovy cigán Rusňák je typický cigán - negramotný, ale v kradení extrémně šikovný - vybíral od "bílých koňů" nemocenské a pomocí blbosti mojí máti způsobil státu škodu 16 mil. kč., což je, dle trestního zákoníku, podvod za 7 - 12 let natvrdo.
Další historie je už notoricky známá a máti dostala 8 let, ze kterých si 2 roky odseděla a pak byla za dalšiho mediálního humbuku Klausem omilostněna.

Je tedy otázkou jakou chybu, krom vrozené chamtivosti, moje máti udělala ? A z toho vyplývá otázka - jak se ve zdravotnictví chránit před následky přísloví "Čiň čertu dobře, peklem se ti odmění"? Zejména při ošetřování etnika jehož jazyk nezná slovo "pravda" a slovo "chudý" je identické se slovem "zloděj" ?

Když jsem měl sloužit první noční službu na příjmové ambulanci ve špitále, dostal jsem jasnou hodinovou instruktáž od staršího kolegy:
1. Prvních 5 minut byly rady týkající se ošetřování běžných pacientů, od obecného "snaž se léčit příčinu ne příznaky" Až po zcela konkrétní a praktické "Zvracejícího pacienta musíš přijmout, protože předpsané tabletky by stejně doma vyblil"

2. Zbytek do hodiny se týkal Cigánů a byl to naprosto striktní a velmi dlouhý výčet "nepsaných pravidel" z nichž uvedu jen co si pamatuju:
  • Cigána vždy velmi podrobně vyšetři a léč jej nejlépe jak umíš.
  • Příznaky, které udává, ale vyšetření je nepotvrdí - pro tebe neexistují.
  • Co není stritkě indikováno je striktně kontraindikováno.
  • Předepiš mu JEN ZCELA NEZBYTNÉ léky v dostatečné dávce.
  • Nepředepisuj žádné léky které nejsou pro zachování života nezbytné, zejména ne ty o kterých tvrdí, že mu je vždycky píše "páááni dochtorka obvodni"
  • Nepředepisuj ABSLOLUTNĚ ŽÁDNÉ léky, které mají SEBEMENŠÍ drogový potenciál, zejméne ne Diazepam, léky na spaní, antiepileptika, antidepresiva, tramadol, atd atd atd - ty ať mu předepíše ten, kdo mu je píše jindy.
  • Pokud cigáni začnou spotnánně žádat určitý lék SEDNI K INTERNETU A VELMI PODROBNĚ nastuduj jeho drogový potenciál a to včetně účinků v kombinaci s ostaními léky, alkoholem, všemi drogami, těkavými rozpouštědly, plynem do zapalovačů atd...
  • Pokud vystavuješ jakékoliv potvrzení piš absolutní pravdu, ale tíži choroby v žádném případě nenadhodnocuj.
  • K cigánům se chovej korektně ale s profesionálním a chladným odstupem, protože přítelíčkování s civilizovaným cigánem dneska vede k potížím s jeho divokým příbuzenstvem zítra.
  • Modli se, aby cigán přežil ve zdraví.
  • Modli se, aby tě cigán nedoporučil příbuzenstvu.
Toto je jádro nepsaných zásad, kterých je ve skutečnosti mnohem více, ale pro pochopení jejich "ducha" to snad stačí.
Je to rasismus ? Měli byste odvahu, jako moje máti, slevit z těchto osvědčených zásad ?

Osobně se jich držím jako klíště. Bonboniéru od Rusňáka sice nemám (ale ani 8 let natvrdo) a zatím byl jediný problém, když si na mně snědý narkoman - heroinista a perivitinista písemně stěžoval, že jsem jej nechal trpět křečemi a průjmem (což je absťák z nedostatku heroinu), protože jsem mezitím ošetřoval bělocha (s infarktem), který dle textu stížnosti "jen tak ležel na lehátku a nic mu nebylo"....
 

12 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Žirafka Žirafka | Web | 22. května 2012 v 20:27

Nestačím se divit, je vidět, že jsou značně vynalézaví...

2 K. K. | 22. května 2012 v 22:00

V česku se někde léčí příčina místo příznaků? Ha ha..

3 Luboš Luboš | 31. července 2015 v 14:19

Pokud by se lekari drzeli uvedych zasad u vsech pacientu na lékařská pohotovosti, tak by se uroven zvysila řádově. (Psáno na zaklade osobni negativni zkušenosti.) Da se rict, ze si cigani svym chovanim zabezpecili kvalitnejsi peci, nez zbytek populace, ktera se povazuje za tu chytrejsi cast.

4 Mirek Klíma Mirek Klíma | E-mail | 20. ledna 2016 v 10:37

[3]: Smutné, ale asi pravdivé.

A k té "neexistující" pravdě:
https://cs.wiktionary.org/wiki/%C4%8Da%C4%8Do

Samozřejmě gró těch, které jsem poznal, jednají, jako by to slovo neexistovalo. Nebo pro ně má jiný význam ;-) Ale u bílejch to samé v bleděmodrém (tj. přece jen o něco lepší).

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama