close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Přemýšlivý pesimista, usměvavý idiot

15. května 2012 v 2:15 | Petr |  Příroda
Už za bolševika se vyprávěl vtip o tom, že Československo je jako Titanik, nahoře se ještě tančí, ale dole už se lidi topí. S novou dobou se všechno stále zvětšuje, takže dneska tento vtip bezesporu platí nejméně pro celou Evropskou Unii, ne-li pro celý Svět.

Tradičně uvedu malý příklad - existuje organisace jménem TED, což příznačně znamená Technology, Entertainment and Design - tedy technologie, zábava a design, která se tváří jako velice elitářská intelektuální organizace, která pořádá zábavné a poučné přednášky "nejlepších mozků" svého oboru, pro nejlepší mozky jiných oborů. Jak zajistíte aby vás poslouchali jen ti nejlepší - dáte na své konference vstupné v desítkách tisic dolarů - a pak budete elita. Dokonce pár lidí než se tam dostali ztratilo svou VIP práci a byli "odezváni" - možná jejich mozek se vyhazovem "zkazil"? Vtip je v tom, že v TEDu není tak úplně rozlišeno co je "snob" a co je "elita" nebo možná v souvislosti s "moderní dobou" v tom organizátoři ani nevidí rozdíl ? TED má svoji stránku na YouTube. Každému doporučuju poslechnout si pár videí - ten neuvěřitelný optimismus a množství skryté manipulace v každé z nich mi téměř připomíná dětský vtip, o černochovi padajícím ze 100 patrového mrakodrapu - ve 20 patře si říká - všechno je skvělé už jsem proletěl 80 pater a pořád se mi nic nestalo.

Opačný přístup - existuje mnohem významnější kritik TEDu než jsem já a to je ekonom - pesimista - Nassim Nicholas Taleb, který vydal knihu The Black Swan, ve které předpověděl současnou krizi na základě předpovědi jejich příčin. Pojem Black Swan - tedy černá labuť je v jeho termninologii událost tak extrémně nepravděpodobná, avšak tak katastrofická, že bussinesmani s jejími důsledky úmyslně nepočítají, neboť by jim to zkazilo celý obchodní model, ale vlády, a prostí lidi by s ní v každém případě počítat měli. Příklad - vlna tsunami ve Fukushimě, nebo krach banky Lehman Brothers jsou typické černé labutě.
Kromě černých labutí Taleb velice odsuzuje používání matematiky nesprávným způsobem a uvádí to na následujícím krásném příkladu:
Profesor John a Tlustý Tony házejí mincí, na které už 99x padla panna, a hádají se co padne příště.
Profesor John říká - z teorie pravděpodobnosti, vyplývá, že každý další hod je nezávislý na předchozím, proto příští pravděpodobnost že padne panna je stále 50:50.
Tlustý Tony říká - mince, na které padne panna 99x za sebou je divná, a pravděpodobně jsou vlastnosti mince takové, že panna na ní padá častěji než orel...
Otázka zní - kterou odpověď by prosazovali matematici ? Ke které odpovědi by se klonila baba Dymáková z Horní dolní ? Ale zejména pro praxi nejdůležitejší, pokud by Profesor John i Tlustý Tony byli oba ředitelé banky, nebo doktoři - ke komu byste si uložili peníze, kým byste se nechali operovat ?
A pokud byste mezi "intelektuální elitou" nechtěli být za blba, kterou variantu byste šířili dál ?

Osobně si myslím že máme na jedné straně optimistické idioty, kteří se na konferencích TEDu i jiných, vzájemně ubezpečují jak "pokrok letí úžasně kupředu" a na druhé straně pesimisty, kteří si mnou bradu a chmurně přemýšlejí jestli je to pravda nebo ne a hlavně jestli je to není důvod k obavám ?
Komu dáte za pravdu je možná ovlivněno psychologicky, třeba jenom sám mám pesimstické období. Nicméně vaším domácím úkolem (ano I vy, ambiciózní slečno, co píšte svodku Panu Předsedovi Představenstva) je přemýšlet jak je to s mincí a jak je to s budoucností.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Dalik Dalik | 23. února 2013 v 1:27

No, ani by nemusela panna padnout 99x, stačí jen asi 59x a už tak bude mince dost divná.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama