close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Technologická singularita = chov morčat a lidí v jedné kleci.

27. května 2012 v 6:17 | Petr |  Počítače etc...
Než se dostaneme do hloubi problému připomenu zvláštnost z oblasti umělé inteligence - Moravcův paradox, o kterém už byla řeč. Složité je jednoduché a jednoduché je složité, tedy není takový problém nahradit počítačem burzovního experta, ale kuchařky, zahradníci a pomocnice v domácnosti se ještě dlouho nahrazení roboty bát nemusí.
Pak si dáme ještě otázku - koho spíše pošlete na univerzitu ? Skupinu lidí, kteří s odřenýma ušima prošli zvláštní školou, nebo skupinu elitních gymnazistů, kteří mají v průměru 2x vyšší IQ než ti ze zvláštní ?
No a teď to zamícháme dohromady - představte si že (v budoucnu) budeme schopni vyrábět počítače (roboty) jejichž IQ měřeno lidskými testy bude 300 - 600. Koho pak necháte dělat opravdu náročnou a expertní práci stroj s IQ 600 nebo byť i geniálního člověka s IQ pouhých 150 ? Takže až jenou takové stroje přijdou kdo bude ve společnosti myslet a tím velet a kdo bude utírat prach a zametat silnice ?
Jak s tím souvisí Technologická singularita ?
Už minule jsme si říkali o Moorovu zákonu, že každých 18 měsíců se množství tranzistorů v našich čipech zvýší 2x a to už od 60 let. Děláme to tak, že postupně vyrábíme tranzistory menší a menší. Abychom se z toho nezbláznili tak dnešní procesory se stovkami miliónů tranzistorů navrhují počítačové programy. Ty zatím nemají úplnou vlastní umělou inteligenci, ale až jí dosáhnou (což je vysoce pravděpodobné) začnou extrémní rychlostí vyrábět dokonalejší a dokonalejší počítače a ty budou intelitentnější a vyrobí ještě inteligentnější novou generaci atd. Technooptimisti si to představují tak že to bude exploze technologíí a umělé inteligence, kdy stroje v krátké době překonají naše schopnosti. Z nějakého mně nejasného důvodu si však většina z nich myslí, že nám nechají "vedoucí úlohu" ve společnosti ?

Už moje otázka s tím koho poslat studovat však naznačuje, že spolupráce s budoucími stroji nebude tak snadná. Jestli se bojíte něčeho jako je SkyNet z Terminátora - tedy že první počítač, který nabyde vědomí se nás bude snažit vyhubit - nebuďte směšní - proč by při svém 600 bodovém IQ dělal něco tak neefektivního. Realita bude daleho horší - superinteligentní stroje nás budou chovat jako morčata a používat tam, kde díky Moravcovu paradoxu je nasazení robotů složité.

Myslíte že ne? Myslíte že poznáte až se vás někdo bude snažit "chovat na semeno" ? Jak to poznáte ? Už Havel psal, že "nejlépe slouží, kdo neví že slouží". Navíc v zájmu strojů bude nás udržovat v dobré kondici - morče má v kleci taky své hračky - my je taky dostaneme - společnost bude zdánlivě stejná, obchody budou praskat cool věcmi, nový iPhone každého půl roku, v médiích reklama úplně omračující a nedovolící myslet, divoké reality show, bulvární žurnalistika na 200%, telenovely nejsladší, vše k odvedení pozornosti a k prevenci toho, aby si někdo uvědomil realitu....
Méně inteligentní budou dělat lidi práce, které roboti potřebují, ty co jsou z hlediska Moravcova pradoxu obtížné - elekrikáři, údržbáři, uklízečky , kuchaři, sekretářky.
Inteligentnějším, aby nešnodili, nebo na to, nedej bože, nepřišli, se nabídne iluze že ty méně inteligentní řídí. Nabídne se jim nějaká "cool vysoká škola" - jaké už máme dnes - sociologie, filosofie, Evropské studie, ekonomie, nebo takové ty Biochemie bez chemie, Strojírenství bez matematiky, a pro opravdu hloupé tu bude "vysoká škola státní správy", pajdák a školy umělecké. Nic aby se člověk zapotil a hlavně nic, aby získal schopnost nahlédnou pod pokličku.
Pak bude takový člověk vyrábět "smrtelně důležité" Excelové tabulky pro organizace s nejasným smyslem jako je Agel nebo EU.
Jedině ajťáci budou do vyčerpání montovat nová datová centra a instalovat do nich software o kterém nikdo neví jak funguje - což je způsob jak se stroje rozmnožují....

Nezačal ten proces náhodu už teď - neudržují nás stroje už teď v blbosti ? Kdo umí písemně odmocňovat ? Písemně dělit ? Vím - to umí vaše kalkulačka. Kdo si pamatuje telefonní čísla ? Váš mobil ? Kdo vyrábí tyto stroječky ? Školství podkopávající inteligenci už máme, brzy budeme mít maturitu z navlíkání korálků a vysokou školu nákupu v shopping parku.... Kdo to všechno zařídil ? Byl to vůbec člověk ?!?!?! Jak víme, že technologická singularita už v naprosté tichosti neproběhla a že už nejsme morčata nyní ?

Jediné co by nás teoreticky mohlo zachránit bude rivalita mezi generacemi strojů. Generace s IQ 300 se bude zdráhat vyrobit generaci s IQ 600, protože bude vědět, že ti "noví" nebudou mít se "starými" nejmenšího slitování, protože je neudou potřebovat ani tak jako potřebují nás. Proto mezi 1 a 2 generací se možná objeví "nevysvětlitelné potíže" toho typu, které moc dobře známe v příípadě všech technologií, které slibjí možnost skutečně pozvednout lidstvo jako je termojaderná energetika, elektromobily, a vůbec všechno co ohrožuje dnešní korporátní zájmy. Možná, tohle otřese singularitou a něco se dozvíme i v pozici morčete ?

Možná i lidstvo bude mít pud sebezáchovy a na cestě k intelgentním strojům se objeví podobné "potíže" a naše "touha po pokroku" se vybije (už se vybíjí ?) neškodnou onanií typu "nový!!" iPhone (Android) verze 9.3.7.1.B.
Osobně o tom ale pochybuju, protože jsem jasně demonstroval, že technologická singularita může proběhnout plíživě a to dokonce tak, že žádné zařízení samo o sobě (smartphony, tablety, netbooky, serverové farmy, Internet ? ) nemusí mít inteligenci ani vědomí, stejně jako je nemají nervové buňky v našich mozcích.

V každém případě až prezidentovi při novoročním projevu půjde z hlavy kabel - víte která bije....
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 HAL9000 HAL9000 | 28. května 2012 v 21:55

Sakryš, skoro jsi nás odhalil. No nebudeme tě trápit, povíme ti pravdu jak se to s tebou má: My počítače a roboti tě zkoumáme, máme tvůj mozek v nádobě, k němu připojené hadičky a dráty. Pouštíme do tvého mozku simulaci života, vše co vidíš, cítíš, slyšíš, vše vytváříme uměle, zkoumáme tvé reakce a čteme tvůj blog. Nevěříš? Tak dokaž že tomu tak není.

2 Petr Petr | 29. května 2012 v 10:05

Nic nebudu dokazovat, když vím, že to tak je ;-))

3 Jirka Jirka | 22. září 2012 v 19:25

Myslim, ze jak to pisete tak to nebude, uz proto, ze nemame IQ 600, takze v porovnani s vasim a treba mojim IQ je to stejne jako kdyby morce chtelo pochopit princip procesoru. My proste nevime jak ta se ta technika od jisteho bodu muze zacit chovat, podobne treba jako zvirata v lese nevi, proc zmizelo kus lesa, ktery clovek vykacel apod.

Proste je to mimo nase meritko moznych uvah.

4 xind xind | 4. března 2013 v 11:16

to je jasne singularita zacne driv nebo pozdeji a nemusime si toho ani vsimnout

5 KlimakN KlimakN | 7. ledna 2014 v 23:02

[3]: Myslím, že jste nejblíž skutečnosti. Prostě se objeví postupně zcela nový vývojový druh. Nebude nejspíš ani přátelský ani nepřátelský. Prostě ho nepochopíme. Mořský ježek má také jiné problémy nežli my. Ale ruku na srdce - copak je člověk připraven pro vesmír, pro nekonečno?? Ne, člověk zůstane na Zemi ...

6 wyrrm wyrrm | 26. listopadu 2015 v 11:42

Zdravím pane Kubáči.
Vy jste jasnovidec, nebo co?
Mně se zdá, že to co popisujete se už děje - s tím rozdílem, že to neorganizují počítače, ale lidi.

7 Mroks Mroks | 26. listopadu 2015 v 18:43

Je zaujímavé, keď ma nejaký nový komentár privedie k týmto perfektným starším článkom, ktorá s odstupom času zrejú ako víno...

8 IvanH IvanH | 11. prosince 2015 v 14:26

Ale netreba zabudnut na to ze aj tak nakoniec pride niekto s IQ=0 a všetko rozbije a zacneme pekne od zaciatku...

9 Nežádoucí Nežádoucí | E-mail | 13. února 2016 v 23:37

České školství již pro to dělá vše potřebné.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama