close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Vidlákovo Elektro 7. Oscilátory 1.

13. května 2012 v 0:47 | Petr |  Vidlákovo Elektro
Už delší dobu jsem plánoval zabrousit do generátorů signálů a přitom se vyhnout NE555, protože ta dle mého názoru spadá do kategorie "pomalých obvodů" v akustickém pásmu, kterým jsme se věnovat neměli. Nicméně tento RC oscilátor je zásadní jako Beethoven v hudbě - můžete jej nenávidět, ale pokud jste muzikant raději ostatním muzikantům neříkejte, že nevíte kdo to je.

Takže si prostudujte alespoň datasheet od NE555 kde najdete, že to je RC oscilátor jehož základní astabilní - tedy kmitající zapojení vypadá nějak takto.
Pokud si ovšem odmyslíme diodu. NE 555 kmitá až tak do 300 KHz takže přece jenom k něčemu robotům je a doma mám jako stařičký "RC generátor" bastl, kde R1 i R2 jsou potenciometry a C1 je přepínací mezi třemi kapacitami v poměru 1: 10 : 100, takže mohu generovat frekvence od 0.1 HZ do 200 kHZ a pomocí změny poměru R1 a R2 měnit i střídu signálu.
Pokud takový bastl budete stavět - doporučuju neudětal tu chybu co já a dát NE555 do objímky - sice vydrží hodně, ale ne všechno a při jeho láci není nic horšího než se zdrržovat pájením nového když se ze starého "zakouří".

Tak a teďka otázka na co je ve schémátku ta dioda D ? Vtip a problém NE555 je totiž v tom, že výstup je ve stavu HIGH po dobu co se kondenzátor nabíjí přes R1 a R2 zatímco ve stavu LOW je jenom po dobu vybíjení přes R2. Ergo LOW je vždy kratši než HIGH a nelze dosáhnout stejného trvání obou stav a tedy střídy 1: 1, která je někdy dosti důležitá. Teoreticky pokud je R1 malinkatý a R2 obrovský pak R1+R2 se skoro rovná R2 a tím i střída se blíží 50% ale pak zase při vybíjení jde přes R1 veliký proud, který zbytečně vybíjí baterky a zahřívá 555.
Proto dioda D2 která přemostí při nabíjení R2 a při vybíjení se zase uzavře. takže pokud si odmyslíme nelinearitu diodového proudu pri napětích pod 0.7 V pak nabíjení je určeno prakticky jenom R1 a vybíjení jenom R2 a dosáhnout střídy signálu blížící se 1: 1 je daleko snazší.
Osobně když potřebuju z 555 vytlačit signál 1: 1 dělám to trošku jinak a to tak jak vidíte na obrázu - nabíjecí odpor je jenom jeden a je zapojen na výstup. Tím jde nabíjení i vybíjení přes stejný odpor a pokud není výstup tak zatížen (přetížen) že nekmitá úplně symetricky kolem poloviny napájení je LOW stejně dlouhé jako HIGH jak je to jenom možné.

Když teď máte nejjednodušší schémátka za sebou doporučuju (nebo možná ani ne) zadat heslo NE555 do Googlu a uvidíte, že vyjede záplava elektrickýh obvodů od rádia pro krátké vlny po časovače k bombám, nábojové pumpy, klinkající zvonky, a snad byste našli i pověstné elekronické zapalování do "Tráboše"

Takže NE555 máme z krku a zbývá jenom tradiční rada pro brunety - raději se moc neřehtejte vtipům o blondýnách - nikdy nevíte kdy se budete potřebovat přebarvit.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Niko Niko | 29. prosince 2012 v 18:40

Pekný článok :)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama