close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Linux pro blondýny - Easy Peasy

26. června 2012 v 4:30 | Petr |  Počítače etc...
Představte si, že jste pračlověk Janeček, nebo jeho moderní varianta - programátor u Microsoftu a vymýšlíte jak vylepšit WORD. Nejprve vás napadají zásadní věci s jednoznačnou užitnou hodnotou - mazání písmenek, když se zmáčkne backspace, nebo možnost uložit soubor a tisknout soubor. Tyhle opravdu zásadní věci se časem vyčerpají, ale vaši manažeři chtějí novou verzi každé dva roky "full of new features" - tedy plnou nových funkcí. Co se neodvratně stane ? Nakonec zbydou už jenom nápady na změny k horšímu !
Ekonomové na to mají dokonce graf - červená křivka je užitná hodnota jednotlivch zlepšení které protnou nulu a změní se ve "zlepšení". Jejich integrál je celková hodnota produktu - modrá křivka, která má ten známý tvar, kdy užitečnost věcí v určém bodě dosáhne maxima a dalším "zlepšováním" začne klesat.
My paranoici bychom řekli, že takhle je to s celou současnou civilizací. Nicméně Microsoft, dosáhl vrcholu v roce 2003 kdy vydal Office 2003, Windows server 2003 a pro desktopy měl nepřekonatelné Widows XP - všechny tři produkty byly na absolutním vrcholu odkud vede cesta už jenom dolů - WIndows Vista - krávovina na kvadrát s rozhraním Aero a blikajícími ikonkami - Windows 7 - stejné jako Vista - jenom přeložené lepším kompilátorem. Ale běžný uživatel neřešící operační systém dostal ránu až výplodem jménem Microsoft office 2007 a zblijem jménem Microsoft Ribbon.
V době kdy se monitory roztahují do šířky (taky "zlepšení k horšímu") vymysli chorý mozek menu, které usekne ze svislého rozměru třetinu obrazovky na funkce, které které ve starém WORDU dělaly dvě roletky s šipečkami ! Na obrázku je - "licencovaný" Ribbon v AUTO CADu - konstrukčním softwaru pro inženýry. Letěli byste letadlem, jehož konstruktér zápasil s Ribbonem, který mu trvale zakrýval třetinu monitoru s výkresy ?
Microsoft pilně pracuje dál - proti uživateli - je hezké mít 64 bitová, Windows která si uživatel nerozhodí problematickými Microsoftem "nepodepsanými'" prográmky, protože je vůbec nespustí, ale co když - nemůžete tisknout na staré domácí laserovce, která má toner ještě na 5000 stran, ale nemá 64 bitový driver ?

Po prvních screenshotech Widows 8 METRO, jsem zjistil, že je nezbytné jít od WINDOWS pryč. Jenomže kam - k Applu, který zavlekl prohnilost Microsoftu do mobilů ? Takže LINUX. První pokus se jmenoval Mandriva. Asi nejsem ten správný geek nebo jsem nechpochopil nějakou skrytou ideu Mandrivy - Příklad : Při instalaci volíte úroveň bezpečnosti - nízká, default, a vysoká. Default je zaškrtnutý tak to tak necháte. Po instalaci strčíte do USB Flashku - krásně ji přečtete ale nezapíšete na ni nic.... Proč ? Po mnoha hodinách studování zjistíte že to je "safety feature" úrovně bezpečnosti DEFAULT.
Viry, trojské koně, dětské porno, fotky sexu s mrtvolami, plánek jaderné bomby.... z flashky přečtete ale nezapíšte na ni nic, protože je to příliš nebezpečné.... Zbývá napsat 1000x SUDO CHMOD a všechno znovu nastavit, nebo znovu instalovat s bezpečnostním levelem LOW - což jsem udělal - instalace vybouchla, s hláškou ve stylu - instalaci s levelem DEFAULT nelze přepsat Instalací s levelem LOW..... Mandriva není svět pro mně - není divu že krachuje - a Bill Gates se za oponou směje....

Pak jsem od Kamila koupil 9 palcový AsusEEE. Po zkušenostech s Mandrivou jsem byl ochoten crackovat WIN XP a instalovat je tam i za cenu kriminálu, nebo zůstat ve FREE DOSu, protože další horor s Linuxem už jsem nechtěl riskovat.
Po 2 letech v šuplíku jsem rozchodil AVR GCC (jiná pohádka) a nastala nutnost přečíst po vlacích a autobusech 473 stránkové PDF o libC - pro AVR - tak jsem šel cestou nejmenšího odporu - s obrovskými problémy jsem vyrobil bootovatelnou flashku s Ubuntu pro netbooky - jménem EASY PEASY. Pak jsem ještě v EEE musel vyměnit baterku zálohující CMOS RAM a pak po celodenní dřině s "operačním systémem z jiného světa" se to povedlo. Mimochodem za všechny problémy může instalační utilita UNETBOOTIN, která nijak nevaruje, ale nefunguje pokud nejste přihlášen jako ADMINISTRÁTOR (hlavně že linuxáci přesně tohle na WINDOWSECH tak kritizují).

Easy peasy je klon slavného Ubuntu 10.04 - Linux jen asi o rok novější než "moje" Mandriva - ale světe div se - kulturní šok se tentokrát nekonal - WIFI funguje, Flaska se připojí, jde na ni zapsat, operační systém vám při kopírování nabídne cílový adresář tak že v 95% se trefí, a dokonce čtečka PDF z GNOME si pamatuje kde jste minule skončili - což neumí ani Acrobat 9. A úplný šok - Python 2.6 - nejpoužívanější programovací jazyk v robotice - je nainstalován už v základu (Kamile tys to věděl !!!). Jde to až tak daleko že když zabloudíte, kam blondýny nechodi, a v terminálu napíšete mc - jako že chcete spustit Midnight Commander - tak vám Ubuntu odpoví "MC not instaled, install using SUDO APT-GET INSTALL MC"
Neuvěřitelné - autoři Ubuntu klesli ve své geekovitosti tak hluboko až se vžili se do psychologie uživatele Windows - ostatní Linuxáci s nimi určitě na pivo nechodí, ale já si v autobuse čtu LibC a je mi to fuk.

Dnešní rada pro blondýny je tedy jasná - pořiďte si růžový netbook se zeleným Easy Peasy - bude to lacinější, bez nervů a když ostatním blondýnám jen tak zamáváte displejem před nosem díky GNOME nikdo nepozná že to není iPočítač od APPLE.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Karel Karel | 26. června 2012 v 19:04

Nějak není z článku patrné, proč jsi instaloval linux na flashku, místo rovnou na hdd?
Jinak další člověk co objevil Ameriku...

2 Petr Petr | 28. června 2012 v 7:04

Protože netbook jsem měl holý bez OS a tudíž nebylo z čeho nabootovat ...

3 kolemjdoucí kolemjdoucí | 24. května 2014 v 16:12

Mandrivu používám od verze 2007 až doposud (2010.2, Mageia 1 a 3) a nic podobného se mi s flashkou nikdy nestalo, vše funhuje od prvopočátku jak má... zřejmě nějaká lokálně závislá anomálie

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama