close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Neurověda pro Geeky 1. Proč se zabývat mozkem

17. července 2012 v 4:00 | Petr |  NeuroScience pro Geeky
Nedávno mě zvrhlost zdravotnického systému donutila vzít si 5 dní dovolenou a v obrovském tempu studovat tlusté americké bichle o neurologii a vyšetření mozkomíšního moku abych mohl udělat zkoušku na "Licenci z likovorové cytologie" což je papír, který mě opravňuje vykazovat mikroskopický rozbor lidského mozkomíšního moku zdravotním pojišťovnám.
Ne že bych tahle vyšeření nedělal už léta, ale doposud jsem spadal do kategorie, kterou pojišťovny ńejvíce milují - typu "udělat to musíte, ale účtovat to nesmíte" - v tom je ta zvrhlost.

Při tom jsem si uvědomil, že jsem muž devatera řemesel ( a desáté bídy) a že vlatně léta v oblasti diagnostiky chorob mozku pracuju proti směru, ve kterém pracují pražští profesoři - oni se snaží dostat co největší porci rozhodování o pacientovi do vlastních rukou - Já naopak mám zkušenosti s "nočním zdravotnictvím", na které oni už zapoměli a tak se snažím maximum rozhodování o pacientovi mechanizovat, komputerizovat a nestydím se říci "robotizovat".

Takže opravdu nemá smysl do blogu psal o tom jak mi nefungují prográmky v C, když všem známým z matfyzu fungují. Nicméně jsou mezi mými známými lidi natolik geniální, že by se vyplatilo je násilím poslat na medicínu aby nastudovali jak funguje mozek, protože vybavení těmito informacemi by je pak při ranním kadění na míse určitě napadlo jak posunout umělou inteligenci prudce vpřed....
Protože mám se spoluprací s neurology skromné 15 leté zkušenosti, a protože částečně rozumím i Vaškovi Bláhovi když spustí o umělé inteligenci dovoluji si dnes odstartovat další nepravidelný a nekonečný seriál - tentokrát o tom jak funguje mozek, zejména s přihlédnutím jak by mohli fungovat naši roboti ( a zatím tak ani náznakem nefungují ).

Poznámka pro Karla, který mě kdysi zdrbal, že "chleba levnější nebude" když budu pořád vytahovat a světlo jak to má příroda ošéfované a inženýři ne. Ano chleba levnější nebude, ale taky platí "neustálým poprcáváním k dokonalosti" takže třeba se nad mými článečky někomu rozsvítí, nebo (vysoce nepravděpodobně) se při jejich psaní rozsvítí mně.

Drobná poznámka na závěr - nevím jestli mám psát doporučení pro blondýny, brunety, nebo zrzavé, ale v každém případě, kdybyste někdo náhodou měli dostat Nobelovu cenu za umělou inteligenci - nezapomeňte že prvotní informaci k tomu geniálnímu nápadu na záchodě máte ode mně a alespoň jednou větou se o mně zmiňte v životopise co se odevzdává Nobelovu výboru....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama