close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Neurověda pro Geeky 5. Mikro poznámky k mikro konstrukci

9. srpna 2012 v 4:06 | Petr |  NeuroScience pro Geeky
Mám nutkání používat svoji oblíbenou zkratku CNS - tedy CNS je central nervous system neboli česky centrální nervový systém.

Minule jsme se zabývali otázkou jak signály vyslané jedněmi neurony spolu interferují na membránnách jiných neuronů a jak složítá matematika to je, dokonce jsem spekuloval i o vlastnostech mozku jako kvantového počítače.
V každém případě struktura CNS není náhodná už jenom tvary těl neuronů naznačují něco o matematické funkci, kterou neurony realizují - tedy v sítnici jsou bipolární neurony - všechny dendrity končí na těle neuronu na opačném konci než je axon - je jasné že tenhle neuron bude akční potenciály filtrovat na membráně těla. Lidskou motoriku řídí pyramidové buňky - opravdu mají tvar kužele (v mikroskopickém řezu jako pyramida) na povrchu kužele končí všechny dendrity a axon vychází s prostředka podstavy. V mozečku jsou podobně utvářené, ale inhibiční neurony zvané Purkyňovy buňky, které jsou však kulaté - všechno to má jakýsi smysl, který jsme zatím matematicky neuchopili a proto mu nerozumíme.

Místo toho píšeme práce na téma jak vylepšit BackPropagation - algoritmus učení umělých neuronových sítí, které s CNS nemá pranic společného - je to dobře nebo špatně ?
Abych nerýpal jenom do inženýrů - doktoři v oblasti neurověd si zamilovali zobrazování mozku na magnetické rezonanci - pacientovi dáme úlohu a vidíme, které části mozku pracují. Je to jako když vlezeme do telefonní ústředny a podle blikotání LEDek na svazcích telefonních linek bychom chteli určit o čem je řeč. Prostě nejvyšší čas aby matematici a neurofyziologové to vzali za stejný konec.

Nerozhodnost v oblasti udílení rad je už trapná - možná nebudu radit nikomu, ale těště se na příště - začneme kanónem na vrabce a probereme zrakový systém.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama