close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Neurověda pro Geeky 6. Makro konstrukce

16. srpna 2012 v 4:33 | Petr |  NeuroScience pro Geeky
Všechny články o mozku jsem zatím psal více méně z paměti, nicméně jistý systém v tom musí být proto se musím omluvit, že dneska se ke slibovanému zrakovému systému patrně ještě nedostaneme, Protože jak jsme nervovou soustavu probrali na molekulární úrovni musíme ji probrat i na makroskopické úrovni nejprve poněkud obecně.

Tedy - mozek se vyvíjí už 500 miliónů let od tzv kabmrijské exploze - kdy konečně po 3.5 miliardách let jednobuněčné existence vznikli mnohobuněční živočichové a hned vznikli téměř v moderní podobě - to znamená - čtyřnohé tělesné schema alá pejsek, šestinohé tělesné schema alá včelka, osminohé tělesné schema alá pavouk, mnohonohé tělesné schena alá stonožky a larvy hmyzu atd. - v nepatrně krátké době vznikla zvířata, která pak už jenom "dozrála" do dnešní podoby.
Příroda nidky neopouští osvědčený princip - netrpí tedy "second system efektem", na druhou stranu ale jsou všechna zvířata podivuhodným propletenecem různě starých řešení která původně sloužila k úplně něčemu jinému. Stejně tak náš mozek je složen ze součástí, které se dají vystopovat až k prvním členovcům. Viz obrázek a jednoduchý barevný kód jdeme zespoda nahoru - žlutá mozek žížal , růžová ryby, azurová obojživelníci, khaki - plazi, červenohnědá savci .... Staré oblasti mozku si ponechaly jen ty nejdůležitější funkce, které se nedají svěřit novějším částem mozku - tedy žlutá prodloužená mícha řídí dýchání a činnost srdce a cév. Modrá - Most přepíná signály z míchy a reguluje dýchání, atd, atd.

Tecnickou analogií vzato - si myslím, že robotici nepovažují za hlavní část svého robota vestavěnou nabíječku, takže částmi mozku, které jsou starší než nejmladší mozková kůra se budeme zabývat jenom okrajově, přestože pro doktory tam tkví převaha jejich práce. Mozková kůra má totiž obrovskou redundanci a proto ani masivní poškození nemá takové účinky jako poškození kousku velikosti hrášku v prodloužené míše ....

Probral bych ještě nějaké věci, ale tím by tento blog příliš narostl, takže bohužel zase až příště.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Dara Dara | Web | 19. srpna 2012 v 11:16

Pěkné, moc hezký blog.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama