close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

Problém společenské objednávky

21. srpna 2012 v 2:38 | Petr
Není to ani měsíc co jsem se vysmíval představě, že v atmosféře všeobecné lenosti a nevzdělanosti, se někdo vzdá možnosti žít si za větrem pohodlný život a dá se na profesi společensky potřebnou jen z idealismu. A už je to tady - Krááásný blog mladého klučiny, kterému je 19, nic neumí a jenom ví, že chce do Silicon Valley ;-)
Připouštím že označovat budoucího strojního inženýra za blba, který dobrovolně zahodil své společenské šance - jak jsem psal minule je trochu silné kafe, takže dneska na to půjdeme pozitivní cestou a zase si zahrajeme dva myšlenkové experimenty.

Experiment 1: Jste otcem děcka, které končí základku a musíte jej nasměrovat na střední a potenciálně vysokou školu a tím do žívota. Pro mladší čtenáře varianta tohoto experimentu - sami končíte základku kam pak půjdete ?
Máte žaludek na to doporučit mu - Pepo buď jako Roman Janoušek, Ivan Langer, David Rath, atd... seznam bohatých gaunerů je nekonečný ( a to jsem ani nezabrousil do skupiny těch nejbohatších jejichž jména mám zakázáno sem psát).
Nebo opačná varianta buď jako Ferko Horvát - kup si teplákovku, a nedělej už nikdy nic ....
Nebo jiná variatna - staň se "dojičem kapitalismu" nejlépe v nějaké "nezávislé" avšak státem bohatě dotované neziskovce, jako třeba můj oblíbenec ekologista-religionista-nemakačenko Ondřej Liška...
No a poslední varianta - opravdu buď strojním inženýrem a nech po sobě hajzlíky s MBA a 5x vyšším platem rajtovat až do penze ....
Zapoměl jsem na některou možnost ?
Ondřej Liška
Experiment č. 2. Jste "elitou národa českého" a máte doporučit co podporovat a co utlumovat. Co byste řekli ? Jaká je "společenská objednávka" na daší směr naší společnosti ?
Když jsem byl děcko tak spisovatel dětské literatury naší generace - Vojtěch Steklač to trefil naprosto přesně když v Boříkových lapáliích napsal "půlka třídy se chtěla stát indiánama a půlka kosmonautama". Jenomže co dneska - půlka se chce flákat po Silicon Valley a půlka se chce flákat kdekoliv jinde ?
Kam vůbec zamíří celá společnost ? Uživíme se "výrobou idejí" bude nám "svítit a hřát" biomasa, vítr a fotovoltaika ? Není to cesta "vzhůru do Afriky", kde už to tak vlastně funguje ? Řekl někdo děckám něco ve stylu - "dělejte co chcete ale musí vám to fungovat ?" Nebo tuhle větu nemohou "elity" typu Ondřeje Lišky vůbec vyslovit protože pak by následovala protiotázka "a co vám funguje ?"
Přiznat že jedině konto pro příjem státních dotací, by bylo asi dost trpké, takže společnost je bez hlavy. A lidi, kterým "něco opravdu funguje" jako jsou vědci a technici ke společenské diskusi připustit nelze, neboť by současnou "Liškovskou elitu" mohli snadno vyhodit ze sedla - tak je alespoň označíme nálepkou "technokratů bez rozhledu". A za "lidi s rozhledem" připadně za "intelektuály" označíme osoby, které by v Masarykovských dobách třely bídu s nouzí, neboť logikou 19. století neumí nic, čím bylo lze se uživit ...

Osobně jsem rád, že mám dceru, která zcela zcela sdíli jeden (a po pubertě bude sdílet i druhý) zájem své matky natolik, že s jejím směřováním neudělám nic, což mě i v mé malinkaté nice částečně zbavuje zodpovědnosti. Zavřít oči a nevidět svět však zatím nemohu a ani nechci ....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama